Новата "Зелена сделка": възобновяема енергия, ремонт на сгради, влакове

Новата "Зелена сделка": възобновяема енергия, ремонт на сгради, влакове

© Associated PressВъзобновяема енергия, водород, обновяване на сгради - върху това е съсредоточена "Зелената сделка", която еврокомисията трябва да обяви на 27 май. Това показва работен документ за нея, видян от EurActiv.


ЕК съставя план за възстановяване на икономиката и се подготвя да налее поне 1 трлн. евро в стимулиращата програма. Председателят Урсула фон дер Лайен обеща "Зелената сделка" да бъде в основата на тези усилия.


Реновации на сгради


Комисията иска да постигне по-бърза и по-сериозна реновация на сградите, което според нея е "задължително условия за нетно климатично неутрален ЕС". За тази цел е планирано създаването на Европейски финансов инструмент за реновации на стойност 91 млрд. годишно и в комбинация с други източници на финансиране трябва да достигне 350 млрд. годишно. Приоритетно ще се работи по обществени сгради, особено болници и училища.
Що се отнася до жилищните сгради, инструментът цели да мобилизира 50 млрд. евро в инвестиции, за да финансира "зелени ипотеки".


Обновяема енергия и водород


Веригите за снабдяване с обновяема енергия бяха сериозно засегнати от кризата и се очаква пазарът на слънчева и вятърна енергия да се свие с между 20 и 33% тази година. ЕС планира да инвестира 25 млрд. евро в проекти за обновяема електроенергия и да подкрепи национални схеми с други 10 млрд. евро заедно с финансиране от Европейската инвестиционна банка. Ще бъде удвоено финансирането за изследвания на чистия водород, което сега е 650 млн. евро, други 10 млрд. в идните десет години ще се отделят за намаляване на рисковете при проекти с него.


Чисто движение


Що се отнася до автомобилната индустрия, планът предвижда да се удвоят инвестициите в инфраструктура за зареждане на електромобили, като целта е да се създадат 2 млн. станции до 2025 г.


Предвидени са и 40 млрд. евро за Инвестиционен пакет за ренесанс на железопътните линии по ключови маршрути, където пътници и товари могат да се преориентират към този тип транспорт. В плана се предвиждат и повече инвестиции в инфраструктура за велосипеди, финансирана от регионалните програми.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK