Израел и Ливан се готвят за война, която не желаят

Израел и Ливан се готвят за война, която не желаят

© Associated PressДвадесет години след като партизаните на "Хизбула" изтласкаха последните израелски войници от южен Ливан, двете страни се готвят за евентуална втора война, която изглежда, че нито една от двете страни не желае.
Израелските войски се готвят за възможно нахлуване в Ливан и нанасят удари по цели на "Хизбула" в съседна Сирия. "Хизбула" също стяга сили и заплашва да нахлуе в Израел. Яростните врагове редовно си разменят предупреждения и заплахи.


"Ние се готвим сериозно за следващата война. Не правим никакви компромиси, защото разбираме, че трябва да бъдем силни, за да разбием врага", казва полковник Израел Фридлер, израелски командир, който ръководи започналото преди няколко няколко седмици учение, симулиращо война с "Хизбула" в база в Северен Израел.
"Хизбула" се появи като въоръжена партизанска групировка през 1980-те години, финансирана от Иран за борба срещу израелските войски, окупиращи Южен Ливан. С една продължителна партизанска война с присъщите й крайпътни бомбени нападения и снайперистки атаки, тя в крайна сметка принуди Израел да се изтегли през май 2000 г., като изключим една безрезултатна война, продължила един месец през 2006 г., оттогава по нестабилната граница е до голяма степен спокойно.


Оттогава "Хизбула" постепенно се разви като най-мощната военна и политическа структура в Ливан. Партията и нейните съюзници са доминираща сила в ливанския парламент и главната опора на правителството на премиера Хасан Диаб.
"Във вътрешен план "Хизбула" се утвърди като най-влиятелната сила в Ливан", каза Хилал Хашан, професор по политология в Американския университет в Бейрут. Но на регионално равнище, добави той, "позицията на Хизбула е лабилна" заради израелския натиск, вътрешните размирици и проблемите на нейните ирански благодетели.
Групировката трудно може да си позволи масиран сблъсък с Израел. Ливанската икономика е в разруха, около половината от населението по много оценки живее в бедност, включително на места, смятани за крепости на "Хизбула",


а финансовото ѝ състояние е тежко заради американските санкции


срещу нея и Иран. Групировката претърпя и тежки загуби в сирийската гражданска война, в която загинаха около 2000 нейни бойци, биещи се на страната на сирийския президент Башар Асад. Смятана някога за освободително движение, сега "Хизбула" според мнозина в Ливан и региона е пионка на Иран.


Касим Касир, експерт по "Хизбула", казва, че групировката няма интерес да се въвлича във война, но от доста време вече се готви за битка. "Това няма да бъде само битка с ракети", добави той, намеквайки че "Хизбула" може да се опита да нахлуе в някои райони на Северен Израел. В този регион, пълен с противници, Израел смята "Хизбула" за най-голямата и най-непосредствена заплаха за себе си.


По време на кратката война през 2006 г. групировката изстреля около 4000 ракети срещу Израел, повечето от които бяха ненасочващи се и с ограничен обсег. Днес според официални израелски лица "Хизбула" притежава около 130 000 снаряди и ракети, които могат да достигнат практически всяка точка на Израел. Според тях тя притежава усъвършенствани антитанкови ракети, уреди за нощно виждане и възможности за водене на кибервойна.


"Хизбула" действа покрай границата в нарушение на контролираното от ООН примирие след войната от 2006 г. Тя има свое присъствие и в Южна Сирия, близо до контролираните от Израел Голански възвишения, създавайки допълнителен фронт в случай на бъдеща война. Израел е убеден, че "Хизбула" се стреми да разработи и да произвежда ракети с прецизно насочване. Според Израел това е особено важно.


Един от главните хора в "Хизбула" - Шейх Али Даамуш, твърди, че израелците се страхуват от ракетната програма на "Хизбула". "Те наистина трябва да се тревожат и да се страхуват, защото съпротивата сега има волята, намерението, възможностите и силата да нанесе на Израел голямо поражение във всяка бъдеща конфронтация", подчерта той.


До такава конфронтация може да се стигне по-скоро от очакваното. Израел признава, че е извършил много въздушни удари в съседна Сирия през последните години. Смята се, че повечето от тях са били насочени към предотвратяване на ирански оръжейни доставки или на ракетни технологии за "Хизбула".


Сирия обвинява Израел, че е извършил най-малко седем въздушни удара само през последните два месеца, вероятно срещу обекти на Иран и неговите протежета. Израелски бойни самолети и разузнавателни дронове летят ниско над Ливан почти всеки ден през последните седмици.


Израелски официални лица казват, че нито иранските проблеми, включително кризата с коронавируса, сриващите се цени на петрола и американските санкции, нито вътрешните проблеми на Ливан са променили поведението на "Хизбула". Те изтъкват неотдавнашен опит на "Хизбула" да изпрати дрон в израелското въздушно пространство, както и инцидент от миналия месец, при който предполагаеми бойци на "Хизбула" са повредили част от оградата по израелско-ливанската граница.


През последните седмици десетки хиляди израелски войници участват в голямо учение във военната база Елиаким. През един от последните дни


четири израелски танка се изкачиха с грохот до върха


на една височина и стреляха със 120-милимитрови наряди към долината долу, улучвайки поставените на няколко километра мишени. Пехотинци проведоха учение в макет на ливанско село. В маневрите участваха военновъздушни, военноморски и киберчасти.


Израелският военен командир Фридлер каза, че в случай на война Израел няма да има друг избор, освен да пресече границата и да прекрати обстрела от страна на "Хизбула". Според него битката с враг, укрепил се в райони с цивилно население, е като "битка, която водиш с белезници на ръцете", но добави, че неговите войници са готови. "Няма да бъде лесно. Но несъмнено за тях ще е още по-трудно. Те нямат средства, с които могат да ни спрат", изтъкна Фридлер. "Хизбула" също се е заканила да навлезе в Израел при една бъдеща война. В края на 2018 г. Израел откри и после унищожи "мрежа от тунели под границата".


Въпреки това напрежение живеещите покрай северната израелска граница казват, че животът тук значително се е подобрил след изтеглянето на Израел от обявената от него "зона за сигурност" преди две десетилетия.


Нисим Щерн - фермер в северния крайграничен израелски град Керем Бен Зимар, е служил като войник в Южен Ливан в средата на 1980-те години и помни времената, когато "Хизбула" е обстрелвала района с ракети тип "Катюша". Сега той отглежда нар и грозде за вино и казва, че животът тук е добър, но някои местни жители все още са наплашени. Въпреки това той смята, че взетото навремето от Израел решение да се изтегли е било правилно. Щерн каза, че вярва в способността на армията да предприеме бързи и решителни действия винаги когато е необходимо.


"Трябва да ги ударим яко и да се изтеглим - каза той. - Ако възникне проблем, трябва да го решим с максимална сила."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK