Китайските "депутати" се събират - всички погледи са насочени към икономиката

Китайските "депутати" се събират - всички погледи са насочени към икономиката

© ReutersОколо 3000 делегати на годишната сесия на до голяма степен бюрократичния парламент на Китай - Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП), се събират в Пекин, за да обсъдят политиката и икономиката.


Откриването на годишната сесия на китайската народна политическа консултативна конференция е още един знак за това, което правителството нарича победа над заразата, появила се в края на миналата година в централния китайски град Ухан. Събралите се в просторната Голяма зала на народа в центъра на Пекин редови членове бяха с маски, за разлика от високопоставени държавни представители като Ван и президента и лидер на управляващата комунистическа партия Си Цзинпин.


Следва преглед на върховния законодателен орган на Китай и тазгодишната сесия, която до голяма степен се очаква да бъде по-кратка от обичайните 10 дни.


Въпроси
В деня на откриването премиерът Ли Къцян обикновено обявява ключови годишни икономически цели в обръщение, наподобяващо реч за състоянието на държавата. Тази година всички погледи ще бъдат насочени към целта на правителството за растеж на брутния вътрешен продукт през 2020 г., ако въобще има такъв, след като БВП намаля през първото тримесечие за първи път от десетилетия заради разпространението на новия коронавирус.


Ли може също така да обяви нови мерки за стимулиране на икономиката, засегната от най-тежката криза на общественото здравеопазване от основаването на Народна република Китай през 1949 г. Очаква се в деня на откриването да бъде представен и бюджетът за отбрана, разглеждан като мерило за степента, в която Китай може да увеличи военния си потенциал тази година.


На парламентарната сесия се очаква също така ОСНП да приеме първия граждански кодекс на Китай - обширно законодателство, което освен всичко друго ще придаде официален характер на имуществените и личните права като част от плана на президента Си Цзинпин за реформа на правната система.


Насред световната пандемия от коронавирус депутатите също така вероятно ще обсъдят мерки за ограничаване на евентуално разпространение на нови случаи и стъпки за предотвратяване на втора вълна в дългосрочен план.


Функции


ОСНП обикновено се събира всеки март, за да приеме важни законопроекти, да одобри бюджета и да потвърди кадрови назначения. Неговият Постоянен комитет се събира редовно, за да одобрява друго законодателство.
Сесията тази година беше отложена заради епидемията - първото отлагане на сесия на ОСНП, откакто Китай прие мартенския график през 1995 г.


ОСНП общо взето се смята за орган, който безкритично одобрява политиките и решенията на управляващата комунистическа партия.


Членство


Делегатите представляват китайските 31 провинции, градове на централно подчинение и автономни райони, а също Хонконг, Макао и армията. Има и делегати за Тайван, към който Китай предявява претенции, предимно бегълци и техни потомци, но не избрани от тайванския народ.


Гласувания


Гласуванията винаги следват желанията на комунистическата партия и обикновено решенията се приемат с огромно мнозинство, но в миналото делегати са се отклонявали от партийната линия, за да изразят недоволство заради въпроси като корупцията и престъпността. Всички граждани над 18-годишна възраст формално имат право да гласуват за делегати и да бъдат избирани в ОСНП, но повечето делегати са подбирани от местните длъжностни лица.


Заседания:


Парламентът заседава в Големия дом на народа, западно от площад "Тянанмън" в сърцето на Пекин. Главната зала има капацитет от 10 000 седящи места.


Очаква се броят на присъстващите делегати да остане непроменен, след като Китай още през февруари премина върховото ниво на епидемията от коронавирус и е предприел мерки за предотвратяване на завръщане на вируса в китайската столица.


Обикновено по време на сесията има пресконференции, включително пресконференция на главния дипломат на правителството - члена на Държавния съвет Ван И, и годишната пресконференция на премиера в последния ден.
Очаква се обаче броят на подобни конференции да бъде намален тази година заради предпазните мерки за коронавируса.


Висшият, но до голяма степен церемониален съвещателен орган - Китайската народна политическа консултативна конференция (КНПКК), се събира успоредно с ОСНП. Тя се състои от бизнес магнати, хора на изкуството, монаси, некомунисти и други представители на обществото в по-широк план, но няма законодателна власт.
КНПКК се открива днес. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Ще мъдруват какво да лъжат и мажат на международното разследване за поредната чума пръкнала се от тези земи..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Такива бяхя статиите в Работническо дело. Китайската пропаганда се върви в Дневник.

 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Ще свалят Си според либералите, но едва ли - но да видим никой не знае какво ще стане

 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Ще мъдруват какво да лъжат и мажат на международното разследване за поредната чума пръкнала се от тези земи..
  —цитат от коментар 1 на venci4


  А сега очакваме и китайските форумни тролове да не останат назад..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7364 Неутрално

  Китайските "депутати" ...

  С пълна сила кавички може да се сложат и за участниците в нашия парламент: българските "депутати"

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  А морала, другари. Защото морала на Вас и държавата , май ви е под санитарния минимум.
  Вижте там, предвидете някакво обезщетение на хората по света, ако прецените, че имате капка достойнство и отговорност , като нация, държава и като отделни хора.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  3 000 депутата е лудост,просто защото не може толкова много хора да се управляват от лидера,в случая Си!

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2642 Весело

  3000 депутати се събират да решат това, което един човек е решил, че те ще решат

  подпис
 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2642 Весело

  Вижте на снимката какво единодушие има при маските.
  Няма свалена маска, изкривена маска или изхлузена маска.

  подпис
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2642 Весело

  "Има и делегати за Тайван, към който Китай предявява претенции, предимно бегълци и техни потомци, но не избрани от тайванския народ."


  Ние тук във форума имаме няколцина готови за тази задача. Направо да избягат и те в Китай

  подпис
 11. 11 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Китай е опасен за 4ове4еството.
  Бойкот на китайските стоки.

 12. 12 Профил на juk35625824
  juk35625824
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Кво има да обсъждат?
  Квот каже оня несменяемия, тва ще е.

 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Ще снемат доверието от Тръмп.

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4714 Неутрално

  До коментар [#3] от "1001":

  Тези са като ОФ-то, не могат да свалят Си, това е с пленум на ЦК на ККП.
  За народа в Китай дори самият факт, че са с костюми и връзки квалифицира този форум като "форум на изпълнителите". На партийните форуми са без връзки и с разширяваща се имитация на униформата на другаря Генерален Секретар - черно яке, черни панталони, бяла риза.

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4714 Весело

  До коментар [#13] от "Вячеслав Атанасов":

  Страхувам се, че ще му отпрявят 789 "последно предупреждение", с вписване в трудовата характеристика :-)

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  Ми що пък "депутати" е в кавички? Да не би да са с рогца, копитца и опашчици? Или са лобисти като нашите и братските?

 17. 17 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Китай отдавна няма много общо с комунистическия строй, а е по-скоро социална демокрация.

  Държавният апарат оперира като една огромна корпорация. Всеки един млад Китайски гражданин, завършващ университет, може да държи изпитите за държавен служиутел и да влезне в редиците на администрацията ако това е попрището, в което иска да се развива.

  Ако е способен и добър мениджър, постепенно ще се издигне до ръководни постове и потенциално може да стане някой от седемте члена на Политбюро (главния ръководен орган) или дори следващия партиен лидер. Сегашният президент е човек от скромен произход, чийто баща е бил убит от Комунистите по времето на Мао. Кандидатствал е доста пъти, но първоначално не са го приемали в редиците на партията. В последствие е приет, демонстрира че е способен мениджър и се издига бързо. Този човек явно е достатъчно интелигентен да осъзнае че няма как с голи юмруци да промени системата към по-добро, а да търси реваншизъм за смъртта на баща си би било пагубно. Начинът да наложи промени е да влезне в системата и постепенно да се изкачи до ръководни позиции. И това и прави.

  В този смисъл Китай е дори по-демократична система от някои западни демокрации, защото всеки обикновен човек теоретично има шанс да се издигне до държавен ръководен пост, а системата е така проектирана, че да промотира реални постижения, а не демагогия и празнодумие. И това не е от вчера! В Китай изпитите за мандарини (държавни служители) са въведени преди 2000 години. Това е древна меритократична система на управление. Това какво име и е дадено в съвремието няма особено значение. Важна е логиката, по която системата работи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK