На практика мониторингът падна, настоя Емил Радев

Емил Радев

© Георги Кожухаров

Емил РадевМониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка за България е паднал на практика, а на теория тази стъпка е само въпрос на решение на европейската комисия. Това заяви пред Би Ти Ви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.


Темата се появи отново в дневния ред в пролетния пакет на Европейския семестър, съдържащ основно препоръки за координирани ответни действия по отношение на пандемията от коронавирус.


Позицията на Европейската комисия за мониторинга над България не е сред четирите специфични препоръки във финала на документа, но в текста се казва, че "тези области (...) са важни за развитието на благоприятна социално-икономическа среда в страната". Тази тема породи днес политически спорове и атаки от опозицията към управляващите. Външният министър Екатерина Захариева не отрече категорично оставането на мониторинга, отхвърли го обаче ГЕРБ.
Това бе и позицията на Радев в студиото на "Лице в лице". Със смесване на доклада по Европейския семестър и доклада по Механизма за сътрудничество и проверка се създават "фалшиви новини", които уронват престижа на България. Във вчерашния доклад, обясни Радев, има препоръки за всяка държава - членка. В точка 31 се коментира, че "няма препоръки по темите, които се разглеждат от Механизма за сътрудничество и проверка," каза той.


Радев обясни, че през октомври в доклада на ЕК за МСП е ясно заявено, че "България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия" и покрива стандартите, изисквани като член на ЕС. След това на 29 декември Европарламентът с изявление на председателя си подкрепя изявлението.


Кризата с COVID-19 обаче отложи формалното решение на Европейската комисия, каза още Радев. "Оттук нататък ние очакваме във всеки един момент, с въвеждане на общоевропейски механизъм за върховенството на закона." Радев добави, че е слушал интервю за комисар Валдис Добровскис преди идването си в студиото на Би Ти Ви, дал сигнал, че няма доклад за България, а препоръките са изпълнени. "Иначе след месец трябваше да има доклад," продължи Радев.

Въпросното интервю пред БНР съдържа следния коментар на Домбровскис: "Европейският семестър не е свързан с Механизма за сътрудничество и проверка. Колкото до последния, вече имаше доклад по него през октомври 2019 година. В него има заключение, че България вече е покрила всички изисквания. Това не се е променило и тук няма нищо ново". Комисарят казва и че няма нищо общо между двата доклада.

Попитан дали има риск гласуването за отпадане на мониторинга да не е в полза на България, той каза, че не е възможно.


Радев, попитан дали е притеснен от състоянието на правосъдието и върховенството на закона в страната, заяви, че проблеми има във всяка държава от ЕС и "влияят върху обществения ѝ живот", затова се иска всеобщ механизъм, "а не, както беше, дискриминационно да се гледат само България и Румъния". По думите му скоро започват преговорите за методологията за новия механизъм.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK