Пандемията бушува в Латинска Америка, но две държави са за пример

Брачна двойка в Монтевидео, Уругвай

© Associated Press

Брачна двойка в Монтевидео, УругвайВ Латинска Америка, превърнала се в ново огнище на пандемията от COVID-19, Уругвай и Коста Рика се отличават с успеха си в борбата с болестта. Кривата на заразата намалява, смъртността е ниска, а броят на новите случаи на заразяване - ограничен.


Със 746 заразени, 20 починали и 588 оздравели, по данни от сряда, Уругвай - малка страна с 3.4 милиона жители, която никога не е обявявала официална пълна изолация - изглежда е изключение в Латинска Америка, където темпото на разпространение на заразата се ускорява, по-специално в Бразилия, Перу, Мексико и Чили.


Само 138 души бяха болни в Уругвай към сряда, като това е най-ниското число от края на април, и коефициентът на предаване на вируса през последните дни възлиза на 0.74, което е доста далеч от равнището на заразяване от 2.5, регистрирано в началото на епидемията в Китай в края на 2019 г. В Уругвай коефициетът на предаване на вируса никога не е достигал такова ниво и научните експерти говорят сега за една "възпряна епидемия".


Дали тези числа обаче отразяват реалността?
"Можете да ми твърдите, че има недостатъчно разгласяване на случаите, но се правят все повече тестове. А онези, които не вярват на тестовете, как ще обяснят тогава, че в интензивните отделения има свободни легла? Как ще обяснят те защо системата на здравеопазването не е претоварена?", подчертава епидемиологът Хулио Виньоло, член на експертната комисия, която съветва властите.


Според учени дори и да не "трябва да се изпада в триумфализъм" и "хората да продължат да са предпазливи", епидемията "за момента е под контрол" в Уругвай с ниска смъртност (2.7%) и тенденция на намаляване на активните случаи на зараза и на новите случаи на зараза.


Какви са причините за подобен успех? Виньоло подчертава първо бързата реакция на властите. След появата на първия случай на зараза в страната на 13 март правителството много скоро обяви извънредна санитарна ситуация, преустанови учебните занятия и затвори границите. Призивът на властите за доброволна изолация беше до голяма степен последван от населението.


Демографските характеристики на страната с ниска гъстота на населението и липса на големи урбанистични центрове, с изключение на Монтевидео, също са благоприятен елемент. В Коста Рика от вторник пък се подновява шампионатът по футбол без публика по стадионите, като това ще е първото възобновено първенство в Латинска Америка - добър знак за резултатите на страната срещу епидемията.


Човек с оформена като къща маска с надпис "Остани у дома" в Монтевидео, Уругвай.

© Associated Press

Човек с оформена като къща маска с надпис "Остани у дома" в Монтевидео, Уругвай.


От появата на болестта на 7 март, централноамериканската страна с население от 5 млн. души регистрира 897 случая на COVID-19, от които 315 все още активни. Броят на починалите възлиза за момента на 10.
Страната може да се гордее с това, че има най-нисък процент на смъртност (1.1 процента) в Латинска Америка.


Както и в Уругвай, солидната здравна система и високото ниво на образование улесниха борбата с пандемията в Коста Рика. "Реакцията беше междусекторна, включваше всички правителствени отрасли", подчертава Мария Долорес Перес-Росалес, представителка в страната на Панамериканската здравна организация. "Системата за здравен надзор реагира бързо и това е една солидна система за надзор, както и здравната система", допълва тя, изтъквайки също "положителната реакция на гражданите" на ограниченията, въведени от правителството.


И ако страната не обяви тотална изолация, то тя бързо затвори границите си и забрани влизането на чужденци - въпреки тежестта на туризма в нейната икономика - преустанови учебните занятия и празничните събирания. Обществените места бяха затворени и движението на превозните средства беше ограничено вечерта.


Коста Рика, която от 90-те години на миналия век се превърна в център за развитие на новите технологии, сега разчиташе и на своите лаборатории, на изследователските си центрове и на биомедцинските компании, които бързо се мобилизираха, за да се борят срещу новия коронавирус, с идеята да се намали зависимостта от вносни продукти.


"С идването на COVID-19 ние започнахме да работим за обединението на различните сектори - университети, частния национален и транснационален сектор и гражданското общество - за да можем сами да задоволяваме нуждите си от медицинско оборудване", обяснява Луис Адриан Саласар, министър на науката и технологиите. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ibj26649459
  ibj26649459
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо само Латинска, бушува и в САЩ и Канада с пълна сила.

 2. 2 Профил на ibj26649459
  ibj26649459
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Уругвай просто липсват маргинализирани групи от индианци, негри, мулати и пр., живеещи при лоши условия и с много лица под един покрив. Това е една от най-европейските латиноамерикански страни и поддържа приличен стандарт. За Коста Рика не мога да кажа дали става въпрос за същия случай или причините са други.

 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Изложеното в статията потвърждава тезата, че там, където се вземат бързи и навременни мерки епидемията обикновено е под контрол. Най-добрия отрицателен пример в това отношение е Бразилия, където броят на заразените може да надмине тези в САЩ, а колко ще са починалите не се знае.

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5685 Неутрално

  До коментар [#2] от "ibj26649459":

  Към липсата на въпросните маргинали, да добавим и наличието на съвестно и дисциплинирано население, както и на решително ръководство, което веднага е предприело ограничителни мерки, още в самото начало на заразата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  До коментар [#2] от "ibj26649459":

  Същят случай е и Коста Рика.

  Gunter glieben glauchen globen
 6. 6 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#2] от "ibj26649459":

  До коментар [#5] от "Alarmstufe: Rot":

  Това щях да напиша и аз. Коста Рика може да бъде пример за много европейски държави.

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5685 Разстроено

  До коментар [#3] от "Voiko":

  Снощи гледах едно интервю с един сръбски психолог, който се възмущаваше от подхода на сръбския президент, който в началото се подигравал на предупрежденията и се шегувал, че жените могат спокойно да си ходят на шопинг в Милано, понеже те били по-издържливи на вируса. После, като пламнала заразата, въвел драконовски мерки, но в сравнение с нас, числата при сърбите са респектиращи - над 11 000 заразени, над 230 починали и стотици нови за ден, дори и сега все оше числото е по над сто нови случая на ден. А са с население, колкото нас. Ние се подиграваме на нашите бръснати глави и се възмущаваме, колко били неадекватни, но всъщност така се подиграваме на цялата медицинска общност у нас, вместо да отчетем, че този "страх" и ранните мерки свършиха работа. Подигравката със "страха" беше поета и от разединителя на нацията, резидента злоРадев, който заяви, че бъдещето не било принадлежало на уплашените. Жалко, че има такова късогледство у нас.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на ibj26649459
  ibj26649459
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Цифрите показват, че Сърбия има най-голям брой заразени от всички страни в региона, като сръбският президент Александър Вучич обясни, че това е така, защото в тази страна се провеждат повече тестове в сравнение с други страни, цитира македонското електронно издание “Плюс Инфо“.

  „Само вчера са били тествани седем хиляди души. Как мислите, че някоя друга държава в региона може да се окаже по-заразена, когато почти всички страни тестват до хиляда души на ден?“ - каза Вучич на пресконференция

  Той добави, че повечето страни в региона тестват до хиляда души на ден, но има държави, които изобщо не тестват.

  „Можем да спрем да тестваме утре или да тестваме по 300 души на ден и тогава ще имаме само пет, шест, двама или трима заразени“ - каза Вучич.

  http://www.focus-news.net/news/0000/00/00/2775731/

 9. 9 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#2] от "ibj26649459":

  Уругвай е една изключително цивилизован държава.
  Нещо като страните в Западна Европа преди години.
  Нищожно количество афро-уругвайци, арабо-уругвайци и др.подобни представители на фауната.
  А и либерал-болшевиките също си нямат

  Common sense !
 10. 10 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Никак не се изненадвам. Уругвай и Коста Рика са двете на добре организирани латиноамерикански страни и се доближават най-добре до европейския модел на организация.

 11. 11 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#2] от "ibj26649459": Уругвай е една изключително цивилизован държава.Нещо като страните в Западна Европа преди години. Нищожно количество афро-уругвайци, арабо-уругвайци и др.подобни представители на фауната.А и либерал-болшевиките също си нямат
  —цитат от коментар 9 на stalker


  По принцип е така, но за последното не съм много съгласен.
  Уругвай бе първата латиноамериканска държава, която разреши еднополовите бракове и употребата на марихуана. Само че престъпността се увеличи и уругвайците скоро избраха консервативен президент.

 12. 12 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Досега си мислех, че Коста Рика са пропаднала държава, от рода на Хондурас. А те ще излезат по - добре от нас. Брех, да му се не види.

 13. 13 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Досега си мислех, че Коста Рика са пропаднала държава, от рода на Хондурас. А те ще излезат по - добре от нас. Брех, да му се не види.
  —цитат от коментар 12 на Светозар Христов


  Хондурас са в една група с Гватемала, Салвадор и донякъде Никарагуа.
  Коста Рика е най-богатата и цивилизована държава в региона, а напоследък към нея се приближава Панама.

 14. 14 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Нищо не бушува. Бушува само в главите на хората който искат да бъдат спасени без да има от какво. Прогледнете и оставете глупостите зад вас, събудете се и действайте стана ясно колко е лабилна и управляема психиката на хората по света

 15. 15 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  За пример е Бразилия. Там има нещо като лек грип и всичко е в реда на нещата, защото се прилага концепцията на световно известния вирусолог д-р Ман'Гъзов.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":Цифрите показват, че Сърбия има най-голям брой заразени от всички страни в региона, като сръбският президент Александър Вучич обясни, че това е така, защото в тази страна се провеждат повече тестове в сравнение с други страни, цитира македонското електронно издание “Плюс Инфо“.„Само вчера са били тествани седем хиляди души. Как мислите, че някоя друга държава в региона може да се окаже по-заразена, когато почти всички страни тестват до хиляда души на ден?“ - каза Вучич на пресконференцияТой добави, че повечето страни в региона тестват до хиляда души на ден, но има държави, които изобщо не тестват.„Можем да спрем да тестваме утре или да тестваме по 300 души на ден и тогава ще имаме само пет, шест, двама или трима заразени“ - каза Вучич.http://www.focus-news.net/news/0000/00/00/2775731/
  —цитат от коментар 8 на ibj26649459


  По-важното число е колко теста са ти нужни за да откриеш един заразен, а не колко тестваш.

  Сърбия е направила 209,797 и е открила 11,024 заразени - това се пада на 1 заразен 19 теста.

  България е направила 73,210 и е открила 2,408 заразени - това се пада на 1 заразен 30 теста.

  Сърбия пуска 19 теста за да намери 1 заразен
  България пуска 30 теста за да намери 1 заразен.

  Нали се сещаш че ако ние удвоим тестовете няма да намерим 2 пъти повече заразени. Ще намерим още малко заразени и ще стане примерно 1 заразен да излиза на 50 теста.

  Ако сравниш броя тестове - 200 хил. срещу 70 хил. - виждаш че ние тестваме 3 пъти по-малко от сърбите, но имаме 5 пъти по-малко заразени.

  Ако тестваме колкото тях - ще имаме най-вероятно 1.5 пъти повече заразени. И пак ще се 3 пъти по-малко от тях.


  Така че ранните мерки са важни. А това кой колко тества като процент от населението не е много важно. По- важно е колко теста са нужни за да откриеш 1 заразен. Колкото по-малко ти е това число - толкова повече има нужда да тестваш.

 17. 17 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#2] от "ibj26649459":

  И Коста Рика е с висок стандарт. Това са 2те страни с най-восок такъв в Л.А.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 18. 18 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Уругвай и Коста Рика са малки държави, съответно 3,5 млн. и 5 млн. А и по-високият стандарт на живот и състав на населението в Уругвай, спомагат за борбата с вируса.

  Аз, обаче, съм впечатлен от Аржентина. Разликата с Бразилия е потресаваща: Само 10649 заразени срещу 332382. И само 433 починали срещу 21116. Малко хора обаче знаят, че Аржентина въведе драконовски мерки със задължителна изолация, а всеки пристигащ от чужбина беше карантиниран за 2 седмици, но не вкъщи, а на определени от властите места (най-често пригодени за нуждите хотели) и чак тогава след допълнително тестване му се позволяваше да се прибере у дома.

 19. 19 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Досега си мислех, че Коста Рика са пропаднала държава, от рода на Хондурас. А те ще излезат по - добре от нас. Брех, да му се не види.
  —цитат от коментар 12 на Светозар Христов


  Коста Рика вече от 10-20 години се развива много добре. Малки държави при добро желание се управляват лесно защото нещата се знаят и нищо не може да се скрие. И матрияла трябва да е малко по-свестен.

 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1704 Весело

  Като става дума за Латинска Америка - и Куба не беше ли някъде там ...
  = имат завидно здавеопазване, май хич не са зле и помагат на страни в ЕС

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  Коста Рика поразително прилича на България. Само дето е по-чисто, и хората са по-любезни.

 22. 22 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#21] от "Таралеж":

  ако в коста рика пльоснеш, каквато и да е барака на плажа - директно си в кауша. да не говорим, колко защитени територии имат, ама наистина защитени, нямаме много общо да ти кажа

 23. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Коста Рика поразително прилича на България. Само дето е по-чисто, и хората са по-любезни.
  —цитат от коментар 21 на Таралеж


  По какво прилича на България?

 24. 24 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#15] от "blagoj":

  бразилците стана нарицателно за "триумфа" на наци-вирусолозите, менгеле явно има последователи

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Който спазва навременните правила...

 26. 26 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#22] от "karatista":

  Ходил съм на два плажа само. И двата бяха супер, без кръчми и простотии. На единия идваха местни хора да предлагат масажи и яздеше на коне на коне. Другия неше далеч от хотели, много малък и красив. Имаше останки от наченат строеж. В Коста Рика има доста такива изоставени бетони, започнати и недовършени.

 27. 27 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":

  Прилича по сградите, пътищата, хаотичното шофиране. Сан хосе и Либерия приличат на София и Пловдив, малките селца са мизерни като българските. През сухия сезон нямаш чувство че си почти на екватора, супер е приятно. За централна Америка е супер напреднала страна, както за Европа България е доста изостанала. Хората са доста по-любезни в сравнение с мекскиканците например.

 28. 28 Профил на gih43648488
  gih43648488
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alarmstufe: Rot":
  До коментар [#6] от "dorn":
  До коментар [#17] от "angevins":

  Били ли сте там или сте просто поредните гугъл-експерти?

 29. 29 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#22] от "karatista":Ходил съм на два плажа само. И двата бяха супер, без кръчми и простотии. На единия идваха местни хора да предлагат масажи и яздеше на коне на коне. Другия неше далеч от хотели, много малък и красив. Имаше останки от наченат строеж. В Коста Рика има доста такива изоставени бетони, започнати и недовършени.
  —цитат от коментар 26 на Таралеж


  аз сигурно на 15тина единия с коне, готско беше. никъде не видях бетони и даже питах и така ми обясниха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK