Южна Корея пригоди системите за "умни градове" за борба с коронавируса

Туристи, пристигащи на международното летище "Кимпо" в Сеул

© Reuters

Туристи, пристигащи на международното летище "Кимпо" в СеулЮжна Корея бе една от първите държави, които имаха завидни успехи в борбата с коронавируса, и това бе постигнато не само чрез масирано тестване на населението, контрол на движението на хората, но и чрез широка употреба на вече същестуващи идеи и технологии. А сега страната използва същото ноу-хау и в стремежа си да контролира бъдещото развитие на епидемията.


Когато в началото на май мъж в Сеул дава положителен резултат за новия коронавирус, южнокорейските власти успяха за минути да установят неговите движения във и извън града, включително петте бара и клуба, които е посетил наскоро, пише "Ройтерс". Това бе в резултат на обединяването на вече усъвършенстваните методи на Южна Корея за събиране на информация и проследяване на вируса в нова система за обмен на данни. Тя обединява данните за местоположението от мобилните телефони и записите от кредитните карти.


Системата за подпомагане на разследването на епидемии (EISS), въведена в края на март, премахна бариерите за споделяне на тази информация между властите и се базира на концепцията за "умни градове" на страната. Първоначално тази платформа е създадена, за да позволи на местните власти да споделят информация за градоустройството - от населението до трафика и замърсяването - като качват данни в електронни таблици на Excel и други формати. Сега тя помага на властите да оперират с огромно количество данни, за да се борят със заразата.
Здравните власти в Южна Корея от години имат достъп да информация от кредитни карти и мобилна геолокация, но в предишните системи се изискваше физическа документация, за да се поискат данните, преди да бъдат качени в аналитичния софтуер. Това отнемаше на разследващите от два до три дни, за да съберат личните данни на пациента и да проследят контактите му. Новата система дигитализира целия процес, включително заявките, и може да намали това време до по-малко от час, казват служители пред "Ройтерс". Разследващите могат да го използват за анализ на пътищата за предаване на всяка една болест и откриване на възможни горещи точки на инфекция.


Платформата имаше проблеми при въвеждането в експлоатация и все още търпи критики за поверителността на личните данни, но тя е основен фактор защо източноазиатската нация от 52 милиона души има под 12 000 заразени и под 300 смъртни случая.


Здравни работници по улиците на Итеуон

© Reuters

Здравни работници по улиците на Итеуон


Първият сериозен тест за системата бе през май, когато трябваше да се установи ново огнище в известния с нощния си живот квартал на Сеул Итеуон, което доведе на идентифицирането на най-малко 206 нови заразени.


"По-бързото епидемиологично проучване означава по-бързо откриване на потенциални пациенти, което помага за овладяване на разпространението на вируса дори когато има огромен куп инфекции или хора, които са безсимптомни, както видяхме в огнището с нощния клуб", казва Йон Док-Хи, директор на Управлението за инфекциозни болести в провинция Кьонги, гъсто населен регион близо до Сеул.


Използвайки EISS, властите от няколко региона са успели да проследят движенията на първия човек, открит в епидемията от нощен клуб в Сеул, и как той е посетил редица места, включително два нощни клуба и три бара, разказва Йон.


Системата все още разчита на хора за качването на данни и подобрения, което може да доведе до забавяне. В някои случаи притесненията относно личния живот и сигурността довеждат до толкова ограничен достъп, че някои местни служители заявиха, че трябва да разчитат на старомодни методи.


Когато друг пациент е заявил пред здравните власти, че е безработен, е трябвало да бъде потърсено съдействие от полицията, тъй като данните му не са били качени в EISS.
Геолокацията от телефона му впоследствие е показала, че той всъщност е преподавател в частно училище, а по-нататъшно проследяване на контактите му и тестване разкриват, че поне още 30 души са били заразени, включително някои от неговите студенти и техните родители.


"Имаше ограничения в системата", заяви служител в Центровете за контрол и превенция на заболяванията (KCDC), при условие на анонимност, тъй като не е упълномощен да говори с медиите. "Сега, след новото огнище в Итеуон, се опитваме да ги оправим."


Добрият "Голям брат"?


EISS е разработена съвместно от KCDC и Министерството на земите, инфраструктурата и транспорта, с помощта на Корейския електронен технологичен институт (KETI). Много от подробностите за това как точно работи системата и нейните ограничения едва сега стават известни.


Правомощията на властите да получават подобна информация са установени от Закона за предотвратяване и контрол на инфекциозните болести, приет през 2015 г., след като страната беше засегната от Близкоизточния респираторен синдром (MERS). Законът позволява на южнокорейските здравни служители да имат достъп до широк спектър от лични данни, включително информация за местоположението от мобилните телефони и транзакции с кредитни карти, без да изискват съдебно решение.


Докато много държави се опитват да разработят приложения за смартфони, които могат да проследят контактите на пациентите, без да разкриват подробна лична информация, Южна Корея напредва с по-инвазивен подход. На запад този метод би изглеждал спорен, и особено в Европа, която има специално законодателство за данните. В Китай, където бе първото огнище на заразата, въпросът стои различно.


EISS позволява на оторизиран следовател да влезе в защитен уеб портал и да изпрати заявки за информация за конкретни потвърдени случаи. Полицията трябва да одобри заявките за геолокационните данни от три телекомуникационни оператора, докато Асоциацията за кредитни финанси обработва одобрението за информация от 22 компании за кредитни карти. Когато искането бъде одобрено, определените длъжностни лица във фирмите получават сигнали на своите телефони и компютри. След това те качват данните на хората в системата.


Следователят има временен достъп до информацията за извършване на анализ. Обикновено трябва да се анализират над 10 000 дата-точки за местоположението на всеки един случай в типичен период от 14 дни според KCDC.


Уебсайт на EISS, видян от "Ройтерс", е показвал интерактивна карта, показваща движенията на определен пациент, като всяка точка от данни за местоположението е показвала дали тя е събрана чрез кредитна карта или мобилен телефон.


Системата на EISS, видяна от "Ройтерс"

© Reuters

Системата на EISS, видяна от "Ройтерс"


Според властите системата е достатъчно сигурна - достъпът е ограничен, следователите трябва да влязат чрез виртуална частна мрежа (VPN) и да използват двуфакторно удостоверяване на самоличността си. Разработчиците на системата са обмисляли използването на видеонаблюдение и дори разпознаването на лица като част от данните, до които системата може да има достъп, но опцията е била премахната от опасения за поверителност. Въпреки че видеонаблюдението не е достъпно или качено на портала на EISS, здравните следователи все още широко използват такива кадри за проследяване на случаи.


"Ние прекарахме повече време в агония над неприкосновеността на личния живот, отколкото в разработването на системата", каза Пак Йонг-Джун, директор в KCDC.


Безпокойство за личните данни


"Това е събиране на лични данни без разрешение от съдия, без даване на съгласие от дадена личност и без съдебен контрол върху събраните данни", смята Дебора Браун, изследовател в областта на дигиталните права към Human Rights Watch. "Има широко поле за злоупотреби."


Южнокорейски официални лица са заявили пред "Ройтерс", че данните за почти всеки човек, за когото е потвърдено, че има вирус, са въведени в системата, за да може да се анализират и предотвратят евентуални избухвания на зараза. От KCDC са отказали да дадат информация за колко точно души става дума. Хората нямат избор дали данните им да се събират и кой да има достъп до тях, но бе обявено, че властите уведомяват всеки, чиято информация е събрана, че всички данни ще бъдат изтрити, когато заразата бъде овладяна.


"Такава информация трябва да се използва само за кризи като инфекциозни заболявания", заяви губернаторът на провинция Кьонги Ли Джае-Мюнг. "Но за щастие обществото разбира, че това е неизбежно в борбата срещу пандемията."


Някои местни здравни власти смятат, че достъпът до EISS е твърде ограничен или твърде бавен, така че те са се върнали към традиционните начини за искане на данни. Предвиждат се промени, които ще позволят на местните агенции сами да регистрират пациенти, а не да чакат KCDC, заяви Ким Джае-Хо, директор в KETI.


В системата ще могат да се добавят информация за пътувания, както и от медицински изследвания, казаха за "Ройтерс" двама души, работещи по проекта. Представителят на министерството на здравеопазването на Южна Корея Йон Тае-Хо каза на брифинг, че се разглежда възможността за използването на Bluetooth и QR кодове за регистриране на места, които посещават хората - например нощни клубове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4318 Любопитно

  "Законът позволява на южнокорейските здравни служители да имат достъп до широк спектър от лични данни, включително информация за местоположението от мобилните телефони и транзакции с кредитни карти, без да изискват съдебно решение."

  Това личните свободи изчезват по бързо отколкото се дават. Колкото по напреднало е едно общество, толкова мерките за контрол и проследяване са по силни. Продават ни ги под всякакви "неотложни" действия, но в крайна сметка понятието "личен живот" изчезва със всеки ден.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Официални лица ползват частни VPN?

  Впрочем все по често и аз се замислям за подобно нещо. Някой има ли впечетление от Nord VPN? Или ако има други предложения.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 3. 3 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Това отдавна е ФАКТ В КИТАЙ....Корея изостава с 8 -10 месеца. За разлика от САЩ с ананасовото досие ...и всички сметки. В Китай досието е СОЦИАЛНО, и включва : склонност към тероризъм/насилие , наркотици , закъснения за работа , скандали (обществени и семейни) и поне още 10 показателя които ми БЯГАТ. Парите са 9-10 нещо , банките не са толкова ВАЖНИ ИНСТИТУЦИИ . С една дума пълно налагане на ОБЩОТО над ЛИЧНОТО, и малко по близко до ДЕМОСА, защото дали си член на ККП или не си на машините не им ДРЕМЕ.

 4. 4 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Интересно сравнение между САЩ и Южна Корея:

  https://youtu.be/B-9lbCE8EnA

 5. 5 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1766 Весело

  Буквално искат “за наше добро” да ни вкарат в матрицата. 😑

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4318 Неутрално

  Официални лица ползват частни VPN? Впрочем все по често и аз се замислям за подобно нещо. Някой има ли впечетление от Nord VPN? Или ако има други предложения.
  —цитат от коментар 2 на Jalis Ironhammer


  Опера има VPN общност във самият браузър. Гарантирам, че работи 100%. На мен у дома интернета ми е през Скай. Ако ползвам Chrome браузър например веднага ме хваща и блокира ако искам да отида на торент страница. С Операта няма проблем. IP адреса го показва че е Норвегия, Полша, Мароко :)) Ползвам Опера от няколко години като свалям нещо и никога не съм имал проблем.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4318 Неутрално

  Официални лица ползват частни VPN? Впрочем все по често и аз се замислям за подобно нещо. Някой има ли впечетление от Nord VPN? Или ако има други предложения.
  —цитат от коментар 2 на Jalis Ironhammer


  Ето: Влизаш на Advance settings и там имаш опция:

  https://ibb.co/qmf0sQn

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5277 Неутрално

  При нас не може да се случи, технологично сме изостанали с десетилетие поне

 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4160 Неутрално

  До коментар [#3] от "dejmos":

  С други думи "социалното" досие на Китай е нещо добре познато на "органите" в България преди 1989: сведения от съседи и от работата, доноси от "приятели" за изказвания и навици, бармани и сервитьори в по-елитни заведения-сътрудници на ДС, сталинска "трудова дисциплина" срещу "тунеядците" с възможност за изпращане на "възпитателен трудов лагер", и т.н., само че усилена с електронно наблюдение и софтуер за следене.
  Слава богу, че Южна Корея е "изостанала"...

 10. 10 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Весело

  Един простичък начин да не те следят- купуваш втора ръка напр. много стара Нокия или Сименс (да не е "смарт") с монохромен дисплей, носиш я изключена (в случай, че спешно ти дотрябва), а вкъщи я включваш да видиш кой те е търсил и му звъниш при желание.

 11. 11 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 603 Весело

  "Южна Корея напредва с по-инвазивен подход. На запад този метод би изглеждал спорен... EISS позволява на оторизиран следовател да влезе в защитен уеб портал и да изпрати заявки за информация за конкретни потвърдени случаи."

  А-а, значи все пак търсенето на контакти се оказа следователска работа. Кое му е спорното, като онзи ден обявихте, че Белгия прави същото и го нарекохте "най-новата професия – издирвач на COVID"?
  А сега се оказва, че си е обикновена детективска работа.
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/05/22/4069831_izdirvach_na_covid_e_nai-novata_profesiia_v_belgiia/ #comments

 12. 12 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 603 Весело

  Един простичък начин да не те следят- купуваш втора ръка напр. много стара Нокия или Сименс (да не е "смарт") с монохромен дисплей, носиш я изключена (в случай, че спешно ти дотрябва), а вкъщи я включваш да видиш кой те е търсил и му звъниш при желание.
  —цитат от коментар 10 на balgariez


  Не те следят, но и не можеш да си вършиш работата; близките ти не могат да те намерят при спешна нужда и т.н. Това става само за хора, които са по цял ден на конвейера в завода, дето и без това рядко си ползват телефона през деня.

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4160 Любопитно

  До коментар [#12] от "tamada":

  Едно време ставаше с "бийпър", по който проверяваш от кой телефон те търсят и трябва ли да се обадиш. Дали ще работи сега?

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4160 Весело

  До коментар [#10] от "balgariez":
  До коментар [#12] от "tamada":

  Спорът ви ми припомни един стар виц за Иван Иванич на летището в Ню Йорк. С ваше позволение ще го споделя:

  Иван Иванич се връща обратно в Москва след мисия в САЩ. На летището е поставен модерен компютър с възможности за идентификация на пътуващите.
  Иван Иванич минава и компютърът рецитира:
  - Минава Иван Иванич, руски шпионин, 42 годишен, ръст 1.79м, 80 кг, живее в Москва на този адрес, женен за Маша, има две деца -Льоня и Люда с тези данни, пътува за Москва с рейс номер, място, време.
  Иван Иванич е обиден от лесното разпознаване, бързо се връща, вади от ръчния си багаж необходимите театрални атрибути и се дегисира като старец. Връща се и компютърът безстрастно произнася:
  - - Минава Иван Иванич, руски шпионин, дегизиран като старец. 42 годишен, ръст 1.79м, 80 кг, живее в Москва на този адрес, женен за Маша, има две деца -Льоня и Люда с тези данни, пътува за Москва с рейс номер, място, време.
  Вече бесен, Иван иванич се връща и с много труд и старание се дегизира отново, този път като сексапилна брюнетка.Връща се да мине и компютърът информира:
  - - Минава Иван Иванич, дегизиран като жена, руски шпионин, 42 годишен, ръст 1.79м, 80 кг, живее в Москва на този адрес, женен за Маша, има две деца -Льоня и Люда с тези данни, пътува за Москва с рейс номер, място, време. И докато Иван Иванич се правеше на възрастна курва, самолетът излетя.

 15. 15 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jalis Ironhammer":

  https://protonvpn.com/

  А като имейл ползвай protonmail.com
  Базирани са в Швейцария, всичко е open source и одитирано.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 16. 16 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  Опера я купиха някакви китайци. На твое място изобщо не бих ползвал тоя браузър, камо ли VPN-а им.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 17. 17 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1502 Весело

  До коментар [#15] от "Darulio":

  Ще ги разгледам? Те са сред фаворитите ми особено след като прочетох че са съхранявали част от сървърите си в стар НАТО бункер :)

  Питах за Nord VPN защото са много агресивни в рекламата. Имам чувство че спонсорират всеки трети ютюбър който гледам.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4318 Весело

  До коментар [#6] от "padrino":Опера я купиха някакви китайци. На твое място изобщо не бих ползвал тоя браузър, камо ли VPN-а им.
  —цитат от коментар 16 на Darulio


  Аз няма какво да крия, това за което ползвам Операта е да си свалям филми и музика от торенти. :) Ако искат Китайците да ми гледат в лаптопа. Няма да намерят нищо което вече не са виждали :)))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1306 Весело

  До коментар [#17] от "Jalis Ironhammer":

  Преди 1-2 години имаше драма с тях. Бяха ги хакнали и хакерите бяха придобили контрол върху една от изходящите им точки (exit node) в Норвегия или Финландия. Доколкото съм запознат, от тогава насам не е имало проблеми с тях, но може би тоя гаф обяснява агресивната им реклама.
  Иначе са базирани в Панама, а след като Панама е ОК да си държи парите човек, значи би трябвало да е ОК и за VPN. :Д

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 20. 20 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1306 Весело

  До коментар [#18] от "padrino":

  Добре, ама да знаеш, ако ти предложат заем, да не се съгласяваш. В Африка бая народ оттече покрай навлизането на Опера във финтех сектора в началото на тая година. Стана голям скандал.

  Китайска им работа. :Д

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 21. 21 Профил на krokich
  krokich
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Най-добре следенето ще стане с кули и дронове за лицево разпознаване в комбинация с гсм локация. Струва ми се, че до 3-5 години ще го въведат и в Европа.

 22. 22 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4318 Весело

  До коментар [#18] от "padrino":Добре, ама да знаеш, ако ти предложат заем, да не се съгласяваш. В Африка бая народ оттече покрай навлизането на Опера във финтех сектора в началото на тая година. Стана голям скандал. Китайска им работа. :Д
  —цитат от коментар 20 на Darulio


  Точно пробвах Протона, изглежда добре, свалих си го на Macbook и в момента съм с IP от София :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  Ами то и тука събират данни, но по друг начин.

 24. 24 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jalis Ironhammer":

  Най добре е
  https://www.torproject.org/

 25. 25 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":

  Различно е ! Няма значение дали го харесваме , става електронно и всички го правят . и да викат за други неща . Тук става дума какво досие СЪЗДАВАШ . Имаш избор да бъде по имотен принцип (САЩ) или модела КИТАЙ - как се държиш в обществото. Сега се прави за вирус, утре за други вируси ...и тн .С оглед на цялостно обществено поведение КИТАЙСКОТО е по добро. То изключва богатството, изкълчва националност. Да в някава степен замества онези ОРГАНИ . За разлика от тогава ,сега се снима ,чува , представят контакти. Ако човек е в ХАРМОНИЯ С ОБЩЕСТВОТО няма проблеми. Ако иска да граби ,насилва ...или дори да ЗАБЯГВА СЕКСУАЛНО. Всичко става ясно !

 26. 26 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":Различно е ! Няма значение дали го харесваме , става електронно и всички го правят . и да викат за други неща . Тук става дума какво досие СЪЗДАВАШ . Имаш избор да бъде по имотен принцип (САЩ) или модела КИТАЙ - как се държиш в обществото. Сега се прави за вирус, утре за други вируси ...и тн .С оглед на цялостно обществено поведение КИТАЙСКОТО е по добро. То изключва богатството, изкълчва националност. Да в някава степен замества онези ОРГАНИ . За разлика от тогава ,сега се снима ,чува , представят контакти. Ако човек е в ХАРМОНИЯ С ОБЩЕСТВОТО няма проблеми. Ако иска да граби ,насилва ...или дори да ЗАБЯГВА СЕКСУАЛНО. Всичко става ясно !
  —цитат от коментар 25 на dejmos

  в ХАРМОНИЯ С ОБЩЕСТВОТО или компартията?
  На тази наивност разчитат.

 27. 27 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#12] от "tamada": Едно време ставаше с "бийпър", по който проверяваш от кой телефон те търсят и трябва ли да се обадиш. Дали ще работи сега?
  —цитат от коментар 13 на daskal1


  У нас им казвахме пейджъри. Отдавна ги спряха и се съмнявам някъде по света да се поддържат от телекомите. Освен примерно за някой голям корпоративен клиент, който да има места на които не може да се ползват мобилни телефони. Но не и за масовия потребител.

 28. 28 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Но то с пейджър пак би трябвало да могат да те следят. Нали телекомът трябва да намери в коя клетка е пейджърът.

 29. 29 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Законът позволява на южнокорейските здравни служители да имат достъп до широк спектър от лични данни, включително информация за местоположението от мобилните телефони и транзакции с кредитни карти, без да изискват съдебно решение."Това личните свободи изчезват по бързо отколкото се дават. Колкото по напреднало е едно общество, толкова мерките за контрол и проследяване са по силни. Продават ни ги под всякакви "неотложни" действия, но в крайна сметка понятието "личен живот" изчезва със всеки ден.
  —цитат от коментар 1 на padrino


  Никакъв шанс тези мерки да бъдат приети в Америка. Да живи и здрави Корейци и Китайци но полицейските им държави нямат шансове в Северна Америка..

  Да кажем не на педерастията!
 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4160 Весело

  До коментар [#25] от "dejmos":

  Ако вярвате в чисто социалната и неконтролирана политически функция на китайската информацонна система, аз имам две пирамиди в Египет, мога да ви продам едната. Голям бизнес ще направите, евтино я давам! :-)

 31. 31 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  До коментар [#26] от "crq18506084":

  В САЩ няма партия ли ?? :) Тя е на власт от 1971 година..., и не се дели на републиканци, демократи. Там обаче се подбира ЛОШОТО и ФИНАНСОВОТО на хората. Всяка стотинка ,всяка глоба , всеки маршрут на кола/човек е също ясен. Потребителите са ДРУГИ.

 32. 32 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  До коментар [#30] от "daskal1":

  Няма значение в КАКВО ВЯРВАМ. Имаме преломно време и смяна на ЛИДЕРИТЕ. Мрънкането ...ама ние сме цивилизовани срещу на АТАКАТА на "хуните "...или "Българите" към ЦИВИЛИЗАЦИЯТА е неразбираемо за хуни ,и булгари. Срещу ДАРВИН ли си ? .....Оцелява жизненото и устойчивото. Освен това аз смятам че е носител на по ВИСОКА МОРАЛНА КУЛТУРА. Двуличието в англо саксонският модел е омръзнал на всички.

 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4160 Неутрално

  До коментар [#32] от "dejmos":

  Хм, посещавал съм Китай доста редовно от края на 1980-те, виждам материалният прогрес, но не бих искал да свързвам съдбата си с тази система. Но, вашият избор на лидер си е ваш, "както ви се харесва" е казал Бардът...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK