За пръв път "Туитър" предупреди, че Тръмп пуска неверни твърдения

За пръв път "Туитър" предупреди, че Тръмп пуска неверни твърдения

© ReutersТуитър" за пръв път отбеляза съобщения на президента Доналд Тръмп като съдържащи неверни твърдения и призив читателите да проверят фактите. Тръмп веднага отвърна с нападки, че това е посегателство срещу свободата на словото, което той нямало да позволи, и че услугата за кратки съобщения била взела страната на медиите, които в критиките си срещу него разпространявали фалшиви новини.


Това е драматична промяна в отношението на една от най-влиятелните социални мрежи в света към основното средство за комуникация на президента на САЩ - както в кампанията му през 2016 г., така и в годините в Белия дом след това, както и в момент, когато навлиза в решаваща фаза битката за това кой ще застане начело на страната след изборите на 3 ноември.


"Туитър", подобно на други подобни компании, е критикувана, че като позволява нефилтриран директен контакт е позволила да се злоупотребява с тази платфома с цел разпространяване на нападки, лъжи и дезинформация, включително чрез хиляди профили на реално несъществуващи хора.
Поводът е решение на губернатора на Калифорния да бъдат разпратени по пощите на всички избиратели бюлетини за гласуване на предстоящите президентски избори. Тръмп, който има над 80 милиона последователи в "Туитър", написа, че това създавало възможност за измами. "НЯМА НАЧИН (НУЛА!) това разпращане по пощенските кутии да не се превърне в изключително измамно. Пощите ще бъдат ограбени, бюлетините ще се фалшифицират и дори незаконно ще бъдат разпечатани и подписани с фалшиви подпис".


Според него губернаторът Гейвин Нюсъм "разпраща бюлетини на всички, живеещи в щата, без значение кои са или как са попаднали там; това ще бъде последвано от професионалисти, които да казват на тези хора, мнозина от които никога не са гласували, как и за кого да гласуват. Това ще бъдат манипулирани избори. Няма начин това да бъде допуснато!"


Калифорния всъщност не е единственият щат, прилагащ такъв подход - това правят още и места като Небраска, Юта и Орегон. Но тук от много години на президентски избори печелят демократите, а и калифорнийците определят важна част от състава на Избирателната колеигя, която в крайна сметка определя следващия президент.


Няколко часа по-късно "Туитър" постави под туитовете на Тръмп син знак, който предупреждава читателите "да видят фактите за гласуването по пощата", и ги насочва към страница, на която проверяващите факти на компанията са събрали обяснителна информация. В началото на страницата пише: "Тръмп прави неоснователни твърдения, че гласуването по пощата ще доведе до измами на изборите", след което се отговаря на три конкретни твърдения в туитовете.


Съобщението от двата туита бе публикувано и на страницата на президента във "Фейсбук", където предизвика над 170 хиляди реакции и коментари и бе споделено повече от 17 хиляди пъти. Но тази социална мрежа не ги премахна, макар да има протокол за отстраняване на съдържание, което представя по погрешен начин методите за гласуване или регистриране на избиратели.


"Вярваме, че хората трябва да имат възможност да водят оживен дебат за изборния процес, поради което създадохме политиките си с фокус върху погрешни интерпретации, които биха довели до намеса в гласуването", е коментарът за "Ройтерс" на говорител на "Фейсбук".


"Туитър" вече приложи относително успешно този подход за отбелязване на фалшиви твърдения за пандемията и коронавируса. Но тепърва ще се види дали той ще действа и за политически съобщение и по време на предизборна кампания. С новото етикиране на съобщения компанията търси баланс между това да не ограничава правото свободно да се изказва мнение и потребителите да бъдат защитени от подвеждащи или откровено неверни твърдения. В същото време "Туитър", която преди не е сваляла съобщения на президента, обявявани за "ужасяващи лъжи", не иска и да изгуби милиони от симпатизантите на Тръмп.


Що се отнася до гласуването по пощата, критиците на Тръмп го обвиняват, че с подобни съобщения той се опитва да намали избирателната активност, като накара много хора да се откажат от гласуване. Проучване на института "Пю", разпространено в края на март, показа, че две трети (66%) от анкетираните американци са притеснени покрай пандемията от това да отидат лично до местата за гласуване. Това от своя страна принуди щатските власти, организиращи избори, да потърсят алтернативи, при които се намалява рискът от предаване на коронавируса.


Пет щата в западната част на страната, включително Вашингтон, Орегон и Колорадо, провеждат избори само с гласуване по пощата, припомня Би Би Си. Други като Калифорния предоставят бюлетини за подобен вот на всеки, който поиска. В трета група са 17 щата, изискващи обяснение за уважителна причина от всеки, който казва, че иска да гласува дистанционно.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK