На живо

Коронавирусът по света: "Поколението на карантината" е пострадало най-много от икономическата криза (хронология)Дневник" следи разпространението и ефектите на коронавируса по света. Новините от България четете тук, карта на болестта вижте тук.
Младите са основните жертви на икономическата криза

Младите хора са основните жертви на икономическата стагнация, породена от пандемията от коронавируса, като всеки шести младеж е без работа. Това сочи проучване на Международната организация на труда (МОТ), публикувано днес и цитирано от агенция "Франс прес".


Представяйки доклада пред медиите, генералният директор на МОТ Гай Райдър призова правителствата да обърнат специално внимание на това "поколение на карантината", за да не допуснат то да бъде дългосрочно засегнато от кризата.


Шефът на МОТ обясни, че младите хора са засегнати по диспропорционален начин от кризата заради сътресенията на пазара на труда и в сектора на образованието и обучението.


Според проучването на МОТ, проведено сред младежи под 29 години, всеки шести анкетиран е спрял работа заради появата на COVID-19, а работното време на тези, които са запазили работата си, е намаляло с 23 процента.

Ресторанти и барове отвориха в Израел

Ресторанти, барове и плувни басейни в Израел отвориха врати за посетители днес, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че страната започва да вдига мерките за социално дистанциране заради пандемията от новия коронавирус, но някои от тях остават в сила.


"Смекчаването на ограниченията стана възможно благодарение на продължаващия спад и стабилизацията на всекидневния брой на новозаразените", се казва в официалното съобщение, след като израелското правителство одобри отмяната на някои от рестрикциите. Хигиенните правила обаче остават в сила и хората са задължени да носят маска и да спазват дистанция.


Масите в ресторантите трябва да бъдат най-малко на 1.5 м една от друга, макар че мнозина смятат това изискване за нереалистично. Нарушителите ги грози глоба от 1430 долара.


Детските градини и училищата ще може да бъдат отворени по време на лятната ваканция, за да могат родителите да ходят безпроблемно на работа.
Според здравното министерство, потвърдените случаи на коронавируса в Израел са 16 750, а починалите от причиняваното от него заболяване COVID-19 са над 280.

Нито един починал за последното денонощие в Чехия

Нито един смъртен случай не е бил регистриран през последното денонощие сред заразените с новия коронавирус в Чехия. Това съобщи днес чешкото министерство на здравеопазването, цитирано от ТАСС.


За този период броят на носителите на вируса се е увеличил с 48 и е достигнал общо 9050 от началото на март.
Починалите остават 317, а възстановилите се пациенти вече са 6270.


Най-тежко засегната от разпространението на заразата е столицата Прага с 2054 случая.


На 100 хиляди жители на Чехия се падат по около 158 заразени.


От 1 март до днес в страната с население от 10.6 милиона души са направени тестове на 410 777 човека.

Британците са похарчили рекордните 1.2 милиарда британски лири за пазаруване на хранителни продукти онлайн през четирите седмици на ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса през април и май, предаде агенция "Ройтерс".
Делът на онлайн покупките на храни е нараснал до 13 процента от пазара на храни като цяло през четирите седмици до 16 май спрямо 7 процента през същия период миналата година и 10 процента повече, отколкото през април, по данни на компанията за пазарни анализи Нилсен (Nielsen).


Нилсен отбелязва, че 7.9 милиона британски домакинства са пазарували храни онлайн спрямо 4.8 милиона през същия период година по-рано, включително 1.1 милиона нови онлайн купувачи.


Продажбите онлайн са скочили със 103 процента на годишна основа, а продажбите в магазините са се увеличили с 6.6 процента, въпреки че посещенията са намалели с 24 процента.

Швейцария отваря границите си, освен с Италия

Швейцария ще отвори границите си с всички съседни държави, освен Италия, и ще разреши големи събирания на хора. Публични и частни събития с до 300 участници ще бъдат разрешение от 6 юни, същото важи и за "спонтанни" събирания на до 30 души.


Сега са забранени събиранията на повече от 5 човека. На 24 юни правителството ще реши дали да позволи събиранията на до 1000 души, но по-големи събития няма да се провеждат до края на август.

Жертвите в домовете в Испания

Общо 19 154 души са починали с коронавирусна инфекция или подобни симптоми от началото на кризата, сочат данни, събрани от всички автономни области от в. "Ел Паис".


Изданието уточнява, че статистиката, която в повечето региони включва и възрастните, и хората с физически увреждания (а в някои се добавят и други за хора в неравностойно положение), но в старческите домове са повечето жертви.


Според преброяване на същия вестник в домовете в страната има поне 36 хил. положителни проби на вируса.


Реалният брой на починалите е предмет на спорове в повечето държави. Според здравното министерство в Мадрид той е 27 117 и ако той е близо до действителността, жертвите в старческите домове биха достигали две трети от общия брой.

Словакия разхлабва граничния режим

От днес жителите на Словакия могат да пътуват до Чехия, Унгария, Полша, Австрия, Германия, Швейцария, Хърватия и Словения, където да остават до две денонощия, без да трябва да представят при завръщането си справки от тест за новия коронавирус и да остават впоследствие под карантина. Необходимо е обаче да представят документ, че престоят им не е продължил повече от 48 часа, съобщи словашката информационна агенция ТАСР, цитирана от ТАСС и БТА.


При същите условия унгарците ще могат да пътуват до Чехия, а скоро се очаква да бъдат разрешени и на чехите такива кратки пътувания до Австрия и Германия, информира Чешката телевизия. Влизането на туристи в Словакия обаче остава забранено засега.


Словашкото правителство смята, че режимът за безпрепятствено движение между страните от Шенгенското пространство може да бъде възстановен до месец и половина, ако не се влоши епидемиологичната ситуация в държавите от ЕС.


От появата на коронавируса в Словакия, за която бе съобщено на 6 март, броят на заразените в страната достигна 1513. От тях 1322 са се възстановили, а 28 са починали. До момента за коронавируса са тествани 160 523 жители на Словакия, чието население е близо 5.4 милиона души.

Франция забрани тестовете с хидроксихлорохин

Френското правителство отмени указ, позволяващ на лекарите да ползват хидроксихлорохин за лечение на пациенти с COVID-19, съобщи "Ройтерс".


Това става два дни след като Световната здравна организация временно спря тестове с лекарството срещу малария, което превантивно взима и американският президент Доналд Тръмп и което първоначално даваше обещаващи резултати в борбата с коронавируса.


Впоследствие британското медицинско списание The Lancet и други източници - например доклади от изпитания и експериментално лечение в няколко държави - посочиха, че е възможно хидроксихлорохинът да увеличи смъртността и да създаде сърдечни проблеми.


Франция бе цитирана от привържениците на лекарството като пример за страна, която разрешава употребата му, след като Париж направи това за някои болници и при тежки случаи на коронавирусната инфекция в края на март.


Коронавирусът по света: "Поколението на карантината" е пострадало най-много от икономическата криза (хронология)

© Associated Press

Нов пакет за стимули в Япония

Япония планира нов пакет от стимули на стойност 117 трлн. йени (1.1 трлн. долара), включващ значителен обем преки плащания с цел смекчаване на икономическите поражения от пандемията от коронавирус. Това е предвидено в проектобюджет, видян от "Ройтерс", предаде БТА.


Планът за възстановяване на икономиката ще бъде финансиран отчасти от допълнителен бюджет за финансовата година, започнала през април. Това е вторият план в подкрепа на икономиката след пакета от стимули на стойност 1.1 трлн. долара, задействан през април за противодействие на пандемията. Така общите разходи достигат 234 трилиона йени или около 40 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония.


Стимулиращият план, който правителството очаква да бъде одобрен днес, включва 33 трилиона йени преки разходи. На среща с депутати от управляващата партия премиерът Шиндзо Абе изтъкна днес, че трябва да бъдат защитени компаниите и работните места с всички възможни средства. Той допълни, че е необходимо да се вземат всички необходими мерки, за да може страната да бъде подготвена за нова вълна от епидемията.


По-рано правителствени представители посочиха, че новият бюджетен пакет ще включва мерки за увеличаване на медицинските разходи, подпомагане на изпадналите в затруднения предприятия да си плащат наемите, помощ за студенти, изгубили почасовата си работа и субсидии за компании, чиито продажби са намалели.

Над 10 хил. оздравели за ден в Русия

Заразените за 24 часа в Русия са 8338 души - с 577 по-малко, отколкото вчера. Така броят на новите случаи се отдалечава от стойностите преди две седмици, когато имаше дни с над 11 хил., сочат данните на руския оперативен щаб. Общо 370 680 души са се заразили от началото на крицата.


За ден починалите са 161 души, а с това жертвите са общо 3968. Оздравелите са 10 079 за ден и достигат общо 142 208.


Тези резултати са на базата на 9.4 млн. теста (255 хил. за последния ден).


Москва

© Associated Press

Москва

Добри новини за двойките в Дания

Дания реши да отвори границите си за двойки, разделени от кризата с коронавируса, пише Би Би Си.


Така живеещите от двете страни на границата могат да се съберат над два месеца след началото на блокадите. Те ще трябва да доказват със снимки, текстови съобщения и имейли, че са във връзка, за да преминат. Дори тези регулации обаче са временни - скоро ще е необходимо само писмо, подписано от двете страни.


"Ако кажете, че сте приятел и подпишете писмото, приемаме, че е вярно", казва правосъдният министър Ник Хекеруп.


Как двама души, разделени от границата, решиха проблема още в началото на кризата, четете тук.

Жертвите в САЩ намаляват

За трети пореден ден починалите от COVID-19 в САЩ са по-малко от 700, предаде "Франс прес", като се позова на данни на университета "Джонс Хопкинс".


Смъртните случаи през последните 24 часа в САЩ са 657.


Общият брой на починалите от вируса в САЩ достигна 98 875, като се очаква скоро те вече да са над сто хиляди.
Броят на заразените с вируса в САЩ е около 1.7 млн. души, като през последните 24 часа са регистрирани около 18 хил. нови случая на заразяване.

Над 1000 починали за ден в Бразилия

Бразилия регистрира 1039 смъртни случая от коронавирус за 24 часа, съобщи вчера бразилското здравно министерство, цитирано от "Франс прес". Общият брой на починалите от вируса в Бразилия е вече 24 512.


През последните четири дни Бразилия бе страната с най-много смъртни случаи от COVID-19 на ден в целия свят.
Потвърдените случаи на заразяване с коронавируса в Бразилия са 391 222 при население от 210 млн. души.
Двата най-засегнати от вируса бразилски щата са Сао Пауло и Рио де Жанейро, където интензивните отделения в болниците са много близо до пренасищане с пациенти.


Смъртните случаи в Сао Пауло са 6423, а заразените са 86 хил.


В Рио де Жанейро смъртните случаи са 4361, а заразените - над 40 хил. И двата щата са в карантина от края на март въпреки противопоставянето на президента Жаир Болсонаро.

Северна Македония премахва полицейския час

От днес в Северна Македония не действа полицейски час, който действаше от 22 март и който правеше невъзможно движението след 17 ч. до следващата сутрин. От утре в страната ресторантите, като ще има различни протоколи за работа в зависимост от това дали са затворени или има тераси.


Премиерът Оливер Спасовски обяви, че мярката е в координация с епидемиолози в момент, когато новите заразени на ден са малко въпреки поетапното премахване на ограничения.


Три месеца след първия случай на COVID-19 в страната - на 26 февруари - случаите в страната надминаха 2000 души. Общо 2014 са заразените, оздравелите - 1453, починалите - 116.


Коронавирусът по света: "Поколението на карантината" е пострадало най-много от икономическата криза (хронология)

© Associated Press


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2137 Гневно

  Полицейски час = обикновен фашизъм/комунизъм/тоталитаризъм.
  Показване на мускули от "държавата".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Президентът Тръмп очакваше 100 хиляди починали да има едва през Август, но това се случи още през Май. Ужасно е, защото въпреки, че броя на починалите намалява, броят им ще е шокиращ през Август. Ето до това доведе подценяването на тази зараза, а по тази причина Бразилия сигурно ще изпревари САЩ и не виждам каквото и да е политическо бъдеще на бразилския президент. За него ще е добре ако се отърве от присъда, защото като нищо ще му се потърси сметка.

 3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  Полицейски час = обикновен фашизъм/комунизъм/тоталитаризъм. Показване на мускули от "държавата".
  —цитат от коментар 1 на дедо Андро


  Сериозна мяка е срещу заразата е. Не знаеш ли, че вирусът кротува да 16,59 ч., но след 17 почва на вилнее със страшна сила и да дебне зад ъгъла...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 4. 4 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 462 Неутрално


  Положението в целия свят към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора, регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  2.796.179 приключени случая
  2.443.718 оздравели (87%)
  352.461 починали (13%)

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Леле, полицейски часове, армии по улиците... Комшиите сърби, македонци, албанци съвсем бяха изтрещели с тия глупости.
  И за какво, някаква разлика имаше ли, освен да се мачкат психологически хората?
  И там мина, и тук мина, даже по-леко.
  С ръка на сърцето трябва да признаем, че въпреки предозирането с мерки и у нас, всъщност доста либерално протекоха нещата, полицейщината не беше застъпена чак до такива крайности.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 7. 7 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum":

  Така е, вирусът не обича слънчевата светлина. На слънце умира за няколко минути, а ако няма слънце живее с дни. Това е вирус-вампир.

 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "Тези резултати са на базата на 9.4 млн. теста (255 хил. за последния ден)."

  В Русия тестват масово, затова и отчетените бройки за ден са впечатляващи. Но почти половината регистрирани заразени нямат никакви симптоми. Т. е. хванати са в началото и даже преди началото на заболяването. И очевидно тези случай се лекуват много по-лесно. При нас с 400 теста на ден откриват само най-тежките случаи на заболяване. Леките никой не ги брои. Безсимптомните са извън обхват. Единствената възможност е вирусът най-после да каталяса и сам да се откаже. Или минипийчето да го изяде.

 9. 9 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2350 Весело

  Над 10 хил. оздравели за ден в Русия
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  До "парада на Победата" и гласуване за нова конституция - всички ще се оздравят. Царят така нареди :))

  "Чуждестранен агент"
 10. 10 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":

  Ти правиш ли разлика между броя тестове и броя тестувани хора......май не...защото аз съм убеден че на Жужи и на който трябва им правят по 2 теста на ден..............а крепостните да се оправят!

 11. 11 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Над 10 хил. оздравели за ден в Русия▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️До "парада на Победата" и гласуване за нова конституция - всички ще се оздравят. Царят така нареди :))
  —цитат от коментар 9 на putinxujlo

  И какво постигаш като пишеш откровени тъпизми?

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Вярвам безрезервно на всичко от Расия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на so
  so
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#4] от "xkoleva":

  Ти скрипт ли си? Дори и да не си - сигурен съм, че може да се автоматизираш.

 14. 14 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Планът е разписан , на 24 юни , когато мужиците ще маршируват пред Путин, да са останали само неколцина заразени ... Руските болни-най здравите болни

 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  255 000 теста за ден !? Впечатляващо...Социалистическата здравна публична СИСТЕМА издържа. Платената ЧАСТНА ЗДРАВНА система се провали. Ниския брой на смъртни случаи в Русия , Китай , Финландия, Германия, Естония ,Литва, Баларус ...са ясен индикатор , кои са победители. Във Финландия, Германия, Естония ,Литва,Латвия ...и да наричат това с други думи, болниците са ДОСТЪПНИ за всички ...с и без пари!

 16. 16 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#11] от "Panda":

  Заплата ..., какво друго!!

 17. 17 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1071 Весело

  Само да внимават с цифрите, да не се окаже в един момент, че болните са отрицателно число...

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5934 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":

  При нас са направени 1500 теста през последното денонощие. В Русия - 255 000. Нормално съотношение, при положение, че в Русия живеят 20 пъти повече хора от България.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":При нас са направени 1500 теста през последното денонощие. В Русия - 255 000. Нормално съотношение, при положение, че в Русия живеят 20 пъти повече хора от България.
  —цитат от коментар 18 на Незнайко в Слънчевия град


  20 пъти по-голямо население и 170 пъти повече тестове

 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2158 Любопитно

  Да не би скоро да черпим опит.....

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Весело

  Ето вчера Путин се появи отново и хоп - 10000 оздравели!

  klimentm
 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  В Турция също пият профилактично Плакенил, на две седмици по една таблетка.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  До коментар [#2] от "Voiko":

  Ще му е добре , ако не го разчекнат наистина

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 25. 25 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Ех, Тръмп недоволства сега, забраниха му тестовете с любимото лекарство

 26. 26 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Все по-странен става тоя спор за наистина тривиално лекарство. Първо, защо изискват double-blind или blind studies, след като нещата вече са опрели до лекарски решения на терен?

  Второ, защо в здравни системи с много финансиране и сложна техника мрат повече, отколкото при тия, дето лекуват отрано и бързо. Много въпросителни.

  Иначе комбинацията от ранно лечение, с повече от 1 лекарство (не хининов препарат сам по себе си, а заедно с цинк, който да спре репликацията на вирусното ДНК) показва доста обнадеждаващи резултати. Супер съмнително остава решението толкова бързо и активно да се борят с употребата на това лекарство, все едно е нарочно. Без да съм конспиратард, странно си е.

 27. 27 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":

  При 20 пъти населението на България това значи там да правят само 30 хиляди теста, ако тестват с нашето темпо, а те правят 255 хиляди. Ама тях да ги оставим, те сами си правят тестовете, да разгледаме държава от нашия аршин. Литва при население 2.7 млн души е направила 280 хиляди теста до сега, ние при малко под 7 млн населени сме направили 76 хиляди. На 1 млн население там се правят 10 пъти повече тестове

 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":Ти правиш ли разлика между броя тестове и броя тестувани хора......май не...защото аз съм убеден че на Жужи и на който трябва им правят по 2 теста на ден..............а крепостните да се оправят!
  —цитат от коментар 10 на bobbyperu


  Ма наистина ли правят на едни много тестове, за да лишават други от тестове!?

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":При нас са направени 1500 теста през последното денонощие. В Русия - 255 000. Нормално съотношение, при положение, че в Русия живеят 20 пъти повече хора от България.
  —цитат от коментар 18 на Незнайко в Слънчевия град


  Я пак сметни. Ма внимавай!

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Вярвам безрезервно на всичко от Расия.
  —цитат от коментар 12 на EU defender


  Недей! Чух че пускат лъжи, специално за да излъжат тебе. Щото те взели на мушка.
  Много си станал известен.

 31. 31 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2350 Любопитно

  До коментар [#11] от "Panda":

  Ти от кога започнал да пишеш остроумни коментари?:)

  "Чуждестранен агент"
 32. 32 Профил на Vicente Tsvetkov
  Vicente Tsvetkov
  Рейтинг: 8 Весело

  Тръмп спря финансирането от страна на Щатите на СЗО, СЗО дадоха препоръка (не е заповед ама те) да не се ползва лекарството което препоръчват там.

 33. 33 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Младите хора са основните жертви на икономическата стагнация, а възрастните граждани са основната жертва на пандемията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 34. 34 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Такааа ... Сега след като разбрахме, че в България, както и в Швеция, изобщо не може да става и дума за епидемия, камо ли за пандемия, което научихме от строго научните данни, представени тук: https://tinyurl.com/y9wcnqxq и тук: https://tinyurl.com/y7z9btd9 , нека видим какво е положението в Белгия.

  За целта си сваляте от тук:

  https://statbel.fgov.be/en/open-data/number-deaths-day

  XLSX файла, съдържащ броя на починалите всеки ден от 1992 до края на 2019 г. и събирате броя на починалите от 1 Януари 2019 до 27 Май 2019, което ще ви даде 46863 починали за този период.

  След това, понеже за 2020 г. няма данни на починалите по дни, отивате на сайта:

  https://countrymeters.info/en/Belgium

  и там виждате, че от началото на 2020 г. до днес, 27 Май, 2020 г. са починали 46226 (last time I checked).

  От горното се вижда, че за изучавания период прес 2019 г. са починали повече хора (46863), отколкото за същия период през тази година, 2020 г. (46226).

  В задачата се пита, как от представените абсолютни, строго научни данни, се вади гръмогласното заключение, което ни опищя ушите, че, видите ли, в Белгия било страшна работа и я бил налетял такъчв мор, че правел хората яко да измрат тази година?

  Проверете пак числата. Може да съм сбъркал някъде. Ако, обаче, не съм сбъркал, то това, което ви представих горе, е скандал на скандалите и то, сътворен в нашата любима столица Брюксел. Go figure!

 35. 35 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#4] от "xkoleva":

  Лъжат, мажат, нагаждат данни, масажират статистика и пак не могат да достигнат бройката починали през минали години, която понякога достига почти до 600,000.

  Абсолютните, строго научни данни за общия брой на починалите, приключва дебата с категоричното заключение -- през 2020 г. никаква пандемия не се е вясвала и цялата тази паника и истерия се дължи на една много грозна демократска манипулация (демократската нацистка каша контролира световния информационен обмен чрез мас-медиите си), провежана в името на много подла, но безнадеждна цел, а именно, да премахнат Тръмп, който е единственият, който ги поставя на място.

 36. 36 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 496 Неутрално

  [quote#34:"bryghtlyght"] Данните на Countrymeters за общата смъртност за просто един брояч, алгоритъм със повтарящ се цикъл, който няма нищо общо с реалния брой отчетени починали в цялата страна. Той просто е взел умрелите през 2019 година разделил ги е на 365 дена, после на 24 часа, после на минути и са получили на колко секунди умира един човек, примерно на 78 секунди. И винаги когато брояча отчете 78 секунди прибавя по един починал. За да имаш точни данни трябва да намериш статистика в Белгийското НСИ които вече работят със смъртни актове и дават реална статистика, а не преполагаема оценка на базата на някакви стари данни. Такава статистика има но е само до 26 април. Обикновенно трябват повече време за обработка на постъпващата информация от цялата страна, пък и икономическите данни са с предимство от към бързина на излизане. Там данните за Белгия в периода на епидемията 16 март-26 април говорят за 63% повече починали спрямо медианата от последните 4 години за същия този период. Тоест ако не знаехме, че има нов вирус, щяхме просто да видим, че са умрели 63% повече хора в този период от нормалното.

 37. 37 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#36] от "Фат Ким":

  "Такава статистика има но е само до 26 април … Там данните за Белгия в периода на епидемията 16 март-26 април говорят за 63% повече починали спрямо медианата от последните 4 години за същия този период."

  Ааа, не нам, както пише на Руски паметник. Да не ни баламосват с медианата, а да дадат абсолютния брой на починалите от началото на 2020 г. до днес, така както го правят статистическите институти на Швеция и България, от данните на които категорично, строго научно се доказва, че и дума не може да става за епидемия, да не говорим за пандемия.

  Колкото до Countrymeters, вместо практиката нагло да се блокират профили и да се свалят филмчета в и без друго паразитиращите върху интернета фейсбук, твитър и ютюб, да вземат да протръбят из всички медии, че Countrymeter е сайт, който нагло разпространява fake news. Трябва да спрат и сайтовете, които разпространяват лъжи, основани на локуми като "медианата от последните 4 години". Да не говорим за очевидните манипулации с данни от някакъв си брой на заразени и още по-смехотворен брой на починали от коронавирус във фалшименто сайтове като worldometers, които захранват основни разпространители на fake news, каквито са The New York Тimes, Reuters и Bloomberg.

  Та, на първо време, дай да видим, къде са абсолютните данни за починалите в Белгия от Януари 2020 г. до днес?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK