Жената, която откри коронавирусите (но не ѝ повярваха веднага)

Жената, която откри коронавирусите (но не ѝ повярваха веднага)

© Associated PressТя е родена през 1930 в Глазгоу, а биографията ѝ е повече от необичайна за онези времена. През 1964 година шотландската вирусоложка Джун Алмейда открива първия коронавирус. И не само това. Ето нейната история, разказана от "Дойче веле":


Джун Алмейда напуска училище още на 16 години. Но това не ѝ пречи да извърви пътя към блестяща научна кариера. Алмейда е експерт в работата с електронния микроскоп и притежава редица патенти за визуализиране на вируси. И до днес изследванията ѝ не са изгубили значението си: именно нейната техника е била използвана в Китай за идентифицирането на новия коронавирус.


Как е открит коронавирусът


Джун Алмейда открива коронавируса през 1964 година. Вирусоложката изследва секрет, съдържащ вирус, който тя описва като сходен на грипния, но все пак различен. Заради характерната му форма, наподобяваща корона, Джун Алмейда и нейните колеги д-р Дейвид Тирел и проф. Тони Уотърсън наричат вируса "коронавирус".
Когато обаче решава да оповести откритието си в едно специализирано издание, Алмейда получава отказ - нейните визуализации на вируса били "лоши изображения на най-обикновени вирусни частици". Снимките ѝ са публикувани едва две години по-късно в Journal of General Virology.


Това не е единственото ѝ откритие


Алмейда не само открива коронавируса, но и прави първата снимка на вируса, причиняващ рубеола. Към момента той е бил познат вече от 25 години, но все още не е бил визуализиран.


Освен това Алмейда успява да докаже, че вирусът на хепатит Б има два компонента - външен и вътрешен. А в края на 1980-те, когато вече е пенсионерка, Алмейда се връща на работа, за да помогне за визуализацията на ХИВ вируса, причиняващ СПИН.


Многото лица на Джун Алмейда


Бащата на Джун е автобусен шофьор, самата тя напуска училище още на 16 години. Започва работа като лаборантка в Кралската болница в Глазгоу, след което продължава изследванията си в Лондон и в Канада, където заминава със съпруга си - венецуелския художник Енрике Алмейда. След като се прочува с работата си в Канада, Джун Алмейда се връща в Лондон, където работи в реномираната медицинска академия към болницата "Сейнт Томас". Именно там Алмейда открива първия коронавирус.


Вече в пенсионна възраст Алмейда става преподавателка по йога. Освен това се научава да реставрира порцелан и заедно с втория си съпруг държи антикварен магазин.


"Невероятен талант"


Въпреки важната роля, която изиграва, Джун Алмейда потъва в забвение. Но тези, които са я познавали, и до днес са изпълнени с възхищение. "Тя имаше невероятен талант. Всичко, до което се докоснеше в изследванията си, се превръщаше в злато", казва за нея професорът по бактериология Хю Пенингтън, който на млади години е работил с Алмейда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Единствената причина да четем този материал е че става дума за жена-учен. Ако вместо Джун всичкото изредено горе 1:1 се беше случило на Джак нямаше да има нищо за публикуване.

 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Много интересна биография.
  напълно противопоставима на тезата, че имаш нужда от Н на брой години за средно образование /около десет/, после Н на брой години за висше/над пет/.
  И през това време учиш неща, които нямат много общо със специалността ти , но са пълнеж , а не са лесни..........
  Накрая...........колегите те обучават отново за работата, за която си нает.
  Старият метод- този на Леонардо, Караваджо и т.н. с чиракуването, е отхвърлен напълно необосновано.
  Много просто- той те учи директно и честно и бързо.
  Защото един човек може да се научи да шофира добре за три седмици, а друг за четири месеца. Защо първия да чака .

 3. 3 Профил на Молотовка
  Молотовка
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Много интересна биография. напълно противопоставима на тезата, че имаш нужда от Н на брой години за средно образование /около десет/, после Н на брой години за висше/над пет/. И през това време учиш неща, които нямат много общо със специалността ти , но са пълнеж , а не са лесни..........Накрая...........колегите те обучават отново за работата, за която си нает.Старият метод- този на Леонардо, Караваджо и т.н. с чиракуването, е отхвърлен напълно необосновано. Много просто- той те учи директно и честно и бързо. Защото един човек може да се научи да шофира добре за три седмици, а друг за четири месеца. Защо първия да чака .
  —цитат от коментар 2 на grayeagle


  Както знаем, изклщченията могат само да потвърдят едно правило, но никога да го оборят!
  Разбираема е тъгатаа на недоучилите, но това не ги прави равни на хора като Алмейда! Далеч не:)))))

 4. 4 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jazzdevil":

  Да бъдеш жена-учен през 60те години наистина е било трудно. Някои неща, които се случват на Джун, няма как да се случат на Джак

 5. 5 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#2] от "grayeagle":

  А как ще разбереш какво ти се удава и с какво искаш да се занимаваш ако не си учил достатъчно? Само на късмет ли ще е, че имаш художник наблизо например?

  Нещо друго ме занимава откакто се заговори за коронавируси - името им идва от вида им, наподобяващ корона. Обаче на английски корона не се пише така, а пък откривателката и тези, които са им дали името, са англичани... явно има и други в екипа, които са в нашата езикова група.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  Интересна история.
  Представяте ли си ако се учехме от пропуските и грешките си...!

 7. 7 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1541 Весело

  До коментар [#1] от "Jazzdevil":

  Не е лесно да си комплексар.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 8. 8 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 769 Весело

  До коментар [#5] от "Smile":

  Няма начин да няма някой замесен българин :)

  Мен пък ме занимава фактът, че вирусите се изучават от науката биология, пък в тази наука класификацията се прави на латински, пък на латински корона е corona...

 9. 9 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#8] от "ilinko":

  :-) Явно си има лесно обяснение. Хубаво е да се пита иначе нямаше да се сетя на латински да го проверя.
  Преводачът на Гугъл го дава с -м накрая. Аз по-скоро си мислех за руски или чешки, но сега видях, че се пише по същия начин на италиански и испански.
  Благодаря за подсказката :-) Наистина латинският е очевидният отговор, но толкова време така и не ми хрумна.

 10. 10 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Напомня ми на проф. Елисавета Карамихайлова, която е била на косъм от Нобелова награда заради наблюдаваното гама лъчение. За съжаление и тя е забравена и принудена да работи в отвратителни условия заради нискочели каскети след 44-та.

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Интересна история.Представяте ли си ако се учехме от пропуските и грешките си...!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  В България това правим. От 1989г. насам

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4576 Любопитно

  Интересна статия и актуална също. Респект за Джун Алмейда и нейната работа свързана с изследването на вирусите и (откриването на коронавирусите).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  Нещо друго ме занимава откакто се заговори за коронавируси - името им идва от вида им, наподобяващ корона. Обаче на английски корона не се пише така, а пък откривателката и тези, които са им дали името, са англичани... явно има и други в екипа, които са в нашата езикова група.
  —цитат от коментар 5 на Smile

  Става дума за corona (на латински) - венец, също така корона на Слънцето и тез шипове мязат на протуберанси и пр.
  вж
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Слънчева_корона

 14. 14 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Добре, ама, ако беше открила и лек срещу него, щеше да е още по-добре. Ингилизите пак се опитват да ни се тикат в лицето. Принцесата им спря да забременява и се загуби интереса, та се сетиха за другата корона...

 15. 15 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#5] от "Smile":Няма начин да няма някой замесен българин :)Мен пък ме занимава фактът, че вирусите се изучават от науката биология, пък в тази наука класификацията се прави на латински, пък на латински корона е corona...
  —цитат от коментар 8 на ilinko

  Извинявам - повторил съм казаното от теб...

  Твой Аскет - чукча!

 16. 16 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#7] от "The Shadow":

  Най-големите комплексари са тези дето си носят различен набор от принципи за жени, мъже, гейове, цветнокожи и пр.

 17. 17 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 773 Любопитно

  [quote#3:"averatec"][/quote]

  Коя е тази наука, в която изключенията потвърждават правилата, а не ги оборват? Май трЕбва да се ъпдейтваш?

 18. 18 Профил на army
  army
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Талантът и интересът нямат пол! Доказателство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK