Конспиративни теории за пандемията заливат Германия

Конспиративни теории за пандемията заливат Германия

© ReutersИма ли таен план на германското правителство за пандемията от коронавирус и ще има ли задължителна ваксинация? Някои твърдения из социалните мрежи звучат много смущаващо, разказва "Дойче веле".


"Има таен план на правителството във връзка с коронавируса. В Германия очакват поне 7,5 млн. души да умрат от COVID-19" - се казва в един блог, който се позовава на "изтекли" към медиите поверителни информации. В друг блог пък се говори за това, че коронавирусът изобщо не е нов, защото за него се говорело в секретен план на правителството, съставен още през 2012 година.


В действителност става въпрос за документ, който е публичен и може да бъде прочетен от всекиго - "Анализ на рисковете във връзка със защитата на населението". Документът е изготвен с цел да се провери доколко Германия би била подготвена, в случай че избухне пандемия.


ЕК готвела задължителна ваксинация
Подобни съобщения за тайни планове не са изолиран случай. Така например в момента се твърди, че здравният министър Йенс Шпан има план за задължителна имунизация на населението, но междувременно се бил отказал от него, защото ЕК подготвяла задкулисен план за същото. Такъв план съществува, но изобщо не е таен.


Въпросният документ, озаглавен Roadmap on Vaccination, е качен на сайта на европейските институции. Само дето той няма нищо общо с коронавирус пандемията, а представлява инициатива на Европейския съвет от 2018 година срещу болести, които могат да бъдат избегнати.


Инициативата се бори срещу предразсъдъците, свързани с ваксинирането, и цели да насърчи съвместни изследователски проекти и приемането на общи стандарти.


Пандемията е планирана?


От месеци се тиражира твърдението, че пандемията е била планирана. Като доказателство се посочва това, че новият коронавирус бил патентован. В действителност се дават патенти на вирусите, но това се прави, за да могат да бъдат открити ваксини срещу тях. Въпросните патенти също са публични и могат да се открият в интернет. За вируса SARS-Cov-2 обаче няма патент. И би било твърде абсурдно да приемем, че някой ще се снабди с патент само за да предизвика след това пандемия.


Авторът на готварски книги Атила Хилдман твърди за коронавируса, че световното население трябвало да бъде намалено до 500 милиона души. В САЩ имало дори монумент с подобен надпис върху него. Остава обаче неясно защо им е на предполагаемите заговорници срещу човечеството да обявяват предварително плановете си и дори да ги увековечават върху каменни плочи?!


И не е само във връзка с коронавируса - подобни заговорнически теории имаше и по повод бежанската политика на Германия. Тогава се твърдеше усилено, че някои правителства в Европа си поставяли за цел да подменят местното население с чуждо (бежанците), като в подкрепа на тези теории бяха назовавани някакви си тайни планове. Така например в един от тях се твърдеше, че Ангела Меркел се надявала в страната да дойдат 12 милиона бежанци.


Плановете вече били изготвени


Всъщност ставаше въпрос за нещо съвсем различно - за демографска справка на германското правителство, която дори беше представена в официално съобщение за медиите.


В документа експерти представяха различни сценарии за това как ще се развива населението на Германия в бъдеще, изхождайки от приток на 100 000 до 300 000 чужденци на година. Тогава, базирайки се на максималния брой от 300 хиляди души годишно, булевардният вестник "Експрес" беше изчислил, че за период от 40 години страната ще приеме общо около 12 милиона имигранти.


Също и около глобалния Пакт на ООН за миграцията имаше твърдения за някаква "голяма подмяна" (на населението). През 2017 година американското списание "Брайтбарт" написа, позовавайки се на италианското външно министерство, че международната общност работела върху "глобален пакт за сигурна, координирана и редовна миграция". Така на хората трябваше да им бъде внушено, че пактът се изработва "на тъмно". Което е пълна глупост, защото целият процес протече напълно прозрачно.


Намерението за създаване на общи правила за миграцията беше формулирано още в "Нюйоркската декларация" и по въпроса дори беше приета съответната резолюция на ООН. В Германия представителката на дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" Беатрикс фон Щорх дори се позова на документа на ООН от 2000 година. В случая обаче изобщо не става въпрос за план, а за изследване по въпроса как чрез миграция би могъл да бъде спрян отрицателният ръст на населението - на фона на все по-застаряващия му дял и ниската раждаемост.


Поверителни и тайни документи


Вярно е, че има много документи, които не са предназначени за широката общественост - например партийни книжа или фирмена документация като записки за водени преговори или за договори. Съществуват обаче и истински тайни документи и договори, като например допълнителния протокол към пакта между Хитлер и Сталин, чието съществуване съветското ръководство отричаше в продължение на цели 50 години.


Моделни изчисления за развитието на населението или анализи на риска за защита при бедствия и катастрофи обаче не са никакви тайни документи, а само биват интерпретирани като такива. Най-известният подобен документ, залегнал в основата на един истински конспиративен мит, са "Протоколите на Ционските мъдреци" - за предполагаема среща на евреи заговорници. Тази легенда, измислена в Русия в началото на ХХ век, беше опровергана напълно от "Ню Йорк таймс", който още през 1921 година доказа, че такава среща нито е имало, нито протоколите от нея са истински. Но и до днес антисемити се позовават на този "документ".

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2699 Весело

  По един безплатен чип за всеки конспиратор. :)

 2. 2 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Това защо руски престъпници и пропаганда правят у Германи. И руски пропаганда също у Еуропата у булгариа.

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 3. 3 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Ами не виждам никакъв проблем или лъжа да умрат 7,5 милиона. Старците им са далеч над тази цифра. Всеки ден по бг медиите текат работни оферти за десетки хиляди за гледане на старци по немско.Кеф ти надомно ,кеф ти в старчески домове.

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3442 Разстроено

  Идиоти има навсякъде. Правят се изследвания дали процентът им е постоянен.

  Еретик
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  А иначе изглеждат умни хора...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3168 Любопитно

  Аз не знам дали има или няма конспирации, но ако имате време да изгледате филма "Сontagion " (Заразяване) от 2011 с Мат Даймон, Лоренс Фишборн и т.н не може да не започнете да си задавате въпроса как е възможно този филм да е почти 100% ответствуваш на сегашното положение, та дори и прилепа го има като първоизточник на пандемията :))

  Brevity is the soul of wit
 7. 7 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 729 Неутрално

  А тук най-готиният слух, който чувам поне от 10 човека, че хора обикаляли близки на починали и им предлагали от 1000 до 3000 лв да ги пишат умрели от коронавирус.

 8. 8 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  световното население трябвало да бъде намалено до 500 милиона души. В САЩ имало дори монумент с подобен надпис върху него
  —цитат от коментар 0 на др Гензинг


  Не го е имало, а го има

  https://www.wired.com/2009/04/ff-guidestones/

 9. 9 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Аз не знам дали има или няма конспирации, но ако имате време да изгледате филма "Сontagion " (Заразяване) от 2011 с Мат Даймон, Лоренс Фишборн и т.н не може да не започнете да си задавате въпроса как е възможно този филм да е почти 100% ответствуваш на сегашното положение, та дори и прилепа го има като първоизточник на пандемията :))
  —цитат от коментар 6 на padrino


  Викаш филма даже не е китайски -ей тъй от куртуазия.Да им натресат убедително вината.

 10. 10 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#8] от "dosetliv":

  Не ставаше ли въпрос за ''златния милиард''?

 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3168 Весело

  [quote#9:"log_on"][/quote]

  Китай не е точно упоменат но......всичко започва в Азия от един пазар за месо :)))

  Brevity is the soul of wit
 12. 12 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 774 Неутрално

  [quote#9:"log_on"]
  —цитат от коментар 11 на padrino
  Китай не е точно упоменат но......всичко започва в Азия от един пазар за месо :)))[/quote]

  Мдам. Начи Холивуд и ЦРУ вървят ръка за ръка. Сценария от ЦРУ -артистите от Холивуд.Пуснат мухата и вмяняват вина,пък ти после ходи доказвай,че нямаш сестра.

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Всички лъжат и не знаеш на кого да вярваш.Ама и как да вярваш, когато знаеш, че всички лъжат?

 14. 14 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Аз не знам дали има или няма конспирации, но ако имате време да изгледате филма "Сontagion " (Заразяване) от 2011 с Мат Даймон, Лоренс Фишборн и т.н не може да не започнете да си задавате въпроса как е възможно този филм да е почти 100% ответствуваш на сегашното положение, та дори и прилепа го има като първоизточник на пандемията :))
  —цитат от коментар 6 на padrino


  В този филм имаше много точен образ на конспиратора - човек, който събира парички на гърба на лековерни хора...

  А ако искаха да намалят населението - просто забраняват всички ваксини, а не обратното...но кой има акъл да мисли.

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  Всякакви конспиративни теории за пандемията се оправдават!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 774 Неутрално

  [quote#14:"Lord Elrond"][/quote]

  В новите ваксини срещу КОВИД има наночастици.
  Ето по-детайлно инфо;

  https://www.otizvora.com/2020/05/11951

 17. 17 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 656 Неутрално

  😂🤣 навсякъде има дебили-подръжници на теорията за плоската Земя..

 18. 18 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Аз, така и не видях, нищо конспиративно в цитатите. Само Дойче Веле се излага, както винаги. Явно, хората трябва да не разсъждават, а да взимат всичко, спуснато и сдъвкано на готово от правилната медия.

 19. 19 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Не ставаше ли въпрос за ''златния милиард''?
  —цитат от коментар 10 на log_on


  Мне, на монумента пише, че за да бъде в съзвучие с природата, броят на хората трябва да бъде максимум 500 милиона. На това всъщност ни учи и Малка Грета (да не правим деца да цапат с СО2) , обаче така намаляването ще стане бавно и явно гледат да го ускорят.

 20. 20 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 774 Неутрално

  [quote#19:"dosetliv"][/quote]

  Мдам,значи и тези са го подкарали разреждането по планова икономика -да свършим петилетката за година.

 21. 21 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3168 Любопитно

  [quote#19:"dosetliv"][/quote]

  10те точки:

  Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature.
  Guide reproduction wisely — improving fitness and diversity.
  Unite humanity with a living new language.
  Rule passion — faith — tradition — and all things with tempered reason.
  Protect people and nations with fair laws and just courts.
  Let all nations rule internally resolving external disputes in a world court.
  Avoid petty laws and useless officials.
  Balance personal rights with social duties.
  Prize truth — beauty — love — seeking harmony with the infinite.
  Be not a cancer on the earth — Leave room for nature — Leave room for nature.

  Brevity is the soul of wit
 22. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2429 Весело

  До коментар [#6] от "padrino":

  Прилепите по принцип са идеалните преносители на човешки вируси. Хем са бозайник, хем живеят на големи колонии, хем могат да летят. Последното им помага да разпространяват вирусите на известни разстояния, като същевременно увеличения метаболизъм предпазва самите прилепи до някъде.

  Това че филмовите сценаристи са измислили че ще се появи нов вирус пренесен от прилепи, не е чудно. За съжаление, не са измислили как реално пандемията може да се ликвидира бързо. .

 23. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2429 Весело

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":

  Не е чудно, че точно когато се появи ново явление за което все още няма научно обяснение, хората най-лесно вярват на всякакви полуистини и откровенни лъжи... Човешката природа не позволява да има празно място в представата за света; все нещо трябва да го запълни...

 24. 24 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5808 Неутрално

  Манипулативни теории и зомбиране на отделни групи винаги е имало....въпросът колко "хорица" им вярват!Тук за съжаление не е по-различно!!Руските манупулатори и теориите им са обременили доста недоучили и елементарни хора в България

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Аз се изумявам как едни и същи конспирации се нагаждат и според културара на съответния народ. Всички тези конспирации в Турция имат също и опора в древните религии (директно в корана - не).

 26. 26 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Както обичат да казват изследователи, които се занимават с подобни неща, "във всяка легенда има зрънце истина". Най-вече привържениците на извънземните, дали са оставили следи за присъствието си или тълкуването на рисунки и статуйки са плод на въображение. Да речем, японските фигурки "догу", за някои са космонавти със скафандър и очила, за други ескимоси с ловно облекло. Та така, аз мисля, че ще има разследване на тая корона, царска ли е, пъдарска ли, тежка ли е и пр.

 27. 27 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":Не е чудно, че точно когато се появи ново явление за което все още няма научно обяснение, хората най-лесно вярват на всякакви полуистини и откровенни лъжи... Човешката природа не позволява да има празно място в представата за света; все нещо трябва да го запълни...
  —цитат от коментар 23 на plamen_b


  Да бе да. А китайците ядат прилепи точно от преди 4 месеца,та е станал сакатлъка.От стотици години /хай да не е повече/ всичко ,което лети,плува,лази и ходи е на масата на китаеца/азиатеца/. Даже тук в БГ се продаваше мумийо за лек мнооого години именно от аките на тези прилепи и никой не умря-даже не повърна.

 28. 28 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  По един безплатен чип за всеки конспиратор. :)
  —цитат от коментар 1 на dpnps


  "Болни мозъци " ако вярват , това което пишат или ако не е така - "престъпници " към собствения си народ и човечеството !

 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Болни мозъци " ако вярват , това което пишат или ако не е така - "престъпници "
  До коментар [#28] от "doroteus":

  В основата на разпостранението на компло теориите стоят професионалисти. Участват в телевизионни програми, имат ютуб канали и оттам бълват. Мога да ви дам примери, но са от Турция.

 30. 30 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 297 Неутрално

  "Конспиративни теории за пандемията заливат Германия"

  Някои ако си спомнят история на Германия 1933-1945 г. от училище, поне по време на Комунизма история на националсоциазма в Германия се учеше в българските училища, знае за запалянето на Райстага на 27 срещу 28 февруари 1933 г. от комунистите. И тогава влиза в сила Reichstagsbrandverordnung, което премахва демокрацията от Ваймарската република. Както в момента с Коронавуруса заразяването го водят като епидемия и ограничаване правата на хората, примерно стачките или други мероприятия с масово събиране на хора.

  Ако Адолф Хитлер беше сега жив и бундесканцлер, щеше да използва страха на немският народ от Коронавируса, за да се въведе диктатура в Германия.

 31. 31 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Хората спряха да приемат всичко на доверие и започват да мислят.

 32. 32 Профил на Kamen Nikolov
  Kamen Nikolov
  Рейтинг: 190 Весело

  Според мен пък руснаците са пуснали вируса. Няма друго обяснение защо имат толкова малко жертви на брой заразени. Явно предварително са имали лекарство за вируса.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8615 Неутрално

  Малоумници има по целия свят и манипулатори, също.

 34. 34 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Според мен пък руснаците са пуснали вируса. Няма друго обяснение защо имат толкова малко жертви на брой заразени. Явно предварително са имали лекарство за вируса.
  —цитат от коментар 32 на Kamen Nikolov


  Моята теория за възникване на Коронавируса, което се препокрива с мнението на президента на САЩ Доналд Тръмп, е че в една лаборатория в милионният град Вухан, намиращ се в китайската провинция Хубеи, при изследване на болести, пренасяни от прилепи, случайно са открили Ковид-19. Поради неспазвания мерките на безопасност, някой или някой от работещите там са се заразили, и поне един от тях след края на работното му време е бил на рибният пазар във Вухан, откъдето и теорията, че оттам от някое си диво животно, което ги продават, вируса се е прехвърлил за първи от животно на човек, т.н. зооноза

 35. 35 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Според мен пък руснаците са пуснали вируса. Няма друго обяснение защо имат толкова малко жертви на брой заразени. Явно предварително са имали лекарство за вируса.
  —цитат от коментар 32 на Kamen Nikolov


  Моята теория за възникване на Коронавируса, което се препокрива с мнението на президента на САЩ Доналд Тръмп, е че в една лаборатория в милионният град Вухан, намиращ се в китайската провинция Хубеи, при изследване на болести, пренасяни от прилепи, случайно са открили Ковид-19. Поради неспазвания мерките на безопасност, някой или някой от работещите там са се заразили, и поне един от тях след края на работното му време е бил на рибният пазар във Вухан, откъдето и теорията, че оттам от някое си диво животно, което ги продават, вируса се е прехвърлил за първи от животно на човек, т.н. зооноза

 36. 36 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  А тук най-готиният слух, който чувам поне от 10 човека, че хора обикаляли близки на починали и им предлагали от 1000 до 3000 лв да ги пишат умрели от коронавирус.
  —цитат от коментар 7 на taratanki


  Според един много стар лаф не съществува катастрофално събитие, за което Холивуд вече да не е направил филм.

 37. 37 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Конспиративните теарии се разпространяват, за да скрият още по-грозна истина.

 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Не ни трябва да ходиме в Германия, за да гледаме идиоти. У нас ги има предостатъчно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Политическия и медиен мейнстрийм ще си умре на мъка, че хората масово не се вързаха на пропагандата им за "невиждания убийствен вирус" и са против ограничаване на основни човешки права. И разбира се всеки, който не вярва на тия очевидни манипулации трябва да бъде окачествен като привърженик на "конспиративни теории", плоско, много плоско. Вместо да създадат платформа за реален дебат относно адекватността на действията за да не стигаме пак до такъв абсурд, те като магаре на мост се опитват да ни убедят колко страшно е било, въпреки че с всеки изминат ден се доказва обратното.

 40. 40 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Конспиративните теарии се разпространяват, за да скрият още по-грозна истина.
  —цитат от коментар 37 на Лео


  И каква е тя? Някоя истина за получаване на философския камък или за злато! Айде казвай я!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 41. 41 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2812 Разстроено

  Някои хора наистина нямат достъп до образование и знание, но мързелът на тези, които имат и го пропиляват, е потресаващ!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Тези, които не искат и мразят да мислят, слагат минуси.

 43. 43 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  И каква е тя? Някоя истина за получаване на философския камък или за злато! Айде казвай я!
  —цитат от коментар 40 на lz2


  До преди няма и половин година никой не можеше да убеди никого, че масово ще се работи и учи от къщи, нали? Както и никой не се беше замислял, че ако спрат всички самолети, може да се окаже, че на земята няма място за тях. А ако някой беше казал, че заради вирус, предаван по въздуха, ще затворят парковете и ще глобяват почти една годишна МРЗ посмелите да се разходят, щяхте ли да му повярвате? Какво повече да казвам? Ще поживеем, ще видим.

 44. 44 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  [quote#27:"log_on"][/quote]

  И това не е първата епидемия или пандемия тръгнала от Китай.Испанския грип също тръгва от там,както и голяма част от сезонните дрипни виеуси,

 45. 45 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 297 Неутрално

  [quote#27:"log_on"]
  —цитат от коментар 44 на slonsco
  И това не е първата епидемия или пандемия тръгнала от Китай.Испанския грип също тръгва от там,както и голяма част от сезонните дрипни виеуси,[/quote]

  Испанският грип не тръгва ли от САЩ? и от американските войници прехвърлен в Европа? Май четох нещо такова, но не свързано с Китай, а със САЩ.

  Нарича се испански грип, понеже навремето, 1918 г. Испания е била най-тежко срещната от грипа и там е имало най-много проверки за причината на смъртта.

  на немски:
  Едно от най-смъртоносните природни бедствия в човешката история избухва през 1918 г. Това е пандемията от испански грип, известна като „испанка” или „инфлуенца”.
  Пандемията продължава от януари 1918 г. до декември 1920 г., достигайки разпространение дори до Арктика и отдалечените островни групи в Тихия океан. Данните за смъртността варират в доста широки граници, между 50 милиона жертви до максимум 100 милиона
  При тогавашното население на Земята от 1,86 милиарда души, между 3% и 5% загиват, 500 милиона (27%) са заразените.
  Започва в Европа също в период на засилена миграция след Първата световна война. Грипът се разпространява заедно с мигрантите – войниците се връщат по родните си места и пренасят „испанката” със себе си.
  За разлика от повечето грипни епидемии, които засягат предимно малолетни и по-възрастни хора в недобро здравословно състояние, при испанския грип голяма част от заразените са млади зрели хора в отлично здраве.
  След изследване на тъкан, взета от замразени жертви, се стига до заключение, че вирусът е убивал посредством предизвикване на т.нар. цитокинна буря (свръх-реакция на имунната система). Това обяснява как реакцията на силните имунни системи фактически е опустошавала тялото на заразения.
  Eкспертите днес уподобяват пандемията на коронавирус SARS-CoV-2 Covid-19 с пандемията от испански грип през 1918 г. (грипния вирус H1N1), като заявяват, че стриктното социално дистанциране и други мерки забавят разпространението на болестта и намаляват процента на смъртност.
  Новата инфекциозна болест причинена от вируса SARS-CoV-2, Covid-19, непрекъснато нараства в световен мащаб, като в над 180 страни и региони има близо 1,200 000 потвърдени случаи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK