Сдружения на "македонското малцинство" осъдиха България в Страсбург

Сдружения на "македонското малцинство" осъдиха България в Страсбург

© Associated PressЕвропейският съд за правата на човека в Страсбург реши, че България неправомерно е отказала регистрация на организации, които твърдят, че защитава правата на етнически македонци в България.


Институцията смята според решението, публикувано днес, че България е действала в нарушение на чл. 11 от Конвенцията за правата на човека, накърнявайки свободата на сдружаване.


Тъй като организациите "Дружество на репресираните македонци в България, жертви на комунистическия режим" и Македонски клуб за етническа толерантност не са регистрирани, държавата трябва да плати обезщетение от по 7500 евро (по-малко от исканото и в двата случая) в срок от три месеца. Други 1000 евро, както и сума, която ищците може да дължат като такси и други разноски по делото, трябва да се преведат директно по сметката на Българския хелзинкски комитет (представлявал първата организация).
България обаче не е длъжна да ги регистрира и преценката остава на властите.


И в двете решения съдът подчертава, че случаят засяга въпроса дали в демократично общество български съд може да откаже на организация, защитаваща идеята за потиснато македонско малцинство в България, на основание, че тя действа срещу единството и териториалната цялост на страната и че целите ѝ са политически.


Кои са организациите


Става дума опит за регистрация на организацията Дружество на репресираните македонци в България, жертви на комунистическия режим (македонски медии използват друго име, различно от това в решението на съда - Македонски клуб за етническа толерантност в България). Учредена през 2013 г., тя получава отказ от съда в Благоевград година по-късно.


Целите на организацията са посочени като популяризация на македонското културно-историческо наследство и "предаването на бъдещи поколения на историческата истина за македонския въпрос и работата за разрешаването му", редом с изграждане на паметници, свързани с македонското минало и наследство, защитата на фолклорното наследство и т.н.


Втората организация, Македонски клуб за етническа толерантност, е със сходни цели, като към тях се прибавят още организация на митинги и демонстрации за защита правата на македонското малцинство в България и представянето на проблемите на македонците пред български и международни институции.Организациите базират исковете си на чл. 11 от Конвенцията за правата на човека и основните свободи, според който всеки има право на свободно сдружаване. ЕСПЧ смята, че този член действително е нарушен. Изключенията от него могат да са възможни само когато става дума национална или обществена сигурност, предотвратяване на престъпления или защита на общественото здраве, както и на права и свободи на други граждани.


Без коментар дали има македонско малцинство


Отчита се фактът, че отказът на България е свързан с два основни аргумента - идеята, че има потиснато македонско малцинство в България (което се счита за действие срещу териториалната цялост на страната), и определянето на целите на организацията като политически. Това обаче не са достатъчни аргументи и е нарушена свободата на сдружаване, смята съдът.


Решението по никакъв начин не засяга въпроса дали в България има или трябва да има македонско малцинство. Македонски медии обаче изтъкват, че то е от голяма символична стойност в момент, когато България дава заявки, че заради неизпълнени от Скопие условия може да остави затворен пътя на Северна Македония към евроинтеграция.


Съдът обръща внимание и че българските власти са сметнали "тези дейности и цели, на фона на споровете за български исторически личности и събития", за "насочени срещу единството на българската нация".


Съдебният спор е от момент на напрегнати отношения между София и Скопие. В Договора за добросъседство, подписан преди две години, същевременно са заложени имплицитни гаранции, че Северна Македония няма претенции към признаване на македонско национално малцинство, каквото в България не е регистрирано.


Аргументите за застрашаване на единството на нацията са "представени вече по десетки дела за регистрация на македонски организации и са нееднократно отхвърляни от Страсбургския съд", пише БХК в съобщение до медиите. Тъй като те не са нищо ново, ЕСПЧ е разгледал делата на тричленни състави, които са постановили окончателни решения.


Текстът е коригиран в 18:24, за да се отбележи, че решенията се отнасят за две отделни организации със сходни цели, а не за една.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Неутрално

  ... Става дума опит за регистрация на организацията Дружество на репресираните македонци в България, жертви на комунистическия режим (македонски медии използват друго име, различно от това в решението на съда - Македонски клуб за етническа толерантност в България) ...

  Точно за това става дума - мимикрия в заглавието, а на практика ...
  Така регистрираха и ДОСТ-а на Местан, ако някой е забравил!

 2. 2 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Просто трябва да не пускаме Македония и господарите им от Сърбия в ЕС.
  Докато не им уврат главите.

 3. 3 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 515 Неутрално

  това ще са едни добре похарчени 7500 евро.

 4. 4 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 565 Неутрално

  абе ....... ви мръсна репресирана македонска , а сега нека боко пак да се прегръща със заека

 5. 5 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Разбиващо. Каква "смелост'' само.

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Колко дела може да заведе България срещу Сърбия и Македония за комунистически престъпления?

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Европейския съд просто не е стъпил на никакви доказателства за македонски етнос. Абсолютно неграмотно решение! Ако само бяха поискали справка от османските архиви за която година си поискат та чак до края на съществане на империята, щяха да видят в данъчните и други документи, най-старателно попълвани, че срещу всички живеещи на територията на днешна Северна Македония, а и не само, вкл. Косово и т.н., е написано - българин.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 565 Неутрално

  пропуснах да "благословя" небългарския Х Комитет начело с другаря Кънюв, но си мисля, че те си го знаят по подразбиране....

 9. 9 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  "репресираните македонци в България, жертви на комунистическия режим"

  Какви македонски жертви на комунистическия режим?

  Съвременните македонци СА измислица на комунистическия режим!!!

 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  За съжаление държавата ни не реагира разумно и затова решението е правилно. Не със забрани, а с повече светлина за историята трябва да се работи, но престъпленията на комунистическия режим продължават да се прикриват. Действително при комунизма има репресирани "македонстващи", които обикновено са хора, поддали се на югославската пропаганда. Но това са единични случаи, а хиляди пъти повече са онези, които са репресирани от комунистите, защото са поддържали, че са българи. Първо, през 40-те години, това е населението на Пиринска Македония. Второ, пак през 40-те, това са бежанците от Драмско, които са тероризирани от комунистите да се пишат македонци, предавани на югославските пропагандисти и насила откарвани в Македония. Пак по това време са убийствата и репресиите срещу членове на ВМРО. През 60-те и 70-те години са преследвани привържениците на Ванче Михайлов, които са националисти и защитават българското си самосъзнание, но са против комунистите и руснаците. Те са подлагани на много по-масови и сериозни репресии от обявяващите се за "македонци".

 11. 11 Профил на Уволнете нефелен Боби
  Уволнете нефелен Боби
  Рейтинг: Неутрално

  Не виждам добра причина да се забранява на хората, чувстващи се македонци в България да учредяват сдружения. Така че, правилно решение.

 12. 12 Профил на star dnevnikar
  star dnevnikar
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  "Европейския съд просто не е стъпил на никакви доказателства за македонски етнос"

  Етнос и национално само-определение са различни неща, така че съда не се нуждае от доказателства за произхода освен свободно изразената воля на хората.

 13. 13 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 480 Неутрално

  По принцип не би следвало да има проблем да се регистрират всякакви сдружения - на подкрепящите плоската Земя, на изнасилените от извънземни, на любителите на шапки от фолио... Стига да не въшат нищо антиконституционно и да не нарушават закона.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 14. 14 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 784 Весело

  До коментар [#2] от "johnniewalker":

  Не става. Ония са северни македонци, а в статията пише за македонци. Нямат нищо общо.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Гневно

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Европейския съд просто Е продължител на Троцки - и идеите му !

  [email protected]
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Гневно

  Българското външно министерство да продължава да се навежда на Македония !

  [email protected]
 17. 17 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Тази организация, ОМО Илинден са фабрика за печелене на пари от съда в Страсбург! Иначе македонци, даже и репресирани в България няма!

 18. 18 Профил на star dnevnikar
  star dnevnikar
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#2] от "johnniewalker":

  "Просто трябва да не пускаме Македония и господарите им от Сърбия в ЕС"

  Дали и кога ще влизат македонците в ЕС ще решават господарите на ЕС а не страни влезли там с политическо решение, както решиха Македония да е в НАТО.

 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3576 Неутрално

  Тъжен факт...породен от комплексите за малоценост у един малък но много прост народ!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 20. 20 Профил на star dnevnikar
  star dnevnikar
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#6] от "blondofil":

  "Колко дела може да заведе България срещу Сърбия и Македония за комунистически престъпления"

  Ти отново не разбра къде и какво коментираш - тва дело пред европейския съд е заведено од български граждани само-определили се за македонци.

 21. 21 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Аз съм потомък на бежанци от Македония и участници в Илинденското въстание. След 9 септември са подложени на унижение и изселени от Г. Джумая. Никого след това не са се чувствали защитени. Дори иронично наричани "макета". След 10-ти не съм почуствал сериозно отношение на властимащите по този въпрос. Ха сега ми кажете, кой българин от С. Македония ще вярва на Б-я.

 22. 22 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Аз съм потомък на бежанци от Македония и участници в Илинденското въстание. След 9 септември са подложени на унижение и изселени от Г. Джумая. Никого след това не са се чувствали защитени. Дори иронично наричани "макета". След 10-ти не съм почуствал сериозно отношение на властимащите по този въпрос. Ха сега ми кажете, кой българин от С. Македония ще вярва на Б-я.

 23. 23 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 375 Неутрално

  7500 евро на пишман македонците и 1000 евро на Българския хелзинкски комитет (представлявал ищците). Честито на печелившите, ще си купят някоя друга кола на старо. А за БХК да не коментирам...

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Любопитно

  "Етнически македонци в България"????..... Защо не си отидат в Македонията тогава, там ги чакат с отворени обятия....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 609 Неутрално

  сметката на Българския хелзинкски комитет (представлявал ищците).

  Ех защо ли си и знаех кой ще представлява много страдалната организация ....Македонците в България никой не ги е викал ..нито ги държи на сила ...А те ще се избият да дойдат да учат тука и да живеят ...Па и гражданство ако успеят да докопат.....
  Храни куче да те лае му се вика на това ....
  А за БХК само ще каже че все някой ден ще си получат заслуженото че даже и с лихвите

 26. 26 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 609 Неутрално

  сметката на Българския хелзинкски комитет (представлявал ищците).

  Ех защо ли си и знаех кой ще представлява много страдалната организация ....Македонците в България никой не ги е викал ..нито ги държи на сила ...А те ще се избият да дойдат да учат тука и да живеят ...Па и гражданство ако успеят да докопат.....
  Храни куче да те лае му се вика на това ....
  А за БХК само ще каже че все някой ден ще си получат заслуженото че даже и с лихвите

 27. 27 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  Македонци, жертви на комунизма? То "македонци" няма, камо ли такова животно. Македонизма е плод на комунизма. Македонската нация е създадена от интернационала в Москва през 30-те. И българското "македонско малцинство" е полд на комунизма и насилствените фалшифицирани преброявание от 50-те, дело на Гошо тарабата.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  А нещо за каталунските мераци за отцепване съда да каза нещо или там си траем?

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#22] от "evtimvz":

  А някой да те е репресирал сега? ;)

 30. 30 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#11] от "Уволнете нефелен Боби":

  Ами такива просто няма, освен ако не са имигранти от ФИРОМ, уууупс, от Северна Македония. Същата история като ОМО Илинден едно време, дето се бяха промъкнали в общината за да крадат ЕГН-та и да съберат нужната бройка за учредяване и на края започнаха да събират по 20 души, който падне, вкл. манг..... абе да не продължавам

  https://www.youtube.com/watch?v=MvwfUXjRUGg

  Та няма да те огрее, сори.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 31. 31 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#29] от "realguru": "А някой да те е репресирал сега? ;)"

  Това е поредния пример и доказателство за това което съм преставил като факти. Вие сто точно от тези, заради които младите българи от С. Македония не искат да са българи. Отвращавам се от Вас.

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#21] от "evtimvz":

  . Никого след това не са се чувствали защитени. Дори иронично наричани "макета".
  =======
  Чуствай се късметлия.....
  Пак не са ти хакнали някой 'възпалителен' процес..... :)
  А и сега времената са други...... Екскурзии всякакви.....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2863 Любопитно

  До коментар [#22] от "evtimvz":

  Така е. Обаче не е ли по-голямо унижение един ден същите тези комунисти, макар в друга държава но отговарящи пред същите по-големи комунисти от една по-голяма държава, да ти сменят националността, азбуката, езика, литературата и историята, и не само да се съгласиш но и да се вкарат във филмм, който да надживее комунистите и въпросните им "супердържави" с цели десетилетия?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 34. 34 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Ми то комунистическия интернационал създаде "македонците".
  Как хем ги създава, хем са жертва?
  И ЕС само през крив макарон.

  Panta rhei....
 35. 35 Профил на Боби работи overtime заради мен хо хо
  Боби работи overtime заради мен хо хо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#11] от "Уволнете нефелен Боби":Ами такива просто няма, освен ако не са имигранти от ФИРОМ, уууупс, от Северна Македония.
  —цитат от коментар 30 на deutschwagen


  Явно има. Справка - статията.

 36. 36 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  ВМРО е е пряк наследник на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).
  Вътрешната македоно-одринска революционна организация е националноосвободителна организация на българите в Османската империя. Организацията е активна в Солунския, Битолския, Скопския, Одринския и Цариградския вилает в края на XIX век и началото на XX век. В програмните документи на организацията се изтъква, че тя ще се бори по революционен път за осъществяване на член 23-ти от Берлинския договор, за предоставяне на политическа автономия на Македония и Одринско. Предвидено е двете съседни области да се обособят в самостоятелна териториална единица в рамките на империята, като в нея следва да бъдат проведени административни и политически реформи с оглед на подобряване на условията за живот на християнското население там. По време на Войните за национално обединение тези официални лозунги са изоставени. Различните крила в организацията се маргинализират и на практика служат като придатък към Българската армия. Те подкрепят активно действията ѝ, като целта им е завоюване на възможно най-големи дялове от Македония и Тракия и евентуалното им присъединяване към Царство България.
  Интересно как в "Северна Македония" обясняват фактът ВМОРО? Защо се бори ВМОРО за свобода на Одрин? В Одрин също ли са македонци?
  И нещо друго, България сама си е виновна за това решение на съда. Спрете ги тези отвсякъде, не им признавайте "държавата" под никакво име, блокирайте ги директно. Тея разбират само от това.

  ДБ=БКП
 37. 37 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  Ти тотално не си запознат с формирането на така наречения македонски език и нация от Коминтерна, СССР и нашите безродни подлоги. Или както определено, се правиш - все едно само читаците сте страдали по тая земя§

  Започнали са още 1944 година с убийства и терор и от двете страни на границата, да карат БЪЛГАРИ да се пишат в документите "македонци". Който е отказвал - сатър, Белене или Голи оток!

  Ето така са създадени "македонците"!

 38. 38 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  Че те комунистите направо са убивали всеки, който се нарича българин.
  Безумен е коментарът ти.

  ДБ=БКП
 39. 39 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 802 Неутрално

  "...Сдружения на "македонското малцинство"..."

  Кютек трябва тука, кютек.
  Да ме прости Ванчето, че съм толкова либерален...
  За Кочо Стоянов не ми се и помисля...

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 686 Неутрално

  От какъв зор медията ни дава нови доказателства, че т.нар. ЕСПЧ е соросоидна шайка. Ние и така си знаем, че Страсбург мирише на Йонко Грозев.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Българите в Македония имат много по-голямо основание да я съдят. Защо не го правят?

 43. 43 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  Просто са ТЪПИ мотивите на ТЪПИЯ български съд, който е отказал регистрацията.
  Екс леге "македонци" се наричат гръцките граждани, живеещи в провинция Македония. Северомакедонците към датата на искането за регистрация още не са се били обособили с поправките в конституцията им. Имало е фиромци, които не са живели при комунизма, а преди тях е имало БЪЛГАРИ, които са сърбо-интернационализирани.
  По същите мотиви няма и "македонски" език. Имало е за малко фиромски, но той е отречен...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 44. 44 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#42] от "Роси":

  Щото ги е страх. В Северна Македония и до днес може да си всякакъв, но не и българин.

  Позаитересувайте се на какъв ежедневен тормози и произвол са подложени хората дръзнали да се обяват открито за българи!

 45. 45 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Македония да покаже една държава в Света дето да им признава езика и нацията.
  Всеки по Света каза, че са българи че говорят български. А това, че живеят в областта Македония (Северозападна Македония) вече никой не го отрича.

  ДБ=БКП
 46. 46 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Някой да е чувал, за тормоз над "македонци" в днешна България?

  Кога ли ще да е било, сигурно на опашките за български паспорти, за документи от страна от ЕС с която уж нямат нищо общо иначе...

 47. 47 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 925 Неутрално

  ''И в двете решения съдът подчертава, че случаят засяга въпроса дали в демократично общество български съд може да откаже на организация, защитаваща идеята за потиснато македонско малцинство в България, на основание, че тя действа срещу единството и териториалната цялост на страната и че целите ѝ са политически.''


  Аз мисля,че България вече може да ги регистрира официално,защото и двете страни са в НАТО,а той пък има задължението да се грижи за териториалната цялост на България.Не знаех,че 7милионна държава се е уплашила от 500 македонски комити.

 48. 48 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Македонската уикипедия е...
  Снимка от първият македонски вестник... и там снимка на вестника, а той вестника издаден в България и си пише на български... Първата македонска граматика... и тя издадена в България и е на български... някаква снимка на македонски революционери опънали транспарант... и транспарантът е на български...

  ДБ=БКП
 49. 49 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Чудно защо в Страсбург не четат текста на Договора за добросъседство със СевМак, с който и двете страни се отказват, че имат свои малцинства съответно в Бг и в СевМак? И това е истина - българите не са малцинство, а мнозинство в СевМак, а броящите се тук за макета около 2000 парцала по време на последното преброяване са остатък от епохата на насилствената македонизация тип Тито-Тарабата във време на комунистически диктатури в двете страни.

 50. 50 Профил на sturmgewehr
  sturmgewehr
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Надявам се Гешев да събере смелост и да подгони най-после БХК,има достатъчно точки и алинеи за антидържавна дейност.

 51. 51 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Тя и Гърция колко пъти беше осъждана, но изобщо не си промени политиката. Просто тия прости тикви зорлем правят позицията на България още по- принципна. Дори и най -отстъпчивите и добронамерени към северните македонци ще искат гаранции за това че никога няма да се допусне в България второ ДПС.

 52. 52 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Тя и Гърция колко пъти беше осъждана, но изобщо не си промени политиката. Просто тия прости тикви зорлем правят позицията на България още по- принципна. Дори и най -отстъпчивите и добронамерени към северните македонци ще искат гаранции за това че никога няма да се допусне в България второ ДПС.
  —цитат от коментар 51 на dorn


  сигурно севмак подлогите ще си вземат 7500 евро от Бг. Но дали кукловодите им в Скопие смятат колко ще губи СевМак от липсаата на достъп до еврофондовете с всеки месец, с който Бг я забавя по пътя към пълноправното членство? Отговорът е прост - мининум 20 000 пъти по-тежки загуби....

 53. 53 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пародията евро НПО-та, евро ценности и евро съд в най-чист вид.

 54. 54 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално
 55. 55 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Много тъпо решение на българския съд! На някои съдии трябва силово да им се набие в главите, че правата на човека не се нарушават без сериозни аргументи. Имало е доста по-елегантен начин...

 56. 56 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1700 Гневно

  Това е за обица на ушите на нашите......

 57. 57 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Етноса е въпрос на самоопределение, а не на доказателства.

 58. 58 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 125 Гневно

  Какво македонско малцинство бе,уроди небесни?????

 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Няма го Ванче Михайлов да застреля предателите. А по отношение дерибействането на Страсбургския съд си заслужава да се замислим докъде сме се докарали и какво ни очаква.

 60. 60 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 316 Неутрално

  абе ....... ви мръсна репресирана македонска , а сега нека боко пак да се прегръща със заека
  —цитат от коментар 4 на it4


  Малко вероятно е това да е игра на Заека. Много по-вероятно е да е работа на руските или сръбските специални служби. Самия Заев беше жертва на тези служби, когато платени демонстранти омешани със удбаши му разбиха главата в парламента преди 2 години.

 61. 61 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Според мен , това е резултат от стратегическа грешка на България още с признаването на държавата Македония.

  Ако имахме дупе , трябваше тогава , и сега също , да се заяви категорично , че това са изконни български територии и население , които сме изгубили по време на войните след разпада на турската империя!
  Точка!

  Ако на хората населяващи тази област беше оказана наистина безкористна помощ и безусловна подкрепа след разпада на Югославия , за да не се страхуват да се самоопределят като българи , каквито са , нямаше да има драми.

 62. 62 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#21] от "evtimvz":. Никого след това не са се чувствали защитени. Дори иронично наричани "макета".=======Чуствай се късметлия..... Пак не са ти хакнали някой 'възпалителен' процес..... :)А и сега времената са други...... Екскурзии всякакви.....
  —цитат от коментар 32 на eti mehter


  Извинете , ама на вас какъв ви е проблема?

  Искате нещо ,ама ви е шубе да го изречетете или какво?
  Хайде , давайте да го разцъкаме ....проблема , а?

 63. 63 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 539 Весело

  Тази съседка може да я подкрепим за ЕС, само ако се прекръсти на северозападна Македония, да си знаят.

 64. 64 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1020 Весело

  До коментар [#3] от "Over":

  Подкрепям!

 65. 65 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Дневник, защо не споменавате, че тези неколцина платени с динари и рубли келеши, са представлявани пред съда от вашите любимци от БХК? Поредната антибългарска проява на боклука Кънев и антуража му от безродници.

 66. 66 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Точно в това е проблемът. Никакви езици и пр. Проблемът е в платените от скопските специални служби /чрез фирми/ шепа функционери на ОМО Илинден, в случая пробват и чрез т.н. македонски клуб за етническа толерантност /за пред съда в Страсбург/ Защото ОМО Илинден е компрометирана. Обявявайки властта в Югозападна България за окупаторска. Те излязоха и с нарочна декларация срещу България във връзка с условията да се спазва договора за добросъседство. Вярно е, че отдавна, отдавна натискат и за Северна Гърция. Може и да са осъдили гърците. От което те не се трогнаха. Дори, както май писахме вече, време на дебат за името в гръцкия парламент един депутат ги призова на чист български към добронамереност. Намеквайки им, че в Северна Гърция няма т.н. македонско малцинство, а славяноелините, както там ги наричат, са потомци на чисти българи.

 67. 67 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Българите в Македония имат много по-голямо основание да я съдят. Защо не го правят?
  —цитат от коментар 42 на Роси


  https://www.youtube.com/watch?v=_QovE2zW3kk&feature=youtu.be
  Ами съдят я. Забавното е че и там е БХК в лицето на г-н Грозев :)
  Ще ви е интесно да видите проблемите които са имали в случая, които са далеч повече от това просто да им откажат регисрация.

 68. 68 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Ви побара Ванче, ке видите солнце во македонско! Серсеми со серсеми сърбомански 😊!

  agent
 69. 69 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 920 Неутрално

  "Според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) в 1900 година Царево село е смесено българо-турско село с 520 души жители българи християни, 575 българи мохамедани и 425 турци." Няма българомохамедани, има помаци, които са помаци и точка. Нито са българо, нито на унгаро. Т.е. даже според пристрастния, и то доста пристрастния учен Кънчов, фактически шпионин на българския ГЩ, в Царево село в началото на 20-и век живеят 2/3 мюсюлмани и 1/3 християни. Колко от тази 1/3 християни се самоопределят като гърци, щото са патриаршисти и колко като "изконни" българи-екзархисти, остава неизвестно. Туй във връзка с вечните идиотски дрънканици на бай Ганя за "изконно българско население, територии и планети".

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 70. 70 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Й. Грозев сигурно е дал едно рамо против България.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 71. 71 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 946 Неутрално

  БХК са си руски отрепки от край време ! Техни агенти са допринесли много за "изборните резултати" на проруските партии през 90-години.

  agent
 72. 72 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Накърнили им права за сдружаване и осъдили България за 7500 евро. ОК, може и да си купят една кола втора употреба и да се метлосат в прародината си. Съда обаче с нищо не задължава България да ги регистрира. Само едно не е добре - утре могат и група нигерийци да искат да си регистрират политическа организация и БХК да им стане адвокат за да осъдят отново България, но какво пък - плащаме, не ги бием. Какво да ги правиш и едните и другите са на много ниско стъпало на общественото си развитие.Тепърва има да се доказват че могат да градят държава.

 73. 73 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Неутрално

  македонско малцинство в България?Може , но след регистрация на българско мнозинство в Македония

 74. 74 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 461 Весело

  Ми то комунистическия интернационал създаде "македонците".Как хем ги създава, хем са жертва?И ЕС само през крив макарон.
  —цитат от коментар 34 на Molossian


  ++++++++++++++++

  Ама, не им давай акъл, че брюкселските зелки ще се хванат да изправят и макароните...

 75. 75 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Е какво стана, свързаните с БХК и подобни по света съдии от ЕСПЧ, отсъждат адвокатски хонорар за БХК.
  'Македонската нация' е продукт на коминтерна, най голямото предателство срещу българщината са действоята на Георги Димитров и БКП.
  Връщане назад няма.
  Върха е сега да ни съди продукта на комунистическия режим за дискриминация, че не му било разрешено да си сформира организация 'репресираните' от същия.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 76. 76 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Като каза един горе, че трябва да им уврат главите, трябва да се има предвид, че при празните глави няма полза от варене. Пък и дървените не стават. Или, както каза друг - май са си прости и това е. НО. За съжаление в България, а и явно СРЕЩУ България, по-простите действат по-ефективно. Ако си и упорит, е бонус. Ако и с контакти - звезда си.

 77. 77 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#8] от "it4":

  БХК естествено, че не е и не може да бъде "български". Защото той се занимава с защита на човешки права, а не с полюциите на псивдочовешки субекти като теб и подобните ти биологични отпадъци, с които тук е препълнено и блика ли блика.
  Приматите не разбират какво е това Хелзинкски процес.
  Те просто чакат да им се подаде поредната купичка злоба, която да предъвкват и после изплюват във всички посоки.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#71] от "Ronald Reagan":

  Ако Роналд Рейгън имаше твоя умствен дефицит, сега щеше да има Американско Политбюро, подчинено на Горбачов.
  Но БХК в даден момент ще защити и твоите права, макар, че не виждам защо да се защитават човешки права на нечовеци.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 80. 80 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 720 Любопитно


  Конституирането след 1944 г. на народност и езиково-книжовна норма с името "македонски" е политическо решение на една държава, което няма правна сила над други държави и което въпреки неговото естество днес България не оспорва.
  Осъдителното е, че то се осланя на Коминтерновска идеология за денационализиране и разчленяване на една хилядолетна народност и за насаждане на сепаратизъм, противопоставяне и омраза в Балканския регион.
  В стремежа й да замаскира своята агресивна същност, тази идеология опитва да се крие зад исторически основания. И тъй като те са повече от оскъдни, тя прибягна до абсурдната практика на "измисляне на история" на база на откровени лъжи, манипулации, "удобни" политически тълкувания и пропаганда.
  При това има наглостта да говори за "наука" и за "човешки права". Нещо повече, напира да се лигитимира в международните организации, включително и в ЕС.
  Аз не виждам, кое българско правителство би се съгласило, да стане съучастник на подобен гибелен за своя народ "политически проект".
  Идеологии от рода на Коминтерновския македонизъм, които се основават на лъжи, манипулации, отродяване и ОМРАЗА, независимо от "локално-патриотичната" им аргументация, нямат място в демократичното семейство на ЕС !

 81. 81 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Волът рие земята, ала на главата му пада!

 82. 82 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  А за правата на любителите на македонската наденица нещо да пишете?

 83. 83 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 720 Весело

  До коментар [#2] от "johnniewalker":

  Каквото си надробиш, това ще сърбаш.

 84. 84 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Тези "репресирани" въображаеми македонци от северна Гърция ли са, областта Македония? Защото Зоран Заев вече подписа, че неговата държава няма никакви претенции за наличието на такова малцинство у нас. Следователно няма как "репресираните" да са от "нацията" Северна Македония.

  Забавното е, че една от организациите имала за цел "предаването на бъдещи поколения на историческата истина за македонския въпрос и работата за разрешаването му". Тези хора искат да промиват мозъците на българите от Пиринския край с измислената си титовска история. Ще има да чакат. Ако в тяхната държавица "като една човешка длан" такива пропаганди вървят, тук ние си знаем историята.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 85. 85 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Европейския съд просто не е стъпил на никакви доказателства за македонски етнос. Абсолютно неграмотно решение! Ако само бяха поискали справка от османските архиви за която година си поискат та чак до края на съществане на империята, щяха да видят в данъчните и други документи, най-старателно попълвани, че срещу всички живеещи на територията на днешна Северна Македония, а и не само, вкл. Косово и т.н., е написано - българин.
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  Още ли някой чете какво е сътворил тоя сороски съд?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 86. 86 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Аз съм потомък на бежанци от Македония и участници в Илинденското въстание. След 9 септември са подложени на унижение и изселени от Г. Джумая. Никого след това не са се чувствали защитени. Дори иронично наричани "макета". След 10-ти не съм почуствал сериозно отношение на властимащите по този въпрос. Ха сега ми кажете, кой българин от С. Македония ще вярва на Б-я.
  —цитат от коментар 21 на evtimvz


  Аз съм потомък на бежанци от Беломорска Тракия, които след 9 септември са подложени на унижение от комунистите, къщата им е иззета, а земите им са вкарани насила в ТКСЗ-то. никога не са се чувствали защитени. През 60-те години си построиха етаж в квартал, заселен с изселници от Македония и аз съм живял там 15 години. Имаше и изселници от гърция, знаеха и говореха гръцки. След 10-ти не съм почувствал сериозно отношение от властите по този въпрос. Макар че, честно казано всички българи са били на едно дередже при соца.

 87. 87 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#10] от "spiegel":

  В 10-ката.

  Терорът в БГ след 1944 срещу ВМРО е една от неизвестните и мрачни страници в нашата история за която почти нищо не се пише.

  Лев Главинчев като шеф в МВР в месеците след 9-ти септември избива над 200 членове и симпатизанти на ВМРО:

  https://bit.ly/2zwDJ92

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 88. 88 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#87] от "Николов":

  ,,Терорът в БГ след 1944 срещу ВМРО е една от неизвестните и мрачни страници в нашата история за която почти нищо не се пише.''

  -Бъркаш с 10 /дест/ години. Борбата срещу ВМРО започва след преврата от 1934 г., заради израждането и' от патриотична организация в мафиотска структура, свързвана с убийства и изнудвания във вътрешен план / на територията на БГ/ . Още през 1923 г. части на ВМРО участват в преврата срещу Земеделското правителство и убийството на Ал. Стамболийски, в разгрома на Септемвриското въстание и белия терор.Това е една от неизвестните страници в нашата история за която почти нищо не се пише, а би трябвало.

 89. 89 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":Че те комунистите направо са убивали всеки, който се нарича българин.Безумен е коментарът ти.
  —цитат от коментар 38 на anonim440


  =Глупости. Баща ми и дядо ми са бежанци, родени в Костурско-Егейска Македония имаха и доста роднини и съселяни в София, живееха компакто зад у. Опълченкска, преди застрояването на Красно село.. Някои бяха и четници, воювали срещу гръцките чети по време на ВСВ. Правени са опити за кратко след 1945 г., да ги накарат да се запишат като македонци, но те винаги са се писали като българи и никой не ги е убивал. Даже имаха и сдружение Културно-просветно дружество, организираха си вечеринки, землячески срещи и пр..

 90. 90 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Интересно защо ДАНС се занимава с всичко друго само не и с работата си. Или някой смята, че предателите не се финансират от враждебни държави?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 91. 91 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#21] от "evtimvz":

  "Аз съм потомък на бежанци от Македония и участници в Илинденското въстание. След 9 септември са подложени на унижение и изселени от Г. Джумая. Никого след това не са се чувствали защитени. Дори иронично наричани "макета". След 10-ти не съм почуствал сериозно отношение на властимащите по този въпрос. Ха сега ми кажете, кой българин от С. Македония ще вярва на Б-я."

  Не съм съгласен с тази интерпретация за вяра в България. В София има цели квартали, основани от македонци - Коньовица, например. Улица Пиростка е бил естествения център. Моят дядо (шоп от Годечко) живееше в този квартал и на майка ми най-добрите приятели като деца са били македонци. Никога не е правила и най-малък намек за някакво напрежение. Аз самият познавам нейните приятели от детинство, с които подържаше връзка през целия си живот, дори и когато жовотът ги прати на различни страни. Всеизвестно е, че българите в Благоевградско са били карани да се пишат "македонци" от комунистическата власт - уникален случай в историята, което тя няма да прости на Георги Димитров и съратници, но отношението на хората е съвсем други нещо. Относно "маке" - то е толкова иронично колкото "кестен", както казваха на софиянци в казармата, "мокър" за видинчани, "майна" за пловдивчани - да продължавам ли?

 92. 92 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  По принцип не би следвало да има проблем да се регистрират всякакви сдружения - на подкрепящите плоската Земя, на изнасилените от извънземни, на любителите на шапки от фолио... Стига да не въшат нищо антиконституционно и да не нарушават закона.
  —цитат от коментар 13 на Nil satis nisi optimum


  Точно това е причината за издаване на тзи присъда.
  Който иска да направи каквато смят органзация за сдружаване. За да се регистрира, в нейния устав не трябва да има никакви противозаконни точки и тогава съда е длъжен да я регистрира, за да спази изискванията на чл.11 от Конвенцита за правата на човека.
  Съвсем друго е, ако след като е регистрирана, те извършват противозаконна дейност - тогава самите извършители и тези, които са записани като ръководители на дружеството, ще бъдат обект на съдене и осъждане и евентуално обявавяне на сдружението за незаконно. Но предварително, ако нямаш основания на които да стъпиш ( Устав, учредителни документи), ако забраняваш, ти самия, в случая България попада в нарушение на закона.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK