Китай използва личните данни на хората, за да спре коронавируса. А след това?

Китай използва личните данни на хората, за да спре коронавируса. А след това?

© ReutersИзползването на здравни QR-кодове в Китай изигра важна роля в успешното сдържане на коронавируса. Сега те явно са напът да започнат да играя много по-широка роля в ежедневния живот, тъй като местните власти откриват нови приложения на технологията.


Включени в популярните приложения за смартфони WeChat и Alipay, кодовете използват информация за здравословното състояние и пътуванията, давана от самите потребители и събирана автоматично, за да предоставят на хората червен, жълт или зелен рейтинг, показващ вероятността да са заразени с коронавируса.


За да се движат без ограничения, хората в Китай трябва да имат зелен рейтинг. От февруари насам те трябва да покажат здравните си QR-кодове, за да бъдат допуснати в ресторанти, паркове и други обекти.
Засега кодовете не са се сблъсквали със значителна обществена съпротива, смятани са за необходим инструмент за изправяне на икономиката отново на крака.


Или поне така беше, докато в петък източният град Ханчжоу не предложи да издаде постоянна цветна здравна значка на всеки от жителите си, като им постави оценка от 0 до 100, базирана на медицинските им показатели и начин на живот. Публикувани от здравните власти на Ханчжоу снимки показват, че


хората ще бъдат оценявани въз основа на това колко спортуват, какви са хранителните им навици,


дали пият, пушат и дори колко са спали предишната нощ. Това бе възприето като прекалено голяма намеса, предизвика буря от критики от хиляди потребители на подобната на "Туитър" социална мрежа "Вейбо" и разпали дебата за правото на личен живот и защитата на личните данни - дебат, който се води в момент, когато Китай се готви да включи за пръв път правото на личен живот и защитата на личните данни в първия граждански кодекс на страната.


"Здравето ми е мой личен проблем, защо искате да събирате информация и да правите класация?", се казва в един от коментарите във "Вейбо" на предложението на Ханчжоу.


В Китай онлайн личните данни лесно се купуват и продават, голямо безпокойство буди и вероятността личната информация да бъде хакната. "Защо компанията, в която работя, да се интересува от това дали ходя на лекар?", пита друг коментиращ.


Ма Се, адвокат от Ханчжоу, заяви, че потребителите имат право да искат данните, събрани с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса, да бъдат изтрити след отминаване на кризата, защото има опасност до тях да получат достъп неоторизирани лица.


Други местни власти, макар и заинтересувани от възможността за разширяване на употребата на здравните кюаркодове,


не стигнаха толкова далеч, колкото Ханчжоу.


Южният град Гуанчжоу разшири платформата си за здравни QR-кодове, включвайки услуги, които позволяват на жителите да си запазват онлайн час за консултации в местни болници и да купуват маски. Провинция Фуцзян заяви, че иска да разшири употребата на QR-кодовете, за да включва медицинско лечение и покупка на лекарства.


Дали Ханчжоу ще успее да приложи успешно предложението си и доколко добре ще бъдат защитени личните данни на хората в Китай след пандемията са въпроси, които все още нямат отговор.


От една страна, се очаква новите права, които ще разрешат на хората да предприемат действия при изтичане на информация, да бъдат одобрени след обсъждане на тазгодишната сесия на китайския парламент.


Главният изпълнителен директор на голямата търсачка "Байду" Робин Ли, както и други депутати на сесията, направиха множество предложения - включително данните, събрани по време на епидемията, да бъдат изтрити след края й, или да се въведат правила за управление на данните.


Но в същото време изглежда, че здравните QR-кодове и разширената им употреба няма да изчезнат. В момента Китай продължава въвеждането на национални стандарти, за да се избегнат проблемите с обмена на информация и пътуването на хора между градове и провинции.


"Има широк спектър за употреба в бъдеще на "здравния QR-код", заяви миналата седмица държавната новинарска агенция Синхуа. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nick
  Nick
  Рейтинг: 541 Весело

  трогательная е загрижеността на западнаЛата преса за китайците.

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Вирусът отминава, но данните остават. И наблюдението - също.

 3. 3 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Когато започна епидемията Китайското правителство се обърна към големите тех компаии Тен Сент, Байду, Али Баба и поиска да предоставят данни за потребителите.

  Компаниите отказаха!

  Това принуди правителството да създаде собствена апликация за коронавируса, която хората да изтеглят и през нея да предоставят нужните данни.

  Естествено тези дребни подробности се пропускат от западните медии.

 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1789 Любопитно

  Трудно ще бъде убедена една власт, особено комунистическа, да се откаже от едни възможности за контрол на гражданите които вече си присвоила.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на jinx
  jinx
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Компаниите отказаха!
  —цитат от коментар 3 на dpnps


  Това са глуспоти. В Китай всичко е на държавата. Повече тук: https://ethicast.net/pandemic-ethics/

 6. 6 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  трогательная е загрижеността на западнаЛата преса за китайците.
  —цитат от коментар 1 на Nick


  Западната преса се грижи преди всичко за хората , пък след това гледа кой китаец, кой западняк бе, самовар. Това е основната разлика между цивилизования свят и /пост/ комунистическия лагер.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Дигиталната комунистическа сатрапия в Пекин е мечтата на всеки диктатор от 21-ви4 век!

 8. 8 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  [quote#5:"jinx"][/quote]

  Прочетете малко по въпроса.
  Това са компании публична собственост .. търгуват се на борсата и ако искате и вие може да си купите дял.

  Тен Сент над 30% е собственост на Насперс, която е глобална компания.

  АлиБаба мисля 25% беше на Софтбанк, която е Японска телекомуникационна компания.

  и така нататък.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#8] от "dpnps":

  Разсмяхте всички тук, каето твърдите, че в условията на комунистическа сатрапия и тотален обществено- политически и икономически контрол е възможно съществуването на нормални пазарни субекти в естествена конкурентна среда!!!!
  Нали сме наясно, че без санкцията на ККП нищо не се случва?!

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2484 Весело

  Китайската комунистическа партия притежава хората.
  По тази причина е редно Китай да използва личните данни на хората, както си иска.

  подпис
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4864 Любопитно

  "Ма Се, адвокат от Ханчжоу, заяви, че потребителите имат право да искат данните, събрани с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса, да бъдат изтрити след отминаване на кризата, защото има опасност до тях да получат достъп неоторизирани лица."

  Съгласен съм с Ма. Тези лични данни трябва да се ползват докато в страната има пандемия. След това трябва да бъдат изтрити от властите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3247 Любопитно

  Време е човечеството да свикне с новата реалност. Независимо дали е харесвана или не, това е бъдещето и не само за Китай. Всяка държава вече има толкова много информация за всеки един от нас, че тези протести са безсмислени. Само си помислете за сецунда какво съдържа само международният Ви паспорт? Чипа вътре има всичко за вас, включително цвят на очите и чипа може да се прочете от дистанция до 2 метра. А за хилядите камери по улици, магазини, летища и т.н дори няма да започвам. Хорат плачат за "медицинската" им информация.......Всеки път в който вашият лекар направи каквото и да е тази информация нали отива до здравната каса (в Бг) Така че Държавата вече знае от какво си болен и какви лекарства взимате....
  Искаме да сме технологични, да имаме новият модел телефон, умната кола последен модел, Алекса у дома за да си контролираме, осветление, отопление, музика и т.н..... Е това е цената която плащаме. Свиквайте :))))

  Brevity is the soul of wit
 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2504 Весело

  "Ма Се, адвокат от Ханчжоу, заяви, че потребителите имат право да искат данните, събрани с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса, да бъдат изтрити след отминаване на кризата"
  —цитат от коментар 11 на Иво


  Имат право да искат от добре известния арменски поп! Но в Китай ръководната роля на комунистическата партия никой не я е отменял...

 14. 14 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#12] от "padrino":

  Препоръчвам ви една книга по въпроса "21 урока за 21 век" на професор Ювал Харари.

  Подробен анализ на това къде сме в момента и някъде сме се запътили.

 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3247 Весело

  До коментар [#12] от "padrino":Препоръчвам ви една книга по въпроса "21 урока за 21 век" на професор Ювал Харари.Подробен анализ на това къде сме в момента и някъде сме се запътили.
  —цитат от коментар 14 на dpnps


  Четох я преди няколко години, нека не забравяме и 1984 на Оруел писана през 1949 :))

  Brevity is the soul of wit
 16. 16 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2778 Неутрално
 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Малко съм отвикнал да чета между редовете - за здравен статус ли се говори в статията или за вярност към Партията и Комунизма?

  П.С. Наш ние да сочим с пръст китайците, за неопазването на данни, е гьонсоратлык.

 18. 18 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  След това ще продължи да ги използва без да спира коронавируса. В тоталитарна държава друго не може да се очаква.

 19. 19 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4431 Неутрално

  Е , ако е ...само Китай , то останалите следва да се замислят......информациите по мрежата говорят за друго , ама би могло да се приемат за фейкове !

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8793 Неутрално

  След това ще ги ползва, за каквото потрябва.

 21. 21 Профил на just
  just
  Рейтинг: 774 Неутрално

  А след това данните ще бъдат използвани за упражнявана на диктатурата на ККП.
  Ще станат част от една от най- отвратителните и човеконенавистни практики
  създадени в Китай-тази на т.нар. "социален инженеринг".

 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  След това те си знаят. А и преди това, както се оказа в Хонгконг.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  А след това Световен Трибунал срещу ККП.

  The best way to predict the future is to invent it.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  До коментар [#27] от "Nick":

  Хайде модератора да разчисти вмирисаната руска мърша, че ще тръгнат зарази.

  The best way to predict the future is to invent it.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK