С указ Тръмп поиска да се "премахне или промени" защитата на социалните мрежи

С указ Тръмп поиска да се "премахне или промени" защитата на социалните мрежи

© Associated PressАмериканският президент Доналд Тръмп подписа вчера указ, чиято цел е да ограничи защитата, с която се ползват социалните мрежи, и свободата, с която разполагат при модериране на съдържанието си.


"Ние сме тук днес, за да защитим свободата на словото от една от най-големите заплахи", заяви Тръмп от Овалния кабинет при подписването на този документ, който вероятно ще доведе до дълга съдебна битка, отбелязва "Франс прес", цитирана от БТА.


Тръмп обвини социалната мрежа "Туитър" в действия, неприсъщи на неутрална платформа, след като "Туитър" за първи път постави предупредителен знак на някои негови постове. Така мрежата предупреди абонатите си, че публикациите могат да съдържат неверни твърдения. Първата му реакция бе да заплаши платформите с "регулация или затваряне".
"Те разполагат с неконтролирана власт да цензурират, редактират, скриват или модифицират всякакъв вид комуникация между отделни личности и широката публика", изтъкна Тръмп. "Не можем да позволим това да продължи, това е изключително несправедливо." Президентът Тръмп заяви, че указът му съдържа изискване за създаването на нови законови правила за дейността на социалните мрежи, за да не може вече да се ползват от същата юридическа защита, както досега.


Как Тръмп иска да ограничи социалните мрежи


В текста на президентския указ се има предвид параграф 230 от закона за етичните норми в средствата за комуникация от 1996 г. Той предоставя имунитет на социалните мрежи от съдебно преследване, свързано с материалите, публикувани от трети лица, и им дава свободата да обработват съдържанието си по своя преценка.


Според цитирания параграф, макар да не се считат за отговорни за потребителско съдържание, могат да блокират или премахват съдържание, което е непочтително, съдържа призиви за насилие или тормоз.


Целта на Тръмп сега е да го "промени или премахне". Президентът поиска от Конгреса да действа в тази посока и заяви, че министърът на правосъдието и главен прокурор Уилям Бар "незабавно" ще започне да изготвя закон, който да се даде на Конгреса.


"Тръмп иска мрежите да го оставят на мира"


Експерти спорят доколко указът би могъл да има сериозни последствия без намесата на Конгреса. "Туитър" нарече указа "реакционерски и политизиран подход" към знаков закон. Говорител на "Гугъл" обяви, че той ще "навреди на американската икономика", а "Фейсбук" - че ще "насърчи платформите да цензурират всичко", ако има възможност някой да се обиди.


Според професора по конституционно право от Йейлския университет Джак Балкин "президентът лъже, за да изплаши, притисне, принуди социалните мрежи да го оставят на мира и да не правят това, което направи "Туитър".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK