Испания започва да дава минимален доход на най-бедните

Испания започва да дава минимален доход на най-бедните

© ReutersИспанското правителство одобри днес въвеждането на минимален доход на стойност поне 462 евро месечно за най-бедните граждани. Това съобщи вицепремиерът Пабло Иглесиас, цитиран от агенция "Ройтерс". Схемата ще обхване 2.5 млн. души.


Правителството ще допълва доходите на испанците, докато достигнат тази сума, а за семействата ще се предвижда по-голям доход - до максимум 1015 евро месечно.


Лявото правителство на малцинството иска да подобри ефикасността на разпределението на доходите в една държава, която изостава от Европа в този аспект и чиято икономика пострада тежко от пандемията от коронавируса. "Целта е на тази схема за минимален доход е да се изкорени екстремната бедност, която е голям проблем в Испания", обясни социалният министър Хосе Луис Ескрива.
"По отношение на ефектите за преразпределение може би ще надминем другите подобни схеми в Европа, защото нашата е по-модерна, по-центрирана и би трябвало да бъде по-ефективна по отношение на преразпределението", казва още той. Тя би могла да служи като допълнение към много ниски заплати, особено в сивия сектор. Освен това може да изкара на светло част от него, тъй като гражданите ще бъдат задължени да информират данъчните власти за доходите си.


21.6% от испанците са застрашени от бедност при средно ниво за ЕС 16.9%. Европейският съвет е препоръчвал на страната да приложи програми за подкрепа на доходите с аргумента, че сега помощ получават само 20% от нуждаещите се.


Кой може да я получава


Вестник "Ел Паис" уточнява, че няма публикувана окончателна версия на програмата, но е видял нейна чернова. Пълнолетни лица под 65 години ще имат право на помощта (над тази възраст те получават пенсия, минималната стойност на която е 462 евро). Ако живеят сами, те трябва да са се отделили от семействата си поне преди три години и да са на поне 23 години, като това изискване няма да важи за жертви на насилие и трафик на хора. (Според други чернови предвидената възраст е 21.)


Семействата, които ще получават помощ, трябва да попадат под определението "уязвими" - тоест, месечният им доход да е по-нисък от минималния за условията, в които живеят. Доходите ще се изчисляват на база доходите от предишната година, като от тях ще се изключват помощите за наем. В последната чернова е предвидена и възможност да се взимат предвид доходите от 2020 г., за да бъдат обхванати и пострадалите от кризата от коронавируса. Имотите и спестяванията също ще се взимат предвид, но не и семейното жилище.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK