На живо

Втори опит: SpaceX стартира исторически полет (хронология)

Активирайте видео канала на NASA, за да наблюдавате.
Компанията SpaceX и NASA успя в събота при втори опит да изстреля първата частна ракета с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли, след като заради лошото време стартът във вторник бе отложен по-малко от половин час преди началото. Днес времето отново не бе благоприятно и към 21 часа българско време - около 100 минути преди планирания старт - нямаше разрешение мисията да започне. Но после небето се изясни.


Въпреки първоначалната неяснота Бенкен и Хърли заеха местата си в кораба Crew Dragon в очакване на напишат историческа страница като станат първите хора, използвали частна ракета за полет. Те станаха първите от 2011 г. американци, излетели от американска територия с американски кораб след края на програмата "космическа совалка".


Стартът стана, както бе планирано - в 22:22 ч. българско време. "Дневник" проследи на живо втория опит на екипа на Илон Мъск.


Началото на принципно нова фаза в космическата фаза става с класически пример за публично-частно партньорство,

© Reuters

Началото на принципно нова фаза в космическата фаза става с класически пример за публично-частно партньорство,

Разбира се, хората не пропускат да се пошегуват и с "илюстрации" какво са видели двамата астронавти от илюминатора на своя кораб в поредния триумф на науката:


Втори опит: SpaceX стартира исторически полет (хронология)

Малко след старта се видя как в кораба има компания на двамата астронавти - детска играчка, която се оказа не дракон, а "Треперещият динозавър" на TY Flippables. Това е традиция от десетилетия, защото с различни плюшени играчки астронавтите разбират кога настъпва моментът на безтегловност.


Втори опит: SpaceX стартира исторически полет (хронология)


Втори опит: SpaceX стартира исторически полет (хронология)

Близо 10 милиона потребители наблюдаваха събитието по интернет в социалните мрежи и видео канали на компанията и NASA.

Дъг Хърли каза малко преди старта: "SpaceX, готови сме да потеглим. Да запалим тази свещ". Това е напомняне за прочутата фраза на Алън Шепърд, първият американски астронавт, произнесена при неговия исторически за САЩ полет през 1961 г. Тогава има проблеми с ракетата и след като 4 часа е чакал в тясната капсула Шепърд се обръща към контрола на мисията с думите "Аз съм по-спокоен от вас! Защо не оправите малкия си проблем и да запалите тази свещ?".

Това е огромно постижение и за южноафриканеца Илон Мъск, който успя да събере екип, вярващ във възможността частно начинание да изобрети съвсем нова система за извеждане на товари и хора в орбита, при това с революциенния елемент да се използват части от нея много пъти. Той основа Space Exploration Technologies, (прекръстена по-късно на SpaceX) преди по-малко от десетилетие - през 2002 г. в Калифорния.


"Проектирахме, произведохме и изстреляхме най-модерните ракети и космически кораби в света", напомни тази вечер компанията в профила си в "Туитър"


SpaceX изработи и оригинална система за скачване с МКС.

© twitter.com/SpaceX

SpaceX изработи и оригинална система за скачване с МКС.

"Направихме го", каза развълнуван дирeкторът на NASA Джим Бридънстайн. "Отдъхнах си, но да ви кажа няма да празнувам, докато Боб и Дъг не се завърнат успешно у дома."


Според него водещ приоритет за агенцията е да продължи изстрелването на американци от САЩ с американски ракети. Девет години САЩ използваха руски ракети, за да достигнат до МКС и дори резервираха за октомври 2020 г. място за полет с ракето "Союз" в случай, че SpaceX не успеят да спазят сроковете за полет през май.

Crew Dragon пое към Международната космическа станция

Космическият кораб успешно се отдели от ракетата и пое към орбита и подготовка за скачване в неделя с Международната космическа станция. Астронавтите благодариха на всички за успешния старт и честта да участват в това историческо събитие за човечеството и овладяването на космоса.


Втори опит: SpaceX стартира исторически полет (хронология)

© Twitter/ Oliver Varhelyi

Първата степен на Falcon 9 успешно се отдели и се спусна обратно към Земята за повторно използване, където успешно се задържа на платформата "Разбира се, че все още те обичам", която я очакваше в Атлантическия океан.


Втори опит: SpaceX стартира исторически полет (хронология)

© twitter/NASA

СТАРТ!

СТАРТ!


След многогодишните усилия на хиляди хора за пръв път в историята започва пилотиран комерсиален полет с ракета и космически кораб, проектирани и изработени от частна компания.


Втори опит: SpaceX стартира исторически полет (хронология)

© Reuters

Облачността над Кейп Канаверал се разнесе и всичко е готово за историческия старт.

Остават 15 минути до старта. Ако всичко премине без проблеми, първата степен на ракетата ще работи около 9 минути. След кратка пауза трябва да се включи и двигателят на втората степен.

Как се превозва ракета до стартовата площадка? През годините тази процедура е еволюирала и все пак е единот най-деликатните етапи на мисията.


Мостикът между кулата и ракетата е прибран и е активирана оригиналната аварийна система на Crew Dragon за спасяване на екипажа в случай на авария. Това е първият американски кораб с подобна защита, която на практика представлява ракета, монтирана върху ракетата. Русия има такава на корабите "Союз" и вече се наложи веднъж да я използва, което спаси живота на двама души след авария на ракетата носител.

Как би трябвало да протече началото на мисията

Анимация показва как би трябвало да премине фазата от мисията от изстрелването до скачването с МКС.


Съпругите и на двамата астронавти са били в космоса. Дъглас Хърли бе изпратен днес от съпругата си Карен Ниберг и 10-годишния им син Джак. Ако всичко мине ОК днес, корабът ще се скачи с Международната космическа станция след 19 часа и ще започне мисия с продължителност поне 30 дни.


Втори опит: SpaceX стартира исторически полет (хронология)

© Associated Press

Времето е ОК за старт

Метеоролозите съобщиха 50 минути преди старта, че времето е подходящо за старт. Това означава, че 35 минути преди изстрелването трябва да започне зареждането на резервоарите с гориво.


Денят започна с вероятност от 50% стартът да бъде отложен, но с наближаването на планирания час времето се оправи и всичко мина според графика.

© Reuters

Денят започна с вероятност от 50% стартът да бъде отложен, но с наближаването на планирания час времето се оправи и всичко мина според графика.

Докато всички изчакват най-новата информация за времето в района, ето как изглежда вътрешността на новата капсула, която е проектирана да превозва до 7 астронавти. SpaceX вече сключиха договор с компания за косически туризъм с планове да започнат да предлагат тази услуга от 2021 г.


Илон Мъск днес не е във Флорида лично да наблюдава втория опит. Той е казвал, че електрическите автомобили "Тесла" - другият му голям амбициозен проект, не се нуждаят от реклама. Но SpaceX не пропуснаха да използват именно такъв автомобил, за да откарат с него астронавтите до стартовата площадка.


Втори опит: SpaceX стартира исторически полет (хронология)

© Reuters

Президентът Доналд Тръмп отново е в космическия център за старта. Той бе тук и първия път, но си тръгна преди момента за изстрелване на ракетата и остави да присъства вицепрезидентът Майк Пенс. За администрацията му това е важен момент, който да продължи политиката на Вашингтон от преди неговия мандат NASA да спре да се занимава с орбиталните полети и да се фокусира върху стратегически мисии като пилотиран полет до Луната до 2024 г. и евентуално полет до Марс през следващото десетилетие.


Втори опит: SpaceX стартира исторически полет (хронология)

© Reuters

Малко повече от час преди планирания старт всички системи са готови за историческото начало. Единствената пречка е времето. Над Кейп Канаверал е облачно с временни превалявания. Дъждът не е проблем, а вероятността при преминаване през облачността ракетата Falcon 9 да предизвика мълния.

Ключови думи към статията:

Коментари (596)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Хубаво беше да има предаване на различно езици, защото на мен английският ми е слаб.
  Гледах онлайн на турски, от САЩ новините на един блогър с импровизирани репортажи от различни градове в щатите (прави видео връзка с турци живеещи в различни градове в САЩ и те от там правят преки предавания), но свърши, и сега съм на предаването на SpaceX.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Успех ...успех.....и пак успех!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2627 Весело

  Ми то на калпавия SpaceX , Космосът му пречи !!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1159 Весело

  Май Тръмпи е карък :)

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  За сега има надежда, че времето ще се оправи. Небето се изчисти, няма облаци, но електрическият заряд в атмосферата е NO GO. Но този показател е динамичен и има голям шанс всичко да се изчисти.

  Времето е по- добре е от миналият опит! Няма технически проблеми!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Успех на Америка! Успех на свободния предприемачески дух!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  Проверката на T минус 1 час току що мина. Следва проверка на Т минус 45 и разрешение за активиране на аборт системата на капсулата и разрешение за зареждането на ракетата със RP-1 и суперизстуден кислород.

  https://www.youtube.com/watch?v=21X5lGlDOfg&feature=youtu.be

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 9. 9 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Успех на Америка
  _____________________________________
  И на Рассия, Китай, Индия

 10. 10 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1277 Неутрално
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3386 Неутрално

  щеше да е полезно за повече хора, ако дневник бяха пуснали един превод на видеото от наса

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  Проблем е и, че това изстрелване е точно на секундата. Миналият път метеоролога каза, че са му нужни 10 минути за да се изчисти небето и даде GO, но това нямаше значение. Този полет е с точност до секундата. Ракетата се зстрелва, когато станцията е над Атлантическият океан, паралено на Южна Каролина. В следващата секунда станцията е избягала и ако закъснее дори със секунда полета се отменя.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  До коментар [#8] от "Realist":

  Ще е добре да останеш във форума по-дълго тази вечер. Твоите коментари на космически теми са много компетентни и информативни и рязко контрастират с граченето на хейтърите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2627 Любопитно

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  :)
  Добра шега !

  [email protected]
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2627 Любопитно

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Успех на Америка! Успех на свободния предприемачески Тръмп !!!
  БРАВО !!!
  За мажоретка ли се изживяваш ???

  [email protected]
 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  Единият от астронавтите е с цайси! Не трябва ли да са в перфектно здраве? Или днес не е нужно?

 22. 22 Профил на fma07648440
  fma07648440
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Некадърно избрано местоположение за космодрум.

 23. 23 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#21] от "deaf":

  Единият от астронавтите е с цайси! Не трябва ли да са в перфектно здраве? Или днес не е нужно?
  ____________________________________________
  Онова е от Гатака.
  Ха..ха..ха..

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  Току що дадоха GO и за времето. Няма технически проблеми, изискванията за времето са в нормите. 70% вероятност за добро време, беше 50% само преди 20 минути.

  При аварийно кацане, капсулата има 8 позиции за аварийно кацане по цялото американско и канадско крайбрежие, както и ивицата вода между Ирландия и континентална Европа. Всичко това се следи!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 594 Весело

  Ох, дано да е успешен историческият старт, че иначе пак ще ни се подиграват каскетите и ушанките!
  А това е нетърпимо!

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 28. 28 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Защо екипажа е от Дафт Пънк?

 29. 29 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално  500 000 души гледаме в момента.
  За ужас на руските тролове.

  The best way to predict the future is to invent it.
 30. 30 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3386 Неутрално

  Защо екипажа е от Дафт Пънк?
  —цитат от коментар 28 на Doge


  щото Дафт Пънк са класици. :)

 31. 31 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#29] от "EU defender":

  Имай предвид, че има много други канали, на каито се излъчва.
  Поне 2 млн. го гледат.

 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonim440":

  Phoenix предават директно на немски.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Ето предаване с превод на руски

  https://www.youtube.com/watch?v=8nHG8lSlZe4

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 34. 34 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#32] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Благодаря намерих си на руски. Немски въобще не разбирам.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 35. 35 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Неутрално

  До коментар [#21] от "deaf":

  Той е набор 1966. Летял е със совалките. Нормално е да е с цайси

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 36. 36 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Неутрално

  До коментар [#34] от "anonim440":

  Пожалуйста. При мен покрай руския, вървят още пет езика... Но който говори повече от три езика, всъщност не владее добре ншто един от тях. Никой не е съвършен...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 37. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2627 Весело

  До коментар [#26] от "Willy Messerschmitt":

  Пример за публично-частно партньорство по пазарната икономика в КОСМОСА :)

  [email protected]
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Неутрално

  До коментар [#36] от "Незнайко в Слънчевия град":

  * нито

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 40. 40 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Пожелавам успех на мисията!
  П.П. "Компанията SpaceX и NASA ..." Кога са се обединили?
  "... заради лошото време стартът във вторник бе отложен по-малко от половин час преди началото ..."
  Тази седмица наистина бях далеч от новините. Дори не съм разбрал, че във вторник обединената компания е извършила нелегален опит за изстрелване на ракетата.

 41. 41 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Всичко в тази мисия са космически технологии от 21-ви век. Като се започне от скафандрите, които даже не върви да се наричат така, защото приличат на извънземни космически костюми, в сравнение с всичко използвано досега, и се стигне до капсулата Dragon и самата ракета Falcon 9 - първата и засега единствена в света орбитална ракета за многократно използване. Успех отново на SpaceX и NASA!

 42. 42 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  До коментар [#33] от "anonim440":

  Тук превод на руски от SpaceX

  https://youtu.be/1iePxSoKvT8

  "Чуждестранен агент"
 43. 43 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3386 Неутрално

  ще приземяват ли ракетата тоя път?

 44. 44 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Неутрално

  Пълнят ракетата с гориво. След малко ще започне да се обвива в бяла пара. Защото става зверски студена от течния кислород и влажният морски въздух, охлаждайки се от мразовитата ракета, става на облак от пара, защото влагата кондензира при по-ниската температура.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  ще приземяват ли ракетата тоя път?
  —цитат от коментар 43 на karatista

  Да, на плаващата платформа в океана OCISLY.

 47. 47 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 945 Неутрално

  да не я накацат па мухите като миналия пат.та дане може да излети

 48. 48 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1175 Весело

  Айде попътен вятър!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 51. 51 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3386 Неутрално

  До коментар [#45] от "Solomon Goibali":

  супер! на мен това ми е 50% от шоуто, ела па като приземиха две едновременно 👀👀👀

 52. 52 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1277 Весело

  За съжаление ракетите на другара Мъск са нефелни.
  —цитат от коментар 45 на Solomon Goibali

  За щастие, никой не се интересува от злобното бръщолевене на някакви задунайски русороби. Плувайте таваришчи. 😂🤣

 53. 53 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  До коментар [#44] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Това е единствената ракета в света, която използва суперизстуден кислород, който при зистрелване е под формата на желе. Никоя друга ракета не ползва толкова силно изстуден кислород. И никоя друга ракета не може да закара толкова много на орбита. Единичен Фалкън закарва 22 тона на ниска земна орбита. Всички мисии Старлинк носяът по 18.5 тона и ракетата след това каца обранто на Земята. И съвсем скоро, Спейс Екс ще увеличи тази тежест със микросателити от други организации- частни и държавни заедно с мисиите Старлинк.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 54. 54 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1161 Весело

  До коментар [#38] от "Gretel": Единия ти + е от мен Каке😉

 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Много готино: направили бърза анкета сред публиката - дали, ако имат възможност да летят до Луната, биха предпочели да кацнат на Южния полюс, който е неизследван, или на мястото, където кацна Аполо 19 с Бъз Олдрин.

  51% отговорили, че искат да видят стъпките на първия човек на Луната и флагчето.

  Има с какво да се гордее тази нация...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на Solomon Goibali
  Solomon Goibali
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#44] от "Незнайко в Слънчевия град":Това е единствената ракета в света, която използва суперизстуден кислород, който при зистрелване е под формата на желе. Никоя друга ракета не ползва толкова силно изстуден кислород. И никоя друга ракета не може да закара толкова много на орбита. Единичен Фалкън закарва 22 тона на ниска земна орбита. Всички мисии Старлинк носяът по 18.5 тона и ракетата след това каца обранто на Земята. И съвсем скоро, Спейс Екс ще увеличи тази тежест със микросателити от други организации- частни и държавни заедно с мисиите Старлинк.
  —цитат от коментар 53 на Realist


  +++++
  Разбираш ги тея работи,от Роскосмос ле си?

  Мислех си, че имам орган полов,но ме убедиха,че съм третополов.
 57. 57 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3386 Неутрално

  ребята, да не изтървете соловьов тая вечер, в нов мундир се е препасал

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  До коментар [#43] от "karatista":

  Да, на платформа в океана. По принцип за станцията, Фалкън обикновено каца в Кейп Канаверал, но в този случай искат да осигурят по- добра орбита и с по- малкi G-Force хората на борда.

  Мисля че, в океана чака "Of Course Still I Love You", това е името на корабчето на което каца ракетата.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 60. 60 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2432 Весело

  Айде, ракетата почна да пуши, като стария ми Форд, дето прегря на магистралата.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#44] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Мъглата е, всъщност, от кипящия кислород, който се изпуска навън.

 63. 63 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#42] от "putinxujlo":

  Спасибо!

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 64. 64 Профил на vlq37647807
  vlq37647807
  Рейтинг: 8 Весело

  Много пуши ракетата.
  Да не се откажат ПАК !

 65. 65 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  Дано имат късмет този път с времето!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 66. 66 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2627 Весело

  До коментар [#55] от "Norman Granz":

  51% отговорили, че искат да видят стъпките на първия човек на Луната и флагчето.

  Има с какво да се гордее тази нация...
  Има, има.... :)

  [email protected]
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Весело

  До коментар [#56] от "Solomon Goibali":

  Не. Не съм от Росскосмос. От ESA съм.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ох, нямам търпение вече! Един успешен исторически старт ще е огромен успех за г-н Тръмп и ние отново ще направим Мейк Америка Грейт Агейн!
  #БъдетеЗдрави

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2627 Любопитно

  До коментар [#55] от "Norman Granz":

  Не че се заяждам , ама - освен,че 51% отговорили, че искат да видят стъпките на първия човек на Луната и флагчето, казали
  ли са освен , че SpaceX отново се надпреварва с лошо време - за кой ще гласуват !>??
  Ти аверче за КОЙ си с;я ? - за Тръмпо или за Байдано !???

  [email protected]
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1277 Весело

  Много пуши ракетата.Да не се откажат ПАК !
  —цитат от коментар 64 на vlq37647807

  Дарагой таваришч, това не е пушек като този от любимия ви Кузя. Това е воден конденз, чиста водица, ама как да ви се обяснят дори такива елементарни нещица, като едвам сте минали началното училище? 😂🤣

 76. 76 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Дано да отложат старта. Имам лошо предчувствие.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 77. 77 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Ох, 10 минути още!
  Абе този пушек не ви ли притеснява?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 78. 78 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Весело

  ша падне за да изгрее:)))))

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  Космодрума от който излита е страхотен. Пад 39 е най- големият ракетен комплекс в света. От Пад 39 А излитат всички мисии Аполо без Аполо 10, Скайлаб, 85 полета на совалките, Първият полет на Солвалката (Ентърпрайз) и последният полет, на Атлантис. От този порт се изстрелва Фалкън Хеви, най- мощната ракета в света в момента.

  Току що съобщиха, че следят времето до брега на Ню Фаундлънд, където е една от точките за кацане на капсулата при авария.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1082 Неутрално
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3357 Весело

  До коментар [#29] от "EU defender":

  Пич руската мъка е голяма......което само ме радва!!!Станаха зли и невъздържани!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 86. 86 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  До коментар [#25] от "Realist":

  Донякъде и заради теб стискам палци всичко да е наред. Искрено.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 87. 87 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#81] от "Realist":

  Колко време ще отнеме до пристигане до МКС?

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  До коментар [#87] от "Doge":

  19 часа.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#89] от "Realist":

  Къде ходят до тоалетна?

 93. 93 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  [quote#55:"Norman Granz"Има с какво да се гордее тази нация...[/quote]

  За мое огромно съжаление, един от форумците, който уважавам заради антикомунистическите му убеждения, "самоедин", днес под една друга тема, изръси нещо, което не разбирам и едва ли ще го разбера и приема. Той нарече американците "болна нация" и още няколко неверни и обидни квалификации към хората, благодарение на които ние пишем свободно тук. Явно в този форум, човек лесно би се объркал.
  Но аз го разбирам, понякога емоциите те карат да пишеш и казваш неща, за които после съжаляваш.

  Пазете се от доносника vesolr
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  МАЛКА СТЪПКА ЗА ЧОВЕКА ГИГАНТСКА ДУПКА ЗА РУСИЯ !!!

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 96. 96 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3574 Весело

  И излетя!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 97. 97 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ВЕЛИКА АМЕРИКА!!!!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 98. 98 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Конец фильма

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 99. 99 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 594 Неутрално

  1 минута още!!!! Ще ми се пръсне сърцето!

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 100. 100 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  До коментар [#53] от "Realist":суперизстуден кислород

  Човек , ти си не по малък визионер от Мъск. Гугъл на "суперизстуден кислород" показва единствено теб като термин
  https://www.google.com/search?q=суперизстуден +кислород&oq=суперизстуден+кислород&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK