С тест, с карантина или свободно - как се пътува из Европа

Френско-испанската граница

© Associated Press

Френско-испанската границаВъпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса.


"Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите.


Австрия


Документ, доказващ отрицателен тест, или тестване на място срещу 190 евро на летището във Виена са задължителни за влизане в страната без карантина. В противен случай е нужна 14-дневна самоизолация. Временно остават в сила граничните контроли с почти всички държави, но от 15 юни трябва да се отвори австрийско-германската.


Албания
Има карантина само за страни с висок риск или много нови случаи като Италия. От днес се отварят сухопътните граници за туристи, до 15 юни ще отворят всички плажове.


Белгия


Белгия се надява да отвори границите си до 15 юни. Дотогава се допускат изключения само за товарни превози и наложителни пътувания. Всеки влязъл в страната се поставя под 14-дневна карантина.


Босна и Херцеговина


Няма карантина при влизане, но чужди граждани се допускат само по работа или за близки на починал. И в двата случая е нужно доказателство за отрицателен тест, направен преди не повече от 48 часа. Очаква се днес да се разшири списъкът на чужди граждани, но в началото решението се отнася за хора от съседните държави - Сърбия, Хърватия и Черна гора.


България


За режима на влизане в България четете тук.


Великобритания


Границите сега са отворени, но от 8 юни посетителите от чужбина ще трябва да минават през задължителна 14-дневна карантина. Влизащите в страната трябва да се посочват маршрута си и данни за връзка с властите.


Изключенията са за няколко групи пътници, сред тях идващите от остров Ман и Ирландия. Без карантина могат да влизат и лекари и други здравни работници.


Германия


Ограниченията за влизане постепенно се разхлабват. До 15 юни ще има проверки по границите с Австрия, Швейцария, Франция и Дания, както и за пристигащите по въздух от Италия и Испания. В момента влизащите трябва да преминат през 14-дневна карантина, но това изискване ще отпадне от същата дата за държави от ЕС, шенгенското пространство и Великобритания.


Гърция


Туристическият сезон започва на 15 юни за международни гости. Оттогава ще са възможни полетите за 29 държави (сред тях е България). Влизащите от тях няма да минават под карантина (това ще е възможно и през сухопътните граници) и ще им се правят само тестове на случаен принцип. За останалите ще са необходими и тест, и карантина.


Дания


Границите са затворени за туристи. Хора, които не са граждани на страната или не пребивават там, могат да влязат само с важна причина (списъкът с такива причини вече включва и бизнес пътувания). Хора с болестни симптоми като видимо кашляне не се допускат. Пристигащите от чужбина се призовават да се самоизолират 14 дни.


Естония


От днес жителите на държави от ЕС, шенгенското пространство и Великобритания могат да влизат в страната. Задължителна обаче е 14-дневната карантина за граждани на държави, където за последните 14 дни са заразени повече от 15 души на 100 хил. жители (това към момента изключва България).


Ирландия


Самоизолация за 14 дни се изисква от всички, освен ако не идват от Северна Ирландия. Нужно е да се попълни формуляр с адрес за карантината, освен ако не става дума за пилоти и превозвачи.


Исландия


Ограниченията за полети до страната ще се премахнат на 15 юни или по-рано. За влизане ще е необходим документ за отрицателен тест или самоизолация за 14 дни. За туристи ще е възможно да се прави и тест на място, след няколко часа, след сваляне на приложение за проследяване, ще могат да получават резултата. Процедурите за далите положителен резултат предстои да се уточнят.


Испания


Карантината ще бъде премахната на 1 юли, когато Испания ще започне да допуска туристи. В момента сухопътните граници са затворени.


До тази дата могат да влизат - през летища и пристанища - испански граждани и чужденци, пребиваващи в страната, лекари (по работа), хора които могат да докажат "форсмажорни обстоятелства", работници, които редовно пресичат границата по работа, и дипломати.


Всички тези групи ще трябва да прекарат 14 дни под карантина при влизане преди 1 юли. Все още не е известно дали ще се въведат ограничения за някои държави, които още не са овладели заразата.


Италия


Италия посреща международни туристи от 3 юни, когато се отварят границите ѝ. Ще отпадне задължението за 14-дневна самоизолация. Облекчението е за страни от ЕС (т.е. и за България), шенгенското пространство и Великобритания.


Някои региони обаче - например остров Сардиния и провинция Тоскана - може да изискват тестове или карантина за влизане, но няма окончателно решение.


Кипър


Възобновяват се от 9 юни полетите от две групи държави, в които е и България (но не са двете държави, от които идват повечето туристи, Великобритания и Русия). Нужен е сертификат отрицателен тест, извършен 72 часа преди полета. За част от държавите (сред тях отново е България) този тест отпада на 20 юни. Влизането ще става без карантина.


Косово


Засега могат да влизат само дипломати от KFOR и EULEX и връщащи се граждани, които трябва да мит през 15-дневна контролирана самокарантина.


Латвия


В страната влизат постоянно пребиваващи (освен литовски граждани). Чужди граждани трябва да минават през 14-дневна карантина.


Литва


От днес отпадат проверките на границата с Латвия, разрешено е и влизане на полски граждани с учебна или работна цел.


Люксембург


Карантината е само при доказан контакт със заразен. Влизането става при доказана необходимост (в страната са наети много трансгранични работници). От и до страната не се осъществяват пътнически полети.


Малта


След влизане в страната е задължителна 14-дневна карантина. Засега не се допускат туристи, единствено се допускат пътуващи по необходимост.


Лекари обикалят егейските острови, преди да започне допускането на туристи.

© Associated Press

Лекари обикалят егейските острови, преди да започне допускането на туристи.


Нидерландия


Засега само туристи от Шенген могат да влизат, други - ако е крайно необходимо. Възможна е промяна от 15 юни.


Норвегия


Чужденци не могат да влизат в Норвегия, ако не работят там. В момента се обмислят изключения за другите скандинавски държави, а до 20 юли - за някои други европейски. Връщащи се от чужбина трябва да прекарат 10 дни под карантина.


Полша


Задължителна е 14-дневната карантина, ако влизащите в страната не пътуват по работа (изключението е за граждани на държави от ЕС и Европейската икономическа зона). Пътуващите ще трябва да посочват на границата къде ще останат по време на карантината.


Очаква се границите да се отворят за международни туристи на 13 юни, но не е известно дали с това ще има промени в условията на карантината.


Португалия


Само на Азорските острови има задължителна карантина и не е известно кога ще се премахнат ограниченията. Ще се проверява само температурата на пристигащите. Предстои да се обяви дата, след която ще се допускат международни посетители. Отделни региони обявиха, че ще приемат чужди туристи от 1 юли и ще искат от тях отрицателен тест, направен най-много 72 часа преди потегляне. Алтернативата е тест на място. Границата с Испания остава затворена.


Румъния


Отворена засега е границата с Унгария (изключение е възможността за преминаване през транзитни коридори). Всички влизащи в страната - както румънци, така и чужди граждани - трябва да прекарат 14 дни под карантина.


Северна Македония


Отварянето на границите ще е не по-късно от 15 юни. В момента са разрешени бизнес пътувания и други, които са от "държавен и икономически интерес". След либерализацията не би трябвало нито да се изискват нито отрицателен тест, нито карантина.


Словакия


Отворени са границите с Унгария и Чехия с някои ограничения. Карантина от 14 дни е нужна само ако планираният престой е над 48 часа. За всички оставащи над две денонощия е нужна регистрация тук
72 часа преди пристигане на границата.


Словения


Границите бяха отворени за граждани на ЕС на 15 май (с изключение на унгарската, отворила преди дни), след като Словения обяви, че епидемията е под контрол. Карантината е задължителна само когато има подозрения за COVID-19. Без нея могат да влизат редица групи пътуващи, сред тях са и туристите с потвърдена резервация (и доказателство за нея).


Сърбия


В Сърбия вече се влиза без карантина. Не е нужен отрицателен тест за COVID-19 (какъвто се искаше допреди десетина дни). Който иска да изследва здравето си, може да си направи тест срещу заплащане на територията на страната.


Турция


Влизането през граничните пунктове не е възможно (освен за български граждани с разрешение за пребиваване или за медицински туризъм и освен пешеходци на ГКПП Дерекьой). Отварянето се очаква на 15 юни, но все още не е решено дали то ще става с отрицателен тест или карантина.


Унгария


Унгария отвори границата за туристи от Румъния, очаква се да отвори и тази с Австрия от 15 юни. За сръбски граждани се премахнаха всички ограничения. Будапеща допуска транзитно влизане между 21 ч. и полунощ, но трябва да се обясни целта на посещението. Карантината е само при съмнения за заразяване.


Финландия


Границите остават затворени поне до 14 юни. Всички пристигащи (важи и за чужди граждани от ЕС и шенгенското пространство с разрешение за пребиваване или минаващи транзитно) се поставят под доброволна самоизолация за 14 дни, чието нарушаване не се санкционира. На границата се попълва формуляр за здравословното състояние. Могат да влизат още лекари, превозвачи, дипломати и хора, полагащи грижи за възрастни.


Франция


Границите ще се отворят на 15 юни, но пътувания ще бъдат разрешени само ако е крайно необходимо. Изключения ще са туристи от няколко държави като Швейцария и Германия. За пристигащи извън ЕС се изисква 14 дни самоизолация (както и за такива от Ирландия и Великобритания).


Хърватия


Карантината в страната е само за хора, които са били в контакт със заразен. Същевременно границите не са отворени за всички, а за жители на Унгария и Словения, както и Чехия, Австрия, Естония, Латвия, Полша, Германия и Словакия. Възможно е влизането по въздух, но едва част от международните полети са възстановени.


Необходим е и отрицателен тест, направен преди не повече от 72 часа. Трябват доказателства, че е необходимо влизането в страната (доказателства за работния характер на посещението или за направена резервация).


Черна гора


Границите се отварят днес за някои чужденци в региона, макар това да не важи за Сърбия и част от Босна и Херцеговина. Засега могат да влизат граждани на Чехия, Полша, Австрия, Германия, Унгария, Албания и Гърция. Не се изискват нито карантина, нито отрицателен тест.


Чехия


Влизането става с отрицателен тест и засега е възможно само с работни или учебни цели или за посещаване на роднини. Планира се отваряне на границите с Германия и Австрия и частично - със Словакия и Унгария на 15 юни или по-рано.


Швейцария


В страната няма карантина, а единствено изискване да се спазват строги мерки за хигиена и социална дистанция. За момента обаче чужденците не могат да влизат без валидно разрешително за пребиваване или работа.


Границите в момента са затворени, а това означава, че са възможни единствено пътуванията по въздух, до летищата в Цюрих, Женева и Базел. По суша ще може да се влиза от Германия, Австрия и Франция от 15 юни, ако ситуацията остане стабилна, а границата с Италия остава затворена за момента. От 6 юли свободно ще влизат граждани на страните от Шенген, останалите - в средата на месеца.


Швеция


Няма карантина при влизане. Единственото ограничение е при пътувания, които не са крайно необходими от държави извън ЕС и Европейската икономическа зона (с изключение на Швейцария и Великобритания). Ограничението е в сила до 15 юни. Съседни държави като Норвегия и Дания обаче не разрешават влизане на пътуващи от Швеция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2795 Любопитно

  Общо взето - карантината падна !

  [email protected]
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Докато не се отмени задължителното носене на маски,карантината остава.

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6284 Весело

  Доста народ все още не може да направи разлика между "карантина", "гранично пропускателен режим" и "мерки за социална дистанция"....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Чака ни втора вълна. То още първата вълна не е отминала те тръгнаха да правят туризъм.
  Верно че икономиката има нужда от отваряне, че иначе умира, но...
  Ще видим.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 5. 5 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 36 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":Докато не се отмени задължителното носене на маски,карантината остава.
  —цитат от коментар 2 на deaf


  И каква точно връзка имат маските с карантината?

 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1279 Весело

  Вижте сега, от статията по-горе става ясно, че в България се карантинират всички, след пристигане от чужбина.
  Поне към това сочи линкът в раздел "България".
  Да си знаете.
  Нема Гърция, нема Турция.
  ...
  Ше си стоите при НикУлинка!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на Гошо Диша
  Гошо Диша
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тъкмо ще се отпуснат всички мерки и ще дойде есента и всичко наново.

 8. 8 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Значи Румънците, които са 10 (десет) пъти по-болни от нас, ни подлагат на карантина, докато ние ги пускаме свободно да кашлят у нас...
  Североизточна България до момента беше добре, да видим след две седмии...
  Ей тия хотелиери дебели връзки извадиха... Явно няма дУпетат без поне едно хотелче...

 9. 9 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Вижте сега, от статията по-горе става ясно, че в България се карантинират всички, след пристигане от чужбина.Поне към това сочи линкът в раздел "България".Да си знаете.Нема Гърция, нема Турция....Ше си стоите при НикУлинка!
  —цитат от коментар 6 на pariah


  Карантинират се пристигналите от "трети" страни. Т.е. коментарът ти важи може би за Турция, но не и за Гърция и някои други страни от ЕС.

 10. 10 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#9] от "rww11647733":
  Тц.
  Прочете текста от линка.
  Нека Ви помогна (там пише):

  "... Влизащите в България, независимо от гражданството им, се поставят под карантина за срок от 14 дни. Те трябва да останат в дома си или на посочен от тях адрес. И тук обаче има изключения. Те са за членовете на семействата или намиращите се във фактическо съжителство с български граждани, както и за българите и гражданите на ЕС, които са представители на търговско-икономическите и инвестиционни дейности и работещите по изграждането и поддръжката на стратегическата и критичната инфраструктура на България."

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 11. 11 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 36 Неутрално

  До коментар [#10] от "pariah":

  Това е съществуващото положение, което ще се промени всеки момент.
  Така или иначе коментираме ситуацията след 15 юни, защото в момента и да искаш да ходиш някъде, няма да те пуснат там.

 12. 12 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#11] от "rww11647733":
  Безспорно е така. Но в линкът не се споменава нищо за това, а смисълът на статията, която коментираме, е да ни ориентира как се пътува в Европа, вкл. малко по-късно през месеца.
  Ако забелязваш, на повечето държави се посочва какво става след 15-ти юни.
  Нашите главатари да се размърдат и те да кажат.
  Защото от една страна ги чакаме туристите, щото отече сезона, от друга страна си трайкаме официално...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 13. 13 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#4] от "anonim440":

  Я, болен от Мутафчизъм!!!

 14. 14 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1566 Весело

  Сверийе!😇

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 15. 15 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Като цяло май уж ще е свободно. Но все пак ще го има онова напрежение, дали ще се прибереш нормално или ще ти се объркат плновете от ненадейно затваряне на границите.

 16. 16 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Само да подсетя, че сред страните, с които имаме по-чести контакти и размяна на посещения, все още с много заболели са Русия, Великобритания и Туркия (съответно ок. 9000, ок. 2000 и ок. 1000 на ден), както и Франция, Италия, Испания, Германия (над 200 на ден).
  Така че, трябва да се вземат мерки срещу тези страни, поне докато не падно до по-ниски стойности, особено първата група.
  Не ни трябва ни руски, ни английски туристи, както и турски навлеци. Сори.
  А онези от западна европа, другите, трябва да изчакаме поне до юли, за да преценим дали да ги пускаме.
  За единия къшей хлеб и пробито евро да идват да сеят зараза - не трябва.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 17. 17 Профил на Plamen Petrov
  Plamen Petrov
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Хах.... Колко готино е да сме в ЕС. Сега гледам, че повече страни от съюза продължават карантината за трети страни, включително за Великобритания и Северна Ирландия.

  petrov.plamen
 18. 18 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Това дали някога ще се промени?

 19. 19 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Да доста забавно явно държавите се пазят от нещо Друго което знаят и по команда Действат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK