Има ли смисъл от бизнес обучение в САЩ посред пандемията

Има ли смисъл от бизнес обучение в САЩ посред пандемията

© Stephane Mahe, ReutersВместо да участват в предварителните събития за началото на семестъра, това лято новите студенти в курсовете по бизнес администрация в САЩ чатят онлайн и играят игри през Zoom, разказва "Ройтерс".


Докато продължава разпространението на коронавируса, социалните събирания за студентите са забранени и има голям шанс, когато срокът започне през септември, много часове и събития да се провеждат онлайн. Columbia Business School и други елитни американски бизнес училища като Harvard Business School и Wharton School в Университета в Пенсилвания заявиха, че вероятно ще преминат към "хибриден" модел на обучение, който съчетава виртуални занятия и преподаване на място.


Това е много далеч от типичното MBA преживяване, което включва близък контакт между студентите, запознаване и споделяне на лични истории, пътувания в чужбина и срещи с изпълнителни директори на големи компании. Промените карат някои студенти да преразгледат стойността на един MBA (Master of Business Administration) курс в САЩ, който може да стигне до над 100 000 долара годишно за обучение, жилище и други такси.
Международните студенти, които съставляват около 35 процента от студентското тяло в повечето елитни бизнес училища в САЩ, са особено несигурни за бъдещето.


"Виртуалната среда може да отнеме част от това, което очакваме от един MBA курс", казва 27-годишен студент от Китай, който е приет в Wharton и обмисля дали да отложи за една година курса си. "Така мислят много хора, включително и аз", споделя студентът, който е отказал да бъде идентифициран поради притеснения за визовия си статус и перспективите за заетост.


САЩ са силно засегнати от пандемията от коронавирус с над 1.7 милиона случая и над 100 000 починали. Висшето образование продължава да функционира, но университетите изпразниха кампусите за пролетния семестър и провеждат обучението онлайн. Страната приема над милион международни студенти във висшите си учебни заведения, сочат данните на Държавния департамент. Международните кандидати представляват 36 процента от хората, които се записват в редовните програми за MBA, показва статистиката на Graduate Management Admission Council (GMAC), асоциацията на бизнес училищата.


Ако институциите не възобновят обучението лице в лице, се очаква спад в записванията, особено сред международните студенти, показва проучване на GMAC. Само 43 процента от анкетираните международни кандидати за MBA са заявили, че планират да се запишат, ако програмите започнат онлайн. Четиридесет и осем процента са заявили, че ще отложат курса си при подобно развитие на нещата.


Половин дузина нови международни студенти, приети в бизнес училища в САЩ, са заявили пред "Ройтерс", че имат много съмнения: Ще има ли полза от онлайн обучението? Какво ще се случи със срещите с потенциални работодатели, които се провеждат в университетите? Дори ако ситуацията се нормализира, колко време ще е нужно, за да се възстанови пазарът на труда?


"Най-важната част от един MBA е срещата с работодатели и дори това ще бъде виртуално", каза втори китайски студент, приет в Columbia Business School, който говори при
условие за анонимност. "На мен не ми трябва някой да ми преподава основи на счетоводството. Вече знам всичко за него." Студентът е заявил, че все пак смята да започне курса си, тъй като е прекалено късно да променя плановете си.


Поредица от препятствия


Даже и да решат да продължат с обучението си, има няколко предизвикателства пред международните студенти по пътя им към САЩ.


Повечето пътувания със самолет са ограничени, а през март Държавният департамент прекрати рутинните визови услуги по целия свят. Департаментът заяви, че работи с американските училища, за да помогне на международните студенти да се ориентират в процеса на издаване на визи, но е отказал да даде подробности как точно се случва това.


При такава голяма несигурност бизнес училищата предприемат необичайни стъпки, за да запазят студентите си.


Harvard Business School позволява на студентите да отсрочат за една година, а от Wharton School са обявили, че ще разрешат отсрочка за международни студенти, които не могат да започнат програмата навреме заради визови проблеми. Columbia Business School няма да позволява отлагане, но през май посъветва студентите, които няма да могат да започнат по конкретна причина, да се свържат с училището.


Някои студенти, изправени пред забавянията с визите, ограниченията за пътуване и увеличените разходи и затруднения, възнамеряват да започнат семестъра онлайн.


"Смятам да остана в дома си в Пекин и да взема курсовете дистанционно", заяви трети китайски студент, приет в Columbia Business School.


Санджийв Хаграм, декан на Thunderbird School of Global Management в Университета в Аризона, смята, че "виртуалните екипи" са бъдещето, така че адаптирането към онлайн взаимодействието има своите положителни страни. "Това, че студентите ще са ефективни в този виртуален свят, всъщност им дава конкурентно предимство", каза Хаграм пред "Ройтерс".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1118 Разстроено

  Снимката не отразява "типичното MBA преживяване" в САЩ...

 2. 2 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 774 Неутрално

  само в Русия се учи бизнес и в БГ - Божков , Бобокови и Велчеви , това е бизнес

  BG e мини империя на злото.
 3. 3 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Интересна и навременна статия. Проблема с обучението в чужбина не само в САЩ, но и в Европа е много сериозен и сложен. Повечето хора биха се замислили дали да дават колосални суми за обучение ако ще учат само онлайн.
  Дано да се ияснят нещата тази година, защото имам абитуриент догодина и предстоят да се взимат много важни решения...
  Родителите, които имат абитуриенти тази година и самите бъдещи студенти (предполагам че голяма част са се насочили към университети още преди пандемията) направо не ги мисля...Стискам им палци и дано да вземат най-правилното решения.
  Ако някой е в подобно положение, нека да сподели...

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  От обучение винаги има смисъл.

 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Дано да се ияснят нещата тази година, защото имам абитуриент догодина и предстоят да се взимат много важни решения...
  —цитат от коментар 3 на hifi_hifi


  Трудна ситуация; съчуствам ви...

  Ако детето Ви е достатъчно зряло за да се справи само в чужбина и вече сте направили сметката че можете и си струва да го пратите да следва извън България, бих Ви посъветвал да продължите в тази посока (да вземе изпитите и да кандидатсва през следващите 12 месеца). До една година има добра вероятност да се появи ваксина за COVID-19, а колкото по-нататък толкова по-висока е тази вероятност. Дори да се наложи да започнат висшето си образование онлайн, кандидат-студентите през 2021 г. ще го довършат по университетите аули.

 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  До коментар [#3] от "hifi_hifi":

  Засега амерканските консулства не работят с кандидати за визи, ситуацията все още е неясна относно как ще се преподава. Най-сериозният логистичен проблем за университетите в САЩ решили да започнат есента с традиционно обучение е провеждането на занятията съообразно изискванията за социално дистанциране.
  За "колосалните суми": моят съвет е да опитате с добри частни университи с които е възможно да се преговаря икоито ще определят такса обучение в зависимост от доходите ви. При този вариант минаване на общообразователната порция от обучението (горе-долу първите две години) онлайн не е лош вариант, има възможност за ежеседмични консултации "един на един" онлайн с преподавателите и ще спестите доста пари. Идването за т.н."мейджър" (специалност) за последните две години е разумно, може да се уреди и един семестър преди последната година за участие в академичен обмен.
  А може би на-добре е детето да изкара бакалавърската си програма в Европа, а да планира САЩ за магистратура или докторантура, все пак ще е по-зрял/а и ориентиран/а. Плюс това тези степени са икономически изгодни за добри кандидати поради стипендиите (реално наемането на работа като помощници). Въобще много зависи от характера и организираността на студента.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  "Това, че студентите ще са ефективни в този виртуален свят, всъщност им дава конкурентно предимство"
  ______________
  Ми то си става като на филмчетата на Холивуд за хора с виртуална самоличност,които си седят разплути в къщи и стават по 300кила! Новия свят с новия ред така започва, само маргинализираните чрнокожи излизат от вкъщи да врекат и правят пакости на улицата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Интересна и навременна статия. Проблема с обучението в чужбина не само в САЩ, но и в Европа е много сериозен и сложен. Повечето хора биха се замислили дали да дават колосални суми за обучение ако ще учат само онлайн.Дано да се ияснят нещата тази година, защото имам абитуриент догодина и предстоят да се взимат много важни решения...Родителите, които имат абитуриенти тази година и самите бъдещи студенти (предполагам че голяма част са се насочили към университети още преди пандемията) направо не ги мисля...Стискам им палци и дано да вземат най-правилното решения.Ако някой е в подобно положение, нека да сподели...
  —цитат от коментар 3 на hifi_hifi


  Пратете го в Китай. Има програми с пълна стипендия за международни студенти. Условията са много добри.

 9. 9 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 1017 Неутрално
 10. 10 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1271 Весело

  "Има ли смисъл от бизнес обучение в САЩ посред пандемията"

  Не, единствено има смисъл от джендър, затоплизъм и прочие неомарксистки 'науки' в 'либералните' комунистически люпилни в които са се превърнали разни факултети към дори читави университети

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 11. 11 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Ако трябва да си купиш хубава пушка или пистолет е ОК !

 12. 12 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За обучение винаги има смисъл дори и във време на измислена пандемия.

 13. 13 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Каквото и да е обучението, от него има смисъл.

 14. 14 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Жал ми е за тези студенти, да, животът е пред тях, но цяла година в застой, при положение, че много от тях са се трудили с десетилетия. Лош късмет.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK