В момента мафията купува хората на безценица

Конфискувана мандра. Надписът на плаката гласи: "Успешна конфискация: тук загуби камора!"

Конфискувана мандра. Надписът на плаката гласи: "Успешна конфискация: тук загуби камора!"Италия се бори с две кризи едновременно: икономическата и тази, породена от коронавируса. Печално известният мафиотски клан камора в Южна Италия знае, че може да обърне това в своя полза, разказва "Дойче веле".


"В момента мафията купува хората на безценица", казва Луиджи Куомо от организацията SOS Impresa, бореща се срещу организираната престъпност. Една от най-дейните структури в това отношение е мафиотският клан камора. Мафиотите се опитват да проникнат сред най-бедните обществени слоеве в югозападния регион Кампания. Вместо да "смуче" пари от тях, както преди, организацията раздава пакети с храна и банкноти по 50 евро, обяснява Куомо. Разбира се, те не действат от чист алтруизъм. "Рано или късно ще искат нещо в замяна", допълва той.


Слабостите на правителството в Рим облагодетелстват дейността на камора. Забавената финансова помощ, неадекватната реакция на властите, липсата на прозрачност - всичко това помага на мафията да се представя за благодетел.


Кризата и немотията облагодетелстват мафията
Италианската държава се опитва да отговори на организираната престъпност: законодателството на страната разрешава конфискацията на собствеността на престъпните организации и използването ѝ за социални проекти. Според официалните данни в последните 20 години са иззети 65 хиляди имота, включително земи и строителни обекти. Общините, гражданските инициативи и неправителствените организации могат да ги превърнат в кафенета, ресторанти, културни или здравни центрове.


Кметът на Касал ди Принчипе - Ренато Натале - е добре запознат с темата. Градчето се намира на около 20 километра северозападно от Неапол и се счита за един от центровете на клана камора. По време на управлението на Натале около 2/3 от конфискуваните от мафията имоти са превърнати в сгради с обществена функция. "Новосъздадените проекти не са ориентирани към печалба. По-скоро те имат за цел да покажат, че е възможно да се освободим от незаконните бизнес практики и експлоатацията", казва той.


Днешните времена са трудни за населението в бедните части на Южна Италия. "Най-важните работодатели в региона са в сферата на хотелиерството, ресторантьорството и строителството. Кризата, предизвикана от коронавируса, засегна тежко тези браншове", казва Натале.


Над 1200 семейства са подали молби за държавна помощ в размер на 500 евро. Държавата обаче осигурява само половината от средствата, останалата част се покрива от общинския бюджет. Общината е изградила структури за борба с мафията, но финансовите затруднения могат да тласнат хората към камора. В този смисъл местните власти разчитат на финансова помощ от държавата.


Тежка и мудна бюрокрация


Луиджи Куомо от SOS Impresa критикува бавните процедури по конфискация. "Докато конфискуваният имот стои неизползван, мафиотските кланове се държат сякаш той все още е тяхно притежание." Понякога минават 10 години, преди имотът да стане общинска собственост, а нерядко конфискуваната земя представлява допълнителна финансова тежест за общините:


"22 имота вече са ни предадени от държавата тази година", отчита кметът Натале. "Сега би трябвало да инвестираме пари, но не можем. Заради кризата разполагаме с по-малко средства", посочва той.


Кметът Ренато Натале показва на картата иззетите от мафията имоти.

Кметът Ренато Натале показва на картата иззетите от мафията имоти.


В цяла Италия има над 17 хиляди конфискувани от мафията имоти, които се намират в ръцете на държавата.
"Предоставянето им на разположение на общините следва да бъде цел на политиката в борбата срещу организираната престъпност", казва Натале. Ако това не се случи, кметът на Касал ди Принчипе вижда опасност от ефекта на бумеранга: ако те остават неизползвани, ще "се превърнат в символ на неспособността на държавата да се бори с престъпността".


Сама държавата няма да се справи


Въпреки многото трудности и бюрократични спънки Куомо не губи надежда: "Упоритата работа на разследващите ми дава кураж. Всяка конфискация подкопава мафията", казва той.


За едно обаче кметът е категоричен: италианската държава не може да се справи с тази задача сама. "Поради международния характер на организираната престъпност се нуждаем от повече сътрудничество на европейско ниво", убеден е Луиджи Куомо.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 755 Любопитно

  Така е то. Държавата те докарва до просешка тояга като ти отнема правото да работиш, но те кара да си плащаш ДДС, акцизи и всякави косвени данъци. После идва мафията и ти дава пари и храна. На кого ли ще си благодарен?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 2. 2 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Защо България и Румъния са под мониторинга на ЕК, а Италия не?

  Лицемерни еврозелки, сър.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 3. 3 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#2] от "Политически некоректен":

  Защото тук мафията е в политиката.

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#2] от "Политически некоректен":

  Защото там мафията се бори да си върне позициите, докато в бойколандия е победила и си има държава!

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Весело

  В България къде са им пунктовете за изкупуване?!

 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Сега, като напечатат едни пари и ги дадат на италианците - положението ще се оправи.
  Бедните ще бъдат подпомагани от държавата, а не от мафията.
  ЕС умее да решава проблемите...

 7. 7 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Нашите го правят на всички избори и без коронавирус. Италианската камора пасти да яде пред нашите партии. Да идват тук на специализация и да видят как го правят майсторите в занаята.

 8. 8 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Искат и успяха да вкарат хората във Филма. Мафията не е виновна тя е следствие от страха който Големите сили измислиха.

 9. 9 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Добре позната практика и у нас.
  В така наречените смесени региони,а не само там хора близки а и явни сътрудници на ДПС обикалят и раздават на техния електорат и хранителни продукти и пари кеш.
  Естествено на изборите получателите връщат услугата,но има и контрол примерно като влизат им се дава телефон да се снима как е гласувано,или им се връчва летвичка която като се постави от горния край на бюлетината дължината достига до "правилната" позиция.
  Метода се използва основно при неграмотните,независимо,че някои имат свидетелство примерно за завършен четвърти клас.
  Така,че нищо ново тук с помощите от МАФИЯТА.
  Материала,материала.

 10. 11 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Защо България и Румъния са под мониторинга на ЕК, а Италия не?Лицемерни еврозелки, сър.
  —цитат от коментар 2 на Политически некоректен


  щото в Италия рано или късно идва някой читав съдия и почва да раздава РЕАЛНИ шутове на мафията... с реални присъди , реални конфискации и т.н.

  Pure Chewing Satisfaction
 11. 12 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Цялата статия е да се натърти, че италианците сами няма да се справят и е нужна повече евроинтеграция. Всичко друго беше пълнеж. Поредната глобалитка статия, прикрита като загриженост за бедните. :-)

 12. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Според официалните данни в последните 20 години са иззети 65 хиляди имота, включително земи и строителни обекти.
  _______________
  Нещо им куца, у нас не стават такива работи, мафията продължава да граби от народа в съдружие с чуждестранната търговско-банкова окупация и любезно съдействие от властта, която постоянно дава възможност да се строят още и още имоти, докато тревичка не остава!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 14 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Мафията - това сте вие. Вие си ги толерирате, вместо да станете нормална европейска държава. И това са десетки години. Сега ще ви купуват и ще ви продават.

 14. 15 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 949 Неутрално

  ДВ, ако имате топки, напишете как мафията у нас (Доган и Ментата) през своите аватари ДП 10 Глигана и Братя Домусчиеви купува хората на безценица в условията на коронавирус. Стига писали за Италия.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 15. 16 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 545 Неутрално

  "Най-важните работодатели в региона са в сферата на хотелиерството, ресторантьорството и строителството"
  Това казва всичко.Ще се издържат със строителство на хотели и ресторанти до безкрайност

 16. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Така е то. Държавата те докарва до просешка тояга като ти отнема правото да работиш, но те кара да си плащаш ДДС, акцизи и всякави косвени данъци. После идва мафията и ти дава пари и храна. На кого ли ще си благодарен?
  —цитат от коментар 1 на Nil satis nisi optimum


  А като не работиш откъде идва тоя ДДС, акцизи и косвени данъци бе другарю?! Вие сте абсолютно неграмотни икономически, ама бързате да плюете държавата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 18 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Поредната платена пропаганда, за да изнудят Западните държави да подарят пари на Италия, ........................ което реално чака МАФИЯТА.

 18. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Защо България и Румъния са под мониторинга на ЕК, а Италия не?Лицемерни еврозелки, сър.
  —цитат от коментар 2 на Политически некоректен


  Защото италианската и холандските мафии са пуснали корени и в Брюксел и тях мониторинги не ги лови! Нашите са още малки и не са!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2237 Любопитно

  Тя италианската мафия не е ли братска мафия.....щото , от един боклук се разбра , че се охранват.....не е на хубаво да се говори така за ближния !

 20. 21 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  Италия вече трета седмица се тресе от скандали с разни магистрати. Оказва се че мафията е също при тях. И всички замесени са от средите на управляващите.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 21. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Тя мафията затова предпочита бедни, прости и необразовани хора, особено когато са в политиката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK