Нещо не е наред със смъртните случаи в Северна Италия

Нещо не е наред със смъртните случаи в Северна Италия


Зловещи кадри: камиони, пълни с ковчези; отчаяни лекари, които трябва да решат кой да умре. Журналистически разследвания, цитирани от "Дойче веле", сочат, че в Северна Италия жертвите на коронавируса са повече от оповестените.


Както всички в градчето Нембро в италианската провинция Бергамо, и Салваторе Мацола носи предпазна маска. Само сълзите в очите му издават какво е преживял през последните няколко дни. "Баща ми почина. Цели девет дни се молехме да му помогнат. Но никой не дойде", казва пекарят, който държи и малко кафене в 11-хилядния град в Северна Италия.


Мацола не може да проумее как е възможно девет дни напразно да чакаш медицинска помощ - докато белите дробове не бъдат увредени непоправимо. Затова е гневен: "Нашата здравна система се срина. Грешката е, че се опитват да помагат на хората, когато вече е станало късно - когато не могат да дишат, а белите им дробове са тежко пострадали", казва той.


Над 150 починали лекари
Тъгата и гневът на хората са прераснали в недоверие към регионалното правителство и неговата здравна политика, казва Рикардо Мунда. Той е личен лекар от Нембро, поел кабинета на своя предшественик, след като колегата му заболял през февруари. Починалите лекари в Италия към пика на пандемията са 165.


"Научихме от кризата два урока: служителите в болниците, старческите домове и в лекарските кабинети трябваше да бъдат приоритетно тествани за коронавирус, а тези с положителни проби трябваше незабавно да бъдат изолирани", казва Мунда. Но това не бе направено. Или - както пишат в разследващ доклад трима лекари от болницата "Папа Йоан XXIII" в Бергамо: "този факт, както и пълната липса на защитно облекло в началото доведе до много смъртни случаи".


Никой не е помогнал


За да разберат по-добре какво точно е сполетяло Нембро, кметът на селището Клаудио Канчели и математикът Лука Форести се заели да прегледат по-точно фактите. И направили неочаквано откритие: починалите хора в селището през първите месеци на годината били много повече от статистически регистрираните жертви на КОВИД-19.


В берлинската клиника "Шарите" проверили данните. От 2012 година насам в Нембро умирали средно по десетина души на месец. През март тази година, т.е. в пика на пандемията в Северна Италия, в селището починали 154 души, от които обаче само при 85 за причина е посочен коронавирусът. На тази база учените заключават, че в действителност броят на починалите е много по-голям от официалния - при това далеч не само в Нембро. Още повече че в домовете за възрастни хора много от починалите изобщо не са били тествани за коронавирус.


Главният лекар на болницата в Бергамо Марко Рици смята, че действителният брой на заразените хора в региона е "поне три пъти по-висок от официалния". Той е убеден, че на Бергамо е трябвало да се помогне. В съседна Ломбардия е имало много незаети легла за интензивно лечение, но очевидно страхът у съседите, че това ще доведе до епидемиологичен взрив и при тях, е изиграл съществена роля, предполага Рици.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Днес разговарях с италианец от Северна Италия. Има бизнес тук, влезнал е от Италия преди 15 дена и е бил под карантина. Каза ми, че не е срещал италианец, който да не е убеден, че това е фалшива пандемия. Че всеки италианец знае, че смъртните случаи са силно преувеличени. Че и там, както и в България не се извършват аутопсии и на близките на всеки починал се предлага парична сума, за да го запишат, че е починал от КОВИД.

 2. 2 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 501 Неутрално
 3. 3 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Днес разговарях с италианец от Северна Италия. Има бизнес тук, влезнал е от Италия преди 15 дена и е бил под карантина. Каза ми, че не е срещал италианец, който да не е убеден, че това е фалшива пандемия. Че всеки италианец знае, че смъртните случаи са силно преувеличени. Че и там, както и в България не се извършват аутопсии и на близките на всеки починал се предлага парична сума, за да го запишат, че е починал от КОВИД.
  —цитат от коментар 1 на Lazarus


  Лазарус ти си облъчен коНСприатор.

 4. 4 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мангъра да поясни.
  Сигур са починали от хрема.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 5. 5 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Няма изненади. Винаги така се е действало при зарази. Затваря се региона и докато не отмине заразата не отваря. Не се разнсят болните в други региони, уж за да им се помогне, защото може да пострадат много повече хора от това. Поредната силно безсмислена статия на дойче веле!

 6. 6 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Спрете да ни лъжете. В северна Италия имали вътрешноболнично заразяване, Ок. Само че не короната е проблема ами вътрешноболничното заразяване и вината трябва да се търси в лекарите и болничните управи. В южна и средна Италия общия брой на починалите в "страшния" период на короната са по-малко отколкото усредненото за 5 години наза и всъщност мнооого по-малко от миналата година. В Беларус какво стана, измре ли цялата държава като не наложиха никакви мерки?

 7. 7 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lazarus":

  Истина е, явно стана много доходоносно да намериш жертва на короната, а като не намираш си създаваш.

 8. 8 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  "починалите хора в селището през първите месеци на годината били много повече от статистически регистрираните жертви на КОВИД-19"
  не че нещо, ама щеше да е изумитлено ако са по-малко :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 9. 9 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Че и там, както и в България не се извършват аутопсии и на близките на всеки починал се предлага парична сума, за да го запишат, че е починал от КОВИД.
  —цитат от коментар 1 на Lazarus


  Потвърждавам!
  След скорошна кончина на възрастен член от приятелско семейство, на близките им са предложени 2000лв., за да го пишат като починал от корона.
  Преди месец време, при съвсем случайно познанство на другия край на България, чух абсолютно същата история.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 10. 10 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#9] от "trial_jezz":

  кухо. за какъв зор да предлагат каквото и било на близките :) могат да го пишат както си искат, те са авторитетът по въпроса, не близките
  могат да искат пари от близките да не ги сложат под карантина :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#2] от "Фат Ким":

  Стига с тая разпокъсана стъкмистика. Нека ни дадат грубите и точни данни по месеци, колко са починалите март, април, май, колко са починалите предните месеци колко са починалите предните години същите месеци. Тия "очаквани смъртни случаи" с които сравняват са абсолютна измислица. За пример мога да кажа че от малкото ясна информация, която се намира, в Италия януари миналата година са починали 68 хиляди, човек би си казал че март и април тази година са измрели в пъти повече, но уви, това изобщо не е така. Но така и никой не споделята грубата точна статистика, все сравняват с някакви измислени усреднени периоди или пък с някакви прогнозни, неясно на каква база прогнозирани. Докога ще се връзвате на тия лъжи?

 12. 12 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#9] от "trial_jezz":

  Аз чух случай за 1800 лв, а се говори че цената стигнала и до 5000 лв

 13. 13 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 755 Неутрално

  ЕСЕТЕСТВЕН ОТБОР БЕ, стига рева!
  УДРИ! ОЧАКВАМЕ covid 19S Pro edition.

 14. 14 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#10] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  За какъв зор предлагат не е ясно, но очевидно има много такива случаи. Може би пък защото близките знаят че човека няма корона вирус и могат да пожелаят допълнително изследване.

 15. 15 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Ами аз живея в червена зона в италия, модена. Точно снощи гледах разследващото предаване по Рай3, Репорт, и разследването показваше точно обратното, с изумителни факти. Държавни кухи поръчки, нови отделения за ковид19 в които е нямало и 1 заболял а са източен луди пари. Показаха и как роднини не са били нито допускани нито информирани за състоянието на близкият уж заболял но изведнъж умрял от ковид и вече погребан и точка.. Така че изглежда цялата работа мноооого съмнителна. Само за едни милярд е сигурно а за Италия ще са 750...милярда...евро.....

 16. 16 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#4] от "Любов Шейсе":

  В Италия следваха ли препоръките на Мангъров? А Беларус измре ли?

 17. 17 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 92 Неутрално

  До коментар [#9] от "trial_jezz":Аз чух случай за 1800 лв, а се говори че цената стигнала и до 5000 лв
  —цитат от коментар 12 на Billy Pilgrim


  Ти усещаш ли за какви смешни пари говориш?

 18. 18 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Е как в 11хиляден град си отиват по 10 човека на месец. Тия на луди ни направиха. Там всички живеят точно до 99 години и никой не си заминава по-рано.

  99 години средна продължителност за града. Представям си ако някой млад си отиде от катастрофа как изкривява данните и всъщност всички там живеят направо до 110.

  Баси лъжливата статия.

 19. 19 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  пускането на такива статии е като да метнеш месо в аквариум с пирани 🐠

 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Любопитно

  До коментар [#15] от "b0b069":

  Потвърждавам. Моят шурей е женен за Италианка и живее от 18 години в Милано. Съпругата ми се чува с него 3/4 пъти седмично. Те още в началото започнаха да се чуват такива истории и сега с "помощите" които се чакат от Европа изведнъж се разсмърдя дори повече. Точно днес спомена за тази програма от снощи и неговите коментари бяха точно като твойте.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Днес разговарях с италианец от Северна Италия. Има бизнес тук, влезнал е от Италия преди 15 дена и е бил под карантина. Каза ми, че не е срещал италианец, който да не е убеден, че това е фалшива пандемия. Че всеки италианец знае, че смъртните случаи са силно преувеличени. Че и там, както и в България не се извършват аутопсии и на близките на всеки починал се предлага парична сума, за да го запишат, че е починал от КОВИД.
  —цитат от коментар 1 на Lazarus


  Искаш да кажеш, че в цял свят това е измислено - вероятно от илюминатите, евреите или масоните?!!!И всяка една държава се е съгласила да участва в тази конспирация, независимо от управлението - либерално, консервативно, демократично или тоталитарно?!И всички преувеличават смъртните случаи, защото една или няколко свързани организации печелят от това, като дори и дават пари, за да се отчита смъртта, като от вируса, а не друга?!
  Най-вечроятно също така смяташ, че земята е плоска, че не сме кацали на Луната, че американците сами са си съборили кулите на СТЦ, че Холокост е измислица, че извънземните са сред нас и изобщо - че нищо не зависи от теб, нали?!
  Да, за последното си прав - ти си абсолютно безсмислен!

 22. 22 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Време е учените да спрат да са специалисти по всичко и да ги Набутват на всякъде. Те явно не знаят каква им е функцията

 23. 23 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#9] от "trial_jezz":Аз чух случай за 1800 лв, а се говори че цената стигнала и до 5000 лв
  —цитат от коментар 12 на Billy Pilgrim


  Пълни простотии.Колко са починалите от ковида у нас,към 160,нали?И?Наред са предлагали хилядарки,само 160 близки на умрели са се съгласили да ги вземат,останалите гордо отказали,включително и в ромските махали.А ,от самата корона няма нито един умрял.

 24. 24 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#9] от "trial_jezz":

  И защо са им предлагали 2000 лв. та да пишат КоВид??? Попитай ги много ще ми е интересно :)))))))))))

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Само аутопсия може да покаже, от какво е настъпила смъртта. А тука, направо пишеха от коронавирус, макар починалите да са имали тежки придружаващи заболявания.

 26. 26 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 622 Неутрално

  [quote#9:"trial_jezz"][/quote]

  Сигурен съм, че и в Китай се разказват подобни слухове, а и навсякъде другаде.Фейсбук, туитър и прочие мрежи не са създадени за това, но вие - конспиративните идиоти - сте наистина облагодетелствани чрез тях.
  И не - не се ваксинирай срещу КОВИД.А, ама то нали и няма ваксина!
  Между другото - дано вярвате на Тръпм, че това е спасението - пиенето на белина.
  Спасение за нас, разбира се!

 27. 27 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Значи в това селце статистиката я има. Нормално умират по 10 човека всеки месец. За март тая година - 154.

 28. 28 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#25] от "Роси":

  Дрън-дрън е твоето. Ако имаш доказан грип (нека не говорим за ковид) пише, че си починал от грип и си имал еди какви си придружаващи заболявания. Така е било винаги. Но кой да се интересува. Конспирации да има :)
  Замисли се, как се превят статистиките за починали от грип ако не го пише (отново нека не говорим за КоВид)

 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#9] от "trial_jezz":

  Глупави конспиративни лъжи за примитивни чички едвам взели диплома за средно образование. Аз имам днес двама възрастни починали. Обади се на твоите хора да дойдат да ми платят да им пиша COVID-19. 4 хилки изкарвам иначе за 2 месеца Що да не ги изкарам за 15 минути писане ? Ще задържа издаването на тези Съобщения за Смърт за няколко десетки часа щом така се плаща. Интересно плащайки ми на мен 2000 лева кой какво изкарва от това по-нататък за да има интерес , ама това е нещо за което вакуумът в главите ви не ви се обажда и не е подготвен да анализира....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 30. 30 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Тихо!Сега по-важно е да видим какво да правим с онези 750 млрд Евро.План за възстановяване на икономиката.Планова икономика,за да стане по-ясно.

 31. 31 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-05/c-ub-ni-051820.php

  Значи през март 2020 там умират 151 човека, обикновено умират по 10, а 85 са официално от коронавирус. Населението е застаряло, вероятно с изобилие от хронични заболявания. Възможно ли е в една такава популация, внезапният стрес и липса на медицински грижи да предизвика 56 смъртни случая сред стари хора? Ами съвсем възможно е, и не го казвам аз, а тези които са направили изследването:

  "The study's authors believe there are two main reasons for this discrepancy. Firstly, it is likely that not all infected people were identified as such. This is probably attributable to a shortage of materials needed for testing and the fact that not all suspected cases were tested. Secondly, this could be due to people with non-COVID-related conditions having impaired access to health care, either because health system capacities had been exhausted by COVID-19 cases or because of individuals' reluctance to visit the hospital for fear of infection."

  Някои повтаряме от самото начало, че повече хора ще умрат от кризата, а не от вируса. А ако се окаже, че 56 са починали от стрес и липса на медицински грижи, а някои от тези 85 жертви на вируса не са умрели баш от вируса (ако съдим по многото данни как на близки се предлагат да се пише вирус като причина за смърт), да не се окаже, че дори и по време на пика на тази зараза, вирусът е убивал повече хора индиректно отколкото директно?

 32. 32 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dr_Doolittle":
  Изчакай още малко. С темпото с което увеличават мизата... Скоро ще се къпеш в пари
  :)

 33. 33 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Днес разговарях с италианец от Северна Италия. Има бизнес тук, влезнал е от Италия преди 15 дена и е бил под карантина. Каза ми, че не е срещал италианец, който да не е убеден, че това е фалшива пандемия. Че всеки италианец знае, че смъртните случаи са силно преувеличени. Че и там, както и в България не се извършват аутопсии и на близките на всеки починал се предлага парична сума, за да го запишат, че е починал от КОВИД.
  —цитат от коментар 1 на Lazarus


  ТАСС нали казаха - дават им 200 € (колкото е месечния доход на средната класа в расия), за да си мълчат... И те мълчат, щото в Италия е като в кочи... като там, където има 5 лекарства срещу КОВИД 19, а премиерът, двама министри и говорителят на многомандатника, бяха нокаутирани от вируса.

 34. 34 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dr_Doolittle":

  Във всяка държава се изредиха политици да казват по колко милиони или милиарди ще дават допълнително на болници, за да се борят с вируса. По каква линия се дават и как се разпределят само те и болниците си знаят, както и дали са давани изобщо, но ако ще мислим конспиративно, напълно възможно е болница да получава общо по много повече от 2000 за всеки регистриран случай и да има итнерес да предлага такива пари.

 35. 35 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 881 Весело

  "починалите хора в селището през първите месеци на годината били много повече от статистически регистрираните жертви на КОВИД-19"

  не че нещо, ама щеше да е изумитлено ако са по-малко :) :) :)
  —цитат от коментар 8 на GMO VACCINES CHEMICALS


  😂😂😂😂😂😂😂

  Кой сложи минуса бре? 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 36. 36 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ами аз живея в червена зона в италия, модена. Точно снощи гледах разследващото предаване по Рай3, Репорт, и разследването показваше точно обратното, с изумителни факти. Държавни кухи поръчки, нови отделения за ковид19 в които е нямало и 1 заболял а са източен луди пари. Показаха и как роднини не са били нито допускани нито информирани за състоянието на близкият уж заболял но изведнъж умрял от ковид и вече погребан и точка.. Така че изглежда цялата работа мноооого съмнителна. Само за едни милярд е сигурно а за Италия ще са 750...милярда...евро.....
  —цитат от коментар 15 на b0b069


  Аз живея в Рим (работя още в Швейцария и Франция) и като ти чета глупостите и виждам нивото на българсия ти, мога да си предсавя нивото на италианския ти (а и това, че се информираш от Рай). Не съм убеден, че си разбрал, точно за какво става въпрос.

 37. 37 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#34] от "Locke":

  Болниците така или иначе ще получат 85% от приходите си спрямо миналата година. Това е едно на ръка. Сега се замисли с тези 150-200 човека, които ще се запишат с Ковид какви потоци от пари ще потекат :) хайде стига, моля те. По 10 000 да им дадат на болниците за болен... отва са 2 000 000 лв. при 200 човека като махнеш онези 2000 лв. остават 1 600 000 . Хайде стига смешки! За 1„6 млн. такива схеми.... Пропусксаш, че това трябва и документно да се направи. Тези 2000 лв после трябва да се върнат към този, който ги осигурява. Ако крайния получател е болницата, то трябва доста хора да си сложат глават в торбата за да извадят първоначално "вложените" пари. Абе я стига глупости!!

 38. 38 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 950 Неутрално

  По време на епидемията болниците са били препълнени и много заразени просто са останали по домовете си, където са починали и в статистиката не са включени като заразени.

 39. 39 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1022 Гневно

  До коментар [#21] от "Капабланка":

  Ако пък искаш,да знаеш упорито скривана истина е,че Елвис Пресли е жив и здрав и немалко хора преди "пандемията" са го виждали,да играе табла на вързано с Джим Морисън в едно кафене в р-на на Централна Гара ! То затова беше и карантината,да си инсталират антени 5 G c които,да облъчат населението и то,да не разпознава в навалицата Джими Хендрикс,Дженис Джоплин,Брайън Джонс,също уж починали!!!

 40. 40 Профил на Micaela Borislavova
  Micaela Borislavova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Уважаеми и не дотам журналисти, бъдете така добри да четете преди да пишете. Поне що се отнася до “географията”. Бергамо Е В Ломбардия, не съседно на нея. ЛОМБАРДИЯ Е ПРОВИНЦИЯ, не град. Маловажен детайл, но фактологията ви куца. Ако пишете за нещо, поне отделете време да го опознаете преди да дращите безобразно.

 41. 41 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#37] от "mrslv":

  И само 10000 да са, това е съвсем достатъчно за далавера. Схемата с фалшивите удостоверения за български произход колко хора е изисквала според теб? Там цените бяха от стотици до 5000 евро. Примери други колкото искаш. Не е задължително всяха далавера в България да идва от най-високо ниво, много си се развиват от една шепа хора в някаква затворена система. Не казвам, че няма починали от коронавирус, а само че е напълно възможно някой да има финансов интерес те да са повече и този някой може да някакъв шеф в болница, а не Сорос, Путин или Бил Гейтс.

 42. 42 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#41] от "Locke":

  айде пак конспирация, абе в наше село коня като се изтропа и знаят в съседното. Тука вие намесихте 100 държави, лекари, болници, пък политици, пък бизнесмени… а той коронавируса се вижда на микроскоп. Вижда се бе! Гледаш и го виждаш… ако не вярваш на това което виждаш, близваш - око да види, гъз да повярва!

 43. 43 Профил на avtolik
  avtolik
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#30] от "Вячеслав Атанасов":

  Много сте елементарни руските тролове.
  Ако ЕС не помага - много е лош.
  Ако ЕС помага - планова икономика.

 44. 44 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#42] от "deutschland":

  Съществуването на коронавируса не е взаимноизклюващо се с използването му за финансови схеми. Ракът също се вижда, но това не пречи на болници да правят схеми с реекспорт на лекарства. А схемите за фалшиви клинични пътеки какво са? Ако вярваме в тях, значи ли че не вярваме в болестите, които уж лекуват?

  Не разбирам как българското общество може да вярва, че здравната система в България е прогнила, но се приемат като диви конспирации всякакви теории как някой се възползва от коронавирус както се възползва от всички други заболявания.

 45. 45 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Блъсна го влак, но новият вирус е виновен. За да ме разберете ще го онагледя с моята баба. Бидейки на достолепна възраст тя взима доста хапчета и се движи все по-малко понеже я болят колената. Като не излиза колкото преди почва да губи ориентация за времето и забравя да си пие лекарствата. Няколко дни без тях и почва да ме пита кой телефон да ползва, а на масата е калкулаторът, дистанционното за телевизора и мобилния й телефон. Да допуснем сега, че карантина уплаши жената, която идва да помага, а нас ни забранят да излизаме. Колко мислите ще оцелее и дали ще я пишат жертва на вируса?

 46. 46 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  В плен на недобра организация и статистика

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 47. 47 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Не мога да повярвам, че още има тъпаци, вярващи в конспиративните теории за коронавируса. Давали пари на близките на починалите, за да ги пишат коронясали?! Ама големи сте тъпунгери, без извинение. Просто факт.

 48. 48 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#44] от "Locke":

  напълно възможно някой да има финансов интерес те да са повече и този някой може да някакъв шеф в болница, а не Сорос, Путин или Бил Гейтс.
  —цитат от коментар 41 на Locke

  До коментар [#42] от "deutschland": Съществуването на коронавируса не е взаимноизклюващо се с използването му за финансови схеми. Ракът също се вижда, но това не пречи на болници да правят схеми с реекспорт на лекарства. А схемите за фалшиви клинични пътеки какво са?... Не разбирам как българското общество може да вярва, че здравната система в България е прогнила, но се приемат като диви конспирации всякакви теории как някой се възползва от коронавирус както се възползва от всички други заболявания.
  —цитат от коментар 44 на Locke


  Какъв рак бе, човек? Ти на коя планета си живял последните 3 месеца?

  Невъзможно е шеф на болница да организира сам такава далавера, защото няма как болният да се появи и да умре същия ден.
  Щом като е бил толкова зле, че да е умрял от COVID-19, значи преди това трябва да е бил диагностициран и тестван за вируса; да са му изписвани някакви лекарства и процедури.
  Трябва да е минал през личен лекар или Спешна помощ и лекуващ лекар.
  Още с тестването информацията за него ще стигне до върха на държавата с все имена, адрес, занятие, болница и най-важното – роднини и близки. Защото с разболяването му всички те стават контактни лица, съответно влизат в статистиките и също трябва да са тествани с предимство.

  Не може някой да умре изненадващо от вируса и никой да не зададе въпроси. За този умрял трябва да останат документни следи доста време преди смъртта и за тази цел трябва да се подкупят един куп хора нагоре чак до Министерски съвет. Защото не е рак.
  Съответно няма как далаверата да остане само в болницата и тези суми за роднините дето ги размятате се превръщат в абсурдни.

 49. 49 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Очаквам следващата конспиративна теория, в която ще повярват тъпаците да е,
  че на починалите са давани по 4 кебапчета, две бири и почивка на Малдивите, за да умрат и ги пишат починали от ковид19.
  Тъпаци, ако беше възможно, властите във всяка една страна биха дали хиляди долари, за прикрият броя на починалите от вируса. Всеки починал от вируса е клеймо за властта, за здравната система, страната и носи щети за икономиката.

 50. 50 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#48] от "tamada":

  Приказки наизуст. Реално властите не полагат почти никакви усилия за издирване на контактни лица. Като ги намерят с какво ще ги тестват? На някои хора с положителни тестове даже не им задават въпроси къде са били и с кого са контактували. Ако нямаш симптоми ти предписват едно лечение домашна карантина и лекарят ти е полицай от местното РПУ, който може да мине да провери дали спазваш указанията.

  Та въпросът ми е как така може същевременно много хора да са болни без да знаят и вирусът да е наистина опасен, но ако някой умре от коронавирус без да е стигнал до болница това да е изненадващо и повод за съмнения "чак до Министерски съвет"?

 51. 51 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  В Северна Италия утрепаха бая народ с изкуствено създадената паника в болниците.
  Друго няма.
  Знам че ще ми пешете "конспиратор", ама някой от светнатите може ли да обясни защо в някои градове на САЩ, и то големите, не обявяват оздравелите от грипа? Това важи за Ню Йорк, Лос Анджелис и пр.?

 52. 52 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lazarus":

  Слушай си Мангъсърляка и си вярвай сам. Блажени са нищите духом!

 53. 53 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#30] от "Вячеслав Атанасов":

  Хора с имена като Вячеслав изобщо нямат място по българските форуми. Стой си в Куроедия, глупако!

 54. 54 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#30] от "Вячеслав Атанасов":

  абе кво става с премиер-монарха

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 55. 55 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#50] от "Locke":

  До коментар [#48] от "tamada": Приказки наизуст. Реално властите не полагат почти никакви усилия за издирване на контактни лица. Като ги намерят с какво ще ги тестват?... Та въпросът ми е как така може същевременно много хора да са болни без да знаят и вирусът да е наистина опасен, но ако някой умре от коронавирус без да е стигнал до болница това да е изненадващо и повод за съмнения "чак до Министерски съвет"?
  —цитат от коментар 50 на Locke


  Ама в такъв случай става още по-трудно бе, умник! Казваш ми, че властта не полага усилия, т.е. иска да изкара заразените по-малко? Защото тук из коментарите се размятат случаи отпреди месец.
  Естествено, че ще има съмнения.

  Ти си шеф на болница. Искаш да прилапаш пари от изкуствено раздухване на болестта и пускаш информация нагоре по веригата:
  – Абе, тук в последните дни умряха двама-трима от COVID-19. Страшна епидемия имаме в района.
  – Двама или трима?
  – Е-е... да кажем, че са петима.
  – Брех, мама му стара! Как така изненадващо във вашия град умряха наведнъж 5 души от вируса?
  – Ами ей-така! Довчера нищо им нямаше, а днес взеха, че умряха и чак сега разбираме, че са умрели от вируса.
  – Без да кашлят?
  – Не, бе! Нито кашляха, нито температура, нито сме им изписвали лекарства за пневмония, нито сме ги слагали на командно дишане, нито сме пращали тестове до лаборатории... и затова само в смъртните актове пише "вирус", а други документи по случаите нямаме.
  – А защо чак сега съобщавате, при положение, че в цялата страна следим бройката ежедневно?
  – Ами... де да знам. Замотахме се нещо и не забелязахме, че взеха да умират от вируса.

  Това струва ли ти се възможно без никой из министерствата да се усети?
  Без никой да иска процент от подкупите?
  В нашата държава?

  Такава операция не може да се организира просто ей-така, особено при карантината, в която бяхме. Трябва поне 5-6 емисари да обикалят страната и да предлагат пари на десетки болници за да има поне някакъв резултат.
  Защото не говорите за крадене на еврофондове. Твърдиш, че някакви хора искали да раздуят размера на пандемията, ама тайно без държавата да знае, т.е. трябва да се договарят лично по места и да носят парите на ръка.
  На подобно нещо само идиот може да повярва.

 56. 56 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#55] от "tamada":

  Продължаваш да развиваш теза в която хипотетичният болен е бил в болница през цялото време без да бъде тестван и лекуван, но умира и накрая някой го пише жертва на коронавирус. Това си е някаква твоя измислица, защото всъщност става въпрос за хора, които не са били в болница, а техни близки са се обърнали към болницата непосредствено преди тяхната смърт или след нея. Възрастни хора, които живеят сами и може да болни цели дни или седмици без даже близките им да разберат, камо ли министри.

  Така че ако ще пишеш нов сценарий с цел да покажеш колко е тъпа някаква конспиративна теория, поне я представи правилно.

 57. 57 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#56] от "Locke":

  До коментар [#55] от "tamada": Продължаваш да развиваш теза в която хипотетичният болен е бил в болница през цялото време без да бъде тестван и лекуван, но умира и накрая някой го пише жертва на коронавирус. Това си е някаква твоя измислица, защото всъщност става въпрос за хора, които не са били в болница, а техни близки са се обърнали към болницата непосредствено преди тяхната смърт или след нея. Възрастни хора, които живеят сами и може да болни цели дни или седмици без даже близките им да разберат...
  —цитат от коментар 56 на Locke


  Може бе, как да не може. Може възрастен да боледува цели седмици, дни наред да се гърчи от невъзможност да диша, но да не му идва наум дори да се обади по телефона на личния лекар. А после може да бъде обявен за жертва на вируса без аутопсия, без тестове и глупавите корумпирани чиновници на върха може да повярват лекомислено на всичко което им кажат провинциалните лекари.

  Теории всякакви може да се измислят. То си има цял литературен жанр – нарича се фантастика. :)

 58. 58 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5844 Весело

  154 починали за месец, при десетина в нормални времена, си е стряскащо...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 59. 59 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  За това и китайците добавиха 30% вече след края на изолацията.

  Любовта ще спаси света!!!
 60. 60 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#57] от "tamada":

  Нещо съвсем си се объркал, става въпрос за хора, които НЕ са болни от коронавирус, така че за какво гърчене седмици наред говориш? Дори и да бяха болни от коронавирус, щяха да се гърчат със седмици само в болница. У дома щяха да умират много по-бързо и внезапно, особено ако имат други заболявания.

  Стига да не са починали от нещо пряко изключващо коронавирус, после диагнозата зависи от един фалшифициран положителен тест. Сега ще ми кажеш, че в здравна система в която фалшивите клинични пътеки са общоприета практика, същите лекари не биха се осмелили да фалшифицират един тест? Та те нямат проблем да фалшифицират цели лечения и да пишат, че някакви хора са в болницата им, а тези хора даже да не знаят. И нито чиновници, нито министри им правят проблем.

  Дали това се случва наистина с коронавируса или няма как да знаем, но тезата, че е просто невероятно не съвпада с реалността.

 61. 61 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#60] от "Locke":

  До коментар [#57] от "tamada": Нещо съвсем си се объркал, става въпрос за хора, които НЕ са болни от коронавирус, така че за какво гърчене седмици наред говориш? Дори и да бяха болни от коронавирус, щяха да се гърчат със седмици само в болница. У дома щяха да умират много по-бързо и внезапно...
  —цитат от коментар 60 на Locke


  Не, пич! Ти не усещаш, колко дълбоко бъркаш още в основата.
  Нали искаш теоретически да обявиш даден човек за умрял от болест, която минава първо през леки, а после дни наред през много тежки симптоми. Каквито и заболявания да има човекът не може да умре внезапно от вируса.

  Затова въпросът ми е съвсем простичък. Как ще накараш някого да повярва, че болният е боледувал самотно вкъщи без да потърси помощ толкова време?

  С такава глупост може да излъже един. Айде и втори. Но не може да мине за всеки умрял вкъщи. Няма как чрез нея да се раздуе размера на епидемията без никой по веригата да се усъмни. Защото там горе ще започнат да се натрупват данни за редица болни умрели вкъщи без да са казали на никого.
  Там горе може и да са корумпирани, ама не са глупаци.

 62. 62 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#58] от "Незнайко в Слънчевия град":
  Там е работата, че в тая работа няма "нормални времена" колкото да се мъчим и напъваме да направим тоя Свят "сюстейнибъл" или устойчив на български.
  Не може, не е възможно всяка година от грип да умират еднакъв брой възрастни хора всяка година, защото всяка година грипа е различен.
  Така е било от милиони години и така ще бъде. Ако щат и маймуните в джунглата да тестват и там ще намерят ковид и ще намерят пак 5% и старите орангутани и шимпанзета ще умрат. "Много ще умрат" по ген. Годжи.
  Обаче, ако успееш да внушиш на някое маймунско племе, че ако си тъпчат тръстики в дробовете и ги надуват с цел да ги спасят - още повече ще умрат.
  Както съм писал и друг път тия неща тепърва ще се анализират и разчепкат до дъното.
  Ще се разбере как стана така и защо в Ухан точно да 2-3 дена преди 24ти февр. случаите скочиха двойно и после рязко спаднаха?
  Защо в само и единствено от целия Свят само и единствено в Италия и Иран случаите скочиха с пъти в седмицата след 24ти февр., докато в останалата част вируса си е от есента, в Европа с по няколко десетки случаи налични без карантини и нищо нито смърт, нито зараза, както вече се доказа еднозначно.
  Това са числа - ФАКТИ, които преобръщат с хастара навън цялата епидемиология и математични модели.
  Тия неща трява, задължително е да бъдат обяснени РАЦИОНАЛНО от хората които работят и мислят с ЧИСЛА.
  Другото са телевизионни шменти-капели.
  Разбрахме ли че ковчезите в италианската черква са фалшивка?
  Разбрахме.
  Повярвахме и се стреснахме. Кой и защо я пусна и публикува - видяхме. Направихме си изводите.
  Разбрахме ли, че масовите гробове в Ню Йорк са фалшивка.
  Разрбахме. Пак първо инстиктивно повярвахме, но разрахме кой и защо я пусна. Направихме си изводите.
  Все още на знаем, защо Джонс Хопкинс не отчита данните за оздарвели от няколко големи града в САЩ - Ню Йорк, Лос Анджелис и др.?
  Направихме си изводите - някой в Джонс Хопкинс се бъзика с числата, значи не си струва да ги коментираме.
  Сложно е в момента да се ориентираме, но ще мине време и нещата ще станат ясни за тези които разбираме от числата.
  За другите - ами ще си плащат. 63. 63 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#61] от "tamada":

  Не ти ли омръзна да биеш сламени човечета? Къде съм казал, че трябва да мине ВСЕКИ умрял вкъщи? Естествено че става въпрос само за тези случаи, които могат да бъдат натъкмени към заразата. И всеки който е бил около болни стари хора знае, че при тях промяна в състоянието може да настъпи внезапно и да не могат да потърсят помощ дори и да искат. Може да се чувства неразположен цяла седмица и да не иска да притеснява близките си, след което една вечер се влошава, не може да стане и докато някой се усети е твърде късно. Да починат сами в домовете си е естествен край на живота на много възрастни хора, така че ако добавим смъртносен вирус, самотната смърт става по-вероятна, не обратното.

 64. 64 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#63] от "Locke":

  До коментар [#61] от "tamada": Не ти ли омръзна да биеш сламени човечета?
  —цитат от коментар 63 на Locke


  Не. Даже се забавлявам с безкрайните глупости, които всички вие генерирате. :)

  Къде съм казал, че трябва да мине ВСЕКИ умрял вкъщи? Естествено че става въпрос само за тези случаи, които могат да бъдат натъкмени към заразата.
  —цитат от коментар 63 на Locke


  Само дето не обясняваш как ще бъдат натъкмени. Още първият случай ще изглежда странно на фона на останалите, а вторият вече ще предизвика проверка. Говориш за епидемия, с която правителството се занимава приоритетно в опит да не падне. И му противопоставяш някакви фантастични конструкции от действия, които просто няма как да минат метър.

 65. 65 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Питай някой познат лекар как се установява смърт; какъв е процесът на съобщаване и до кои служби; какъв е редът за бумащината около нея и как се гледа на всичко това в условията на сегашната епидемия!
  А чак после почни да фантазираш!

 66. 66 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#65] от "tamada":

  https://www.cdc.gov/nchs/data/nvss/vsrg/vsrg03-508.pdf

  In cases where a definite diagnosis of COVID–19 cannot
  be made, but it is suspected or likely (e.g., the circumstances
  are compelling within a reasonable degree of certainty), it
  is acceptable to report COVID–19 on a death certificate as
  “probable” or “presumed.” In these instances, certifiers should
  use their best clinical judgement in determining if a COVID–19
  infection was likely. However, please note that testing for
  COVID–19 should be conducted whenever possible.

  Тоест баш американското CDC съвсем директно казва, че лекар може да пише коронавирус като причина за смърт на база собсвтното си мнение. Независимо дали има положителен тест или не. Нещо друго?

 67. 67 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#66] от "Locke":

  Миналата седмица един идиот твърдеше, че нямало пандемия, ами американската демократическа партия била окупирала разните агенции в САЩ и лъжели за да навредят на Тръмп. :)
  Сега пък ти ми сочиш CDC?!

  Първо, в цитата ти ясно е казано, че в смъртния акт не се дефинира смърт заради вируса, а трябва да се указва “probable” or “presumed."
  Второ, какво общо имат американските порядки с България?
  Трето, и в САЩ, и в България, и навсякъде из нормалните и много от ненормалните страни правителствата се мъчат по-бързо да обявят охлабване, заради рецесията и заради огромната безработица, която се пише на техния задник. Така че всяка “probable” смърт от вируса ще срещне съпротива и съмнение преди да влезе в статистиките.

  През всичките тия месеци, никой от глупаците, които тръбят за конспирация така и не успя да обясни: кому, аджеба е изгодно да раздухва епидемията, след като всички (и политици и богаташи) страдат от намаленото потребление, намалените данъци, намалените печалби, от блокирането на пътуванията, отказаните поръчки... ВСИЧКИ.
  Политиците най-вече, защото са най-уязвими – богатствата им за пенсия не са чак толкова големи и сравнително лесно могат да бъдат издухани от властта.

  Всички идиоти години наред обясняваха, как световната конспирация имала интерес да запази статуквото... а сега изведнъж решила да го наруши?! А пламенните борци срещу нея като Тръмп, Путин, Орбан, Ердоган и др. някак странно правят същото което и останалите – въвеждат карантинни мерки и се охарчват за непредвидени разходи. Обаче пък твърдят, че епидемията не е толкова страшна.

  А ти упорито ми рисуваш някакви плоски опити за измама, които щели да минат без никой да им се противи?
  Ама не е редно човек да е толкова тъп.

 68. 68 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#21] от "Капабланка":

  "че американците сами са си съборили кулите на СТЦ"

  Това не го включвай в плоскоземието, че има доказателства.
  Тактиката на смесването на различни истории под общия знаменател "конспиративни тъпотии" се прави с цел замъгляване на картината. Според Вас, Чърчил случайно ли намеква за конспирация около пърл харбър? Целите са същите. Друг пример: смятате ли теорията за ледоразбивача на Суворов за конспиративна, в стила на плоскоземството? Наистина ли вярвавате, че група араби с водач на магаре може да организира подобна атака?

 69. 69 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#67] от "tamada":

  Probably и presumed се водят част от официалната статистика и се броят като хора умрели от коронавирус. Американските порядки в случая са световни порядки. Кой ги е наложил не знам, но всички следват едни и същи принципи, включително България. Каква точно думичка използват няма значение, въпросът е, че ако пише коронавирус където и да е на смъртния акт, значи човекът е умрял от коронавирус. А може да пише без даже да има тест.

  Доколкото останалите ти доводи, правителствата сега бързат да охлабят, но отначало бързаха да затегнат. От всичките пъти когато ме нарече тъп си личи, че се мислиш за умен, така че предполагам си способен да помниш какво се случваше преди три месеца. Какво може да се случи за три месеца? Ами да се напечатат трилиони долари и евро. Да се отвлече внимание от други проблеми. Да се създаде икономическо напрежение и безработица половин година преди важни избори. Да се ударят някои индустрии, а други да просперират. Да сме промени геополитическия баланс като се създаде ситуация в която една държава излиза виновна и останалите се обединяват срещу нея. Всякакви ползи за всякакви интереси. Няма нужда всичко да е дирижирано от едно място, всеки яхва вълната по различна причина и стига до едно и също положение.

  Коронавирус безспорно има, както безспорно може да има пожар в концертна зала пълна с хора. Реакцията против вируса е равносилна на това с булдозери да се срутят всички стени на залата върху част от публиката, за да може останалата част възможно най-бързо да избяга от пожара. Безспорно така най-малко хора ще изгорят, но пък доста други умряха заради булдозерите. Смъртта си е смърт. Колко точно хора са убити от булдозерите не се знае и даже никой не си прави труда да разбере. Радваме се колко хора са спасени от пламъците докато други издъхват смачкани. Дори и когато някой направи изследване показващо как смъртните случаи в тази коцертна зала са много повече от обичайното, но значителна част от тях може да се дължат както на пожара, така и на мерките против пожара, повечето хора избирателно игнорират втората част. А за политиците да не говорим.

  Моят въпрос е какво ако булдозерите не се бяха включили и повече хора бяха пламнали, но без смачканите крайните жертви са щели да са по-малко? Естествено това няма как да се знае предварително, но никой управляващ даже не задава този въпрос. Това е което ме кара да мисля за конспирации, защото ако през цялото време единствената цел е била спасяване на човешки животи, няма как с такава лека ръка да са захвърлени всички които мерките обрекоха на бедност, безработица, липса на медицински грижи и изолация. Няма как и всичките тези години същите тези управляващи да са толерирали индустриите предлагаще бързо хранене, цигари и алкохол, които общо убиват повече хора за един месец, всеки месец, отколкото вируса е убил откакто го има. Човешкият живот много рязко си увеличи цената без да има конкретна причина, а зад такива резки и безпричинни движения обикновено стои някаква манипулация.

 70. 70 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#69] от "Locke":

  До коментар [#67] от "tamada": Probably и presumed се водят част от официалната статистика и се броят като хора умрели от коронавирус... Каква точно думичка използват няма значение, въпросът е, че ако пише коронавирус където и да е на смъртния акт, значи човекът е умрял от коронавирус.
  —цитат от коментар 69 на Locke

  Не, не означава това. След сумиране в статистиката все още си остава разграничението между потвърдени и предполагаеми случаи. Не се изтрива от архивите и дори старите числа си стоят "confirmed OR presumed".
  https://data.cdc.gov/NCHS/Provisional-Death-Counts-for-Coronavirus-Disease-C/hc4f-j6nb

  ... правителствата сега бързат да охлабят, но отначало бързаха да затегнат. От всичките пъти когато ме нарече тъп си личи, че се мислиш за умен, така че предполагам си способен да помниш какво се случваше преди три месеца... Какво може да се случи за три месеца? Ами да се напечатат трилиони долари и евро. Да се отвлече внимание от други проблеми...
  —цитат от коментар 69 на Locke

  ... и прочие глупости.

  Кога са бързали да затегнат бе, лъжец? Новините масово бяха за укриване на информация и обвинения за закъсняла реакция. Не помниш ли колко се дърпаше Тръмп и обясняваше как нищо страшно нямало?
  И за какви предишни месеци говориш, като тук се подхвърлят слухове за подкупи, които се случват в момента?

  Все още не можеш да обясниш: как така всички правителства, дори върли врагове били действали в синхрон с едни и същи интереси?
  Въобще не схващаш, че при такава мащабна операция загубите винаги ще са повече от ползите. Въобще не схващаш, че правителствата се съпротивляват и са склонни дори да укриват случаи, само и само епидемията да изглежда по-малка.
  А специално в САЩ това беше ясно заявено относно предполагаемите случаи:
  "Trump administration pushing CDC to change how it counts coronavirus deaths... task force’s response coordinator urged the CDC to exclude from the death count people who were presumed to be infected but did not have confirmed lab results, and those who had the virus but might not have died as a direct result from it."
  https://thehill.com/changing-america/well-being/longevity/497602-trump-administration-pushing-cdc-to-change-how-it

  Спри тия плоски лъжи най-накрая! Седни и измисли нещо по-умно! Затова България закъсва – всеки го мързи и дори троловете гледат да претупат работата. Ама не може така. Отнасяй се по-сериозно към задачите!

 71. 71 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#30] от "Вячеслав Атанасов":абе кво става с премиер-монарха
  —цитат от коментар 54 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Каквото с всички.Шайката плячкосва наред.

 72. 72 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#70] от "tamada":

  Линкът ти показва, че Тръмп се е сетил да сложи под въпрос методологията за изчисляване на смъртни случаи чак след като те са били над 80000. Статията е публикувана на 13 май. Това потвърждава моята теза, не твоята. Два месеца светът беше хвърлен в хаос и всеки пишеше коронавирус където си иска. Явно Тръмп е съгласен с мен (което принципно не ме радва много, но какво да се прави).

  А синхронът в действията на правителствата беше очевиден. Дори и тези които първоначално се противиха (САЩ, Великобритания) бързо обърнаха палачинката. Вече изброих всичките различни ползи от мерките против вируса. Това че не си ги разбрал или че ги игнорираш не означава, че аз не съм обяснил тезата си.

  А това че си неспособен да водиш дебат без непрекъснато да обиждаш отсрещната страна говори за липса на култура или за враждебна нагласа. И в двата случая написаното от теб по темата губи стойност. А като добавим и непрекъснатите ти опити да преобразуваш моята теза в нещо по-удобно за оборване и да спориш срещу собствените си измислици вместо срещу реално написаното от мен, стойността на думите ти пада тотално. Не очаквам да си съгласен, но се надявам поне малка част от написаното да пробие до дълбините на съзнанието ти и някой ден да доведе до положителна промяна.

 73. 73 Профил на Viktor Tzolov
  Viktor Tzolov
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lazarus":

  Лъжеш като дърт циганин.Аз живея в Италия и макар, че Лацио не е тежко засегнато ,като Ломбардия никой не говори такива неща.

 74. 74 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#72] от "Locke":

  Линкът ти показва, че Тръмп се е сетил да сложи под въпрос методологията за изчисляване на смъртни случаи чак след като те са били над 80000. Статията е публикувана на 13 май. Това потвърждава моята теза, не твоята. Два месеца светът беше хвърлен в хаос и всеки пишеше коронавирус където си иска.
  —цитат от коментар 72 на Locke


  Тъпи лъжи.
  Всички четохме новините и в момента всеки може да ги провери на какъвто език си иска. Специално пък Тръмп изключително неохотно въведе мерките и сега много бърза да ги премахне. Че той се скъса да протестира срещу мненията на здравните власти и учени.
  Не ни ли успокояваха и нас, че заразата не е страшна? Прокуратурата не повдигна ли обвинение на проф. Стоименова, че уж била всявала неоснователна тревога за епидемията?
  За един куп държави се доказаха данни, че броят на случаите всъщност е занижен, а не завишен. За някои държави се доказа, че правителствата умишлено са укривали размера на заразата.

  Това как се връзва с тъпите ти теории?

  А това че си неспособен да водиш дебат без непрекъснато да обиждаш отсрещната страна говори за липса на култура или за враждебна нагласа. И в двата случая написаното от теб по темата губи стойност.
  —цитат от коментар 72 на Locke


  Написаното от мен може да се провери. А твоите фантастични теории си остават просто слухове.

  Враждебна нагласа е да разпространяваш пропагандни манипулации. Когато казвам, че си тъп не е обида, а констатация – повтарянето на едни и същи лъжи за съвсем пресни събития, на които всеки от нас беше свидетел може да се определи само като тъпо.
  Обидите са безполезни срещу хора като теб. Трябва хем да влезе по-детайлен закон срещу фалшивите новини, хем на някои от вас направо да ви се чупят пръстите за да не генерирате лъжи.

 75. 75 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#74] от "tamada":

  Значи спираш да спориш, че Тръмп и аз сме на едно и също мнение за това как изкуствено се завишават смъртните случаи? Последно за това говорихме, сега внезапно се върна към колко бързо или бавно бил въвел мерките, въпреки че аз съвсем ясно казах, че точно САЩ е била една от държавите която отначало се е дърпала, но после много бързо обърнала палачинката. Може и за това да говорим, но първо да изясним поне един казус финално.

  Имало ли е, според Тръмп, изкуствено завишаване на смъртните случаи чрез писане на коронавирус като причина за смърт дори и при липса на клиничен тест? Да. Позволено ли е било, според CDC, да се пише коронавирус като веорятна причина за смърт дори и при липса на позитивен тест? Да. Това съвпада ли или не съвпада с моята и на други теория, че лекари могат да пишат, че някой е умрял от коронавирус, без това да се изследва и потвърди от тест? Съвпада. След като съвпада, какво би спряло лекар да пише, че човек е починал от коронавирус, дори и това да не е така, ако съществува финансов мотив за подобно действие? Нищо. Не обвинявам никого, просто установявам кое е възможно и кое не. Ти твърдиш, че не е възможно, но всичко до момента, включително твоите линкове, показва точно обратното.

  А това за чупенето на пръсти и фалшивите новини просто показва, че в теб се крие някаква агресия, но самочувствието ти те задължава да ме изкараш лош, защото ако просто си агресивен без повод, значи си простак, а това просто няма как да е така. Забележи как очевидно аз имам същото мнение за достоверността на писаното от теб каквото ти явно имаш за писаното от мен, но в нито един момент не съм си фантазирал как някой ти чупи пръстите или се опитва да те ограничи чрез закон.

 76. 76 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#75] от "Locke":

  Лекари могат да пишат, но тези случаи си остават в архива като "presumed", а не като сигурни. И много приказки изписа, но пак с нищо не потвърждаваш теорията си за заговор. Тези "улики", дори не са косвени. Просто не са улики.
  Затова пък доказателствата за обратното са многобройни.

  За закона пак не си разбрал, което обяснява защо си толкова нагъл. :)
  Ти вече си ограничен от закон. Онзи чл. 326 от Наказателния кодекс, по който обвиниха проф. Стоименова важи за теб. Не за нея, защото нейните твърдения бяха основателни. Твоите – не. Достатъчно е някой скучаещ прокурор да ти прочете глупостите и увисваш с две години затвор. :)

 77. 77 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#76] от "tamada":

  Еха, затвор викаш. Ами щом съм толкова тъп и опасен, вземи да помогнеш на прокурора да открие писанията ми.

  А в статистиката няма разлика между presumed и сигурни. Всичко влиза като жертва. Това всъщност е цялата критика на Тръмп, която ти сам линкна, но май не си прочел. Но щом тръгна със затвор да ме плашиш, значи май осъзнаваш, че по същество вече нямаш какво да кажеш.

 78. 78 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#21] от "Капабланка":

  Не само е безмислен,- вреден е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK