Има ли Тръмп право да изпрати армията на протестите

Тръмп призова губернаторите да "доминират улиците", като използват Националната гвардия (днес част от армията на САЩ), възникнала от паравоенни поделения от 30-те години на 17 в., е запасна част с 450 хил. души.

© Associated Press

Тръмп призова губернаторите да "доминират улиците", като използват Националната гвардия (днес част от армията на САЩ), възникнала от паравоенни поделения от 30-те години на 17 в., е запасна част с 450 хил. души.Американският президент Доналд Тръмп заплаши, че ще изпрати федералната армия заради продължаващите седмица безредици, избухнали в десетки градове в САЩ след убийството на чернокожия Джордж Флойд в Минесота при задържане от полицията.


В някои градове бе упражнено насилие срещу протестиращи и журналисти, в други имаше прояви на вандализъм и палежи, извършвани от демонстранти. По думите на Тръмп, "ако град или щат откаже да извърши необходимите действия за защита на живота на жителите си," той ще изпрати армията, за да разреши "бързо" проблема.


Има ли Тръмп право да го направи? Да, макар че законът, на който ще се позове, се използва рядко, по-скоро като изключение, обяснява "Ройтерс".


Законът за бунтовете
Принципът posse comitatus, взет от обичайното право и залегнал в едноименен американски закон, предполага, че справянето с вътрешни кризи е в правомощията на местните органи, а не на федералните. Конституцията пък дава на губернаторите властта да поддържат реда в щатите си.


Законът за бунтовете (Insurecction Act) обаче, създаден в началото на 19 в., е изключението, на което може да се позове Тръмп. Той посочва случаите, в които тази намеса в прилагането на закона в правоохранението на територията на САЩ е възможно за федералната армия.


Според него американски федерални въоръжени сили могат да бъдат изпратени от президента при бунт, който пречи на правоприлагането.


Може ли Тръмп да изпрати войници без одобрението на губернаторите


Да. Законът разглежда сценарий, в който президентът е длъжен да го поиска и такива, в които не е необходимо, обяснява за "Ройтерс" Робърт Чесни, професор по национална сигурност в Тексаския университет.


В исторически контекст, в случаите на позоваване на този закон президент и губернатори обикновено са били единодушни, че това е необходимо, казва Тадеус Хофмайстър, който преподава право в Дейтънския университет.


През 2005 г. като президент Джордж Буш решава да не използва закона за изпращане на войници в Луизиана след урагана "Катрина". Една от причините е, че тогавашният губернатор на щата е против


Използван ли е преди


Да, в редица случаи. Изследователската служба на Конгреса обаче отбелязва в доклад, че от 60-те години на миналия век това се случва "изключително рядко".


За последно това става през 1992 г. Тогава при оправдаването на полицаи в Лос Анджелис, пребили чернокожия моторист Родни Кинг, се стига до безредици с жертви.


Може ли съд да отмени задействането на закона


Според Хофмайстър тази стъпка на Тръмп не е необходима, тъй като губернаторите могат да се справят със сегашната ситуация чрез собствените си правосъдни системи. Тя трябва да се прилага само в много тежки ситуации.


"Много малко вероятно" обаче е мярката да бъде успешно оспорена в съда, казва Чесни. По думите му съдилищата обикновено не са склонни да критикуват със задна дата решения на президента, свързани с армията и може да е "ужасно", но по този въпрос държавният глава може да разчита на слаб контрол от съдебната власт.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK