Германия се готви за недостиг на питейна вода

Германия се готви за недостиг на питейна вода

© Associated PressПрез това лято в Германия се очакват рекордни горещини и продължителни засушавания. Миналата година също беше необичайно топла. Промените в климата карат германските градове да търсят нови стратегии за пестене на вода, разказва Михаил Бушуев за "Дойче веле".


В Германия лятото настъпва с много високи температури и истинска жега. Пролетта също беше необичайно топла. От 1991 година насам пролетният сезон настъпва с 10 до 16 дни по-рано от нормалното и протича с повече слънцегреене и горещини. А тази година през април средното слънцегреене в Германия беше почти 300 часа - трета най-висока стойност за месец април от 1881 година насам, когато е започнало редовното измерване. При това дъжд почти нямаше.


Германската Служба по опазване на околната среда регистрира и други промени. В страната вече се наблюдават нетипични представители на флората и фауната, прелетните птици долитат по-рано, повишава се температурата на почвата и водоизточниците, увеличава се броят на изключително горещите дни. Рейн, например, зимно време все по-често е толкова пълноводен, че излиза от коритото си, а през лятото съвсем изтънява. Еколозите смятат, че след около 20 години алпийските ледници окончателно ще се разтопят и лятното пресъхване на Рейн ще се превърне в норма.


Преоценка на плановете за водоснабдяване
Германия не е известна като сушава страна, но въпреки това шефът на Института по растениевъдство към университета в Кил Хенинг Каге предупреждава, че тази година ще има недостиг на вода за земеделието. Пред същия проблем обаче са изправени и градските региони. Във федералната провинция Хесен например водоснабдителните фирми вече настояват за преоценка на градските планове с оглед на новите климатични реалности: сухи и горещи летни месеци и екстремни явления като порои и наводнения. (Тук трябва да поясним, че в Германия водоснабдяването е организирано главно на комунално равнище.)


Градовете трябва да направят всичко възможно, за да "събират дъждовната вода и да я насочват натам, където е необходима", пише вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", цитирайки Клеменс Абел от една от водоснабдителните фирми в провинция Хесен. Той настоява да се изградят нови резервоари за дъждовна вода и да се прекрати поливането на зелените площи и дърветата с питейна вода. Водоснабдителите в тази германска провинция призовават и обикновените граждани да си направят резервоари за дъждовна вода и по възможност да инвестират в озеленяването на покривите и фасадите си. Проблемът не е в общия недостиг на питейна вода, твърдят специалистите, а в рязко нарастващото потребление по време на големите жеги. Защото за такива дни просто няма достатъчно резерви.


За да се справят с климатичните промени, водоснабдителните дружества трябва да инвестират много пари. В провинция Хесен през следващите години ще бъдат изхарчени около 100 милиона евро за "стабилизиране на системата", включително и за изграждането на допълнителни водопроводи към големите индустриални зони в района на Франкфурт. А за питейната вода ще трябва да се плаща повече, предупреждават фирмите. Според тях, в сравнение с други продукти, сегашните цени на питейната вода в Германия са "невероятно ниски".


Стратегии за пестене на вода


Практически всички градове в Германия се подготвят за климатичните промени. Близо 50% от градовете с население над 100 000 души, които в Германия са общо 76 на брой, са разработили собствена стратегия в това отношение. Но и градовете без специална стратегия взимат мерки. Федералната служба за опазване на околната среда съобщава, че 9 от всеки 10 града в страната активно се приспособяват към новите климатични и температурни условия.


В интервю за ДВ експертът Енгелберт Шрам дава и примери. Във Франкфурт установили, че системата за отвеждане на непитейна вода за промишлени цели към комплекса на огромното Франкфуртско летище разполага с резерв, който може да се използва за напояване на зелени площи. В Щутгарт се готвят за изграждането на подземни резервоари за дъждовна вода, която да се използва за напояване в особено горещите дни. В Мюнстер вече предлагат до 80% намаляване на цената на питейната вода за онези домакинства, които доказано използват дъждовна вода, купуват резервоари или озеленяват покривите си. А в Берлин е създадена специална "Агенция за дъждовните води", която информира домакинствата как могат да събират дъждовна вода.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  Германия събира дъждовната вода, ние повсеместно напояваме с питейна земята под градовете си!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  Тук ГЕРБ и аверите им ударно ПРЕСУШАВАТ язовирите на България !!!

  АЛООО, ПРОКУРАТУРАТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Апокалиптично звучи ..

 4. 4 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално
 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Вчера е валял сняг в полските Татри.Сняг през юни в Централна Европа,ама затоплистите пак ни плашат с глобалното затопляне.А и миналото лято имаше само 3 дни с високи температури в Западна Европа заради горещ въздушен фронт.

 6. 6 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 18 Любопитно

  Не случайно немците винаги се ориентират към руснаците. Байкал е най- големият резервоар на чиста питейна вода в СВЕТА. Има повече вода от петте големи северноамерикански езера, ВЗЕТИ ЗАЕДНО!

  Питейната вода ще бъде големият бич(проблем) на тоа век...

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  Между другото:
  "Правителството прие решение, с което дава съгласие ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г." да подпише договор с „Водоснабдяване и канализация" ЕАД, гр. Бургас за изпълнение на „Интегриран воден проект за област Бургас". Проектът се финансира от оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.", като общата му стойност е приблизително 459 милиона лева, а отпуснатите безвъзмездно средства са близо 323 милиона лева, съобщиха от Министерски съвет. С приетото решение става възможно стартиране на дейностите по реконструкция, рехабилитация на съществуващата ВиК инфраструктура и изграждане на нови системи и съоръжения в тринадесет агломерации с над 10 000 екв. ж. - Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец, част от обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и Канализация" ЕАД гр. Бургас. "

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":

  В момента в Германия е много топло за сезона и се молят за дъжд.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4259 Любопитно

  От доста време вече се говори, че много от бъдещите световни конфликти ще бъдат именно заради контрола на чиста питейна вода.
  Великобритания е в такова положение от години. Проблемите с липсата на вода през лятото в Англия е добре известен и в същото време в Шотландия има толкова много вода, че няма нужда от водомери.😂😂😂
  На не много хора е известно, че Шотландия "изнася" вода за Англия целогодишно.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Сзбирането на дъждовна вода е добра идея.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е, беше, от февруари до април. През май имаше дни със 7 гр., а в София беше 30. Зачестиха валежите. И от снощи също вали. Така ще е до неделя. И е 12 гр.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Тепърва не само ще говорят, но и ще се "държат за главите" политиците в много държави, защото няма кой да слуша за реалните ефекти от замърсяването на околната среда и нарушаване на екологичното равновесие в света!

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Германия е голяма държава с много разнообразен климат . Всеки Район е различен. Ти за кой район говориш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Нещо над което трябва наистина да се замислим...

  FILII MARIS SUMUS
 15. 15 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Логиката ма немците обикновено е желязна и няма да чакат Тръмп да им разяснява конспирацията за климатичните промени.

  Затова и ВЕИ като ВЕЦ и перки ще са ограничени като полза (ВЕЦ-овете ясно защо - ограничен ресурс, а за перките тепърва ще се анализира дали и как влияят на въздушните течения и динамиката в климата - ветрове, дъждове..)
  Ще останат няколко други алтернативи - енергия от слънце, атомна и други по-маловажни.

  И нас това ни чака.

 16. 16 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  Бич Божий, за какво ли?!

 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Където стъпи ислямския терорист, става пустиня.

 18. 18 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  До коментар [#17] от "ivanpopov":

  Така става, промяна на ценностите. Тепърва ще се убедим, че има по-важни неща от петрол, газ, злато и пари.

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  "Хенинг Каге предупреждава, че тази година ще има недостиг на вода за земеделието."

  Евроатлантика е богата, щото природата я напоява. Там вали/валеше всеки ден или поне седмично. В Хамбург не си мият колите, дъждът ги мие. Там няма и никакви напоителни системи. Но май далаверата свърши. Ако климатът им стане като нашия и те ще станат като нас. Добрата новина е, че морето им ще се стопли и няма да идват тук на плаж.

 20. 20 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  До коментар [#19] от "Judjuk":

  За кого е добра новината, за тях или за нас?

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  Имаме добри водни ресурси от питейна вода, но нищо не може да ни опази от мафията на сараите, които пресушиха огромен язовир пред цялото общество и до днес е напълно безнаказано всичко това !

 22. 22 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Могат да обезсоляват морска вода и да решат проблемите си окончателно. В Израел и Алжир вече го правят.
  Държава, която да има морски излаз и да се оплаква от липса на вода звучи малко нелепо.

 23. 23 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Не случайно немците винаги се ориентират към руснаците. Байкал е най- големият резервоар на чиста питейна вода в СВЕТА. Има повече вода от петте големи северноамерикански езера, ВЗЕТИ ЗАЕДНО!Питейната вода ще бъде големият бич(проблем) на тоа век...
  —цитат от коментар 6 на jord bond


  Да носиш вода от Байкал за Германия е като да прекарваш вода от Рила за Перник. Може да се случи само с нерационално мислещи и популисти.

 24. 24 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Ние също трябва да се замислим сериозно за проблема.
  Поне засега в България няма сериозно намаляване на валежите, но за сметка на това тоталната безотговорност на всички нива може да ни стовари изключително тежки проблеми.
  Перник беше началото.

  Panta rhei....
 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  До коментар [#19] от "Judjuk":За кого е добра новината, за тях или за нас?
  —цитат от коментар 20 на Тsonkooo


  И за тях, и за нас.
  За тях ясно защо. За нас, защото заради огромната разлика в стандартите печалбата е мижава и е по-скоро щета. Вярно е, че ни трябва валута, но не е този начина. На нас ни трябва икономика и индустрия. И земеделие ни трябва, но там вече напълно се издънихме.

 26. 26 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2254 Неутрално  Преди там 40 год. във ФРГ пак е имало програма за поощряване на събирането на дъждовна вода. Съседската къща до на един познат имат подземна щерна от 12 кубика.

  Иначе днес е така, че трябва да плащаш такса за дъждовната вода отвеждана в канализацията. Мой колега плаща €200 годешно щот са му много големи покривите.

 27. 27 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Общият воден обем на по-големите язовири в България е около 6,9 млрд. куб.м. В Германия, която е три пъти по-голяма по площ и 11 пъти по-голяма по население, обемът на големите язовори е само около 4,3 млрд. куб.м.

  Проблемът на Германия е, че липсват достатъчно изкуствено създадени водохранилища. Но това просто не е било нужно до момента. С оглед на настъпващите промени със сигурност ще променят нещ в тази посока. Германците на ниво домакинства и малки частни стопанства имат традиции в събирането на дъждовната вода. Почти няма къща, на която водосточните тръби да не отвеждат дъждовната вода в контейнери за съхранение. И това се прави не от вчера, така че е въпрос на време тази култура да се пренесе и на регионално/национално ниво.

  http://rodenivbg.com
 28. 28 Профил на БонМиленоф
  БонМиленоф
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Съгласен с 24. И при нас има голяма вероятност с идващите жеги и може да стане много тежко.

 29. 29 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":В момента в Германия е много топло за сезона и се молят за дъжд.
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  Защо тогава пише,че днес в Мюнхен вали дъжд с максимална температура от 20 градуса,а след 3 дни максималната температура ще е 15 градуса.И пак ще вали дъжд.

 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мусаши":

  Тоз дъжд не е достатъчен.
  Просто тази година си нема валежи и туйто.
  Моята чешма Feldbergborn в планината Таунус е пресъхнала, а самата планина е суха кат барут.

  Река Рейн пак се е смалила...

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#27] от "Royal Ranger":

  Германците са организиран и подреден народ. Дори и да имат затруднения ще си решават проблемите грамотно. Да му мислим ние с нашата разкапана ВиК инфраструктура и милиционерско управление.

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Промените в климата карат германските градове да търсят нови стратегии за пестене на вода
  _________________
  Новите немци и без това са свикнали да се къпят по-рядко и да живеят с по-малко вода в пустинята!
  При нас освен за ВЕЦ-ове за друго вода трябва ли ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Весело

  А тук пък имахме необичайно студена пролет...

 34. 34 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4259 Весело

  Промените в климата карат германските градове да търсят нови стратегии за пестене на вода_________________Новите немци и без това са свикнали да се къпят по-рядко и да живеят с по-малко вода в пустинята!При нас освен за ВЕЦ-ове за друго вода трябва ли ?
  —цитат от коментар 32 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Явно, че и ти си като тях......не се къпеш или миеш с месеци, та затова не си забелязал, че водата може да се използва и за друго освен ВЕЦ-ове :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 35. 35 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  мда, в Германия (като нормална държава) разработват стратегии

  в Мутроленд ГЕРБ прави всичко възможно да източи цялата вода и да създаде проблема изкуствено

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 36. 36 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#6] от "jord bond":

  северен поток 3 с питейна вода скоро,много скоро

 37. 37 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Разстроено

  До коментар [#6] от "jord bond":

  Байкал вече се източва в посока Китай.

 38. 38 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 226 Весело

  Там пестят.....нека не им завиждаме !

 39. 39 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  До коментар [#26] от "Нинов":

  Нормално е да плащаш за дъждовна вода отиваща в канализацията. Нали тези тръби трябва да се поддържат.

  Въобще, трябват отделни такси- за вода която се доставя в домакинството, и за канализацията. Ако купувам вода, която се използва за поливане на тревата или доматите на двора, трябва да плащам само за първото.

 40. 40 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Разстроено

  До коментар [#27] от "Royal Ranger":

  Това е разликата между централното планиране и персоналните решения... В Германия имат не само цистерни за дъждовни води в двора, но и слънчеви батерии на покрива и бойлериза отоплениепо къщите. При нас разчитаме държавата да ни напълни язовирите, да пусне парното и построи АЕЦ-а. После се оказва, че язовирът се е изпразнил, а парното е окрадено...

 41. 41 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#40] от "plamen_b":

  башка бабаит бойко кво ще работи тогава?

 42. 42 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Основен проблем пред бъдещето на хората. Въпросът с питейната вода е много сериозен. Ще се правят здрави нокти от това, а и войни се очаква да се водят заради водата...

  Модератора е неадекватен!
 43. 43 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Весело

  Кинти, а не нокти

  Модератора е неадекватен!
 44. 44 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#5] от "Мусаши":

  Мусаши, ти поне по часовете в биология в основното училище бил ли си приятелю? Нещо спомняш ли си, кръговрат на нещо например?

  Стига си се пънал да пишеш безмислени неща, освен да пишеш вземи помисли малко за разнообразие, не става дума за единични явления тук а за цялостна промяна, то може и в средата на юли да вали сняг но ако средният годишен снеговалеж е 50% от статистическият за района какво ли ще да означава?

  Модератора е неадекватен!
 45. 45 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":Мусаши, ти поне по часовете в биология в основното училище бил ли си приятелю? Нещо спомняш ли си, кръговрат на нещо например?Стига си се пънал да пишеш безмислени неща, освен да пишеш вземи помисли малко за разнообразие, не става дума за единични явления тук а за цялостна промяна, то може и в средата на юли да вали сняг но ако средният годишен снеговалеж е 50% от статистическият за района какво ли ще да означава?
  —цитат от коментар 44 на Ivan_


  Безсмислено ти е това в черепната кухина.Зимата на 2019/2020г се характеризира с най-обемната снежна покривка в Северното полукълбо откакто се правят измервания.Проучи първо данните и тогава филосовствай.Аз представям само доказани факти.Не затоплистки мантри.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  А какво да кажем ние, гайдите. Дето на всяко язовирче сме курдисали по една ВЕЦ.

 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  За разлика от нас германците подновиха водопроводните си мрежи за питейна вода в резултат на което постигнаха минимални загуби от 6-7% , докато загубите на питейна вода у нас са десет пъти по-големи и достигат 60-70%. Водната криза не само в Перник ,но и в други големи градове на България , които са били и са на воден режим е следствие преди всичко на тези огромни загуби.

 48. 48 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мусаши":

  Я прати линк да я видим тази статистика, че нещо май лъжеш като дърта циганка, пак.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 49. 49 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мусаши":

  Я прати линк да я видим тази статистика, че нещо май лъжеш като дърта циганка, пак.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 50. 50 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  А тук пък имахме необичайно студена пролет...
  —цитат от коментар 33 на balgariez


  както и необичайно стодено начало на лятото. Вече сме юни месец, а не сме сложили летните дрехи. Продължаваме да ходим с пуловери и якета.
  Миналата година цялото лято беше необичайно прохладно , но медиите продължават да ни внушават , че ставало по-топло.

 51. 51 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#50] от "tacheaux":

  да де ама зимата ходи една идея повече облечен от колкото в момента

 52. 52 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мусаши":

  Вярно ли?
  Гледай ти, пък в Германия се готвят без питейна вода да се оправят...или им куца нещо организацията на немците или Германия се е преместила извън северното полукълбо или твоите факти са си твои факти...

  Мусаши никой не подлага под съмнение , че климата се променя. Спорът е дали този процес се/може да се влияе от хората...

  Модератора е неадекватен!
 53. 53 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2551 Любопитно

  До коментар [#45] от "Мусаши":

  Ти предоставяш факти?! Доколкото съм запознат с писанията ти, ти предоставяш собствените си предразсъдъци привидно облечени в гордото име "факти".

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK