Авторът на "шведския модел" за пандемията не каза, че е сгрешил

Авторът на "шведския модел" за пандемията не каза, че е сгрешил

© ReutersИнтервю на държавния епидемиолог на Швеция за националното радио предизвика поредица от публикации във водещи медии по света, включително с твърдения, че той бил признал грешките си. Това не е съвсем така.


"Дневник" провери какво е казал и предлага превод на интервютата за радиото и последвалото за в."Дагенс Нюхетер" по този повод.


Андерс Тегнел, който настояваше, че страната прилага най-устойчивата стратегия, казва, че тя е можело да бъде по-ефективна, ако екипът му е знаел за коронавируса нещата, които знаем сега. Той продължава да е несигурен дали не е трябвало действащите сега мерки да бъдат въведени наведнъж, а не стъпка по стъпка.
Първоначално дори европейският ръководител на СЗО похвали шведския модел като пример за бъдещето, защото олицетворявал убеждаването на обществото без да налага прекалени ограничения. Днес страната е изолирана дори от скандинавските си съседи след смъртта на повече от 4000 души и продължаващото регистриране на около 50 починали всеки ден.


Интервюто за Sverigesradio


"Ако се сблъскаме със същото заболяване, предвид това, което знаем днес за него, мисля, че подходъдт ще е нещо средно между стореното от Швеция и останалия свят.


Нещо средно?


- Да, мисля, че има потенциал за подобряване на това, което направихме в Швеция. Това е очевидно. Би било добре да знаем повече какво точно да затворим, за да предотвратим по-добре разпространяването на заразата.


Не умряха ли преждевременно твърде много хора в Швеция?


- Да, абсолютно.


И можеше ли да се направи нещо за това?


- Да, това бихме могли да обмислим в бъдеще, ако е имало някакъв начин да го предотвратим.


В действителност всички страни веднага хвърлиха в действие всичко, с което разполагат. Швеция е сред малцината държави, които спираха нещата постепенно. Всички останали започнаха много неща наведнъж и проблемът с това е, че реално не знаеш коя от предприетите мерки има най-добър ефект.


Може би сега вече знаем, че като започнеш нещата едно по едно и си правиш поуки какво друго би могло да се използва, вероятно бихме се справили без тотална блокада."


Интервюто за Dagens Nyheter


"Мисля, че нещата много се промениха. (...) Разбира се, че следващия път ще се справим по-добре. За това трябва всички добре да помислим, всичко останало би било доста странно. Но също така ще знаем всичко, което преди не знаехме. Защото този път не знаехме нищо. Всеки напипваше. Убеден съм, че има неща, които можеше да се свършат по-добре, ако отново сме поставени в същата ситуация, защото знаем много повече.


Какво е това, което знаем сега, а не знаехме преди?


- Доста неща. Не знаехме, че ще има такъв потенциал за заразяване на домовете за възрастни хора с толкова много жертви. Знаехме, че тази група е много застрашена и че ако се зарази, ще има висока смъртност. Но не и че инфекцията ще проникне толкова бързо и масово.


Доста неясно беше при какви обстоятелства вирусът ще се разпространява най-много, но сега знаем повече. Не знаехме много за супер разпространителите (бел.ред. - хора, способни да заразят десеткии заради широките си контакти и придвижване) и колко важни са те за разрастването на инфекцията. Днес знаем много повече и това до определена степенби намалило разпространяването ѝ.


Кои от мерките смятате, че проработиха?


- Правилно започнахме със засилен фокус върху социалното дистанциране и ограничаване на физическия контакт. Това е ясно от публикация в сп."Лансет" - че дистанцията между хората е най-важното нещо за спиране на заразата. Да стоим по-далеч един от друг, колкото може повече.


Швеция избра различен подход от съседите си и от много държави по света. Не блокирахме значителна част от държавата например. Мислите ли, че трябваше да действате различно?


- Смятам, че много страни, които затвориха всичко веднага, могат да се замислят дали това наистина беше ефективно - да блокираш, колкото можеш повече. Можеше ли да са по-фокусирани действията им и да постигнат същия ефект? Не затваряш цялото общество, ако не е необходимо.


Има ли неща, които Швеция трябваше да затвори?


- Това не е очевидно предвид на известното ни дотук. Не мисля, че трябваше. Няма дейности, които можем да посочим като изключително опасни. Просто няма.


Очевидно е, че не всичко се случи така добре, както би трябвало. Какво можеше да подобри ситуацията?


- Да, очевидно нещата можеха да са по-добри. И всичко опира до социалното дистанциране. Ако затвориш обществото и не пускаш хората навън в продължение на 6, 8 ил 10 седмици, очевидно ще имаш повече социално дистанциране.


Но смятам, че основната ни стратегия сработи добре. Не виждам как бихме могли да реагираме по тотално различен начин. Разбира се, има подробности, за които може да се помисли и ние го правим непрекъснато. С времето направихме някои малки промени и определено продължаваме да ги правим и сега.


Това, което сега казвате, ще промени ли бъдещата стратегия?


- Не, ние продължаваме да имаме добри резултати от предприетото за социалното дистанциране и те имат ефект. Останахме на ниво, позволяващо да запазим добри здравни услуги и т.н. Сега ние и останалите работим за подобряване на ситуацията в домовете за грижа за възрастни хора.


Значи продължавате да стоите зад вашите решения и тези на Агенцията за обществено здраве в началото на пандемията?


- На базата на познанието, което имахме тогава, продължаваме да смятаме, че взетите решения бяха адекватни. Повтарям, на базата на това, което ни беше известно тогава.


Самокритичен ли сте към нещо, когато огледате последните няколко месеца?


- Да, и това има много общо с домовете за възрастни. Много хора участваха, не само Агенцията за обществено здраве. Трябваше да се справим по-добре в много неща, това е ясно. Трябваше да сме способни много по-бързо да правим тестове.


Кога ще се промени високата смъртност, все още виждаме по около 50 починали всеки ден?


- От 5 седмици имаме тенденция към намаляването им - от почти 100 на ден до 50 на ден. Наистина се надяваме тази тенденция да се запази. Но броят на хората, които умират, продължава да е много голям.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Той не е сгрешил, сгрешили са онези 5000 души, които са повярвали на премиер, който е назначил подобен индивид. Да почиват в мир.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  А като си спомня, че СЗО бяха на път да го препоръчат като позитивен модел на целият свят...

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3129 Весело

  Има си хас да си признае - за затвора съм !!!

 4. 4 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Не се знае дали в крайна сметка няма да излезе прав. Предполагам, че сме единодушни по въпроса, че карантината е ефективна, но е до време. След което трябва да започнеш да охлабваш. Просто няма друг начин. Обаче след охлабването почти навсякъде случаите отново тръгнаха нагоре, някъде контролируемо, някъде, като в Македония, извън контрол. И, какво следва? Пак да затворим всичко? Не става. И май отиваме точно на вариант Швеция. Търсиш заразените, ограничаваш само тях, а останалите спазват елементарните мерки. Дистанция, дезинфекция, хигиена и т.н.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Валди
  Валди
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Напълно неадекватен и объркан човек. Много животи ще тежат на съвестта му, ако въобще има такава...
  Имам познати в Швеция и възрастен човек се разболя, но за щастие прескочи трапа - отношението на шведските лекари - арогантно и безучастно - подтекста "който оцелее - оцелее, който не ..."
  Напълно си промених мнението за шведски модели и прочие - Чернобил 2!

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Има си хас да си признае - за затвора съм !!!
  —цитат от коментар 3 на SS


  Той и без да си представи ще го насочат натам . 5000 - те хиляди "сухи съчки " имат роднини , които не са "безгласни букви "! Ще бъдат принудени да му посочат портата на един луксозен щведски затвор !

 8. 8 Профил на unite
  unite
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "В действителност всички страни веднага хвърлиха в действие всичко, с което разполагат. Швеция е сред малцината държави, които спираха нещата постепенно. Всички останали започнаха много неща наведнъж и проблемът с това е, че реално не знаеш коя от предприетите мерки има най-добър ефект."

  Общо взето, това ми прозвуча като "вината за високата смъртност в Швеция не е в нас, че играхме рисковано, вината е в другите страни, че бяха твърде предпазливи". Хммм...

 9. 9 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Шибан лицемер ! Като нашите рубладжии , които в социалните мрежи и новинарските сайтове подклаждаха неподчинение , а в същото техния любим Путин не допусна дори и руски граждани да се приберат в Русия , заради карантината !

 10. 10 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Не само че е сгрешил, но и няма намерение да поправи грешката. Добре че Швеция е по-рядко населена и хората са дисциплинирани, но трагедията е налице. Обявените случаи на заразените днес са почти 3 пъти повече от вчерашните - в Швеция края не се вижда. Рано е за равносметка.

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Не е сгрешил, разбира се! Според Сталин 1 умрял е трагедия, но 5 000 умрели е статистика! И туга нЕкои искаха да ги водим умрелите като статистика!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Швеция пое по пътя по който винаги сме поемали по време на епидемия/пандемия. Много нездрав интерес има да се плюе по тази държава ...

 13. 13 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Разбира се, че не е сгрешил. Ето строго научното доказателство, че Швеция разумно не си унищожи страната и не въведе паника в сърцата на хората:

  https://tinyurl.com/y7z9btd9
  https://tinyurl.com/y7btrvbc

  Сгрешиха българските власти, които игнорираха строго научните доказателства, че в страната в никакъв случай не може да се говори за нещо необичайно, камо ли за епидемия, да не говорим за пандемия:

  https://tinyurl.com/y9wcnqxq

  Ето защо, на българските власти, които пренебрегнаха науката и причиниха такава непоправима вреда на държавата и на хората, трябва да се търси най-строга отговорност.

 14. 14 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Хахаха, сакън, на амбразурата, да превеждаме шведски, браво „Дневник"! Не бил казал, че е сгрешил – супер, отдъхнахме си, стадният имунитет е спасен! Давайте интервюто с Мангъров, да ни ги обясни и той нещата.

 15. 15 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  "вината за високата смъртност в Швеция не е в нас, че играхме рисковано, вината е в другите страни, че бяха твърде предпазливи"
  +++++ перфектно, точно....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Разбира се, че не е сгрешил. Ето строго научното доказателство, че Швеция разумно не си унищожи страната и не въведе паника в сърцата на хората:https://tinyurl.com/y7z9btd9 https://tinyurl.com/y7btrvbc Сгрешиха българските власти, които игнорираха строго научните доказателства, че в страната в никакъв случай не може да се говори за нещо необичайно, камо ли за епидемия, да не говорим за пандемия:https://tinyurl.com/y9wcnqxq Ето защо, на българските власти, които пренебрегнаха науката и причиниха такава непоправима вреда на държавата и на хората, трябва да се търси най-строга отговорност.
  —цитат от коментар 13 на bryghtlyght


  Я сподели какви са тия "строго научни доказателства", че аз като чета специалистите в областта на вирусите, всички са единодушни, че тоя вирус е абсолютно непознат и не се знае поведението му! може би получаваш информация отвън и звездите ти говорят? Сподели де!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3769 Весело

  Човекът проявява собствено мнение, съчетано с философски прозрения и общотеоретични разсъждения с много условности ! А шведите защо му се вързаха, изобщо не ми е ясно.....

 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Твърде много е нацепена тази част от медицината:вирусолози, инфекционисти, санитарни инспектори и всеки се бие в гърдите че знае най-много. Истината е че никой нищо не знае, като слепци изучават развитието на заразата. Превърнаха хидроксихлорохина в политическо оръжие и жертват животи като сухи съчки.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Начи последно сгрешил ли или не? :)

  Или е сгрешил, ама не си признава? ;)

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Човекът проявява собствено мнение, съчетано с философски прозрения и общотеоретични разсъждения с много условности ! А шведите защо му се вързаха, изобщо не ми е ясно.....
  —цитат от коментар 17 на samoedin


  Те имат навик да се връзват на такива глупости - не знам що.

  Е ги връзват се за мултикултуризма. Всеки ден гърмят бомби в Швеция, всяка вечер се палят коли, обаче ти си мислят, че това няма нищо общо с миграцията, нито с налагането на закона. :)

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5997 Неутрално

  Всичко е точно, няма грешки, само дето някои хора нещо не можаха да се справят, както се изисква от тях, със задължението си, да преборят този жалък вирус!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  В България, единствените, които казаха истината по въпроса, бяха проф. Мира Кожухарова и д-р Антония Първанова, не само защото те са истинските експерти по въпроса, а не разни мангъровци, мутафчийсковци и други водевилни генерали, а защото имат доблестта да се съобразяват със строго научните доказателства, а не да са компрадорски сикофанти като настоящите управници. Мислех си, кой може да е алтернативата на последните? Корнела? Не, и дума да не става. Като че алтернативата бяга. Но, не. Ето, горните две доблестни дами могат да бъдат помолени, ако искат, да поемат кормилото на държавата. Хем така ще имаме искрени управници, хем ще угодим на на Урзула фон дер Лайен политически корeктното изискване жени да били управлявали.

 23. 23 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#16] от "lz2":

  Споделих вече строго научните факти, а пред абсолютните строго научни факти не само коремни хирурзи и мангър-вирусолози, а и боговете мълчат.

 24. 24 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Както казах, в България, с абсолютните, строго научни факти, се съобразиха единствено проф. Мира Кожухарова, която е истински вирусолог, а не мангър-вирусолог, както и д-р Антония Първанова, която е истински експерт по обществено здраве, а не мутафчийско-коремногенрален телевизионен проповедник.

 25. 25 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#16] от "lz2":

  Всеки вирус, който предизвиква пандемия е непознат. Ако беше познат, нямаше да предизвика пандемия (поради имунитет/ваксина). Свинския грип също бе напълно непознат вирус. Прогнозите бяха за голяма смъртност. Хората се панираха, но никой нищо не затвори. Накрая след като обиколи света се оказа един от слабите грипни вируси. Швеция прави това, което винаги сме правили по време на пандемии. Простичко е. Има грипни епидемии в Швеция от близките 20-30 години, които са отнели повече човешки животи от Корона вируса. Вижте Македония. Затвори, отвори и сега пак затваря. И докога така? Определено и това не е вариант. Относно шведския модел, доста ударно и определено целенасочено го плюете, все едни и същи имена, но всъщност плюете и нашия такъв, защото от седмици сме по-близо до Швеция, а не до ограниченията, който интересно защо ударно възхвалявате.

 26. 26 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#20] от "realguru":

  Като си ги подхванал шведите за мултикултурализма, обясни как така пък норвежците, които са още по-големи мултикултуралисти, възприеха противоположната стратегия по отношение на псевдо-пандемията?

 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Е,не бяха в строя,това им е вината.Ние правехме всичко както другите в Европа го правеха.Най-после ни се удаде шанс да правим нещата "по европейски" без да накърняваме интересите на власт имащите.

 28. 28 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Разкаяние по шведски

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 29. 29 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 979 Неутрално

  "Обаче след охлабването почти навсякъде случаите отново тръгнаха нагоре,"

  Почти навсякъде тръгнали нагоре? Италия, Испания, Нидерландия, Дания, Норвегия... Къде по-точно?

 30. 30 Профил на Andrew Slavchev
  Andrew Slavchev
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#12] от "dxd41539708":


  Разбира се, че не е сгрешил. Ето строго научното доказателство, че Швеция разумно не си унищожи страната и не въведе паника в сърцата на хората:https://tinyurl.com/y7z9btd9 https://tinyurl.com/y7btrvbc Сгрешиха българските власти, които игнорираха строго научните доказателства, че в страната в никакъв случай не може да се говори за нещо необичайно, камо ли за епидемия, да не говорим за пандемия:https://tinyurl.com/y9wcnqxq Ето защо, на българските власти, които пренебрегнаха науката и причиниха такава непоправима вреда на държавата и на хората, трябва да се търси най-строга отговорност.
  —цитат от коментар 13 на bryghtlyght


  Икономическа прогноза за Европа за 2020 година:

  Южни държави: Испания - 9,4%
  Португалия - 6,8%
  Франция - 8,2%
  Италия - 9,5%
  Гърция - 9,7%
  Хърватия -9,1%
  СРЕДНО: 8,78%

  Среден Пояс: Германия - 6,5%
  Австрия - 5,5%
  Чехия - 6,2%
  Полша- 4,3%
  Унгария - 7,0%
  България- 7,2%
  Румъния - 6,0%
  СРЕДНО: 6,1%

  Северен пояс Швеция - 6,1%

  Финландия - 6,3%
  Дания - 5,9%
  Литва - 7,9%
  Латвия - 7,0%
  Естония - 6,9%
  СРЕДНО: 6,68%

  Какво преимущество освен високата смъртност има Швеция? До какво доведе отворената икономика и измрели старци?

 31. 31 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  До коментар [#6] от "Валди":

  Напълно неадекватен и объркан човек. Много животи ще тежат на съвестта му, ако въобще има такава...Имам познати в Швеция и възрастен човек се разболя, но за щастие прескочи трапа - отношението на шведските лекари - арогантно и безучастно - подтекста "който оцелее - оцелее, който не ..."Напълно си промених мнението за шведски модели и прочие - Чернобил 2!
  —цитат от коментар 6 на Валди


  Чернобил 2 беше у нас. Единствено нямаше как да крият информация, но и сега я представят като на балъци. Игнорираха вирусолозите, а властите се грижеха за себе си и няколкото им спонсора.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 32. 32 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#7] от "doroteus":

  "5000 - те хиляди "сухи съчки " имат роднини , които не са "безгласни букви "! "

  Нищичко няма да му се случи. Както обикновено ще си измият ръцете с нарочване на ниските етажи - виновни ще излязат работещите и ръководствата на старческите домове.

  В Швеция са майстори на прехвърлянето на отговорност.

 33. 33 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Той не е сгрешил, сгрешили са онези 5000 души, които са повярвали на премиер, който е назначил подобен индивид. Да почиват в мир.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Да, грешката на шведите е, че имат добре уредени домове за възрастни, където старите хора изкарват старините си без да са в тежест на децата си. А и другата им грешка - живеят много дълго.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 34. 34 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Поздравления за Дневник за обективната журналистика в този случай. Доста статии видях в чуждестранни медии злорадо обсъждащи как шведския епидемиолог бил сбъркал и как абсурдните мерки за пълна блокада били единственото решение. И много интересно как избягват да поставят данните за заболели и починали в Швеция спрямо други държави с блокада, особено UK и САЩ, тъй като знаят, че данните противоречат на тезата за грешка. Много ги дразни Швеция, че не се качи на вагона на параноята, а следваше логиката при епидемия, която е разботила преди и явно пак работи.

 35. 35 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#33] от "Gopeто":

  "Да, грешката на шведите е, че имат добре уредени домове за възрастни,"

  Оказа се, че никак не са добре уредени и има много големи проблеми там.

 36. 36 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Швеция направи грешка, като Великобритания!

  До коментар [#12] от "dxd41539708":

 37. 37 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#31] от "Gopeто":

  Лъжеш. Облакът отиде първо в Швеция. У нас дойде седмици след 1 Май. Свързан съм със Швеция, затова знам. А, иначе, че отношението на шведските лекари по принцип е арогантно и безучастно, това е самата истина. И на това съм пряк свидетел. И те прилагат системата Семашко, както и германците, японците, англичаите, а и ние при соца, но старанието им да копират американската бизнес-здравна система, я извращава. Ние оцеляваме, а и в България нямаше през 2020 и помен от епидемия , камо ли пандемия, защото премахването на системата Семашко и възприемането на американския бизнес модел в здравеопазвнето стана едва наскоро и народът още не му е изпитал жилото. Необходима е пълна реформа и възвръщане на стярия не-бизнес модел в здравеопазването, който беше най-доброто, до което човечеството се беше докосвало, когато стане дума за здравеопазване.

 38. 38 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  И спасиха ли икономиката ? Отговор: НЕ, имат 7% спад !!! И никой не иска да отвори границите си с тях, защото така са се омазали вътре, че докато не ги мине всичките няма да спре.

 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#20] от "realguru":Като си ги подхванал шведите за мултикултурализма, обясни как така пък норвежците, които са още по-големи мултикултуралисти, възприеха противоположната стратегия по отношение на псевдо-пандемията?
  —цитат от коментар 26 на bryghtlyght


  Еее, шведите са на още по-високо ниво - секонд левел тъпотия :)

 40. 40 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#31] от "Gopeто":

  У нас Чернобил 1 дойде много по късно, дни и седмици след като погълна Швеция и други страни в Европа:

  https://www.youtube.com/watch?v=Jw_DmgyiiAI

  За Чернобил 2 в България, пък, просто и дума не може да става, както доказват строго научните факти, които представих в предните дописки.

 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Не че нещо но :)

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-05-19/sweden-in-very-deep-economic-crisis-despite-soft-lockdown

  Реално в Стокхолм, ако има някакъв "социален" живот. Извън столицата всичко се е затворили и не консумира. Съответно приходи на ресторанти, кина, театри, етц са 90% надолу. И логично повечето от половината случаи са в Стокхолм.

  Имаше един лаф -Шведското правителство призова да не се пътува - пътуванията спаднали с 80%. Българското правителство налага блокада - всеки гледа как да я заобиколи по Великден и пътуваният нарастват. :)

  Те толкоз за моделите - кой колко се пазел, кой колко не работел и пр.

 42. 42 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#39] от "realguru":

  Трябва да отворим диспут, най-добре в Сорбоната, дали Швеция, Норвегия или, може би Дания води бащина дружина в пост-модернисткото малоумие. Много са кандидатите. Труден ще е дебатът.

 43. 43 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Направо е възхитително да видиш как швед лъже като жител на Столипиново.
  "Какво е това, което знаем сега, а не знаехме преди?
  - Доста неща. Не знаехме, че ще има такъв потенциал за заразяване на домовете за възрастни хора с толкова много жертви. Знаехме, че тази група е много застрашена и че ако се зарази, ще има висока смъртност. Но не и че инфекцията ще проникне толкова бързо и масово."
  Извинете, но бе ясно още през февруари, че R 0 е по-голямо от 2. Оценяваше се между 2.3 и 2.7. Това означава взрив в затворени и нискомобилни общности.
  Не знаели че има потенциал да умори ненужните за икономиката?
  Лъже! Лъже шведското мангалче с диплом и власт!

  Ecrasez l’infâme
 44. 44 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Авторът на "шведския модел" за пандемията не каза, че е сгрешил
  ==========
  Демек, признава, че го е направил умишлено ?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 45. 45 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#30] от "Andrew Slavchev":

  Научните данни, които представих, доказват, че в Швеция през 2020 не е по-визока от смъртността през 2018, когато нямаше и помен от паника, камо ли от това да затварят цели страни. Предпоставаката, че, видите ли, някаква си пандемия била отговорна за икономически застой е погрешна. В България, икономическата катастрофа не се дължи на пандемия, каквато нямаше, а се дължи на некадърността и подлизурството на управниците ни, които без нужда затвориха страната и напъдиха хората по къщите. За тази вреда, която нанесоха на държавата и на хората, въпроснитие недобри управници трябва да бъдат изправени пред Закона.

 46. 46 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#34] от "oziris":
  Защо противопоставяш Швеция на Великобритания и САЩ? Във Великобритания започнаха точно както в Швеция и затова са на това дередже. В САЩ имат президент пълен идиот, освен това там епидемията се вихри в гъсто населени градове. Швеция има предимство че не е гъсто населена, но колективен имунитет още нямат - ще трябва да измират със същото темпо още година докато го придобият.
  Сравнявай Швеция със съседните и държави, със Словакия или Словения, ако искаш с България, може и с Германия, само че тогава разделяй числата на 8 защото Германия е по-голяма.
  Има добри практики за действие при епидемии и те съвсем не включват само даване на съвети на населението. В Швеция нищо от това което трябва да се прилижи не бе приложено досега.

 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Швеция и Беларус доказаха, че "маскираните" истерици сгрешиха =
  В страните където не взеха никакви мерки ковид-19 мина като грип

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Естествено, че Андерс Тегнел няма да каже, че е сгрешил. Все едно българските "експерти" Мангъров и Костов да кажат, че са сгрешили в експертизите и прогнозите си.

  Пазете се от доносника vesolr
 49. 49 Профил на Andrew Slavchev
  Andrew Slavchev
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#30] от "Andrew Slavchev":Научните данни, които представих, доказват, че в Швеция през 2020 не е по-визока от смъртността през 2018, когато нямаше и помен от паника, камо ли от това да затварят цели страни. Предпоставаката, че, видите ли, някаква си пандемия била отговорна за икономически застой е погрешна. В България, икономическата катастрофа не се дължи на пандемия, каквато нямаше, а се дължи на некадърността и подлизурството на управниците ни, които без нужда затвориха страната и напъдиха хората по къщите. За тази вреда, която нанесоха на държавата и на хората, въпроснитие недобри управници трябва да бъдат изправени пред Закона.
  —цитат от коментар 45 на bryghtlyght


  Пълна лъжа е, че Швеция няма промяна в смъртността си. Ето сайт, който казва, че смъртността е изключително засилена за Швеция, както и за почти всички държави в Европа: https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps - отиваш долу и виждаш Швеция.

  По въпроса за икономиката? Какво е предзвикало кризата? Не пандемията? Тук не става дума за икономически застой, а за невиждан от Втората световна война срив...

  Какво ще направи една отворена държава в период на пълно затваряне на цяла Европа и цял свят, като остави отворена икономиката си?

  Ще привлече туристи? Ще работи за износ? Ще заразява хора в ресторантите?

  При глобална световна икономика и тотален локаут ще си цъвтящ остров на икономиката?

 50. 50 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 545 Весело

  другари дневникари,стига сте се излагали!Неистовата злоба към правителството ви прави крайно НЕОБЕКТИВНИ!

 51. 51 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#49] от "Andrew Slavchev":

  Сйтът, линк към който си дал, е лъжлив сайт. Единствените достоверни данни за Швеция се намират официалната държавна агенциа на Швеция Statistiska centralbyrån (SCB). Това са строго научните абсо;ютни данни за Швеция и тях аз съм представил в тези линкове:

  https://tinyurl.com/y7z9btd9
  https://tinyurl.com/y7btrvbc

  Много лъжи се изписаха и се изписват, много лъжливи новини ни обливат, но единствените достоверни данни се дават от националните статистически институции, каквато е, да речем, нашият НСИ:

  https://tinyurl.com/y9wcnqxq

  Данноте на НСИ строго научно доказват, че в България е нямало и помен от каквато и да е аномалия, епидемия, да не говрим за пандемия. Ето защо, тези, които смазаха държавата без каквато и да е причина, трябва да се подведат под най-строга отговорност.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Досега хората от домовете умираха от различни болест, сега само от коронавирус.

 53. 53 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#49] от "Andrew Slavchev":

  Ако приемем за достоверни данните от сайта, който даваш

  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps

  виждаме удивителни неща.

  Въпреки въвеждането на мерки във всички страни на Европа, с изключение на Швеция, макар и по различен начин и с различна степен на суровост, в изброените страни не е имало никакви аномалии през 2020. В тези страни, както и в България (https://tinyurl.com/y9wcnqxq ) изобщо и дума не може да става за епидемия, да не говорим за пандемия:

  Австрия
  Дания
  Естония
  Финландия
  Германия (Берлин)
  Германия (Хесе)
  Гърция
  Унгария
  Малта
  Норвегия
  даже Португалия с много по-изразени максимуми в предните години, без да са си затворили страната тогава. Изразени максимуми през предните години има и в някои от останалите гореизброени страни.

  От страните с изразени максимуми прави впечатление Италия, която не само, че е имала подобен максимум през 2017, но максимумът ѝ, на тази "страшно засегната страна" през 2020 е много по-нисък от този в една UK (England) или Франция, да речем. Да не говорим, че в една и съща страна, каквато е Великобритания, с приложени едни и същи мерки, максимумите в отделни нейни части се различават на порядък -- сравни UK (England) с UK (Scotland) или с UK (Wales), да не говорим за UK (Northern Ireland), където максимумът трбва да го гледаш с лупа. Какво, ако предположим, че Уейлс и Северна Ирландия са селски страни и няма много трафик, и Шотландия ли спада към тях. Ами Ейре, дето и на него максимумът му се вижда само с лупа, и тя ли е селска страна без трафик?

  От тези с изразен максимум през 2020 прави впечатление и Испания, която си ги има максимумите по това време през всичките предни 2017, 2018 и 2019 години. Ами, тя, и Италия си ги има тези предни максимуми, както казахме. И Холандия си ги има, и Португалия си ги има и то, къде, къде по-високи.

  Налице е някакво голямо интернационално фалшименто, което се сблъсква със строгата суровост на науката.

  Тъй че, няма какво повече да говорим. И според фалшивия ти сайт, и според него, като имаме пред вид останалите европейски страни, една България, да речем, е станала жертва на въпиюща управленска некадърност, за което отговорниците ѝ трябва да бъдат изправени пред закона даже и днес, при това ниво на фактите за 2020. Те няма да могат да избягат от тази си отговорност, защото споменатите строго научни факти няма да изчезнат, а само ще стават по-пълни (днешният тайм-лаг ще се елиминира). Това време ще е само след няколко месеца.

  В заключение отново питам, къде са официалните държавно-санкционирани данни от отделните европейски държави (освен България и Швеция, които са налице), а не данни от няккви fake news сайтчета, дето не трябва и да ги има из нета? Ако имаш тези данни (подобни на българските и шведските), дай линк, за да говорим сериозно.

 54. 54 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Аз предложих да издигнем проф. Мария Кожухарова и д-р Антония Първанова, я за президент, я за министър-председател, заради тяхната почтеност, обаче, как да сме сигурни, че като помиришат власт няма да се извъртят като мокра спагета, както се извъртя коремният хирург?

 55. 55 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Гледай, гледай чудо в предложения от нашия приятел Ендрю Славчев фалшименто-сайт:

  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps

  Излиза, че в Германия, която е моторът на Европа, внесе си имигранти и леко е минала покрай това да е селска страна, няма и следа нито от епидемия, нито от пандемия. Значи, една от трите страни, които са създали модерната наука, не зачита собствените си научни данни и като някакво паленце се нареди сред робите, на които им беше заповядано да врякат, че имало пандемия. Това е световна трагедия -- на истинските интелектуалци и учени им е запушена устата и държавите са оставени да ги управляват някакви жалки клоуни. Ако някой е имал съмнение в това, ето го горе, доказателството ще им извади очите.

 56. 56 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  До коментар [#35] от "areta":

  До коментар [#33] от "Gopeто":"Да, грешката на шведите е, че имат добре уредени домове за възрастни,"

  Оказа се, че никак не са добре уредени и има много големи проблеми там.
  —цитат от коментар 35 на areta


  Разпространението ма заразата в доовете за възрастни не е задължително да е заради лошите условия в тях. Може да се случи и заради много добрите условия. Например ако персоналът реши да не спре да ходи на работа и да не спазва физическа дистанция.
  И все пак има разлика между добри условия, добра уреденост и проблеми.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 57. 57 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  До коментар [#34] от "oziris":
  Ако днешните лидери на държавите бяха през 1980-те подобен локдоаун най-вероятно щеше да има заради СПИН. Всъщност тази пандемия продължавяа и сега. Тогава обаче вероято щеше да е наистина страшно. Защото "хоум офисът" тогава беше невъзможен.
  Само, че на тогавашните лидери изобщо не им пукаше дали хората ще ги харесат на следващите избори и не се притесняваха, че ще спрат да ги хвалят - никой не го е правел тогава.
  Отбелязвам, че ръководителите на държави помии като България и Русия (СССР) не са лидери. Както и сега.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 58. 58 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#57] от "Gopeто":

  Всъщност, демократските медии на щатитие (Блумбърг, Ройтерс, Асосиетед прес и т.н.), които контролират информационния обмен на света, взеха първото нещо, което им попадна -- сезонна някаква глупост -- за да го раздухат до планетарни размери, та дано така се смачка икономиката, главният коз на Тръмп, и така някакси да вземе та през Ноември Тръмп да падне от власт. Сега, тази атака я double down-ват с някакви съшити с бели конци демократски-платени протести, от които спечелиха единствено мародерите. Гледам ги, нещо, обаче, напълно се спихнаха протестите. Мародерите набързо се накрадоха и се оттеглиха. Вчера минах през Сохо, което уж опожарено. Нищо подобно. Просто повечето от магазините са си сложили шпертплати на прозорците, за всеки случай. Обещават, че в Събота щяло всичко да пламне с нова сила, но да видим. Поне едно е сигурно -- няма да може да ритат кошчетата за боклук, за да препречват пътя на полицейските крузъри, защото полицита ги премахна всички кошчета за боклук и няма къде да си хвърлиш хартийката.

  Да видим по-нататък какво ще измислят.

  Между другото, протестите ги съчиниха точно сега, за да съвпаднат със слушанията в конгреса по повод държавния преврат, който ФБР организираше, за да свали законния президент от власт, както и за подслушването от страна на демократската партия на републиканските центрове по време на изборите през 2016. В крайна сметка, обаче, няма да могат да се скрият нито зад измислени протести, нито зад измислена пандемия. Видов ден ще дойде.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK