Цял век Унгария не се отърсва от голямата си катастрофа

Цял век Унгария не се отърсва от голямата си катастрофа

© Associated PressЗа унгарците думата "Трианон" не е само кралски замък във Франция, но и договор, който през 1920 г. прекрои границите на страната и сто години след подписването му продължава да тегне в душите и политическия дискурс.


Будапеща ще отбележи днес стогодишнината от договора от Трианон. Подписан на 4 юни 1920 г. в двореца Голям Трианон близо до Версай с победителите в Първата световна война, той води до разчленяването на Австроунгарската империя: Унгария трябва да отстъпи две трети от своята територия в полза на съседите й, загубвайки три милиона унгарскоговорящи жители.


За тази годишнина, подготвяна от няколко години, националистическото правителство на Виктор Орбан желаеше "грандиозна и трагична" възпоменателна церемония, въпреки че беше принудено да отложи, заради коронавируса, откриването в Будапеща на паметник на "националното единство", в чест на изгубените региони. Цялата страна ще отбележи днес стогодишнината на договор, възприеман от мнозина като рана за нацията.
На 200 километра от столицата, град Кюбекхаза ще спусне наполовина знамената. На изхода на градчето, една колона отбелязва тройната унгарско-румънско-сръбска граница, напомняйки, че селището е било на първа линия на териториални катаклизми. Върху паметника е издълбана болезнената дата "1920 VI 4".


"Новата граница раздели села, семейства и човешки животи", обяснява кметът на Кюбехаза Роберт Молнар, представител на десницата, независим от управляващото мнозинство.


Паспорт и право на глас


В "музея на Трианон", на стотина километра от Будапеща, в експозицията е отделено място на исторически документи от 20-те години на 20 в., белязани от значителна пропаганда на Унгария в полза на ревизия на границите, определени в договора от Трианон. Това иредентистко говорене продължава да подхранва радикални групички в унгарската крайна десница. Често може да се намерят карти на "Велика Унгария" отпреди 1918 г., отпечатани върху стикери или в магазини за сувенири.


След завръщането си на власт преди десет години, Виктор Орбан съживи и темата за Трианон, за да подхранва чувството за несправедливост, наложена на унгарците от великите сили, като същевременно се представя за защитник на своята "задгранична" диаспора. От 2010 г. насам 4 юни е обявен за "ден на националното единство". Същата година правителството инициира приемането на закони, предоставящи унгарско гражданство и... право на глас на близо 2 милиона унгарскоговорящи граждани в съседните държави.


За 10 години на тези малцинства, които гласуват все повече за партията на Виктор Орбан "Фидес", бяха раздадени над 1 милион паспорти. Тази стъпка беше съпроводена от финансови потоци от Будапеща за училищата и институциите на местни общности, като в румънска Трансилвания. Критиците на премиера го упрекват, че свири върху чувствителна струна в държава, която е постоянна жертва на историята: Трианон, комунизмът, либерализмът след 1989 г. и напоследък миграционната политика на Европейския съюз.


Да забравим Трианон


Историческите хроники идеализират единството на предвоенна Унгария и се въздържат да припомнят слабостите, присъщи на австроунгарската корона, отслабена от социалната криза преди 1914 г. и в която австрийците и унгарците властваха над други народи. В допитване, осъществено от научния комитет за стогодишнината от Трианон, 85 процента от анкетираните смятат договора за "най-голямата трагедия" на страната. Този спомен не е прерогатив на суверенистката десница. Либералният кмет на Будапеща, върл противник на Виктор Орбан, е планирал за днес минута мълчание в столицата по повод стогодишнината.


"Как да се измъкнем от травмата Трианон?", казва историкът Габор Егри. Той съжалява, че "официалните възпоменателни прояви наблягат единствено върху загубите и страданията". Ако зависеше от него, Балаш Ерлауер "охотно би забравил дебатите около Трианон". Този 34-годишен видеооператор, роден в унгарско семейство в сръбския регион Войводина, е избягал от войните в Югославия през 90-те години, за да намери убежище в Унгария. Това изгнание го е научило, че "не граничните линии засягат живота на хората, а националистическата агресия", споделя той./БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Vae victis! Тежко на победените! Войните в Европа винаги са свършвали с прекрояване на граници. Страданията са за обикновените хора, а не за тези, които разпалват войните. Дори в края на двадесети век беше създадена нова държава - още една рана в душата на един народ. Не е добре за бъдещето на Европа болката от загубите да се изважда постоянно заради интереса на някоя партия. Трябва да знаем и помним, да не се заблуждаваме за това, кои са приятелите ни и кои - не, но опитите за реванш няма да успеят без нова война. А днес не ми се вярва, че някой ще грабне пушката и ще тръгне да отвоюва обратно Южен Тирол, Трансилвания и Войводина, Беломорска Тракия, Силезия и Източна Прусия... много станаха.

  без подпис!
 2. 2 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Унгарците много добре правят, че подкрепят Орбан.

  niki
 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1901 Неутрално  Днес в Хърватия и Словения най-разпространеното фамилно име е унгарско = Хорват, означаващо хърватин.

 4. 4 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Разговарял съм с унгарци от Воеводина, Трансилвания, Западна Украйна; всички са или бяха работници в Чехия. Всички говореха за силно негативно отношение към тях, когато са били на работа в Унгария; не искат да се връщат там. Само двама от общо 12 човека имат унгарски паспорти.

 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Днес в Хърватия и Словения най-разпространеното фамилно име е унгарско = Хорват, означаващо хърватин.
  —цитат от коментар 3 на Нинов


  Horváth is a common Hungarian surname. "Horváth" is the 2nd or 4thmost common surname in Hungary and the most common in Slovakia.
  It comes from Hungarian horvát ("Croat") in old orthography. The related Croatian surname Horvat, which is derived from an older version of the noun "Hrvat" ("Croat"), is the most common surname in Croatia or the Croatian diaspora.

 6. 6 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Статия от французин - лакомата Франция- страната с най-голям принос за всички трагични събития последвали в Европа през 20 век.

 7. 7 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Трудно се върви напред, ако погледът ти е постоянно вторачен назад в миналото. А носталгията по империята е съвсем ирационална специално за унгарците.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 8. 8 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 850 Любопитно

  Би ми било интересно да науча: Ако Унгария, все още, толкова много страда , какво би трябвало да се очаква за Австрия?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 9. 9 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 772 Неутрално

  = За Унгария "Трианон" е трагедия, заради етническото и' разделение, но все пак с този договор са получили напълно самостоятелна държава. А далеч по-тъжно е териториалното и етническо разделение на България с Берлинския договор, в който ,,дял'' има и тогавашният унгарски министър Андраши, един от главните участниците в Берлинския конгрес, решили съдбата на България.

 10. 10 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1083 Разстроено

  С Унгария имаме споделена и братска съдба.
  Да не забравяме, че и те са били2-3 века под османско иго, ОСВЕН Трианон...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Ами за унгарците Трианон е както за нас Ньой. Разликата между нас и тях сега е, че те имат премиер който има визия как да изгради страната и хората му вярват а ние - май няма какво да се коментира.

 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Би ми било интересно да науча: Ако Унгария, все още, толкова много страда , какво би трябвало да се очаква за Австрия?
  —цитат от коментар 8 на simval


  Унгарците денс казват "Австроунгария е била добре само за австрийците, но не за унгарците."

  Иначе сегашният коментар на австрийците е: "Това някога е било наше, и това също е била наше, и онуй там и то наше!"
  Те гледат от позицията на притежател, загубил имоти.

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Въпросът за изгубените тетитории е много сложен. Ако се погледне една официална демографска карта на Залитавско (Унгарската корона) малко преди ПСВ, ще се види, че в голяма част от изгубените земи унгарците не са мнозинство. Трагедията в Трансилвания е, че там унгарците са плътна маса в нейният край а м/у тях и сегашна Унгария е море от румънци и немци. Що се отнася до Воеводина, то тя е автономна в днешна Сърбия и бивала Югославия не заради унгарците а заради това, че в рамките на Унгарската корона е имала автономия заради смесеният си характер с преобладаващо сръбско население. Относно Хърватско (Банско Хърватско, да не се бърка с Далматско Хървстско, което е част от Предлитавско) то то е в персонална уния с Унгария от ако не се лъжа 1100 година. Известниса скандалите с хърватите заради опитите за мадяризиране. Относно Словакия — там наистина губят компактно население по границите си. Но не бива да се забравя и защо се е стигнало до там —> за разлика от Предлитавско(където народите са свободни и всички езици може да се каже, че са равноправни на база историческо и обичайно използване в региона, плюс самоуправление), то в Залитавско върви брутална мадяризация.
  Има какво да се поучи човек от Австро—Унгарската история и в частност от Унгарската от този период.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 124 Любопитно

  Статия от французин - лакомата Франция- страната с най-голям принос за всички трагични събития последвали в Европа през 20 век.
  —цитат от коментар 6 на ourson


  Така е. С нас се случва (почти) същото, с подписването на Ньойския договор, като резултат от загубата ни, в ПСВ(втората национална катастрофа). Франсетата НАРОЧНО правят така, че договорът(де факто капитулацията) да бъде подписан именно в предградието Ньои, за да си го върнат, за загубата си при кръстоносния поход, при който Калоян ги разбива, и Граф дьо Нои бива убит в битката... Мръсни и отмъстителни жабари!


  П.П. Казват, че МП Стамболийски чупи писалката от яд, след като подписва документите...

 15. 15 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Трианон, Ньойи, много са страните които имат някакви дълбоки рани от ПСВ. И не винаги времето ги лекува.

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Трианон, Ньойи, много са страните които имат някакви дълбоки рани от ПСВ. И не винаги времето ги лекува.

 17. 17 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Не изключвам Австро Унгария да се възстанови по някакъв начин. Това не са просто две държави, а пространство в което различни народи са живели добре.

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2132 Любопитно

  До коментар [#15] от "shumkar":


  До коментар [#16] от "historama":

  Защо сте с абсолютно еднакви мнения (дори визуално) и то едно след друго?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До 15:"shumkar"Трианон, Ньойи, много са страните които имат някакви дълбоки рани от ПСВ. И не винаги времето ги лекува...."

  И добре подхранват националистите.

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#17] от "dejmos":

  В момента ЕС много прилича на АУ но с някои подобрения.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До коментар [#18] от "DDR":

  копирах, и пропуснах коментара

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":

  Ок

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Трианон, Ньойи, много са страните които имат някакви дълбоки рани от ПСВ. И не винаги времето ги лекува.
  —цитат от коментар 16 на historama


  Благодаря! :-)

 24. 24 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Съчуствам на унгарците, защото подобно на нас са пострадали от чертането на европейските граници след ПСВ не така, че да съвпадат с етиническите, а така, че да наградят победителите и съюзниците им. Но все пак с едно на ум - техните загубени територии са по-скоро имперски владения, а не части от националното им землище като при нас. За нас отвъд границите на България остава къщата на прадядо ми, за тях - Хърватия... не е едно и също. Но определено презрението, с което е пропита статията (наричаща хората в откъснати земи "унгарскоговорящи", понеже на автора не може да му се откъсне от сърцето да ги признае за унгарци, нали...), не ми допада.

 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#12] от "Нинов":

  Много е интересно в зависимост от казващият (образование, обществено положение) какво разбира под ”наше” защото АУ не е била национална държава (макар че унгарците започват да се опитват да го правят в тяхната част). По онова време австрийци в съвременното разбиране не са се били още формирали. Имало е нсченки, но предимно напъните на някои и то на края са били за обединение с Германия. А иначе, в смисъла, че това са били земи на монархията, респективно короната (императора е бил и унгарски крал с унгарско име) имат право. Но в национален смисъл ако е мислено, то то е под въздействието на съвременният начин на мислене, след установяването на австрийско съзнание.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 26. 26 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Нации, които нямат настояще и бъдеще, се хващат за миналото.
  И НИЕ СМЕ СРЕД ТЯХ.

 27. 27 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Би ми било интересно да науча: Ако Унгария, все още, толкова много страда , какво би трябвало да се очаква за Австрия?
  —цитат от коментар 8 на simval


  Или Наполеонова Франция, или Германия от 1941-ва?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 28. 28 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Унгарците са като нас - навсякъде граничат със свои бивши територии.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#25] от "DDR":

  Под "наше" разбират "наше владение / наш контрол / наша визия".

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Травми като тази, като нашата в Ньой обикновено никога не отмират напълно!

 31. 31 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Преди години на летището в Будапеща видях реклама на която пишеше нещо от рода на “Добре дошли в страната с най-красивите жени”. Не им липсва самочувствие на маджарите, а! Изглежда глупаво сам да се хвалиш, но в конкретния случай съм склонен да се съглася.

 32. 32 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#12] от "Нинов":

  А, бе, тя и техната е една ...
  Едно време зор, зор, битки, кръв, национализъм, зов за свобода, бунтове и ред други мераци да се отделят от Австро-Унгария, тоз тиран на народите. И унгарци, и чехи, и словаци, и босненци, и Галиция и кой ли не още. Днес почти всичките тези имат пак мерак - да са отново заедно. Само дет не се нарича Австро-Унгария.
  Нема угодия.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 33. 33 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#28] от "Darcas":

  Дрън дрън, ако трябва да сме точни и фактологична, на север от Дунав, никога не сме имали територии в новата история :) дори не сме и твърдели, че там живеят българи.

  До коментар [#13] от "DDR":

  Много ми хареса този коментар. Хубаво е да се гледа трезво нещата. Историята никога не е черно и бяло, наше и чуждо. С българската история е същото.

 34. 34 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  "не граничните линии засягат живота на хората, а националистическата агресия"
  ---------------
  Хайде пак национализмът е виновен! Унгарците чрез своята национална революция в Хабсбургската империя напълно са си извоювали правото на равнопоставено положение в нея и постигат Дуалистична монархия. В границите на тази империя те имат традицията на най-старата държава в сравнение със словаци, сърби и хървати и основателните претенции за доминация. Ако победителите във Версай не бяха прекроявали толкова безогледно граници, създавайки изкуствени държави като Югославия и Чехословакия нямаше да се стигне и до ревизирането на Версай, което пък доведе до още по-големи трагедии по-късно. Освен това в Унгария национализмът допълнително се радикализира, защото освен изпитанието след прекрояването на границите, унгарците трябва да се изправят и срещу предателската комунистическа пасмина, която обявава Унгарска съветска република през 1919 г. С тях се разправят върналите се от фронта офицери. Травмата обаче - външна неправда и вътрешно предателство завинаги бележат унгарското реваншистко мислене.

  CONTADOR GRATUITO!
 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  " Будапеща ще отбележи днес стогодишнината от договора от Трианон. Подписан на 4 юни 1920 г. в двореца Голям Трианон близо до Версай с победителите в Първата световна война, той води до разчленяването на Австроунгарската империя: Унгария трябва да отстъпи две трети от своята територия в полза на съседите й, загубвайки три милиона унгарскоговорящи жители."

  А за нас Берлинския конгрес и Ньоският мирен договор какво са ? Не сме ли и ние " разчленени" по същия начин ?

 36. 36 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  С Унгария имаме споделена и братска съдба.Да не забравяме, че и те са били2-3 века под османско иго, ОСВЕН Трианон...
  —цитат от коментар 10 на pariah


  По-точно 150г дето приключват близо 2 века по-рано от при нас.

 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  В сравнение със загубите на територия и население които понася Австро-Унгария нашите са нищожни. И двете държави които са били една от големите империи през 19 и началото на 20-ти век днес са по-малки по територия от България и с почти толкова население.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  Унгарците не са много големи граждани за европейско.... натаковане. Унгария много пострада от войните. И България много пострада, но Унгария повече. Разликата е, че в Унгария има национално достойнство. Няма предатели и соросоиди няма.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 40. 40 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Всяка държава е имала време когато е била най-велика и плаче за това си време.
  Ако погледнем в по-ново време единствените две държави, които не се декомунизираха обаче са Русия и България. И ако все пак България поне прави някакви опити, то Русия горката направо я унищожават болшевиките на Путин. Вместо да се продължи линията на декомунизация започната от Елцин (забранил завинаги КПСС през 1992 г.), то офицерът от КГБ иска да реставрира направо комунизмът и да управлява доживот.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 41. 41 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#10] от "pariah":

  Много ми харесва дето българите веднага се братосват с всеки дето е бил под турско робство. То и арабите и персите са били под османско владичество.
  Що се отнася до унгарците, то в днешно време вече самите унгарци смятат че са тюрки и са родствени с турците и с... българите... защото всички учени по Света (без българските учени) смятат, че прабългарите са тюркско племе.
  Но самите българи (като македонците) отричат корените си и се изкарват всякакви само да не са тюрки.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#41] от "anonim440":

  Тази работа ”тюрки”, ”славяни” е много тънка, защото ако се приеме, че българите са тюрки, то тогава излиза, че са били претопени езиково в ”славянското море” и е оцеляло само названието ..., ако обаче са славяни,защо са били толкова различни от останалите славяни ...
  Тънък лед.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  До коментар [#6] от "ourson":

  Чак пък толкоз. Да не забравяме, че Великобритания и Германия също имат голяма вина за трагедиите разиграли се в Европа през 20-ти век.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3739 Разстроено

  До коментар [#11] от "koko65bg":

  Точно това и аз мислех да напиша, но виждам, че вие сте го направили вече. За унгарците и Унгария Трианон е това за което е Ньой за нас българите и България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Унгарското кралство се стабилизира като граници около 960 година, около 1100 година последната хзрватска кралица се жени за унгарския крал и двете държави се обединяват - подобно на последната кастилска кралица, която се жени за арагонския крал и резултатът е днешна Испания.
  През 1526 година Османската Империя окупира пряко 1/2 от Унгария, а в Трансилвания прави васално княжество. През същата година Хабсбургите окончателно стъпват на унгарския престол (и на Чешкия). Освобождението и обединението на двете части с останалата свободна Унгария е през 1699 година. Нещата остават горе-долу в стабилни граници до 1 ноември 1918.
  Унгарското кралство, от основаването си (с помощтта на цар Симеон I !) през 896-907 - не е точна дата, защото е бил процес, а не единичноо завладяване, до разпадането си в края на 1918 не е национална държава, а конгломерат, но до към 1750 година от това никому не е пукало. След това обаче започват национални възраждания на повечето му народи, включая на господстващите унгарци и става манджа с грозде. Унгарците решават, че Унгария трябва да е национална държава на унгарския народ и започват усилено поунгарчване. В Хърватско са без успех, защото хърватите имат национална аристокрация, която усилено подкрепя тяхното възраждане, а и имат спомени за средноовековна държава. В Словакия са с половинчати успехи. Има аристократични родове от словашки произход, но те са поунгарчени отдавна. Но църковните деятели и зараждащите се буржоазия и интелектуалци са против - особено след 1800 година. В Трансилвания също не са особено успешни - немците си знаят историята и също преминават възраждане, румънците се опират във Влашко и Молдавия, които са автономни спрямо Османската Империя.
  Всичко оисано поражда неимоверни напрежения в Земите на Короната На Св . Крал Стефан (т.е. Унгария). Съчетано с разгром в една голяма война , като Първата Световна, Унгария е нямала шанс да издържи като една държава.

  E PLVRIBVS VNVM
 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  До коментар [#31] от "Nedyalko Lazarov":

  Ако си забелязал Недялко много държави се хвалят с красивите си жени, чак и най-красивите в света. В Италия е същата работа, в Русия също, във Венецуела, в България също и т.н.

  А истината е, че във всяка държава по света има много красиви жени.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1602 Весело

  До коментар [#41] от "anonim440":

  При едно от последните си преброявания (не съм сигурен дали беше последното) унгарците оставиха графа за самоопределение като малцинство в границите на нацията. Така някои се самоопределиха като потомци на хуните, аварите и куманите, докато модьор като мнозинство си остават уникален, а не тюркоезичен народ, само че се е появил последен. Това беше хитър ход, защото така унгарците могат да претендират за доста дълга приемственост в Средна Европа и да припознават голяма част от културно-историческото наследство като свое. През по-голямата част от 20 в. съкровището от Нодь Сен Миклош се е смятало за българско (има реплика в НИМ, а освен това и гостува наскоро в София). Днес обаче губим тази битка, защото разните му там възпитаници на кръга Живкова успяха да внушат на народонаселението разни връзки с траки, даки и маки. Унгарците казаха, че съкровището е на аварите (тюрки) и докато ние излапаме мухите и се намислим, теорията беше приета навсякъде като компромисна. Демек, не е нито унгарско, нито българско, ама стои по-близо до унгарската култура.

  CONTADOR GRATUITO!
 48. 48 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Да ние имаме сходна съдба с унгарците ....и не съвсем, както отбелязаха някои по горе при унгарците това са имперски територии от 221 хил.кв.км. унгарците останаха със 93, но в тогавашното кралство те са били едва 48% от населението и при разпчетостването зад границата остават 1/3 от населението.....а ние при трите разпарчетосвания на народното ни землище - Берлин, Лондон и Ньой от 205 хил.кв. км. останаха 111, а за демографските загуби просто не ми се говори.....за Македония ясно, но къде са милионите останали в Поморавието, Егейска Македония, Беломорска и Одринска Тракия,Северна Добруджа!

 49. 49 Профил на PMG Baba Tonka Tonka
  PMG Baba Tonka Tonka
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "simval":

  Ами видяхме ги. Не забравяйте, че Адолф Хитлер е австриец.

 50. 50 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#49] от "PMG Baba Tonka Tonka":

  Като австриец Адолф е бил само художник. Всичко останало вкл. ефрейторството в армията на герм. Кайзеррайх го е сторил като германец.

  Тоест той е точно толкова австриец, колкото Филип Киркорофф е българин.

 51. 51 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Популизмът и националистическите движения вървят ръка за ръка. В основата е стремежът за власт в затруднена икономическа ситуцация, спекулирайки с нагласите на хората на лапацалници, представящи се за поредните спасители. След превземането на властта неизбежно се стига до катастрофа, водеща и до съответното прекрояване, поради вродената неспособност на национал-популистите да разбират от икономика. Но разбират, че след като са взели властта, единственият начин да я задържат е налагане на режим. Някои му викат диктатура.

 52. 52 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#49] от "PMG Baba Tonka Tonka":
  До коментар [#50] от "Нинов":

  Хитлер определя себе си като германец, роден в Австрия. Като такива той вижда и всички немскоговорящи австрийци. За него австрийците са германци, които са привързани към монархизма и изповядват династичния патриотизъм и тази грешка трябва да се поправи в насока развитие на патриотизъм към общата родина, нацията и немската култура. И по принцип според германския национализъм още от времето преди Хитлер, всички немскоговорящи са германци, само че са го забравили за сметка на регионалните си идентичности.

  CONTADOR GRATUITO!
 53. 53 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 569 Неутрално

  С Унгария имаме споделена и братска съдба.Да не забравяме, че и те са били2-3 века под османско иго, ОСВЕН Трианон...
  —цитат от коментар 10 на pariah


  Има голяма разлика - те са били във външния кръг на империята и просто са плащали данъци на султана, докато ние сме били в най-вътрешния кръг и под най-голямо подтисничество. Казвайки това, отчитам, че животът не е спрял и не сме нито асимилирани, нито изчезнали. Но положението на българите е било най-тежко от европейските народи.

 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  До коментар [#45] от "PavelCZ":

  Много точен коментар! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Много повърхностен текст. Истината е, че в Европа Унгария и България граничат със свои земи.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 56. 56 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Унгарците много добре правят, че подкрепят Орбан.
  —цитат от коментар 2 на niki


  Да, много добре ще ги нареди Орбан унгарците!Както и руснаците добре правят, че подкрепят Путин, американците - Тръпм, а ние - Борисов и цялата комунистическа сволоч!

 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  До коментар [#53] от "velvoofell":

  Най-тежко заедно с това на съседните ни народи, като сърбите и гърците. Само, че те се освобождават от османската власт и подтисничество (с чужда помощ включително) преди нас. Първо гърците през 1822 г. след това сърбите през 1830 г., ние през 1878 г. а албанците са последния балкански народ, който се освобождава през 1912 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Няма държава по света която да няма своя "Трианон" а ако има такава, тя вече си го е измислила. В нашия случай имаме богат избор - на практика само по черноморското крайбрежие нямаме претенции към Нептун ( да речем). Иначе във всичките възможни посоки, все са си наши земи и население де:).
  Е, то и съседите, ако ги питате мислят по подобен начин.
  Така че този тип дъвки, а много използвани от националистите, които се наричат най-често патриоти и по този начин си намират добър вариант за препитание - един Орбан или Путин илюстрират това по чудесен начин.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Национализма е най-тъпото нещо. Нашите националисти копнеят за нащите загубени територии, а турските националиости копнеят за загубените територии в България. Руските националисти нападнаха Украйна и превзеха Крим, въпреки че Крим е бил три пъти по кратко време в Руската империя отколкото ние в Османската. Слава богу че в момента гермнските националисти не са си поискали загубените територии.
  Ние интелигентните хора разбираме кристално две неща.
  1. Ако националистите вземат надмощие и се почнат войни и прекрояване на границите - малките държави ще са най-потърпевши. А едни от най-потърпевшите ще сме ние българите дето нямаме лоби никъде.
  2. България след хиляди години най-накрая има късмет и се намира на най-хубавото място на планетата в ЕС и НАТО. Българите имат равни права с всички европейски граждани. Получаваме и непрекъснато помощи от силните и богатите в ЕС белким настигнем останалите по стандарт. Това не е в човешката природа. В хилядолетната човешка история силните и богатите държави винаги са унищожавали бедните и слаби държави.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#57] от "Иво":

  При албанците трагедията е, че приемат исляма. От Православна държава стават ислямска.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 64. 64 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#28] от "Darcas":Дрън дрън, ако трябва да сме точни и фактологична, на север от Дунав, никога не сме имали територии в новата история :) дори не сме и твърдели, че там живеят българи.До коментар [#13] от "DDR":Много ми хареса този коментар. Хубаво е да се гледа трезво нещата. Историята никога не е черно и бяло, наше и чуждо. С българската история е същото.
  —цитат от коментар 33 на ilinko


  Северна Добруджа, Бесарабия? В Молдова и Украйна живеят над 300 000 българи.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 65. 65 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#8] от "simval":

  Не е така, не си прав! Австрия изглежда, че е свита много, но реално губи немскоезично население само в Южен Тирол. Тоест, границата на Австрия е приблизително сведена до границата на немскоговорящите в империята. Унгарците губят Трансилвания (никога не е била румънска), Войводина, части от днешна Словакия, части от днешна Хърватия, които са били населени с унгарци.

 66. 66 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#62] от "iak":

  Прав си! Жалко, че историята, която трябва да е наука а не инструмент за прпаганда, се пише точно от националисти.

 67. 67 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 827 Любопитно

  До коментар [#18] от "DDR":копирах, и пропуснах коментара
  —цитат от коментар 21 на historama


  Доста интересно, всички постове на "shumkar" са коментари към "historama".
  Без този, разбира се.

 68. 68 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 621 Неутрално

  унгарците са една от причините сърбите да вземат Македония. Външната политика на Австро-Унгария е изпълнявала план за избутване на сърбите на юг за сметка на босна, която да е австрийскаб. Така че няма какво да ги жалим. Още повече в териториите придобити от Румъния и Югославия унгарците не са мнозинство. Нещо като нашите мечти за беломорското крайбрежия, където нямо едно селище с българско население.

 69. 69 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Наистина Унгария е най-жестоко ограбената страна от Версайската система от договори през 1919-1920 г. Докато цар Борис Трети с помощта на Хитлер частично компенсира Бг с връщането на Южна Добруджа, то Унгария след Втората световна война не само, че не си връща нищо, ами губи нови територии - три общини по десния бряг срещу Братислава заминават към Словакия. Част от унгарското население е изгонено от Словакия и Трансилвания. Но пък тези, които остават, не споделят съдбата на асимираните българи в сръбска и гръцка Македония - здраво държат и сега на унгарския си произход, език и история. А тази инициатива със спуснатите наполовина знамена е добра и за България за всеки 27 ноември, когато е подписан Ньойския договор. След съветската окупация и комунистическата диктатура Ньой наистина е най-голямата трагедия в българската история.

 70. 70 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#68] от "Lazar Petrov":

  Пишеш глупости с изтикването на сърбите на юг! Те се тикат сами във всички посоки с огромна енергия на шовинизъм и грабежи на чужди територии! Косово е много малка компенсация за десетилетията сръбска окупация на територии, които никога не са били сръбски!

 71. 71 Профил на sod40574663
  sod40574663
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "ivangabrovo": Разговори с унгарци от диаспората показва точно обратното! От 10 познати 7 си взеха унгарски паспорт!

 72. 72 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#53] от "velvoofell":

  Да, не сме били асимилирани от турците, но я виж постиженията на гърците в тази насока. От 1913 до 1953., в "тяхната част от Македония". Всички помним турците, но забравихме какво се случи в днешна Северна Гърция. Редно е да се замислим.

 73. 73 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#59] от "iak":

  Хубаво посочвате злото като зло, но бъркате понятия. Национализмът и империализмът са противоположности, а вие казвате национализъм и посочвате примери за империализъм. Национализмът е стремежът на народите да имат независими държави в етническите си граници - нашата борба за независимост от Осмаската империя, тази на иралндците за откъсване от Великобритания и така нататък, колкото народи, толкова и примери. Империализмът е обратното - стремежът на имперските центрове да поглъщат народи и територии около себе си. Обяснявам доста лаишки, но идеята е общо взето това. Размишления коя империя колко била владяла някаква територия и съответно дали е достатъчно дълго, че да й се полага, не са националистически.

 74. 74 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#72] от "falkoneti":

  Ами през 1913 г гърците потопяват кораб с над 2000 абсолютно невинни македонски българи в Солунския залив. На призива на давещите се за помощ убийците им крещят - искахте Бяло море - ето ви Бяло море! Но историята винаги има меч за отмъщение. През 1922 г. Ататюрк изхвърля в същото Бяло море гръцката армия в морето и над 80 000 измирски гърци. През 1974 г. гръцката лакомия да заграби цял Кипър с 40 % турско население отново е здраво шамаросана от турски десант. Наистина понякога историята здраво наказва лакомията за чужди земи.

 75. 75 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Цял век Унгария не се отърсва от голямата си катастрофа

  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Това ли е обяснението , че хората в Унгария са негостоприемни , лъжливи и ''криви '' ???
  А унгарците извън Унгария лъжливи , ''криви'' и неконтактни ?
  Събирам тези впечатления от ученик , когато в началото на края на социализма посетеих Будапеща , през студентските си години на нашето черноморие , после в Лондон имах шанса да познавам един от малкото унгарски емигранти там , после като турист минавайки през Унгария .......страшни киселяци , неприятни хора !

 76. 76 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#8] от "simval":Не е така, не си прав! Австрия изглежда, че е свита много, но реално губи немскоезично население само в Южен Тирол. Тоест, границата на Австрия е приблизително сведена до границата на немскоговорящите в империята. Унгарците губят Трансилвания (никога не е била румънска), Войводина, части от днешна Словакия, части от днешна Хърватия, които са били населени с унгарци.
  —цитат от коментар 65 на falkoneti


  Не само в Тирол Австрия губи своите немци. Цялата Судетска област с 3 млииона немско население е предадена на Чехословакия. След Втората световна война судетските немци с известна историческа правда са обявени за предатели на Чехословакия и безцеремонно изхвърлени до последния човек в Западна Германия и Австрия. И до днес чешката вече Судетска област има население едва наполовина от това, което е имала преди Хитлер да я присвои.

 77. 77 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#70] от "David Moyseev":

  Прочети малко за дюла андроши и възникването на македонския въпрос

 78. 78 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#61] от "iak":

  Национализмът в своите корени е либерална реакция срещу монархическата тирания и универсализма. Ако не беше националното пробуждане на народите днес още щяхме да се чудим на кой император, падишах, папа и халиф да се кланяме в общия обор на стадо от безгласни поданици. Причините за лошият образ на национализма наистина са войните, но войните имат най-вече икономически причини и за това се водят, а не защото някой непременно иска за разбие мутрата на другия, защото се е родил сърбин, грък или турчин. Другата причина за радикализация са комунизмът и анархизмът, които отново под знамето на универсализма срещат в лицето на национализма своя естествен враг.

  CONTADOR GRATUITO!
 79. 79 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#77] от "Lazar Petrov":

  Явно си в дълбока заблуда за размерите на сръбския шовинизъм! На свой ред ще те попитам дали знаеш нещичко за великия сръбски националист проф. Йован Цвиич , който още в края на 19-век чертае плановете за разширение на Сърбия във всички посоки. Сигурно не знаеш и мотото на Милошевич и бандата му в Титовата империя, която изцяло се командваше от Белград и причини огромни страдания на подтиснатите от сърбите народи - не само българи, но и хървати, словенци, албанци, италианци. А мотото на вечния сръбски шовинизъм е : Където има сръбски гроб там е сръбска земя! Тогавшния ген секретар на ООН дори попита по този повод Милошевич - Ами ако в Патагония бъде открит гроб на сърбин и за нея ли ще претендирате??

 80. 80 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#77] от "Lazar Petrov":

  И още нещо показателно за заблудите ви в историята. През 1915 г. България се готви да влезе във войната на страната на Германия за да си върне Македония, заграбена с тайна договорка между гърци и сърби. Сърбия я грози разгром, защото армията и е главно на фронта с Австрия. В опит да я спаси император Николай Втори, който обявява война на Германия и Австрия за да защити вечната си слугиня Сърбия, отправя на два пъти апел към Белград да върне на България поне Безспорната българска зона в Македония, определена от Петербургския арбитраж през 1912 г и заграбена от Сърбия през 1913 г. Сърбите, макар и коленопреклонни пред императора, му отговарят - По-добре германска окупация вместо да върнем и метър земя на България!

 81. 81 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Да ние имаме сходна съдба с унгарците ....и не съвсем, както отбелязаха някои по горе при унгарците това са имперски територии от 221 хил.кв.км. унгарците останаха със 93, но в тогавашното кралство те са били едва 48% от населението и при разпчетостването зад границата остават 1/3 от населението.....а ние при трите разпарчетосвания на народното ни землище - Берлин, Лондон и Ньой от 205 хил.кв. км. останаха 111, а за демографските загуби просто не ми се говори.....за Македония ясно, но къде са милионите останали в Поморавието, Егейска Македония, Беломорска и Одринска Тракия,Северна Добруджа!
  —цитат от коментар 48 на bobbyperu


  Допуснали сте известна неточност - площта на Санстефанска България е 160 хил кв км, а не 200 хил както пишете.

 82. 82 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#76] от "David Moyseev":

  Судетските немци са немци, не австрийци. Немци има и в трансилвания и в Русия дори.

 83. 83 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1002 Неутрално
 84. 84 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#82] от "falkoneti":

  Само не ми напомняйте за културната ни министърка проф. Елка Константинова, която също констатира, че австрийците говорели на австрийски език...хи-хи

 85. 85 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#84] от "David Moyseev":

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Судетска_област

  Баварци и саксонци...

 86. 86 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#84] от "David Moyseev":

  Пак не си прав Елке. Езикът няма общо. Така например, заради надписите по гробовете на македонската династия, гърците правят "извод", че македоните са гърци. Или пък можеш да обидиш шотландец или уелсец, че са англичани защото говорят английски.

 87. 87 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#81] от "David Moyseev":

  Аз изобщо не пиша за "измислената" Сан Стефанска България.....от която дори по този предварителен договор са предадени Поморавието и Северна Добруджа...а за етническото ни землище което съм описал...кръгло 205 000 кв.км.

 88. 88 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#86] от "falkoneti":

  Елке, за коя македонска династия думаш??? Знаеш ли колко македонски династии е имало от времето на Александър Велики до Василий Втори Българоубиец? Нещо хич не си начетена по история....

 89. 89 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#84] от "David Moyseev":https://bg.wikipedia.org/wiki/Судетска_област Баварци и саксонци...
  —цитат от коментар 85 на falkoneti


  Пак глупости - баварци и саксонци - тракийци и добруджанци. Абе нещо призракът на Коминтерна се е вселил в теб- хихи

 90. 90 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#81] от "David Moyseev":Аз изобщо не пиша за "измислената" Сан Стефанска България.....от която дори по този предварителен договор са предадени Поморавието и Северна Добруджа...а за етническото ни землище което съм описал...кръгло 205 000 кв.км.
  —цитат от коментар 87 на bobbyperu


  Хубаво де, ама как изчислихте тази площ?? На основата на кои карти с кои автори?? На ангро подобни сметки не се правят....

 91. 91 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1901 Неутрално  Значи немци има дори в Бразилия и Казахстан.

  Германците са жителите на сегашна ФРГ, на Ваймарската република и на някогашния Кайзеррайх създаен под натиска на Прусия.

 92. 92 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#79] от "David Moyseev":

  за какви мои заблуди говориш не ми става ясно. Аз коментирам, че унгарец външен министър на австроунгария провежда антибългарска политика, ти ми говориш че не разбирам какви шовинисти са сърбите. Я сега тегли една дълга реч за гръцките андарти или за турските зверства в одринско

 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3523 Любопитно

  До коментар [#78] от "г-н Думанов":

  Ако не беше националното пробуждане на народите днес още щяхме да се чудим на кой император, падишах, папа и халиф да се кланяме в общия обор на стадо от безгласни поданици.
  =========
  Национално пробуждане се оказа един крайно несполучлив експеримент, в момента намиращ се на етапа на своя неминуем крах..... 👎.....
  България е типичен пример в полза на това доказателство......
  2,5 милиона от нейните граждани я напуснаха......
  С други думи, плюха на националния И идентитет......и тръгнаха по света, в търсене на по дебелия портфейл.......
  Няма как да го отречеш, Думанов.....

  Bukalemun
 94. 94 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3523 Весело

  До коментар [#63] от "anonim440":

  Ха ха......
  Да ама са доволни......демогравския им проблем е нулев....и вървят нагоре.....

  Bukalemun
 95. 95 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#6] от "ourson":

  Франция има нй-голям принос за всички трагедии в Европа - България, Унгария, Германия, Италия, Украйна, Полша .... Тази държава изверг се е борила с нокти и зъби за да ликвидира България... -- две трати от Унгария, две трети от Австрия, две трети от Германия, две трети от България изчезнаха в небитието! В замяна франциа напълни Европа с негри, араби и мюсюлмани... За съжаление изкугялото бабе от Германия сега активно подпомага франсетата... Франция ислямизира Иран, а заедно с баба Меркел ислямизираха и Турция... Тъпите ингилизи суздадоха преблема между Индия и Пакистан, както и проблема между Израел и палестинците...

 96. 96 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Трианон, Ньойи, много са страните които имат някакви дълбоки рани от ПСВ. И не винаги времето ги лекува.
  —цитат от коментар 15 на shumkar


  Трианон, Ньойи, много са страните които имат някакви дълбоки рани от ПСВ. И не винаги времето ги лекува.
  —цитат от коментар 16 на historama


  Ъ???

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 97. 97 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#79] от "David Moyseev":за какви мои заблуди говориш не ми става ясно. Аз коментирам, че унгарец външен министър на австроунгария провежда антибългарска политика, ти ми говориш че не разбирам какви шовинисти са сърбите. Я сега тегли една дълга реч за гръцките андарти или за турските зверства в одринско
  —цитат от коментар 92 на Lazar Petrov


  Не си научил нищо ново от комунистическите учебници по история, които героизираха един най-големите врагове на българската държавност - Русия и СССР и лъжеха за ролята на великите европейски държави. Прочети нещо ново по въпроса. Горещо ти препоръчвам книгите на покойния ни голям историк проф. Пламен Цветков, който цял живот настояваше българската история да се пише, преподава и учи от БЪЛГАРСКА, а не от комунистическа, руска и съветска гледна точка. Човекът си отиде без да види осъществен идеала си!

 98. 98 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#95] от "himler":

  франция ли вкара България в Първата световна война, франция ли нападна сърбия 1912. Който е глупак си плаща за тарикатлъците. Германия нападна Франция през Първата световна и уби милиони французи. Ти след това какво очакваш като отплата ??

 99. 99 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Който тързи прични за разделение, Европа има богата история, за радост на Путин :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 100. 100 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#98] от "Lazar Petrov":

  Ама наистина има много какво да наваксваш по история! Цялата ти хронология за започаването на Първата е сбъркана! Първа Русия обявава война на Австрия, а след това Германия прави същото срещу Русия. Франция и Англия са последни в този списък. А между другото прави са форумците, които твърдят, че Франция е нанесла много щети на България! С нейните вечни съюзи със Сърбия, Гърция, Румъния винаги е била срещу България. Англия е била и така и иначе в зависимост от политиката на Русия. Не случайно през 1934 г. българинът от Македония Владо Черноземски убива в Марсилия и сръбския крал и любезния му домакин френския външен министър. Абе четете бе, хора!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK