Тръмп само разделя американците, заяви бившият му министър на отбраната

Тръмп само разделя американците, заяви бившият му министър на отбраната

© Reuters



Доналд Тръмп е първият президент в живота ми, който не се опитва да обедини американския народ - той дори не се прави, че се опитва. Вместо това той се опитва да ни разделя."


Това заяви бившият министър на отбраната Джеймс Матис в статия за изданието "Атлантик" по повод действията на президента, включително за вълната от протести и грабежи, заляла страната.


"Свидетели сме на последиците от трите години на неговите преднамерени усилия. Виждаме последиците от три години без лидерски действия на зрял човек", допълва генералът.




Тръмп веднага отвърна с остри нападки срещу него, като го нарече "надценен генерал" и че вероятно фактът, че и президентът Обама го е уволнил, е единственото общо между двамата. В действителност Матис подаде оставка след изненадващото решение на Тръмп да изтегли американските войски в Сирия.


Макар да бе избран от президента за министър на отбраната, сега Тръмп казва: "Не ми харесваше неговият "лидерски" стил, а и каквото и да е, свързано с него, радвам се, че си отиде."


Матис казва в статията, че Тръмп злоупотребява с властта на президента и че е бил "ядосан и отвратен" от подхода към към последните безредици, особено от разчистването със сила на мирна демонстрация пред Белия дом само за да направи Тръмп фото сесия с библия в ръка пред близка църква.


"Никога не съм си представял, че на войските ще бъде заповядано при каквито и да е обстоятелства да нарушат конституционните права на своите сънародници, пише Матис. Милитаризирането на нашата реакция, какво видяхме да се случва във Вашингтон, създава конфликт между военните и гражданското общество."


Матис казва още: "Не бива да отвличаме вниманието си с малък брой нарушители на закона. Определящи за протестите са десетки хиляди съзнателни хора, настояващи да живеем според ценностите си като народ. Трябва да отхвърлим и да държим сметка на хората на власт, които се подиграват с нашата конституция."


Генералът припомня и това: "Инструкциите, давани от министерството на отбраната на нашите войници преди дебаркирането в Нормандия, им напомнят, че нацисткият девиз за унищожаването ни е "Разделяй и владей", американският ни отговор е "Силата е в единството". Трябва да използваме това единство, за да преодолеем тази криза, убедени, че сме по-добри от нашите политици."


Действията на президента предизвикаха удивление и недоволство у местните църковни лидери, които заявиха, че не са знаели за фотосесията и че са против използването на храмовете и вярата за политически цели. Тръмп настоява: "Хората харесват това, че се снимах с Библията, това е нещо добро, не е нещо лошо" и "религиозните лидери го харесаха".


Малко преди публикацията на "Атлантик" настоящият министър на отбраната Марк Еспър каза, че не одобрява евентуална президентска заповед армията да се изкара по улиците, за да въдворява ред, както и се дистанцира от посещението на Тръмп в църквата. Еспър бе заснет в групата, съпровождаща президента, но сега казва, че не е знаел, че това ще се окаже позиране пред обективите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK