"Вашингтон пост": Николай Младенов е последният шанс за мир между Израел и палестинците

"Вашингтон пост": Николай Младенов е последният шанс за мир между Израел и палестинците

© Associated PressНиколай Младенов вероятно е последният човек, който има шанс да уговори мир между израелците и палестинците" - така започва текст на в. "Вашингтон пост", посветен на Младенов, който е посланик на ООН по за мирния процес в Близкия изток.


"Титлата на визитката ми е изцяло погрешна, шегува се той в интервю за медията. Мирен процес в Близкия изток няма. По-голямата част от работата ни сега е превантивната дипломация, предотвратяването на война."


Политическите отношения между Израел и палестинците са блокирани. Палестинското лидерство отказва да се срещне с американски представители. Израелците гледат с подозрение към мотивите на Европа. Други потенциални посредници - например Русия - са съсредоточени в други места.
Младенов предупреждава пред "Вашингтон пост", че ако Израел анексира териториите на еврейските селища на Западния бряг, не само ще наруши международното право, но и ще тласне палестинците към насилие. По думите му така палестинците ще получат послание, че "няма да получат държава чрез преговори" и това е изключително опасно.


"Израелците не го намират за настроен против Израел, а палестинците го приемат по подразбиране", отбелязва Офер Залцберг, анализатор в Международната кризисна група. "Но не съм сигурен, че неговата позиция е най-добрата за това анексацията да бъде спряна. Администрацията на Доналд Тръмп вече даде зелена светлина за това и не може да се очаква Младенов да ограничи това чрез своята позиция."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK