Как синдикатите и Върховният съд защитават полицейската жестокост в Минеаполис

Как синдикатите и Върховният съд защитават полицейската жестокост в Минеаполис

© ReutersДълго преди смъртта на Джордж Флойд миналата седмица, усилията за преразглеждане на действията на полицията в Минеаполис са спирани многократно от техният мощен синдикат, който подкрепя военизираните тактики на своите близо 800 члена.


Колективният трудов договор на профсъюза с града е солидно препятствие за гражданите, които търсят справедливост след агресия от страна на полицията. Водени от президента на профсъюза лейтенант Боб Крол, полицаите рядко са изправяни пред санкции, разказва "Ройтерс".


Анализ на "Ройтерс" на жалби срещу полицаи в Минеаполис от последните осем години показва, че 9 от всеки 10 обвинения в неправомерно поведение са били разрешавани без наказание или намеса, целяща промяна на поведението на служителя. Анализът обхваща около 3000 оплаквания през този период; уволнени са петима полицаи.
Договорът на профсъюза с Минеаполис не е необичаен. Десетки други договори в Съединените щати съдържат разпоредби, които възпрепятстват усилията да се привлекат полицаите под отговорност за насилие и други предполагаеми злоупотреби, установи разследване на "Ройтерс" от 2017 г. Информационната агенция разгледа договори в 82 града и установи, че 46 изискват заличаването на дисциплинарни провинения, някои само след шест месеца. Липсата на доказателства затруднява уволненията на служители с история на злоупотреби, казват адвокати и полицейски началници.


Друга пречка пред гражданите е правна доктрина в САЩ, наречена "квалифициран имунитет". Разследване на "Ройтерс" миналия месец установи, че концепцията, създадена и подсилена в поредица от решения на Върховния съд на САЩ, все повече предпазва служители от отговорност, когато са обвинени в използване на прекомерна сила.


"Имаме полицаи с имунитет от преследване заради профсъюзните договори, както и конституционното законодателство", заяви Глория Браун-Маршал, професор по конституционно право в Колежа по право "Джон Джей" в Ню Йорк. "Когато няма последствия, хората действат безнаказано."


Тази комбинация води до арогантност на полицейските служители, които могат да убият човек посред бял ден, докато са записвани, и да вярват, че ще се отърват.


Глория Браун-Маршал,

професор в Колежа по право


В Минеаполис полицаите успешно използват доктрината за квалифициран имунитет, за да печелят гражданските дела срещу тях във федералните съдилища.


Трудно е да се идентифицират всички съдебни дела за прекомерна употреба на сила в досиетата на съдилищата, но "Ройтерс" открива 28 такива случая от 2006 г. до 2018 г., в които полицаите се възползват от квалифицирания си имунитет. Съдиите подкрепят полицаите в 15 от тези случаи и делата биват прекратени.


Боб Крол и президента на САЩ Доналд Тръмп по време на митинг в Минеаполис през 2019 г.

© Reuters

Боб Крол и президента на САЩ Доналд Тръмп по време на митинг в Минеаполис през 2019 г.


Защитата на синдикатите и квалифицирания имунитет може и да обясняват защо някои полицаи извършват злоупотреби, казват специалисти по право, но те не винаги могат да предпазят от наказателни обвинения или от медиите - както се случи сега в Минеаполис.


Наказателни обвинения


И на четиримата присъстващи на смъртта на Флойд, 46-годишен чернокож, са повдигнати обвинения. Главният прокурор на щата Кийт Елисън в сряда повдигна обвинение на Дерек Шовин за непредумишлено убийство, а на Ту Тао, Дж. Александър Куенг и Томас Лейн за подпомагане на убийство.


Първоначалното обвинение на окръжната прокуратура бе само срещу Шовин за убийство по непредпазливост, което след намесата на Елисън бе променено на непредумишлено убийство.


Видеоклипове показват как Шовин притиска с коляното си врата на Флойд по време на ареста. Куенг и Лейн също държат Флойд, а Тао стои отстрани.


И четиримата са уволнени малко след ареста и са задържани.


В писмо до членовете на профсъюза в понеделник Крол написа, че адвокатите работят, за да възстановят всеки един на работа. "Уволнени са без да се спази процедурата", смята Крол.


Военизирани тактики


Крол не е коментирал публично смъртта на Флойд и не е отговорил на покани за интервю от "Ройтерс". В писмото от понеделник той разкритикува политиците, че не могат са справят с протестите, похвали полицаите за отговора им на "най-мащабния бунт, който Минеаполис някога е виждал" и характеризира вълненията като "терористично движение", което се изгражда от години.


Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей отговори: "За мъж, който се оплаква толкова често от липсата на доверие и подкрепа на общността за полицията, Боб Крол остава шокиращо равнодушен към ролята си в подкопаването на това доверие и подкрепа."


Други профсъюзи в града поискаха оставката на Крол, а бордът на държавните училища в Минеаполис единодушно гласува във вторник да прекрати договора си за охрана за 1.1 млн. долара с полицейското управление в отговор на смъртта на Флойд.


Крол, който става президент на синдиката през 2015 г., често се е сблъсквал с полицейските началници и кметове. Той подкрепя така наречената тактика 'полицай-воин", която разрешава на полицаите да приемат всяко взаимодействие с гражданите като потенциално опасни.


Фрей спря тези практики миналата година, а Крол обяви, че профсъюзът ще предложи безплатно обучение на всеки полицай за подобни действия.


Как синдикатите и Върховният съд защитават полицейската жестокост в Минеаполис

© Reuters


"Културата е, че когато отиват на работа, все едно влизат във военна зона", казва Джошуа Уилямс, адвокат по правата на човека в Минеаполис. "Това е манталитетът: "Това не е нашата общност".


Дисциплинарни наказания


Дългогодишните проблеми между полицейския профсъюз и общността възпират усилията да се промени този начин на мислене, казва бивш шеф на полицията в града.


Жане Харто, шеф на полицията в Минеаполис от 2012 до 2017 г., заяви, че арбитражните решения и оплакванията на съюза, които отменят дисциплинарните действия, затрудняват създаването на култура на отчетност.

  • Сред разпоредбите на колективния договор е и една, която забранява на полицията да включва обвинения за неправомерно поведение в досието на служителите, освен ако обвиненията не доведат до дисциплинарни действия. Това означава, че разследващите не могат да проучат историята на оплаквания срещу даден служител, докато проучват ново обвинение.
  • Договорът дава на полицаите и права, които не са достъпни за гражданите. Служителите имат право на писмено обобщение на обвинението и събитията, два дни да се запознаят с тях и да се консултират с представител на синдиката, преди да трябва да направят изявление пред разследващите.
  • Такива периоди са характерни за полицейските договори в цялата страна, заяви анализаторът Самуел Синянгве, и те позволяват на служителите "на практика да си наместят фактите" преди да говорят с вътрешните разследващи.

Самата структура на полицейския синдикат в Минеаполис създава етични опасения по време на дисциплинарния процес. Хората, които отговарят за дисциплината, са част от същия съюз, който се стреми да защити обвиняемите полицаи.


Дори когато служителите са уволнени за неправомерно поведение, синдикалният договор им позволява да поискат арбитър за връщане на работата им. Ако четиримата служители по делото "Флойд" бъдат признати за виновни, те могат да поискат възстановяване на работа по смисъла на договора.


Как синдикатите и Върховният съд защитават полицейската жестокост в Минеаполис

© Reuters


Данъкоплатците често плащат за защитата на полицаи, обвинени в неправомерно поведение, дори в неправомерна смърт. Това е така, защото договорът изисква градът да предостави законова защита за обвинения, свързани с работата.


Невъзможни уволнения


Харто, първата жена полицейски началник в града и първият й открито гей началник, споделя пред "Ройтерс" разочарование си колко време и е отнело, за да уволни един полицай от Минеаполис с дълга история на оплаквания.


През 2016 г. тя уволнява полицай Блейн Ленер за нарушаване на политиката за използване на сила, след като видео показва как той многократно хвърля жена на земята. За 18-годишната си кариера той е натрупал повече от 30 оплаквания. Арбитър решава, че използването на сила от Ленер не е "неподходящо по същество" и отменя решението за уволнение.


Ленер остава на работа още три години, но е освободен миналата година след поредното обвинение. Същият арбитър, Стивън Бефорт, потвърждава наказанието.


"Тези случаи са трудни и всеки арбитър, който познавам, агонизира над решението си", каза Бефорт пред "Ройтерс" тази седмица.


В арбитражните дела по време на делото през 2016 г. синдикатът твърди, че използването на сила е било "премерено" и че "дългата и добра работа на Ленер трябва да се третира като смекчаващ фактор".


Джим Паско, изпълнителен директор на Братския полицейски орден (FOP), най-големият полицейски синдикат в страната, заяви, че е лесно да се обвиняват профсъюзните договори, но градовете също имат роля в тяхното оформяне.


"Никой не е принуждаван да приема тези договори - те се договарят", казва Паско.


Полицейските профсъюзи не "назначават, проверяват или контролират служителите", а ниските стандарти за наемане, неадекватното обучение и липсата на надзор от страна на висшето ръководство подкопават качеството на полицейските сили, допълва той. "Не всеки е подходящ да бъде полицай", казва Паско.


Как синдикатите и Върховният съд защитават полицейската жестокост в Минеаполис


FOP представлява повече от 2 000 правоприлагащи агенции, но не представлява полицейското управление в Минеаполис, което има свой синдикат.


Стената на мълчанието


Харто има известни успехи. Наред с програма за разпознаване на расови предразсъдъци, през 2016 г. тя започва и използването на камери, носени от полицаите, въпреки яростната съпротива на синдиката. Според нея, смъртта на Флойд показва как културата сред полицаите на Минеаполис обезкуражава намесата, когато колега превиши правата си.


Не вярвам, че наемаме лоши полицаи... Мисля, че се случват неща и ние оставяме нещата да продължат без да бъдат проверявани.


Жане Харто,

намалник на полицията в Минеаполис (2012-2017)


"Идеята на профсъюза е, че трябва да подкрепя полицаите, независимо какво се е случило", казва тя. "Подкрепям добра работа, но не можем да подкрепим или оправдаем онези, които не вършат добра работа или действат против основните ни убеждения и ценности."


По време на среща с представител на Американския съюз за граждански свободи на Минесота след полицейска стрелба през 2015 г., Крол заявява, че гледа на "действията на полицията и оплакванията както на игра на баскетбол - няма да фаулирате никой, ако не играете достатъчно добре."


Обвинения в расизъм


Самият Крол е бил обект на 10 жалби за неправомерно поведение от 2013 г. насам, показват полицейските досиета, които обаче не разкриват какви точно са обвиненията. Нито едно от тях не е довело до дисциплинарни действия.


Крол в споменат и в дело за дискриминация през 2007 г., заведено срещу полицията от петима чернокожи полицаи, сред които е Медариа Арадондо, наследникът на Харто като шеф на полицията в града.


Как синдикатите и Върховният съд защитават полицейската жестокост в Минеаполис

© Reuters


Аррадондо и неговите колеги твърдят, че полицията в Минеаполис има "история на толериране на расистки и дискриминационни забележки от страна на белите полицаи". Искът описва инцидент през 1992 г., при който всеки афро-американски полицай получава писмо със заплаха за живота си през вътрешната поща. Писмата са подписани "ККК"(Ку Клукс Клан).


В иска се споменава как Крол е носил "яко със значка "White Power" и е описал Кийт Елисън, тогава конгресмен на САЩ, като "терорист". Елисън, който е чернокож и мюсюлманин, стана главен прокурор на щата през 2019 г. и сега преследва четиримата полицаи за смъртта на Джордж Флойд.


По това време шефът на полицията изпраща имейл до всички служители, като отрича предполагаемите коментари, а Крол казва пред St. Paul Pioneer Press, че Арадондо и другите четирима полицаи са мотивирани само от пари.


Искът е уреден през 2009 г. за 740 000 долара.


Арадондо, който става началник през 2017 г., спира поне една полицейска практика, която непропорционално засяга чернокожите жители. Той сложи край на арестите за притежаване на марихуана, след като общественият защитник на окръга Хенепин установи, че почти всеки арестуван е чернокож.


След смъртта на Флойд, губернаторът на Минесота Тим Уолз обяви във вторник, че Департаментът по правата на човека на щата ще започне разследване на политиките и практиките на полицията в Минеаполис през последните 10 години - дали в полицията има "системни дискриминационни практики и да гарантира, че подобни практики са спрени."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Гошето Флуида беше прекрасен човек.Жалко, че милиционерите на диктатора Тръмп го убиха,иначе Бай Байдън кат спичели изборете,моеше да го напраи вице президент!
  Тъжна история,мноо ми напомня как тука един гаден пловдивски доктор застреля бореца за човешки права-Жоро Мишленцето.

  Опростачвай и владей!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  Сметките на Тръмп, че американската армия ще му помогне да успокои черните бунтове по улиците, няма да бъдат оправдани. Най-малкото висшите американски военни, включително самият министър на отбраната, се противопоставиха на своя президент. Как стана това - и защо военните поставиха под въпрос властта на върховния главнокомандващ?

  [email protected]
 3. 3 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Сметките на Тръмп, че американската армия ще му помогне да успокои черните бунтове по улиците, няма да бъдат оправдани. Най-малкото висшите американски военни, включително самият министър на отбраната, се противопоставиха на своя президент. Как стана това - и защо военните поставиха под въпрос властта на върховния главнокомандващ?
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Спокойно,това се случва само в главата ти.

  Опростачвай и владей!
 4. 4 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Има нещо жестоко сбъркано. Сигурно всички са гледали видеото, дето полицай блъзна 75 годишен на земтята, опитваш се да им върне шлема. Пада, почва да тече кръв и полицаите порсто го обикалят. Този , който се наведе да види, какво става беше войник! И най-жалкото е , че после всички полицаи са свидетелствали, не дядото се е спънал сам.

 5. 5 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Има нещо жестоко сбъркано. Сигурно всички са гледали видеото, дето полицай блъзна 75 годишен на земтята, опитваш се да им върне шлема. Пада, почва да тече кръв и полицаите порсто го обикалят. Този , който се наведе да види, какво става беше войник! И най-жалкото е , че после всички полицаи са свидетелствали, не дядото се е спънал сам.
  —цитат от коментар 4 на Doge


  Значи полицайте не се предават и топят един друг!?Ужас,значи не са българи.

  Опростачвай и владей!
 6. 6 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#5] от "Solomon Sigonalapa":

  Значи според теб лъжесвидетелството е оправдано, след като са полицаи?

 7. 7 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Ха-ха-ха! Сега пък левите ни учат как профсъюзите са вредни за обществото и прогреса. Ти да видиш!

 8. 8 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Отменили арестите за притежание на марихуана, щото всички арестувани били чернокожи...Нещо не е съвсем така! Или превода е безумен или .....

 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  С две думи, статията казва, че цялата американска държава разчита на първите седем години на полицаите. Явно в настоящите набори липсват, та докараха страната до погроми...
  Пак да дават акъл

 10. 10 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Обаче гледам страшна дискриминация се вихри в Минеаполис:

  Жане Харто, шеф на полицията в Минеаполис от 2012 до 2017 г - жена и лесбийка!

  Медариа Арадондо, наследникът на Харто като шеф на полицията в града. - негър и имигрант!
  Елисън, главен прокурор на щата през 2019 г. - негър и мюсюлманин!

 11. 11 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 861 Неутрално

  флойд си е престъпник и е лежал в затвора,има въоръжен грабеж ,притежание за наркотици и прочие...и в момента на ареста е надрусан...изобщо не оправдавам убийството му но полицаите всеки ден рискуват живота си заради обикновените хора...и ако беше бял...нямаше да има проблем..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 12. 12 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ехото на Гласът":

  Че са вредни, вредни са. И основна причина милениалите да нямат дългосрочни договори и кариерна перспектива.

  Явно, ще намаляваме заплатите на "червената буржоазия", в плах опит да се преборим с колосалната задлъжнялост.

  Знаеш, в 21 век вече няма ляво и дясно, всичко е интереси.

 13. 13 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 565 Неутрално

  "Как синдикатите и Върховният съд защитават полицейската жестокост"

  Критика срещу САЩ? А грантовете?

  И в морето ми е до колене .....................
 14. 14 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 451 Разстроено

  Полицаят си заслужава наказанието за убийство което предвижда законът до последтия ден или до последния волт... Но да изкараш Ту Тао бял расист ми се виждо прекалено.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 15. 15 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Явно има сериозни проблеми с полицията в щатите. Това не са защитници на реда а диваци.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 16. 16 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Има просто решение. Нека в гетото , да ловят престъпници, ходят само чернокожи полицаи. Нека видим, дали към тях ще са суперлюбезни тия чернокожи общности. Аз не бил пуснал мои служители в гетото изобщо. Ама нали, като извършат престъпление навън, те се прибират там. Доставчиците на стоки и храна, редовно казват, че в гетата, често взимат стоката или храната/пици и т.н./ , после не се плаща и даже има заплахи с оръжие на куриера. Често и се дава адрес наблизо, в който няма живеещи, а после стоката се отнема от куриера.
  Та това е начина- черни полицаи за черните общности.

 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Ами браво-вече наркодилърите на марихуана не се арестували,защото повечето били чернокожи.Това е толкова безумно,че направо не е за вярване.Ние тук и представа си нямаме до какви низости е стигнала политическата коректност.

 18. 18 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Боб Крол, този убавец-тръмпист...
  Тъкмо го обсъждах онзи ден с Понтиф под една друга статия.
  Кийф Елисън е доста умен, но тези така са се окопали там, че като нищо ще се измъкнат сухи.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 19. 19 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  Отменили арестите за притежание на марихуана, щото всички арестувани били чернокожи...Нещо не е съвсем така! Или превода е безумен или .....
  —цитат от коментар 8 на lz73


  И на мен това ми направи впечатление. Не знам как да го свържа с факта че прокурорът отменил тези арести е чернокож (и мюсюлманин). Сигурно е случайно съвпадение.

  Всъщност подобни неща ги има и в София, де факто, въпреки че не са официално разпореждане: Гратисчиите от един етнос (познайте кой от трите-арменци, евреи или власи) не са глобявани. За разлика от всички останали етноси.
  До коментар [#8] от "lz73":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2187 Весело

  "Той сложи край на арестите за притежаване на марихуана, след като общественият защитник на окръга Хенепин установи, че почти всеки арестуван е чернокож."

  Как точно е сложен край на тези арести. Дали са прекратили арестите на всички лица заловени с марихуана или само спират да арестуват чернокожите.

  подпис
 21. 21 Профил на clx34646398
  clx34646398
  Рейтинг: 8 Весело

  Обичаме расистки рев рано сутрин.

 22. 22 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 103 Весело

  [quote#19:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Абе, то и в Израел има едни гратисчии, които са 10% от титулният етнос, дето също не ги глобяват, живеят за сметка на държавата, и правят по 10 деца. За разлика от всички останали етноси.
  Не са мюслюмани, не са и християни.

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Подозирах, че синдикатите са виновни за всичко. На масовите протести никой не протестира за мощни синдикати, или за здравеопазване или за безплатно образование. Важното е да се протестира за неща дето няма да станат никога.

 24. 24 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Сложни са нещата в американската полицейска система и са трудни за оправяне. Понеже практически всеки може да си купи оръжие, полицаите се опасяват да не ги застрелят и се държат, сякаш са на война. По брой на адвокатите на единица население САЩ са на първо място, за най-малък проблем се опитват да влачат полицаите по съдилищата. Те в отговор се обединяват, търсят имунитет и прикриват грешките си. Оттам пък се стига до безнаказаност, арогантност и безсмислено насилие. Само в най-фрапиращи случаи на полицейски идиотизъм се стига до днешните протести.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 25. 25 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Отменили арестите за притежание на марихуана, щото всички арестувани били чернокожи...Нещо не е съвсем така! Или превода е безумен или .....
  —цитат от коментар 8 на lz73


  Абе нещо не е наред в "Дневник" днес. Ето текст под снимка в статията:

  "Боб Крол и президента на САЩ Доналд Тръмп по време на митинг в Минеаполис през 1029 г."

  1029 година?! Леле...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 26. 26 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1090 Весело

  [quote#19:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"]
  —цитат от коментар 22 на Destino
  Абе, то и в Израел има едни гратисчии, които са 10% от титулният етнос, дето също не ги глобяват, живеят за сметка на държавата, и правят по 10 деца. За разлика от всички останали етноси.Не са мюслюмани, не са и християни.[/quote]

  Не видях връзката на твоя коментар с темата, ама нейсе, не ти е за първи път😀

  Гледам често подквичкваш след мои коментари, наблягайки колко е зле Израел/евреЙте и т.п. 😀 Явно считаш евреЙте за виновни за твойто мизерно живуркане😀 Е, не си единственият, има и тук 2-3 като теП😀.Имаш мойте най искрени съболезнования за 'сички реални и въображаеми щети които са ти нанесли световното еврейство😀 И свиквай-и в бъдеще ще е така😀

  Относно тези "10%" които ги споменаваш: Видиш ли, в Израел има закони (и правилници за тяхното изпълнение), и те се спазват, не зле😀 . Та тези "10%" общо взето сппазват законите (като не ги спазват и се дърлят с полицаите биват опердашени, и снимки за това дават повод на такива като теП да квичат😀). А законите в социалната държава Израл са такива че се полагат някакви привилегии и на тези с 2-3 деца (там са данъчни кредити) и на тези с по 10 деца (там са пари да си отглеждат децата без да ги държат гладни/да ги пращат да просят)😀

  Относно гратисчиите: В обществения транспорт в Израел НЯМА ГРАТИСЧИИ: Всички влизат от предната врата и си купуват билетче от шофьора/плащат с електронна карта.

  За протокола😀

  П.С. Тук арестуват ВСЕКИ с марихуана, без значение цвят на кожата/религия. След разследване прокурорите решават дали да ги съдят (за по голямо количество) или само да впишат в досието им притежаване на наркотици.


  До коментар [#22] от "Destino":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 27. 27 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2114 Весело

  Интересна статия!
  От нея човек може да научи,
  че някакви "синдикати" (профсъюзи),
  имат договори със "официалната власт",
  според които, едни "членове" на обществото,
  са по-равни от други "членове".
  Също така тези "членове", могат да вършат престъпления,
  и макар всички открито да виждаме, какво са извършили,
  въпросните "членове" могат да отърват кожата,
  защото "властта" ги пази, понеже са "специални"!
  Доколкото си спомням срастването на власт с престъпност
  се наричаше мафия, а в случая виждаме мафия пазена със закони!
  Мяза ми "комунизъм в действие"!
  Като капак, тия се имат за най-добрите, най-умните и най-красивите в света
  и нямат никакви скрупули да налагат "ценностите" си в всяка точка на планетата,
  къде с икономическо, къде с политическо насилие или директно с бомбене!
  Не виждам обаче сега да са много щастливи по време на протестите срещу тях.
  Ми, че това е тяхното население, обучено в онези "евро - атлантически ценности",
  които същите тези налагат във всяка точка на Земята!
  Любувайте и им се радвайте.
  Протестите продължават!

 28. 28 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Стига бе. Най-демократичнат адържава имала най-безнаказаната полиция, която си правила каквото си поиска, където си поиска, с когото си поиска, но виновен е шефът на синдиката им, щото носи блузка с лика на Тръмп. :)
  Другари от АБ и подопечните медии, в САЩ полицията е с повече права от КГБ в СССР, а ФБР е по-безнаказано даже от членовете им на политбюро. Милицьонерска държава, в която даже членовете на правителството не са защитени от своеволията и безнаказаността на мильоционерите.
  Справка - генерал Флин.
  В Ройтерс видели блузката на синдикалния бос и се ориентирали по вятъра, но културата на мильоционерското безнаказано насилие в САЩ не е от времето на Тръмп, а е култивирано десетилетия. :)
  Разбрах внушението, че Тръм и тръмпистите са виновни, но не го приемам.

  Ecrasez l’infâme
 29. 29 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Авторът ? - Рийд Левинсън и Майкъл Беренс, Ройтерс. От тук нататък написаното е напълно предвидимо. Това е нещо като участие в конкурс за написване на най-добър текст изобличаващ управлението и администацията на САЩ, произвола на полицията и особено расово мотивираното насилие над черните, вината на белите в потискането на черните и т. .( в момента президент е Тръмп, той е лош, расист, виновен за всичко описвано в текса и не трябва да бъде преизбран) Типична левичарска кампания която се провежда от много десетилетия.

  Помните ли олимпиадата през 1984г в ЛА калифорния ? Тогава СССР и подопечните му страни от Варшавския договор бойкотираха олимпиадата. Помните ли защо ? Защото в САЩ има престъпност, стрелби по улиците, расизъм, полицейско насилилие и расова омраза, протести на трудещите се и негрите (тогава негрите се наричаха още негри) жестоко смазвани от полицията и т. . Ксенофобия и омраза към чужденците и специално към СССР подклаждана от капиталистите. За спортистите и гостите от Социалистическия лагер о опасно да пребивават в Калифорния. Участието на спортистите от Соц-лагера беше отменено ю (т.е. забрана да се напуска соц.ЛАГЕРА ) за да се запази техния живот и психическо здраве. Всички твърдения се доказваха с непрекъснати материали от Георги Тодорчев, кореспондент на в. Работническо Дело в САЩ. Дописки, снимки, репортаажи от местото на събитето, интервюта с подходящи "леви интелектуалци", именити журналисти и т.н. Може да се напише същата статия с изрезки и снимки от Работническо Дело, образец 1983-84г. Дори нама нужда да се променят датите под снимките, защото в едиствената датирана сниммка в тази статия е написано:

  " Боб Крол и президента на САЩ Доналд Тръмп по време на митинг в Минеаполис през 1029 г. "

  За читателите които се отнасят към Ройтерс с доверие, това няма никакво значене.
  В момента Ройтерс провежда кампания със всички " допустими от закон асредсва " (както работническо дело преди 37 годин ) за постигане на политическа цел - Президантът Тръмп да не бъде приозбран.

  P. S.
  Този перидо около 1984г който според прогресивната преса имаше огромна престъпност,полицейско и расово насилие, ксенофобия и дерижирана ненавист към сициалистическите страни, такава, че е опасно за хора от Сц.лагера до посащава САЩ
  сега се възприема като добрата стара консарвативна Америка по времето на Рейган която ние безвъзвратно сме изгубили.

 30. 30 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 103 Весело

  [quote#26:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  2-ви път правя коментар на ваш пост. Не знам защо мислите че ви "подквичам". Явно нещо ви задело, за да се изпуснете така.

  Не, не мисля "евреЙте" виновни за моето нетолква мизерно "живуркане".
  Вас конкретно ви мислех за по-умен, но май старостта, пък и нещо друго си е казало думата. Или се правите на ударен?
  Ех, колко жалко, даже и евреите не са такива, каквито бяха.
  А какви евреи имаше едно време... Всъщност коментарът ви е типично еврейски, много вода, нищо по същество. Липсва само отговор на въпроса с въпрос.
  С нетърпение очаквам следващият ви коментар.

 31. 31 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Добър текст, който анализира корените на полицейското насилие, поне за мен, доказва, че то не е продиктувано точно от расистки подбуди. Просто престъпността сред афроамериканците е по-висока, а обществените нагласи в момента са в тяхна полза. Разделението днес не е по цвят на кожата.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 32. 32 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 504 Весело

  До коментар [#29] от "cinqueau":

  ++++ Някой веднага ти беше лепнал *минусче* - написаното е като люта чушка при хемороидална болка!
  Най-интересното е,че точно газетата и форума са на отчет пред Отворено общество и американското посолство.

 33. 33 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Това, може би, обяснява защо полицаите, които държаха и душаха Флойд, се интересуваха повече от това да респектират гражданите на тротоара, вместо да погледнат състоянието на задЪржания. И още повече, дава отговор, на въпроса защо изобщо се е стигнало до подобни действия, след като на видеото от първоначалното задържане всичко минаваше мирно и тихо. Нищо чудно, при вкарването в полицейската кола, Флойд да е получил пристъп и да е помолил да излезе. А полицаите, вместо да го послушат и да викнат веднага линейка, го доубиха.
  Тезата за това какъв престъпник бил негрото, за дето използвал фалшиви $20 (още не е доказано) не става, защото ще трябва да докажат, че го е направил умишлено, а не са му ги дали, при развалянето на по-голяма сума в съседния магазин, например. В САЩ фалшификацията на пари е сериозно федерално престъпление, но по никакъв начин не предвижда смъртно наказание, за да се оправдават подобни мерки.
  В оправдание на полицаите, може да се каже, че на тяхно място малко хора биха се решили на други действия, при положение, че си имат работа с огромен мъж (вижда се как е цяла глава над двамата, дето го патрулираха), при това як като бик.

 34. 34 Профил на pon18646697
  pon18646697
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Паралелна партия на ГЕРБ ще направи. Но не си мислете, че от това ГЕРБ ще пострада. По-скоро обратното. Двете партии ще покрият по голям периметър.

  Лесно ще се разберат за коалиция след изборите.

 35. 35 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz73":

  Не, отменили го, защото избирателно арестували (след като не намирали друг повод) само цветнокожи притежатели на марихуана, но не е ясно написано в статията

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 444 Весело

  Добър текст, който анализира корените на полицейското насилие, поне за мен, доказва, че то не е продиктувано точно от расистки подбуди. Просто престъпността сред афроамериканците е по-висока, а обществените нагласи в момента са в тяхна полза. Разделението днес не е по цвят на кожата.
  —цитат от коментар 31 на etty1


  Не бъркайте обществените нагласи с шумното малцинство. Ще потърпим малко за да разберем нагласата на мълчаливото мнозинство.

 39. 39 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#38] от "puknatastotinka":

  Не ги бъркам. Дано видим мирно разрешение.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 40. 40 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2115 Весело

  До коментар [#29] от "cinqueau":

  Ройтерс левичари?
  Предполагам, че не вярвате в кацането на луната на Аполо 11 през 1969...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 41. 41 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#15] от "Jalis Ironhammer":

  За "Серпико" не си ли чел? Прочети и книгата по истински случай е! От преди 40-50 години е ситуацията, но описва по един прекрасен начин отвътре полицейската система в САЩ...

  ПП Серпико е полицай бял от италианско потекло в САЩ, който след като оцелява след прострелване в главата, разказва за реалността в полицията.

  Модератора е неадекватен!
 42. 42 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  До коментар [#35] от "linard":


  До коментар [#8] от "lz73":Не, отменили го, защото избирателно арестували (след като не намирали друг повод) само цветнокожи притежатели на марихуана, но не е ясно написано в статията
  —цитат от коментар 35 на linard


  Дори и да е така, пак нещо не е както трябва.
  Защо е трябвало да го отменят, а не да го спазват?
  По този начин показват на т.н. афроамериканци, че мгат да черпят повече права въз основа на цвета на кожата си. А аз си мислех, че законите трябва да са еднакви за всички...

 43. 43 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  В случая действията на ченгетата са нарушение на закона и те ще бъдат осъдени. Защитниците на афроамериканците да си отговорят на въпроса защо полицаите по-често стрелят по негри....Едва ли е от расизъм. Дали не е свързано с очаквана заплаха от тях?
  И да, както преди време прочетох тук, шампионът на 100м винаги ще е черен, а шмпионът по шах бял....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK