Стотици коронавируси са открити при прилепите в Китай и това е върхът на айсберга

Стотици коронавируси са открити при прилепите в Китай и това е върхът на айсберга

© null, Associated PressОгромно разнообразие от коронавируси съществува в природата и много от тях са открити при прилепи, изследвани в Китай.


Това сочи изследване, публикувано от Уханския вирусологичен институт и базираната в Ню Йорк международна организация EcoHealth Alliance, която изучава нововъзникващи болести. Генетичен анализ показва, че много от тях имат висок потенциал да се предават между видове. Взети са проби от хиляди прилепи от 15 провинции между 2010 и 2015 г. и е изследвана лабораторно рибонуклеинова киселина (РНК) от тях, нужна за идентифициране на коронавируси. Новината за работата съобщава сп. Science, а оригиналният текст е достъпен тук.


Открити са 630 нови генетични секвенции на вируса. Тъй като те не са разчетени напълно, не е сигурно, че всяка съответства на отделен, нов вирус, но учените приемат, че са стотици. Общо, заедно с новооткритите, са изследвани секвенции на 781 коронавируса.
Това вероятно е съвсем малка част от между 10 и 15 хил. коронавируса, които изследователите смятат, че се срещат в природата.


Възможно е сред тези вируси да е един потенциален бъдещ SARS-COV-3 - "хипотетичен брат" на SARS-COV-2, причинил отнелата над 400 хил. живота болест COVID-19 - и да се разпространява в природата, отбелязва "Ел паис". Макар това да е само предположение, за изданието боливийският еколог Карлос Самбрана, участвал в анализа, казва, че "югоизточен Китай е център за диверсификация" на тези вирус. Той обяснява ситуацията с "перфектната буря" в района - голям брой видове прилепи, всеки със собствени характеристики; голяма гъстота на човешкото население; постоянен контакт между хора и животни.


"Върхът на айсберга"


Зад изследването стои уважаваният вирусолог Ши Джънли. Известна като "Жената прилеп" заради дългогодишната си работа с тези животни, тя е част от уханския институт, който американският президент Доналд Тръмп без доказателства обвинява, че от него може да е изтекъл вирусът. В резултат САЩ спряха грант за EcoHealthAlliance за изследване на коронавирусите при прилепите.


Ши и останалите в екипа смятат, че са открили само "върха на айсберга" на коронавирусите, които циркулират между прилепите, но могат да прескочат у други животни, сред които е и човекът. Досегашните изследвания сочат, че вирусът е достигнал хомо сапиенс чрез посредник - вероятно панголините, при които е мутирал и при които също са изследвани образци на вирусите в настоящия труд. И тук научната работа предстои: учените знаят, че е нужно още много видове да влязат в обсега на работата им.


Те дори не са сигурни, че е имало посредник, ако се съди по публикацията в Science, макар това да остава водещата теория. Сигурно е единствено, че има "огромно разнообразие" от коронавируси при прилепите, които потенциално могат да преминават при други видове, казва Едуард Холмс, еволюционен биолог огт университета в Сидни, съавтор на изследването, първо разкрило секвенцията на SARS-CoV-2.


Независимо от конфликта около Уханския вирусологичен институт темата е важна в момент, когато голяма част от мерките на запад отпадат. Не отпада обаче научният консенсус за връзката между навлизането на човека в обиталищата на диви животни, докато цивилизацията усвоява все по-големи, досега диви, територии, и нарастващия потенциал за нови епидемии. Авторите смятат, че още много коронавируси, които са в близка връзка със SARS-CoV-2, камо чакат да бъдат открити в дивата природа.


Вирусите вече се предават (макар и не от прилепи)


Работата на Ши и останалите учени сочи, че има цяла група коронавируси, които се предават по-лесно между видовете. Става въпрос за алфакоронавирусите, които не са част от групата нито на двата предишни разпространили се по света коронавируса - SARS и MERS - нито на SARS-CoV-2, последния "бетакоронавирус". "Алфа" типовете се разпространяват по-бързо и авторите призовават властите както в Китай, така и в съседни държави като Мианма, Лаос и Виетнам да разработят програми за наблюдение и търсене на нови коронавируси сред прилепите там.


"Алфакоронавирусите" много по-лесно прескачат междувидовите бариери, сочат досегашните изследвания. Уточнява се обаче, че са нужни още много усилия в работата с дивите животни, за да разполагат учените с повече информация.


И след това изследване няма данни за предаване от прилеп на човек. От друга страна ползите от прилепите в екотистемите остават по-големи от вредата от тях. "Не бива да се обвиняват прилепите. Фантастични са за екосистемата. Ако ви харесва текилата, трябва да благодарите на прилепите, защото те опрашват растението, с което се прави," кава Самбрана.


Част от тези вируси обаче, изглежда, достигат до хората. Съавторът Питър Дашак, който оглавява EcoHealth Alliance, стои зад изследвания, даващи "много доказателства", че част от вирусите "се предават на хората през цялото време" в Южен Китай. Една от цитираните публикации сочи, че около 3% от хората, които живеят край пещери с прилепи, имат антитела срещу свързани със SARS вируси.


Дашак смята, че светът трябва да промени стратегията си за коронавирусите и да спре с реактивния подход - по-важно е новите вируси да бъдат разпознавани, преди да плъзнат в гъсто населена от човека среда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  " Част от тези вируси обаче, изглежда, достигат до хората. Съавторът Питър Дашак, който оглавява EcoHealth Alliance, стои зад изследвания, даващи "много доказателства", че част от вирусите "се предават на хората през цялото време" в Южен Китай. Една от цитираните публикации сочи, че около 3% от хората, които живеят край пещери с прилепи, имат антитела срещу свързани със SARS вируси."

  Няма как да придобиеш подобни с титела, ако не си преминал среща с вируса, в най - често срещаната хипотеза !

 2. 2 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  А добър ден,коня ми пасе зелен хайвер!
  Досега имаше 37 различни коронавируси......,има ги по всички домашни животни.......,вече са стотици....,може би милиони!
  Всички ше измрете,богъ да ви прости!

  Опростачвай и владей!
 3. 3 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Най-важното е да научим (принудим) китайците да не ядат безконтролно животински видове и птици от дивата природа и то в суров вид или сушени. Виждал съм по китайските ресторанти спиртни напитки със змии в тях, скакалци, хамелеони и кой знае какво друго. А представяте ли си какво е в Африка, Индонезия, Австралия .....

  Ние тук за едно диво прасе правим проверки, а те мишките, змиите, прилепите си ги ядат като предястие.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  До коментар [#1] от "samoedin":

  Аз намерих филмчета - това са много яки прилепи -на око .......къде 500 грама месо , не са , като моите на двора има няма 100 и не кълве комари, / не зна, к'во яде / .... баш черно животно, като го сварят на супа с домати даже не посивява.........

  [email protected]
 5. 5 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#2] от "Solomon Sigonalapa":

  Да, има ги в котките у нас. Но ти ядеш ли котки?

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  До коментар [#1] от "samoedin":

  В тия пещери , ЗНАЕТЕ ЛИ с какво се храни?

  [email protected]
 7. 7 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#2] от "Solomon Sigonalapa":Да, има ги в котките у нас. Но ти ядеш ли котки?
  —цитат от коментар 5 на evtimvz


  Ям предимно кучета.

  Опростачвай и владей!
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Весело

  До коментар [#3] от "evtimvz":

  А стига бюрокрация , бе ?!
  -------
  правим проверки,
  До коментар [#3] от "evtimvz":

  Дедо ти все проверки е правил на животните с които е хранил баща ти майка ти..................:)

  [email protected]
 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  "около 3% от хората, които живеят край пещери с прилепи, имат антитела срещу свързани със SARS вируси."

  Вероятно случаите на преминаване на вируси в хората се е случвало много пъти в историята, но след това не се е разпространявало в целия свят.
  Кога учените ще попречат това да се случва отново и отново не е ясно. Но е ясно, че глобалният туризъм и глобалната търговия са най-важният фактор.

  подпис
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Весело

  "В резултат САЩ спряха грант за EcoHealthAlliance..."  И сега, тези от EcoHealthAlliance са се "закрепили" за китайските грантове, и публикуват това, което им казват китайските другари...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Най-важното е да научим (принудим) китайците да не ядат безконтролно животински видове и птици от дивата природа и то в суров вид или сушени. Виждал съм по китайските ресторанти спиртни напитки със змии в тях, скакалци, хамелеони и кой знае какво друго. А представяте ли си какво е в Африка, Индонезия, Австралия .....Ние тук за едно диво прасе правим проверки, а те мишките, змиите, прилепите си ги ядат като предястие.
  —цитат от коментар 3 на evtimvz


  Мдам,толкова години яли всичко,и виж СЕГА какво стана.Случаеност некаква требе да е,че точно СЕГА в тоя век велик на радостни канарчета и либерални революции се разиграва трилър-комедията "Кво вадис Ковид-19".

  Опростачвай и владей!
 12. 12 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Открили Америка.

  От началото на 20 век се знае че прилепите са резервоар за много най различни вируси, сред които и различни видове корона вируси.

  И това не са само прилепите в Китай, а въобще прилепите по света.

  Причината е, че имат много силна имунна система, която успява да супресира антигените, но в рамките на колонията от десетки милиони прилепи, заболяването никога не изчезва напълно.

 13. 13 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 420 Весело

  Това с многото короанавируси е платено съобщение от китайското посолство, нали?

 14. 14 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Прилепната имунна система може да се окаже ключът към лечението на тежки заболявания при нас. Те почти не боледуват от рак например. Въпреки че заради свръхнатоварванията, които понасят, митохондриите в клетките им работят на много високи обороти и в резултат се получават доста повече увреждания на ДНК. Но те някак си са развили възможност да ги елиминират. Страшно силната им имунна система е и причината да супресират всякакви антигени. И заради това са резервоар за опасни вируси.

  Освен това като за размерът си са изключителни дълголетници. Нещо уникално в природата. С тела само от няколко грама достигат до 40 годишна възраст.

  Ако разгадаем тия загадки и ги приложим при хората като нищо ще го докараме до 300-400 години живот. :)

 15. 15 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Весело

  Прилепната имунна система може да се окаже ключът към лечението на тежки заболявания при нас. Те почти не боледуват от рак например. Въпреки че заради свръхнатоварванията, които понасят, митохондриите в клетките им работят на много високи обороти и в резултат се получават доста повече увреждания на ДНК. Но те някак си са развили възможност да ги елиминират. Страшно силната им имунна система е и причината да супресират всякакви антигени. И заради това са резервоар за опасни вируси.Освен това като за размерът си са изключителни дълголетници. Нещо уникално в природата. С тела само от няколко грама достигат до 40 годишна възраст. Ако разгадаем тия загадки и ги приложим при хората като нищо ще го докараме до 300-400 години живот. :)
  —цитат от коментар 14 на dpnps


  300-400 години живот,още 70-80 мандата на ГЕРБ и всеки ден комикси от Черепа!?Айде нема нужда!

  Опростачвай и владей!
 16. 16 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 285 Весело

  До коментар [#1] от "samoedin":Аз намерих филмчета - това са много яки прилепи -на око .......къде 500 грама месо , не са , като моите на двора има няма 100 и не кълве комари, / не зна, к'во яде / .... баш черно животно, като го сварят на супа с домати даже не посивява.........
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  Моите са сивички като се опърлят. Ама за супичка си требват поне десетина...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 17. 17 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  "...американският президент Доналд Тръмп без доказателства обвинява, че от него може да е изтекъл вирусът"

  Ще бъде крайно погершно да бъда наречен защитник на Тръмп, но никога няма да дойде нещо по-добро от него ако нивото на оплюването му е по-ниско от неговото собствено!

  Не са необходими доказателства за твърдението, че нещо МОЖЕ да е било така.

  Това е спекулация, не обвинение.

  Всеки научен институт в света МОЖЕ да е източник на опасност.

  Тръмп е казвал достатъчно много неистини в прав и недвусмислен текст за да се заяжда човек толкова неграмотно точно с това.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Весело
 19. 19 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  По темата за вирусите: новината може да се синтезира така: "Виждаме много, много вируси. Плъзнали са навсякъде. Много, много пари трябват за да се развали магията!"

  В следващите 5-10 години ще има бум на вирусологията, а Илумина ще продължи да продава ДНК секуенсъри с бясна скорост.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 20. 20 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":"Дедо ти все проверки е правил на животните с които е хранил баща ти майка ти..................:)"
  Това че имаш манталитета на дядо ти си е твой проблем. Ние, от дружинката, всяко остреляно прасе задължително го проверяваме. И на село роднините ми не гледат животните като в Столипиново. А ти яж и плъхове, ако искаш.

 21. 21 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#14] от "dpnps":

  300 -400 години :))

 22. 22 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 93 Неутрално
 23. 23 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Цялата статия е написана, да ни каже колко уважавана е вирусоложката от Уханския институт и как тръмп без основания ги бил обвинявал горканите, че изпуснали вируса. Също да се ожалят, че лошият Тръмп им спрял гранта на НПО-то. :-) А да, забравих, да ни уверят, че коронавирустите са минимум 700 и че няма проблем, че са изпуснали един, два. Абсолючна безсмислена бозица за наивници!

 24. 24 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Открили Америка.От началото на 20 век се знае че прилепите са резервоар за много най различни вируси, сред които и различни видове корона вируси. И това не са само прилепите в Китай, а въобще прилепите по света.Причината е, че имат много силна имунна система, която успява да супресира антигените, но в рамките на колонията от десетки милиони прилепи, заболяването никога не изчезва напълно.
  —цитат от коментар 12 на dpnps


  Връзката е обратна. Прилепите имат силна имунна система защото са изложени на голям брой вируси, а те са изложени на много вируси заради начина им на живот - големи миграции и голяма гъстота на съобитаване със себеподобни (в пещери). За ирония това е също една от причините хората да са изложени на повече вируси за последните 100-200 години. Но докато това се е случвало за милиони години при прилепите при хората е нов феномен - т.е. вирусите, които са безобидни за прилепите заради продължителното им съжителство, са смъртоносни за хората.

 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Неутрално

  До коментар [#20] от "evtimvz":

  И тези проверки - вярваш ли, че са ви спасили живота?

  [email protected]
 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Неутрално

  До коментар [#20] от "evtimvz":

  Което не става за ядене не ходи по горите, а се крие да мре....

  [email protected]
 27. 27 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Весело

  Ъжас. На свечеряване излизат три прилепчета над вътрешния двор и си летят весело и аз им се радвам. Значи ше заразяват със смъртоносна зараза. Е сега ше кажа на комшиите- телезомбаци, за грозящата ги смъртна опасност! Да си заковат прозорците, да не свалят в никой случай маските, дори и насън и по време на къпане, да пият Аче концентрат и да ядат само лековитите фурми на чичо Тиква.
  И нека пророк Мутаф и светиня му Кантарион да помагат.

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 28. 28 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 535 Неутрално

  "...американският президент Доналд Тръмп без доказателства обвинява, че от него може да е изтекъл вирусът"Ще бъде крайно погершно да бъда наречен защитник на Тръмп, но никога няма да дойде нещо по-добро от него ако нивото на оплюването му е по-ниско от неговото собствено!Не са необходими доказателства за твърдението, че нещо МОЖЕ да е било така.Това е спекулация, не обвинение.Всеки научен институт в света МОЖЕ да е източник на опасност.Тръмп е казвал достатъчно много неистини в прав и недвусмислен текст за да се заяжда човек толкова неграмотно точно с това.
  —цитат от коментар 17 на Боби Колев


  Това е един от безспорните таланти на Тръмп - да докарва опонентите си до състояние в което те говорят по-големи глупости от него. На този фон неговите глупости изглеждат много по-малко глупави.

 29. 29 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 535 Неутрално

  По темата за вирусите: новината може да се синтезира така: "Виждаме много, много вируси. Плъзнали са навсякъде. Много, много пари трябват за да се развали магията!"В следващите 5-10 години ще има бум на вирусологията, а Илумина ще продължи да продава ДНК секуенсъри с бясна скорост.
  —цитат от коментар 19 на Боби Колев


  Илумина име предостатъчно бизнес и без секвенирането на вируси. Предостатъчно!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 535 Неутрално

  "Открити са 630 нови генетични секвенции на вируса."

  Истинският въпрос е дали не са били 631, като в последствие, около януари, един е бил изваден от списъка за публикуване...

 32. 32 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 418 Неутрално

  човекът убива природата,нормално е и природата да отвърне

 33. 33 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Не прилепите,а китайските комунисти са по-опасни за света.

 34. 34 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  До коментар [#30] от "Димитър Димитров":

  Дааа , бе ............... знаеш ли колко бубулечка се въди по там ?

  [email protected]
 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  До коментар [#30] от "Димитър Димитров":

  Явно не сте учили хранителната верига в училище???

  [email protected]
 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Кви учени са, вече над 6 месеца не могат да разберат колко време живее тъпия вирус. Или са пълни льольовци или има някаква конспирация

 37. 37 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Не много скъпо и доста популярно лекарство, което се използва при чревно разстройство, може да бъде много ефективно в борбата срещу COVID-19 средство при условие, че пациентът не се нуждае от хоспитализация и интензивна терапия.
  Учените отбелязват, че данните, с които разполагат, не са достатъчни да потвърдят ефекта от приема на фамотидин. Според тях е нужно да се проведат клинични изследвания с участието на по-голям брой хора.

  Фамотидин се произвежда от Софарма и струва само 3 лв.

 38. 38 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  ''...по-важно е новите вируси да бъдат разпознавани, преди да плъзнат в гъсто населена от човека среда."

  Точно обратното. Престъпното замъкването на вируса в от пещери в които никога не е стъпвал човешки крак в гъстонаселени райони, доведе до сегашната пандемия. От публикувани в научни списания статии се разбира, че с парите от канадски и американски грантове, китайски пишман-изследователи са замъкнали в Ухан над 800 корона вируса и са експериментирали с тях.

  В света сигурно има десетки хиляди смъртоносни вируси и бактерии, които чакат своя звезден час. Трябва да се забранят всякакви изследвания на такива вируси в близост до населени места и в такива кочини като китайската. Ако някой иска да се забавлява, в Тихи океан има острови на хиляди километри от най-близката суша. За да не забавляват после с басни, как един прилеп кихнал на един панголин, па той заразил продавачката на пазара за морски продукти. Накрая се оказа, че на пазара не са продавали нито прилепи, нито панголини, а и заразата не е тръгнала оттам.

 39. 39 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  С тела само от няколко грама достигат до 40 годишна възраст. Ако разгадаем тия загадки и ги приложим при хората като нищо ще го докараме до 300-400 години живот. :)
  —цитат от коментар 14 на dpnps


  Глупости на търкалета. Туй пак китайците ли ти го казаха. Обикновено прилепите живеят 15 години, има няколко вида които достигат до 30, а имало регистриран случай до 41. Между другото, по твоята логика слонът трябва да е хилядолетник, а китът безсмъртен.

 40. 40 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 9 Любопитно

  Серияла Короната Очаквайте продължение явно Ефекта много им хареса та сега е време докато някой хора са още психясали да ги облъчим напълно за да са Фенове на всички угодни мерки за управление

 41. 41 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5609 Весело

  Прав беше генерал Годжи! Очаква се яко да се мре!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 42. 42 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 9 Весело

  До коментар [#3] от "evtimvz":

  Е кво ще ядат после?

  без подпис!
 43. 43 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#39] от "gianni":

  Ето ви научнопопулярни филми по въпроса.

  https://youtu.be/iJ2jDPgvbTY

  https://youtu.be/vCbZHvsX1dk

 44. 44 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#39] от "gianni":

  При бозайниците има корелация между телесна маса и продължителност на живота. Прилепите са outlier.

  https://arstechnica.com/science/2019/06/why-do-bats-have-such-bizarrely-long-lifespans/

  In mammals, there's a relatively simple relationship among metabolism, body mass, and lifespan. For the most part, as the size of the mammal goes up, its metabolism slows down and its longevity increases. There are exceptions, and we are one of them. We're much longer lived than other mammals with a similar body mass. Bears, which tend to weigh quite a bit more than us, rarely live past 30.

  But a new paper about longevity includes a remarkable statistic: "Nineteen species of mammals live longer than humans, given their body size, of which 18 are bats." What is it about bats that's so exceptional? A new study takes a careful look at bat aging and finds, at a time when most species are shutting down genes that help keep cells and tissues healthy, bats are cranking them up.

 45. 45 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2020 Любопитно

  Всички ше измрете,богъ да ви прости!
  —цитат от коментар 2 на Solomon Sigonalapa


  Мислиш ли, че обитателите на психиатричните отделения имат имунитет, поради което не са застрашени?

  Мараба, С-ДС доносници!
 46. 46 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2020 Весело

  Поредният бал на експертите. Наслада за окото ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 47. 47 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#5] от "evtimvz":

  Ние ядем ли хора, за да се заразим, от който и да било вирус ?

 48. 48 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#25] от "karabastun":

  Е трихинелоза се вижда и от не специалуст

  гошо
 49. 49 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#1] от "samoedin":В тия пещери , ЗНАЕТЕ ЛИ с какво се храни?
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  С комунисти затова е толкова зъл

 50. 50 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  Цитат:
  Стотици коронавируси са открити при прилепите в Китай и това е върхът на айсберга

  ----------
  Спомняте ли си още при подстъпите на истерията с короната какъв контролен въпрос задавах? Спомняте си!
  Откога действа гравитацията:
  1) от откриването ѝ като природна закономерност
  или
  2) по-отдавна...

  Както и друго - че ако проверят египетските мумии - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще открият корона...
  И друго ви намилах - че вирусите са на милиарди години и не са току-така - грабваш микроскоп и го "откриваш"... А като си зададем друг контролен въпрос - след като вирусите са на милиарди години, а човекът и прародителите му от по-скоро, но достатъчно дълго - какви комбинации биха могли да възникнат и да се ширят навсякъде.

  Доколкото знам всеки от нас носи в себе си кило-кило и половина най-разнообразни вируси, бактерии и пр... Като вземем предвид размерът им - бройте им бройката, че и разновидностите.

  Като Заключение - незнанието е СИЛА, затова и такива стряскащи научни "открития", които би трябвало да са известни на всяко лице, което кандидатства за прием в ясли...

 51. 51 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#5] от "evtimvz":

  Всеки истински мъж, яде "котенца"!

  А и при подходящата термична обработка, вирусът умира.

 52. 52 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  По темата за вирусите: новината може да се синтезира така: "Виждаме много, много вируси. Плъзнали са навсякъде. Много, много пари трябват за да се развали магията!"В следващите 5-10 години ще има бум на вирусологията, а Илумина ще продължи да продава ДНК секуенсъри с бясна скорост.
  —цитат от коментар 19 на Боби Колев


  При ДНК секвенцирането има и други играчи освен Илумина.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Прилепите не са непременно малки по размер. Има и доста големи - напр. т.н. мега-прилепи:

  https://featuredcreature.com/wp-content/uploads/2012/10/Acerodon-jubatus1.jpg

  https://previews.123rf.com/images/vadimmva/vadimmva1810/vadimmva181000032/110024611-a-tourist-girl-is-photographed-with-a-megabat-flying-fox-or-fruit-bat-on-bali-indonesia-.jpg

  https://www.interfaith.org/community/attachments/1356/

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 55. 55 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  И откога размерът има общо с дълголетието ве кавалИма кучета по-тежки от мене ама не изкарват 20 годиниТо синият кит трябва да живее 10000 години
  —цитат от коментар 53 на Димитър Димитров


  Ако беше погледнал статията дето я е линкнал колегата щеше да разбереш, че хората са едно от изключенията. Но то е защото имаме интелигентност, която ни дава медицина и която ни позволява да имаме добри маниери на общуване (е, някои от хомо сапиенс са изключение).

  Без медицината хората рядко са доживявали до 40г. възраст.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 56. 56 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  А у нас някой дава ли си изобщо труд да изследва? Или я караме, както с аутопсиите - 4 бр / 1 пандемия.

 57. 57 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Стотици по прилепите и хиляди -- в лабАраториЙте.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 58. 58 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1270 Весело

  Това богатство от коронавируси не може да истане неизползвано.
  Китай трябва да поиска незабавно рекет от целия свят, понеже иначе ... стотиците новооткрити коронавируси започват едно дълго, скъпо, болезнено и смъртоносно пътешестват из света!

  Единственият отговор би бил контраатака с вируса на ебола!
  Или ядрено унищожаване!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Много успокояващо. Ще трябва да помагаме на Китай в изхранването, за да спрат да ядат диви животни.

 60. 60 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Много успокояващо. Ще трябва да помагаме на Китай в изхранването, за да спрат да ядат диви животни.
  —цитат от коментар 59 на Роси


  Дори се сещам как - толкова улични кучета скитат из градовете ни. че като нищо бихме могли да изхранваме целия Ухан, в продължение на един-два дни.

 61. 61 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1046 Неутрално


  Без медицината хората рядко са доживявали до 40г. възраст.
  —цитат от коментар 55 на Николов


  Да, а с коронавируси ще изкарват 10 пъти по толкоз. Особено тия от старческите домове. Смесваме различни факти, круши с килограми, за да докажем някаква безумна идея да се мъкнат смъртоносни вируси от пещерите в Китай. Зер някой ще нацвъка статиите си в някой медицински журнал. Ами защо не се научим да летим, пък може там да е секретът на дълголетието на прилепите. Може и да се научим да изпадаме в хибернация. Спорт и здрав сън, основа на дълголетието.

 62. 62 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Без медицината хората рядко са доживявали до 40г. възраст.
  —цитат от коментар 55 на Николов


  Без медицина и ваксини средната продължилност на живота ни би била около 30 години, точно колкото на първобитните хора от преди 10 хилядолетия.

  За това и половото съзряване при жените настъпва около 12-13 годишна възраста.

 63. 63 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2328 Весело

  Мхм пък танзанийския президент изпрати проби на СЗО от козичка и различни видове плодове и ги кръсти на хора. И всички те се оказаха заразени с корона вирус. ВЕрваме на СЗО безрезервно! Няма никаква манипулирана статистика по света за короната!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK