Изолация и онлайн изпити очакват студентите в британските университети

Изолация и онлайн изпити очакват студентите в британските университети

© ReutersНа студентите в университетите във Великобритания може да се наложи да живеят само с други хора от курса им и да поддържат строга физическа изолация, когато започне новият срок през септември.


Според плановете, които се обсъждат в редица университети, студентите ще контактуват със свои колеги само в определени курсове и потоци, за да сведе до минимум опасността от инфекция от коронавирус, разказва британския вестник "Гардиън". В университета студентите, преподаватели и служителите ще се движат по строго определена система.


Лиз Барнс, вицеканцлер на Университета на Стафордшир, заяви, че "балоните" ще позволят на студентите да имат достъп до съоръженията в кампуса, като същевременно ще ограничат броя на хората, с които си взаимодействат. "Те ще се прилагат навсякъде на територията на университета", каза тя.
Университетските ръководители са загрижени да уверят бъдещите студенти, че няма да получат по-лошо образование на фона на опасенията от спад в приходите в размер на 760 млн. лири (850 млн. евро), ако приблизително един от петима студенти отложи курса си.


На пресконференция на групата Universities UK за мерките за излизане от кризата нейният председател Джулия Бъкингам, заместник-канцлер на университета "Брунел", заяви, че заниманията няма да се изместват изцяло онлайн, а се планира "смесено" образование, комбинирайки някои онлайн лекции с по-малки срещи лице в лице. В "Брунел" пропорцията на онлайн обучението ще варира в съответствие с правителствените указания за физическо дистанциране.


"Студентите искат да получат това изживяване, което е възможно най-близко до техните очаквания, когато са кандидатствали миналата есен. Ние ще преподаваме лице в лице, когато е възможно, и ще използваме онлайн лекции, когато е необходимо", каза тя.


Повечето студентите не могат да очакват да им бъдат възстановени парите от таксите, ако не са доволни, тъй като университетите са направили значителна инвестиция в онлайн обучението, преработена инфраструктура и осигуряване на медицинска и психологична помощ, добави Бъкингам.


В "Брунел" ще се въведат възможни факултативни дати за януари за местни студенти в някои по-големи следдипломни и бакалавърски програми, както и за всички международни студенти, които не могат да пътуват през септември. Очаква се много от британските университети да предприемат подобни стъпки.


Допитване на University and College Union сред 516 нови студенти показа, че почти три четвърти биха предпочели учебната година да започне по-късно, за да могат да присъстват на лекции на живо и да имат по-малко онлайн уроци.


Университетите също планират да заменят ежегодните седмици за ориентировъчни срещи на първокурсниците, които обикновено се провеждат през септември и октомври, с виртуални събития, за да могат студентите да се срещнат и да се запишат на извънкласни дейности. Ако правилата за физическо дистанциране позволяват, някои университети разглеждат възможността да проведат тези събития на живо.


Много е вероятно изпитите следващата година да се провеждат онлайн, което ще повтори края на текущата учебна година, въпреки че студентите, които нямат подходящи условия или интернет достъп, ще могат да се явят на изпити на място.


"Знам, че беше много трудно и несигурно време за студентите", заяви Мишел Донелан, министър за университетите в Министерството на образованието на Великобритания. "Радвам се, че университетите взимат решения и планират как могат да адаптират курсовете, ако настъпят ограничения през есента, осигурявайки много необходима яснота на студентите."


Миналата седмица правителството публикува и официалните си насоки за отварянето на университетите през есента.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Много хубаво ,а най хубавото е опита да източат по 10-20000 паунда на родителите им за виртуално обучение от дома , поне ще спестят от риск да ходят до Великобритания и да рискуват среща с многото болни там и зараза , след което пък ще им удържат няколкодесетки хиляди паунда за лечение ,по добре без образование там .

 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2067 Весело

  Сега е момента българските "университети" да започнат бизнеса с английски дипломи.....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Неутрално

  Май както обикновено си приказваме наизуст. Всички университети работят много сериозно по логистиката на занятията налагана от санитарниите изисквания за малки групи и отстояние на 2 м от следващия студент. По принцип няма много уивреситетски помещения пригодени за такава работа, зала която обикновено побира 300 сега ще има максимум 55-60 места. Докато няма достъпна ваксина ще е така, занятия на смени с дезинфекция, занятия на групи онляйн с рисъствени упражнеия за малки групи, индивидуални консултации и т.н.

 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Весело

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Кой ви кара детето ви да учи във Великобритания и да плащате 20 000 паунда? Нека си учи в България, където всичко е толкова добре уредено и вие контролирате процесите...

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2067 Любопитно

  До коментар [#4] от "daskal1":

  Имате много добро чувство за хумор....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Весело

  До коментар [#5] от "mitko11":

  Мошеничествата с "английски дипломи" от някои съветски емигранти в Лондон бяха доста активни в средата на 1990-те. Но платилите бързо разбраха, че такива дипломи не минават , а и Интерпол беше задвижена заедно с националните служби. Тогава беше наистина интересно, сега си е въпрос на възможности на които се базира избора. Като казвам възможности става въпрос не само за финансите на родителите, но и за потенциала на детето, има една българска поковорка, че "от всяко дърво свирка не става" :-)

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  Гледах снимки в нета за времето на испанският грип в Щатите. Та там показваха водене на лекции на стиуденти на стадион вместо в зала.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2067 Любопитно

  До коментар [#6] от "daskal1":

  Мо0шеничествата с английски и немски дипломи си вървят неперекъснато и не са спирали. Само са сменени формите на узаконяване. Ето някои от формите:
  - базово обучение 1,2 или 3 години в България и доучване 1 или 2 години в Англия.
  -съвместен проект за обучение между царевичен университет в Англия/който е известен само в рамките на града/ и подобен в България в рамките на "междууниверситетско образование".
  -получаване на сертификат/ не диплом/ от определен университет за посетен няколкомесечен курс и третирането му като документ за завършена степен на образование.
  -изтегляне в първите 1-2 години на обучение на дисциплини, които не са структуроопределящи и изучаването им в България, а след това доучване в Германия или Англия. Медицинския университет във Варна работи по тази схема - понеже в Германия много трудно се влиза медицина и местата са ограничени, имат договорка за обучение в Българи на немски език в продължение на една или 2 години. Водят им се дисциплини като Хигиена и екомедицина, Теория и методика на заниманията с аеробика, Текстови структури и езикови употреби в мултимедийните презентации на теми от медицинската наука... и т.н. Тази подготвителна година се признава за приемен изпит в Германия и също се признават взетите изпити....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Неутрално

  До коментар [#8] от "mitko11":

  Моделите 1+3 и 2+2 са разпространени, основно поради принципа за "общообразователния сегмент" в бакалавърското образование, при който концентрацията в специалността е през последните 2 години.
  Виж, за медицинско образование от този тип не съм запознат, все пак там има доста допълнителни изисквания към стажа в болница и лицензирането от държавата. Ключовата дума тук е "лицениране" като документ за професионална дейност със свързаната правна отговорност.
  А кой признава летен курс за образователна степен вече си е въпрос на система в държавата, нормално не би трябвало да е така.

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Весело

  До коментар [#7] от "DDR":

  За този период можеш да видиш и групови молебени за спиране на епидемията. Да не ти казвам, че цената на учебната такса в САЩ в университет, в който днес е 42 хиляди годишно, в края на 1960-началото на 1970-те е била само 800 долара.

 11. 11 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  "Студентите искат да получат това изживяване, което е възможно най-близко до техните очаквания...
  >>> А аз очаквам да получа ..оживяване, ама кой ли мисли за моите очаквания.Клиентът винаги има право.

 12. 12 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Дали пък така няма да е по-добре за студентите, да си остане тази схема и за в бъдеще?

 13. 13 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 765 Весело

  Предполагам, че положението в българските университети за разлика от британските ще бъде блестящо и нашите студенти ще са цъфнали и вързали през следващата година!? ;)

  Единствената сигурна разлика е, че местата в британските университети няма как да не бъдат запълнени до дупка, след като за едно място има достатъчен брой кандидати, за разлика от българските университети.

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Неутрално

  До коментар [#12] от "stanimirkou":

  За мотивираните и можещите студенти сигурно ще е по-добре, но за тези които искат някои да ги подбутва вместо мама и на когото (и от когото) да се оплакват - не.
  За България не зная, но за американските студени имам доста близки впечатления от това какво реално искат. В случая обаче става въпрос за сериозна материална отговорност на университетите доста различна от тази в Европейската правна система.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK