Кой притежава Covid-19: пандемията възроди дебата за споделянето на данни

Кой притежава Covid-19: пандемията възроди дебата за споделянето на данни

© ReutersПандемията от коронавирус отново разпали дългогодишния дебат дали вирусите може да са собственост на дадена нация и дали държавите са задължени да споделят биологични проби и научни данни, които са от ключово значение за разработването на животоспасяващи лечения и ваксини.


Повече от 7 милиона души са били заразени от новия коронавирус в световен мащаб.


Китай, където вирусът се появи в края на миналата година, сподели данните за генома на вируса (GSD) със Световната здравна организация (СЗО) в началото на януари. Това даде възможност на лаборатории по целия свят да започнат разработването на тестови комплекти, лекарства и ваксини.
Оттогава обаче избухна война на думи за това кой първо ще получава достъп до ваксини и лечения, която бе подсилена от информацията, че САЩ се се опитали да получат и ограничат достъпа до потенциална ваксина, разработвана от германска фирма.


Морално грешно е да мислим, че някой има по-силни претенции за ваксина, тъй като живее в богата страна.


Марк Екълстън-Търнър,

съавтор на скорошно изследване по въпроса за достъпа до ваксини


Международната правна система насърчава държавите да гледат на вирусите като на свои "суверенни ресурси, които могат да се търгуват в замяна на бъдещи здравни услуги и стоки, като ваксини", каза той пред фондацията Thomson Reuters.


"Трябва да се отдалечим от този модел към друг, в който вирусите и здравните продукти, които са разработени от тях, се разглеждат като обществени блага, към които всички хора по света имат еднакви права и достъп", каза Екълстън-Търнър, преподавател по международно право в Университета в Кийл, Великобритания.


Законови пречки


Различните държави и преди са спорили за споделянето на вирусни проби и данни, както и за достъпа до ваксини, особено по време на кризата от СПИН и епидемията от ебола.

  • През 2007 г. Индонезия спря да споделя проби от вируса на птичия грип H5N1, поради опасения, че богатите страни разработват ваксини въз основа на тези щамове, които след това ще продават на високи цени.
  • Индонезия възобнови споделянето, след като СЗО се ангажира да спомогне за засилване на производството на ваксини в по-бедните страни, но спорът отново показа множеството постоянни проблеми пред споделянете на научни данни и биологични проби.

Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие (1992 г.) и съпътстващият Протокол от Нагоя (2012 г.) за достъп и споделяне на ползите признават суверенитета на нациите над генетичните ресурси, без законово задължение за споделяне, дори при спешни случаи.


"Липсата на ясно правно задължение за споделяне представлява пропуск в международното право, което пречи на отговора на пандемиите и научния прогрес", пише Екълстън-Търнър в публикация в списание Science през май.


Но "ограничаването на достъпа до ресурсите въз основа на държавния суверенитет може да бъде една от малкото възможности за въздействие на развиващите се страни (над по-богатите - бел.ред.), които се надяват да договорят справедлив достъп до диагностика, лечение и ваксини", каза той.


Въпросът кой е собственик на данните - и не само научни данни - отново се появи по време на сегашната криза, докато държавите внедряваха технологии за проследяване на вируса, за които експертите в областта на цифровите права казват, че нарушават правото на личен живот.


Но самата идея за суверенитет на данните "е илюзорна", казва Мартин Тисн, управляващ директор на благотворителната организация Luminate, която работи по въпросите на цифровите права.


"COVID-19 е обществена вреда; ние ще се борим срещу нея чрез изграждане на обществено благо. Данните, моделите и софтуерът, използвани за справяне с пандемията с COVID-19, трябва да бъдат възможно най-достъпни", каза той.


Задължително споделяне


Настоящата пандемия изостря съществуващите неравенства и разкрива уязвимостта на хората в неравностойно положение, включително градските бедни, коренното население и работниците мигранти, според групите за правата на човека.


Разликата между заможните и бедните нации се вижда във всичко - от карантинните центрове до мерките за помощ - а вече има и опасения, че така наречените "имунитетни паспорти", които могат да улеснят хората да пътуват или работят, биха засилили още повече неравенствата.


Ето защо СЗО трябва да осигури "задължително споделяне в световен мащаб" на свързаните с COVID-19 знания и данни "като нуждите на определена група да бъдат с по-голямо значение от способността й за плащане", заявиха в открито писмо миналия месец повече от 150 учени, бивши държавни глави и служители на ООН.


"Идеята за безплатен достъп до ваксини, данни и лечения се основава на опита на специалистите в областта на здравеопазването и развитието, че отказът на достъп често е сериозен проблем при справянето със здравна криза", заяви Пурнима Мане, бивш ръководител на нестопанската организация Pathfinder International в сферата на здравеопазването и експерт по сексуално и репродуктивно здраве.


"Това е напълно уместно по време на глобална пандемия, при която по-бедните страни и по-слабо защитеното население в различните страни често не могат да се възползват от развитието и прогреса в науката", казва Мане.


Luminate финансира проект на базирания във Великобритания Институт за отворени данни (ODI), за да може всички данни, свързани с коронавируса, да се използват "бързо и без ограничения от тези, които най-много се нуждаят от тях, и да бъдат от полза за всички".

 • СЗО създаде група за общ достъп и действия - COVID-19 Technology Access Pool - заедно с други международни институции и около 30 държави, която има за цел да направи ваксините, тестовете, леченияте и други здравни технологии достъпни за всички.


Но макар че има много примери за бързо споделяне, кризата също така подчерта реалността, че "страните може да не се откажат лесно от своята собственост над патогенните генетични ресурси и свързания GSD", каза Екълстън-Търнър. Това, което е необходимо, е правна рамка, която да направи тези ресурси достъпни за научни изследвания и разработки, каза той.


"Разбираемо е, че страните ще искат да използват своята позиция на "собственици", за да получат справедлив достъп до необходими и ограничени ресурси", заяви Джени Тенисън, вицепрезидент на ODI. Но отказът да се споделят данни е "все едно да си отрежете носа, за да спрете хремата".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Споделиха генома чак след като една частна китайска лаборатория го пусна публично. Лабораторията властите я затвориха след 2 дни, но късно.

 2. 2 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Глобалната мошенгия Ковид 19

 3. 3 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Световната здравна организация (СЗО)

  -----------

  кои я държи?
  кои я финансира?
  как се взимат решение там?

  това че има дуната "Световната " нищо не значи.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  От това дали ще стигнем до споделяне на такава важна информация и споделени усилия в решаването на глобални проблеми ще разберем дали сме научили нещо от тази пандемия или следващата /не дай си Боже/ отново ще ни "изненада" и ще затвори света за месеца....

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Проблемът има две страни. От една - всеки има право на лекарства и здравеопазване. Но от друга защо една държавна или частна лаборатория, която е похаечили милиарди, да е длъжна да подари резултатите то труда на хиляди учени на някой корумпиран режим, който от десетилетия ограба поданиците си и не дава един цент за здравето им?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Споделиха генома чак след като една частна китайска лаборатория го пусна публично. Лабораторията властите я затвориха след 2 дни, но късно.
  —цитат от коментар 1 на dinko


  Източник на тази информация?

 7. 7 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 298 Весело

  "Китай, където вирусът се появи в края на миналата година, сподели данните за генома на вируса (GSD) със Световната здравна организация (СЗО) в началото на януари. Това даде възможност на лаборатории по целия свят да започнат разработването на тестови комплекти, лекарства и ваксини."

  Това няма как да е станало.
  Според Американските полит-лъжци до Април месец никой не е знаел за това заболяване, защото Китай е крил.

 8. 8 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 298 Весело

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  "някой корумпиран режим, който от десетилетия ограба поданиците си и не дава един цент за здравето им?"

  Кой режим визирате тук?
  Защото ситуацията в САЩ не е много различна от гореописаната.

 9. 9 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 298 Весело

  До коментар [#3] от "WWW":

  САЩ като най-големия донор имат най-сериозно представителство в СЗО.

  Така че може да се каже че САЩ я държаха, преди президентът им да реши да си измие ръцете със СЗО... предизборно!

 10. 10 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 298 Весело

  [quote#6:"Elan Morin"][/quote]

  Няма източници.. тукашните специалисти не работят с такива отживелици. Но по лошото е че май полицитите в САЩ също не работят с никакви източници а логиката им е направо абсурдна.

  По досегашната логиката на САЩ това трябва да са следващате точки във външната им политика.

  1. Италия е скрила за епидемията.Ето ви цяла статия в дневник по въпроса (да се неначудиш):
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/05/08/4064425_greshki_premulchavane_na_fakti_i_provali_sa_doveli_do/?ref=id&_ga=2.187687980.50088712.1589156143-59491485.1575249917

  2. Доказа се че епидемията в САЩ е стартирала основно заради влезнали от Европа, в частност Италия.

  3. Веднага да осъдим Италия в граждански съд за 1 трилион долара вредни. А ако не можем поне да ги понаплюем. :)

 11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "dpnps":

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":"някой корумпиран режим, който от десетилетия ограба поданиците си и не дава един цент за здравето им?"Кой режим визирате тук?
  —цитат от коментар 8 на dpnps


  Никой конкртетно. Поставям принципно въпроса. Ако "визирах" някой, щях да го напиша!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 12. 12 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 298 Весело

  Споделиха генома чак след като една частна китайска лаборатория го пусна публично. Лабораторията властите я затвориха след 2 дни, но късно.
  —цитат от коментар 1 на dinko


  Не знам откъде сте взели тази информация, но ето ви официалния таймлайн на реакцията в Китай.

  2019 година
  21 Дек разследване на ниво провинция Hubei
  27 Дек властите в Пекин са известени
  31 Дек известяват WHO

  2020 година
  11 Януари изкарват генома
  20 Януари доказват поренос от човек на човек
  23 януари затварят 11 милионен Ухан
  25 януари затварят 60 милионна провинция Хубей

  Януари месец в Европа имаше единични случаи. Мерките които се взимаха в Китай бяха видими за всички. И някои държави решиха да вземат мерки, други не. Това са фактите.

 13. 13 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Втората вълнá" дойде.
  Коронясаните гъмжат между нас; някои и съзнателно се прикриват, кат андрешковците у Доспат, и така разнасят масово мора.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Проблемът има две страни. От една - всеки има право на лекарства и здравеопазване. Но от друга защо една държавна или частна лаборатория, която е похаечили милиарди, да е длъжна да подари резултатите то труда на хиляди учени на някой корумпиран режим, който от десетилетия ограба поданиците си и не дава един цент за здравето им?
  —цитат от коментар 5 на Nil satis nisi optimum


  Вярно е и в същото време има и една трета страна. Когато става дума за епидемия, докато заразата върлува някъде, все едно дали в бедна или богата, корумпирана или не страна, риска от разпространение остава и е малко глупаво, ако говорим за държава, да си държи ваксината или лекарството и риска за нейните хора да е налице.
  Когато е частна фармацевтична комания, тя напротив, за да печели от продукта си има интерес заразата да върлува и тук въпроса кой е беден или богат, дали ще плащат държавите ( здравните каси) или отделните хора, на тях не им пука.
  Но въпроса е сложен, предвид че поддържането на научен персонал от най-високо ниво, лаборатории и реагенти не е евтина работа и докато това не стане нещо общо, за света или поне за регион/съюз, винаги ще има проблеми.
  Самата СЗО, ако видите структурата на средствата които получава, ще се види, че най-много средства постъпват от частни компании, а да речем половината ( по-малката част) идва от държавите, като над 50% се получават от САЩ и следват развитите европейски и азиатски страни. Китай и Русия са извън 20-тицата, при това със символични вноски. Това е просто един пример, как някой плаща сметката, а всички искат да ползват, ако има какво да се ползва де.
  Същата структура на вноските е в повечето "международни" организации - дали е ООН, дали е МААЕ или Юнеско, все тая. Лошите американци плащат, а добрите комуняги пречат в рамките на възможностите си.

 15. 15 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  По-добре да се шерва, ама това не е фундаментално важен въпрос, ами този за това кой и как има учени, които могат да боравят с тази информация. Големите държави, богатите държави, и някои международни компании.
  Останалите са мизерници и трябва да чакат или да си оправят университетите, общественото здраве и бюджетите.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 16. 16 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#15] от "motochristo":

  ... и да си оправят протоколите за действие в критични ситуации.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Човечеството отдавна подмина момента, в който можеше да се набляга на здравето и превенцията, а не на лечението. През цялата пандемия НИКОЙ не обясни как да си подсилим имунната система, за да посрещнем по-леко заразата, която беше неизбежна. Проглушиха ни ушите с ограничения, но никой не каза как точно лекуват хората по болниците и с какво това е по-добро от домашното лечение. И сега като дойде ваксината, пак ще става дума просто за едни пари.

 18. 18 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 568 Неутрално

  "Модел, в който вирусите и здравните продукти, които са разработени от тях, се разглеждат като обществени блага, към които всички хора по света имат еднакви права и достъп"

  Но инвестициите в изследванията, лабораториите и обучението на специалистите, правещи създаването на ваксините възможно, си остават задължение само на богатите, разбира се. Това е то справдливостта! Венсеремос!

 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  "Китай, където вирусът се появи в края на миналата година, сподели данните за генома на вируса (GSD) със Световната здравна организация (СЗО) в началото на януари. "

  Изглежда ми много безсмислено.
  Кому е нужен генома разшифрован от китайците. Учените се нуждаят е множество проби за да си ги разшифромат сами и да търсят прилиги, разлики, тенденции.
  Разшифроването на геном на неадерталците от намерени кости логично и трудно но го направифа датчаните. Да, датчаните заслужават уважение.

  подпис
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Или ще споделяме и всички заедно ще оцеляваме ,или заедно ще загиваме.

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#12] от "dpnps":
  "2020 година
  11 Януари изкарват генома
  20 Януари доказват поренос от човек на човек
  23 януари затварят 11 милионен Ухан
  25 януари затварят 60 милионна провинция Хубей"

  Защо ли пропускаш нещо съвсееееем маловажно.
  Затварят 11 милионен Ухан но само за вътрешни пътувания в Китай.
  Международните линии изпращат и изпращат заразени китайци по цял свят.


  подпис
 22. 22 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 511 Неутрално

  "Трябва да се отдалечим от този модел към друг, в който вирусите и здравните продукти, които са разработени от тях, се разглеждат като обществени блага, към които всички хора по света имат еднакви права и достъп"

  С други думи едни ще плащат за разработването на ваксината а другите ще получат тази благина без да са дали нищо. И кой ще плати милиардите за разработване на ваксина ако знае, че няма никакъв шанс да си върне инвестицията?

 23. 23 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иван K":

  Да, както и Италия "изпраща" заразени Италианци по цял свят.
  Ами Англия и техните туристи от които пламна Банско?

  Изпратиха ни ги! хаха

  Какво да говорим за САЩ. Те и до ден днешен не са спряли и един полет. А там има 2 милиона заболели.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK