На живо

Коронавирусът по света: Отрицателният резултат от PCR тест рядко е грешен (хронология)Дневник" следи разпространението и ефектите на коронавируса по света. Новините от България четете тук, карта на болестта вижте тук.
Отрицателният резултат от PCR тест рядко е грешен

Смятаният за най-прецизен метод за диагностика на зараза с новия коронавирус - с нар. PCR тестове на секрет от носоглътката, рядко дава грешен резултат. За да проверят това група изследователи са анализирали данни от почти 21 хиляди души с отрицателен резултат. Под 5% от тях са се върнали в седмицата след взимането на пробата, защото симптомите, заради които са се подложили на PCR тест, не са изчезнали или са се влошили. От тази малка група едва 22-ма, или 3.5% са се оказали с позитивен резултат при втория тест. "Тези наблюдения предполагат, че се случва да има фалшиви отрицателни резултати за SARS-CoV-2, но количествено много по-рядко, отколкото се смята в момента", пише в публикацията в специализираното издание Clinical Infectious Diseases. Екипът допълва, че още по-точно определяне прецизността на тестовете ще е възможно, едва когато се проверят и хиляди хора, които са дали отрицателни резултати, но не са се върнали след това.

Симптомите от коронавируса може да остават седмици наред

Заразените с COVID-19, които не са достатъчно зле, за да бъдат настанявани в болница, са съветвани да се самоизолират за 14 дни, но симптомите им се запазват многo по-дълго. Това твърдят лекари от Атланта в щаtа Джорджия, които са проследили 272-ма такива пациенти. Те са разговаряли по телефона с тях на всеки 12 до 48 часа в продължение на 50 дни. Три седмици след след първите симптоми 41% от тях са продължавали да кашлят, 24% са имали затруднено дишане, 23% още не са възстановили усета си за миризми и вкусове, също толкова са били със запушени синуси и 20% са се оплакали от главоболие. Заключенията им са публикувани на платформата medRxiv, на която се споделят наблюдения, тепърва подлежащи на проверка и потвърждение или опровергаване. Изследователите допълват, че данните са според самооценка на пациентите и няма информация дали симптомите отслабват.

Учените от Вашингтонския университет предвиждат 145 хил. смъртни случаи до август, увеличавайки прогнозата си с 5000 случая в рамките на дни. Новите изчисления идват в същия ден, в който Тексас също за рекорден брой хоспитализирани, а в 22 щата е регистрирана увеличение на броя на новите случаи. Сред най-тежко засегнатите са Мичиган и Аризона.

Парижката прокуратура разследва отговора на пандемията

Парижката прокуратура е започнала предварителна проверка за това как властите са реагирали на епидемията от новия коронавирус. Целта е да се изясни дали в действията им не са извършени нарушения, подлежащи на наказателно преследване.


Причината е, че досега в столичната прокуратура са получени 62 оплаквания за подхода на обществени институции, включително министерства, местни власти и домове за възрастни хора. Подробности четете тук.

Носенето на маска остава задължително в Испания дори след края на карантинните мерки, докато новият коронавирус бъде "напълно победен", заяви днес министърът на здравеопазването Салвадор Иля, цитиран от "Франс прес".


Глоба от 100 евро грози хората, които не носят маска на обществени места или в затворени пространства като магазини, когато не може да бъде осигурена дистанция от 1,5 метра между клиентите, уточни министерството в комюнике.


Носенето на маска остава задължително и в обществения транспорт, самолетите и личните автомобили, когато пътниците не са от едно семейство.

IATA очаква най-лошата година за авиацията

Кризата с коронавируса ще донесе на авиационния сектор рекордни загуби за 84 милиарда долара тази година. Това прогнозира днес Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA), цитирана от "Ройтерс" Браншовата асоциация определя 2020-а като "най-лошата година в историята на авиацията".


Очаква се през 2021 година пътническият трафик да бъде с 55 процента над минималното си равнище от тази година, но да остане с 29 процента под нивото от 2019 година, сочи актуализираната прогноза на МАВТ.

Малка Тюрингия отменя ограниченията

Малката централногерманска провинция Тюрингия възнамерява да отмени своите правила за социална дистанция на 13 юни. Това обаче ще я вкара в противоречие със споразумението между федералното правителство и премиерите на отделните провинции, съгласно което рестрикциите трябва да останат в сила до края на месеца, предаде ДПА.


Приета днес от областното правителство на Тюрингия директива отменя тези правила, които ще бъдат заменени от препоръка гражданите да се срещат с членовете само на друго домакинство, различно от тяхното, или с максимум от още десет души.


Тюрингия е една от най-малките германски провинции. Миналия месец обаче нейният премиер Бодо Рамелов предизвика общонационална дискусия за мерките за социална дистанция, след като се обяви срещу наложените в цяла Германия рестрикции заради коронавируса.

Полша затваря мини за въглища

Полша затвори от днес 12 мини за въглища, за да ограничи разпространението на новия коронавирус. Профсъюзите на миньорите се възпротивиха, опасявайки се, че това може да е само претекст за закриването за постоянно на мините. В същото време почти 20% от регистрираните в страната над 27 хиляди заразени са миньори, а половината от всички случаи са в въгледобивния район Силезия.


Обектите спират работа за 3 седмици, но от "Солидарност" питат защо остават отворени други, където има повече заразени. Повечето електроенергия в страната се поизвежда от ТЕЦ-ове на въглища и в следващите няколко седмици правителството трябва да обяви планове за преструктуриране на сектора съгласно климатичните политики на ЕС.

Ваксина за най-бедните по света

Екип британски учени, разработващи в лондонския Imperial College ваксина срещу новия коронавирус, са регистрирали т. нар. социална компания VacEquity Global Health (VGH) за раздаването ѝ, ако успеят да изработят такъв продукт, съобщи Thomson Reuters Foundation. Целта им е ваксината да стигне и до най-бедните по света, вмето да я продадат на голяма фармацевтична компания. Гигантите в сектора са атакувани с предложения за стотици милиони долари от правителства на богати държави.


"В момента смятаме, че фокусът трябва да е върху разрешаване на проблема, а не върху правенето на пари от него", казва един от инициаторти Саймън Хепуърт. Британската AstraZeneca обяви, че е готова да разпространява своя ваксина без да търси печалба, докато светът е в пандемия. Imperial College също се отказва от печалби и смята само да иска "умерена такса" за ваксинирането, като средствата идват от британското правителство и благотворителни организации.

Трафикът по пътищата в САЩ рязко е намалял

Трафикът по пътищата в САЩ е намалял с 39.8% през април, когато десетки милиони американци бяха принудени да работят от къщи заради карантината, а други нямаше как да пътуват, защото мнго дестинации бяха затворени.


Това означава, че през първите 4 месеца на годината са изминати почти 15% по-малко километри, което най-ниският показател от 2001 г. насам. В американския Североизток спадът е дори 47%, като в Кънектикът надхвърля 50%.

Границата между Литва и Полша се отваря

Свободното придвижване между Полша и балтийските страни за граждани на тези държави ще бъде възстановено в петък, 12 юни. Това съобщи днес премиерът на Литва Саулюс Сквернелис, цитиран от ТАСС. В петък се очаква литовският министър-председател да преговаря на общата граница с полския си колега Матеуш Моравецки.


По думите му няма пречки за подновяване на свободното движение на хора между Полша и балтийските страни. Епидемиологичните им показатели са сходни, а огнищата на заболяване, открити в Полша през уикенда, са локализирани, добави той.


Вчера полското министерство на здравеопазването съобщи, че напоследък броят на заразените с коронавируса за денонощие в страната расте - докато преди бяха установявани близо 300 случая на ден, на 6 юни бе съобщено за 576, а на 7 юни - за 575. През последното денонощие в Полша са били регистрирани 205 нови заразени, с което общият брой на потвърдените случаи в страната е достигнал 27 365.


Шестима души са починали в страната от COVID-19 за изминалите 24 часа. С това общият брой на смъртните случаи в Полша от причиняваното от новия коронавирус заболяване вече е 1172. През изтеклото денонощие в Литва са потвърдени нови 7 случая на новия коронавирус. Общият им брой в страната е 1727. С един нов починал от Ковид-19, смъртните случаи в Литва от причиняваното от новия коронавирус заболяване вече са 72.

Кипър допуска туристи от България

От днес Кипър допуска до летищата си туристи от 19 държави, сред които е и България. Те са разделени в две групи на "опасност" (България е сред страните с по-малка), а за държавите извън списъка ще е нужно изрично съгласие на правителството.


Повече можете да прочетете тук.

Великобритания отчита над 64 хил. починали "повече от обичайното"

От началото на пандемията 64 хил. души повече от обичайните средни стойности са починали в Обединеното кралство, сочат новите данни на британската статистическа служба.


Епидемиолози смятат, че необичайно високата смъртност за даден период, сравнена със стойностите за предишните пет години, дава най-ясна представа колко всъщност са починалите заразени с COVID-19. Същевременно част от смъртните случаи може да са били при хора, страдащи от други заболявания, които не са потърсили (или не са получили) медицинска помощ в условията на претоварване на здравната система.


Това уточнение не помага да се установи колко всъщност за починалите.


Статистическата служба има отделна статистика (от днес) с хора, в чийто смъртен акт е записана болестта COVID-19, причинена от коронавируса SARS-CoV-2. Според нея в смъртния акт на 44 110 души, починали само в Англия до 29 май, е записано заболяването. За същия период данните на правителството са за 34 636.


В цяла Великобритания са регистрирани (отново според правителството) 40.5 хил. смъртни случая сред пациенти с COVID-19, вторият най-голям брой починали в света.

Рекорден спад на германския износ

Германската външна търговия се е сринала през април, когато пандемията от коронавирус удари тежко най-голямата европейска икономика. Износът на Германия е отчел най-големият спад от 1950 година, информира ДПА, цитирана от БТА. През април износът се е свил повече от очакваното с 24 процента на месечна основа, а вносът - с 16.5 процента, сочат данни на националната статистическа служба "Дестатис" (Destatis).


Спадът от 31.1 процента на износа, отчетено на годишна основа, е най-големия откакто статистическото ведомство започва да събира данни за външната търговия през 1950 година. Вносът пък се е свил с 21.6 процента спрямо април 2019 година, като по-силна низходяща тенденция на показателя е отчитана само при световната финансова криза от 2009 година.


Анализатори прогнозираха, че през април износът ще се свие с 15.6 процента спрямо март, когато се понижи с 11,7 процента. Спадът във вноса покрива очакванията.

Нови 8600 заразени в Русия

Броят на новите случаи, регистрирани в Русия, стабилно остава в границата 8000-9000 души от последните седмици. Общо 8595 са новите случаи. Заразените от началото на пандемията са 485 223-ма души.


Починалите достигат 6142-ма души, със 171 нови за денонощие.


Оздравелите са 242 397, с 11 709 нови за 24 часа.


Резултатите се базират на 13.2 млн. теста.

Саудитска Арабия може да ограничи поклонниците

Саудитска Арабия може да ограничи рязко броя на поклонниците за хаджа тази година, съобщи "Ройтерс", като цитира източници, запознати с въпроса.


В страната потвърдените случаи на COVID-19 достигнаха 100 хил. души. Същевременно посетителите на градовете Мека и Медина по време на най-важното мюсюлманско поклонение са около 2.5 млн. за седмица.


Приходите на кралството от хаджа - ежегодното поклонение, което тази година започва в края на юли - и умра, извършването на ритуала по всяко време на годината, са около 12 млрд. годишно. Общо 19 млн. мюсюлмани са извършили умра миналата година.


Според "Ройтерс" се обмисля тази година броят на допуснатите поклонници да е "символичен". Вариант е и свиването на годишната квота поклонници да се свие до 20% от обичайната за всяка държава. Ако това се потвърди, ще е удар по бюджета на Саудитска Арабия, тежко засегнат от пандемията.

Германски туристи отиват "предсрочно" в Испания

От следващия понеделник на 6000 германски туристи ще бъде разрешено да заминат за Майорка и други Балеарски острови край брега на Испания, съобщиха вчера испански медии, цитирани от ДПА. Това ще стане две седмици преди официалното отваряне на границите на кралството, силно засегнато от епидемията от коронавирус.


След дълги преговори правителството в Мадрид одобри искането на Балеарските острови да изпълнят пилотен проект, съобщи вчера в. "Паис" като цитира регионалното правителство в Палма де Майорка. Този пилотен проект трябва да е репетиция за наплива от туристи, очаквани, когато границите бъдат отворени на 1 юли. Така ще се провери дали мерките за сигурност са работещи на летища и в хотели.


Германските туристи са били избрани, защото се смята, че във ФРГ епидемията е под контрол и е на равнище, сходно с това на Балеарските острови. Майорка, който традиционно е най-предпочитан от германските туристи, се очаква да приеме 4000 гости през втората половина на юни. На островите Менорка, Ибиса и Форментина ще пристигнат 2000 туристи.


Регионалният президент Франсина Арменгол и балеарският министър на туризма Яго Негеруела ще обявят подробности днес. Според съобщения, Канарските острови също преговорят с Мадрид за сходен пилотен проект. До момента няма резултат, тъй като Канарските острови са определили "по-високи изисквания за сигурност", които включват тестове за коронавирус за всеки пристигащ, съобщи в. "Паис".

Уволнения в Армения за неспазване на мерките

Арменският министър-председател Никол Пашинян уволни вчера началниците на армията, полицията и националната служба за сигурност, защото дали лош пример, като не спазвали ограниченията във връзка с новия коронавирус, предаде "Ройтерс".


Пашинян не уточни какво точно са извършили тримата, но съобщението беше огласено, след като вестник информира, че началникът на генералния щаб Артак Давтян е организирал в неделя тържество за сватбата на сина си, в момент, когато масовите събирания са забранени. "Именно най-високопоставените представители на властта са тези, които трябва да показват колко е важно да се съблюдават антиепидемичните правила, като лично дават пример. Понякога обаче се случва обратното", каза премиерът, след като обяви уволненията във фейсбук.
Вестник "Храпарак" публикува онлайн и видео, на което се вижда входът към къщата на Давтян, пред която има паркирани коли, а като фон се чува музика.


Не се казва кой още е бил на тържеството и не се споменава името на началника на полицията Арман Саргсян, нито това на началника на националната служба за сигурност Едуард Мартиросян, които също са уволнени.
Давтян каза вчера за информационната агенция "Арменпрес", че събитието е било за сватбата на сина му, но не са били нарушавани никакви правила. "Нищо не съм нарушил, беше цитиран да казва Давтян. Искам само да ви напомня, че всеки има право на личен живот." За момента няма реакция от страна на Саргсян и Мартиросян.


Армения е най-тежко засегнатата от коронавируса държава в Южнокавказкия регион. В страната до вчера са регистрирани 13 325 заразени и 211 починали. На 14 май извънредното положение беше удължено с един месец, след като в края на април броят на заразените в рамките на 24 часа започна да се увеличава. Големи събирания са забранени, а маските на обществени места са задължителни.


Пашинян каза вчера, че той и цялото му семейство са се възстановили от COVID-19, седмица след като съобщи, че всички са дали положителни проби.

По-малко нови случаи във Франция

Новите смъртни случаи от коронавируса във Франция днес са четири пъти повече, отколкото вчера, но броят на новите заразени е най-ниският за последната една седмица, предаде "Ройтерс", като се позова на властите. Френското министерство на здравеопазването съобщи, че смъртните случаи от COVID-19 в страната са нараснали през последното денонощие с 54 и са достигнали до общо 29 209. Франция е на пето място в света по този показател.


Вчера смъртните случаи във Франция от причиняваното от новия коронавирус заболяване бяха 13. Утре тези числа обаче може да нараснат, тъй като вторник е денят, в който френското правителство избра да съобщава данните от старческите домове, където са над една трета от всички смъртни случаи в страната до момента, отбелязва "Ройтерс".


Броят на новите заразени се е увеличил с 0.1 на сто и вече е 154 188, но процентът, с който те са нараснали днес, е по-нисък от средното равнище за последната седмица от 0.2 пункта.


Според изчисления на "Ройтерс", ако бъдат прибавени и вероятните случаи в старческите домове, общият брой на заразените във Франция възлиза на близо 191 хил., което я поставя на девето място в света по този показател.
Здравното министерство каза, че хората, които се лекуват в болница от COVID-19, са намалели със 146 и сега са 12 315. В пика на епидемията в средата на април броят на хоспитализираните беше достигнал 32 292.
Броят на хората на интензивно лечение е намалял с 29 до 1024. Те са били най-много на 8 април - 7148.

Над 131 хил. заразени за ден

Броят на потвърдените случаи на зараза с новия коронавирус по света за последното денонощие се е увеличил с повече от 131 хиляди души и е надхвърлил 6.93 хил., съобщи Световната здравна организация. Смъртните случаи са се увеличили с 3.4 хил. и вече са почти 401 хил. по данни на СЗО.


Към 11 ч. вчера в света са били установени 6931 хил. заразени и 400 857 починали. За последните 24 часа заразените са 131 296, а починалите - 3469.


Регионът Северна и Южна Америка е на първо място по брой на заразените - те са 3 311 387. За денонощие са се увеличили със 76 512. Броят на починалите е нараснал с 2410 и вече са 181 804.


Джакарта

© Associated Press

Джакарта


В Европа има 2 286 560 заразени и 184 120 починали. За 24 часа заразените са се увеличили с 18 258, а починалите - с 388. На трето място е Източносредиземноморският регион. Там броят на заразените е 641 429, а починалите са 14 602. За денонощие заразените са се увеличили със 17 745, а починалите - с 276. Най-много заразени с новия коронавирус има в САЩ - 1 915 712.


На второ място е Бразилия със 672 846, трета е Русия с 476 658, четвърта е Великобритания - 286 198, пета е Германия - със 184 193, а шести - Иран със 171 789.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Любопитно

  Спрете да класирате държавите по общ брой заразени, защото така винаги ще излиза, че най-добре се справя Ватикана, следвана от Лихтенщайн и Люксембург...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 2. 2 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Спрете да класирате държавите по общ брой заразени, защото така винаги ще излиза, че най-добре се справя Ватикана, следвана от Лихтенщайн и Люксембург...
  —цитат от коментар 1 на Nil satis nisi optimum


  Защо?

  Да не би да не ви харесва това че САЩ са 4% от световното население, а имат 28% от всички регистрирани случаи на Ковид-19.

 3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#2] от "dpnps":

  Раздира се, че не ми харесва безпричинното плюене по САЩ. Доста други държави се справя мноооооого по-зле ако се броят жертвите на милион или 100 000... Но антиамериканизмът си е стара болест. За САЩ добри думи се казват само когато спасяват Европа от окупатор.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#2] от "dpnps":

  И още нещо. От къде знаете колко точно се отчитат заразените в Либерия, ЦАР и Сомалия, та сметнахте коло % от заразените са в САЩ. Да не говорим, че някои държави като Китай вече веднъж си признаха, че данните им са неврни и ги коригираха. Дали сегашните им данни са верни - не знам, но лъжливото овчарче...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 691 Любопитно

  Ако всички тестваха колкото в САЩ, други щяха да са процентите.

 6. 6 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#2] от "dpnps":Раздира се, че не ми харесва безпричинното плюене по САЩ. Доста други държави се справя мноооооого по-зле ако се броят жертвите на милион или 100 000... Но антиамериканизмът си е стара болест. За САЩ добри думи се казват само когато спасяват Европа от окупатор.
  —цитат от коментар 3 на Nil satis nisi optimum


  Предполагам и те не го харесват. (ако действително е безпричинно) Но ако е така, да бяха взели мерки когато трябваше, както направиха много други страни, за да не дават повод за критика.

  Южна Корея: Първи регистриран случай 20 Януари 2020
  САЩ: Първи регистриран случай 21 Януари 2020

  Южна Корея: 274 жертви
  САЩ: 113,061 жертви

  И двете държави са демокрации, с двупартийна система, политически проблеми, скандали, религиозни малцинства (християнски секти) и тн.

  Ако настоявате, че Корея е с много по-малко население, умножете жертвите в Корея по коефициент 6.3 и сравненте наново.

  Та, ето толкова добре се справя САЩ.

 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Любопитно

  До коментар [#6] от "dpnps":

  Ти дай данни за жертви на милион в Белгия, Италия, Испания, Франция? Ще излезе, че САЩ се спавят по-добре, ще видиш!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#1] от "Nil satis nisi optimum":

  Така ги класира Джон Хопкинс.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#5] от "Moonshine":

  САЩ не са лидери по брой тестове на милион население.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Ако всички тестваха колкото в САЩ, други щяха да са процентите.
  —цитат от коментар 5 на Moonshine


  На САЩ не им е за първи път да се провалят в контрола на пандемия. При пандемията от Свински Грип 2009, която започва в САЩ и Мексико през Ноември 2008 не е спрян дори един полет, няма карантина наложена никъде, а жертвите спират да ги броят и регистрират след 18 хилядната жертва. след като се споразумяват със СЗО.

  Практически нулевите мерки водят до разпространението на заразата по целия свят. В последствие е изчислено, че по света от Свински Грип умират от 300 до 600 хиляди души. В България смъртните случаи са 4000 според професор Олег Хинков.

  https://en.wikipedia.org/wiki/2009_swine_flu_pandemic

  "In late April 2009, the World Health Organization (WHO) declared its first ever "public health emergency of international concern," or PHEIC,[36] and in June, the WHO and the U.S. CDC stopped counting cases and declared the outbreak a pandemic.[37]" "On 24 October 2009, U.S. President Obama declared swine flu a national emergency, giving Secretary of Health and Human Services Kathleen Sebelius authority to grant waivers to requesting hospitals from usual federal requirements.[107] President Obama learned of the problem in April 2009 but did not declare it a National Health Emergency until October 2019, a 6 month wait. Almost 13K Americans died from this pandemic."

  Ако наложим времевата линия на тогавашната реакция на САЩ върху сегашната ситуация, това би значело президентът на Китай чак Април 2020 да научи за съществуването на Ковид-19, и да изчака до Октомври 2020 за да обяви извънредно положение в Китай. Няма закъде да се бърза все пак.

  А сигурно СЗО щяха тепърва да обявява "public health emergency of international concern" , защото все още сме само началото на Юни 2020.

 11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Любопитно

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  От научна гледна точка това е така. Но както е добре известо от Гьобелс, науката може лесно са се ползва за пропагандни внушения...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nil satis nisi optimum":

  От посочените от теб САЩ са най-добре. Най-зле е Белгия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Това нещо май няма да изчезне скоро...

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nil satis nisi optimum":

  Затова са и другите критерии, които посочваш ти. Който може да чете и да си прави изводите.
  Виж какви спорове се водят в другата статия колко броя са регистрирани за последното денонощие в България.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nil satis nisi optimum":

  Аз това не го отричам.
  Белгия е най-зле от всички ако гледаме жертви на милион.

  Но не виждам защо на САЩ трябва да им се спестява критиката още повече че последните месеци са заети основно с това да си измият ръцете и да обвинят някой друг за ситуацията в която те сами се натресоха.

  И въобще, странното е, ако в сравнението в коментара ми по-горе замените "САЩ" с която и да е страна от Г7 нещата ще изглеждат по сходен начин.

  И в същото време управляващите в тези страни са с някакво необяснимо самочувствие, че видите ли се били справили страхотно с кризата.

  А реалността е че в криза като тази ако човек е гражданин на Корея, Китай, Виетнам, Сингапур, Тайланд .. вие си изберете.. вероятността да умре от Ковид-19 е в пъти по-малка отколкото ако е гражданин на която и да е от страните Г7. Може би с изключение на Япония.

 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Ясно е, че пандемията е в разгара си. В много държави мерките, които се вземат са неефикасни или липсват изобщо.

 17. 17 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Разстроено

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  До коментар [#11] от "Nil satis nisi optimum":Затова са и другите критерии, които посочваш ти. Който може да чете и да си прави изводите.
  —цитат от коментар 14 на КМЕТ В СЯНКА


  Вярно е. Но за съжаление доста хора не четат, а реагират първосиално - като кучето на Павлов...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#1] от "Nil satis nisi optimum":

  Малък ли си да си потърсиш подходящ сайт за статистики.

 19. 19 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#15] от "dpnps":

  Да, в Азия коронавирусът взе много по-малко жертви. Дали е поради особености на имунната система и изграден преди имунитет, дали поради манталитет и опит от предишни епидемии не знам.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 20. 20 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  До коментар [#1] от "Nil satis nisi optimum":Така ги класира Джон Хопкинс.
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  ДнонС Хопкинс прави своите класации на основание подадените му от държавите поотделно данни, Кмете, а не си измисля такива.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#20] от "дедо Андро":

  Знам го отлично и затова се учудвам на фрапантните разминавания и нелепите оправдания на МЗ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nil satis nisi optimum":

  А дали не е поради адекватни и навременни мерки. Да си припомним какво направи Китай още Януари. И това беше по новините в целия свят.

  На 23 Януари 2020 в 10 часа сутринта (на Китайската Бъдни Вечер), Китай карантинира град Ухан с 15 милионно население. Спират се всички полети, влакове, обществен транспорт. Това решение се взима при регистрирани в онзи момент около 570 случая на заболели. Статистически анализ в последствие показва, че в онзи момент реалната бройка е била вече над 12,000 случая, но властите са знаели за малко под 600. ( тази информация е от статията на математика Thomas Pueyo. Препоръчвам.
  https://medium.com/ @tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56 )

  Нека си припомним и че по онова време Западните медии тръбяха колко репресиращо и ненужно било всичко това и как било само демонстрация на сила. Нямало било доказателства, че карантинирането на цели градове е ефективно.

  Е, три месеца по-късно международен екип от учени публикуваха репорт според, който навременните действия на Китайските власти са предотвратили заразяването на 700,000 души:

  https://www.japantimes.co.jp/news/2020/04/01/asia-pacific/china-wuhan-lockdown-700000-coronavirus-cases/ #.Xo_SNcgzbIU

  "China’s decision to lock down the city of Wuhan, ground zero for the global COVID-19 pandemic, may have prevented more than 700,000 new cases by delaying the spread of the virus, researchers said Tuesday.

  Drastic Chinese control measures in the first 50 days of the epidemic bought other cities across the country valuable time to prepare and install their own restrictions, according to the paper by researchers in China, the United States and the U.K., published in the journal Science."

 23. 23 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#22] от "dpnps":

  Доколкото аз знам, в Корея не поставяха под "карантина" многомилонни градове пак нямаха много жертви. Може би другаде е разковничето?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 24. 24 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nil satis nisi optimum":

  Сега нека да видим какво направиха прогресивните и либерални демокрации.

  В името на нечии финансови интереси, не се взеха никакви мерки и населението не беше адекватно уведомено за опасността (било Грип, било настинка...), докато ситуацията не излезе извън контрол.

  Да не говорим за това, че в Италия мафията бизнеса са затваряли устите на лекари и медии, а болници са пренебрегнали опасността.

  В Австрия не си затвориха ски курортите, макар че прекрасно са знаели за опасността. В последствие чак се разбра. Но така е печалбата е преди всичко очевидно. Пък и нали после друг ще ни е виновен. Защо д аси правим труда да затваряме.

  В Белгия и Холандия въпреки опасността си направиха карнавалите Февруари и Март. Пиха ядоха веселиха се. И сега водят листата за която споменахте.

  В САЩ дори не знам какво правиха. Тръмп обясняваше как това, че Китай бил ударен било супер за Американсакта икономика и как имало само един болен и всичко било ок.

  Накрая като нещата излезнаха извън контрол наизлезнаха посраните политици и вече при свършен факт накратко съобщиха: "Ще се заразят 70-80% от населението, ще загубим близки. Подгответе се. Амин."

  Реално много хора в рискови групи едва ли не бяха обречени да бъдат заразени заради преднамерено неадекватни мерки. Може би защото някой е сметнал, че така е по-евтино или просто, защото държавната система е абсолютно неспособна да овладее ситуацията.

 25. 25 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#23] от "Nil satis nisi optimum":

  В Корея подходът беше друг. Заложиха главно на масови тестове, но и там имаше селища под карантина. Епицентърът на епидемията в Корея е милионен град и беше блокиран.

  Китайците нямаха избор. Те в началото дори не знаеха за какво става въпрос. И предпочетоха да вземат максимално стриктни мерки, което при паниката, която беше настанала по болниците там е съвсем разбираемо.

 26. 26 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  А бе на тез нема ли кой да им каже, че Ковид нема, всичко е заговор на Световната Конспирация, Империализма, Глобалното Затопляне, Озоновата Дупка, Обръщането на Магнитните Полюси, Бил Гейтс, ген.Мутафчийски и Йети (ツ)

 27. 27 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Нормално е установените случаи, тежкоболни и починали да са на 100 000, или на 1 000 000. Останалото е доста кофти манипулация. В тази връзка Швеция са на 7-мо място по смъртност на 1 млн заразени. И на 20-то по брой установени случаи на 1 млн.
  https://www.worldometers.info/coronavirus/

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 28. 28 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Давайте, давайте докато се докара цифрата пожелание на СЗО има още да се брои. Сигурно тази година ще има голямо броене даже и тези хора който починат при катастрофа и те ще влязат в бройките на Вирусчето

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално
 30. 30 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 449 Любопитно

  Кмете я ни анализирай тогава картинката в Англия при Борката и при Баце в България...
  Как при България смъртността е намаляла с 5 хиляди спрямо миналите години , когато нямаше вирус, а в Англия се е увеличила с 64 хиляди

 31. 31 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Кмете я ни анализирай тогава картинката в Англия при Борката и при Баце в България...Как при България смъртността е намаляла с 5 хиляди спрямо миналите години , когато нямаше вирус, а в Англия се е увеличила с 64 хиляди
  —цитат от коментар 30 на 001

  Българските хронично болни се пазят, стискат зъби и душички и не се предават. А, и по-малко влизат в болница за щяло и нещяло, хем да точат касата чрез тях, хем да ги морят по погрешка. Затова. А иначе мерките в България спасиха от увреждания и смърт от Ковида много хора. Затова - браво на Мутафчийски!

 32. 32 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#30] от "001":

  За България- смъртността от КОВИД беше овладяна в размери близки до тази от ПТП та. А тъй като с локдауна нямаше ПТП та ... имаш изравняване само от тука
  За Англия - през първите месеци само умрелите в болници се отчитаха, a тъй като нямаше ни тестове ни предпазни средства със сигурност реалните цифри са повече от официалните.

 33. 33 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Да не би да не ви харесва това че САЩ са 4% от световното население, а имат 28% от всички регистрирани случаи на Ковид-19.
  —цитат от коментар 2 на dpnps


  Не е ли по-важно колко са починалите на милион население?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK