Защо полицията в САЩ е толкова могъща

Защо полицията в САЩ е толкова могъща


През последните десетилетия американската полиция разшири сериозно могъществото си. Тя разполага с огромен бюджет, почти не подлежи на контрол, а законите осигуряват на полицаите широк имунитет, разказва "Дойче веле".


Новият проектобюджет на Лос Анджелис предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Причината: значителна част от него е предвидена за полицията - 1,8 млрд. от общо 5,4 млрд. долара. Сумата за полицията представлява почти една трета от бюджета. На този фон парите, предвидени за строителството на жилища и обществени инвестиции, изглеждат направо смехотворно - те са по-малко от 82 милиона долара.


Бюджетът все още не е одобрен и междувременно кметът на града Ерик Гарсети обеща да внесе известни корекции. Така например част от парите, предвидени за полицията, би трябвало да бъдат използвани за дейности, свързани с афроамериканската и други етнически общности. Като цяло обаче бюджетът за полицията си остава солиден.


Защо полицията получава толкова много пари?
Не само полицията в Лос Анджелис получава толкова много пари от бюджета. На много места в САЩ ситуацията е подобна. Според социолога Стюарт Шрейдър от университета "Джонс Хопкинс", доброто финансово обезпечаване на полицията е резултат от лобистката дейност, която достигна своя пик през 1990-те години. "Международното сдружение на полицейските шефове се опита не само да моделира законодателството за борбата срещу престъпността. То се опита и да наложи на политиците един вид отчетност спрямо полицията, а не обратното", пише Шрейдър в своя публикация от миналата година под заглавие "Да се пазиш и да служиш на самата себе си: полицията в американската политика от 1960-те години до днес".


На фона на спадащата престъпност, в много райони на страната полицията всъщност би могла да намали работата си, но тя "пази ревностно ресурсите си, вместо да освободи капацитети", посочва социологът. Той добавя, че полицията не е склонна да прави никакви компромиси и поставя личните си интереси над същинската си мисия - борбата срещу престъпността.


В САЩ има движение, което настоява за орязване на финансовите средства за полицията, както и за пълното ѝ разформироване. Покрай протестите, избухнали след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, тази дискусия набира допълнително скорост. Рейлик Хейс от правозащитната група Organizing Black в Балтимор настоява за нови модели за използване на парите, които сега се изливат в полицията. Според него градските власти трябва да инвестират повече в креативни проекти и да се замислят как биха могли да гарантират сигурността по друг начин. Те трябва да инвестират в проекти, от които хората се нуждаят, казва той. "Добре известно е, че престъпността се поражда от недоимъка", посочва Хейс.


Полицията обаче се опитва да пази статуквото с нова стратегия. "Доказателства и важни информации биват засекретявани, за да са достъпни само за вътрешно ползване", посочва професорката по социология Ейлиаса Сюл от университета "Еймъри" в Атланта. Според нея в полицейските статистики понякога липсват важни подробности като цвят на кожата или пол. Когато става дума за издирване на информация, често гражданските инициативи разчитат повече на медиите, отколкото на полицията, посочва социоложката.


Само няколко "гнили ябълки"?


Когато някой бял полицай причини смъртта на невъоръжен тъмнокож, често той бива наричан от колегите си, от политиците или обществеността "гнила ябълка". Казано иначе: на въпросния служител се гледа като на единичен случай, като на някакво изключение.


Този термин използва и съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън в интервю за СиЕнЕн по повод насилствената смрът на Джордж Флойд в Минеаполис. "Не смятам, че има институционален расизъм. Мисля, че 99,9% от нашите полицейски служители са чудесни американци. Но разбира се, че има и "гнили ябълки", посочи той.


Изследователката на структурния расизъм Ейлиаса Сюл обаче смята, че не е достатъчно вниманието да се концентрира само над единични полицаи. "Лошият полицай е лошо семе", казва социоложката. Той е заобиколен от колеги, които толерират действията му. Трябва да се разреже цялата ябълка, за да се стигне до семената ѝ." Според Сюл проблемът се корени още в годините на робството. Тогавашните патрули за роби са предшествениците на днешната полиция, обяснява социоложката и добавя: "Полицейските служители днес все още се влияят от цвета на кожата, когато определят някого като престъпник".


В САЩ полицейското насилие бива не само толерирано. То е и индиректно насърчавано от президента на страната. Миналата седмица Доналд Тръмп обвини няколко губерантора, че не са реагирали достатъчно твърдо срещу продължаващите протести.

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 455 Неутрално

  "Новият проектобюджет на Лос Анджелис предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Причината: значителна част от него е предвидена за полицията - 1,8 млрд. от общо 5,4 млрд. долара. Сумата за полицията представлява почти една трета от бюджета. На този фон парите, предвидени за строителството на жилища и обществени инвестиции, изглеждат направо смехотворно - те са по-малко от 82 милиона долара."

  Полицейска държава.

 2. 2 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  За да има ред и закон! Нещата които правят САЩ велика държава. Но щом искат да станат източноевропейска кочина, нека бъде!

  Евроатлантида
 3. 3 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  Защото лъжете нагло. Нищо могъщо няма в ЮС полисе департаментите. Децентрализирана и на пълно подчинените местната власт.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Защото е необходим могъща институция, който да упражнява ЛЕГИТИМНО НАСИЛИЕ на такава огромна територия с толкова голямо население....

 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 304 Неутрално

  По обясними причини най голям е бюджета на полицията
  В Ню Йорк. 6 млрд. За сравнение горе долу толкова отделя за отбрана Швеция.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Могъща е . Само тя може да направи така че един крадец и фалшификатор да получи ореол на светец.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 7. 7 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Така трябва!
  Който е ходил в САЩ знае, че черните са в пъти по-агресивни от ромите в БГ например. Докато се интегрират, някой трябва да опази живота и имуществото на хората..

 8. 8 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Силна полиция - силна държава

 9. 9 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  За да има ред и закон! Нещата които правят САЩ велика държава. Но щом искат да станат източноевропейска кочина, нека бъде!
  —цитат от коментар 2 на sa6


  Точно щях да го напиша.
  ++++++++++++++

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 10. 10 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Според Сюл проблемът се корени още в годините на робството. Тогавашните патрули за роби са предшествениците на днешната полиция, обяснява социоложката и добавя: "Полицейските служители днес все още се влияят от цвета на кожата, когато определят някого като престъпник". .......................

  за това словоблудство коментара ще е излишен!

 11. 11 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 840 Весело

  " Според Сюл проблемът се корени още в годините на робството. Тогавашните патрули за роби са предшествениците на днешната полиция, обяснява социоложката и добавя: "Полицейските служители днес все още се влияят от цвета на кожата, когато определят някого като престъпник".
  ------------------------------------------------
  Ето такива дебилщини ще докарат на оранжевото втори мандат.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2250 Любопитно

  "Добре известно е, че престъпността се поражда от недоимъка", посочва Хейс.
  —цитат от коментар 0 на статията

  Този Хейс съвсем реално би могъл да се казва Иванов, Георгиев, Петров или каквото и да било друго българско фамилно име.
  Да, ама защо си траят тези Иванов, Георгиев, Петров или каквото и да било друго българско фамилно име??? Като че ли недоимъкът у нас не е всеизвестен факт...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Едва ли е по-могъща от нашата - родна - полиция!Пардон - милиция!
  Изсипват се милиони от бюджета за ченгетата, а те само въртят синджирчета, лющят семки и ако не ги домързи - измислят някаква схема в която са замесени, за да изкарат още пари за себе си - естествено, по нечестен път.
  И поне да биеха нашите чернокожи, като крадат, изнасилват или ограбват каквото и когото си пожелаят, особено по селата - ама не би!Само изсипват няколко буса милиционери на мястото и после казват, че са се справили с ескалиралото напрежение.

 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Огромна държава... Ако няма кой да вкарва ред ще настане анархия.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 15. 15 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Аха!
  А къде са високоморалните юноши с плам в очите и възпитани идеите на благородство и себеотдаденост, които да си подават молбите за постъпване в полицията?
  Защо вместо това предпочитат да стават юристи, адвокати, лекари и дори черноработници, вместо да се влеят в редовете на полицията?
  Автора има ли идея?

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Любопитно

  " В САЩ полицейското насилие бива не само толерирано. То е и индиректно насърчавано от президента на страната"

  С интерес чета статии, от които наистина може да научиш нещо ново, неизвестно и полезно за Америка, но когато всичко се обагря само в настроения за/ против дадена личност, няма какво да коментирам повече......

 17. 17 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Едва ли ще си разсипят постигнатото заради откаченото поведение на един полицай.Направят ли крачка назад,ще направят втора,трета,тогава ще дойде и унищожението на реда, и ужаса.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 18. 18 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#1] от "dpnps":

  Сега специално погледнах разходите на федералния бюджет за 2018 г. ами то за всякакви "социалки" отиват 3,4 трилиона на година а като сложим и разни щатски програми - сигурно ще идат над 4 трилиона това е грубо 20% от БВП на страната.....съмнявам се за полицията да отиват и 1% от тази сума! Не желая да правя сложни сметки, ама съм сигурен че бенефитите на онеправданите негри на калпак са повече от разходите за един полицай - без разлика на цвета!

 19. 19 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1159 Весело

  Полицейска държава.
  —цитат от коментар 1 на dpnps


  Викаш, не е като в Китай, където цари пълна демокрация, няма лагери за мюсюлмани, ме разстрелват хората по стадионите, а всяко вероизповедание е на пиедестал😀😀
  Колко ти плащат да се позориш така?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Като че ли се забравя, че полицаите рискуват живота си ежедневно, сблъсквайки се с всякави престъпници. От толкова много арести за нарушения все ще има и груби полицейски грешки и в кварталите с по-висока престъпност логично е и грешките да са повече. Най-лесно е да да се обяснят с дискриминация, но не е точно така. Статистиките обясняват всичко за този, който е непредубеден.
  Орязването на бюджета на полицията веднага ще доведе до нарастване на престъпността, защото уличните банди точно това и чакат. Те и сега нямат никакъв респект и за тях човешкият живот не струва нищо, нито белият, нито черният. Защото статистиките са неумолими: много повече черни загиват от ръцете на черни, отколкото на бели. Много повече бели са убити от черни, отколкото обратното.
  Та кой не цени човешкия живот?

 21. 21 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Да си дойдем на думата . Насилието е насърчавано от ТРЪМП :)) Аз смятам че насилието срещу полицията е насърчавано от КЛИНТЪН, като се вземе в предвид нейната дипломна работа "Контролирането на цветнокожи протести" или поне от кръга на демократите.

 22. 22 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#19] от "venci4":

  Не виждам защо намесвате Китай.

  Погледнете Германия например.

  В Берлин например бюджетът на полицията е около 1.5 милиарда евро. А общият бюджет на града е околои 30 милиарда евро на година.

 23. 23 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 455 Неутрално

  [quote#19:"venci4"][/quote]

  Колкото до позоренето, точно вие ли го казвате.

  Нека ви пропомня че онзи ден писахте "1600 полицаи убити от чернокожи през последните 10 години." Това прави по средно 160 на година.

  Това е лъжа.

  Ето ви статия за общия брой смъртни случаи сред полицейските сили в САЩ. Изглежда, че цифрата която цитирате е по-скоро общия брой смъртни случаи.

  This is a list of U.S. law enforcement officers killed in the line of duty. Summaries of the overall casualty figures, by year, are also provided.

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/US_law_enforcement_deaths_in_the_line_of_duty_1791-2016.png

  Срещу тази цифра обаче застава една друга. Това е на общия брой убити от полицията НЕВЪОРЪЖЕНИ хора. И това е над 1000 души на година.

  Повтарям. Това са невъоръжени хора убити на ГОДИНА. (не за 10 години)

  Очевидно сте лъжец и манипулатор и имате за цел да разпалване на расова омраза.

  Няма друго обяснение за многобройните ви коментари под подобни статии, които коментари не стига, че не са базирани на аргументи, а напротив, пълни са с лъжи.

 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  "Добре известно е, че престъпността се поражда от недоимъка", посочва Хейс.
  *
  Не непременно, защото ако беше така в годините непосредствено след прехода всичките щяхме да сме престъпници. Престъпността се поражда от пълната липса на морални устои и нежеланието да се живее според нормите на обществото.

 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  Могъщата полиция, 12те лели и чичовци от градския съвет на Минеаполис ще я разформират. Все едно СОС , да рече да разформира СДВР аахахах ..... мислете малко бе, кой могъщ и кой не !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#19] от "venci4":

  На вас колко точно ви плащат за да дезинформирате и лъжете под всяка статия и да разпалвате омраза на расова и религиозна основа?

  Защото коментарите ви са откровено "хейтистки" и не се позовават на никакви аргументи.

 27. 27 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Полицията е една от малкото структури, която демократите не контролират и това е една от причината да искат да я подменят или да й намалят бюджета.
  А обичайният заподозрян Сорос беше ясно, че е зад термина Defund the Police и неговите платени протежета от Black Lives Matter подеха разнасянето на термина въпреки че подкрепата е само 16% , т.е. това не е термин изникнал ей така, това е спуснат от горе призив с точно определена цел. Сега виждаме как всички протежета на Сорос почнаха да разнасят новата опорна точка.
  Повече по темата >> https://www.youtube.com/watch?v=l7aQ02YX7qo .

 28. 28 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  Веднага, всичкото полицай да се захваща с креативни проекти! С престъпността ще ми се борят те, гиди расисти!

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  За полицията не мога да кажа дали и какво да се променя, предвид че тази организация трябва да ни предпазва да не се избиваме и пребиваме един друг, все едно дали от криминални подбуди или просто поради откаченост.
  Но само когато света достигне до такова доверие, че редуцират разходите за армии и въоръжения, ще може реално да усетим как живота се подобрява - добре е ама няма да е скоро.
  Е, ако се намери кой да удари през пръстите и фармацевтиката, също ще се усети, само че и ние хората сме големи, да не кажа огромни будали, присърби ни и веднага тичаме за някакво хапче.

 30. 30 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#26] от "dpnps":
  Даже на "китайски", би трябвало да е: ХЕЙТЪРСКИ!!!

 31. 31 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Колко пребити полицай с брадви има в САЩ на милион души годишно? Защото тук ще са повече вероятно. Тук 90% си вадят оръжието, само за да го покажат, на някого.

 32. 32 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  "Полицейските служители днес все още се влияят от цвета на кожата, когато определят някого като престъпник"

  Тази леля май не е чувала за разделението на властите и за това, че не полицията определя кой е престъпник ами съда.

 33. 33 Профил на Ну погоди
  Ну погоди
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Полицейщина...най-много убити мирни граждани в света...Путин трева да пасе...

 34. 34 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#32] от "Jazzdevil":

  Очевидно бърка профилиране, защото това прави полицията, а не раздава присъди хахаха.
  Ако няма профилиране означава да се изразходват огромен брой ресурси за безсмислени дейности примерно - имате бяла 80 годишна баба и черен 25 годишен левент, кой би бил по-подозрителен?според тази лелка, полицията трябва да подходи еднакво подозрително и към двата субекта хахаха, ако това наистина трябва да се прави то бюджета на полицията би трябвало да се увеличи многократно хахаха.

 35. 35 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Също е забавно как винаги се говори за расово профилиране, но се пропуска половото такова? защо полицията почти не закача жените? това някакъв сексизъм и предразсъдък спрямо мъжете ли е? хахахаха

 36. 36 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  [quote#19:"venci4"]
  —цитат от коментар 23 на dpnps
  Колкото до позоренето, точно вие ли го казвате. Нека ви пропомня че онзи ден писахте "1600 полицаи убити от чернокожи през последните 10 години." Това прави по средно 160 на година.Това е лъжа.Ето ви статия за общия брой смъртни случаи сред полицейските сили в САЩ. Изглежда, че цифрата която цитирате е по-скоро общия брой смъртни случаи.[/quote]

  https://blogs-images.forbes.com/niallmccarthy/files/2019/05/20190508_Police_Deaths_Forbes.jpg

  Това е от 2007 до 2017 ама пак е доста близо до което съм писал

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 37. 37 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#35] от "voxy":

  Защото мъжете са много по-рискова група що се отнася до homicide.

  Males were convicted of the vast majority of homicides in the United States, representing 89.5% of the total number of offenders.[51]

  Young adult black males had the highest homicide conviction rate compared to offenders in other racial and sex categories.[51]

  White females of all ages had the lowest conviction rates of any racial or age groups.[51]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sex_differences_in_crime #In_the_United_States

 38. 38 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#19] от "venci4":Не виждам защо намесвате Китай.Погледнете Германия например.В Берлин например бюджетът на полицията е около 1.5 милиарда евро. А общият бюджет на града е околои 30 милиарда евро на година.
  —цитат от коментар 22 на dpnps  Намесвам Китай, защото под всяка статия за него половината коментари са твои, та затова

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 39. 39 Профил на Ну погоди
  Ну погоди
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#23] от "dpnps":

  ее, колега, не може така с аргументи да пишете! Тука само идеология върви-Путин е лош, а полицията в Москва бие мирните демонстранти...в нашата хубава татковина-САЩ- няма такива неща...не ви е срам така да се излагате...

 40. 40 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#39] от "Ну погоди":

  Погледни статистиката на убийствата на 100 хиляди души. Въпреки факта, че в Путенланд най-много полиция в света:))


  https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/15270/pub_5dac2746e6e8ef00b18f258a_5dac275afbe6e700af4b071f/scale_1200

  "Чуждестранен агент"
 41. 41 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#38] от "venci4":

  Сегашната статия не е за Китай. Нито в моя коментар съм намесил Китай. Вие го направихте.

  Колкото до смъртните случаи вие писахте че "1600 полицаи са убити от чернокожи в последните 10 години"

  Това е манипулация на фактите.
  Това е общата смъртност и не всеки полицай е убит от чернокож.

 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  UNITED EU UNION

  В интерес на Истината:

  Силна милиция - слаба държава

  До коментар [#8] от "WWW":

  Силна полиция - силна държава

 43. 43 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 279 Неутрално

  През последните десетилетия американската полиция разшири сериозно могъществото си. Тя разполага с огромен бюджет, почти не подлежи на контрол, а законите осигуряват на полицаите широк имунитет, разказва "Дойче веле".

  Това са пълни комунистически лъжи. Полицията е подчинена на кмета, не е
  независима институция. И ако кмета е комунист, както е по правило в
  гетата, правомощията се ограничават. И от там съответно
  престъпността расте естествено.
  Освен това за всичко се ходи на съд, където може да се защитиш
  пред съдията. Често наказанието се опрощава или намалява от съда.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Курабийки за протестърите...
  И с пудра напудрени шугар красивички понички donuts за силите на реда.

  САШ наш!
  Ни шаг назад

  До коментар [#21] от "dejmos":
  Да си дойдем на думата . Насилието е насърчавано от ТРЪМП :)) Аз смятам че насилието срещу полицията е насърчавано от КЛИНТЪН, като се вземе в предвид нейната

  дипломна работа "Контролирането на цветнокожи протести"
  или поне от кръга на демократите.

 45. 45 Профил на Ну погоди
  Ну погоди
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#40] от "putinxujlo":

  ЕЕ, колега, моля ви, не оправдавайте Путин, всички знаем, че той е зад протестите))...

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Защо да е лош.
  Покайва се, пречиства, анулира задни мандати.
  Скоро тръгва с нулев преден.

  Тролска идеология е Вашата.

  До коментар [#39] от "Ну погоди":
  До коментар [#23] от "dpnps":
  ее, колега, не може така с аргументи да пишете!

  Тука само идеология върви-Путин е лош

 47. 47 Профил на Ну погоди
  Ну погоди
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#40] от "putinxujlo":

  Чети, другарю, и се образовай-директен поздрав от СНН...https://www.cnn.com/2020/06/08/us/us-police-floyd-protests-country-comparisons-intl/index.html

 48. 48 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#23] от "dpnps":

  Официална статистика:
  https://www.statista.com/statistics/585152/people-shot-to-death-by-us-police-by-race/
  На пръв поглед излиза, че сред черните има непропорционално много убити в сравнение с белите. Обаче ако се погледне статистиката за извършените престъплени по раси
  https://www.ojjdp.gov/ojstatbb/crime/ucr.asp?table_in=2
  ще стане ясно, че сред черните тежките престъпления като убийства и грабежи са повече от тези сред белите, въпреки че черните са 13-14% от населението. При другите престъпления макар и с по-малък общ брой от белите също има непропорционално висока норма на престъпност.
  При такава висока непропорционална престъпност сред черните се оказва, че полицията е убила доста повече бели, отколкото черни!
  Ако трябва да сме безпристрастни, не виждам никакви основания да се предполага расова предубеденост, а тъкмо напротив!

 49. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Весело

  До коментар [#21] от "dejmos":

  Колега, погледнете статистиките. За последните години случаите на убити от полицията намаляват и то стабилно, т.е. нещата се подобряват, а не обратното.

 50. 50 Профил на Ну погоди
  Ну погоди
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#46] от "dnevnikar":
  Това казах, другарю, да живее идеологията-Путин е лош и в Москва бият негрите...а дори и да бият и убиват негрите в нашата татковина-САШ-това не може да е вярно по дефиниция:-)...на едно мение сме))...

 51. 51 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 442 Неутрално
 52. 52 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ну погоди":
  😂🤦🏻‍♂️
  ТоварищЧ, преди да научите някого, първо научете себе си, поне да четете :))
  Дадох ви данни за Европа и броя на убийствата на граждани! :)) Вие ми давате линк за Америка. Специално за вас, там пишат за развитите страни. За Путенланд няма нищо :)) Или не разбирате, че Путенланд все още е страна от трети свят и все още се развива :)) Къде е опровержението?:)))
  До коментар [#47] от "Ну погоди":

  "Чуждестранен агент"
 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Неутрално

  Абе хора, опртавете имената! Унверситетът в Атланта е Емори, името на преподавателката е Елиаса Сюуел - ето и данните
  http://sociology.emory.edu/home/people/faculty/sewell-alyasah.html
  Емори е водещ частен университет в Джорджия, и е сред най-добрите в страната, и ако погледнете състава на преподавателите, трудничко ще докажете расизъм. Въпросната млада преподавателка и изследователка е доцент, който специализира в изследвания на расизма с прилагане на количествени методи. Това е официално декларираната и академична концентрация.
  .

 54. 54 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  Поредните болшевишки простотии. Направо разкарайте полицията, та да могат черните безнаказано да си "берат" Найк-ове по магазините и да опират пистолети в коремите на бременните жени.

  В САЩ има чудовищно голяма престъпност, най-вече благодарение на черните и латиносите, нормално е да е необходим и голям бюджет на полицията. Тия либерал-болшевики въобще си живеят на някаква друга планета.

 55. 55 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Едва ли ще си разсипят постигнатото заради откаченото поведение на един полицай.Направят ли крачка назад,ще направят втора,трета,тогава ще дойде и унищожението на реда, и ужаса.
  —цитат от коментар 17 на АмброзСП


  Да добавя,че вчера е уволнен професор от един университет затова,че не е пуснал черни студенти без изпит.Те били депресирани!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 56. 56 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Повсеместно малоумие в САЩ:

  "Добре известно е, че престъпността се поражда от недоимъка", посочва Хейс."

  Добре известно е, че това изобщо не е така. Престъпността корелира не с бедността, а с относителната бедност. Сиреч как се виждаш сред останалите, а не с колко пари разполагаш. Така че не е от недоимъка - бедните в САЩ са доста по-добре от бедните в Индия.
  Коефициент на Джини може да се мери на колкот искаш нива, и ако мериш добре, знаеш какво трябва да се направи. Ама е неприятно и мерките изискват години...

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 57. 57 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#48] от "pamela":

  Напълно ми е ясно това. И очевидно има проблем. Черното население е по-предразположено към криминализация поради редица причини.

  Но в случая аз писах за един коментар на venci4, в който той едва ли не приписа на чернокожите всички убити полицаи в последните 10 години.

 58. 58 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#37] от "dpnps":

  аз питам риторично, точно поради същия факти който си цитирал има и расово профилиране - защото 13% черни правят 50% от тежките престъпления, така че профилирането не повлияно от расизъм или сексизъм, а е чиста статистика, но хора като авторката на статията, Дневник, Сорос, демократите искат да ни го натрапят като расизъм защото така ги устройва или за това им се плаща.

 59. 59 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Полицията в САЩ е толкова мощна защото там почти всеки 2-ри е наркоман и всяка откачалка може съвсем законно да си купи автоматично оръжие.

 60. 60 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  До коментар [#10] от "bobbyperu":Проблемът се корени в ..робството.
  >>>> Корени се той. ...Ето какво са направили в Чикаго с бюста на Ейбрахам Линкълн още 2017-та... някои расисти:
  https://bit.ly/2zkHa2o
  Ето кой живее на мястото на горния подвиг:
  ..In 1960 Englewood had 67,216 African American residents who made up about 69% of its population.....By 1980, the total population was 62,069, a loss of about 30,000 people in two decades; 99% of the people were black, and the white population was down to 818...
  За кого ли гласуват там?
  ....In the 2016 presidential election, the Engelwood cast 8,646 votes for Hillary Clinton and cast 141 votes for Donald Trump ...

 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Весело

  До коментар [#59] от "moreee":

  Хайде сега, автоматично оръжие може да се купи само със специално разрешение от ФБР , което включва доста документация и проучване.
  А за всеки втори наркоман -да, аз пия кафе, то съдържа кофеин, значи и аз съм наркоман. Виж, ако пиех водка сигурно щях да съм уважаван гражданин :-)

 62. 62 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#27] от "voxy":

  “Повече по темата” - и кво да видим, един от пропагандистите по Фокс. Фокс, които винаги са “повече по темата” когато преследват конспиративни измислищи като кой убил Сеф Рич, къде е роден Обама и т.н.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 63. 63 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#58] от "voxy":

  Според мен много по-големият проблем е превръщането на САЩ в полицейска държава, което е видимо от това къде отиват парите, описано в статията. И това и цитирах от статията в коментар 1.

  В крайна сметка се достига до порочен кръг, в който решението на проблема води до ескалация на самия проблем.

 64. 64 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Весело

  Тази статия е извън категоризацията за неграмотно написан журналистически текст. В САЮ няма национална полиция, освен ФБР, а и щатските са с ограничен състав. Полицията е местна и се издържа от данъците на града, при това не по разбираното в България. Например, полицията на град Чикаго е тази на Куук каунти, същинско Чикаго, с около 3 милиона население. Останалите над 5 милииона живеят в това, което в Европа би било "квартали', но в САЩ са регистрирани като "корпорации-градчета" които имат своя полиция. По-богатоте такива "инкорпорирани градчета" не искат да имат полицията на "същинско Чикаго", а своя, както и свое начално, основно и средно образование. Оттам може да има конфликт с "черна" и "бяла" полиция за различните териториални зони подчинена на свои кметове.

 65. 65 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#63] от "dpnps":

  Пак си пишеш както ти дойде.......В САЩ има 865 000 полицаи.......или на 380 човека се пада 1 полицай.........в България 40 000 на 7 милиона излиза 175 човека на полицай......а в Русия даже са 1 270 000 или 115 човека на полицай.....тоест в САЩ полицаите са в пъти по малко спрямо нас...ама явно повече работят..защото тук обикновено никакви ги няма когато ти трябват!

 66. 66 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Аха!А къде са високоморалните юноши с плам в очите и възпитани идеите на благородство и себеотдаденост, които да си подават молбите за постъпване в полицията?Защо вместо това предпочитат да стават юристи, адвокати, лекари и дори черноработници, вместо да се влеят в редовете на полицията?Автора има ли идея?
  —цитат от коментар 15 на atmanpg


  Полицаите в САЩ са черноработници. Масово работят нещо допълнително. Човин и Флойд не случайно са били и двамата охрана в един и същ клуб. Полицейската работа е непривлекателна, а полицаите зле подготвени, поради което се стига до много инциденти. В американската преса излезе още в началото информация, че срещу Човин има подадени 18 оплаквания за превишени правомощия по време на работата, включително две официални предупреждения от висшестоящите му. Причината да не го уволнят въпреки тези оплаквания е именно недостига на кандидати за полицаи. Не знам къде отива големият бюджет на полицията, но определено не е за заплати на редовите полицаи.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 67. 67 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  "Добре известно е, че престъпността се поражда от недоимъка", посочва Хейс.*Не непременно, защото ако беше така в годините непосредствено след прехода всичките щяхме да сме престъпници. Престъпността се поражда от пълната липса на морални устои и нежеланието да се живее според нормите на обществото.
  —цитат от коментар 24 на pamela


  Изключително неграмотно сравнения между два много различни контекста.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 68. 68 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#27] от "voxy":“Повече по темата” - и кво да видим, един от пропагандистите по Фокс. Фокс, които винаги са “повече по темата” когато преследват конспиративни измислищи като кой убил Сеф Рич, къде е роден Обама и т.н.
  —цитат от коментар 62 на vesolr


  Фокс е най-гледаната телевизия в Америка, колкото и да ти е мъчно.

 69. 69 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Лесно вадят пищовите, лесно убиват. Сигурно е продиктувано и от факта че всички червеновратковци (демек малоумни простаци) са с пищови. Насилие допълнително подхранвано от идиотчето президент.

 70. 70 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#27] от "voxy":“Повече по темата” - и кво да видим, един от пропагандистите по Фокс. Фокс, които винаги са “повече по темата” когато преследват конспиративни измислищи като кой убил Сеф Рич, къде е роден Обама и т.н.
  —цитат от коментар 62 на vesolr


  Специално Тъкър Карлсън е от най-гледаните водещи на политически предавания в Щатите, заедно с Ханити.

  Реви, левичарче - https://www.forbes.com/sites/markjoyella/2020/06/02/fox-news-dominates-may-ratings-but-cnn-prime-time-jumps-117/ #6fdb2fbc1e6d

 71. 71 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#65] от "bobbyperu":

  Имах предвид огромния бюджет, а не бройката полицаи.
  Реално тази институция усвоява обществени средства диспропорционални на ползите, които донася на обществото.

 72. 72 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#59] от "moreee":

  Не ми е известно където и да е в САЩ за има закон позволяващ закупуването от частни лица на автоматично оръжие.
  Или нямате идея какво е автоматично оръжие или нямате идея какви са законите в САЩ...

  Модератора е неадекватен!
 73. 73 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#64] от "daskal1":

  Даскал, разходите които правите в САЩ за сигурност (без да включваме отбрана) са значителни. Това подсказва, че нещо не е наред генерално при вас щом така се харчите по това перо...

  Модератора е неадекватен!
 74. 74 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Неутрално

  До коментар [#73] от "Ivan_":

  Прав си, и за отбраната на Европа САЩ покриват 70% от сметките на НАТО.
  А си прав и за друго - атентатът на 9/11 (или 11 септември) отвори вратата за необуздано бюджетно финансиране на всякакви структури и организации за сигурност, включително и милитаризирането на полицейските служби в големите градове с т.н. "тактически средства" до ниво среден танк, да не говорим за други снаряжения и апаратури. Там отиват и парите, за които се чуди колежката 7777 в пост # 66. Съществен елемент е наемането на бивши войници от конфликтите в Близкия Изток (Ирак, АФганистан) - те много лесно. минават към "военни решения", а не полицейски - сиреч стрелба вместо общуване с хората.

 75. 75 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 708 Любопитно

  ...статистиките са неумолими: много повече черни загиват от ръцете на черни, отколкото на бели. Много повече бели са убити от черни, отколкото обратното.Та кой не цени човешкия живот?
  —цитат от коментар 20 на pamela

  Де ги тия статистики? Дай някой линк да прочетем, щото иначе си е малко пропаганда.

  А в Мексико убийствата на 99% са от мексиканци. Ще речете нация от убийци и ако видиш мексиканец, то бягай надалеч.

  @)----,--'--
 76. 76 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 708 Любопитно

  До коментар [#65] от "bobbyperu":Имах предвид огромния бюджет, а не бройката полицаи.Реално тази институция усвоява обществени средства диспропорционални на ползите, които донася на обществото.
  —цитат от коментар 71 на dpnps


  Същото като здравната им система. Ако може да се нарече система...

  @)----,--'--
 77. 77 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#74] от "daskal1":

  Всъщност не съм сигурен, че си прав за последното. Ако не греша бившите военни са много по-малко склонни да ескалират евентуален конфликт. Разликата се дължи именно на обучението и на правилата с които са свикнали. Не съм съгласен и с другото. Не говоря за разходите за полиция. Говоря, че харчите здраво за частна сигурност от компании, а и всеки отделно се харчи здраво, за семейната си сигурност като частно лице...
  Имате де факто два големи разходни стълба за сигурност извън данъците, с които се издържат полицейските служби.
  Та когато си плащаш данъците за местната полиция отделно си наел частна фирма да ти пази квартала като допълнение или пък само твоята къща и отделно ти си се въоръжил у дома и си се охарчил за аларми и т.н. е малко в повечко за нормална предпазливост...

  Модератора е неадекватен!
 78. 78 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Весело

  До коментар [#77] от "Ivan_":

  Явно имаш установено мнение за това "как са нещата в САЩ" и дискусия не е цел на занятието. Абе лоши сме и толкоз, не сме се поучили от Испания.
  ПП
  Там нямаше ли някакъв Франко навремето, гражданска война? Или нещо каталунците не искаха ли да се отделят? Далли пък американците не трябваше да вадят Европа от две световни войни в която културните народи се избиваха доста активно? Или е минало и няма смисъл да си припомняме, важното е да се съсредоточим на проблемите на САЩ, държава създадена като колония от........?

 79. 80 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#63] от "dpnps":

  и откога стана проблем за теб? не съм видял някой досега да говори за нещо подобно, сега ви го спуснаха и като папагали почнахте....

 80. 81 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Весело

  До коментар [#67] от "7777":

  Напиши нещо по-грамотно тогава.
  Тези дни една госпожа даде статистики, показващи доходите на американците според расата. Оказа се, че тези с азиаски произход са с по-високи доходи от белите и то при положение, че са в Америка от не повече от 2-3 поколения и не се оплакват от бедност.
  https://www.pgpf.org/blog/2019/10/income-and-wealth-in-the-united-states-an-overview-of-data
  Съвсем закономерно, след като нивото на образованост сред тях е най-високо.
  Аз цитирам само официални статистики, изводите всеки да си прави сам.

 81. 82 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Весело

  Хайде, цъкайте минуси на официалната статистика.
  Направо смехотворно!

 82. 83 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#81] от "pamela":

  естествено че ще ти цъкат минуси, тая зомбирана или платена пасмина не се интересува от факти, а те са повече от показателни точно с азиатците.

 83. 84 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#67] от "7777":Напиши нещо по-грамотно тогава.Тези дни една госпожа даде статистики, показващи доходите на американците според расата. Оказа се, че тези с азиаски произход са с по-високи доходи от белите и то при положение, че са в Америка от не повече от 2-3 поколения и не се оплакват от бедност. https://www.pgpf.org/blog/2019/10/income-and-wealth-in-the-united-states-an-overview-of-data Съвсем закономерно, след като нивото на образованост сред тях е най-високо. Аз цитирам само официални статистики, изводите всеки да си прави сам.
  —цитат от коментар 81 на pamela


  По-нагоре са Ви обяснили, че става дума за относителна бедност. През деветдесетте години в България може би едно 90 % от хората са се чувствали в един кюп. За положението съвсем удачно виняха комунистическата система и производния на нея преход. Вие не само не разбирате, но и нежелаете да разберете историята (т.е., ситемните предпоставки), поради които именно чернокожите да доминират статистиките за тежки престъпления. А сега пък цитирате азиатците наедро. В Сиатъл, където чернокожото население е сравнително малко, най голяма гангстерка дейност развиват млади мъже от камбоджански произход, които живеят на практика в гета. В Мериленд и Атланта пък има богата черна средна класа. Но на вас ви носи някакво изкривено удовлетворение да цитирате статистики извън контекст и да ги интерпретирате според предубедеността си. Много антиинтелектуален подход, меко казано.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 84. 85 Профил на Marin Dimitrov Evstatiev
  Marin Dimitrov Evstatiev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "dpnps": полицейска не е ли обратнота на престъпна .?.?.!.!?. или ти по добре ги “разбираш”....

 85. 86 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#23] от "dpnps":

  "Срещу тази цифра обаче застава една друга. Това е на общия брой убити от полицията НЕВЪОРЪЖЕНИ хора. И това е над 1000 души на година."

  Грешиш, около 1000 на година е ОБЩ брой убити хора от полицията в САЩ, въоръжени и невъоръжени.

  Източник:
  https://www.washingtonpost.com/graphics/investigations/police-shootings-database/

 86. 87 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#84] от "7777":

  Ако някой не желае да е относително беден, то той:
  1. Учи за да придобие квалификация
  2. Работи
  Останалото е оправдание. Черните, дошли в САЩ като имигранти се справят по-добре от местните черни. Значи не е дискриминацията причината.

 87. 88 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  С тези говеда няма по какъв друг начин да се работи. Престъпниците често са надрусани, въоръжени, а черните са направо безмозъчни и натискат спусъка без да мислят. Това е първият урок, който човек научава в САЩ, че ако попадне на място,където черен извършва въоръжен обир на магазин или ресторант,да има предвид,че черните много лесно натискат спусъка и не гледат къде стрелят. При задържане черните задължително се съпротивляват. Как се задържа някакво 150 килограмово говедо, което се бие с полицая? Затова американската полиция действа много твърдо.
  Демократите се мъчат да вкарат в полицията много черни,но за тяхно нещастие черните още от малки са натрупали по пет-шест присъди, а и не могат да пишат.
  В момента на демократите играта е да изгонят сегашния състав на полицията и да го заменят с либерасти.

 88. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  След като престъпността при тях е много по-голяма, както тука сред циганите...

 89. 90 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#84] от "7777":Ако някой не желае да е относително беден, то той:1. Учи за да придобие квалификация2. РаботиОстаналото е оправдание. Черните, дошли в САЩ като имигранти се справят по-добре от местните черни. Значи не е дискриминацията причината.
  —цитат от коментар 87 на pamela


  Звучи прекрасно, (1) ако публичните училища са равномерно финансирани (в САЩ не са); (2) ако има родител, който създава условия за редовно ходене на училище, редовно хранене вкъщи (в гетата, черни, камбоджански или бели, такъв родител често липсва и децата ги отглеждат бандите - причините за тази липса са системни и се възпроизвеждат); (3) ако работи работа, която да му позволява не само да преживява, ами и да му остане време да отиде до библиотеката и да прочете книжка, да се погрижи за децата си и т.н.
  Много мои българи познати в САЩ са се лупали в гърдите как всичко сами са постигнали без никаква подкрепа, ама като си поговорите излиза, че най-малкото са били в елитни гимназии и за да влязат, родителите са се поизръсили за частни уроци. В училището, в което учих в САЩ, нямаше един българин от Столипиново или просто от работническо семейство. Ама иначе точно като Вас бяха големи разбирачи на положението на малцинствата и на бедните изобщо. Като деца се майтапехме, че "простото изречение изразява една проста мисъл." За това се сетих, четейки вашата проста философия за живота. И понеже статистиката Ви е любима, намерете статистиките, които сравняват социалната мобилност в САЩ през деветдесетте и след 2011 г. например.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 90. 91 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 924 Неутрално

  и под тая статия, се забелязва очевидно отсъствие от антритръмпистите, май и на тях им дойде в повече разкарването на полицията хаха, може би най-накрая ще разберат че Тръмп е една дребна брънка в цялата схема и изобщо не е толкова съществен и важен.

 91. 92 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#78] от "daskal1":

  Всъщност не зная каква ти е идеята на коментарът?
  Уж си образован човек, а го подкара като форумен лаладжия.
  Да, имало е гражданска война в Испания и да европейските народи са водили доста войни помежду си и да сегашната държава САЩ са бивша колония.
  Та прости ми невежеството но би ли ми обяснил каква е връзката на горното с темата на статията и с разходите за сигурност които правите в САЩ?
  Едва ли наистина държиш да сравняваш която и да е европейска държава в подобно отношение със САЩ, всъщност то не е и това целта, коментираме ситуацията при вас и очеизвадното и според вас самите проблемно състояние на вашата ситуация...

  Но разбира се ти като лично засегнат винаги можеш да си закупиш трети , четвърти и пети пистолет и да се обясняваш с успокоение явно за тебе си, как преди 60 години в Испания имало Франко, да имало е, но в момента преподавателите в университет нямат пистолети в къщите си, нито си говорят със съседите си които са пенсионирани военни какво биха направили ако някакви тълпи от техни съграждани решат да ги нападнат. Това е твоята реалност, а не нашата и поне е е така масмедиите по света пишат за вас и тези ваши проблеми, а не за нас, понеже ние подобни проблеми нямаме...

  И надявам се да си поне минимално грамотен исторически и да не пееш в хора на незнаещите история американци относно кой кого и как Васил от някакви войни...

  Модератора е неадекватен!
 92. 93 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#78] от "daskal1":

  Извинявай, сега разбрах смисълът на коментара.
  Обясняваш, че вие във САЩ сте едни 80 години зад Европа като развитие и това което ние сме преминали тогава и което ти описваш сега е ред и вие да го минете , за да се научите и да можете да станете като нас...

  О.К. извинявам се моя грешка мислех си, че сме заедно като развитие но явно съм бил в грешка благодаря ти, че ми посочи коректното състояние...

  Модератора е неадекватен!
 93. 94 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Много мои българи познати в САЩ са се лупали в гърдите как всичко сами са постигнали без никаква подкрепа, ама като си поговорите излиза, че най-малкото са били в елитни гимназии и за да влязат, родителите са се поизръсили за частни уроци. В училището, в което учих в САЩ, нямаше един българин от Столипиново или просто от работническо семейство.
  —цитат от коментар 90 на 7777

  А тези родители, първо поколение имигранти откъде са ги взели тези пари? Спечелили са ги с труд, нали? В чужда държава, без подкрепа на близки и познати, разчитайки само на себе си и започвайки от нулата.


 94. 95 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 708 Неутрално

  ...за тях човешкият живот не струва нищо, нито белият, нито черният. Защото статистиките са неумолими: много повече черни загиват от ръцете на черни, отколкото на бели. Много повече бели са убити от черни, отколкото обратното.Та кой не цени човешкия живот?
  —цитат от коментар 20 на pamela


  Поразгледах линковете, Ето и този с най-актуалните относно жертвите на убийства и нападателите данни:
  https://ucr.fbi.gov/crime-in-the-u.s/2018/crime-in-the-u.s.-2018/tables/expanded-homicide-data-table-6.xls />
  Убийствата ОТ бели и афро са горе-долу по равно (отчитайки демографското разпределение % убийства сред афро населението е много по-голям), като афро убиват афро 81.5%, а белите бели 89%. С други думи убийствата са в близката среда и обкръжение на жертвите доколкото все още съществуват райони с расово компактно население.

  Сега се сещам, че Сингапур въвежда задължително смесване на етносите (индийци, малайзийци и китайци) по райони именно за да избегне етническо напрежение и разделение.

  @)----,--'--
 95. 96 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#95] от "MyTwoCents":

  Тотално безсмислен ти е коментара :D. Даже в скобите правилно си се сетил, че демографията има значение, ама въпреки това си решил да изтипосал че са по равно убийствата хахахаха......

  Черните са само 13%, но правят 50% от тежките престъпления, това казва достатъчно.

 96. 97 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#95] от "MyTwoCents":Тотално безсмислен ти е коментара ... Черните са само 13%, но правят 50% от тежките престъпления, това казва достатъчно.
  —цитат от коментар 96 на voxy

  Идеята ми е, че няма расов мотив за убийствата (конкретнато цитираната статистика, а не общо тежки престъпления), а са продукт на средата.

  @)----,--'--
 97. 98 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#94:"pamela"][/quote]

  Не, госпожо. Тези родители не са първо поколение имигранти - те си живеят в България и до днес. Ние, децата им, завършили езиковите и математически гимназии в София, Варна и т.н. през втората половина на деветдесетте, сме въпросното първо поколение. Но мисълта ми е друга: Вашата позиция по отношение на неравенството е; "не ми минават тия, щото мисля за себе си." Но мислите извън контекст. Т.е., не мислите. Вашата позиция е агресивната антиинтелектуалност на каменарчето с чука. Няма нищо обективно, умно, консервативно или пък либерално в такава позиция.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 98. 99 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Некоректно е да се пише "полицията в САЩ", там има стотици градски полицейски департаменти, областни шерифски служби, щатски полицейски служби , които се финансират от съответните местни бюджети. Федералните - ФБР,ДЕА и службата на шерифа към министерство на правосъдието могат да се приемат за своеобразна федерална полиция, но има доста условности.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK