Козметични гиганти спират без много шум употребата на талк

Козметични гиганти спират без много шум употребата на талк

© ReutersКозметични гиганти като Chanel, Revlon и L'Oreal тихомълком прекратяват употребата на талк в продуктите си на фона на растящи притеснения за здравните последици от него и съдебни дела за стотици милиони долари в САЩ, съобщи "Ройтерс".


"Шанел" е премахнала талка от пудрите си за лице и се е отказала от пудрите за тяло с талк заради негативните нагласи сред потребителите за този минерал. "Ревлон" го е отстранила от продуктите си за тяло, а "Л'Ореал" търси алтернативи, казват за "Ройтерс" от двете компании.


Талкът се намира понякога в азбеста, който е известен като мощен канцероген, но десетилетия наред се използва в козметиката, защото абсорбира влагата, омекотява кожата и предотвратява изсъхване и напукване на грима.
Но потребители, регулатори и производители са все по-негативно настроени и резултатът са хиляди съдебни искове още от 2013 г. насам срещу Johnson & Johnson с твърдение, че тези продукти са виновни за заболяване от рак. От 2017 г. започнаха обвиненията на потребители, че има козметични продукти, замърсени с азбест. Искове има и срещу Revlon, Chanel и Avon.


През март 2020 г. представител на "Шанел" е обвил в документ по едно от делата в Лос Анджелис, че през 2017 г. компанията е прекратила използването на пудра за тяло на базата на талк и ароматизирана с легендарния парфюм No. 5, който произвежда от 1924 г. насам. Делото е по иск на жена, която смята, че се е разболяла от мезотелиома, защото десетилетия наред е ползвала пудри на Chanel и J&J. Единственият установен причинител на това нелечимо раково заболяване е азбестът.


Представител на "Шанел" отрича пудрите на компанията да съдържат азбест и обяснява, че първият съдебен иск по този повод е от 2016 г. "Знаем, че това е безопасен продукт", се казва в депозираното мнение. Той обаче е изтеглен от пазара "предвид общественото мнение".


Компанията продължава да използва талк в сенките за очи, руж и пресованата пудра. От "Шанел" отговарят на "Ройтерс", че това става "съгласно строги критерии за чистота, напълно в съответствие със сегашните глобални регулации и е безопасно съгласно стандартните условия за употреба на козметика".


Козметични гиганти спират без много шум употребата на талк

© Reuters


От "Ревлон" казват, че са премахнали талка от продуктите си за тяло, но не посочва кога и защо е направено това.


От "Л'Ореал" обясняват, че изискват всяка година доставчиците да гарантират, че в талка няма азбест, правят проверки на място (и не са открили следи от този материал) и търсят заместител, но все още не са открили нещо толкова ефективно.


Други известни имена в сектора вече направиха промени. Германската Beiersdorf премина през 2018 г. на царевично нишесте в бебешката пудра Nivea. От Bausch Health промениха също през 2018 г. формулата на пудрата Shower to Shower, но обясняват, че не е заради притеснения за безопасността ѝ, а "за да бъде продуктът в крак с пазарните тенденции и предпочитанията на клиентите".


Avon посочи в съобщение до борсата, че срещу нея има 128 съдебни иска по повод продуктите ѝ с талк.


От Sanofi, производител на пудрата Gold Bond, казват за "Ройтерс", че продуктите им с талк са безопасни и категорично ще се защитават в съда.


По данни на Euromonitor International тази година потребителите ще закупят продукти с общо 139 350 тона талк.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK