Спорна статуя на Дева Мария бе издигната отново в центъра на Прага

Спорна статуя на Дева Мария бе издигната отново в центъра на Прага

© By Petr Šálek - https://artmagazin.eu/, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90993007Противоречива статуя на Дева Мария бе върната на площада в Стария град в Прага век, след като оригиналът е бил свален от гневна тълпа, разказва Би Би Си. Предишната статуя е била съборена през 1918 г., дни след разпада на Австро-Унгария и създаването на независимата чехословашка държава. Новата е нейно точно копие.


Въпросът е дали тя е паметник на спасението на Прага след Тридесетгодишната война, или омразен символ на католическото превъзходство и на провала на протестантските бунтове?


Според реставратора Ян Брадна хората от града са поискали издигането на монумента, след като обсадата на Прага през 1648 г. е вдигната. Тогава и Хабсбургите си връщат властта над околните земи и в Бохемия се издигат множество подобни Мариански колони.
Триста години по-късно тя е съборена от тълпа, водена от мъж на име Франтишек Сауер, писател и бохем от работническата класа. Скулпторът на копието Петр Вана разказва, че той е събрал съмишленици в местна кръчма и ги е повел към площада. "В действителност това е било фалшива новина. Хората не са мразили статуята наистина."


Обществото за възстановяване на Марианската колона в Чехия е създадено през 1990 г. и оттогава се бори за каузата си. Срещу връщането на колоната са настроени както атеистите - които са мнозинство в страната, така и представителите на протестантските църкви.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK