Лечението на COVID-19 с антитела: какво се знае и кой работи за това

Лечението на COVID-19 с антитела: какво се знае и кой работи за това

© ReutersПо света се работи по множество потенциални ваксини срещу COVID-19 - но много учени смятат, че терапиите с антитела имат голям потенциал за лечението на заразени.


Как работят те


Тези лечения използват антитела, създадени от заразени хора или животни, за да се преборят с болестта у други. За терапия срещу COVID-19 учените изследват употребата на кръвна плазма и други медикаменти, създадени с кръв от наскоро възстановили се панциенти. Наскоро бяха създадени т.нар. "моноклонални антитела". Те могат да бъдат изолирани и произвеждание в големи количества, за да се борят с ебола или рак. За тях не е необходимо непрекъснато снабдяване с кръв.


Компании като Eli Lilly и Regeneron Pharmaceuticals опитват да приложат този подход, за да създадат свои лекарства срещу коронавируса.


Какви ги отличава от ваксините
Ваксините целят да предотвратят това човек да се разболее; продуктите от антитела лекуват. Главният научен директор на Regeneron Джордж Янкопулос коментира наскоро, че те могат да се ползват профилактично и да отворят път за създаването на ваксина, но това би било скъпо.


"Могат да се ползват в старческите домове или в армията, защото антителата имат дълъг период на полуразпад", казва д-р Бети Даймънд, директор по молекулярна медицина във Feinstein Institutes for Medical Research. "Може да се ползват за превенция при високорисковите групи, но не за цялата страна."


Количеството протеин в лекарствата, базирани на антитела, прави лечението по-скъпо от ваксините, обяснява главният оперативен директор на Shanghai Junshi Biosciences Фенг Хуй.


Кой работи по тях


Eli Lilly си сътрудничи с Junshi и канадската биотехнологична компания AbCellera Biologics за два различни медикамента, които вече се тестват върху хора.


Regeneron ще започне клинични експерименти този месец и се надява да има стотици хиляди превантивни дози до края на лятото или есента.


The CoVIg-19 Plasma Alliance, в който са японската Takeda Pharmaceuticals и CSL Behring, също работи върху терапия.


Проектът, финансиран от Европейската комисия, The Antibody Therapy Against Coronavirus (ATAC) вече тества терапии върху доброволци в Германия и животни в Швейцария.


Британската GlaxoSmithKline със сътрудничи с Vir Biotechnology за терапия, която подбира най-добрите антитела от кръвната плазма.


AbbVie също обяви, че се труди в тази посока, а AstraZeneca ще започне клинични изпитания на две лекарства в идните два месеца.


Сингапурската държавна изследователска агенция A*Star работи с японската Chugai Pharmabody Research по създаването на терапии с антитела за клинична употреба.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK