Най-добрите университети на годината - Азия се въздига, Америка отстъпва

Почти десетилетие вече MIT е обявяван за най-кочественият университет в света.

© mit.edu

Почти десетилетие вече MIT е обявяван за най-кочественият университет в света.Възходът на азиатските университети продължава, а повечето от американските са в отстъпление. Това е основният извод в новото издание на една от най-авторитетнните класации за качество на висшите училища.


QS World University Rankings, смятана за най-често цитирания източник на сравнителна информация за това как се представят университетите по света, постави под №1 за девети пореден път Масачузетския технологичен институт (MIT).


Но авторите на класацията, изготвяна с много консултации и допитвания, изтъкват, че над една четвърт (26) от водещите 100 висши училища в света вече са в Азия и това е рекордно голям брой, откакто се прави подреждането през последните 17 години.
Ето още от акцентите:


- водещите 3 институции на света са в САЩ - след MIT са Stanford University и Harvard University


- University of Oxford (5) е най-високо оцененият британски университет; University of Cambridge остава седми


- 112 от американските 153 университета отстъпват позициите си и само 34 ги подобряват; основната причина е относителната промяна на тежестта в използваната методология на фактори като академични постижения и изследователско въздействие


- в Швейцария е най-добрият университет от континентална Европа - ETH Zurich е без промяна на 6 позиция


- най-високо оцененият азиатски университет е National University of Singapore (11)


- Китай има с какво да се похвали, защото Tsinghua University продължава да се изкачва и е вече на 15-о място в света


- с 8 места (до 66) се изкачва Universidad de Buenos Aires, най-добрият университет в Латинска Америка; Мексико успява да вкара за пръв път свое висше училище в Топ 100 и това е Universidad Nacional Autónoma de México (100)


- продължават да се изкачват и университети в Русия и Малайзия - Московският държавен университет "Ломоносов" (74) и Universiti Malaya (59) са на позиции, които не са заемали досега.


"Американската хегемония във висшето образование продължава да намалява", коментира Бен Сотър, директор по изследванията в QS (Quacquarelli Symonds). "Причината е растящата конкуренция в света, движена от стратегически инвестиции, международен характер на усилията за подобряване на университетите и силните връзки между образованието и индустрията."


Ключови думи към статията:

Коментари (149)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2709 Весело

  Направо ме е страх да поема двойна отговорност- да постна пръв и даже да препоръчам информация от г-н Карабоев.

 2. 2 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Да, ама пък от друга страна - МГУ само на петнадесет места след университет в Малайзия? Как да не го препоръчаш? А "Емтиай", Станфорд и Харвард даже и с една позиция напред не са се помръднали!

 3. 3 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ебати яката статия. Първите 4 университета са в САЩ, в топ 20, 10 университета са в САЩ, 7 в Европа и само 3 в Азия, но бай ви Пешо акцентира, че азиатските университети настъпвали, а американските затъвали :))))))) ЯКо
  Пешо голем си.

 4. 4 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#3] от "Димитър":

  За да "вкараш" в тая класация университет в първата стотица е престижно. Първите 20 са отличници. Щатите отдавна са окупирали тази листа и къде със спадове и възходи не помръдват много от листата на отличниците.
  Но не за тях ми е думата, а за това, че най-старото висше даскало у нас е на незавидното място след 600...
  Страни, за които българинът ще се закълне, че са "по-кофти", са с по няколко университета.
  Докато повечето българя си мислят, че някой, дето е завършил в милиционерско училище може да стане Главен, а някой, който е завършил пожарникарски техникум ще стане премиер, никога няма да се оправят нещата.
  И да, вместо вълнообразна магистрала до Бургас, предпочитам да виждам в образователните класации българско даскало.
  В нито една цивилизована държава няма Главен прокурор с полувисше образование за сержанти и старшини.

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Весело

  Аз виждам два сингапурски един китайски университети и един от неизвестната мен държава КАШ,но отивам да си зема очилата за да намеря още някой от Китай!

  klimentm
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Ебати яката статия. Първите 4 университета са в САЩ, в топ 20, 10 университета са в САЩ, 7 в Европа и само 3 в Азия, но бай ви Пешо акцентира, че азиатските университети настъпвали, а американските затъвали :))))))) ЯКоПешо голем си.
  —цитат от коментар 3 на Димитър


  А като цяло цялата класация е силно ялова!Въобще не е до университетите а до материала с който работят! Като излезе име на някой университет, че е "Гоуем", се юрват де-що има кадърни младежи и той наистина става "Гоуем"! А не му ли е мерак на младежа да търси знания, и самия Господ Бог не може да го научи на нищо!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  Зад тази класация и критериите ѝ стоят толкова политика, влияние и пари, че дори не си струва да се коментира. Целта е да се издоят амбисиозни родители и дарители... Дим и огледала както казват... французите ;)

 8. 8 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Класациите са по доста ненадеждни критерии. В САЩ в инженерните специалности половината студенти са китайци. Естественно, че университет който води обучението на кирилица никога няма да бъде в топ 10 освен може би в математика или compute science.

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3226 Весело

  А къде сме ние, барем в една класация няма ли да влезем?
  И не говоря за топ 100, това не е реалистично, примерно едно топ 500, топ 1000....

 10. 10 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  Класациите са по доста ненадеждни критерии. В САЩ в инженерните специалности половината студенти са китайци. Естественно, че университет който води обучението на кирилица никога няма да бъде в топ 10 освен може би в математика или compute science.
  —цитат от коментар 8 на Nedyalko Lazarov


  Миии... като не си плаща достатъчно за да се нагласят критериите... И немски и френски университети не се мяркат много много... да не би датските и холандските да са по-лоши? Канадците и те имаха мераци, ама то издържа ли се... Просто тряба наред с класацията да се напишат и бюджетите на тези университети, наред с цената на 3-те най-посещавани специалности за да разбере човек за какво става въпрос... ;)

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1761 Весело

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  Ако сложат като критерии ректорът да е верен на Партията и отвреме-навреме да провежда конференции за ролята на Людмила
  Живкова, веднага ще дръпнем в първата стотица...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 12. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Празна "новина". Куха и не нова.
  Количествени натрупвания водят до качествени изменения.

  А #Кой има опит Най количествен?
  Комунистическите партии.
  Глобално известни: болшевишки.

  Изводите са ясни

  "Възходът на азиатските университети продължава, а повечето от американските са в отстъпление. Това е основният извод в новото издание на една от най-авторитетнните класации за качество на висшите училища.

  QS World University Rankings, смятана за най-често цитираният източник на сравнителна информация за това как се представят университетите по света, постави под №1 за девети пореден път Масачузетския технологичен институт (MIT).

  Но авторите на класацията, изготвяна с много консултации и допитвания, изтъкват, че над една четвърт (26) от водещите 100 висши училища в света вече са в Азия и това е рекордно голям брой, откакто се прави подреждането през последните 17 години."

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#3] от "Димитър":

  Ебати яката статия. Първите 4 университета са в САЩ, в топ 20, 10 университета са в САЩ, 7 в Европа и само 3 в Азия,
  ========
  Кел файда.....
  Един вирус е по съвършен от тях.....
  Прави ги дармадан....когато и както си поиска.

  Такива класации вече пет пари не струват....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#10] от "puknatastotinka":

  Класацията по университети е общо взето безсмислена. По специалности има повече смисъл. Това,че си завършил престижен университет, няма да те направи по-добър лекар, инженер или финансист. Мой приятел се оперира от полипи в синусите в Бостън от лекар завършил Харвард с ей такава диплома на стената. Нищо не направи. Отиде да работи в Китай, оперира го китаец и се оправи. Това, че Челси Клинтън завърши Станфорд не я направи по-умна.

 15. 15 Профил на valiopc
  valiopc
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Масачузетц .Население 8 млн .Площ 1/4 от България . Най-добрия и третия най-добър университет в света.

 16. 16 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Това, което основно отличава добрите университети от останалите е връзката с действителността - изследователски програми, ежегодно обновяване на учебния материал и съвременна материално техническа база.
  Нашите са застинали в 60те.

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  А къде сме ние, барем в една класация няма ли да влезем?И не говоря за топ 100, това не е реалистично, примерно едно топ 500, топ 1000....
  —цитат от коментар 9 на boevbisser


  Алберт Айнщайн е завършил "най-престижния" 4 годишен курс за учители по математика и физика в политехническия институт в Цюрих. Ама това не му е попречило да е Алберт Айнщайн! Няма значение къде си завършил, щом искаш да научиш дадена наука я научаваш!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Логично.Наскоро почина бившият премиер на Япония,Накасоне.Беше голям политик, много прагматичен и личен приятел на Рейгън.Та той го каза в прав текст на американците-"Америка страда най- много от ниския интелект на афро американците".Преди 35 години индекса на полит коректност беше нисък,и затова не беше критикуван много за тези си думи.

  Опростачвай и владей!
 19. 19 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#16] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Това за което говориш е пари. Как може СУ с бюджет предполагам от 20-30 милиона да се сравнява с Харвард с бюджет от над 50 милиарда. Много държави имат по-малък бюджет. Изследователската дейност в тези университети, резултатите от която ги слага напред в класациите, се върши основно от graduate and postgraduate студенти, които идват от други по-малко престижни университети. MIT и може би някой специалности в други топ САЩ университети може би правят изключение..

 20. 20 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  [quote#17:"lz2"][/quote]

  Не превъзнасяй Айнщайн.Без да му отричам заслугите....,повечето му виждания за физичните явления и за вселената са напълно погрешни.

  Опростачвай и владей!
 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  [quote#17:"lz2"]
  —цитат от коментар 20 на Solomon Sigonalapa
  Не превъзнасяй Айнщайн.Без да му отричам заслугите....,повечето му виждания за физичните явления и за вселената са напълно погрешни.[/quote]

  И как разбра бе Великий?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#21:"lz2"][/quote]

  Съвременните учени го разбраха.

  Опростачвай и владей!
 23. 23 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  [quote#21:"lz2"][/quote]

  А и едва ли има по -голяма тъпня от това, че Вселената е статична.Нещо като това....,че Земята а после и Слънцето са центърът на Вселената.

  Опростачвай и владей!
 24. 24 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 280 Весело

  До коментар [#20] от "Solomon Sigonalapa":

  С виждания работите ти и чичо Кольо в кръчмата, учените работят с математика и факти!

 25. 25 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А къде сме ние, барем в една класация няма ли да влезем?И не говоря за топ 100, това не е реалистично, примерно едно топ 500, топ 1000....
  —цитат от коментар 9 на boevbisser


  Софийски Университет "Климент Охридски" - дели 601-650-то място наред с университите в Сиракуза (САЩ), Шенжен в Китай, Киевският "Тарас Шевченко", Токушима, Саламанка - Испания, Регенсбург в Германия, Кот Д'Азур Франция и други.

 26. 26 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1792 Весело

  Отстъплението според Карабойев сред първите 20 университета:

  • 10 американски
  • 5 британски
  • 2 сингапурски
  • 2 швейцарски
  • 1 китайски

  Или казано по друг начин - мъката на брюкселските еврообщаци.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Весело

  До коментар [#19] от "Nedyalko Lazarov":

  които идват от други по-малко престижни университети
  ========
  Това е едно от най тъпите житейски съревнования.
  "дитето на комшията се е уредило в по престижен университет"....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nedyalko Lazarov":

  В тази област, образованието, не парите определят престижа и качеството. Всъщност, точно обратното - с престижа идват големите пари. Ако разгледаш детайлно бюджета на споменатия от теб Харвард, ще установиш, че приходите му са основно от такси, дарения и научно-изследователска дейност.

 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  [quote#21:"lz2"]
  —цитат от коментар 23 на Solomon Sigonalapa
  А и едва ли има по -голяма тъпня от това, че Вселената е статична.Нещо като това....,че Земята а после и Слънцето са центърът на Вселената.[/quote]

  Чакай, чакай! Още нищо не знаем за Вселената, че да я коментираме! Знаем нещичко само за около 4% от нея! Всичко останало е пълна, ама абсолютно пълна мъгла! Това тъмна материя, това тъмна енергия, че и времето няма ясна дефиниция! Айнщайн казва свое мнение, както казват мнения и Кеплер и Хъбъл! Я си представи, че червеноото отместване на Хъбъл не се дължи на разширението на Вселената а на тъмната енергия или материя?! А? Тогава цялата наука трябва да се пренапише отново! Не давай така лесно оценки на някого само зарави различното му мнение!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Забравили са да уточнят, че тези американски университети всъщност
  вече са китайски.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 31. 31 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Дневник, научете се да слагате връзки към оригиналните материали:

  https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2021

  https://www.topuniversities.com/university-rankings-articles/world-university-rankings/top-universities-world-2021

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 32. 32 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nedyalko Lazarov":

  Сумата, която имаш предвид за Харвард не е 50 милиарда долара, а 38 милиарда. И не е бюджет на Харвард, а размер на университетския фонд. Това е оценката на активите, които университета натрупва от инвестиции, дарения и такси. Иначе, бюджета на Харвард е малко над 1 милиард долара, приблизително толкова са и даренията, които получава годишно. А от инвестициите на фонда в недвижими имоти, акции и изследователски програми, Харвард печели повече. Сега ясно ли е защо Харвард има пари, а СУ не? Да, не е заради парите, които отпуска държавата за образованието.

 33. 33 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 802 Любопитно

  Я преди да се кахърим за отстъплението на американските университети, да вземем да преброим колко университета в ЕС има в челните места!?
  (като при това не забравим, че Великобритания вече не е в ЕС)...

 34. 34 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#26] от "Lemmy":

  Авторът говори за размествания в Топ 100 класацията.

 35. 35 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 802 Любопитно

  ...да ви помогна: има само един - на 50-то място в Германия...

 36. 36 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Я преди да се кахърим за отстъплението на американските университети, да вземем да преброим колко университета в ЕС има в челните места!?(като при това не забравим, че Великобритания вече не е в ЕС)...
  —цитат от коментар 33 на Kosta Delev


  В Европа няма луди да дават стотици милиони и милиарди за реклама на университет, затова няма! Тая класация е класация на пари! По-точно на спонсори!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 37. 37 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Мдааа, и кво? Пак някакъв институт е отпред! А ние направихме институтите на университети...

 38. 38 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#32] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Harvard University
  > Total federal funds: $550.5 million
  > Annual R&D expenditure: $1.0 billion
  > 2015 enrollment: 29,652
  > 2016 endowment: $34.5 billion

  Като не знаете, не пишете. Получават мнооого пари от държавата.
  И не плащат данъци. А бюджета им е 4-5 милиарда на година.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 39. 39 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 397 Неутрално

  [quote#6:"lz2"][/quote]

  Най-обичам кога вие , полуграмотните гербаджийски мутромилиционерчетата почнете да раздавате оценки за качеството на световните университети. Я си вижте държавата си бе , неразумни и уроди . Премиера ви завършил спортния техникум, а главния ви прокурор милиционерския.

 40. 40 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":

  Абе не е баш така. В Харвард икономика преподават Нобеловите лауреати Оливър Харт и Майкъл Спенс, в УНСС - Жан Виденов, Румен Гечев и Стоян Александров. Нивото е различно някак си...

 41. 41 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 388 Неутрално
 42. 42 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  До коментар [#15] от "valiopc":

  Да добавим и топ отбори по баскетбол (Селтикс), бейзбол (Ред сокс), хокей на лед (Бруинс) и американски футбол (Ню Инглънд Пейтриътс)!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 43. 43 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  [quote#6:"lz2"]
  —цитат от коментар 39 на Rex
  Най-обичам кога вие , полуграмотните гербаджийски мутромилиционерчетата почнете да раздавате оценки за качеството на световните университети. Я си вижте държавата си бе , неразумни и уроди . Премиера ви завършил спортния техникум, а главния ви прокурор милиционерския. [/quote]

  Давам защото е самата истина! И със спорта е абсолютно същата простотия! Държавата ми си е супер! Даже премиера е доктор а не среднист като президента на САЩ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 44. 44 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#43] от "lz2":

  Президента на САЩ е завършил престижен университет от Айви лигата.
  Много милиардери като Гейтс и Дел нямат висше и въпреки това са едни от
  най-успешните хора в света.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 45. 45 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 397 Весело

  [quote#43:"lz2"][/quote]

  Я пак ? Премиера ти е кво ?

 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Весело

  До коментар [#44] от "dream_er":

  Точно това исках да кажа, но народа блъска минуси.....
  Не му се ще да се примири с реалността....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на valiopc
  valiopc
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#42] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Направо да се не начудиш.Как,защо ?Все пак от най-старите щати но въпреки това малко население ,малка територия .Ще излезе ,че е истина ,че хората и техните мечти стремежи са способни на всичко.

 48. 48 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Ебати яката статия. Първите 4 университета са в САЩ, в топ 20, 10 университета са в САЩ, 7 в Европа и само 3 в Азия, но бай ви Пешо акцентира, че азиатските университети настъпвали, а американските затъвали :))))))) ЯКоПешо голем си.
  —цитат от коментар 3 на Димитър


  Има истина в думите. Сингапур миналата година бяха в топ30 или 40, сега са 15-и
  Миналата година за пръв път Китай имаше въобще университет в топ 50 май.
  Сега имат два, ако не се лъжа.
  Иначе е ясно къде се прави науката.
  Въпроса ми е школата в Симоново на кое място е? Такива видни юристи излязоха от там. А библиотекарския?
  щатите 153 университета (според автора на статията) на 250-260 милиона, ние 75:)
  Ето, товорищи, ние сме по-умни:)

 49. 49 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#32] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Harvard endowment е 40.9 милиарда. Това са фондове, инвестиции от които като правило Харвард получава/разпределя около 5% годишно. Това не включва таксите, федералните субсидии и дарения. Даренията на богати най-често гарантират влизането на децата им там. Бюджетът на Харвард за 2019 е 4.5 милиарда от които 1.9 идват от гореспоменатия endowment.
  Дори и да не съм бил напълно ясен, то очевидно става въпрос за огромни пари.

 50. 50 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  До коментар [#46] от "eti mehter":

  Реалността е, че ако искам да уча физика например, бих предпочел лекции да ми чете Ричард Файнман, а не твоят ходжа, дето по я разбирал според теб. Как беше онова? "Не по-високо от обувките, обущарю!"

 51. 51 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 802 Весело

  В Европа няма луди да дават стотици милиони и милиарди за реклама на университет, затова няма! Тая класация е класация на пари! По-точно на спонсори!
  —цитат от коментар 36 на lz2


  Добре би било стотиците хиляди студенти, които учат в САЩ и Англия да чуят мъдрите ти думи и да разберат, че не само не получават кой-знае колко по-добро образование, ами и биха могли да спестят по няколко десетки хиляди долара и да изкарат твоя нерекламиран университет ;)

 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Любопитно

  До коментар [#50] от "lz73":

  бих предпочел лекции да ми чете Ричард Файнман
  ==========
  Защо....да не би гласа му да е по мелодичен....?
  Не че го познавам  Bukalemun
 53. 53 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1761 Весело

  До коментар [#40] от "Котаракът на Шрьодингер":

  За сравнение на нивото да споменем, че преди година УНСС беше пред фалит....Икономически "университет" с колектив от "водещи" икономисти пред фалит...:

  https://www.mediapool.bg/unss-e-pred-falit-news292520.html

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#50] от "lz73":

  лекции да ми чете
  =======
  Лекции май се изнасяха, ама както и да е....
  Щом това те удовлетворява.....

  Bukalemun
 55. 55 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1761 Весело

  До коментар [#43] от "lz2":

  Той и Рогозин е доктор на техническите науки, а Мъск няма никаква научна титла....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 56. 56 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Весело

  Преди Брекзит в първите 20 университета имаше 5 от държави на ЕС.
  След Брекзит в първите 20 университета има 5 британски

  подпис
 57. 57 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Как няма да е така, след като американските университети вече отдавна не са средища на науката, а са се превърнали във средища на неомарксистка индоктринизация на младото поколение?

 58. 58 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Не може да се толерират такива статии в сайт, който е финансиран от Америка за България! Свалете я веднага!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 59. 59 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Отново си абсолютно прав... от много години единственото достойнство на западната цивилизация е нейната силна икономика... и сега, при един вирус, виждаме как това достойнство буквално се сгромолясва... единственото нещо, с което запада блестеше.

 60. 60 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Това,че си завършил престижен университет, няма да те направи по-добър лекар, инженер или финансист.
  —цитат от коментар 14 на Nedyalko Lazarov


  Афърматив

  Ето например университета на др Сорос изобщо го няма в класацията, обаче кой го е изкласил сега зема по една шапка грант за празнодумие.

 61. 61 Профил на valiopc
  valiopc
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#55] от "mitko11":

  Мъск може да наеме на работа Рогозин .В смисъл плаща му сериозна заплата за да споделя идеите си .Така ще развие много по -бързо космическата си програма. Рогозин споделя , Мъск пави точно обратното.

 62. 62 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Дъщеря ми завърши бакалавър в университет поставен като 18ти в света (в нейната специалност - биология мисля дори е по-напред) за 2020 и магистър в друг поставен като 51и в света. Не смятам, че е научила нещо кой знае колко повече или по различно от някой завършил да речем 180я или 551я университет. А иначе да, много джимове, много басейни, много библиотеки и пр. Но науката навсякъде е една и съща. Образованието се превърна в индустрия. За повечето неща, които се учат не е нужно да се ходи в университет повече от две години. Що се отнася за право, бизнес, икономика и политически науки, университети като Харвард са най-полезни заради връзките. Но никого не са направили по умен.

 63. 63 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Класацията трябва да се прави на база на бюджети на учебните заведения - да са в различни категории като в бокса. С бюджет до 50 млн, до 200, до 500, до 1 млрд, до 5 млрд. Защото иначе се сравняват картофи със ябълки.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 64. 64 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#38] от "dream_er":

  Ами, нищо не си разбрал, приятел.
  Първо, Харвард плаща данък върху даренията и приходите от инвестиции. Не е освободен от данъци.
  И второ, Харвард не получава "мноооого пари" за издръжката си от държавата.
  Държавата плаща с тия 500 милиона на Харвард за конкретни проекти, за да работи върху изследвания и проекти на Пентагона, НАСА, DARPA и т.н. Издръжката на Харвард за заплати, хонорарѝ, стипендии и т.н., се поема от университетския дарителски фонд, който е в размер на 39 милиарда долара... Представи си го като пенсионен или инвестиционен фонд, не е бюджет на университета, както често бъркат у нас.
  Някак си сме свикнали, че държавата трябва да "дава мнооого пари", а университетите само са чакат на софрата и да имат мизерни собствени приходи и участие в издръжката.

  https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/05/from-federal-support-comes-groundbreaking-harvard-research/

 65. 65 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  До коментар [#62] от "Nedyalko Lazarov":

  Университет няма как да те направи по-умен...по-знаещ и можеш, може би...
  Най-важното, което дава един добър университет е начин на мислене, среда и контакти със себеподобни.

 66. 66 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Според мен май-важният критерий е колко чуждестранни студенти учат в университетите на дадена страна, а там с около 1 милион такива бяха САЩ....в пъти повече пред следващите!

 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Любопитно

  До коментар [#59] от "ygo11542256":

  Отново си абсолютно прав...
  =======
  А как бих искал да не съм....!

  Но погледни таблицата....в нея има нещо което апелира към един единствен и конкретен извод....
  Че колкото си по нагоре (в нея)....си толкова по елитно обучен.....
  И тук става въпрос за милиони млади хора....

  А само преди два дена излезе статия, че.... "световната научна мисъл трябва да промени някои закони на физиката, с цел да опознае по добре Вселената".....
  Представяш ли си....!!!
  Появява се сериозната вероятност...че това което сме учили до момента, да се окаже една плоска лъжа.....
  Тук дори вече не е много важно.....кое е верно и кое не....
  Доверието към една научна дисциплина.....то се подронва....

  Bukalemun
 68. 68 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#62] от "Nedyalko Lazarov":

  “ Не смятам, че е научила нещо кой знае колко повече или по различно от някой завършил да речем 180я или 551я университет.”
  ——
  Има резон в това. Базовото знание е едно и също до ниво магистър. Разликите могат да се усетят ... може би оттам нагоре. Но пък прави впечатление отношението Ви към дъщерята ... като да е от предишен брак

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 69. 69 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1761 Любопитно

  До коментар [#67] от "eti mehter":

  Науката и нейното развитие се движат от съмнението и недоверието. При нея може да има различни мнения, теории... и много често някои от теориите се променят.
  В противен случай, ако се вземе всичко в една теория за единствено правилно и непогрешимо, получаваме религия. А при религията всяко отклонение е ерес и подлежи на преследване. "Да нямаш други богове освен мен" - това е основен принцип на всяка религия

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 70. 70 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#21] от "lz2":

  Препоръчвам ти да започнеш от мнението на Айнщайн за квантовата механика и от един известен негов цитат: Gott würfelt nicht.

 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  "Възходът на азиатските университети продължава."

  Нещо напълно нормално и резонно имайки в предвид, че източноазиатските държави (Сингапур, Южна Корея, Япония, Китай, Виетнам, Малайзия и т.н.) много правилно инвестират много пари в развитието на образованието и технологиите. И това дава отлични резултати в развитието на техните държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  В същото време трябва да се отбележи още факта, че в топ 10 остават предимно американски и британски университети. И за съжаление от континентална Европа има само един и той е швейцарски.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#65] от "lz73":

  Университет няма как да те направи по-умен...по-знаещ и можеш, може би...
  Най-важното, което дава един добър университет е начин на мислене, среда и контакти със себеподобни.
  ——————-
  По-знаещ, може би...Но сега достъпът до знанието е много по-различен от преди 50 или дори 10 години. И ще продължава да се облекчава. За можещ, може би...донякъде. Най-важното е средата, разбира се. Но 40-50 хиляди на година и след това 20 плащане!?
  За начина на мислене съм най-скептичен. Младите имат тенденция към групово мислене, т.е. да мислят това и така както е популярно.
  Като всяко нещо мисля, че и тази класическа система с която сме свикнали наближава края си.
  А иначе е хубаво време за пиене и партита.

 74. 74 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#20] от "Solomon Sigonalapa":

  ГОУЕМ УМНИК

  си, уважаеми. Респект!
  Както е рекъл народът: "Акъл море, глава - паве...

 75. 75 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#68] от "Gretel":


  Не драга. От същия брак си ми е и много си я обичам, но дори и тя го казва. Работи и се среща с други млади хора, повечето от които са завършили много по-малко престижни университети. Няма разлика. Повечето е фасон.

 76. 76 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1003 Гневно

  МНОГО УМНИЦИ ВЪВ ФОРУМА,

  много експертиза. Респект!
  Виж п. 75

 77. 77 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#49] от "Nedyalko Lazarov":

  И какво излиза за Харвард? 2 - 3 милиарда доходи от собствени инвестици, над 1 милиард от дарения и около 500 милиона от заплатени от държавата проекти за НАСА, Пентагона и DARPA. Къде са мнооогото пари от държавата? Ами, няма ги. Парите на Харвард в университетския фонд (40 милиарда) се управляват от фондация Харвард и се разпределят към стотици и хиляди фондове за финансиране на текущата дейност и инвестиции.
  Не държавата, а Харвард определя бюджета.
  Пари от държавата за нищоправене не се дават...

 78. 78 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Авторът посочва една тенденция. След 15-20 години ще се види, какво и как се е променило. Както казват руснаците, ще поживеем, ще видим.

 79. 79 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И още никой не е споменал, че университетите са развъдници на левичарски идеи и е по-добре да бъдат закрити....

  Гарда ли е паднал, поради ранния утринен час ли е??

 80. 80 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1761 Весело

  До коментар [#77] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Да не намекваш нещо за БАН?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 81. 81 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Тук може да се види движението в класацията през последните десетина години:

  https://en.wikipedia.org/wiki/QS_World_University_Rankings

 82. 82 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 726 Неутрално

  И след като всички икономисти, които "правят" световната икономика са завършили явно някои от тези топ университети, как по дяволите става така, че на всеки десетина години осират дотолкова нещата, че се взривяват всички възможни балони и хората обедняват все повече? И това се повтаря от поне сто години насам. На какво ги учат тия хора? Май само да надуват балони.
  Вярно, икономиката не е наука, но може да се стараят малко повече.

 83. 83 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  Разбира се, всички демократи и русофоби ликуваме, когато се каже нещо лошо за САЩ (США, краварите, страната на Тръмпи клоуна). Но все пак два въпроса:

  Ако има отстъпление, заради глупака Тръмп ли е или заради много умните джендър стъдийс и Ко.?

  Колко американци учат или преподават в азиатски университети и колко азиатци -- в американските?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 84. 84 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#76] от "ogp03622986":

  П. 74

 85. 85 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#32] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Харвард има около 5 милиарда приходи и около 5 милиарда разходи. Годишно. Не знам какво имаш предвид под 1 милиарда бюджет което е смешно малко за институция от този ранг. Доходът от активите не може да покрие ежегодно подобни разходи изцяло, а само на около 1/3.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 86. 86 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#83] от "Един вампир броди из Европа":

  Тръмп е толкова глупак, колкото ти си вампир.
  А това за глупака го съчини, поглеждайки в огледалото, нали

 87. 87 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#82] от "rvr12572942":

  БРАВО! ТОЧЕН СИ,

  виж п. 74

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2840 Любопитно

  До коментар [#88] от "ogp03622986":

  Уточнител, ти освен обиди, нещо конкретно по темата можеш ли да напишеш?
  Или си разстроен, че Университетът Тръмп не присъства в класацията?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 90. 90 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Весело

  До коментар [#69] от "mitko11":

  Когато науката почне умишлено да променя някои закони на физиката с цел да прикрие безсилието си... "какво има там отвъд стратосферата".....тогава тя вече не е наука.
  Тогава по полезно ще е да спорим.....дали Тръмп ще го импийчат или не.....

  Bukalemun
 91. 91 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  До коментар [#73] от "Nedyalko Lazarov":


  ... Но 40-50 хиляди на година и след това 20 плащане!?За начина на мислене съм най-скептичен. Младите имат тенденция към групово мислене, т.е. да мислят това и така както е популярно.Като всяко нещо мисля, че и тази класическа система с която сме свикнали наближава края си. А иначе е хубаво време за пиене и партита.
  —цитат от коментар 73 на Nedyalko Lazarov


  Мммне! Явно не осъзнал, че остаряваш...
  Моят начин на мислене е формиран именнмо по този начин. Сега забелязвам това и в младото поколение. Просто при контакт с истински преподаватели се научаваш да мислиш. Знанията са нещо друго. Най-простият пример е, че от незапомнени времена хората са знаели, че ябълката пада от дървото...
  И за парите не си прав. Нали не мислиш, че възпитаник на университет, дето взема по 40-50х. такса, започва работа на МРЗ?!
  Може да ти е странно, но аз вярвам именно в тези младежи, преминаващи през "правилните места в правилното време"...
  За нас остава да си припяваме:

  "И само с формула,
  със позив,
  с находка,
  с хапче против рак,
  и само гипсов или бронзов
  би могъл да се върнеш пак
  във безпощадните държавици,
  раздирани от смехове,
  от спорове и от наздравици,
  от грехове и стихове."

  И да им завиждаме благородно....

 92. 92 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  До коментар [#70] от "Шоршо":


  До коментар [#21] от "lz2":Препоръчвам ти да започнеш от мнението на Айнщайн за квантовата механика и от един известен негов цитат: Gott würfelt nicht.
  —цитат от коментар 70 на Шоршо


  Нали! Много добре изваден от контекста цитат!
  Всъщност Бог вероятно не играе на зарове. Само че квантовата механика твърди, че няма как да разбереш какво решава Бог...Всъщност фразата "Първата глътка познание те прави атеист, но на дъното на чашата те очаква Бог" май принадлежи на бащата на тази теория...защо ли?

 93. 93 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  До коментар [#90] от "eti mehter":


  До коментар [#69] от "mitko11":Когато науката почне умишлено да променя някои закони на физиката с цел да прикрие безсилието си... "какво има там отвъд стратосферата".....тогава тя вече не е наука.Тогава по полезно ще е да спорим.....дали Тръмп ще го импийчат или не.....
  —цитат от коментар 90 на eti mehter


  Ети, това ще си го запазя в златния фонд! Пак бъркаш наука с религия! Законите на физиката съществуват независимо от науката! Осъзнай го най-после. Науката може да ги открива, но не може да ги променя. Може да ги променя само Бог или както там му викате...Питай ходжата дали науката може да промени природен закон...

 94. 94 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 287 Неутрално

  "Възходът на азиатските университети продължава."Нещо напълно нормално и резонно имайки в предвид, че източноазиатските държави (Сингапур, Южна Корея, Япония, Китай, Виетнам, Малайзия и т.н.) много правилно инвестират много пари в развитието на образованието и технологиите. И това дава отлични резултати в развитието на техните държави.
  —цитат от коментар 71 на Иво


  През 2030 се очаква 2ма от 3ма завършващи в специалността на точните науки да са Китаец или Индиец.

  https://twitter.com/oecdeduskills/status/593037006470574081 />
  После ще се жалваме защо те имали били инфраструктура, производство и патенти а ние сме нямали.

 95. 95 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 287 Неутрално
 96. 96 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#71] от "Иво":

  Линкът в туитър не се отваря.
  Става въпрос за първата графика в този линк.

  https://think-beyondtheobvious.com/stelters-lektuere/der-akademisierungswahn-und-seine-folgen/

 97. 97 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Как САЩ са отстъпили, като в първите 20, девет са техните.

 98. 98 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Как САЩ са отстъпили, като в първите 20, девет са техните.

 99. 99 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#32] от "Котаракът на Шрьодингер":Харвард има около 5 милиарда приходи и около 5 милиарда разходи. Годишно. Не знам какво имаш предвид под 1 милиарда бюджет което е смешно малко за институция от този ранг. Доходът от активите не може да покрие ежегодно подобни разходи изцяло, а само на около 1/3.
  —цитат от коментар 85 на vesolr


  Прав си, грешно съм запомнил.

  Бюджет на Харвард - 5,2 млрд. долара

  Приходи от:

  Дарения - 1,4 млрд. долара
  Федерално финансиране - 628 млн. долара (вкл. по проекти на НАСА, Пентагона)
  Финансиране от фондации - 289 милиона долара
  Приходи от студентски такси - 1,122 млрд. долара
  Приходи от продажби и инвестиции - 1,918 млрд. долара

  https://finance.harvard.edu/files/fad/files/harvard_annual_report_2018_final.pdf

 100. 100 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  Реда

  Ебати яката статия. Първите 4 университета са в САЩ, в топ 20, 10 университета са в САЩ, 7 в Европа и само 3 в Азия, но бай ви Пешо акцентира, че азиатските университети настъпвали, а американските затъвали :))))))) ЯКоПешо голем си.
  —цитат от коментар 3 на Димитър


  Редакцията на Дневник следва своята последователна антиамериканска политика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK