Великобритания се отказа от пълния граничен контрол с ЕС от 1 януари

Великобритания се отказа от пълния граничен контрол с ЕС от 1 януари

© ReutersОбединеното кралство се е отказало от плана си да въведе пълен граничен контрол с Европейския съюз на 1 януари догодина, пише в. "Файненшъл таймс".


Това решение е взето в момент, когато британското правителство е притискано от бизнеса да не влошава още повече хаотичната ситуация, причинена от коронавируса. Според вестника кабинетът приема факта, че няма как бизнесът едновременно да се справи с последиците от пандемията и с промените на границата след края на преходния период.


"Файненшъл тймс" отбелязва, че промяната може да се очаква, независимо дали към момента има, или няма споразумение за свободна търговия между Лондон и Брюксел. През февруари правителството бе на друго мнение и настояваше, че всички стоки от ЕС ще преминават през пълна проверка.
Източник от изпълнителната власт обяснява за британското издание, че целта е да се помогне на бизнеса да се "адаптира към промените и възможностите да е извън единния пазар и митническия съюз". Друг източник, запознат с новия подход, казва, че той е сходен с подготовката за Брекзит без сделка, която се правеше през септември 2019 г. и приоритизираше потока на стоки пред граничните формалности.


Великобритания ще въведе облекчен режим на пристанищата си за вносни стоки от ЕС. Ще се опрости процедурата за земеделски и животински продукти. Стоките, които влизат от острова в ЕС, обаче може да бъдат подложени на стриктни проверки при пристигането си във Франция, казват източниците на вестника, чиито имена не се споменават. Експерти предупреждават, че е малко вероятно ЕС да се съгласи на пълна реципрочност.


Официално съобщение за граничния контрол може да бъде направено още днес. Обединеното кралство напусна ЕС на 31 януари и досега няма напредък за постигане на търговско споразумение с блока.


Икономическата криза във Великобритания се очаква да е тежка - икономиката се е свила с 20.4% през април спрямо март заради коронавируса, а Банк ъв Ингланд допуска, че може да последва най-тежката рецесия от триста години.


Наскоро фармацевтичната индустрия предупреди, че заради пандемията може и да не успее да обнови запасите си навреме и това тревожи кабинета заради рисковете от дефицит на лекарства при Брекзит без сделка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK