Луксозни храни в супермаркета - за производителите все едно има война

Луксозни храни в супермаркета - за производителите все едно има война

© Reuters



Глобалното търсене на луксозни храни като говеждо уагю, червена туна и хайвер намаля драстично със затварянето на хиляди ресторанти и забавянето на световната икономика по време на пандемията от коронавирус.


Заради мерките за социално дистанциране и проблемите пред туризма, индустрията за висококачествени храни може да се окаже една от най-тежко засегнатите, тъй като разчита на ресторанти и хотели, за да продава луксозни стоки от хайвер до шампанско.


Никой няма да иска да пие скъпо вино или да яде хайвер, докато е затворен в клетка.


Мишел Бертоме,

управляващ директор на Caviar Perlita в Югозападна Франция




Докато едни производители започнаха да предлагат стоките си директно на клиентите, други са принудени да намалят производството, тъй като някои продукти са загубили почти половината от стойността си от началото на годината, разказва "Ройтерс".


Жан-Мари Бариле, съпредседател на групата CIVC на производителите на шампанско във Франция, се е надявал хората да отпразнуват облекчаването на карантинните мерки с бутилка шампанско, но сега очаква труден край на годината.

  • Данните за резервациите в ресторанти, събрани от OpenTable - онлайн платформа за резервации - показват близо 80% спад в САЩ, Великобритания, Германия, Канада, Австралия, Ирландия и Мексико тази година. Хората също така са по-малко склонни да консумират луксозни храни - заради притеснения за финансовото си бъдеще или заради новите мерки, въведени в ресторантите.

"Това наистина е период, който изглежда като време на война", каза Бариле.


"Ако принудите хората да се хранят в тези условия, те ще предпочетат да посещават заведенията за бързо хранене", казва Мишел Бертоме, управляващ директор на Caviar Perlita в югозападна Франция.


Луксозни храни в супермаркета - за производителите все едно има война


Огромни намаления


Първокласните храни са "един от най-тежко засегнатите сектори в световен мащаб", заяви Оле Хоу, консултант към IKON Commodities в Сидни. Според него не може да се очаква бързо възстановяване, защото много държави навлизат в рецесия. Намалялото търсене вече се отразява и на цените.


В Токио цената на най-висококачествените разфасовки от говеждо месо падна с около 30% в сравнение с година по-рано, а на червената риба тон е спаднала с над 40%. Най-голямата руска компания за развъждане на есетра - Caviar House, предлага 30% отстъпка за хайвер от белуга.


"Пролетта и лятото винаги са слаби сезони за пазара на хайвер, но ако сравним този период с предишни години, продажбите в Русия са намалели с 50%", заяви собственикът на фирмата Александър Новиков.


Във Франция цените на хайвера стигнаха исторически ниски нива, продажбите на шампанско намаляха, а производителите на гъши дроб трябваше да свият продукцията, за да поддържат цените.


"В средата на март имахме чувството, че това е краят", споделя Флориан Бушери, който обикновено произвежда 2 тона гъши дроб на година във Франция.


Рибната индустрия край Кейп Код в САЩ също е трябвало да ограничи улова, тъй като карантината промени потребителските навици в света.


Луксозни стоки в супермаркетите


За да преодолеят липсата на търсене от страна на ресторантите, много производители се опитват да достигнат до потребителите директно чрез платформите за електронна търговия. Други се насочват към супермаркетите.


Луксозни храни в супермаркета - за производителите все едно има война

"Ускоряваме доставката си на продукти в някои от най-големите супермаркети и директно към потребителите онлайн", казва Хю Килен, изпълнителен директор на най-големия производител на говеждо месо в Австралия.


Но някои доставчици казват, че продажбата в супермаркети е далеч по-малко изгодна от продажбата в ресторанти от висок клас.


В Япония най-добрите ресторанти за суши плащаха по 400 000 йени (3737 долара) за 10 кг най-високо качество риба тон в сравнение с 25 000 йени, заплащани от супермеркетите за същото кличество риба с малко по-ниско качество, разказва Юкитака Ямагучи, рибен брокер в Токио. Най-добрите парчета риба обикновено се предлагат първо на топ ресторантите, но сега може да се намерят и в обикновените магазини и при търговците на дребно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5597 Неутрално

    Няма идеално щастие !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на Vlado Nikolov
    Vlado Nikolov
    Рейтинг: 2891 Неутрално

    Според политиците, война има. С коронавируса. А на война, като на война, както казват французите. Лукса и екзотиката падат първи, като жертви. Но пък в каналите на Венеция се появи риба.

  3. 3 Профил на Willi
    Willi
    Рейтинг: 20 Разстроено

    Тука Суши, то е повече ориз и някакъв къс риба, 280 гр струва 2,29Е.Изглежда го купуват, тя е от мен наблюдавана стока, търся я с 50% намаление, от 4 месеца насам е нямало оферта. Този филиал на Лидл известно време търсеше нов завеждащ отделение, и май са случили на добър избор, за некъсмет при мен. В понеделник и в четвъртък получават нова стока, имат към 25 назначени човека, немци са според мен, да вкарат стоката от палетите в регалите. С такова темпо работих за последно миналата година към общината. Там работата наистина ми липсва ...

  4. 4 Профил на vgv5864O498
    vgv5864O498
    Рейтинг: 9 Неутрално

    Измама за баламурници. Днес лукс е натуралната чиста и пресна храна, каквато имахме навремето.

  5. 5 Профил на Корки
    Корки
    Рейтинг: 2730 Неутрално

    Върховият сегмент на кулинарията остана без клиенти, пострадаха и техните доставчици. Главна цел на хората стана оцеляването, глезотиите отстъпиха.

    Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
  6. 6 Профил на vgv5864O498
    vgv5864O498
    Рейтинг: 9 Неутрално

    "Луксозни" храни, докарани от другия край на света - айде нема нужда. И най-смешното е, че наистина има топ идиоти, които им верват, че месото требвало да "узрее" неколко седмици за да подобри вкуса си ...

  7. 7 Профил на kazushi
    kazushi
    Рейтинг: 1482 Гневно

    Аман от неграмотни журналисти. В българския език няма такова нещо като "червена туна", нарича се "червена риба тон". Наистина сме страната на абсурдите, където най-неграмотните хора стават журналисти.

  8. 8 Профил на Willi
    Willi
    Рейтинг: 20 Неутрално

    Риба тон в консерва 195 гр/150 гр риба, с олио или със собствен сос струва в момента в Лидл 1,19€. Най-евтино купих консервата, като бях в Дюселдорф началото на март, към 79 евроцента на кутия за 4 кутии, трябваше да купя наведнъж 4 кутии, за да получа намаление цената на кутия, която беше 99 евроцента.

    Преди 12 години консерва риба тон струваше 59 евроцента, 200 гр пушена сьомга струваше 1,99 евро, в момента сьомгата е двойно по-скъпа. Риба тон май и тя

  9. 9 Профил на Rational
    Rational
    Рейтинг: 1021 Неутрално

    Това е хубавата страна на всяка криза. Отсява стойностните, важните и работещи неща/идеи. Всичко друго започва да страда, защото сме се разглезили през добрите времена.

  10. 10 Профил на traveler1
    traveler1
    Рейтинг: 811 Неутрално

    Измама за баламурници. Днес лукс е натуралната чиста и пресна храна, каквато имахме навремето.
    —цитат от коментар 4 на vgv5864O498

    Навремето я имахме, защото си я произвеждахме сами и от корена през масата до устата пътя беше къс. От как мързела измести труда като добродетел, всеки иска да му дадат пари(най-добре без да се е трудил за тях) и той сам да си изберял какво да си купи от магазина. А пък от градината през склада и магазина, масата до устата пътя е дълъг и измамен от лукавого. Купуваш го за нещо, пък то накрая едно нищо... :)

    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
  11. 11 Профил на pamela
    pamela
    Рейтинг: 2125 Неутрално

    "Но някои доставчици казват, че продажбата в супермаркети е далеч по-малко изгодна от продажбата в ресторанти от висок клас."
    *
    Там им е болката, не че не печелят, но са свикнали на много по-високо печалби.

  12. 12 Профил на antoni
    antoni
    Рейтинг: 329 Неутрално

    ВИРУСА ЩЕ НИ ВКАРА В ПРАВИЯТ ПЪТ
    ТОВА Е НЕЩО НОВА ЗА СВЕТА-НЯМА НИЩО ОБЩО С ВОЙНА

    ПРИ ВОЙНА ЛИПСАТА Е ОГРОМНА,А СЕГА ИМА ИЗЛИШЪК

    КРАЙ НА ГЛЕЗОТИИТЕ,НОВИ ВРЕМЕНА НОВИ ПЪТИЩА

  13. 13 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7712 Неутрално

    Те скоро всички стоки, както е тръгнало, ще станат с цените на луксозни.

  14. 14 Профил на padrino
    padrino
    Рейтинг: 2220 Любопитно

    Те скоро всички стоки, както е тръгнало, ще станат с цените на луксозни.
    —цитат от коментар 13 на Роси


    Предполагам, че това зависи от самия пазар. Тук в Шотландия в последните 2/3 седмици буквално на всичко има промоция. Прословутите Шотландски ягоди за които толкова се коментира в Дневник са постоянно с някакво намаление. Нормално са около 4 паунда на кило по това време на годината, сега постоянно са на промоция от 2.80 до 3.00 за кило. Сьомгата, Пастърва е същото. Филето обикновенно е 12.00 за кило (4.00 за 350 грама) в момента е 2.50 за 350 грама. Прясното агнешко тази година също е далеч по евтино.

    На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
  15. 15 Профил на Willi
    Willi
    Рейтинг: 20 Неутрално

    В последният месец имаше повишение на цените на стоките, кото пазарувам. Намаление на цените беше при зеленчуците, но то и така миналата година.

    1 литър алпийско прясно мляко, струваше досега 95 евроцента, нова цена 1,05 евро.
    400 гр рибено филе на "Фроста" за 1,99€, сега 360 гр. за същата цена
    Намаление на цената има при черешите, от 9€/кг на 7€/кг. Всичко друго е поскъпнало, 350 гр. печурки струваха преди 1,29€, сега 1,79€. Пъпешите си запазват цената с 2,49€. Дините не ги погледнах, много рядко купувам диня. Овчарско сирене 200 гр. краве мляко поевтинява от 1,19€ на 99 евроцента. Имаше преди 3 месеца българско овче сирене, беше скъпо като цена, но купих и вкуса ми много ми хареса.Но след време му спряха продажбата

  16. 16 Профил на Dankol
    Dankol
    Рейтинг: 771 Неутрално
  17. 17 Профил на padrino
    padrino
    Рейтинг: 2220 Весело

    Black Caviar Matters
    —цитат от коментар 16 на Dankol


    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Определно за днес взимаш златото с този пост ++++

    На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
  18. 18 Профил на Willi
    Willi
    Рейтинг: 20 Неутрално

    Във Великобритания, специално Шотландия не съм бил досега там. Нямам и някак си желание да ходя там.

    Цените предполагам са, както в Дания. Някъде към 20% по-скъпо от Германия, но те и имат много висок Данък добавена стойност от 25%, почти една четвърт от стойността на стоката. На мен не ми стана ясно, защо им е нужно да имат високи данъци. Повече персонал към датската държава не забелязах. Дори в най-известният им музей в Копенхаген, имаше 1 човек на касата, билета ми струваше 16€ и един на заключващи се кутии, раницата трябваше да я оставя в една такава кутия, понеже нямах никакви датски крони в мен, ми подариха една имитация на датска монета.

  19. 19 Профил на Peen40
    Peen40
    Рейтинг: 424 Неутрално

    До коментар [#4] от "vgv5864O498":

    В кое време си купувал "чиста и пресна храна", бе пич?

  20. 20 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4331 Весело

    До коментар [#8] от "Willi":

    Изглежда обичаш риба. Цената варира и по качество, при атлантическия тон това най-вече се определя от мазнината. Рибата-тон в консерви е най-често албакор, по-дребна и недефицитна, отам евтина.
    Гигантската риба-тон е много различна история, особено синьоперчестият тон (bluefin tuna). Уловена, в изкупните пунктове резват откъм опашката за са определят мазнината, така се изкупува от рибарите в САЩ и често се изнася в Япония и Европа. В САЩ цената на гигантския тон по източното крайбрежие варира между 50-100 долара за килограм. Отделни индивиди гигантски синьоперчест тон в Япония стигат изключително високи цени - миналата година екземпляр от 240 кг "ома тон" (синьоперчест гигантски тон ловен край Япония през зимата) беше продаден там за 3 милиона долара. При този тип риба-тон сезонът на улова е от голямо значение за цената в Япония, затова и те не ползват общото наименование риба-тон, а специфични наименования според сезона и вида. Счита се, че ома тон е най-доброто месо за японско суши за елитни ресторанти там.
    ПП
    Преводът на bluefin tuna като "синьоперчест" в мой буквален превод, сигурно има по-точно българско наименование. Извинения.

  21. 21 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3718 Неутрално

    До коментар [#20] от "daskal1":Изглежда обичаш риба.
    >>> Не е само той. В къщи често купуваме и ядем рова, главно поради вкусовете на жената. Тя, като една истинска ..волжска българка, свинско не яде:)
    Днес пък ни е деня на японската кухня. Ще прескочим до един от любимите японски ресторанти и ще си купим за вкъщи сашими( включващо ..безперчест тон), а за мен и морска трева. Малко саке и животът е отново хубав.:)

  22. 22 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 4250 Любопитно

    До коментар [#21] от "тулса":

    Аз пък бях останал с впечатление, че е от “кръстените волжски българи”. Ама и вино ли пие, за водка да не питам...

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  23. 23 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 4250 Неутрално

    До коментар [#20] от "daskal1":

    Помня при предишната криза 2008 супермаркетите бяха увеличили предлагането на прайм бийф на доста ниски цени, с 1-2 долара по-скъпо/фунт от същата разфасофка, но чойс. Няколко години по-късно цената се беше удвоила.

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  24. 24 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4331 Неутрално

    До коментар [#21] от "тулса":

    Да, тон-инвалид ще да е безперчестият, внимавай да не нарушиш моралния кодекс :-)
    Ал лично обичам тон леко "запечатан" на тиган със сусамово семе, вътре месото тъмно, като за суши или сашими.
    Ома туна (едно тънко резенче) в комбинацията от други морски продукти съм ял заведен от японски партьори в техен хубав ресторант, Бях предупреден от колежката-преводачка да изразя благоговение към божествения вкус, защото ректорът прсъстваше в знак на уважение, а и плащаше :-).
    За мен едно такова предупреждение беше навременно, защото по навик ям доста бързо, а и за разлика от по-добрата част от семейството, нямам гурме подход към храната. Дали да не се оплачем от тези трайни следи на тоталитарните режими? :-)

  25. 25 Профил на Quo Vadis?
    Quo Vadis?
    Рейтинг: 976 Весело

    До коментар [#10] от "traveler1":

    В голяма грешка си. Добавките, който сега ги блъскат в хараната преди 89 г. струваха долари и нямаше как да се купят легално. За държавата беше по добре да продава натурална храна, а доларите да отиват за военните и дрогарите ...

  26. 26 Профил на valerie pvi
    valerie pvi
    Рейтинг: 378 Неутрално

    Никаква риба не ми е по вкусна от току що уловена и опечена на скара пасърва от Рдопите , а ако е придружена и с истинска българска салата / откъснати от градината зеленчуци/ О Богове!!!! Яла съм по ресторанти от цял свят ... и си обичам гурмето. .. Но това... това е вкус от рая !





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK