Думата "раса" в германската конституция разпали неочакван спор

Думата "раса" в германската конституция разпали неочакван спор

© Associated PressИма ли място терминът "раса" в конституцията на една страна? В Германия този дебат отново се разрази в контекста на антирасистката мобилизация в САЩ и по света след смъртта на Джордж Флойд.


Еколозите, които според проучванията на избирателните нагласи са втора политическа сила в страната, тази седмица първи предложиха изменение на Конституцията от 8 май 1949 г., стълб на демократична Германия, чието съдържание отразява волята за радикално противопоставяне на нацистките преследвания на малцинствата. "Време е всички заедно да забравим расизма", заяви лидерът на Зелените Роберт Хабек в обща позиция в левия в. "Тагесцайтунг".


"Силен сигнал в тази насока би било премахването на термина "раса" от Конституцията", предложи той след започналите многобройни протести срещу дискриминацията и в памет на Джордж Флойд. Този 46-годишен чернокож, който умря на 25 май в Минеаполис в САЩ, притиснат на земята с коляно от бял полицай, се превърна в символ на това движение.


"Няма раси"
Спорният пасаж от германската конституция е нейният член 3, съгласно който: "Никой не трябва да бъде дискриминиран или привилегирован заради своя пол, семейство, раса, език, родина и произход, заради своето вероизповедание и своите религиозни или политически възгледи." Според еколозите "няма раса, има човешки същества". А написаната скоро след Втората световна война конституция остава пропита от расовото и биологично схващане за човешките същества, наследено от 19-и век и вече остаряло.


Левицата от години отправя това искане. То се появи отново през февруари след расистки атентат в Ханау, в който германец уби девет души от чуждестранен произход. Зелените получиха подкрепата на крайнолявата партия "Левите", либералната дясна Свободна демократическа партия и на социалдемократите. Последните са коалиционен партньор в правителството на консерваторите на Ангела Меркел.


Влиятелният началник на федералната служба за борба с дискриминацията Бернхард Франке също призовава за премахване на този термин и предлага да бъде заменен с "расова дискриминация" или "приписване на раса", както вече се прави отчасти на ниво провинции. Консерваторите на канцлерката досега мълчаха по този въпрос, но изглежда и те гледат благосклонно на това предложение.


Вътрешният министър, известният със силно консервативните си позиции баварец Хорст Зеехофер, заяви, че е "отворен за разговор". "Няма да заставам на пътя" на евентуална промяна, каза той в сряда, но отбеляза, че за него това е теоретичен дебат и по-важното е "да се възпре расизмът на практика".


Езиков дебат


За разлика от него, министерството на правосъдието, макар и ръководено от социалдемократ, защити термина, като го постави в следвоенния контекст. С използването на този термин "не се посочва изрично, че съществуват различни човешки раси,... целта на авторите на конституцията е била да изпратят ясен сигнал срещу манията, свързана с расите", която е съществувала при управлението на националсоциалистите, заяви в сряда говорителката на министерството Щефани Крюгер.


Според министерството терминът "раса" е и "езиковата отправна точка към термина расизъм, срещу който също искаме да предприемем ясни действия". В този дебат консервативният вестник "Велт" иронизира: "Някои германци вече са толкова напреднали, че намират за непоносима думата "раса". Те обаче не пращат децата си на училище с многобройните араби и турци, а на някое място, където те ще са сред своя етнос. И точно това трябва да се промени."


Има обаче сериозни пречки, за да бъде направена промяна: за изменение на текста на конституцията е необходима подкрепата на две трети от членовете на парламента. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2781 Весело

  Щом като няма раси следва, че няма и расова дискриминация.
  Следователно цялата тази борба срещу расизма е безсмислена.

 2. 2 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2781 Весело

  Можем да премахнем и понятитео "пол" и тогава отпада и дискриминацията по пол и сексуална ориентация.

 3. 3 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Точно така, не съществуват чернокожи, азиатци и т.н., всички сме еднакви, като по калъп, точно както ни учеше ..... комунизмът. Черните не са черни, те са най-бели даже, просто това е някаква оптична измама, че ги виждаме в по-тъмен цвят.

  Смъртта на западната цивилизация е все по-близо.

 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1239 Весело

  Сега остава да кажат, че няма и "вероизповедание" и " политически възгледи" и всички да се прегърнем. И колелото на историята се върти и ще се върти до пълната победа на... А бе, до пълната победа на нещо...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  "...смъртта на Джордж Флойд..."

  Да им имам идолът на борците за расово равенство...
  Джордж Флойд (черния Че Гевара) - дребен мошеник и наркодилър...

  Тотално изглупяване!

 6. 6 Профил на hms42646266
  hms42646266
  Рейтинг: 8 Весело

  Разбиха им бъбрецита на расистите - ката ден шамари отвсякъде. Добре ли е да те мачкат отвсякъде, пък ти само да коментираш?

 7. 7 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 322 Весело

  Няма черни, няма бели, всички сме зелени!
  Чапаев, е най- популярният герой в Африка- постоянно се бори с белите!

 8. 8 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 761 Неутрално

  НДЗБХРМ - Национално Дружество за Защита на Белите Хетеросексуални Работещи Мъже набира грантове и дарения за своите членове !

  #даспасимбиратаскартофки !
  #ФутболътеРадост

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Започнаха да оглупяват.

 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2679 Неутрално  Сегашната ФРГ няма конституция.

  Има "Основен закон" , който може да се променя постоянно.

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6096 Любопитно

  Има генетични изследвания, на така наречените човешки раси. Фактите са, че сегашните хора са кръстоски между Homo Sapiens и други, по-ранни човешки видове - неандерталци (европейската "раса"), "денисов човек" (азиатската раса) и множество африкански пра-човеци (африканската "раса"). Нещо като породите при кучетата. На немски, думата за "порода" също е "раса".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Рано или късно ВСИЧКИ ще дойдете на моя...

  Производството в СВЕТОВЕН мащаб на:
  1) дебилни инфантили,
  2) инфантилни дебили
  и
  3) всякакви шизоиди,
  върви с ускорени темпове и в съкратени срокове...

  Докато не влудят ВСИЧКОТО население на света сатанистите няма да мирясат!

 13. 13 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Конституция на РБ

  Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол...

  Зависи от гледната точка. Така написано, както в нашата и германската конституция, може да се тълкува, че понеже няма точни критерии за раса и етническа принадлежност, значи не бива да има и расова дискриминация. От друга страна полове има, дори противниците на думата раса твърдят, че са повече от два. Което, значи ли, че като махнем ”пол”, ще изчезне и дискриминацията по пол? Загадка, обгърната в мистерия... Изобщо, чудно ми е какво точно обидно намира либерастията в ”раса”.
  Това не е нищо друго, освен прагматично наложила се квалификация за ориентация за приблизителни външни белези и/или географски произход. Явно пак са някакви расистки комплекси. Не съм чул за обидени, че са от бялата раса...

 14. 14 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6289 Неутрално

  Щом "няма раси", на какво ще се базират обвиненията в расизъм.

 15. 15 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Естествено, че няма раси!
  Още преди 15-20 години либералния другар Ван Ромпой каза,че в ЕС живеят съвкупности от общности!
  Така, че.....ще се радват на труда си бледоликите общности..., и щастливи ще раздават плодовете на своя труд, на по-мургавите общности.Вече вервам,че намордника е необходимост....,и сме на една ръка разстояние от необолшевизма!ТЕ надделяха.,и краят е близо.

  Опростачвай и владей!
 16. 16 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Крайно време е афроамериканците да запалят американските университети в които се приемат цветнокожи по квоти !

 17. 17 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Крайно време е афроамериканците да запалят американските университети в които се приемат цветнокожи по квоти !
  —цитат от коментар 16 на Dankol


  И това ше стане,когато му дойде времето.Финансовият капитал не може да си позволи,Тръмп отново да спичели изборете.

  Опростачвай и владей!
 18. 18 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1361 Весело

  Лицемерието на левичарите "антирасисти" в едно изречение:
  Black lives only matter when whites take them.
  Превод: Черните животи имат значени само когато са отнети от белите.
  Не е мое. На анонимен професор от университета Бъркли:
  Огромна част от престъпленията срещу черни са от черни. Не е позволена дискусия за "нечерните" жертви на "черни" престъпления, които пропорционално са повече от "черните" жертви на "нечерни" престъпления.
  Защо анонимен ли? Защото, както той сам пише в мейла, се притеснява, че ще изгуби не само сегашната си работа, но и всички бъдещи в областта в която работи. Не-не, някой да не си помисли, че това е репресия и потискане да друго мнение... Няма такова нещо. И в Германия няма...

  Същото важи и за Германия. Просто там са вменили вина на германеца в по-голяма степен заради войните от миналия век. Да се чуди човек къде отиде схващането, че децата не са виновни за престъпленията на родителите си? Май за освирепелите левичари не е валидно. При тях се чисти до девето коляно...

  https://www.zerohedge.com/political/anonymous-berkeley-professor-shreds-blm-injustice-narrative-damning-stats-and-logic />

 19. 19 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  За съжаление на толераст либерунгелите не сме се родили далтонисти.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1361 Весело

  Дневник добавя два символа след края на линка - / и >.

 21. 21 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2014 Весело

  Тия вече откровено си възприемат "1984" като наръчник. Какви времена доживяхме... "Ди Велт" обаче кефят - с едно изречение са наврели немския умнокрасавитет където му е мястото. Както съм обяснявал и на разни като Стюпида тук - разликата между набедените за расисти (южняци, републиканци, консерватори, източноевропейци и т.н.) и истинските расисти (жители на Ню Йорк и Сан Франциско, либерали, комунисти, западноевропейци, умнокрасиви и т.н.) - първите нямат нищо против да живеят заедно с и децата им да си играят с децата на черни, зелени и т.н., стига последните да се държат прилично, докато вторите нямат нищо против и приветстват черни, зелени и др. да правят зулуми, стига да не живеят между тях. Еманацията на умнокрасивата философия - "Ще приемем 100 милиона от Африка и Азия, ама ще ги заселим там където са "расистите" - сакън не в нашите хубави бели кварталчета!".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 22. 22 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Малко е по сложно.Черните африканци вероятно са се кръстосвали с неизвестен засега древен човек. Европейците с неандерталци, а азиатците също с неандерталци и с т.н. денисовец. Съвременните раси пък са се оформили в последните 10 пил. години, много след тези кръстоски. Белият цвят на кожата за европейците едва ли е на повече от 5 хил години. Изсветляването при монголоидите е различно от това при европейците , но също не е много старо. За неандерталците се предполага, че някои от тях са били светлокожи, без това да е съвсем сигурно. Но пък със сигурност е доказано, че светлата кожа не е тяхно наследство.

  Eddie lives... somewhere in time!
 23. 23 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":Малко е по сложно.Черните африканци вероятно са се кръстосвали с неизвестен засега древен човек. Европейците с неандерталци, а азиатците също с неандерталци и с т.н. денисовец. Съвременните раси пък са се оформили в последните 10 пил. години, много след тези кръстоски. Белият цвят на кожата за европейците едва ли е на повече от 5 хил години. Изсветляването при монголоидите е различно от това при европейците , но също не е много старо. За неандерталците се предполага, че някои от тях са били светлокожи, без това да е съвсем сигурно. Но пък със сигурност е доказано, че светлата кожа не е тяхно наследство.
  —цитат от коментар 22 на tigervi


  Ъхъъъъ,кръстосали са се черните африканци с неизвестен засега древен човек либерал.Затова сега..., всичко си идва отново на мястото.... и можем да се върнем обратно в необолшевишки пещери и комуни!

  Опростачвай и владей!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Е като няма раси негрите срещу какво се бунтуват тук ми се струва че неомарксистите ще се сблъскат челно!
  А като стана актуално ревизия на миналото аз предлагам негрите да се обявят за най- големите расисти защото извършват най-големия геноцид в историята хомо сапиенс идва от Африка и унищожава неандерталците в Европа денисовия човек в Сибир синантропа в Китай човека от остров Флорес в Индонезия предлагам от всякъде да се заличат образите на негри в литературата киното изкуството а потомците на тези престъпници като видят друг човек да падат на колене и да му искат прошка!

 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2159 Любопитно

  При черните и циганите расовите предрасъдъци ца много по силни..отколото при белият човек....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 27. 27 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2014 Весело

  До коментар [#22] от "tigervi":

  Аха - само дето тия дето ги пишеш са едни хипотези и никой не може да потвърди кое е истина. Знам, знам - оня скелет от Великобритания, дето уж бил черен. Само дето авторката на технологията, която бяха използвали да го "докажат" каза, че това не е вярно и чрез ДНК само не може да се види какъв цвят е бил някой преживе. Шимпанзетата в Африка, които са най-близки до човека що са бели (и в лице и под козината)? Хич не е ясно какъв цвят са били първите хора, зщо са станали с различен такъв и т.н., така че хайде холан. Да не говорим, че между расите има доста повече различия от цвета на кожата само, независимо колко съвременните болшевики "горят" изследванията по въпроса в момента или канселират учени, които смеят да ги заявят. Съответно защо са се появили и кога няма никакво значение. Просто си има различни раси и на никого не трябва да му пука за това, защото приликите са повече от разликите. Аз се чувствам много по-близък с Томас Соуел, Кандънс Оуенс или Мартин Лутър Кинг, отколкото с организаторите и участниците в "анти-расисткия" протест на "Витошка" миналата събота.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 28. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4385 Весело

  До коментар [#20] от "puknatastotinka":
  Taka e. Една мека форма на цензура. Има Директива явно:)
  Затова пък аз ги махнах и погледнах какво има на постнатия от вас линк. Там намерих и някои малко учудили ме данни за образоваността на африканците-имигранти в САЩ :......Although they make up a tiny portion of the U.S. population, a whopping 17 percent of all Nigerians in this country held master's degrees while 4 percent had a doctorate, according to the 2006 American Community Survey conducted by the U.S. Census Bureau.....To put those numbers in perspective, 8 percent of the white population in the U.S. had master's degrees, according to the Census survey. And 1 percent held doctorates. About 19 percent of white residents had bachelor's degrees. Asians come closer to the Nigerians with 12 percent holding master's degrees and 3 percent having doctorates....
  https://bit.ly/30JPVhT

 29. 29 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1361 Весело

  Добре е също да се знае как е зачената организацията БЛМ. В лъжа естествено. Лъжа, която се припява и до днес на демонстрации. Движението се ражда при застрелването на Майкъл Браун във Фергюсън, Мисури и последвалите протести. Скандиранията са "Ръцете горе! Не стреляйте!" и легендата, че Майкъл е вдигнал ръце и крещял "Не стреляйте!" Лъжа. Ударил е с юмрук полицая в колата, опитал е да му вземе оръжието и е застрелян при втория опит да нападне.
  В последвалата интифада във Фергюсън са замесени и антиизраелски активисти. Лъжата е подхваната от левичарските медии и Майкъл Браун е изкаран нежен гигант... едва ли не герой също като Флойд.
  Материалите са от блога на професор по право в Корнел. Също многократно заплашван заради консервативните си възгледи.

  https://legalinsurrection.com/2020/06/reminder-hands-up-dont-shoot-is-a-fabricated-narrative-from-the-michael-brown-case/ />
  https://legalinsurrection.com/2020/06/the-bloodletting-and-wilding-is-part-of-an-agenda-to-tear-down-the-country/ />

 30. 30 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1361 Весело

  До коментар [#20] от "puknatastotinka":Taka e. Една мека форма на цензура. Има Директива явно:)Затова пък аз ги махнах и погледнах какво има на постнатия от вас линк. Там намерих и някои малко учудили ме данни за образоваността на африканците-имигранти в САЩ :......Although they make up a tiny portion of the U.S. population, a whopping 17 percent of all Nigerians in this country held master's degrees while 4 percent had a doctorate, according to the 2006 American Community Survey conducted by the U.S. Census Bureau.....To put those numbers in perspective, 8 percent of the white population in the U.S. had master's degrees, according to the Census survey. And 1 percent held doctorates. About 19 percent of white residents had bachelor's degrees. Asians come closer to the Nigerians with 12 percent holding master's degrees and 3 percent having doctorates....https://bit.ly/30JPVhT
  —цитат от коментар 28 на тулса


  И аз бях изненадан от статистиката за нигерийците, но знам за Индия. Там левите въвеждат нещо като афърматив екшън - привилегии за по-ниските касти при заемане на държавни длъжности. В следствие на това високите касти, които с хилядолетия са имали подобна кариера започват да емигрират. Тов обяснява и защо при индийците (спадащи в групата на азиатците) образованието е издигнато в култ. Не знам каква точно е ситуацията с нигерийците, но е възможно да има сходно обяснение.

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#28] от "тулса":

  Няма какво да се чудиш, след като и други данни потвърждават констатацията, че мигрантите, идващите от Африка в САЩ се представят много по-добре от местните черни. На тях цвета на кожата не им пречи да получат добро образование и съответната реализация.
  Както писах вече, това е въпрос на манталитет, а не на раса. Когато преобладава манталитетът на гетото няма как да се очакват добри резултати. На тези от гетото все някой друг им е виновен.

 32. 32 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#27] от "Тюфлекчия":

  Шимпанзетата са и бели, и черни. Родствените на тях бонобо са само черни. И да, расите не са само различия в кожата, и не, няма един признак по който еднозначно да се определи към коя раса спада даден човек. Затова и въпросът колко и какви са расите изисква контра въпрос, а по какви критерии ще ги определяме.

  До коментар [#26] от "Willy Messerschmitt":

  Циганите са индоеврпопейци, също като нас. Етническата и верската нетърпимост имат също толкова основания като расизма

  Eddie lives... somewhere in time!
 33. 33 Профил на vgv5864O498
  vgv5864O498
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Че те некои раси са почти отделни видове, толкова отдавна са се отделили - бушмените например, те викат немало раси.

 34. 34 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Либерастите са най-радикализираната и фанатизирана терористична секта, требва да бъдат забранени!
  —цитат от коментар 24 на vgv5864O498


  Всички тия нелепи днешни дебати за раса, пол, паметници и равенство, са либерал болшевишка наглост, обвита в лицемерие и напъхана в чист расизъм.

  Блек ис бютифул, Блек пауър - чернокожите били супер силни, умни и красиви, обаче не ги наричайте чернокожи, щото е обидно?! Що белите не се обиждат, ако ги нарекат бели? - Неясно...

  Жените били равни с мъжете, но равенството не се отнасяло до професиите миньор, комбайнер, хамал и т.н. Трябвало равенство да има само в политиката, изкуството и добре платените професии като мениджърската и Ай Ти... Що тъй?

  Раси нямало, но имало расова дискриминация? Звучи като "удавил се е в морето, но там нямало вода". Пак мистерия.

  Магелан, Кортес и Писаро били завоеватели, грабели, убивали и поробвали в Новия свят. Познайте какво правели индианците по това време? - Ами, същото!
  Ацтеките, маите и инките били робовладелски общества - пленниците в битки ставали роби, чужденците попаднали в земите им - също. Роби ставали дори тези, които не могат да си платят данъците. Тоест, европейците попаднали в Новия свят, правели точно това, което и местните. Просто го правели по-добре. Обаче щом са бели, дайте да ги обвиним, че потискали, поробвали и избили индианците.

 35. 35 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 477 Весело

  До коментар [#20] от "puknatastotinka":
  До коментар [#28] от "тулса":

  Една мека форма на цензура. Има Директива явно:)
  —цитат от коментар 28 на тулса

  Е, чак пък директива?! 😉 Трябва си много мисъл и още повече дисциплина за да се случват теории на конспирацията.

  Нещата са къде, къде по-прости. След последния „ремонт“ на сайта някой си е оставил пръстите.
  Ако в коментар има нов ред веднага след препратка, резултатът е какъвто го виждаме под всички статии. Пробвайте с интервал, или няколко, след линк - може да сработи. Ако не - с диез след линка ще сработи, защото „умния“ сайт вмъква интервали пред някои символи в линкове (което е друг велик фичър). 🙃

 36. 36 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4385 Неутрално

  До коментар [#30] от "puknatastotinka":..сходно обяснение:
  >>>> Ето какво казва един нигериец, от образованите:
  Oluyinka Olutoye put it another way.
  "The typical saying in a Nigerian household is that the best inheritance that a parent can give you is not jewelry or cash or material things, it is a good education," he said. "It is expected."

 37. 38 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1361 Весело

  И най-важното, използвах преглед. Там се вижда как ще излезе... ама, кой да се сети :)

 38. 39 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Тук си проличава дълбоката мъдрост на др Сорос, който обяви, че зелените са единствената Правилна партия.

 39. 40 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 747 Весело

  Предозиране!
  Предстои забрана за публично споменаване на ръст, цвят на очите, косата, телесно тегло, бемки, пъпки, нарушения в говора...
  Защо не се определи един единствен вид човек и останалите да ги клонираме по него?
  За да не се чувстват дискриминирани и по име, религия, език, тембър, заекване, хъркане, и всякакви други отличителни белези, той ще изповядва бахайската вяра, ще говори Есперанто, ще бъде с едно синьо, едно зелено и едно кафяво око, височината и теглото му ще бъдат средноаритметични на сегашните индивиди. Но не бива да е нито прекалено умен, нито прекалено тъп, за да няма дискриминация по интелект.
  А дали да е веган или месояден...?

 40. 41 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 477 Весело

  До коментар [#38] от "puknatastotinka":
  „Преглед“-а е хубаво нещо, ама в този сайт не показва крайния форматиран вариант на постинга. Линковете са само текст, а не линкове, цитатите също – изобщо не са в крайния вид ..., ама карай да върви.

  Я и аз да направя една проба (съкратен линк на тази новина, заедно с коментар). Да не би диезът вече да може да се ползва. 🤔

    ▪ С един интервал преди
      https://www.dnevnik.bg/4078477/?ref=id#comment-37

    ▪ Без интервал преди
      https://www.dnevnik.bg/4078477/?ref=id#comment-37 />    и някакъв текст след линка...

 41. 42 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#33] от "vgv5864O498":

  В сегашните бушмени има не малко гени от европейци и негри банту. Африканерите в Южна Африка са 7% бушмени. При цветните в тази страна мешанията е още по-голяма, основно бушмени по женска линия и почти по равно европейци и банту по мъжка, плюс известно количество индийци и малайци.

  Eddie lives... somewhere in time!
 42. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4608 Неутрално

  До коментар [#28] от "тулса":

  Определено африканските студенти имат много "бяла" ценностна система, което предизвиква понякога конфликти с афроамериканските. Чести са и оплакванията на африканците с висше образование, даже получено в САЩ, от дискриминация от страна на местните афроамериканци - съществува вътрешната цензура "кой е страдал от робството и кой е дошъл наготово". Един мой приятел, бивш декан, с докторат от Чикагския Университет (University of Chicago), афроамериканец от Северна Каролина го изразяваше шеговито с формулата за вечния спор кой е бил по-умен, този който е избягал или този който бил хванат.
  Тъжно е, разбира се, че робството е станало мерило и отправна точка за толкова много неща и отношения в обществото. И на нас, дошлите отвън толкова години след тези изторически конфликти, на опитите за оправдание, че нямаме нищо общо с това минало ни се казва: "Но вие сте сред печелещите от това минало"...

 43. 44 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1361 Весело

  Предозиране!Предстои забрана за публично споменаване на ръст, цвят на очите, косата, телесно тегло, бемки, пъпки, нарушения в говора... Защо не се определи един единствен вид човек и останалите да ги клонираме по него? За да не се чувстват дискриминирани и по име, религия, език, тембър, заекване, хъркане, и всякакви други отличителни белези, той ще изповядва бахайската вяра, ще говори Есперанто, ще бъде с едно синьо, едно зелено и едно кафяво око, височината и теглото му ще бъдат средноаритметични на сегашните индивиди. Но не бива да е нито прекалено умен, нито прекалено тъп, за да няма дискриминация по интелект. А дали да е веган или месояден...?
  —цитат от коментар 40 на magnas


  Ще трябва и само едно училище... и един цвят, един вид обувки... А, чакай! Може няколко вида, ама ще му бъде обяснено какво точно да избира от разнообразието. Рай за левите ще настане... куманизъм... победа за антифа. Ура, другари!

 44. 45 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#41] от "zippie":
  Я, изтри ми текста, който беше ограден от по-малко и по-голямо.
  Явно един интервал след линк е достатъчен (диеза не върши работа).
  Проба:
  https://www.dnevnik.bg/4078477/#comment-37

  Друга проба, за < и >:
  „  ▪ С един интервал преди ...“

 45. 46 Профил на hms42646266
  hms42646266
  Рейтинг: 8 Весело

  Забавничко е да слушаш расистко хълцане.

 46. 47 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Няма раси, няма расизъм... Тези в САЩ за какво протестират? И там леви антифашисти протестират... Това левите са шизофреници.

 47. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  "Расата е социална концепция. Не е научна. Няма ярки разделителни линии (които да излизат на преден план), които да отделят геномите на хората на тази планета."
  Крейг Вентър

 48. 49 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 1995 Весело

  Можем да премахнем и понятитео "пол" и тогава отпада и дискриминацията по пол и сексуална ориентация.
  —цитат от коментар 2 на pamela


  А как ще им викаме на джендърастите, тогаз?

 49. 50 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 1995 Любопитно

  "...смъртта на Джордж Флойд..."Да им имам идолът на борците за расово равенство...Джордж Флойд (черния Че Гевара) - дребен мошеник и наркодилър...Тотално изглупяване!
  —цитат от коментар 5 на Tzar Vova Josei-ki


  Нищо общо с Че! Гевара е доктор, дипломат, автор, и въобще интелектуал.

 50. 51 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  ПРЕДОЗИРАНЕ!!!
  С думата ли имаме проблем...?!?!?!
  Ако изтрием думата изчезва ли проблема...?!?!?!
  Не съм очаквал такава неумност от германците...

 51. 52 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Хърбърт Уелс синтезира подобни дебати така - "неуки пълчища от долнокачествени граждани".
  Какво да добавим към класика?
  Може би да препрочетем/преиздадем пророческата вече стогодишна брошура "Надигащата се цветна вълна срещу бялото световно превъзходство" от Лотроп Стодърд? Този проникновен автор, обяснил причините за много от световните беди:
  "The Russian people is made up chiefly of primitive racial strains, some of which (especially the Tartars and other Asiatic nomad elements) are distinctly "wild" stocks which have always shown an instinctive hostility to civilization".

 52. 53 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#30] от "puknatastotinka":..сходно обяснение:>>>> Ето какво казва един нигериец, от образованите:Oluyinka Olutoye put it another way."The typical saying in a Nigerian household is that the best inheritance that a parent can give you is not jewelry or cash or material things, it is a good education," he said. "It is expected."
  —цитат от коментар 36 на тулса


  При положение,че 75 милиона от 170 милионна население на Нигерия са неграмотни, подобно твърдение е пълна лъжа.

 53. 54 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Като няма значение расата защо 75 процента от играчите в НБА са черни?А пък няма нито един топ шахматист черен?

 54. 55 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#28] от "тулса":Определено африканските студенти имат много "бяла" ценностна система, което предизвиква понякога конфликти с афроамериканските. Чести са и оплакванията на африканците с висше образование, даже получено в САЩ, от дискриминация от страна на местните афроамериканци - съществува вътрешната цензура "кой е страдал от робството и кой е дошъл наготово". Един мой приятел, бивш декан, с докторат от Чикагския Университет (University of Chicago), афроамериканец от Северна Каролина го изразяваше шеговито с формулата за вечния спор кой е бил по-умен, този който е избягал или този който бил хванат. Тъжно е, разбира се, че робството е станало мерило и отправна точка за толкова много неща и отношения в обществото. И на нас, дошлите отвън толкова години след тези изторически конфликти, на опитите за оправдание, че нямаме нищо общо с това минало ни се казва: "Но вие сте сред печелещите от това минало"...
  —цитат от коментар 43 на daskal1


  Аз не мога да разбера като им е такъв проблем робството защо не напуснат САЩ?
  Нека не забравяме,че е имало и бели роби-и в Римската империя, и в Османската,и в арабските халифати.Дори и в Елада робите са били бели.
  Цялата работа е да имат привилегии. Как робството не пречи на мисионерите от НБА или НФЛ?Или на Тайсън и Мохамед Али?

 55. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  "Някои германци вече са толкова напреднали, че намират за непоносима думата "раса". Те обаче не пращат децата си на училище с многобройните араби и турци, а на някое място, където те ще са сред своя етнос. И точно това трябва да се промени."

  Не разбрах кое трябва да се промени - да си пращат децата в училище с араби или турци или да разберат, че има раса и че хората са различни? ;)

 56. 57 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мусаши":

  Никой не твърди, че всички сме еднакви. Все пак афроамериканците и африканците не са съвсем едно и също.

  Eddie lives... somewhere in time!
 57. 58 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Зелените съвсем оглупяха. Не че някога са блестяли с идео, освен да откраднат някоя друга обществена пара, ама сега направо от г. хвърчи талант е работата.

 58. 59 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#22] от "tigervi":

  Точно това и аз се канех да напиша - наистина нещата са по-сложни, като съвременните популации представляват смесване именно в малка или по-голяма степен с тези прачовеци, които сте изброил..

  Иначе бялата кожа при европейците се появявя някъде най-рано пр ок 7000 години, вследствие на нуждата от по-добра абсорбация на витамин Д. А русата коса и сините очи в Европа се асоциират основно с нашествието на индоевропейците пр ок 5000 години, които носят този ген..и съответно донасят този фенотип на европейския континент ...

  Freedom of speech
 59. 60 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Иначе донякъде има доста голяма истина да се говори не за “раса”, а за “фенотип”. Известно е, че до ВСВ европейската раса например е била класифицирана от тогавашните антрополози на поне 5, 6 подраси - нордическа, средиземноморска, балтийска и т.н, като след това тази класификация е отпаднала и се говори просто за фенотип...

  И да припомним на разните Тюфлеци, и други диванни “експерти”, че българите като цяло се отличават доста от холандците и германците - значи ли това, че трябва да говорим, че те са отделна раса...: )))

  Freedom of speech
 60. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4385 Неутрално

  До коментар [#43] от "daskal1": имат бяла ценностна система
  >>> Така е, но тя бързо се променя, ако попаднат в ....благопроятната среда на гетото. Ето какво споделя в.Левчев за печалния си опит от преподавЕне в американско училище: "......Училището беше в гетото, в много беден квартал и там се сблъсках с неща, които преди това бях виждал само по филми. Деца на по 17-18 години, които вече са в банди, които са отглеждани от самотна майка, бащата примерно е в затвора, или пък – от баби и дядовци. Те бяха неконтролируеми. Ставаше въпрос за физическо оцеляване, целта беше включително да не се избият....

  – Искаше ли ви се да промените средата в това училище?

  – Там деца, имащи желание да научат нещо, са смазвани от самата среда.
  Имаше например едно момче, дошло от Нигерия. Първите дни седеше на първия чин, вдигаше ръка и ми говореше на „сър”. Но всички така му се подиграваха, че той бързо започна да се адаптира, да идва в клас с тъмни очила, смъкнати панталони, слушалки на ушите и „танцова стъпка”. И да не слуша..."
  https://e-vestnik.bg/13675/vladimir-levchev/

 61. 62 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1741 Любопитно

  Глупакът е опасен, но енергичният глупак е най-опасен! Че от смъртта на тоя криминал Дхордж Флойд да не изскочи Освиенцим и Дахау ... Тия ще запалят пожар в колибката.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 62. 63 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 740 Неутрално

  На левичарския боклук в Германия им пречи самото име Германия. Готов съм да се обзаложа, че до две години ще има и искане за промяната на името на държавата.

 63. 64 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4608 Неутрално

  До коментар [#61] от "тулса":

  Ти това го публикува и преди, и има такива случаи но не от здрави семейства на образовани африканци. В класа на дъщеря ми имаше едно момче, Ибу, баща му беше офталмолог.Отличен ученик, опитваха се да го привлекът към "истинската черна среда", но явно в къщи е имало дисциплина. Постъпи в добър университет, сега е лекар.
  Е, в интерес на истината в училището където бяха нашите деца май имаше доста университетски кадри-пришълци, а и районът не беше малцинствен, та настоятелският съвет не позволи особена "креативност". Май за това допринесе и факта, че ги бяхме записали масово в АП академични програми практически по всички предмети по които се предлагаше и това внесе допълнителна доза селективност към поведението им в училище.
  Като контраст мога да кажа за сина на бели родители, бащата беше колега, който реши да се държи като афро-гангста. Смени си името,заочна да се обилича с виснали гащи и дрънкулки, влезе в тази среда, започна да се занимава и с продажба на наркотици, и свърши като мнозина от тази пасмина - конкуренцията го разстреля . Смейството на колегата се разпадна и т.н.

 64. 65 Профил на Полковник Чепига
  Полковник Чепига
  Рейтинг: 44 Неутрално

  –Мамо, мамо, измих чиниите. Сега мога ли да изляза да грабя магазини?
  –Може. Не си забравяй маската, сине.

  L'espoir fait la vie
 65. 66 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Както по-горе вече е казано в един от коментарите, т.нар. "ФРГ" няма конституция, а нещо, наречено "Основен закон". Според някои германци държавата им е едно голямо ООД. По една или друга причина, след капитулацията на 8ми май 1945 г. мирен договор между съюзниците (САЩ, Обединеното кралство, Франция и СССР) и Германският райх не е подписан. Де юре райхът не е ликвидиран, само е капитулирал пред военната мощ на тогавашните съюзници. Никой не е благоволил да го разтури, трансформира и т.н. - Както гледам, германските демократи много са я закъсали, щом са започнали да тълкуват "раса" и "човешко същество". Един от техните критикуваше Чистия разум, неговите наследници направо се отказват от здравия разум. Да им е честито!

  master
 66. 67 Профил на Λllαν Βalckmore
  Λllαν Βalckmore
  Рейтинг: 132 Неутрално
 67. 68 Профил на giy14583303
  giy14583303
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#33] от "vgv5864O498":

  Чел съм ,че бушмените, хотентотите и пигмеите не са негри. Дори са по-далеч генерически от тях отколкото ние. Изтикани са на юг от по-едрите чернокожи завоеватели.

 68. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK