"Фронтекс" отчете рязък ръст на бежанците към евросъюза през май

"Фронтекс" отчете рязък ръст на бежанците към евросъюза през май

© Георги КожухаровБроят на бежанците, опитващи се да влязат в Европейския съюз, е нараснал рязко през май по данни на европейската гранична служба "Фронтекс", предаде БТА.


За изминалия месец са засечени близо 4300 неразрешени пресичания на границата по основните миграционни маршрути. Това е близо три пъти повече от равнището през април, когато броят на пристигащите отбеляза рекорден спад поради коронавируса.


В периода от януари до май са отбелязани общо 31 600 нелегални пресичания на границата, което е спад от 6% спрямо същия период на 2019 г.
Миграционният път през Турция и Гърция е бил най-активен, като "Фронтекс" отбелязва по него 12 700 случая от януари до май, с 28% по-малко на годишна база. За същия период други 3700 бежанци са влезли в Европа, достигайки до Испания през Мароко. Това е по-малко от половината от броя за същия период миналата година.


По други пътища числата за последните пет месеца са по-високи, отколкото миналата година. През Западните Балкани са преминали над 6900 души, което е годишно повишение от над 50 на сто. През централната част на Средиземно море са преминали 5500 души или близо три пъти повече спрямо същия период на 2019 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK