Инфлацията, Ливан и нови санкции тласкат Асад към ръба на пропастта

Проправителствена демонстрация, свикана след протестите в Суейда, 10 юни.

© Reuters

Проправителствена демонстрация, свикана след протестите в Суейда, 10 юни.Бунтовници и външни сили не успяха да го направят, но ще успеят ли гладът и безпокойството за бъдещето? До неотдавна този сценарий изглеждаше малко вероятен за сирийския президент Башар ал Асад, който овладя по-голямата част от територията на Сирия с руска и иранска помощ след години война със стотици хиляди жертви и милиони избягали от страната.


В края на миналата седмица Асад уволни премиера Имад Хамис с надеждата следващото правителство да може да овладее недоволството. Това стана след протести на сирийци в град Суейда с искане за по-добър живот, край на корупцията и изтегляне на проиранските и руските сили от страната.


Дори в региони, подкрепящи Асад, обаче икономиката се превърна в проблем - в Суейда живеят основно друзи, които иначе подкрепят Асад. Достъпни онлайн видеоклипове сочат, че на митинга преди седмица са се чувал и викове "долу Башар ал Асад". Демонстрации още преди това имаше и в Дераа - "люлката" на революцията, която преди две години отново падна в ръцете на Асад, след като там бяха първите протести през 2011 г.
Според Сирийския център за правата на човека дори в Латакия, Тартус и Хомс, където подкрепата за Асад е силна, се говори за възможността той да напусне като начин за подобряване на ситуацията. Базираният в Лондон център е проопозиционна организация, наблюдаваща конфликта в Сирия, чиито оценки за случващото се на терен обаче обикновено издържат проверката на времето.


При това натискът върху Сирия може тепърва да нарасне след нови санкции.


Мерките по закона Caesar Syria Civilian Protection Law предвиждат замразяване на активи на компании и хора, които работят или за фирми, свързани с правителството на Асад или са оказали значителна финансова, материална или технологична подкрепа на режима. Това е проблем за кабинет, който се надява на свежи капитали за възстановяване след дългата война. На практика всеки, който е обмислял бизнес отношения с режима, може и да размисли.


В Сирия се живее все по-трудно


Сирийската икономика се срина в последните месеци. Хиперинфлацията, масовото затваряне на търговски обекти, съобщения за недостиг на храна в някои райони, нарастваща безработица създават безпокойство не само в Дамаск, но и в някои до неотдавна контролирани от въоръжени групи региони.


Курсът силно се колебае. Дни преди очакваните санкции на Държавния департамент лирата се срина до рекордно ниска стойност спрямо долара. По-миналия четвъртък бе преодоляна психологическата бариара от 2000 за долар, по-късно бе достигната стойност от 3000 за долар. За сравнение курсът на черния пазар бе 700 в началото на годината; а преди началото на конфликта в Сирия курсът за 1 лира бе около 47 долара.


Варират данните за дела на сирийци под прага на бедност според различни публикации. Според някои антиправителствени издания те са над 80 или 85 на сто, а ООН смята, че близо 7.9 млн. сирийци, които имат проблем с прехраната си (т.е. малко над половината от останалите в страната сирийци). Разминаването в данните не променя факта, че покупателната способност на жителите намалява. Скъпи изглеждат редица до неотдавна обичайни стоки, които сега мнозина не могат да си позволят - от хляб (отчасти заради недостига на пшеница) и пъпеши до шоколад.


Световната програма по прехраната (към ООН) обяви през май, че кошницата с хранителни продукти в национален план е поскъпнала със 111% на годишна основа. Такъв скок на цените не е имало от началото на войната насам.


Несигурността подтикна райони под турски контрол в Северна Сирия - основно в провинция Алепо - да преминат към турската лира заради обезценяването на сирийската, да плащат сметки и основни стоки в тази валута. Това става и в райони на Идлиб и бе обявено от местните, протурски власти като опит за стабилизиране на местната икономика. Заплатите си получават в турски лири дори служителите на администрацията на джихадистите "Хайят тахрир аш Шам" (групировка, изградена от бившия клод на "Ал Кайда" в Сирия) в Идлиб според непотвърдени публикации.


Режимът на Асад свързва кризата с "валутни манипулации" и западните санкции.


Ливанската "врата към света"


Друга тежка криза се отразява и на Сирия. Трудностите за Ливан започнаха след масови протести заради нови данъци в момент, когато икономическата ситуация заличаваше средната класа в странат, прераснаха в сериозно недоволство от целия политически елит. В момент, когато Бейрут затъваше в дългове, а реформите не идваха, политическата криза продължи.


Финансовата криза и капиталовите контроли в съседната странасе оказаха сериозен проблем за режима в Дамаск, който разчиташе на банковата система на страната. Ограничиха се транскациите с долари, към които е бе вързан курсът на ливанската лира (на практика това приключи с обезценяването; от ноември нейният курс също се срина - от 1500 до 4000 след години взаимнозаменяеми плащания в лири и долари). Ливан бе вратата на Сирия към международния бизнес, там бе важна думата на проиранската организация "Хизбула", съюзник на Асад във войната. Силната свързаност на двете икономики означава, че ако в Бейрут има проблем, кислородът за Дамаск намалява.


Сметките обърка и коронавирусът. Субсидираните горива, пшеница, брашно и други стоки, вече по-трудно стигат контрабандно през границите до Сирия - те са затворени и трафикът между двете държави рязко намаля. Заразата не спря напълно демонстрациите, но отпадането на много от ограниченията, след като блокадата засили икономическата парализа, им даде нов тласък.


Семейни войни


Към перфектната буря се добавя напрежението с дългогодишния поддръжник Рами Махлуф. Парите му бяха важни за властта, а и той контролира голяма част от сирийската икономика, но държавата положи усилия да изземе контрола на бизнеса му, а ситуацията бе рядък случай на раздор на върха на сирийския политически елит.


С обръщения във "Фейсбук" Махлуф разказа за случващото се, а се смята, че има поддръжници чрез алауитите. Напрежението може да нарасне, ако търсещата средства за възстановяването на икономиката сирийска държавна машина посегне и на други части от бизнеса.


На каква цена


Често се казва, че Асад почти е постигнал военна победа с помощта на Русия и Иран и че вярва, че не е необходимо политическо решение - затова влиянието на Москва и Техеран върху режима в Дамаск никога не е еднозначно. С военните победи бе трудно да се мисли обратното.


Проблемът се появи, когато Москва започна да преосмисля скъпо струващата си подкрепа за Асад, която често не гарантира по-изгодна позиция в Дамаск от тази на Техеран (нищо, че тъкмо Русия обърна хода на войната).


Мозъчни тръстове в Русия започнаха да допускат залеза му след 9 години и половина война. Появиха се и непотвърдени публикации за опити на Кремъл да работи с Махлуф, подклаждащи всъщност напрежението с Асад. Отделно САЩ дадоха повод слуховете да продължат да се разпространяват - за "Политико" експертът Чарлс Листър писа, че са започнали да обсъждат с Русия положението на Асад до дипломатически канали (впрочем с новите санкции в списъка ще влязат и руски компании). Някои от тях започнаха да припомнят посланието, смятано доскоро за "опорна точка" на Кремъл, че Русия се съобразява с Асад само защото оставането ѝ на терен определя възможоността ѝ да му влияе и да защитава интересите си в Сирия.


Оказа се, че големият проблем за Асад не е в геополитиката.


"Най-големият риск за Асад вече не е какво иска Путин или какво иска Иран или какво кроят регионалните сили. Рискът са собствените му хора, които са в тенджера под налягане."


Шухеб Рифай,

активист


От причините, породили протестите във времето на Арабската пролет - икономически проблеми и неуважение към основни свободи - малко се е променило в днешна Сирия. За гладните е трудно да спорят дали войната е легитимна борба за по-добър живот или атака на "джихадисти" срещу законен президент с подкрепата на САЩ.


"Когато децата ти са гладни, не мислиш за силни лидери, не мислиш какво иска Русия, не се притесняваш за геополитиката. Обвиняваш човека, който е отговорен. А аз го виждам всекидневно, от хора на високи позиции в режима до обикновения поддръжник," казва за "Гардиън" активистът Шуеб Рифай.


Това не означава, че режимът на Асад няма да се справи с проблемите си. Отдавна обаче ръбът на пропастта не бе изглеждал толкова близък.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Да свършват веке тея расови протести в США,за да може Холивуд да врътне и едно филмче,как Асад избива народа си с химическо оръжие!

  Опростачвай и владей!
 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  " Сирийската икономика се срина в последните месеци. Хиперинфлацията, масовото затваряне на търговски обекти, съобщения за недостиг на храна в някои райони, нарастваща безработица създават безпокойство не само в Дамаск, но и в някои до неотдавна контролирани от въоръжени групи региони."

  Асад е пътник ! Въпрос на време е !

 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2679 Любопитно

  До коментар [#1] от "Solomon Sigonalapa":

  США? Вече не работает Google Translate?

 4. 4 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Щатите продължават да са активни в Сирия. Вчера техен дрон е ударил кола близо до Идлиб. И отново е използван нинджа боеприпаса.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 5. 5 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#1] от "Solomon Sigonalapa":США? Вече не работает Google Translate?
  —цитат от коментар 3 на plamen_b


  Работи, работи, ама да си додем точно на думата.

  Опростачвай и владей!
 6. 6 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2679 Разстроено

  Ако турската лира се използва в части на Сирия за "стабилна валута", нещата никак не са добри...

 7. 7 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#6] от "plamen_b":

  Кашони пълни с банкноти и торби пълни с монети. Интересно време дойде.

  https://twitter.com/Acemal71/status/1271173324039770112?s=20

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  Нема страшно, скоро Ху*ло ще се заеме с "възстановяването на братска Сирия" и ще си заживеят... (ツ)

 9. 9 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":

  Асад е пътник ! Въпрос на време е !
  _____________________________________
  И така вече 10г.Споко и неговото време ще дойде, но кой ще бъде на негово място? По-добре ли ще стане(би трябвало да стане по-добре на фона на сегашните руини, а дали ще е по-добре от това което Сирия е била преди 10г.).

 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Накрая и тоя ще свърши обесен ...

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":

  И Сирия по пътя на проспериращи Ирак и Либия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  Какво стана с темата Украйна? Или заради Байдън е тема забранена

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Колоната яко ги удари.
  140 турски войници от Идлиб са прехвърлени в Турция да се лекуват.
  В тази битка само Русия може да им помогне.

 14. 14 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Да свършват веке тея расови протести в США,за да може Холивуд да врътне и едно филмче,как Асад избива народа си с химическо оръжие!
  —цитат от коментар 1 на Solomon Sigonalapa


  Холивуд документални филми не прави.


  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 15. 15 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Весело

  Нема страшно, скоро Ху*ло ще се заеме с "възстановяването на братска Сирия" и ще си заживеят... (ツ)
  —цитат от коментар 8 на balgariez


  Той Русия не може да възстанови ...

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2975 Гневно

  "Несигурността подтикна райони под турски контрол в Северна Сирия - основно в провинция Алепо - да преминат към турската лира заради обезценяването на сирийската, да плащат сметки и основни стоки в тази валута. Това става и в райони на Идлиб и бе обявено от местните, протурски власти като опит за стабилизиране на местната икономика. Заплатите си получават в турски лири дори служителите на"

  Точно несигурността принуждава сирийците да изберат най-стабилната валута в света - турската лира а не окупационната турска администрация! Прогресивният свят да продължава със санкциите срещу Асад и така да помага на граворезите и турските им покровители! А за Турция няма ли да има бонуси за окупацията на сирийски територии "освободени" от диктатурата на Асад?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Весело

  Работи, работи, ама да си додем точно на думата.
  —цитат от коментар 5 на Solomon Sigonalapa


  Че вие сте си на думата от 11 години. Не сте мърдали оттам. Те вашите думи са си едни и същи още от времето на залпа на Аврора, който още ехти в главите ви.

  Асад е много готин тип, който въобще не е разпалил кървава гражданска касапница със стотици хиляди жертви, не е сринал Сирия, не е прогонил милиони и не е употребявал химически оръжия.
  Просто едни дечица, гадни агенти на ЦРУ, Мосад и т.н. са си гръмнали сами няколко химически снаряда за да навредят на имиджа на добрия чичко Асад.
  Добрият чичко Асад нищо от това не е направил за едната власт.
  Той се "бори за народа си".
  Въобще ангел небесен.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 18. 18 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Весело

  До коментар [#2] от "samoedin":Асад е пътник ! Въпрос на време е !_____________________________________И така вече 10г.Споко и неговото време ще дойде, но кой ще бъде на негово място? По-добре ли ще стане(би трябвало да стане по-добре на фона на сегашните руини, а дали ще е по-добре от това което Сирия е била преди 10г.).
  —цитат от коментар 9 на nkk81


  Ама ние сме спокойни ! Аз даже предпочитам нещата да продължат така - тлеещ с години граждански конфликт в който двете матушки, Русия и Иран, наливат милиарди от изпосталелите си икономики.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 19. 19 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Весело

  До коментар [#2] от "samoedin":И Сирия по пътя на проспериращи Ирак и Либия
  —цитат от коментар 11 на дерибеев


  Добре бе, ти що за човек си ... ?! Друго си е викаш Сирия - направо е цъфнала и вързала.

  Дори Ирак и Либия са проспериращи в сравнение със Сирия. Особено Ирак ! Сирия може само да си мечтае да е като Ирак днес.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 20. 20 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Жалко за хората, които искаха промяна. Истината е, че голяма част от народа подкрепя Асад и се очертава да ги умори от глад. Доста успяха да се спасят в Европа и Северна Америка, но по голямата част все още са заложници на режима!

 21. 21 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1400 Весело

  Прогресивният свят да продължава със санкциите срещу Асад и така да помага на граворезите и турските им покровители!
  —цитат от коментар 16 на Julian Mall


  Тавариш, по онези места по-голям главорез от Асад няма.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 22. 22 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Накрая и тоя ще свърши обесен ...
  —цитат от коментар 10 на SS


  +++++
  Либералните ценности шестват и побеждават в цял свят!
  Нема лабаво-както казваше другара Тодар Живков!

  Опростачвай и владей!
 23. 23 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  [quote#19:"Ian Smith"][/quote]

  +++++
  Тва са плодовете на проекта "Арабска пролет"!

  Опростачвай и владей!
 24. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  Сирия воюва от 10 години . Там се случват зверски неща, а икономиката практически не работи. САЩ пред прага на "райските градини" ли са ...?

 25. 25 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  "За сравнение курсът на черния пазар бе 700 в началото на годината; а преди началото на конфликта в Сирия курсът за 1 лира бе около 47 долара."

  как да продължи да чете човек надолу?

 26. 26 Профил на Martin Pavlov
  Martin Pavlov
  Рейтинг: 44 Весело

  Ангелчо, тебе те разбирам, майка. То и редактора пуснал тази простотия го разбирам. Но хората връзващи на подобна глупост, не.

 27. 27 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Ердоган и без това печата лири сега заради кризата, колко му е да прати в Сирия.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 28. 28 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Асад?! Ама той не падна ли през 2012 г от демократите-сърцеведи? Не го ли свали сирийският народ, който го ненавиждаше?

 29. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#25] от "хм":

  Да, сгрешили са. Обратното е. Преди кризата 1 долар е бил 47 лири.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Интересен е паралелът Турция Русия. В Турция доларът е 7 лири, а еврото е 8 лири. А в Русия доларът е 70 рубли, а еврото е 80 рубли.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 31. 31 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  След 10 години на гражданска война, в която се кръстосаха интересите на кой ли не, би билоо стрранно икономиката да не се е сринала.
  А корупцията в Ориента си е пословична, което само влошава положението.

  E PLVRIBVS VNVM
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  Много изстрадаха сирийците заради дългата гражданска война, а сега и тези икономически и социални проблеми още повече влошава нещата, така, че те имат пълното право да са недоволни от властта. Дано нещата се оправят скоро за тях.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2168 Любопитно

  Все още , тези които разсипаха за няколко десетилетия цветущи , макар и не по европейски демократични държави , не са поискали да се преместят някъде арабите , че да им освободят мечтаните земи от хилядолетие.....Иначе е основателно съмнението , че на арабите особено ще им направи впечатление , кои искат нещо от тях......

 34. 34 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3313 Любопитно

  Само не разбрах ЗАЩО сириската валуте е зависима от омразният долар?А тавариши?Нали "най -стабилната "валута е -рублата е в помощ на Сирия......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 35. 35 Профил на ozc15593642
  ozc15593642
  Рейтинг: 14 Неутрално

  ех тоя асад , от кога го чакате да падне .още 2013 год соломон паси се кълнеше по бг телевизиите че хоп хоп , още два -три дена и сащ щяли да свалят асад хе хе

 36. 36 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 523 Неутрално

  За 9 години война, сирийската лира се е обезценила само 60-70 пъти, а ние без война какви успехи постигнахме преди 20+ години ехее. И то благодарение преди всичко на санкциите срещу Сирия и Иран и на това че най-силната армия в света е окупирала петролните полета в източна Сирия, а втората най-голяма армия в НАТО е окупирала северна Сирия.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Че той от дълго време си стои на ръба. Накрая руснаците ще го бутнат в пропастта.

 38. 38 Профил на vgv5864o498
  vgv5864o498
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Западът и ислямските им главорези извършиха престъпление срещу човечеството в Сирия и разсипаха една прилична държава. Сега вместо да се покаят и да я възстановят, те тръгнали да организират нови протести. Нема такива болни ненормалници.

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Весело

  До коментар [#30] от "anonim440":

  Интересен е паралелът Турция Русия. В Турция доларът е 7 лири, а еврото е 8 лири
  =======
  Да бе.......и мен това ме изкефи.....
  Даже в части от Сирия се е минало на турски лири..... 😁.....
  Срамота....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Любопитно

  До коментар [#4] от "Jalis Ironhammer":

  Проследи ли снощната операция?
  81 цели са били унищожени.....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Любопитно

  До коментар [#16] от "Julian Mall":

  Точно несигурността принуждава сирийците да изберат най-стабилната валута в света - турската лира
  ========
  Да бе......цъ цъ цъ.....
  Светска и просперираща Сирия да ползва ежедневно пропадащата неоосманистка TL......
  Да се чуди и ме човек..... 🤔

  Bukalemun
 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jalis Ironhammer":

  Снощи голям брой Ф16, Ф4 и*SİHA.....навлязоха в северен Ирак......
  Ударени са 81 цели.....предимно в Зап Синджар и Навашиан.......
  Така на практика е е прекъсната връзката между иракската ПКК и сирийските и клонове, pyd и ypg....

  https://youtu.be/JtObTm4Orrc

  Bukalemun
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Любопитно

  До коментар [#34] от "Willy Messerschmitt":

  Само не разбрах ЗАЩО сириската валуте е зависима от омразният долар?
  ========
  Ех......това е добър въпрос.....!
  Ако DW задълбае в тази насока......ще излязат добри неща......


  Чакай бе......аз пък какво съм се замечтал.........
  Пий си кайвето, ети......те нещата просто се случват.....

  Bukalemun
 44. 44 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Трилиони са необходими за възстановяването на Сирия. Държавата бе срината от седем годишната война с терористите, които унищожиха промишлените предприятия и изнесоха машините в Турция, ограбиха банките, унищожиха инфраструктурата. Естествено, че условията на живот сега там са много тежки, но това едва ли ще срине властта, защото благодарение на Асад все още нещо от Сирия съществува. Иначе държавата щеше да е поделена между Турция, терористите и САЩ, които все още контролират петролодобива и с това не се дава възможност на Сирия за икономическо възстановяване.

 45. 45 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иво":

  На същото мнение съм!

 46. 46 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2975 Любопитно

  До коментар [#16] от "Julian Mall":Точно несигурността принуждава сирийците да изберат най-стабилната валута в света - турската лира========Да бе......цъ цъ цъ..... Светска и просперираща Сирия да ползва ежедневно пропадащата неоосманистка TL......Да се чуди и ме човек..... 🤔
  —цитат от коментар 41 на eti mehter


  Пак се правиш на тъп! А турските училища пак ли сирийците ги искат? Както се изцепи Ероган той бил в Сирия по покана на сирийският народ! Кога да ви чакаме в България по покана на една част от българският народ с турско самосъзнание?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Любопитно

  "Най-големият риск за Асад вече не е какво иска Путин или какво иска Иран или какво кроят регионалните сили. Рискът са собствените му хора, които са в тенджера под налягане."
  -----
  Шухеб Рифай , активист
  =======
  Естествено......
  Той Асад....именно заради това обяви милиони свои съграждани за терористи.....
  И сега май е на път да направи същото......понеже отново (както преди 9 години)....започнаха да се чуват гласове от рода.... "долу Асад"......

  Bukalemun
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Любопитно

  До коментар [#46] от "Julian Mall":

  Кога да ви чакаме в България
  =======
  Миналата година посетих Бг.....и да си призная, бях потресен.....
  Едва успях да позная родния си град.....
  Не бях го оставил в такова окаяно състояние....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 986 Весело

  До коментар [#2] от "samoedin":

  То 10 години е все въпрос на време.

 50. 50 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Поредната "демократизирана" държава от пишмандемократите. От богата и добре уредена мирна държава я превърнаха в съсипана и бедна. Само и само да налапат нефта. Обама за това трябва втора нобелава награда за мир да получи. Даже още 2 минимум!

 51. 51 Профил на equalizer
  equalizer
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Много глупости са изляли Политико, но да кажем, че са хванали и потенциално някои тенденции за вътрешни боричкания, както и руските и ирански интереси, които вече са част от местната флора и фауна. Основните им източници естествено са "сирийските" обсерватории във Великобритания. Удобно се пропускат следните факти за сирийската икономическа ситуация:
  - Турската лира се ползва основно в окупираните от Анкара зони, както и тези в Идлиб, която де факто е под нейна протекция.
  - Сирия е под международно ембарго от редица държави и разчита основно на помощи от Русия и Иран.
  - Един от основните двигатели на сирийската икономика - петролните залежи в източната част на страната - реално са под американска окупация и частичен кюрдски контрол. Заради тях руснаци и американци си играят на Death Rally в пустинята и по пътищата около Камишли.
  - Друг голям стълб на икономиката - индустрията в Алепо беше разпродадена от "умерените бунтовници", изнесена и разпродадена в Турция.
  С две думи - ситуацията не е само бяла и черна, има много нюанси, за които контекстът е изключително важен.

 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Любопитно

  До коментар [#51] от "equalizer":

  И какъв е контекста......аз така и не разбрах.....
  Турция например.....храни пои и облича около 5 милиона бежанци.....
  Не че преди не го правеше...... Само дето от преди бяха на сирийска територия.....
  Контекста......че в Турция в момента има 3.6 милиона терористи....е най малкото смешен.
  А иде и сушевия период......който в статията въобще не е споменат......

  Bukalemun
 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Любопитно

  До коментар [#51] от "equalizer":

  Друг голям стълб на икономиката - индустрията в Алепо беше разпродадена от "умерените бунтовници", изнесена и разпродадена в Турция.
  =======
  И какво да правят хората.....?
  Бягайки от сатрапията.....гледат поне частично да си запазят имуществото......

  Bukalemun
 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Любопитно

  До коментар [#51] от "equalizer":

  Друг голям стълб на икономиката - индустрията в Алепо беше разпродадена от "умерените бунтовници", изнесена и разпродадена в Турция.
  =======
  И какво да правят хората.....?
  Бягайки от сатрапията.....гледат поне частично да си запазят имуществото......

  Bukalemun
 55. 55 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#30] от "anonim440":Интересен е паралелът Турция Русия. В Турция доларът е 7 лири, а еврото е 8 лири=======Да бе.......и мен това ме изкефи.....Даже в части от Сирия се е минало на турски лири..... 😁.....Срамота....
  —цитат от коментар 39 на eti mehter


  Че в Турция цъфнахте и вързахте с турската лира.Четеш ли бе ислямис.т-банкрутчия,всичко се сравнава с щатския долар,а не с турската ви хартийка...Хихи....Хартийката вяи е над седем за едно американско зелено гущерче..И вие сте същите банкрутчии като Сирия.....Ислямисти....

  shlshlshlshl
 56. 56 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#51] от "equalizer":Друг голям стълб на икономиката - индустрията в Алепо беше разпродадена от "умерените бунтовници", изнесена и разпродадена в Турция.=======И какво да правят хората.....?Бягайки от сатрапията.....гледат поне частично да си запазят имуществото......
  —цитат от коментар 54 на eti mehter


  Бягат на Запад,а не в банкрутиралата ви държавица Турция бе Миленчо-Аладинчо.....Хихи....

  shlshlshlshl
 57. 57 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4329 Неутрално

  Интересен е паралелът Турция Русия. В Турция доларът е 7 лири, а еврото е 8 лири. А в Русия доларът е 70 рубли, а еврото е 80 рубли.
  —цитат от коментар 30 на anonim440


  Още по-интересен е паралелът Русия България. Една рубла е две стотинки.
  Младите руснаци не знаят какво е копейка , а беше време , когато билета за метро струваше 5 копейки.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#42] от "eti mehter":

  Интересно, мерси.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 60. 60 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3313 Любопитно

  До коментар [#44] от "Voiko":

  Наистина много детски книжки четете а и гледането на Первии канал не Ви е повлиало добре......Много интересно как от територии които не са били под контрола на ИД са напуснали страната 2.5 млн.сириици.....И дали руските бомбандировачи са пускали само мирни и добрички бомби...неразрушаващи сиирииски градове!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 61. 61 Профил на xbr29506292
  xbr29506292
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Каква експертиза има авторът Петров?!

 62. 62 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#60] от "Willy Messerschmitt":

  Дълбоко се заблуждаваш. Над 70 процента от Сирия бе завладяна от ИД.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Всеки който се е хванал с расия е пътник. расия никога не изпълнява договорите си. В България добре го знаем.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK