"Икономист": Поне още 5 години ще продължи политическият хаос в България

Фокусът на властите ще е изключително върху справяне с пандемията, смятат от "Икономист".

© Reuters

Фокусът на властите ще е изключително върху справяне с пандемията, смятат от "Икономист"."Политическата сцена е хаотична и очакваме това да продължи през 2020-2024 г. - периодът на тази прогноза. Макар да остава възможност за предсрочни избори, това правителство вероятно ще остане на власт до края на мандата си през май 2021 г."


Това се казва в актуализираната оценка за България на "Икономист интелиджънс юнит". Анализаторското звено на групата, издаваща сп."Икономист", я разпространи в понеделник и в нея са нанесени корекции - повечето от тях в позитивна посока - спрямо очакванията от края на април.


"Очакваме мониторингът на правораздаването от Европейската комисия да приключи през 2021 г. Но по-широкото включване [на страната] в институции на ЕС ще бъде обвързано с допълнителни реформи. Тези промени ще идват бавно заради политическото напрежение", пише още в анализа.

Според Economist Intelligence Unit (EIU) политическият фокус и действата на управлението ще са съсредоточени върху борбата с пандемията. "Ограничителните мерки в България и основните ѝ търговски партньори ще имат мащабен негативен ефект върху националната икономика през 2020 г., като очакваме свиването ѝ да е 4% от БВП. Рисковете за тази наша прогноза са, че е по-вероятно тя да се влоши."
  • Големите рискове в прогнозата за лятото на 2020 г.
  • 1. Глобалната икономика не успява да се възстанови през 2021 г. от шока в търсенето (много голяма вероятност с много силен ефект за България, 25 от 25 точки в индекса на EIU)
  • 2. Слабости на фискалния баланс водят до повишаване на данъчните ставки (висока вероятност със силен ефект, 16 от 25 точки в индекса на EIU)
  • 3. Масово рухване на фирми поставя банковия сектор под невъобразим натиск (умерена вероятност да се случи, но с много силен ефект, 15 от 25 точки в индекса на EIU)
  • 4. Трудовият пазар мъчително се възстановява от кризата (висока вероятност с умерен ефект, 12 от 25 точки в индекса на EIU)
  • 5. Проектът за АЕЦ "Белене" се замразява или прекратява (висока вероятност с умерен ефект, 12 от 25 точки в индекса на EIU).

Коригираните очаквания на EIU са за рецесия от 4% от БВП, докато на 28 април те бяха за 5.8%, т.е. подобряването е почти с една трета. Обяснението е, че в данните на НСИ за първото тримесечие са видели по-добри от очакваното резултати - ръст от 0.3% от БВП спрямо последните три месеца на 2019 г. и с 2.4% на годишна база.
Това води и до по-добра прогноза за фискалния дефицит - 4.5% от БВП (а не 6.3%) за 2020 г. и 2.7% (а не 3.4%) за 2021 г. Позитивен ефект оказват също специалната програма за пандемията (PEPP) на Европейската централна банка и френско-германската инициатива за специален фонд на ЕС за стотици милиарди евро. Но в текста се съдържа предупреждение, че предложението за възстановителен фонд от 750 млрд. евро среща несъгласие от редица страни от ЕС и още на Европейския съвет на 19 юни той може да бъде намален в търсене на приемлив компромис.


От EIU прогнозират бюджетен дефицит от 4.5% през тази година заради рязкото свиване на икономиката и увеличените правителствени разходи за борба с коронавируса. Понеже правителството остава привърженик на идеята да въведе еврото, то и прогнозата е да се опита до 2023 г. да балансира бюджета.


Инфлацията за 2020 г. ще бъде 1.8% основно заради натиска от свиването на икономиката и рязкото понижаване на глобалните енергийни цени. Инфлационният натиск ще се поднови в периода 2021-2024 г.


Безработицата ще се увеличи бързо от около 5.6% през 2019 г. на 8.2% през тази година. Тя няма да се нормализира до края на 2022 г., защото ще остане 7% догодина, 6.3% през 2022 г. и чак след това ще се върне на 5.3 през 2023 г. и на 4.9% в края на прогнозния период през 2024 г.


Неотдавна в друго съобщение EIU коментира за политическата ситуация защо изглежда малко вероятно, но не и невероятно, да се стигне до предсрочни избори в България. Анализаторите обясняваха, че БСП не е готова за предсрочен вот, включително заради вътрешни борби. ДПС неотдавна каза, че предсрочните избори са безполезни. Малки партии като "Атака" и "Воля" може изобщо да не попаднат в парламента. Новата партия на Слави Трифонов още не е регистрирана и изградена.


"Но последните три парламентарни вота бяха изтеглени напред и ГЕРБ може да реши да използва същата тактика отново. Това би станало, ако постигне някакъв голям политически успех като прекратяването на мониторинга от Европейската комисия или влизането в механизма ERM II и Европейския банков съюз", казват от "Икономист интелиджънс юнит". Според анализаторите увеличената преднина на ГЕРБ също може да допринесе за решение за предсрочни избори - за да превърне подкрепата в места в парламента преди да се е обърнала вълната.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  Вярно ли е изнесеното в Афера ? Тогава няма да има пълен мандат .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Весело

  Изобщо не е хаотична политическата сцена у нас ! Добре структурирана е, стабилна и подредена около.....интересите на сараите !

 3. 3 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  Хаос ли, че той никога не спира

 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1495 Весело

  Де да беше само икономическият за тези пет години напред.....

 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ще има пълен мандат щото ако изборите да утре ГЕРБ ще имат 130 депутата:)
  Уж сте против ГЕРБ, а искате да има абсолютно мнозинство:)

 6. 6 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Има по-добра и по-точна дума от хаос: „кич”!

 7. 7 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 682 Неутрално

  След това правителство вместо пак комунисти,да дойдат млади хора учили в Германия,а не дърти в Русия.

 8. 8 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Прогнозата не е зле,може да минем между капките с малко поражения!Зависи кой ще управлява процеса.Дано не е,съглашателство между партиите за "експертно правителство на безотговорноста"!Отваряйте си очите и ушите с какво ще ни забаламосват!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Весело

  Много поздрави на "Икономист" от мен!
  Хаосът в Отечеството НЕ Е политически!
  Поне в смисъла, в който аз съм учил политически науки!

 10. 10 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 213 Весело

  Ще има пълен мандат щото ако изборите да утре ГЕРБ ще имат 130 депутата:)Уж сте против ГЕРБ, а искате да има абсолютно мнозинство:)
  —цитат от коментар 5 на Да вярваме на истината

  ХАХАХАХА
  А за какво им е на кукловодите абсолютно мнозинство на ГЕРБ?
  Със сегашното статукво по-лесно се оправдават безумията и кражбите.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":

  Няма да има повече от 80 депутата с всички шашми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  Че ние в този хаос си живеем ама му викаме - преход.

 13. 13 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":

  Не е политически, защото в България въобще няма дебат за политика в смисъла на такава при западните общества, а има едно махленско безвремие с безспирни персонални атаки, ад-хоминем аргументи и демагогия. Така е при безпросветните общества с провинциален опортюнистки елит.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Весело

  До коментар [#9] от "selqnin":

  Видя ли какво публикува Афера ?
  Ти с кого си - с вожда или с ухото ?
  Чакам и някоя умна прогноза.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3537 Неутрално

  Пак добре, че не са по-високи процентите.

  "Дневник", има няколко "тайпо" грешки, няма да е зле да ги коригирате:

  2020-204 г.
  инститции
  действата

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  ГЕРБ са наясно, че си отиват. Усилено се подготвя предаването на щафетата на БСП (и ДПС ООД разбира се).

 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Какъв ти хаос? Това си е политическа аномалия.

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  "Масово рухване на фирми поставя банковия сектор под невъобразим натиск (умерена вероятност да се случи, но с много силен ефект, 15 от 25 точки в индекса на EIU)"  Не невъобразим натиск, а разрушителен ефект.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Заминалите "сезонни работници" за Гърция не показват притеснение от тези прогнози.

 20. 20 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Заминалите "сезонни работници" за Гърция не показват притеснение от тези прогнози.
  —цитат от коментар 19 на stedim


  И?

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  ГЕРБ са наясно, че си отиват. Усилено се подготвя предаването на щафетата на БСП (и ДПС ООД разбира се).
  —цитат от коментар 16 на historama


  Нищо чудно следващото правителство да е реплика на Тристранката от времето на Станишев, но без него.

 22. 22 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело
 23. 23 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  Нема, напролет ний ще да изберем родното БСП с Кума Лиса начело и ще даврандисаме (ツ)

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Малеев. Колко си далече от действителността. Жалко. Липсата на трезв анализ значи, че ГЕРБ са бетон.
  Ще чакаме политическа формация с визия и Програма ЗА

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Разстроено

  До коментар [#13] от "irobot":

  За съжаление съм съгласен с вас!
  Българската политика отдавна напусна полето на общественият договор и общатна полза и се превърна в един заблатен и лошо миришещ терен.
  Партиите ни функционират като търговски дружества, което доведе до разцвет на клиентелата и тъжният факт, че "втората мрежа" погълна наченките на автентично общество...
  Та така - тъжна история, заради която 2 милиона души вече не живеят тук!

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Разстроено

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Очакванията Ви за нещо умно от мен е чиста загуба на време!
  Не посещавам цитираното от Вас място, нито неговите подобия от всички нюанси на кафявото, защото въпреки, че съм "селянин" се опитвам да спазвам елементарните хигиенни норми!

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":

  дай брой депутати. Не ми се обяснявай.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  Колчем прочета такива авторитетни прогнози и се сещам за доклада на ЦРУ от 1990 година - "Развитие и състояние на Съветският Съюз до 2000 година".

 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Весело

  До коментар [#16] от "historama":

  Искрено съм притеснен за Вас- ако изкарвате хляба си с такива "прогнози" рискувате да останете гладен...!

 30. 30 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Той политическият хаос не е спирал никога и едва ли ще приключи някога.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  До коментар [#26] от "selqnin":

  Чакам прогноза.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  Колчем прочета такива авторитетни прогнози и се сещам за доклада на ЦРУ от 1990 година - "Развитие и състояние на Съветският Съюз до 2000 година".
  —цитат от коментар 28 на xm...


  Да уточня - в доклада няма и гък за разпад!
  Напротив - СССР крепне!

 33. 33 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Дано да грешат. Но начело с ГЕРБ няма друго какво да стане.
  Но да, България може да е демократична и нормална отново.
  Стига всички да излезем и да гласуваме по съвест и по данни.

 34. 34 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Интересна прогноза на "Икономист". Тя обаче по-добре подхожда на ситуацията във Великобритания, отколкото за България.
  За специалистите по прогнози на Икономист мога да кажа, че техните анализи и прогнози много рядко се сбъдват. Причината е, че техните изследвания не са полеви, а кабинетни. От висотата на кабинета не се вижда истинското състояние на нещата. Да сте видели един специалист на Икономист да е бил в България и да е правил полево изследване??? Какви данни ползват???

 35. 35 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Няма хаос. Просто проектчето ГЕРБ се разпърдява.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  Да сте видели един специалист на Икономист да е бил в България и да е правил полево изследване??? Какви данни ползват???
  —цитат от коментар 34 на koevip


  Званат на един посочен им от преател на преател преател в некое НПО в България.

  Това е "технологията"!

 37. 37 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Нищо ново в прогнозата - ние си живеем в хаос

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 38. 38 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  След това правителство вместо пак комунисти,да дойдат млади хора учили в Германия,а не дърти в Русия.
  —цитат от коментар 7 на Сд


  Мани бе , отнийде взорът надежда не види

  Па и нагли на всичкото отгоре - помниш ли ДеБъ , кой примъкнаха та да им е кандидат на последните избори
  Радан издирил някакъв си Бориславчо Игнатов , архитект , ама интересното е , че е българин и е ходил да живее и работи в Масква!

  "Ще донесе опит от Масква , та те са ни освободили" - се провикваше Радан на микрофона

  А иначе АЗ СЪМ УЧИЛ В ГЕРМАНИЯ - АКО СЕ НАЛОЖИ МОЖЕ И ДА СЕ ЖЕРТВАМ НА ПОЛЗА РОДУ!

 39. 39 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  още 5 години........юю
  —цитат от коментар 22 на MPetr


  Ще дойде Руса Жена!
  Тя ще оправи нещата! И с икономиката и с положението в Левски и със стадиона на Ботев Пловдив

  Тази прогноза е доста стара -л ама си е все актуална

 40. 40 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2874 Любопитно

  Първата икономическа прогноза от уважаван източник, която сочи сравнително малък спад на БВП /освен на привителството, но там не се брои./ А дано.
  А за политическият хаос не знам какво да кажа, освен нещо нецензурно, затова ще замълча.

 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  Пуснете си БТВ . Бойко ще коментира всички болни теми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Мойсей е водил евреите 40 години из пустинята, защото толкова е била в онези времена продължителността на живота.

  Днес май трябва да се лутаме 75-80 години, за да забравим другара Тодар.

  И то - от момента, когато Барба Ганьос престане да ни напомня за него.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Първите 3 точки на тези "интелигентни икономисти" за нищо не стават ....

 44. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2631 Весело

  Колчем прочета такива авторитетни прогнози и се сещам за доклада на ЦРУ от 1990 година - "Развитие и състояние на Съветският Съюз до 2000 година".
  —цитат от коментар 28 на xm...  До коментар [#28] от "xm...":

  Аз също се чудех на този доклад,но според мен ЦРУ просто яко са излъгали с някаква тяхна си цел. По принцип разузнаванията почти никога не казват пред обществеността какво действително мислят и вършат.

 45. 45 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2631 Весело

  До коментар [#28] от "xm...":

  Доколкото си спомням този доклад на ЦРУ е от преди разпадането на СССР. Май беше от 1988г.

 46. 46 Профил на amanotdebili
  amanotdebili
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "irobot":, ..Та така - тъжна история, заради която 2 милиона души вече не живеят тук!
  —цитат от коментар 25 на selqnin

  Население на Ирландия 1919г 4 921 500.
  Живеещи в САЩ. Ирландци: 30 500 000 (10,8%)
  Но никой в Ирландия не циври като вас.Гордеят се че са Ирланци в Америка.
  Аман от пухльовци.


 47. 47 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3019 Весело

  Гледам как едни другари силно се надат ...начело с др.Курнела да седнат на държавната трапеза....И ясно показват че познанията има за икономика,БВП и прочие са ги научили от политикономията през 1985.....И лозунгите в АОНСУ

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  До коментар [#36] от "xm...":

  Веднага след разпадането на СССР,в Конгреса силно са критикували пасивната позиция на Джордж Буш-старши. Той е отвърнал на критиките,че ще бъде подло ако сега,когато СССР е паднал на колене,САЩ да му нанесат довършващ удар. В този смисъл докладът на ЦРУ може би е целял да успокои елитът на СССР,вече Русия.

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  А хаоса, хаоса кой го създаде.

 50. 50 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":

  ГЕРБ нямаха пълно мнозинство и в най-силните си години. В следващия парламент разликата в броя депутати между ГЕРБ и БСП, ще се брои на пръстите на ръцете.

  Бивш tww09306483.
 51. 51 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Разстроено

  Дано да грешат. Но начело с ГЕРБ няма друго какво да стане. Но да, България може да е демократична и нормална отново. Стига всички да излезем и да гласуваме по съвест и по данни.
  —цитат от коментар 33 на Ksharp


  Хубаво щеше да е, ако беше казал и за кого.
  От години повтарям, че бълтарският избирател всъщност не е чак такъв идиот, какъвто го описват. Просто на политическата сергия няма нищо качествено. Как да си купиш сирене от щанд за "Имитиращи продукти"?

  Еретик
 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  ГЕРБ са наясно, че си отиват. Усилено се подготвя предаването на щафетата на БСП (и ДПС ООД разбира се).
  —цитат от коментар 16 на historama


  :

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  ГЕРБ са наясно, че си отиват. Усилено се подготвя предаването на щафетата на БСП (и ДПС ООД разбира се).
  —цитат от коментар 16 на historama


  Това е мнение на Боряна Димитрова, Татяна Буруджиева, Димитър Ганев

 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  ...техните изследвания не са полеви, а кабинетни...
  —цитат от коментар 34 на koevip


  Вие да не сте главния специалист от Министерството на земеделието?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Неутрално


  "Икономист" пропускат колко пъти през последните 30 години българите са изненадвали света.

  И най-вече себе си.

 56. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Не е политически, защото в България въобще няма дебат за политика в смисъла на такава при западните общества, а има едно махленско безвремие с безспирни персонални атаки, ад-хоминем аргументи и демагогия. Така е при безпросветните общества с провинциален опортюнистки елит.
  —цитат от коментар 13 на irobot


  А туй хубаво ли е или лошо? ;)

  Запада като води дебат що се напълни с мигранти? Нещо дебата не уцели правилната посока май. :)

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":ГЕРБ нямаха пълно мнозинство и в най-силните си години. В следващия парламент разликата в броя депутати между ГЕРБ и БСП, ще се брои на пръстите на ръцете.
  —цитат от коментар 50 на Petleshev


  Съмнявам се че и БСП ще натрупа някакъв авторитет сред избирателите.
  Особено с тези непрекъснати разправии и кални борби!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#45] от "deaf":

  Доколкото си спомням този доклад на ЦРУ е от преди разпадането на СССР. Май беше от 1988г.
  ======
  За тях е без значение.....
  Не виждаш ли......вниманието им към вас е....от петилетка на петилетка.....

  Bukalemun
 59. 59 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Значи е от изключителна важност за България това правителство и ОПГ ГЕРБ да бъдат изритани от властта. Колкото по-скоро, толкова по-добре. А Бойко Борисов да седне там, където му е мястото – на подсъдимата скамейка.

 60. 60 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Дори ми се струва оптимистична прогнозата на "Икономист" като гледам безвремието през последните 10 г.

 61. 61 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5572 Неутрално

  До коментар [#41] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Хванах края, президентът Радев го следи с дрон, който му подарили от Китай.

 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3886 Неутрално

  До коментар [#48] от "deaf":
  "Веднага след разпадането на СССР,в Конгреса силно са критикували пасивната позиция на Джордж Буш-старши. Той е отвърнал на критиките,че ще бъде подло ако сега,когато СССР е паднал на колене,САЩ да му нанесат довършващ удар."

  Това не е вярно. Никога в САЩ не са обсъждали нанасяне на "довършващ удар" на СССР. Но , че Буш старши е действал неадекватно, това е вярно. Направил е всичко възможно да запази разпадащия се СССР. Лично той в Киев е агитирал украинците да не се отделят от Съюза.
  Затова ми е смешно , когато тук някои форумци твърдят , как Западът искал да унищожи СССР и Русия. Истената е , че Русия съществува благодарение на Запада , който многократно в историята е помагал и спасявал тази страна от погром и унищожение.

 63. 63 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Какъв оптимизъм. Симпатяги!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 64. 64 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#50] от "Petleshev":

  Е. Сега ще имат.
  Интересно ти и Кмета в кой свят живеете. Ами говорете с хората бе човек и си правете изводи.

 65. 65 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2021 Весело

  До коментар [#34] от "koevip":

  Ползват данните на 'партньорските медии' като тази тук. От 'тук' 'данните', от тях великите анализи (в които да е написано, че България има хаос, мноого е важно).
  Няма какво и да се замислят за изследвания на терен, на тях им се пращат готовите 'резултатаи'.

  Поклон пред минусите Ви.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 66. 66 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Вярно ли е изнесеното в Афера ? Тогава няма да има пълен мандат .
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Мандата няма значение. Просмукана от корупция България умира. Ако борисов подаде оставка ще спре ли строежа на Златен век, а хотела на Алепу, а асфалтирането с черен асфалт и т.н. Лошото е, че след рейда на герберята България ще тъне в разруха неизвестно колко време. Много трудно ще се върнем към нормалните неща. която и сфера да погледнем навсякъде вони. За да спре вонята трябва да се изчисти до основи, да "дойдат" хора с прогресивно мислене, морални и стойностни с хъс за създаване на условия за развитие и просперитет на българския народ.

 67. 67 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 534 Неутрално

  тези пък, с какви сериозни въпроси се занимават, то не е икономика, то не са избори...
  населението обаче най-се вълнува кой къде ще почива тази година и въпросът на българското или на гръцкото море е най-животрептящият въпрсо, занимаващ българските умове.
  и къде го видяха този хаос? тука такава стабилност ни тресе

 68. 68 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1319 Разстроено

  Махленски свади, джебчийства, кражби, рушвети, .... мдаааа сюрреалистична картина! Парите се печелят под масата.Класика от времената на Алеко Константинов.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 69. 69 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не е вярно... той хаосът е въведен от диктатурата на каскетите на 9 септември и продължава досега вече 75 години на приливи и отливи но тенденцията и същността на строя и манталитета на плебса не се променили....

 70. 70 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Бай Ганьо стана Барба Ганьос другото си е същото.....

 71. 71 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  До коментар [#62] от "tacheaux":

  В документален филм по НВО самият Джордж Буш-старши твърдеше това...

 72. 72 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Казват ,хаос .Значи сме си в обичайното състояние.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK