Кварталът, в който германската полиция влиза само с бойни униформи

Кварталът, в който германската полиция влиза само с бойни униформи


Дуисбург-Марксло е квартал, в който полицията ще влиза вече само с бойни униформи. Там е царството на турско-арабските кланове и на бруталната престъпност. Държавата сега им показва, че шериатът няма власт в Германия, разказва "Дойче веле".

Мейл със заплахи получи полицията в Дуисбург. Под заглавие "Аллах е велик" авторите на електронното писмо между другото пишат: "Дуисбург-Марксло е нашият квартал. () Забраняваме на всички неверници да влизат в квартала. Всички полицаи, журналисти и други неверници ще бъдат отблъснати с оръжие - или убити. При нас важи единствено радикалният шериат. От Турция и от Русия сме си набавили 200 броя автомати "Калашников" с достатъчно боеприпаси."


Кварталът на клановете


Кварталът Марксло, в който живеят и доста хора от България, вече от години се слави като гореща точка - най-вече заради така наречените "кланове". Това са големи семейства, главно от ливански произход, чиито членове често се замесват в търговия с наркотици, кражби на автомобили, сводничество, но и други по-тежки престъпления. Както личи и от цитирания мейл, те се опитват да превърнат Марксло в нещо като затворено гето, където германските закони и изпълнителната власт на полиция не важат.


Тъкмо поради това политическото ръководство на провинцията Северен Рейн-Вестфалия на 22 май обяви "стратегия на нулева толерантност" към клановете. Вътрешният министър на провинцията Херберт Ройл заяви: "Жестоко се лъжат онези, които си мислят, че ние сме останали без дъх". Ройл предупреди, че полицията ще влиза в Марксло и ще преследва извършителите на всяко престъпление.


В Германия важат законите на държавата
Според министъра, членовете на клановете живеят с фалшивото убеждение, че само те имат думата в квартала, където тяхното семейно право властва над всичко останало. "В момента обаче те са принудени да разберат, че в Германия важи не нечие семейно право, а правото на държавата", казва още министърът.


В началото на тази седмица Дуисбург и още няколко града от провинцията се договориха да се борят с общи сили срещу клановата престъпност. Всички тези мерки идват след серия от инциденти в Марксло, при които арестът на членове на големите семейства неколкократно предизвика безредици.


В един от тези случаи полицията навлязла в Марксло с многобройни автомобили, а събралата се тълпа от близо 200 души ругала, оплювала, атакувала и дори заплашвала с убийство служителите на реда. На полицаите е заповядано занапред да влизат в квартала с бойните си униформи. Матиас Рое, който от години наблюдава проблема с ливанските кланове, смята тези мерки за правилни: "Нужна е репресия. Престъпниците се респектират, когато полицията им се яви в този вид."


Акция на полицията срещу клановете в Берлин-Нойкьолн

Акция на полицията срещу клановете в Берлин-Нойкьолн


Съвместно срещу клановетеЗаедно с Есен и Дортмунд, Дуисбург занапред ще работи по общо стратегическо сътрудничество за противодействие на клановата престъпност. Съответното споразумение ще бъде подписано идната седмица.


Според германските медии, в него между другото се казва: "Престъпната дейност и ефектните публични изяви на семейните кланове, най-вече от турско-арабски големи фамилии, изправят пред нарастващи предизвикателства не само полицията, но и другите правоприлагащи органи, комуналните власти и различни звена от публичния сектор. Населението възприема дейността на членовете на тези кланове като заплаха за съвместното съществуване."


В началото на седмицата беше оповестена и още една мярка срещу клановата престъпност в тази част от Германия. В провинция Северен Рейн-Вестфалия влиза в сила програма за ресоциализиране на членове на въпросните кланове, с акцент най-вече върху подрастващите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK