Нова мутация на коронавируса. Какви опасности крие тя

Нова мутация на коронавируса. Какви опасности крие тя


В Китай явно се е появила нова мутация на опасния коронавирус, която навярно се разпространява по-бързо, разказва "Дойче веле". Независимо от това мутацията крие един голям шанс, смята водещият германски вирусолог Кристиан Дростен.


Новият коронавирус непрекъснато се променя, а това допълнително затруднява и разработването не ефикасно лекарство и ваксина. Близо половин година след началото на пандемята учени по цял свят са регистрирали около 100 различни мутации на SARS-CoV-2.


Такива вариации са нормални, защото генетичният материал на вирусите с времето мутира, а така възникват нови подвидове. В хода на този процес може да се променят и свойствата на вируса - той може както да отслабне, така и да стане по-агресивен.
Тук се крие и обяснението на една привидна загадка: Защо в различни региони вирусът предизвиква различни по интензивност вълни от заболяване и защо при хората болестта често преминава по съвсем различен начин?


Нов вариант на вируса в Китай


Нека да видим какво става в Китай - онази страна, от която тръгна коронавирусът. Наложените много строги мерки успяха до голяма степен да поставят под контрол разпространението на КОВИД-19. Напоследък се съобщаваше само за отделни случаи - главно на хора, пристигащи от чужбина. Наскоро обаче от няколко провинции дойдоха новини за нови инфекции - и то възникнали на местна почва, а не внесени от чужбина.


Първите тестове показаха още, че в Китай явно се разпространява нова версия на вируса, която се отличава от оригиналния щам. Проследявайки тази нова мутация, китайските учени стигнаха до един пазар в Пекин, където се транжира и продава вносна сьомга. Още не е ясно върху кой точно внос падат подозренията, защото Китай импортира сьомга от Норвегия, Чили, Австралия, Канада и Фарьорските острови.


Както е известно, пазарът "Синфади" спешно беше затворен, а около 10 000 души, които имат връзка с него, ще бъдат подложени на тест за SARS-CoV-2. В южната част на Пекин бяха изолирани няколко жилищни блока, затворени бяха общо девет училища и детски градини. Градските власти отложиха отварянето на основните училища и забраниха груповите пътувания до други провинции.


Но как точно мутира вирусът?


За да се размножава, той има нужда от клетка-гостоприемник. Когато проникнат в тази клетка, вирусите внасят своя генетичен материал, а по този начин клетките на човешкото тяло започват да копират вируса в милионен тираж.


И тук идва най-интересното - при всяко копиране се получават малки грешки, които постепенно променят генетичния код на вируса и той мутира. Но такива мутации не го правят непременно по-опасен, напротив - той може и да отслабне.


Редица индикатори показват, че новата вълна от заболявания в Китай е предизвикана от мутация на вируса, при която симптомите на болестта се развиват по-бавно. Известният германски специалист Кристиян Дростен смята, че предполагаемата мутация може да е за добро. Според него мутиралият вирус за разлика от предишните му варианти, навярно "се размножава по-бързо в лигавицата на носа". Това би означавало, че болестта постепенно може да се превърне просто в хрема, която изобщо не засяга белите дробове.


Но може да се развие и друг, по-опасен сценарий. "Ако мутиралият вирус наистина се размножава по-бързо, той може тежко да удари и другаде - не само в носа, но и в белите дробове." Дростен обяснява, че при този сценарий засегнатите ще се чувстват истински болни, а не просто хремави или неразположени. Това от своя страна може да ги накара да си останат вкъщи и да спрат разпространяването му. "А за самия вирус това не е изгодно", казва вирусологът. Според него, по-бързото разпространяване в крайна сметка води до това, че "вирусните епидемии стават по-безобидни".


Най-благоприятният сценарий


Мутиращият вирус може дори толкова да отслабне, че в крайна сметка съвсем да изчезне - както се случи с вируса ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) през 2003 година. През ноември 2002 година пандемията ТОРС тръгна от Южен Китай и само за няколко седмици се разпространи почти по всички континенти. Това беше и първата пандемия през 21-ви век, която вся страх сред милиони хора. Накрая обаче тя затихна само за половин година, взимайки общо 774 жертви. През май 2004 година Световната здравна организация оповести, че пандемията е победена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK