Защо Ердоган иска "Света София" да стане джамия

Защо Ердоган иска "Света София" да стане джамия

© Associated PressНедоволството в Турция расте, доверието към Ердоган спада. В такъв момент турският президент редовно вади по някой нов политически коз, разказва "Дойче веле". Дали затова не реши да превръща истанбулската "Света София" в джамия?


Ислямистите в Турция отдавна настояват сградата отново да стане действаща джамия. А това, че Ердоган сега вероятно ще изпълни тяхното желание, показва, че неговият запас от политически трикове е почти изчерпан. Ако "Света София" действително се превърне в джамия, това ще е сигурен знак, че в Турция предстоят предсрочни избори, прогнозира вестник "Райнише пост".


Особената история на "Света София"


"Света София" е построена през VI век като катедрален храм на Константинополската патриаршия и в продължение на почти 1000 години е била най-важната християнска църква. Когато през XV век османците завладяват Константинопол (днешен Истанбул), те превръщат "Света София" в джамия. През 1935 година Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на модерна Турция, я обявява за музей. Тя е един от символите на Истанбул и се посещава средно от 3.7 милиона души годишно. Включена е в Списъка с обектите от световното културно наследство на ЮНЕСКО.
През отминалите години ислямското правителство на Ердоган обяви множество бивши църкви в Турция за джамии. Но музейният статут на "Света София" остана недокоснат, макар сградата да бе използвана периодично и за мюсюлмански богослужения. Миналата година Ердоган например отхвърли исканията на ислямистите със забележката, че най-напред трябва да се напълни Синята джамия с вярващи, а после да се мисли за "Света София".


Но позицията на Ердоган явно се е променила. Различни медии информираха, че той е разпоредил да се проучи как може да се осъществи трансформацията. Необходимите стъпки щели да бъдат предприети през юли. Ако Турция обяви "Света София" за джамия, с това ще разгневи основно Гърция, за която сградата има голямо културно-историческо и религиозно значение.

Външното министерство в Атина вече подложи на критика провежданите в "Света София" мюсюлмански молитви, тъй като това нарушава правилата на ЮНЕСКО. Но критиката отвън е добре дошла за правителството на Ердоган - тя му позволява да се представи като защитник на националните ценности и интереси на Турция.


Доверието към управляващите спада


Въпреки това не е сигурно, че Ердоган ще извлече политически ползи от трансформацията. Младите хора в Турция, а те са близо 20 процента от избирателите, не смятат, че този факт би имал съществено значение за страната. Но превръщането на някогашната християнска църква в джамия би могло да се превърне във фактор, който да закрепи разклатените позиции на управляващите. Вследствие на тежката икономическа криза, настъпила покрай коронавируса, доверието към ПСР е спаднало от 50 на 31 процента.


Социологът Ибрахим Услу, бивш съветник на ПСР, допуска, че е възможно догодина да има предсрочни избори. Той изтъква, че партиите от управляващата коалиция водят преговори за промени на избирателното право. А такива не биха били необходими, ако изборите са чак през 2023 г.


Междувременно в дебатите за "Света София" се включи патриархът на арменската общност в Турция Саак Машалян. Неговото компромисно предложение предвижда някогашната църква да се използва в бъдеще като храм и от мюсюлмани, и от християни.

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ердоган е доказан ислямски фанатик. Опасен е за мира, както на Балканите, така и в света.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 2. 2 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Щото Ердоган си е ислямист.
  Или поне се опитва да използва
  релиозните чувства на маТриала в
  Турция, за да си вдига рейтинга.
  То много хубаво, но сме в 21век.
  Хората освен религиозни храмове,
  имат нужда и от здрава икономика
  и високи доходи.

 3. 3 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Хихи, поредният пропаганден бълвоч от Дойче Веле.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1632 Гневно

  Псевдо султана предизвиква цивилизованият свят....
  За съжаление отдавна пропуснахме времето да му отговорим подобаващо и да му покажем, че не всичко му е позволено!!!
  За съжаление той, степното джудже от севороизток, айетоласите и подобията им разбират само този "език"!!!

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3524 Любопитно

  "Но превръщането на някогашната християнска църква в джамия би могло да се превърне във фактор, който да закрепи разклатените позиции на управляващите. Вследствие на тежката икономическа криза, настъпила покрай коронавируса, доверието към ПСР е спаднало от 50 на 31 процента."


  Султанът отчаяно се нуждае от събитие, което да му позакрепи спадащия рейтинг ! Може и да превърне Света София в джамия, но това също така може да има обратен ефект върху джамии извън Турция в Европа - особено на Балканите, където да се мисли относно спиране на мюсюлманските богослужения в тях ! Да се превърнат в храмове на други религии е малко вероятно, след като джамията е специфична като конструкция и трудно може да се използва за нещо друго !

 6. 6 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 371 Неутрално

  "Стотици, хиляди от арабските войни атакуваха смело стените високи с надеждата близка кръста от храма на Святата мъдрост да сринат в прахта и мюезини да пеят над кубетата златни".
  Много им бъркат на мюсюлманите в ... църквите с това име. Но първата от тях с това име все още е църква, я минарето й май само беше паднало. Говоря за Света София в София.

 7. 7 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#2] от "Александър":

  Икономиката е нещо временно. Днес имаш добра икономика, утре идва коронавируса и разрушава всичко. После може пак да имаш добра икономика няколко годинки, после ще дойде друга криза и пак няма да имаш. Така че, икономиката не бива да бъде основен фактор за успеха на едно управление. Особено такива големи държави като Турция би трябвало да имат много по-големи и възвишени идеали, от това просто да имат силна икономика. Например - да имат здраво и морално общество, което да пази своите традиционни ценности и начин на живот. Каква полза ако имаш силна икономика, но имаш разпадащо се общество? Нещо което виждаме в наши дни в САЩ да речем? Грешка - примерът не е удачен, САЩ и икономика няма да имат вече. Но това е друг въпрос.

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2132 Любопитно

  Църква, джамия, музей, ....
  Собственика си решава, кое какво да бъде. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#5] от "samoedin":

  Щом може от църква в джамия, значи може и обратно. Настоящата църква Свети Седмочисленици е построена като джамия по проект на Синан. В Испания също има преустройства на джамии в църкви.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1632 Разстроено

  До коментар [#5] от "samoedin":

  Псевдосултана отчаяно търси метафора!
  Търси образ.
  Прави провокация.
  Предизвиква цивилизацията за да види къде е границата на позволеното....
  Изобщо не става въпрос за практическото използване на конкретната зграда за обреди и ритуали.

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  "Защо Ердоган иска "Света София" да стане джамия"

  В статията е обяснено добре защо. А именно пада му рейтинга драстично и с този акт той иска да привлече на своя страна най-крайните националистически и ислямистки типове в Турция. Надявам се, че този ход няма да го спаси от свалянето му от власт на следващите избори в страната.

  Иначе, Света София за мен е най-красивата и интересна забележителност на Истанбул. Който не е ходил там и се чуди кое първо да посети, то това безспорно трябва да е тази впечатляваща с архитектурата си църква, която става след това джамия, а сега е музей.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Гърчулята не знам на какво основание реват. В Гърция посегателствата срещу православни храмове са ежедневие, но правителството не прави нищо. Според официалната статистика, в Гърция годишно има над 300 случаи на вандалски нападения срещу църкви и други религиозни храмове. И не, те не се извършват от ислямисти или от мюсюлмани. Извършват се от анархисти и атеисти, които безчинстват там без никакъв отпор от страна на държавата и обществото.

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Неоосманистите си искат в Турция да има повече смели уахабити!!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  До коментар [#9] от "victortrt":

  Това е вярно. Църквата Свети Седмочисленици е била джамия преди да стане църква.

  Освен това трябва да се отбележи, че и ние българите имаме традиция от джамии да правим музеи. Пример за това Археологическия музей в София (точно срещу президентството), сградата на музея преди това е била турска джамия. Същото е положението с историческия музей във Враца. Преди това сградата на музея е била градска джамия. За тези две знам със сигурност, но най-вероятно има и други по страната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Статиятата, също като всички пропагандни материали в Дойче Веле, изобилства от откровени лъжи. Ето един пример:

  Въпреки това не е сигурно, че Ердоган ще извлече политически ползи от трансформацията. Младите хора в Турция, а те са близо 20 процента от избирателите, не смятат, че този факт би имал съществено значение за страната.

  Всъщност, анкета от страна на един опозиционен канал в интернет, показа че точно младите хора най-много подкрепят да стане джамия, а възрастните хора са по-скептично настроени.

 16. 16 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Превръщането на Св. София в джамия плюс евентуален военен успех в либия ще затвърди позициите на г-н Ердоган. На фона на лошата икономика това е неговият шанс да спечели отнови едни избори.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Ако Света София е символ, този символ не е на християнството, а на имперщината. Тежка, потискаща конструкция, която трябва да внушава величие. Тъмна и зловеща отвътре, носеща духа на отвратителната политическа история на Византия. Опустошена и разсипана за векове напред от кръстоносците. Сега и Ердоган, и гърците пак правят политика от религията, което е доста в синхрон с историческото бреме на тази църква. Най-смислено е предложението на арменския патриарх, но с тази идеологическа натовареност ще е чудо да бъде прието. Иначе в Истанбул има далеч по-красиви стари църкви, превърнати в джамии или в музеи, като Малката Света София, или Карие джамия, или Фетхие джамия. Да не забравяме, че една от най-красивите християнски църкви в Истанбул е българската Свети Стефан, за чието ремонтиране и укрепване пък управлението на Ердоган даде много повече пари, отколкото даде нашето уж патриотично, уж християнско държавно управление.

 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Превръщането на Света София в музей е мъдро решение на Ататюрк, помогнало на Турция да стане светска държава. Превръщането ѝ в джамия ще върне Турция 100 години назад.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2420 Гневно

  "Междувременно в дебатите за "Света София" се включи патриархът на арменската общност в Турция Саак Машалян. Неговото компромисно предложение предвижда някогашната църква да се използва в бъдеще като храм и от мюсюлмани, и от християни."

  Не знам в Турция да има арменци с арменски имена останали след геноцида и гоненията на затова пък си имат патриарх който както Вартоломей сигурно има чин от турската армия и изпълнявя заповедите на Ердоган! Както вече предположих след като запалиха Нотр-Дам сега ислямистите ще искат да я ползват наравно с християните защото другото е расизъм и ксенофобия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Турция ще влезе в ЕС когато разруши минаретата построени около Света София и въздигне кръстове върху кубетата и я направи отново християнски храм.
  Ако не го стори, Господ ще направи нужното.

 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Църква, джамия, музей, ....Собственика си решава, кое какво да бъде. 😉
  —цитат от коментар 8 на DDR


  Да вземем и ния да направим от Баня Баши музей а муслимите да си правят джамия в покрайнините на София където няма да натрпват не немюсюлманите воя на мюезина!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Ердоган да е обявил множество бивши църкви в Турция за джамии !?
  Как така, бе Дойче Веле? Всеки турчин знае че, Ероган е толерантен . Той всеки ден реставрирал и откривал църкви и синагоги. Ердоган Бей уважавал чуждите вярвания за разлика от западните толерасти.😏

 23. 23 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 734 Неутрално

  По- добре без лицемерие; нека маските да паднат, да се знае кой- кой е. Мюсюлманите са много добри търговци, но за друго не ги търси.Те обичат да наблюдават; обучението, образованието са издигнати в култ в повечето държави доминирани от исляма, но в момента, в който разберат, че няма какво повече да научат от теб, че не можеш да си им достатъчно полезен, те зарязват. Така че няма защо да си правиш излишни илюзии при общуването с тях; няма нужда да стават част от ЕС.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2420 Гневно

  До коментар [#17] от "spiegel":

  Света София е символ на християнският свят още преди разделението на православни и католици! Това което си написал е позор ако не се муслим! Верно че кръстоносците са я ограбили но не са унищожавали стенописите както ислямските варавари които са извръшили вътре най-масовото си и ужасно клане в църковен храм!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#24] от "venci4":

  За паркинг не става, а и все пак е паметник на архитектурата и единствената оцеляла джамия, така да се каже. Воят на муезина дразни, но го намалиха вече, камбаните на катедралата са къде по-шумни.

 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  В момента турските медии работят за раздухването на проблема “Св. София” във важен световен спор, който по-късно да бъде спечелен от Ердоган Велики.

  Ясно че, Ердоган като собственик може да прави с нея каквото сам си реши. Ама е гнусно да се прави политика върху “Света София”.

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2132 Любопитно

  Църква, джамия, музей, ....Собственика си решава, кое какво да бъде. 😉
  —цитат от коментар 8 на DDR


  Да вземем и ния да направим от Баня Баши музей а муслимите да си правят джамия в покрайнините на София където няма да натрпват не немюсюлманите воя на мюезина!
  —цитат от коментар 21 на Julian Mall


  Ако не се лъжа, българската държава не е собственик на Баня Баши.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Ако политиците ни имаха топки, в отговор би трябвало да обърнат джамията срещу Халите в паркинг
  До коментар [#24] от "venci4":

  Или да обърнат “Ал Акса” в синагога.

 30. 30 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Ако Света София е символ, този символ не е на християнството, а на имперщината. Тежка, потискаща конструкция, която трябва да внушава величие. Тъмна и зловеща отвътре, носеща духа на отвратителната политическа история на Византия. Опустошена и разсипана за векове напред от кръстоносците. Сега и Ердоган, и гърците пак правят политика от религията, което е доста в синхрон с историческото бреме на тази църква. Най-смислено е предложението на арменския патриарх, но с тази идеологическа натовареност ще е чудо да бъде прието. Иначе в Истанбул има далеч по-красиви стари църкви, превърнати в джамии или в музеи, като Малката Света София, или Карие джамия, или Фетхие джамия. Да не забравяме, че една от най-красивите християнски църкви в Истанбул е българската Свети Стефан, за чието ремонтиране и укрепване пък управлението на Ердоган даде много повече пари, отколкото даде нашето уж патриотично, уж християнско държавно управление.
  —цитат от коментар 17 на spiegel


  Добър коментар, но надскочил възможностите за осмисляне на писана реч на 80% от пишещите тук.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 31. 31 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#7] от "ygo11542256":

  Човекът ти казва, че "Хората освен религиозни храмове, имат нужда и от здрава икономика и високи доходи."
  А ти твърдиш, че "Икономиката е нещо временно." !?!
  Не, икономиката никога не е била нещо временно, откак съществува човека на тази земя. Трудът е направил човека. Съществена част от "здравото и морално общество, което да пази своите традиционни ценности и начин на живот" е хората да работят здраво и умно, което е икономиката. Не може да има силна икономика в разпадащо се общество. Нито здраво, морално общество, пък слаба икономика.
  Религиите могат да проповядват здрав морал, но много атеисти имат здрав морал без религия, а има много хора, претендиращи че са религиозни, но са грешници. До човека си е, а не до религията. Да превърнеш храмът на една религия в храм на друга религия е насилие, Колко е морално такова чудовищно насилие?

 32. 32 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  До коментар [#25] от "Julian Mall":

  Моля те, не показвай такова невежество. Голяма част от златните мозайки на Св. София са изкъртени от кръстоносците и отнесени във Венеция. Останалите, които не са били чисто фигуративни, са били видни до 17 век, когато са покрити, но не и унищожени. При Ататюрк са открити и днес се виждат добре. Изключително красиви, висш образец на християнското изкуство са мозайките в Карие джамия, а също и Фетхие джамия - и двете са музеи.

 33. 33 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Да превърнеш храмът на една религия в храм на друга религия е насилие, Колко е морално такова чудовищно насилие?
  До коментар [#31] от "vankata1":

  И право на реванш. Ако Ердоган реши да се гаври със “Света София”, да не реве после ако евреите си възстановят храма на мястото на “Ал Акса”.
  Джамията “Ал Акса” в Ерусалим има равностойна духовна стойност за ислямския свят.

 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Не знам в Турция да има арменци с арменски имена останали след геноцида и гоненията
  До коментар [#19] от "Julian Mall":

  Има. Имат си и вестник на арменски. Вестник “Агос”, чийто главен редактор, Хрант Динк преди десетина години беше прострелян на входа на редакцията от турски националист. В момента в редакцията пак валят анонимни заплахи, “една нощ ще дойдем ненадейно”.
  Имат и училище. Обучението е на турски. Разбира се , децата си говорят на арменски в междучасието, но щом се появи учителка послушно минават на турски.

 35. 35 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#32] от "spiegel":
  За кръстоносците и така, наистина
  "От златните църкви те всичкото злато и светите мощи на светците пресвети и статуи прелестни де другаде няма по света християнски на кораби качват и пращат - в своите замъци хладни. И празни площади и църквици бедни дано да попият от чуждата слава. Крадат невидели такова богатство и никак не помнят, че лакомия и кражба са част от греховете ни смъртни. "
  Ама и турците през 1453 г. не са били много миролюбиви към намерените в сградата хора.

 36. 36 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#9] от "victortrt":Това е вярно. Църквата Свети Седмочисленици е била джамия преди да стане църква. Освен това трябва да се отбележи, че и ние българите имаме традиция от джамии да правим музеи. Пример за това Археологическия музей в София (точно срещу президентството), сградата на музея преди това е била турска джамия. Същото е положението с историческия музей във Враца. Преди това сградата на музея е била градска джамия. За тези две знам със сигурност, но най-вероятно има и други по страната.
  —цитат от коментар 14 на Иво


  защо има и Арабска джамия ли?

 37. 37 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Ако досега не сте мислели защо е било толкова важно за Борис от кого ще приемем християнството, погледнете коментарите по-горе. Ще кажете, че ей сега половината ще тръгнат да се бият с турците за тази църква с която нямаме много общо.
  Това е и било оснвоното притеснение на Борис - да не стане така че след няколко поколения българите да станат сателит на византийската култура. И да се бият за византийски интереси.
  За мен гърците са много, много повече душмани на българите от турците.

 38. 38 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#21:"Julian Mall"][/quote]

  Добре и ние да направим Желазната църква на златния рог кебапчийница

 39. 39 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Ако Света София е символ, този символ не е на християнството, а на имперщината. Тежка, потискаща конструкция, която трябва да внушава величие. Тъмна и зловеща отвътре, носеща духа на отвратителната политическа история на Византия. Опустошена и разсипана за векове напред от кръстоносците. Сега и Ердоган, и гърците пак правят политика от религията, което е доста в синхрон с историческото бреме на тази църква. Най-смислено е предложението на арменския патриарх, но с тази идеологическа натовареност ще е чудо да бъде прието. Иначе в Истанбул има далеч по-красиви стари църкви, превърнати в джамии или в музеи, като Малката Света София, или Карие джамия, или Фетхие джамия. Да не забравяме, че една от най-красивите християнски църкви в Истанбул е българската Свети Стефан, за чието ремонтиране и укрепване пък управлението на Ердоган даде много повече пари, отколкото даде нашето уж патриотично, уж християнско държавно управление.
  —цитат от коментар 17 на spiegel


  Реставрацията на Свети Стефан в Истамбул струва 3 милиона евро,като нашето правителство е осигурило 300 хиляди!!!Договорката между двете правителстава е била да има реципрочност!!!Тоест..,ние реставрираме в джамии които са част от културно-историческото наследство!!!Като Томбул джамия примерно!!!

 40. 40 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 631 Неутрално

  "Междувременно в дебатите за "Света София" се включи патриархът на арменската общност в Турция Саак Машалян. Неговото компромисно предложение предвижда някогашната църква да се използва в бъдеще като храм и от мюсюлмани, и от християни."

  Е, те тоя, счупи тъпомера...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  До коментар [#27] от "half truth":

  Ясно че, Ердоган като собственик може да прави с нея каквото сам си реши.
  =======
  Тогава какъв е проблема?

  Bukalemun
 42. 42 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2420 Любопитно

  [quote#21:"Julian Mall"]
  —цитат от коментар 38 на walking.dead
  Добре и ние да направим Желазната църква на златния рог кебапчийница[/quote]

  Желязната царкава може ли да бие камбаните на християнските празници?! Не нали от какъв зор тогава в центъра на София трябва да се вие воят на мюезина?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Псевдо султана предизвиква цивилизованият свят....
  =======
  За кой цивилизации ен свят става въпрос?
  За оня който в момента, расизма е най нормално явление ли?

  Bukalemun
 44. 44 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#43] от "eti mehter":

  За кой цивилизации ен свят става въпрос? За оня който в момента, расизма е най нормално явление ли?
  —цитат от коментар 43 на eti mehter


  За оня, който се опитваше да изгради Ататюрк, когато създаде светска държава по европейски образец.

  Голяма си фурнаджийска лопата. Ту се кълнеш в Ататюрк, ту се подлагаш на Ердоган, който систематично заличава заветите на Ататюрк.
  Келеме!

 45. 45 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#41] от "eti mehter":

  Ердоган не е собственик, собственик сега е турската държава. Когато и ако стане султан, тогава ще можеш да твърдиш горното.
  От 1985 г. храмът-музей е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Генералният секретар на организацията Audrey Azoulay, вече е заявила намерение за създаване на междудържавна комисия, която да разгледа казуса.
  Ясно е, че диктаторчето разиграва може би последния коз от ръкава си. Да изчакаме и видим как ще я изиграе тази карта и тогава да коментираме. Едно е ясно, прекалено много започва да дразни културния свят, а това ще има последици...

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  До коментар [#33] от "half truth":

  Ако Ердоган реши да се гаври със “Света София”,
  =======
  Ердоан няма такива навици....
  Дори и мавзолея на Ататюрк.....бе изрядно изчистен благодарение на него.....
  Предишните правителства го бяха оставили в окаяно състояние.....бобулечки, паяжини....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 644 Неутрално

  "През отминалите години ислямското правителство на Ердоган обяви множество бивши църкви в Турция за джамии."

  Ама как така.

  Нали свобода на религиите, демокрация, НАТО, ЕС... ?

 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3523 Весело

  До коментар [#44] от "tamada":

  Голяма си фурнаджийска лопата. Ту се кълнеш в Ататюрк, ту се подлагаш на Ердоган, който систематично заличава заветите на Ататюрк.
  Келеме!
  =======
  Голям късмет вадиш.....да знаеш.....
  В момента съм зает.....
  Ела ми довечера.....да ти разкажа играта....
  Въпреки че съм ги пояснявал тия неща, многократно.....

  Специално на тая тема ща направя на кюфте....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 15 Неутрално

  А замисляте ли се че от всички империи съществували на Балканите само България е останала да съществува, е вярно в орязани граници но съществува.
  Докато другите империи ги няма.

 50. 50 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 587 Весело

  До коментар [#48] от "eti mehter":

  До коментар [#44] от "tamada": Голям късмет вадиш.....да знаеш..... В момента съм зает..... Ела ми довечера.....да ти разкажа играта....
  —цитат от коментар 48 на eti mehter


  Ти тая игра се опитваш да ми я разкажеш от година-две и все не успяваш. И се дъниш пред мен точно по турска и гръцка история, в която аз съм само аматьор. :)

  Но аз съм добър човек и затова ти помагам с насоки към уроци по разказване. :)
  https://acikders.ankara.edu.tr/course/view.php?id=1494

 51. 51 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Вижда се от самолет - дърлят се с гърците и да им прави гадно. Надали има друга кой знае каква причина...

 52. 52 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 124 Любопитно

  До коментар [#2] от "Александър":Икономиката е нещо временно. Днес имаш добра икономика, утре идва коронавируса и разрушава всичко. После може пак да имаш добра икономика няколко годинки, после ще дойде друга криза и пак няма да имаш. Така че, икономиката не бива да бъде основен фактор за успеха на едно управление. Особено такива големи държави като Турция би трябвало да имат много по-големи и възвишени идеали, от това просто да имат силна икономика. Например - да имат здраво и морално общество, което да пази своите традиционни ценности и начин на живот. Каква полза ако имаш силна икономика, но имаш разпадащо се общество? Нещо което виждаме в наши дни в САЩ да речем? Грешка - примерът не е удачен, САЩ и икономика няма да имат вече. Но това е друг въпрос.
  —цитат от коментар 7 на ygo11542256


  Икономиката не е нещо временно. Здраво и морално общество не се постига без силна икономика. Американската икономика отдавна вече е виртуална, защото отдавна си изнесоха реалната в Китай(и другаде).

  Както казва Ленин: "Политиката е концентриран израз на икономиката"

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7084 Неутрално

  Ердоган не за пръв път го иска.

 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  До коментар [#36] от "walking.dead":

  В България не знам дали има арабски, но в някои други държави членки на ЕС със сигурност има.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7840 Неутрално

  Нека "Света София" да стане джамия, че да мога да вляза вътре - без да цакам луди пари !!!

  [email protected]
 56. 56 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Света София е сомвол за целия христянски свят и ако Ердо я направи пак джамия, Турция ще загуби много повече от каквото си въобразява, че ще спечели временно !
  Ердо е върху несигурна почва в Турция и живее в страх.Вътрешната криза се опитва да я изнесе с омраза към съседите.
  Надявам се това лято да направи грешката с Гърция !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  До коментар [#55] от "karabastun":

  Виж ЛС....

  Bukalemun
 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  До коментар [#55] от "karabastun":

  И без значение каква ти е Вярата....

  Bukalemun
 59. 59 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7840 Любопитно

  До коментар [#56] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  К'ва грешка ?

  [email protected]
 60. 60 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Тя и сега си е джамия, но не е действаща.

 61. 61 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#59] от "karabastun":

  Да се прави на бабаит в гръцкия шелф и в гръцката икономическа зона !
  Така обеща Ердо.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  До коментар [#60] от "touchthis":

  Не си прав, сега по скоро е някаква интересна амалгама от джамия, църква и музей.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  До коментар [#55] от "karabastun":

  Луди пари, друг път. Входа не е толкова скъп. И парите определено си заслужават посещението й (Света София). Ако толкова си го закъсал с парите посещавай само Синята джамия, там няма платен вход. :-)

  Но двете сгради са несравними според мен... Света София е много по-красива и интересна. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7840 Любопитно

  До коментар [#61] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Да не се надявате, че руснаците ще защитят гръцката икономическа зона !?

  [email protected]
 65. 65 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7840 Любопитно

  До коментар [#63] от "Иво":

  Мисля, че беше къде 20 евро...?
  Не помня точно....

  [email protected]
 66. 66 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#64] от "karabastun":

  Точно обратното. Русия и Турция играят заедно

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 67. 67 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7840 Любопитно

  До коментар [#63] от "Иво":

  Може и да не са луди пари, ама в тая тъмнина, май не си струва и толковата....

  [email protected]
 68. 68 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Турция беше, поне за мен, голяма работа преди някакви си 30-тина години. Никога няма да забравя един пример. Който се оказа, че не е никакво изключение. Дойде в Софстрой на посещение едно младо момче от там. Стоя 4 дни. Разгледа почти всичко. Поне това, което го интересуваше. Поспря се за около половин час при мен. Отговарях за ИТ сектора. Разгледа, позамисли се и започна да пита. Хареса някои от пакетите програми. Но ме запита - с приложен софтуер ли се занимавате или със системен? Приложен, отговорих. Защото май имате доста по-голям успех със системния. Имаше предвид това, че Уиндоус 3.1 беше вече с кирилица... Ами, казах, просто му разпорих хастара! Оказа се, че момчето беше завършило Бизнес администрация в Япония. Накрая закупи две разработки на наши стрителни инженери, които бяха все още в начална фаза. Помислих си - от кумова срама... При нас разработките потънаха в небитието, нещо нормално за онуй време. Бях любопитен и го проследих - 4 години по-късно вече имаше два патента от тях!! Ето това беше Турция.
  Ардоган посегна на Светая Светих - Ататюрк. Модерна Турция, в която исляма си седи в джамийте и не се меси в политиката и икономиката. Скара се с ЕС. Сдобри се с Русия и Иран, а ги прецаква постоянно. Отношенията със САЩ са в упадък, а е в НАТО!?! Намесва се грубо в Кипър, сега и в Либия. Само времето ще покаже дали е прав. Но с византийската си политика в 21-ви век, според мен, е в пагубна позиция. Независимо от целите които си е поставил. Исляма в Турция е (поне беше!!) доста умерен. Не съм уверен, че ще е така в бъдеще.

 69. 69 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Нека "Света София" да стане джамия, че да мога да вляза вътре - без да цакам луди пари !!!
  До коментар [#55] от "karabastun":

  Само че за да стане пак джамия, ще трябва пак да замажат мозайките . Те и без друго ги реставрират толкова бавно че винаги съм ги подозирала в задна мисъл.

 70. 70 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Ясно че, Ердоган като собственик може да прави с нея каквото сам си реши.
  =======
  Тогава какъв е проблема?
  До коментар [#41] от "eti mehter":

  Проблема ще го видите после. Ако Турция обърне символна християнска църква в джамия, религиозни и националисти по света нямат ли право да обръщат и затварят джамии в собствените си страни?

 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3523 Любопитно

  "Света София" е построена през VI век като катедрален храм на Константинополската патриаршия и в продължение на почти 1000 години е била най-важната християнска църква
  ========
  Интересна е историята на това килисе.....
  До осми век по стените и е имало повече пагански изображения, отколкото християнски . После ги изкъртват и слагат други. .....
  Макар и да е построена от и заради християните ,Ая София е страдала и била опустошавана ПАК от тях.....
  Накрая излиза, че най спокойните времена на този величествен храм....са били , когато той е бил в ръцете на мюсюлманите. .....
  Поразителното е ,че векове преди това .....в една от строфте на корана всичко това е предсказано със завидна точност.....
  Арабите затова симпатизират повече на Selahaddin отколкото на Fatih Sultan Mehmet. .....
  Предсказанието е приблизително ....
  ''.....и ще дойде едно друго племе ....с такъв хубав пълководец и с толкова хубава войска.....и само те ще успеят да завладеят Града.....''.....

  Bukalemun
 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  До коментар [#70] от "half truth":

  Ако Турция обърне символна християнска църква в джамия, религиозни и националисти по света нямат ли право да обръщат и затварят джамии в собствените си страни?
  =========
  Само в Гърция ,след 1831 година са ликвидирани всички джамии.......
  Повтарям ....САМО в гърция......
  И колко са реставрирани до момента , знаеш ли ....?
  0.... (нула).....!!!

  Bukalemun
 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3523 Весело

  До коментар [#61] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Че ние вече почнахме да ''грешиме'' бе юнане.....:)
  Закъсняваш със статистиките ....

  Bukalemun
 74. 74 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#71] от "eti mehter":

  Eти, това не е цитат от корана, а цитат от доста слаб хадис. Про алевитски хадис. Ама Ердоган толкова често го повтаря като някакъв безспорен факт , че всички го мислят за част от корана. При това цитатът е неточен “със сигурност един ден Константиние ще бъде превзет....”казва ХАДИСЪТ. Звучи като мисъл на котката, която се облизва пред аквариума. По времето на хадисът Константинопол е бил най-богатият град на света. Никакво чудо, никакво предсказание, виждам единствено лакомия.

  https://youtu.be/wMqpC47E5do

 75. 75 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  В момента в Европа има хиляди действащи джамии. Ама за тях Ердо не ви говори.

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  До коментар [#74] от "half truth":

  Eти, това не е цитат от корана, а цитат от доста слаб хадис.
  =======
  Аааа така лии.....а защо точно ти трябваше да ме поправяш....?
  Ако беше някой друг. ....щях да бъда по доволен......щото многознайковците тук са много. ....
  Неможа поизчакаш малко. ....
  И щом е така .....ти обеснявай що е то хадис ......!
  А колко е слаб .....е друга тема. ..

  Bukalemun
 77. 77 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 386 Весело

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  Проверявай си "фактите", пак лъжеш безочливо, ислямистки фанатик.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 78. 78 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  щото многознайковците тук са много. ....
  До коментар [#76] от "eti mehter":

  Тези тук е нормално да не са запознати с корана и хадисите. Смешно и жалко е, че турците дето уж знаят корана наизуст също вярват на Ердогановата фалшификация. Знаят го ама на арабски.

 79. 79 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Ибасиму драмата, заклевам се.

 80. 80 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#56] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Какъв християнски свят? Този дето се изплю върху християнството, отрече се от него и обяви ЛГБТ за новата си религия? За този ли християнски свят говорим?
  И ще ми отговориш ли защо гръцкото правителство не прави нищо за да защити православните храмове от посегателствата на радикални атеисти, анархисти и други крайно леви групи, които посегателства буквално са ежедневие в Гърция, според официалната статистика? Не смятате ли, че преди да имате претенции за Света София, трябва да си защитите храмовете на собствената територия? Анархисти унищожиха богословският факултет на университета в Солун, реакция никаква но за Света София се правите на защитници на християнството?

 81. 81 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#75] от "half truth":

  Че то миналата година за първи път от 1923 година започна строежът на първата нова църква в Турция от както е република. За близо 100 години при светските правителства една църква не са построили. Сега при ислямисткото управление, почнаха да строят църква. И нашата българска желязна църква пак при Ердоган я ремонтираха, и то с държавни пари.

 82. 82 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#80] от "ygo11542256":

  По-полека, ще се задавиш. Православни храмове са обругавани в Гърция, но от тази паплач, която праща Ердоган с лодките.
  3-4 случая, в които анархисти са хвърляли листовки не е ежедневно и пак повтарям, по-полека с жлъчката.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 83. 83 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  миналата година за първи път от 1923 година започна строежът на първата нова църква в Турция от както е република
  До коментар [#81] от "ygo11542256":

  Факт е, че Турция продължава да се отдалечава от исляма и да става все по-светска дори при ислямисткото си управление.

 84. 84 Профил на zzs386495O7
  zzs386495O7
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За да оскверни християнството и да извърши поредната провокация срещу Гърция и Европа.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 386 Весело

  До коментар [#83] от "half truth":

  Това прозвуча като пожелание... 🤣

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 87. 87 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#83] от "half truth":

  Това като цяло е вярно. Поколенията се сменят, младите хора са подложени на доста силно западно влияние, така че има тенденция хората донякъде да се отдалечават от традициите си и да възприемат "модерните западни ценности". Всъщност ние това вече го виждаме и на запад - общества които отдавна са се отдалечили от своята религия, традиционна идентичност, начин на живот и т.н. традиционните ценности се подменят с модерни и фалшиви, материалистични такива, в които единственото важно са парите и материалните облаги. Но пък както в Турция, така и в Европа, и в Америка, и по света, има много хора на които тези тенденции и тези социални промени не им допадат и не смятат, че те са нещо добро, което ще ни донесе по-добро бъдеще. За това и стават популярни лидери като Ердоган, Орбан, Тръмп. И задачата на Ердоган и най-вече на консервативните и религиозните кръгове в Турция, които все още са значително малцинство от тази страна, е да не позволяват на т.нар. "прогресисти", известни в Турция главно като "кемалисти", а на запад - като либерали, да направят в Турция това, което вече направиха в САЩ и западна европа, и сега да се чудим какво да правим и защо света изперка толкова много.

 88. 88 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Това прозвуча като пожелание... 🤣
  До коментар [#86] от "Ogyges":

  Не съвсем. Вярно че , бившите светски среди от доста време напускат страната. Ама консервативната нова класа, която зае мястото им също се преоформя в посока запад. По-новите поколения имат някакви религиозни вярвания и привързаност към традициите, но си живеят по западен модел а не според корана.

 89. 89 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#82] от "Ogyges":

  Напротив, анархисти опустошиха богословският факултет и надраскаха иконите със анархистки символи. И нападенията срещу църкви и религиозни храмове са предимно от крайно леви екстремисти и анархисти, които така или иначе си безчинтват безпрепятсвено в страната. Наскоро отбелязвахте 10 годишнина как едни такива нападнаха банка и убиха бременна жена служителка, а до тях една гъркиня крещеше "убийте я". А премиерът ви така и не се осмели дори да каже кой е бил извършителят, не посмя да каже, че са леви екстремисти. Или и това ще отречеш? Но какво се учудвам, вие бяхте управлявани от откровено комунистическа, про-анархистка партия, чиито лидер се възхищава на Мао и Фидел Кастро, и който си е кръстил детето Ернесто, в чест на Че Гевара. Или и това ще отречеш? Брулят ви брутялно от 10 години и тепърва още ще ви брулят, но на вас Света София ви е проблема, и си вярвате колко добре вървите... ами де да беше така.

 90. 90 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 587 Весело

  До коментар [#81] от "ygo11542256":

  И нашата българска желязна църква пак при Ердоган я ремонтираха, и то с държавни пари.
  —цитат от коментар 81 на ygo11542256


  Ремонтираха я предимно с пари на истанбулската община. Допълнително даде пари и областната администрация. А освен тях с пари на православната фондация в Истанбул и България също даде към 400 000 евро.
  Само че това не е инициатива на Ердоган, който тогава беше премиер, защото реставрацията беше част от споразуменията от българо-турската Програма за сътрудничество в опазване на недвижимото културно наследство, която датира от края на 80-те и се подновява периодично от десетилетия насам. Човекът просто се съобразяваше с договореностите.

  И въобще това, което Ердоган прави с църквите не е защото се е загрижил за малцинствените религии в страната си, а за да има лостове за влияние, когато настоява за повече реставрации на джамии у нас.
  http://old.segabg.com/article.php?sid=2017060200019985001

 91. 91 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  но на вас Света София ви е проблема
  До коментар [#89] от "ygo11542256":

  A на вас?
  Ататюрк я е обявил за музей в знак на добронамереност и толерантност. Мъдра стъпка.
  Днес връщането на музея към джамия е единствено предизборна кампания. Ердоган го прави за да удари национализма на турците. Нали не мислите, че е заради няколкото крайни ислямиста, дето ще се зарадват. Това ли е новата ценност, която трябва да замени толерантността на либералите?

 92. 92 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#87] от "ygo11542256":

  сега видях, че съм писал "значително малцинство" - да се чете "значително мнозинство"

 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  До коментар [#81] от "ygo11542256":

  Ти за църкви говориш....но по онова време в мюсюлманска държава като Турция, поголовно са се събаряли и джамии....

  . https://youtu.be/EK8B7Bn3NKo

  В това видео, човека обеснява как в периода 1926....38.....са били ликвидирани над 20 хиляди джамии.....
  А до 51 година....са били убити половин милион души....заради това че са настоявали Корана да се чете в оригинал.....
  Създадена е била Турция.....но в епохата на безбожниците....

  Bukalemun
 94. 94 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#91] от "half truth":

  Най-добре е всеки народ да си пази своята си идентичност и ценности. Мюсюлманите да си живеят по мюсюлмански, кой дълбоко религиозен, кой светски настроен, това вече си е въпрос на избор. Но държавата трябва да пази своята религиозна идентичност, децата трябва да бъдат възпитавани във традиционните ценности, включително във религиозните такива, защото те са в основата на обществото, такова каквото го познаваме. Аз като християнин в Турция никога не съм се чувствал репресиран, неуважаван, мразен или каквото и да е. Те уважават всички, но и отстояват своето. Ако почнеш да им обясняваш колко е смотан Исляма и да им налагаш своите виждания, естествено ще те нападнат, така и трябва. Само европейците са такива мазохисти - да се подлагат на всеки чужденец и да се оставят да бъдат мачкани. И как иначе да бъде, след като западният човек от малък е научен не да се гордее, а да се срамува от миналото на своята нация и цивилизация. Учат ги, че в миналото е имало средновековие и че са горяли хора на клада, после, че предците им са били расисти и робовладелци, после че бабите и дядовците им са били хомофоби, сексисти и незнам си още какви. Или иначе казано, миналото е гадно, варварско, диктаторско, само ние (либералите) сме образецът на демокрацията и прогреса, с нас започва цивилизацията. Всички други са варвари и примитиви, но пък имигрантите трябва да ги уважаваме и да се съобразяваме с тях, щото така е демократично и трябва да бъдем толерантни. Което е лицемерно разбира се, щото западняците са расисти до мозъка на костите си, ама се страхуват да си кажат мнението, да не ги помислил някой за расисти и за крайно десни, и да спазват политическата коректност. Абе, цялата западна цивилизация е изтъкана от лицемерие, морален упадък и двойни стандарти, и това се вижда много ясно в момента, ще се вижда още повече в бъдеще.

 95. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3523 Любопитно

  До коментар [#94] от "ygo11542256":

  Чак сега се научих, че си християнин живеещ в Турция.....но не се изненадах.....
  Нека Апостол Иса бъде твоя духовен мост към Всевишния......

  Bukalemun
 96. 96 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 369 Неутрално

  И също така, тази политика на либерализъм и толерантност всъщност цели обратното - да разруши обществото на различни групи, да настройва тези групи една срещу друга. Нещо което виждаме в САЩ - преди 10-15 години бели, черни, всички си живееха относително мирно, сега изведнъж черните били много репресирани и дискриминирани, нищо че два мандата черен беше президент. Очевидно е че проблема не е че имало толкова голямо расово неравенство, ами просто някой се стреми подклажда напрежение, за да извлича полза от него. Либералите - за да печелят гласове, а кукловодите им - за да накарат хората да се мразят един друг и да се борят помежду си, за да не се борят с истинският враг - дълбоката държава в САЩ и глобалистите.

 97. 97 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#95] от "eti mehter":

  Не живея в Турция, но ти благодаря. Доста добре я познавам. Повечето българи за съжаление може да се каже, че имат двойни предразсъдаци спрямо Турция и турците - от едната страна традиционните исторически такива, от друга страна, съвременната европейска пропаганда спрямо Турция и Ердоган. Е, аз като човек който познава и двете страни на монетата, мога да видя колко едностранно е мисленето на повечето хора на запад, и най-вече, колко са ограничени те и през колко малък обектив гледат на света. А се мислят за много умни и знаещи! Но човек трябва наистина да познава турците, за да разбере колко добри хора има там, как живеят те и в какво вярват, и че това което са му набивали в главите са пълни глупости.

 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  До коментар [#97] от "ygo11542256":

  Всъщност да......
  Не е толкова важно, дали си в Турция....или живееш в Нея.....
  Подведе ме ето това....
  . "Аз като християнин в Турция никога не съм се чувствал репресиран, неуважаван, мразен или каквото и да е."....
  По важното е че си уловил тънкия нюанс на Форумното безхаберие за Анадола, прикрито от арогантната свобода на словото....

  Bukalemun
 99. 99 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1647 Весело

  До коментар [#92] от "ygo11542256":

  Aaa... не се приемат такива отмятания откакто вече съм сложила “+” 🤞
  ”Малцинство“ беше вярната дума. Да не сте брат на Ети. Той лъже, вие мажете.

 100. 100 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1647 Весело

  Аз като християнин в Турция никога не съм се чувствал репресиран, неуважаван, мразен или каквото и да е.
  До коментар [#94] от "ygo11542256":

  Пак лъжете. Не може да не сте усетили снизходително отношение ако сте си признал че не сте мюсюлманин. А мъж християнин е по-лошо от жена християнка. Гявур и децата на гявурина се предполага да са гявури.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK