Путин: Всички водещи държави са виновни за Втората световна война

Путин: Всички водещи държави са виновни за Втората световна война

© ReutersВтораата световна война не е започнала изведнъж, неочаквано и внезапно, а за нея са виновни всички водещи държави. Това заявява президентът Владимир Путин в обширна статия по темата, публиквана в изданието The National Interest. За това, че се подготвя такава публикация, бе известно от няколко седмици. Тя се нарича "Реалните уроци от 75-та годишнина на Втората световна война" и в началото президентът на Русия споделя, че я е обмислял от известно време и е споделял идеята си с някои лидери.


"Главните фактори, предопределили най-голямата трагедия в човешката история, бяха държавният егоизъм, страхливостта, удовлетворяването на набиращият сила агресор и нежеланието на политическите елити да потърсят компромис", заявява Путин.


Според него отговорност за началото на войната в една или друга степен носят всички водещи държави в света. "Всяка от тях е правила съдбоносни грешки, високомерно предполагайки, че ще надхитри другите, ще получи едностранно преимущество или ще се държи по-далеч от надигащата се световна катастрофа."
Путин казва, че "е много важно да се позоваваме изключително на архивни документални доказателства и същевременно да избгваме идоелогически или политизирани спекулации". При неговото управление, обаче, значителна част от архивите за войната и НКВД бяха засекретени за десетилетия напред.


Мюнхен'38 е "спусъкът" на войната


Президентът подробно разказва какво се е случило в Мюнхен през септември 1938г., как Сталин не се изложил да се срещне с Хитлер и как Полша с подкрепата на нацистите участвала в разграбването на територии на Чехословакия.


"Разкъсването на Чехословакия беше брутално и цинично. Мюнхен унищожи дори формалните, крехки гаранции, останали на континента. Той показа, че споразуменията са безсмислени. Мюнхенското предателство послужи като "спусък" и направи неибежна голямата война в Европа. Днес европейски политици и в частност полските лидери, искат да заметат Мюнхенското предателство под килима. Защо? Фактът, че техните страни някога са нарушили ангажиментите си и са подкрепили Мюнхенското предателство и някои от тях дори са участвали в подялбата на плячката, не е единствената причина. Друга е, че е унизително да се припомня, че в онези драматични дни на 1938 г. СССР единствен застана на страната на Чехословакия."


Според него Великобритания и Франция са се отметнали там от ангажиментите си за защита на Чехословакия и са насъсквали Германия, както и други от т.нар. Антикоминтерновска коалиция като Италия и Япония да се нахвърлят върху СССР и така да ги оставят взаимно да се изтощят, докато техните страни стоят встрани от пожара. "Въпреки това СССР използва всяка възможност за създаване на антихитлеристка коалиция."


Народът не е виновен за Молотов-Рибентроп


Несправедливо е да се говори, че до избухването на войната е довела "двудневната визита в Москва на министъра на външните работи на нацистите Рибентроп", продължава той. След това Путин повтаря известната теза, че Сталин може да е сторил много злини на народа си с репресиите, но прекрасно разбирал външната заплаха за страната и като гледал как я оставят сама срещу Германия сключил договор, за да спечели безценно време за подсилване на отбраната ѝ.


В защита на страната си от обвинения за пакта Путин напомня по този повод и какво пише в резолюцията на Върховния съвет на СССР от 24 декември 1989г. - че тайните протоколи към него са "акт на еднолична власт", които по никакъв начин не отразяват "волята на съветския народ, който не носи отговорност за това тайно споразумение".


След което Путин добавя: "Освен това не знаем дали няма секретни протоколи или анекси в споразуменията на редица държави с нацистите. Оставени сме единствено да вярваме на думи. В частност, материалите за секретните англо-германски разговори все още не са разсекретени. Поради това призоваваме всички държави да ускорят процеса за даване публичност на архивите си и публикуване на неизвестни досега документи за войната и педвоенния период - както постъпва Русия през последните години. В този контекст сме готови за широко сътрудничество и съвместни изследователски проекти на историците."


Полша си е виновна, ние нямахме избор


Президентът продължава критиките си към Полша като твърди, че в самото навечерие на войната лидерите на страната са попречили да се създаде съветско-британско-френски военен съюз, били са предадени от западните си партньори и затова изцяло носят вината за трагедията, връхлетяла страната им. "Те хвърлиха народа си под валяка на машината на Хитлер за разруха (...) и на 17 септември военните и политиески лидери на Полша избягаха в Румъния, изоставяйки народа си, който продължаваше да се сражава с нашественииците."


Това е денят, в който Червената армия нахлува от изток в Полша, но Путин казва сега, че това било направено със забавяне и въпреки призивите на Германия веднага да има такава операция, защото Москва била изчаквала до последно Франция и Великобритания да направят нещо. Като се видяло, че Хитлер ще окупира цяла Полша на СССР не му останал друг избор. "Старата съветско-полска граница минаваше само на няколко десетк икилометра от Минск. Страната щеше да влезе в неизбежна война с нацистите от много неизгодна стратегическа позиция, докато милиони хора от различни народности, включително евреите от районите на Брест, Гродно, Пржемисл, Лвов и Вилно, щяха да бъдат оставени да умрат в ръцете на нацистите и техните помощници - антисемитските и радикални националисти."


Путин допълва, че през септември 1939 г. съветското ръководство имало възможност да премести западната граница на СССР чак до Варшава, но решило да не се възползва.


В статията се споменава и България - как на 25 ноември СССР направил серия предложения на Хитлер, сред които оттегляне на германските войски от Финландия и договор за взаимопомощ с България, но те били умишлено недопустими за Берлин. Целта била така да се даде сигнал, че СССР няма да участва в Оста и няма да воюва с Великобритания.


Действията на Москва били одобрявани по това време в Лондон, включително Лойд Джордж казал, че "руските армии окупираха територии, които не са полски и бяха завзети със сила от Полша след Първата световна война". Висши британски дипломати говорели в края на 1939 г., че не може да става дума да се връщат на Полша земите в Западна Украйна и Беларус и че полската държава трябва да бъде възстановена в умерени етнографски граници.


"По никакъв начин не заемам позицията на съдия, не обвинявам и не оправдавам никого, още по-малко давам начало на международна информационна конфронтация в историческото поле, която може да изправи държави и народи един срещу друг. Вярвам, че учените с широко представителство на авторитетни имена от различни страни по света трябва да търсят балансирана оценка на случилото се."


Резолюцията на ЕП е лицемерна бумащина


Но след това Путин се нахвърля върху резолюцията на Европейския парламент от септември 2019 г., която директно обвинява СССР и Германия за разпалването на войната. Той я нарича "бумащина" и "изцяло лицемерна и политическа декларация" и я поставя в групата на "информационните атаки срещу нашата страна, опитващи се да ни накарат да се чувстваме виновни и да се извиняваме."


Такива документи разкривали "целенасочена политика за разрушаване на следвоенния световен ред, чието изграждане бе въпрос на чест и отговорност на държавите, от които евродепутати гласуваха тази подвеждаща резолюция. Така те позсавиха под въпрос заключенията на Нюрнбергския трибунал и усилията на международната общност да създадат след победната 1945 г. универсални международни институции".


Путин обявява голям документален проект за Втората световна война и декларира "с цялата ми отговорност", че в руските архиви няма документи, потвърждаващи намерение на СССР да започне превантивна война срещу Германия. "Съветското военно ръководство наистина е следвало доктрина, според която при агресия Червената армия веднага ще атакува противника, ще премине в офанзива и ще води война на вражеска територия. Но подобни стратегически планове не означават каквото и да е намерение Германия да бъде атакувана изпреварващо."


Освободихме Европа, време е за среща Г-5


В статията се говори още за "освободителната мисия на Червената армия в Европа, която спаси цели нации от разруха и поробване и от ужасите на Холокоста с цената на живота на стотици хиляди съветски воини. Важно е да не се забравя огромната материална помощ, която СССР оказа на освободените страни в елиминирането на заплахата от глад и за възстановяване на техните икономики и инфраструктура". Но няма нито дума за ролята, която СССР изиграва за 45 години тоталитаризъм и репресии в Източна Европа.


Накрая, Путин говори за това колко е важно да има среща на върха на Г-5 - страните, постоянни членки на Съвата за сигурност на ООН, които са и победителки от войната: Русия, САЩ, Франция, Великобритания и Китай. Той изброява и какъв дневен ред е бил предложен от Москва - на практика всичко от запазване на мира, контрол над стратегическите въоръжения, защита на околната среда, борба с тероризма и възстанояване на икономиките от пандемията.

Ключови думи към статията:

Коментари (284)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Обърна палачинката. СССР-то от невинни сега ще търсят споделена вина.

 2. 2 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1868 Гневно

  бе няма значение ама сега войните да хвърлат щандартите на Шарлеман

 3. 3 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Амо що не отвориш архивите, че да преценим?

 4. 4 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  "Путин: Всички водещи държави са виновни за Втората световна война"

  Тъй, де, ама има две по-виновни.
  Всички са маскари, ама двама са баш маскарите.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 5. 5 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2511 Любопитно

  Тогава защо разпокъсахте България?

 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Да бе, щото Щатите анексираха Полша, Бесарабия и Прибалтика.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1868 Гневно

  не че друго нашето министерство иска IF путин като гледам го има

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3821 Любопитно

  Само СССР /пардон Русия/ няма вина!Нищо, че чрез пакта Рибентроп-Молотов дефакто е поставена основата за ВСВ!!!!

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3821 Любопитно

  До коментар [#1] от "dma12587967":

  +++++++++++++++++++++++++++++++
  За всичко е виновен "гнилият капитализъм " и "световният империализъм"!Само другарите комунисти са невинни!!!!

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4200 Любопитно

  Защо да не дръпнем малко времевата граница и Путин да започне със скритите летища, радиосъобщителни и други примери на бази в СССР и военното сътрудничество на Германия и съветите от например 1927 г. поради ограниченията от ВерсайЛския договор наложени на Германи?

 14. 14 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  ако някой има възможнос може ли да провери рейтинга на Путин в Скопус

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3821 Любопитно

  До коментар [#3] от "Doge":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Те архивите са отдавна прочистени и нагласени в полза на Москва

 16. 16 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1026 Любопитно

  Този Путин пак направи за смях руските труженички във форума на Дневник, които фанатично обясняваха, че Полша била виновна.
  ----

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3821 Любопитно

  До коментар [#6] от "Николай Колев":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Явно Москва е направила това с превантивна цел , която е довела до "освобождаване" на горепосочените страни от световния фашизъм

 18. 18 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Е поне може би все пак признава, че и СССР има вина за започването на ВСВ ?

  Freedom of speech
 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  Втората световна война е логичното продължение предаването на Судетите на Третият Райх (Великите сили пляскат радостно), окупирането на Чехия от Третият Райх (Полша нахлува в Тйешинско, Унгария нахлува в Закарпатието, Великите сили ...). Та такива ми ти работи...😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1868 Весело

  че ми стана интересно къде е толкова статии написа

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3932 Весело

  "Според него отговорност за началото на войната в една или друга степен носят всички водещи държави в света. "Всяка от тях е правила съдбоносни грешки, високомерно предполагайки, че ще надхитри другите, ще получи едностранно преимущество или ще се държи по-далеч от надигащата се световна катастрофа.""

  Нещо, относно подялбата на Полша между Сталин и Хитлер ? Или те са най - малко виновни за избухването на ВСВ ?

 23. 23 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4125 Неутрално

  Отвратително когато един от най-големите окупатори на чужди земи говори за виновност....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Той отрила основна вина да носят Хитлер и Сталин със споразумението "Молотов-Рибентроп".

  Действително "отрила" , което пък придава тежест на анализа... Както и допускания речник е задължителен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4150 Весело

  Но някои са особенно виновни! Най вече желаещите световна революция!

  klimentm
 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3932 Любопитно

  " Ненадминат по подлост и цинизъм: "гениалният ход" на Сталин
  Пактът между Хитлер и Сталин е ненадминат по подлост и цинизъм. Той прилича на боричкане между динозаври, завършило с позорно съвкупление. И оказало се гибелно за целия свят, пише известният руски писател Виктор Ерофеев."

  https://www.dw.com/bg/ненадминат-по-подлост-и-цинизъм-гениалният-ход-на-сталин/a-50136529

 27. 27 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#13] от "daskal1":


  Мда, по силата на тайни клаузи на Рапалския договор от 1922 Съветска Русия си сътрудничи тайно във военната област с Ваймарска Германия и впоследствие с нацистка Германия поне до 1935..

  Freedom of speech
 28. 28 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  До коментар [#4] от "simval":

  "Тъй, де, ама има две по-виновни.
  Всички са маскари, ама двама са баш маскарите."

  Викаш, не сме забравили, че при тоталитаризма всички бяха равни, но някои бяха по-равни от другите.
  Вината се формулира с едно изречение- с пакта Рибентроп-Молотов Сталин развърза ръцете на Хитлер да тръгне на Запад, получавайки дивиденти за това.
  Без окупираната мощна икономика и суровинни ресурси на Западна Европа инвазията на Хитлер в СССР беше немислима.
  Тоест, без този пакт нямаше да има Втора Световна Война.
  Елементарно, Уотсън!

 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2282 Неутрално


  "Путин: Всички водещи държави са виновни за Втората световна война"

  Ами...такова....паметникът на Съветската армия......щом и те са виновни....айде!

 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3932 Весело

  До коментар [#5] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  " Тогава защо разпокъсахте България?"

  Защото, според руснаците, и тя е сред виновниците за избухването на ВСВ !

 31. 31 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#1] от "dma12587967":+++++++++++++++++++++++++++++++За всичко е виновен "гнилият капитализъм " и "световният империализъм"!Само другарите комунисти са невинни!!!!
  —цитат от коментар 12 на bat_plamen


  Напротив - не четете м/у редовете. Именно Световният интернационал - лицето на интернационалната банкерска мафия са онези, които напомпаха един чичко с мустачки, за да може той да спре вендетата на Сталин срещу техни човечЕта в Партията, защото лека-полека са усетили, как губят контрол над Източната империя. ;)

  #follow_the_money_trail

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4103 Весело

  Този беше в коронаизолатора, мислил, мислил, и изръсил мега глупост!
  Типично по руски, съветски образец!

  Скоростен индекс "Y"
 33. 33 Профил на nkk81
  nkk81
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#29] от "Един препатил":

  Ами...такова....паметникът на Съветската армия......щом и те са виновни....айде!
  ________________________________________
  И не само него. Този на летците тоже

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3932 Весело

  До коментар [#29] от "Един препатил":

  " "Путин: Всички водещи държави са виновни за Втората световна война"

  Ами...такова....паметникът на Съветската армия......щом и те са виновни....айде!"

  Не е лошо да го демонтираме и да им го изпратим обратно на руснаците....за следващия ден на победата !

 35. 35 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  https://en.wikipedia.org/wiki/Dimitri_Simes

  Dimitri Kostantinovich Simes (Russian: Дмитрий Константинович Симис b. 1947) is the president and CEO of The Center for the National Interest and publisher of its foreign policy bi-monthly magazine, The National Interest.
  ...
  In September 2018, historian Yuri Felshtinsky published an investigation about the involvement of Simes in Russian interference in the 2016 United States elections, including his help to Maria Butina.[6] After the publication Simes went to Moscow[7] and became a moderator of the political program Большая игра ("Big Game") on Channel One Russia, together with Vyacheslav Nikonov.[8][9]

  Аз не зареждам в Лукойл.
 36. 36 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 481 Весело

  Втората световна война е логичното продължение предаването на Судетите на Третият Райх (Великите сили пляскат радостно), окупирането на Чехия от Третият Райх (Полша нахлува в Тйешинско, Унгария нахлува в Закарпатието, Великите сили ...). Та такива ми ти работи...😉
  —цитат от коментар 19 на DDR


  Те затова и ръкопляскат - защото са готвели Чичу да смачка Русия...

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 37. 37 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  До коментар [#29] от "Един препатил":

  Ок , събарят паметника и ? Ми няма паметник , няма грант за бояджии. Друго какво ще се промени? Или този паметник е безаналогово 5G дето облъчвало с чипове във ваксина? Усещате ли се ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 38. 38 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Този месец Путен работи както писател и говорител на шайка:)))

 39. 39 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1868 Весело

  До коментар [#6] от "Николай Колев":

  Щатите анексираха Хавай и свалиха краля ама за там си траеш

 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2803 Любопитно

  До коментар [#5] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Да не искаше да кажеш Чехословакия?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4605 Весело

  "Въпреки това СССР използва всяка възможност за създаване на антихитлеристка коалиция."

  И пактът Рибентроп - Молотов е стъпка в посока на създаване на антихитлеристка коалиция, нали? 🤣😂

 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4150 Весело

  Нещо подобно се случва и сега, светът замълча когато Рассия започна войни в Чечня Грузия и Абхазия, което направи възможно сетне Крим Украйна и Сирия а какво може още да се случи дори не ми се мисли Русия е източник на нестабилност в света

  klimentm
 43. 43 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1868 Весело

  До коментар [#6] от "Николай Колев":

  и то след референдум ама тона сега е мръсна дума

 44. 44 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  Втора Световна Война не е имало. Това е било продължение на Първата световна Война с почти същите актьори - Англия, Франция, Германия, Русия, САЩ, Италия, Япония. Останалите са били жертви или статисти.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 45. 45 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 481 Весело

  Но някои са особенно виновни! Най вече желаещите световна революция!
  —цитат от коментар 25 на klimentm


  Не просто световна, а "перманентна революция и прогрес"...общо взето опорките на днешните леваци. Сещайте се що и дали не е, понеже донорът е същия. ;)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 46. 46 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Причината за втората световна война е начина по който завърши първата.

 47. 47 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  Тогава защо разпокъсахте България?
  —цитат от коментар 5 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Кой я разпокъса? Царството загуби войната, и благодарение на СССР, не загубихме допълнително територия, както са искали Гърция и Югославия.

 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4150 Весело

  До коментар [#6] от "Николай Колев":Щатите анексираха Хавай и свалиха краля ама за там си траеш
  —цитат от коментар 39 на 1001


  Но го направиха рай, а вие заграбихте Крим и го превърнахте в нужник дето никой не ще да иде!

  klimentm
 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3208 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В..И.Лелина

  Водещите держави.
  Колективна безотговорност.

  КГБ не е держава, а держава в.

  До коментар [#1] от "dma12587967":

  Обърна палачинката.
  СССР-то от невинни сега ще търсят
  споделена вина.

 50. 50 Профил на nkk81
  nkk81
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#42] от "klimentm":

  Сирия я пиши на сметката на мириканците. Така също Ирак, Афганистан, Египет, Тунис, Либия. После Рашистите били виновни. Ходи на доктор

 51. 51 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Реванш за загубената Първа световна война са искали основно две държави - Германия и СССР. Сближаването им започва още през 1922 г. с договорът от Рапало. сключен от Чичерин и Валтер Ратенау. И логично завършва с пакта Молотов - Рибентроп.
  Нито САЩ, нито, Великобритания, нито Франция са искали нова война...

 52. 52 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  В това Путин е прав. Но не трябва да се забравя, че когато англичаните са се защитавали от нападението на Германия, Сталин е изпращал поздравителни телеграми на Хитлер. По случай превземането на Париж. И милиони тонове суровини, като добавка. Нефт, руда, дървесина. В СССР оценят Хитлер като "лош" и "опасен" на 22 юни 1941-ва. До предният ден, той уим е бил съвсем удобен и полезен.

 53. 53 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#37] от "дерибеев":

  До коментар [#29] от "Един препатил":Ок , събарят паметника и ?....
  —цитат от коментар 37 на дерибеев


  Какво и? Па дай да видим. И после ще го обсъдим.

 54. 54 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 990 Весело

  До коментар [#1] от "dma12587967":

  1/Ние сме светци
  2/Всички са маскари
  3/Всички са маскари.... освен нас

 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4150 Весело

  До коментар [#45] от "trial_jezz":

  Ми не! Вождът ви е смятал англо- американския империализъм за главен враг и пречка пред пролетарската световна революция
  Не Германия или Хитлер, в този смисъл е и пакта за ненападение

  klimentm
 56. 56 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  Защо да не дръпнем малко времевата граница и Путин да започне със скритите летища, радиосъобщителни и други примери на бази в СССР и военното сътрудничество на Германия и съветите от например 1927 г. поради ограниченията от ВерсайЛския договор наложени на Германи?
  —цитат от коментар 13 на daskal1


  1927г.? Коя година идват на власт нацистите? Ориентирай се, по Лайпцигския Процес! Инак, какво да кажем, за ваши граждани, като Форд и Прескот Буш?

 57. 57 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#39] от "1001":


  До коментар [#6] от "Николай Колев":Щатите анексираха Хавай и свалиха краля ама за там си траеш
  —цитат от коментар 39 на 1001


  А за анексирането на Грузия , Армения , Азррбайджан , Крим......ти що си траеш.... ?....

 58. 58 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Кой виновен Кой невинен не знам.
  Аз съм учил за епична битка за Бреската крепост.
  А Брест къде е знам нито в СССР нито в Германия.
  Та ако Путин обясни за тази битка няма да му е трудно да си отговори.
  Кой е виновен?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 59. 59 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1410 Весело

  Правилно го е казал Владимир Владимирович! И за пореден път напляска шляхтите

  Бог да благослови Америка за България!
 60. 60 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  "Въпреки това СССР използва всяка възможност за създаване на антихитлеристка коалиция."

  Ъхъм, обаче чичко Сталин насъсква германските комунисти срещу германските социалдемократи и помага на Хитлер да дойде на власт през 33-та...

 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4200 Весело

  До коментар [#38] от "putinxujlo":

  Лейката за празниците, нали?
  ПП
  Май доста хора няма да разберат шегата "шайка-лейка", ще я напиша ако някой реши да търси :-)

 62. 62 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Тоя с реториката си може да изкара и Израел виновни за ВСВ...

  ... с двеста...
 63. 63 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 1643 Весело

  Този Путин пак направи за смях руските труженички във форума на Дневник, които фанатично обясняваха, че Полша била виновна.----
  —цитат от коментар 16 на ali_ibn_isa


  Четеш ли статиите, под които се изхождаш?

  "Фактът, че техните страни някога са нарушили ангажиментите си и са подкрепили Мюнхенското предателство и някои от тях(разбирай Полша) дори са участвали в подялбата на плячката, не е единствената причина."

 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3208 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Пакт Молотов-Рибентроп, в Кремъл, под лично ефективен надзор
  на Джугашвили Висарьонавич с конспиративен ник "Сталин"

  още уточнения:
  "Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България,
  от Иван Лилов


  До коментар [#41] от "vassilun":

  "Въпреки това СССР използва всяка възможност за създаване на
  антихитлеристка коалиция."

  И пактът Рибентроп - Молотов
  е стъпка в посока на създаване на антихитлеристка коалиция, нали? 🤣😂

 65. 65 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1868 Весело

  всичко е бля бля бяля
  въпроса е какво ще изпълни накрая оркестара

 66. 66 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  "Путин: Всички водещи държави са виновни за Втората световна война"

  Да , няма невинни , но само вие надувате зурните и думкате тупана , всяка година на красната плошчад.........

 67. 67 Профил на КАЛЧО
  КАЛЧО
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Николай Колев":

  Е те пък Щатите,щото нищо не са анексирали горките.

 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4200 Весело

  До коментар [#55] от "klimentm":

  Американците не толкова, те са били нужни за взривни вещества и особено за бездимни барути, но английската плутокрация е била любим обект на омраза и на Сталин, и на Хитлер

 69. 69 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3050 Весело

  Вината, мезетата, ...., после се чудим откъде са взели акъла си, нашите червени искърски говеда!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 70. 70 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  Но някои са особенно виновни! Най вече желаещите световна революция!
  —цитат от коментар 25 на klimentm


  Щатският галеник Лев Давидович?

 71. 71 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1868 Любопитно

  ние сме армия народа го отсвириха, последно беше Роден край

 72. 72 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  [quote#47:"jord bond"][/quote]
  Кой я разпокъса? Царството загуби войната, и благодарение на СССР, не загубихме допълнително територия, както са искали Гърция и Югославия.

  България не е участвала във ВСВ.
  На нея и обяви война СССР.
  Май ще продадеш майка си и ще я занесеш!

 73. 73 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Путин казва, че "е много важно да се позоваваме изключително на архивни документални доказателства и същевременно да избгваме идоелогически или политизирани спекулации"


  Путен, отваряй всички архивни документи на хората, и ние ще гледаме, четем и ще видим кой е виновен. Хората не са по-глупави от теб.
  И от своя бункер вече излизай :)) Боец на самоук :)

 74. 74 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Я виж ти, сега разбрах че имало ВСВ, мислех че е само ВОВ!

 75. 75 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3050 Весело

  Май ще продадеш майка си и ще я занесеш!
  —цитат от коментар 72 на Alexander97


  Майката на този е от Коми, баща му е от сливенските села, или от маалата там.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 76. 76 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4200 Неутрално

  До коментар [#27] от "Petar Ivanov":

  Така е, разрухата в Германия от непосилните контрибуции наложени и от Франция и Англия, както и силната германска компартия налагат след въстанието от 1919 г. колаборативен план за отмъщение. И както обикновено става в сговор между бандити, след клетвите за любов и вярност започват ножовете в гърба... За мен е учудващо обаче до каква степен са били самостоятелни немските трениворъчни и изследователски бази в съветска Русия.

 77. 77 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1868 Весело

  До коментар [#66] от "KRAFTWERK":

  абе и на вас ще ви доставят патрони какво се оплакваш

 78. 78 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  До коментар [#13] от "daskal1":Мда, по силата на тайни клаузи на Рапалския договор от 1922 Съветска Русия си сътрудничи тайно във военната област с Ваймарска Германия и впоследствие с нацистка Германия поне до 1935..
  —цитат от коментар 27 на Petar Ivanov


  Американският бизнес до последно си сътрудничи с нацистите, чрез врътки през Испания...

 79. 79 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Някои са по-виновни, на първо място Англия и Франция, които първо оставиха хитлер да влезе в демилинаризираната Рурска зона. А после благословиха прсъединяването на Австрия към Германия. И откъснаха територии от Чехословакия, за да ги подарят на Хитлер. Според Мюнхенския договор, те много обичат да правят така да режат парчета от едни страни за да хранят други и себе си, без да са си мръднали пръста. Ние го преживяхме на Берлинския конгрес, после в Ньой. Добре, че след ВСВ границите на изток ги определяше Сталин, че Черчил беше планиран да ни върне до границите от Берлинския конгрес.

 80. 80 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Чета тук някой от форумните либерасти и им се смея на глупостите!

  Истината е проста, 1 СВ свършва лошо за Германия, дългите кризи докарват Хитлер на власт... дай на лудия власт и му гледай сеира! Същите събития докарват на картата и СССР!

  Живеем в 2020г. населението на света обеднява и огладнява, либерастите ще преживеят много лоши години ако не се откажат някои схеми!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 81. 81 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3208 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не е ли?
  Полша окупира Москва (преди век или пет).
  Насърчаваше Наполеон за същото.
  Изпревари Хитлер и анексира... без значение.
  Изпревари Сталин. Това е със със.

  В резултат: Полска империя от Запдния Атлантик до Източния.
  Полски МОЧА монументали от/до.

  До коментар [#16] от "ali_ibn_isa":

  Този Путин пак направи за смях руските труженички във форума на Дневник,
  които фанатично обясняваха, че
  Полша била виновна.

 82. 82 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 1643 Весело

  В това Путин е прав. Но не трябва да се забравя, че когато англичаните са се защитавали от нападението на Германия, Сталин е изпращал поздравителни телеграми на Хитлер. По случай превземането на Париж. И милиони тонове суровини, като добавка. Нефт, руда, дървесина. В СССР оценят Хитлер като "лош" и "опасен" на 22 юни 1941-ва. До предният ден, той уим е бил съвсем удобен и полезен.
  —цитат от коментар 52 на 1107


  Това къде го чете, в някой холивудски комикс?

 83. 83 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#47] от "jord bond":

  "Благодарение" на СССР българският архив и до сега е в мАсква! И златният резерв също! А български войник на източния фронт никога не е имало.

 84. 84 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#6] от "Николай Колев":Е те пък Щатите,щото нищо не са анексирали горките.
  —цитат от коментар 67 на КАЛЧО


  С анексията на Хавайте приключват с този тъп разширения и работят само чрез корпорации,банки,търговско окупиране и НПО...след интервенциите отварят военни бази!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 85. 85 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#61] от "daskal1":

  :)))) в руска Уикипедия така:
  Шайка-лейка :
  - група хора, обединени от общи, обикновено недостойни или укорими интереси.
  Накратко - банда:)

 86. 86 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  [quote#47:"jord bond"]
  —цитат от коментар 72 на Alexander97
  Кой я разпокъса? Царството загуби войната, и благодарение на СССР, не загубихме допълнително територия, както са искали Гърция и Югославия.България не е участвала във ВСВ.На нея и обяви война СССР.Май ще продадеш майка си и ще я занесеш![/quote]

  Не е участвала?! #КОЙ тогава завладя Македония, и изпрати оттам евреите към пещите?

 87. 87 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Чудя се защо се обръща толкова внимание на бръщолевенията на едно съветско ченге с промит сталински мозък и похвати на Хитлер да заграбва? Какъв учен или документалист е този крадлив плъх с монголски очички и чело, на което и две мравки не могат да се разминат. Всичко за тази война отдавна е изяснено и доказано - и злодейския сговор на Райха и СССР за подялба на Източна Европа, и огромната помощ в суровини, храни, ценни метали, нефт и военни материали, която Сталин оказва на Хитлер дори в нощта на нападението. Нещо, което путинската наука не желае да коментира, е че Сталин също се е готвел да нападне Хитлер в гръб, но през 1942 г. Оцеляването на България в онези времена се дължи изцяло и изключително на цар Борис Трети Обединител, който е имал безупречна репутация и невероятен ум да предвиди в зародиш всички заплахи за Царството! И да спаси живота на толкова много българи и евреи.

 88. 88 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  До коментар [#47] от "jord bond":"Благодарение" на СССР българският архив и до сега е в мАсква! И златният резерв също! А български войник на източния фронт никога не е имало.
  —цитат от коментар 83 на vassilun


  Комуниста това не го интересува!
  Вечна дружба!
  От векове, за векове!😁😁😁

  Е видяха се вековете !

 89. 89 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Както всичко което Путин е написал и тази статия излага ясно и логично същината на проблема. Марксистката историография беше политизирана, разбира се, но в причините за ВСВ беше общо взето права. Всичко започва с ужастните условия наложени на страните от Централните сили след ПСВ от англо-франките. На България включително. А че Хитлер е решен да нападне Русия е ясно още от идеите му за жизнено пространство на Изток изложени в Майн Кампф.

 90. 90 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Жалкият подполковник от КГБ започна да разбира и от история.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  абе тоя малоумн+ик друга тема няма ли, ами да дъвче едно и също за нещо отпреди почти век

  да не говорим, че говори само лъжи и глупости

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 93. 93 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  [quote#86:"jord bond"][/quote]

  Как ще завладееш себе си?
  Македония сръбска ли е била?
  Що ли ти обръщам внимание?!?

 94. 94 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#72] от "Alexander97":

  "Май ще продадеш майка си и ще я занесеш!"

  Не, няма! Майка му е рускиня, доведена в България от баща му, който е бил дървосекач в Коми!

 95. 95 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1868 Любопитно

  До коментар [#57] от "KRAFTWERK":

  къв ти е проблема намали пиенено или наркотиците ми то все тая
  https://www.youtube.com/watch?v=RjyGLSfeKlY
  гледай накрая
  барабанката ми харесва

 96. 96 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Любопитно

  Всички водещи държави са виновни за Втората световна война
  =======
  Тая публична тайна.....изговорена на глас, показва легитимността на един лидер......
  Макрон например....никога не би произнесъл подобни думи.....

  Bukalemun
 97. 97 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1868 Любопитно

  да сменят на парада песента на оркестъра е малко казано странно
  но ако ви е все тая и путин е виновен може

 98. 98 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Тука Путин показва много добро познаване на историята. Точно както казва е било.
  В навечерието на войната Сталин го тресе параноята той знае че е следващия НО СТРАХА МИ Е че Англия Франция и Америка ще подкрепят Хитлер и ще го пратят към Русия. Той знае че срещу 4те няма шанс.
  Отчаяно търси съюз със Англия Франция и САЩ моли ги за срещи те само го размотават и гаврят. Иска договор с Полша ако Полша е нападната Русия да има право да влезе да я защитава с войски а Англия и САЩ да помагат логистично. Отгорова на Полша е бил: по добре да ни избият Германците Германците ще ни вземат живота Руснаците ще ни вземат душата.
  След като 1.5 години го мотаят накрая няма избор и сключва договор с Германците (да си купи малко време).
  Полша хич не му трябва на Сталин единствено влиза там за да има буфер. Сталин хич ама хич не иска да има граница с Германия.

 99. 99 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  НАГЪЛ
  ПО-НАГЪЛ
  НАЙ-НАГЪЛ
  джудже!!!!

 100. 100 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  [quote#47:"jord bond"]
  —цитат от коментар 72 на Alexander97
  Кой я разпокъса? Царството загуби войната, и благодарение на СССР, не загубихме допълнително територия, както са искали Гърция и Югославия.България не е участвала във ВСВ.На нея и обяви война СССР.Май ще продадеш майка си и ще я занесеш![/quote]

  Абе Блонде и Alexander97 какво преписвахте по история бе, как завършихте?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK