Българите водят списъка "Народите-за-които-не-ни-пука"

Армин Лашет

Армин ЛашетБългарите и румънците са внесли коронавируса в германските кланици? Тези думи нямаше да бъдат изречени, ако в кланиците работеха датчани или австрийци. Българите и румънците водят списъка "Народите-за-които-не-ни-пука", разказва "Доче веле" в коментара "Ако българите бяха датчани".


Българите и румънците били виновни за избухването на COVID-19 в една германска кланица. Това беше смисълът на едно злополучно изказване, което докара много ядове на Армин Лашет, министър-председател на най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия и ключов кандидат за лидер на ХДС и бъдещ канцлер. Той беше и главният застъпник за либерализирането на мерките срещу пандемията в Германия и тъкмо поради това реагира така необмислено, когато се разбра, че след разхлабването на ограниченията кланиците са станали огнища на заразата.


Срещу неговото изказване се надигна вълна от възмущение и критика. Вече втори ден темата за българските и румънските работници, за дискриминацията и ужасните условия на труд е сред водещите в германските медии.
Мнозинството коментатори твърдят едно и също: виновни са не българите и румънците, а политиците и работодателите, които подлагат тези хора на истинска експлоатация, за да могат германците да консумират евтино месо.


Междувременно Армин Лашет се разкая за думите. "Унижаващите човешкото достойнство условия на труд са неприемливи както в месопреработвателната индустрия, така и в другите браншове", каза той и увери, че заедно с правителството в Берлин ще бъдат изработени правила за закрила на работниците, "най-вече на работниците от България и Румъния".


Лашет като Тръмп?


Потрес и гняв по адрес на месопреработвателната фирма "Тьониес", възкликва таблоидът "Билд". Вестникът съобщава, че в кланиците на "Тьониес", където вече бяха установени 730 случая на COVID-19, работят 6400 души - повечето от Румъния, България и Полша. Обикновено те пристигат в Германия като "командировани работници" и в кланиците изкарват между 11 и 14 евро на час.


Един синдикалист казва пред вестника: "Върху тях се упражнява силен натиск да работят ефикасно. Но трудовите условия спешно трябва да се подобрят." Според вестника тези работници са настанени в жилища в стари сгради и плащат "наем на легло" между 150 и 450 евро месечно. Пред репортер на "Билд" съседи се оплакали, че работниците си вдигат купони и често се карат. "Чужда култура, не им е тук мястото", казва един съсед. Друг обаче реагира съвсем различно: "Много сме ядосани! Тези хора работят тук, за да изхранват семействата си. Жал ни е за тях!"


Пред "Ди Велт" българската посланичка в Германия Елена Шекерлетова нарича изказването на Лашет "необосновано и неприемливо". Тя обяснява, че в резултат на енергичните мерки България е успяла да спре разпространяването на COVID-19. Шекерлетова призова германските служби "да вземат всички необходими мерки, за да бъде гарантирано, че работодателите ще осигурят необходимите условия за труд в съзвучие с антиепидемичните предписания".


Същият вестник цитира Катрин Гьоринг-Екард, председателка на фракцията на Зелените в Бундестага, която косвено сравнява изказването на Лашет с някои изяви на президента на САЩ Доналд Тръмп: "Единият говори за китайски вирус, другият - за български и румънски вирус."


В коментарните колонки на вестниците могат да се прочетат и доста остри думи по адрес на бизнеса и политиката, както и искрена добронамереност към българите и румънците. "Тагесцайтунг" пише: "Че службите не са си свършили работата - за това в крайна сметка е виновен и министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. Но вместо да признае пропуските им, той прехвърля вината за избухването на вируса върху румънските и българските работници. Кандидатът за председател на ХДС каза, че тъкмо те са донесли вируса от своите страни.


Това е подло. Дори ако отделни работници наистина са се заразили в родината си: фактът, че толкова много хора в кланиците носят инфекцията, може да се обясни само с условията, при които те живеят в Германия. Независимо от всичко това Лашет превръща в изкупителна жертва тъкмо онези хора, които са подложени на експлоатация и дискриминация."


Над 7000 работници от кланиците "Тьониес" са под карантина

Над 7000 работници от кланиците "Тьониес" са под карантина


"Народите-за-които-не-ни-пука"


И част от коментара в "Зюддойче Цайтунг", озаглавен "Слугите на Германия": "Тези думи изобщо нямаше да бъдат изречени, ако в кланиците на "Тьониес" работеха датчани или австрийци. С датчаните и австрийците никой не се държи така, както с българите и румънците, които водят списъка "Народите-за-които-не-ни-пука". Те направо трябва да се радват, когато не им лепят етикета "мошеници", а само ги изолират и експлоатират. () Изборът на такива думи изважда на бял свят един манталитет в Германия, според който едни са слуги, а други господари. Тъкмо той навярно е истинската причина за отчайващото положение в месопреработвателната индустрия."

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ..."И част от коментара в "Зюддойче Цайтунг", озаглавен "Слугите на Германия": "Тези думи изобщо нямаше да бъдат изречени, ако в кланиците на "Тьонис" работеха датчани или австрийци. С датчаните и австрийците никой не се държи така, както с българите и румънците, които водят списъка "Народите-за-които-не-ни-пука". Те направо трябва да се радват, когато не им лепят етикета "мошеници", а само ги изолират и експлоатират. () Изборът на такива думи изважда на бял свят един манталитет в Германия, според който едни са слуги, а други господари. Тъкмо той навярно е истинската причина за отчайващото положение в месопреработвателната индустрия."...  Аз съм българче. Обичам
  наште планини зелени,
  българин да се наричам –
  първа радост е за мене.

  За съжаление само за някакви си 30 години шепа хора затриха смисъла на "българин да се наричам –първа радост е за мене."

  Имам познати в чужбина, които по никакъв начин не искат и избягват да споменават, че са българи.

 2. 2 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Ние българите , а и така наречените румънци които векове са били част от българската империя и са придобили нашият манталитет ,сме хора индивидуалисти.Никой нито във България нито в Румъния ще скочи да защитава своите съграждани , а да дочакаме на правителствено ниво защита на българските или румънските граждани ще е цяло чудо .Затова и няма какво да ни учудва че германски политик не му пука за нас .

 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6077 Неутрално

  Значи така, ние сме пренесли вируса в Германия, а не обратното. Нали ни хвалеха всички. С тези данни от последните дни все повече ще са тези, които ще си използват красноречието по подобен начин, като в Италия и Испания. Никой няма и да си спомни как само при двама трима заразени сме носели маски по улиците, чакали сме опашки пред магазините на два метра разстояние, не сме влизали в парковете, нямали сме право да излезем навън освен в магазина, нито да напуснем града, щото сме били тарикати.

 4. 4 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Това българи ли са въобще, или български роми? И от кога Швабите станаха такива анти-българи? През войната ни се молят да им помогнем, а сега ни мразят. Защо? Като ни мразят толкова много, да скъсаме всички взаимоотношения и готово. И съм почти 99% сигурен че тия "българи" са по-скоро български роми. С всеки изминал ден започвам да мразя Швабите все повече и повече. Писнало ми е от тяхната анти-българска реторика която явно не е ограничена до една малка група само. По голямата част от българите в Германия работят високо квалифицирани работи, но за тях никой не говори. Не стига че им допринасяме за икономиката, не стига цялата история която имаме с тях, ами и се държат с нас по такъв начин!? Сега вече разбирам защо Гърците и Италианците мразят немците толкова много. Те сигурно и за тях говорят по такъв начин.

 5. 5 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#4] от "happystory":

  Да беше само Германия така, ОК и Франция не са далеч. То не беше брекзит, то не им бяха виновни превозвачите. На крива ракета космоса и крив, такава е работата.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 6. 6 Профил на bzd45626642
  bzd45626642
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това българи ли са въобще, или български роми? И от кога Швабите станаха такива анти-българи? През войната ни се молят да им помогнем, а сега ни мразят. Защо? Като ни мразят толкова много, да скъсаме всички взаимоотношения и готово. И съм почти 99% сигурен че тия "българи" са по-скоро български роми. С всеки изминал ден започвам да мразя Швабите все повече и повече. Писнало ми е от тяхната анти-българска реторика която явно не е ограничена до една малка група само. По голямата част от българите в Германия работят високо квалифицирани работи, но за тях никой не говори. Не стига че им допринасяме за икономиката, не стига цялата история която имаме с тях, ами и се държат с нас по такъв начин!? Сега вече разбирам защо Гърците и Италианците мразят немците толкова много. Те сигурно и за тях говорят по такъв начин.
  —цитат от коментар 4 на happystory


  Как сладко е да мразиш и обиждаш някой друг, а? И колко лошо изведнъж става когато се отнасят с теб по същия начин, м?

 7. 7 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1561 Весело

  "Лашет като Тръмп?"

  Не, няма нищо общо с Тръмп, българските граждани в Германия са там като граждани на ЕС, не като нелегални пришълци. Ако има проблем с нечия интеграция това е ЕС проблем :)

  А вирусът е точно китайски колкото и да пискат всякакви умнокрасиви комунисти

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 8. 8 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Предлагам Дневник да се прекръсти на Дойче веле, и без това тук е пълна боза и препечатки от тях и Свободна Европа. Поне пускайте от Билд, че са по-интересни.
  Освен редовните партийни драскачи, фейса на Радан и ДВ друго няма. Манджа с грозде.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Ако бяха други, някой профсъюз щеше да ги защити.

 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  А защо на някого трябва да му пука за нас?

 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  До коментар [#4] от "happystory":

  Чета ви глупостите и ми се иска да Ви питам:Вие много ли обичате афганците,негрите,пакистанците,сирииците???Бихте ли назначили 90% от персонала си (ако сте работодател) от емигранти???Едва ли????Преиначените и пресолени писания на Дойче Веле само показват демагогията на такива като Вас....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Ама само германците са виновни! Ние сме вода ненапита!
  Германците са ксенофоби, а българите не сме! Нали?

 13. 13 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Е как сега на тоя да не му хвърлиш една така... късичка...🤓

 14. 14 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Ганчо пак ше вика "тва са ромите, не са българи". Предразсъдъци и дискриминация към българите в Германия има още от времето на Бисмарк. И не, не е заради ромите!

 15. 15 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Всички европейски народи са имали сложни "междуполови" взаимоотношения през вековете и затова не могат да преодолеят недоверието и стереотипите помежду си, а някъде направо си е ненавист и омраза. Примери колкото щеш.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Ама само германците са виновни! Ние сме вода ненапита!Германците са ксенофоби, а българите не сме! Нали?
  —цитат от коментар 12 на Tzar Vova Josei-ki


  Всеки да гледа себе си.
  На мен ми пука за мнението на германците точно толкова, колкото на германците им пука за моето мнение.

 17. 17 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#6] от "bzd45626642":

  Кой мразя и обиждам аз? Да съм казал нещо обидно за ромите? Въпреки че е ФАКТ че много голяма част от тях не се интегрират добре и са престъпници. Това е просто факт. Не е ФАКТ обаче че българите са проблем където и да е било.

 18. 18 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#11] от "Willy Messerschmitt":

  Сравняваш афганистанци, негри и пакистанци с българи, така ли?

 19. 19 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  "И част от коментара в "Зюддойче Цайтунг", озаглавен "Слугите на Германия": "Тези думи изобщо нямаше да бъдат изречени, ако в кланиците на "Тьониес" работеха датчани или австрийци."

  ...или ако германци работеха в кланиците у нас?!

  I Want To Believe
 20. 20 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  До коментар [#18] от "happystory":

  Като човешки същества Вие намирате разлика?Расизъм ли долавям?
  Не ми отговаряйте....примитивнот разделение е в основата на расизма и расовата идеология....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Весело

  Ако бяха други, някой профсъюз щеше да ги защити.
  —цитат от коментар 9 на blondofil


  Профсъюза защитава, само ако си негов член —> демек, платил си си членският внос. В случай на нужда, става и със задна дата —> обаждаш им се, жалваш им се, те те поемат ам трябва бецален за изминалата година —щото и те си имат сериозни разходи.
  Като не си член —> свиваш уши и къташ спестените евраци от членски внос под дюшека.
  Има и безплатни опции —> леви активисти, дето много мразят капитала, но не пропускат защитавайки трудещите се, да го изнудят. Ама требе да причаш, зборуваш, шорехаш поне малце язици.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на Viktor Tzolov
  Viktor Tzolov
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#2] от "lout66":

  Със сигурност не познаваш румънци и техният манталитет.

 23. 23 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Глупости, просто гнусната пропаганда често прибягва до разделяй и кеширай. Второ, ромовете не са "българи", естествено. Те са български граждани.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 24. 24 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  Требваше да вземат аналгинче да ги не открият, кат у доспатския завод за играчки.
  Не се научихте, е-ей (ツ)

 25. 25 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Не знам защо в такъв случай това говедо си мисли, че на мене ми пука колко милиарда ще се заразят, колко стотин милиона ще останат осакатени и с тежки усложнения, колко десетки милиона ще умрат, колко хиляди ще останат без работна ръка и слуги, колко стотин корпорации, фирми и банки ще фалират, колко десетки икономики ще банкрутират, и колко ООН-та и СЗО-та ще останат с пръс у гъз.
  Тая псевдо-цивилизация е мъртва, да живее цивилизацията!

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 26. 26 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#20] от "Willy Messerschmitt":

  Няма расизъм, просто факти. Фактите са че българите са културни, интелигентни бели европеици, и за съжалание имаме имаме общ произход с Германците и останалите европеиски народи. Имаме еднаква култура и ценности. Българите не са проблем никаде. Докато афганистанските мигранти нямат нищо общо с европеиската култура, имат различна религия, ценности и разбирания. Да сравняваш българите които живеят и работят в Германия с Афганистански бежанци е меко казано идиотско. И да, бих наел афганистанец или африканец стига да са добре образовани и културни.

 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2041 Весело

  Ако бяха други, някой профсъюз щеше да ги защити.
  —цитат от коментар 9 на blondofil


  "Другите" обаче, първо щяха да са се записали в профсъюза и да си плащат членския внос, че после онова със защитата... Май пак безплатен обяд сънуваш.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#26] от "happystory":

  О, бледолики приятелю!

  Следренесансовата европейска култура няма нищо общо с културата на стара Европа и дори е много трудно да бъде наречена "култура". Българите НЕ сме бледолики и не ни касаят нито папата, нито вселенския, нито московския, нито шиитския, нито сунитския, нито арменския поп. Не ни касаят нито НАТО, нито ЕС, нито Евразийския и прочее. Не ни касаят маймуните, които се делят по цвета на дрехите и знаменцата, освен ако последните не са конска опашка или златен лъв -без корона - върху тъмночервен/ пурпурен фон.

  Ако беше поне малко културен, вероятно нямаше да подбираш робите си по културната им принадлежност, но предполагам ти си от тия румелийски българи, на които когато се им налага носят ту кръст, ту фес, ту каквото е нужно за масовия "културен" конформизъм.

  Известно ли ти е например, че освен Търновската конституция, от кралство Белгия е заимстван и девиза :
  „L'union fait la force“ (на френски: Обединението прави силата“ ) сякаш става дума за два съвсем различни народа като фламандците и валонците? И чувал ли си вица за това, че в Белгия едните са фламандци, другите валонци, а краля - белгиец?
  Е, за съжаление нашия са го докарали от майната си и по тоя повод празнуваме катастрофа след катастрофа, а ( без да ставаме расисти) генетично най-честите българи, а именно т.нар. помаци стават обект на нееднократно насилствено покръстване , гонения и убийства както от "царската" така и от комунистическата власти.
  Знаеш ли, че тези с "другата" културна принадлежност, произхождат не от кои да е, а от павликяните и богомилите?
  Чувал ли си за геноцида над богомилите във Франция и Испания от католическите ордени?

  Това ли ти е културата, йезуите? Ако е това, турско да е, смърт за тази Европа.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 29. 29 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 19 Неутрално

  "Дневник", като препечатвате статии, които смятате, че са в тон с политическата ви насоченост, правете малко по-умен подбор. Не ви ли обсебва съмнението, че подобни статии са форма на оправдание за либералните мерки на федералното и местните правителства в началото на епидемията, за да не пострада немската икономика! Оказаха се с по-тежки последствия и сега се търси виновен извън немското население. Ако бяха наложили по-строга карантина, нямаше да има толкова заразени, нали? Ама икономиката им е по-важна! Само че на мъртвите икономика вече не им трябва, а от болни цъфтяща икономика не можеш да очакваш!

 30. 30 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#4] от "happystory":

  По-голямата част от българите в Германия, а и навсякъде по света, работят нискоквалифицирана работа, като строители, чистачки, и тн

  И добър ден, едва сега разбрахте, че Западът гледа на Изтока с пренебрежение...

 31. 31 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Отдавна тръбя, че немският народ е са с най ама най-негативни настроения и предразсъдъци именно към българите и румъницте. Това, че в повечето случаи иде реч за роми няма абсолютно никакво значение, след като десетилетия наред страната ни търпи критики за интеграцията на малцниствата.

  Реакцията на крайно либералната преса съвсем не съответства на позицията на средно статистическия немец, но е радващо, като свеж полъх, че се заговаря в прав текст за реалната ситуация с възприемането на българите и румънците в Германия.

 32. 32 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#30] от "peaspiring":

  Ехооо, срещи с реалността?
  По-голямата част от хората по света света, работят "нискоквалифицирана работа". Не само българите, и не само когато са в чужбина.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 33. 33 Профил на edinotselo
  edinotselo
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#1] от "Rocketman":

  Половината българи, които живеят в София ги е срам да кажат от къде са....вие за чужбина говорите... !

 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално  Преди 30 год. източногерманците бяха на дъното в класацията, но за кратко време. След това дълги години - поляците, които през годините се издигнаха с асансьора няколко етажа нагоре.
  До преди пет години българите въобще не фигурираха в списъка, защото никой не беше ги виждал. Румънците обаче са в него от поне 10 год.

 35. 35 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#14] от "L Glassman":

  Някой някъде някога ни беше нарекъл "прусаците на Балканите".
  Всичко е въпрос на НАЦИОНАЛНО САМОЧУВСТВИЕ и ДОСТОЙНСТВО!
  Може да си със закърпени гащи и пак да си ГОРД човек. Горд с ДЪЛБОКИЯ си КОРЕН, с интелигентната си нация. "Наши момчета" има в екипа на Мъск, в екипите, разработващи ваксините. Децата на България непрекъснато печелят международни олимпиади!
  Не можеш да искаш уважение от другите, когато собствените ти политици /визирам пРезидента/ непрекъснато повтарят, че сме най-бедните в Европа.
  Ако се държиш като слуга, ще се отнасят с тебе като към слуга.
  Външният ни министър този път реагира АДЕКВАТНО и НИ СЕ ИЗВИНИХА!
  Ще бъде добре и на Русия да бъде обяснено, че ГОЛЕМИЯТ БРАТ /в смисъл ПО-СТАРИЯТ/ е България!
 36. 36 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#1] от "Rocketman":

  Ето версията на стихотворението от 1980 год. :

  Аз съм българче обичам да летувам на море.
  Българин да се наричам тука хич не е добре.
  Син да бях на чуждо племе в ресторанта всеки ден - щяха да намират време да сервират и на мен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK