COVID-19 вероятно е бил в Италия преда да го обяви Китай

COVID-19 вероятно е бил в Италия преда да го обяви Китай

© ReutersУчени в Италия откриха следи от новия коронавирус в проби отпадъчни води от района на Милано и Торино, взимани през декември 2019 г. Това предполага, че COVID-19 е бил в страната преди Китай да съобщи за първите случаи на 31 декември.


Италианският здравен институт е проверил 40 проби от Северна Италия, събирани между октомври 2019 г. и февруари 2020 г. Заключенията от анализа им бяха разпространени днес и според тях тези от 18 декември от двата града са показали наличие на SARS-Cov-2.


"Това изследване може да помогне да разберем началото на циркулирането на вируса в Италия", казва Джузепа Ла Роза, експерт в института по въпросите на отпадните води и един от водещите учени в изследването.
Подробните данни и самото изследване ще бъдат публикувани следващата седмица.


За това, че следи от SARS-Cov-2 може да бъдат открити в отпадните води съобщиха учени от Холандия, Франция, Австралия и др. държави. Много държави започнаха също да взимат такива проби, за да проследяват заразата.


Роуланд Као, епидемиолог и преподавател по работа с бази данни в Единбугрския университет, казва, че изглежда коронавирусът вече е бил в Италия в средата на декември, но това не означава, че епдемията е предизвикана от него или от по-късно внасяне. Във Франция учени твърдят, че имат доказателства за заразен мъж от 27 декември - почти месец преди страната да обяви първия си случай.


Следи от COVID-19 са открити в отпадните води на Болоня, Милано и Торино в периода януари-февруари 2020 г. Пробите от отомври и ноември не съдържат коронавируса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK