Директорът на "Свободна Европа" е отстранен в тотална чистка

Директорът на "Свободна Европа" е отстранен в тотална чистка


Консервативният кино документалист Майкъл Пак, който преди две седмици бе утвърден за директор на американската агенция за глобални медии, отстрани ръководителите на четири от петте мрежи под негово ръководство, включително на Радио "Свободна Европа". В понеделник - веднага след като пое поста - подадоха оставка ръководителите на "Гласът на Америка".


Освен това Пак е уволнил ръководителя на технологичната група към US Agency for Global Media (USAGM) и е подменил надзорния съвет, в който влизаха различни представители, включително на двете големи партии в САЩ. Вместо това смятаният за лоялен на президента Доналд Тръмп директор е вкарал в борда хора, препоръчани от Белия дом, сред които и член на организацията Liberty Counsel Action, известна с дълбоко консервативни възгледи на християнската десница и анти ЛГБТ позиции, съобщиха водещите американски медии.


Това повдига въпрос за редакционната независимост на работещите за многомилионна аудитория по света медии, финансирани с дарение от Конгреса. Освен това критици на администрацията казват, че Пак бързо оправдава опасенията, че Тръмп иска да превърне тези медии в рупор за възхвала на неговата администрация, докато това всъщност е изрично забранено от статута на "Свободна Европа", "Гласът на Америка" и другите в групата.


Кой беше уволнен
Всичко се разигра на 17 юни и бе кръстено "нощната касапница в сряда".


Тогава е решено да бъдат отстранени:


- Джейми Флай от Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода",


- Бей Фанг от Радио "Свободна Азия",


- Алберто Фернандес от Middle East Broadcasting Networks,


- Емилия Васкес от Office of Cuba Broadcasting


- Либи Лиу от Open Technology Fund, защитаващ свободата в интернет по света.


- Аманда Бенет и Сандра Сугавара, директор и зам.-директор на "Гласът на Америка", напуснаха в понеделник.


Пак не дава мотиви за решението си, какво прави и защо го прави, а само се позовава на правомощията, които му давал мандатът да ръководи.


Лиу бе обявила миналата събота, че подава оставка, приета същия ден от управителния съвет, и ще напусне поста в средата на юли. Въпреки това в сряда бе отстранена незабавно от новото ръководство. Фанг и Васкес се очаква засега да останат в редакционния екип, но е възможно да бъдат отстранени от новите директори, назначени в сряда.


Аманда Бенет, носителка на "Пулицър", и заместничката ѝ Сандра Сугавара напуснаха без да посочат причина, но медията бе системно атакувана напоследък от Тръмп, че разпространявала китайска пропагандаза пандемията. В действителност Пекин непрекъснато критикува дейността на VOA и налага ограничения върху дейността на журналистите ѝ.


Флай се задържа начело на "Свободна Европа" по-малко от година, защото пое поста на 1 август 2019 г. Той бе съветник на сенатора републиканец Марко Рубио и отстраняването му, както и това на Алберто Фернандес, също републиканец, се коментира като неочаквано.


Като необичайно CNN определя безсрочното замразяване на разходите, за което съобщава източник на медията. Нерядко нов директор замразява назначенията в компания, но разходите - освен тези за оперативна дейност - спират хонорарите за външни сътрудници и съвместни проекти с други медии. Това може да прекъсне буквално за седмици партньорства, изграждани с години.


Застрашена независимост?


В редакционен коментар "Вашингтон пост" припомня, че подобно "манипулиране на тези медии е възможно и заради сгрешена реформа, одобрена от Конгреса прези 4 години". С нея по времето на Барак Обама е премахнат двупартийния надзорен съвет и е създадена възможност роля да играе и Белия дом. Тогава се чуват предупреждения, че това може да съсипе качеството и независимостта на журналистиката, с която се гордеят споменатите федерални медии. Днес те изглежда се оправдават.

 • Робърт Менендес, най-високопоставеният демократ в сенатската комисия за международни отношения, остро критикува действията на Пак. "Както се опасявахме, Майкъл Пак потвърди, че изпълнява политическа мисия за унищожи независимостта на USAGM и да подкопае историческата ѝ роля. Уволняването "на едро" на ръководителите на агенцията и разпускането на бордовете ѝ, за да бъдат инсталирани политически съюзници на президента Тръмп, е изключително тежък удар срещу историята и мисията на тази организация, от който тя може никога да не се възстанови. Тази атака, за съжаление, не е последната в опитите на администрацията на Тръмп да преобрази американски институции, основани на принципите на демокрацията, в инструмент за личните цели на президента".

Елиът Енгел, председател на Комисията за външна политика в Камарата на представителите, заяви преди голямата промяна в USAGM, че се опасява, че под ръководството на Пак "ролята на USAGM като безпристрастна новинарска организация е под сериозен въпрос", а новият президент "трябва да разбере, че USAGM не е Министерство на информацията". "Законът определя международните ни медии да са независими, безпристрастни (...) и ще имат авторитет в чужбина докато хората им вярват, че виждат и чуват истината без тя да бъде лустросвана."
  • Брет Брюен, бивш дипломат и директор за международната дейност в Съвета за национална сигурност на президента Барак Обама, коментира за групата медии: "Те не са по света гласа на републиканци или демократи. Винаги са представлявали гласа на цяла Америка, на който може да се има доверие. Изглежда, че Пак изхвърли на боклука тази извоювана с усилен труд репутация. Тя едва ли ще бъде възстановена за няколко години или десетилетия. Свършено е", цитира думите му "Ню Йорк таймс". Той е президет на PR компанията Global Situation Room и напомня, че това се случва в момент, когато Русия, Китай и други глобани играчи са в настъпление с манипулиране на факти и дезинформация. "Не е сега моментът едностранно да демонтираме или увреждаме нашата защита срещу модерна информационна война."

CNN цитира вътрешен документ на USAGM, описващ няколко политически назначения на ръководни позиции и че "до второ нареждане няма да се предприемат никакви действия и никаква външна комуникация без изричното одобрение на главния оперативен директор, на вицепрезидента по правни въпроси и управление на риска, на началника на кабинета на президента или на неговия заместник".


Според известната с критичната си позиция към Тръмп медия Джефри Шапиро, съратник на ултраконсервативния бивш главен стратег на президента Стив Банън, ще оглави кубинските емисии. CNN припомня, че Шапиро казвал през 2017 г. на колегите си, че целта му е за превърне Broadcasting Board of Governors (както тогава се нарича USAGM) в "наследството на Банън".


В обръщение към персонала в сряда Пак казва, че новият борд има три цели: да повдигне духа наслужителите, "да провери някои от проблемите в медията през последните години" и "да направи агенцията по-ефективна". Той казва още, че е "изцяло отдаден на спазване хартата на VOA, мисията на USAGM и независимостта на нашите героични журналисти по света".


"Огнена стена" би трябвало да защитава журналиситте


Мисията на USAGM е "да информира, ангажира и свързва хората по света в подкрепа на свободата и демокрацията".


Както в създадената през 1942 г. VOA, така и в "Свободна Европа" има статут, определящ много ясно къде минава "огнената стена", забраняваща на полити и управляващи да се месят в работата им. През 1976 г. в Хартата на VOA е записано:


1. VOA ще бъде авторитетен и достоверен източник на новини, те ще бъдат акуратни, обективни и с разнообразни гледни точки;


2. VOA ще представлява Америка, не една конкретна част от американското общество, и поради това ще представя балансирано и изчерпателно значими американски идеи и институции;


3. VOA ще представя политиката на САЩ ясно и ефективно и ще провежда отговорно дискусии и ще споделя лични мнения по тези политики".


Буквално в деня, в който Пак пое поста си бе публикуван актуализираният преглед на статута на оглавената от него агенция. В него се казва:


- финансираните от USAGM новинарски мрежи имат пълна редакционна независимост, така, както я определят и разбират най-добрите журналистически практики


- редакционната независимост включва, но не е ограничена само до факта, че единствено служители на новинарските мражи могат да взимат решения за събирането на новини и репортажите; мрежите на USAGM и техните служители и ръководителите на всяка от тях са напълно защитени от всякакъв политически или друг външен натиск или процеси, които са несъвместими с най-високите журналистически стандарти


- "огнена стена" е издигната около финансираните от USAGM новинарски мрежи, за да защитава тях, продуктите и служителите им, за да си вършат работата професионално, независимо и честно


- вътре във всяка от тези организации има "огнена стена" между журналистите и останалите, между мрежите и ръковоството на USAGM и правителството на САЩ


- нарушаване на тази "огнена стена" има, когато някой от ръководството на агенцията или на мрежата, който не е част от нюзрума, опитва да дава насоки, да оказва натиск, да изнудва, заплашва, да се меси или да влияе върху работата на новинарските мрежи, включително върху техните директори и служители при изпълнението на журналистическите им задачи; нарушение е също, ако някой от нюзрума действа от името на подобно недопустимо влияние върху мрежите на USAGM, техните репортери, редактори или други журналисти.

Коментари (212)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Америка плаща на "медии" да плюят по Америка. Ясно е, че ще има хора, които ще гледат да го променят това. Макар че очевидно повечето американци вече мразят държавата си.

 4. 4 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  Браво на него! Сега да забрани на шите "библиотекари" да използват името СЕ и да лъжат наивниците, че това е американски сайт ,наследник на радио СЕ от 50-60-70-80-те години.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  Комунистите са виновни!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  Канонизирането на Св. Флойд май беше последната капка.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на nqb49646291
  nqb49646291
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Направо Тръмп да слага член 1 на Партията - да има само една държавна телевизия и тя само да го хвали. Всяка критика е за затвор.

 13. 13 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Че коя пък медия в САЩ е независима? Който плаща той поръчва редакционната политика

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 14. 14 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 772 Неутрално

  ако още не се е разбрало посяняват:

  това на което му се казва медии и журналисти, са пропагадните канали през които различните групи се рекламират и пропагандират се цел да държав властта и парите.
  Винаги е било така, сега е така, и така ще бъде.

  Независима журналистика доколкото я има е периферна и слаба , сравнена с мощните пропагаднни оутлети на големите индустриални и финансови играчи, и много лесно се продава за пари, защото такъв е живота.

  Свобонда Европа е рупор на глобалната финснсова олигархия базирана в НЙ, и май други групи се опитват да прихват юздите на тази машина за промиване на мозъци.

 15. 15 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  Да чете Горан Благоев.

 16. 16 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Нашия местен пропагандист тука - Бедров дали го бригат тия трусове?

  Ако още шеф на СВ България е Иван Бедров.
  Като почнаха казаха че той е взет на служба.

 17. 17 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 455 Весело

  А какво ще прави сега фондацията "Америка за България"?
  И там да не се очертва смяна на караула?

 18. 18 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  До коментар [#17] от "ckn29372393":

  Зависи от кого се издържа. Точно в държавните медии журналистите могат да бъдат обективни, защото разчитат на защита от държавата и правителството, почнат ли да защитават частни интереси, изхвърчават. Спомнете си, че ББС се занима със случая с Ирак и участието на Англия във войната, а е държавна медия.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Много добра новина. ГМОбама продукти, левичари, марксисти и черни расисти нямат място в демократично създадените медии и институции за борба с марксическата провокационна пропаганда!

  ...

  Navigare Necesse Est
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4193 Неутрално

  Сега “консервативните рапужликанци” от Долнодъбнишко изведнъж ще залюбвт Свободна Европа, която мразеха по генетична онаследеност от Бае Тодарово време.

  Спокойно, ние имаме откъде да се информираме.

  A и Дръмб не е вечен... 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Много добре, че са отстранени - бяха превърнали Свободна Европа в Работническо дело....

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Многократно в този форум съм коментирал, че тази "Свободна Европа" не е онази "Свободна Европа". Сега явно в Конгреса на САЩ /защото "Свободна Европа" се финансира именно от там/ са се усетили как точно се харчат парите на американските данъкоплатци. Фразата в статията "...разходите - освен тези за оперативна дейност - спират хонорарите за външни сътрудници и съвместни проекти с други медии." ме навежда на мисълта, че някои пишман бг-"анализатори", цитирани от "Дневник" и пишещи от името на "Свободна Европа", ще останат отбити от бозката, а газетата ще загуби част от своята "обективност"...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4193 Неутрално

  До коментар [#22] от "qmh22666764":

  Експертизата вече излезе и е много интересна. Виж в темата за НСО.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  А Велето кога?

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 40. 40 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  До коментар [#2] от "nqb49646291":

  всички са учили от другаря Ленин.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Айде в ДВ и ВВС :)

  Или поне да им спрат парите :)

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#37] от "ТНТ":

  +++++++++++++

  Ледът се пука, господа съдебни заседатели!

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 45. 45 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  До коментар [#34] от "qmh22666764":Колега, докато има свободен нет, ще има и тролове.Не си хабете нервите.
  —цитат от коментар 36 на Norman Granz


  Преди години написах един постулат: Където има интернет, цензурата и тоталитаризма са мъртви!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4193 Неутрално

  До коментар [#37] от "ТНТ":

  Хехе.

  Грехът на Свободна Европа беше, че си позволяваше да пуска критични материали и журналистически разследвания за онзи, според когото партизаните, ятаците, ястребинчетата, обирачите на мандри и пр. терористи за били “смели българи”, понеже са се “борили против фашизма”.

  Разбира се, това няма как да се хареса на комунистите от кохортата му.

  Затова - намордник.

  Да се научи да хвали Дръмб и българския му имитатор. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на nqb49646291
  nqb49646291
  Рейтинг: 160 Весело

  комунистите си подкрепят диктатурата на Тръмп.

 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4193 Неутрално

  До коментар [#43] от "Schopenberg":

  “... да си извадите главата от саламурата на ХХ век и поосъвремените представата си за света.”

  Ето една прясна-прясна представа за света - от вчера:

  “БКП е дала на България смели хора - партизани и ятаци, които са се борили с фашизма.”
  - Бойко Борисов

  Хихи. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2323 Весело

  Марко Рубио...... Врагът с партиен билет...

 51. 51 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  Тези ръководители са от страната на ТИЯ, които свалят паметници и мародерстват ( тоест демократи). Виждам нещо добро в това, трябва да се чуе гласа на БЯЛОТО МНОЗИНСТВО, което в момента се мачка.

 52. 52 Профил на nqb49646291
  nqb49646291
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Тези ръководители са от страната на ТИЯ, които свалят паметници и мародерстват ( тоест демократи). Виждам нещо добро в това, трябва да се чуе гласа на БЯЛОТО МНОЗИНСТВО, което в момента се мачка.
  —цитат от коментар 51 на dejmos


  Хахаха, мноцинство, пък се мачкало....

 53. 53 Профил на nqb49646291
  nqb49646291
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Тръмп е учил от чистките на Сталин и Мао. Добро комунде-ученик излезе, ей.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#43] от "Schopenberg":“... да си извадите главата от саламурата на ХХ век и поосъвремените представата си за света.”Ето една прясна-прясна представа за света - от вчера:“БКП е дала на България смели хора - партизани и ятаци, които са се борили с фашизма.”- Бойко БорисовХихи. 😎
  —цитат от коментар 49 на Norman Granz  До коментар [#49] от "Norman Granz":

  Нали точно това посочваме? Че "Свободна Европа" подкрепя комунисти като Борисов. Тя помогна на Борисов да отстрани Цветан Цветанов...

 56. 56 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  Не може ли да съществуват медии без да са крайно консервативни или ултра либерастки, а просто да са нормални? Защо винаги трябва да се залита в крайности???

 57. 57 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Най-после добри новини. Браво за отстраняването им. Сего може да почнем и да се заслушваме в тях. Досега бяха рупор на хората, унищожили толкова много страни и животи в последните 25-30 години.

 58. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4193 Неутрално

  До коментар [#47] от "Александър":

  “Време да е се сложи точка
  на либералните извращения.”

  Лагерите ли ще отваряте?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1246 Весело

  О, още в първия мандат на Сенсея. Евала. Тоя образ е велик, въпреки целия репертоар от либерастка подлост цъка в равномерно темпо и върши важните неща.

  Ше си цъкна неква по-джиджана биричка следобяда

  Persistence of Time
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4193 Неутрално

  До коментар [#59] от "qmh22666764":

  Тези разкрития са по-шокиращи от самите снимки.

  Излиза, че в спалнята е имало системни приниквания в един период от 18 месеца.

  Като ср има предвид, че резиденцията се охранява от НСО.

  Т.е. проникваниятс са били от “гости”, на които премиерът е имал пълно доверие.

  Майчице, докъде се докарахме...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 63. 63 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2323 Весело

  "Свободна Европа" щели да я преименуват "Свободна Америка" и тва наложило промени.....

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1747 Весело

  Усеща се смут и притеснение в дневникарските среди изразени в статията по тази новина. Употребяват се термини като консервативен (видиш ли досегашния е бил прогресивен).
  Да не би пък да секнат сините американски пари финансиращи у нас червени медийни проекти маскирани като сини и лилави.
  Заинтригуващ вой. Ми ако и ДВ се спихне, какво ще правим. Откъде ще научим, че сме на 1111'то място по свобода на словото?
  Наблюдавам процесите с интерес.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4270 Весело

  Тотална чистка на соросоидно субсидирани кадри!
  Какво по-хубаво?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4193 Неутрално

  До коментар [#64] от "Александър":

  Имаш грешка, другарю старшина.

  За разлика от такива като теб, аз никога не съм призовавал за затваряне на устата на свинските медии. Просто не ги чета, не ги и коментирам.

  Докато вие, привържениците на “смелите хора - партизани и ятаци, които са се борили срещу фашизна”, не излизате от тоя соросоиден форум и не спирате да вкарвате Прокопиев в затвора.

  Кажи нещо за снимките, какво се ослушваш? Фейк, а?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2981 Любопитно

  До коментар [#41] от "lvw596485O6":

  Викате само Первии канал,РТ и ...ТАСС ще бъдат разрешени!!!!Интернетът ще го забраните ли????

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Писах ви затова преди 4 дни по повод статия на някаква ваша либерална матросов на амбразурата “ смела журналисткА”(:?))Чистката е изкорен и се преосмисля и начина на получаване на средства и начина на работа въобще на тази медия. Тръмп няма да търпи грешни политики на канонизиране на наркомани с присъди и рушене на Американски исторически панетници и преимунуване на градове-Забележете!!Дичефф Минджевци търсете си работа в комсомолская правда докато е време. Антифа и сиатъл следващите които ще бъдат първо игнорирани и забравени, после смазани от държавния апарат

 75. 75 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#59] от "qmh22666764":Тези разкрития са по-шокиращи от самите снимки.Излиза, че в спалнята е имало системни приниквания в един период от 18 месеца.Като ср има предвид, че резиденцията се охранява от НСО.Т.е. проникваниятс са били от “гости”, на които премиерът е имал пълно доверие.Майчице, докъде се докарахме...
  —цитат от коментар 62 на Norman Granz


  Той пък е прониквал в гостите, така че да не им се месим.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 76. 76 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4193 Неутрално

  До коментар [#65] от "Willy Messerschmitt":

  “Като всеки примат и Тръмп съзря враг в медиите...”

  Вчера ги обвини за празните трибуни на митинга в Тулса.

  Щабът бул подготвил на открито места за 40,000 души, явили се ... около 25 (двадесет и пет, БЕЗ хиляди).

  И вътре в залата било бая рехавко... 😁😁😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 77. 77 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Удро бай дончо на бойкикиев му приседна шампанското 2016 на козяк!! Креще към небето с деугите милениуми: Тръмп не е моят президент! Муахаха договорились!!!

 78. 78 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1747 Весело

  Писах ви затова преди 4 дни по повод статия на някаква ваша либерална матросов на амбразурата “ смела журналисткА”(:?))Чистката е изкорен и се преосмисля и начина на получаване на средства и начина на работа въобще на тази медия. Тръмп няма да търпи грешни политики на канонизиране на наркомани с присъди и рушене на Американски исторически панетници и преимунуване на градове-Забележете!!Дичефф Минджевци търсете си работа в комсомолская правда докато е време. Антифа и сиатъл следващите които ще бъдат първо игнорирани и забравени, после смазани от държавния апарат
  —цитат от коментар 74 на Ivan Rachev


  Те за това е и воят който започва тук за един уж чисто задокеански проблем - 'преосмисля се и начина на получаване на средства'.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 79. 79 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#72] от "Willy Messerschmitt":не само инцеста исляма и педофилията и лгбт нормите; ти ако си бял веднага трябва да дариш имота си на блм и това не е измислица, пише го в декларацията им. Ще живееш в столипиново сред прогресивната демократична айти милениум младеж

 80. 80 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  др.Паунова, ще пее песни във възхвала на др.Тръмп!

 81. 81 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  Европа вече не е свободна.

 82. 82 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#67] от "unknown artist":

  БиволЪ от десет години пуска ежеседмично шокиращи компромати, снимки, записи и грандиозни журналистически разследвания.
  КАЖЕТЕ МИ ЕДНО РАЗСЛЕДВАНЕ НА БИВОЛ,КОЕТО ЗАВЪРШВА С ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА???
  Няма нито едно!!! Точно щото скалъпените им файкове, нямат никаква стойност в съда и не могат да бъдат доказателство за каквото и да е било.
  Така че никой сериозен човек не може да ги взима на сериозно.

 83. 83 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1747 Весело

  До коментар [#64] от "Александър":Имаш грешка, другарю старшина.......
  —цитат от коментар 71 на Norman Granz


  Кмете, не за първи път бъркаш акаунта.

  Сега под какъв никнейм ще ходиш да какраш колело.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 84. 84 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1026 Весело

  Айдеее, потъна още един остров на свободното слово! Сал едни Дневник и Дойчо Велев ни останаха!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Така че никой сериозен човек не може да ги взима на сериозно.
  —цитат от коментар 82 на Александър


  Не говори от името на сериозните хора, ако обичаш.

 87. 87 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#71] от "Norman Granz":

  Нормално е за комунисти и тръмписти да проектират собственото си състояние и помисли върху опонентите. Толкова са предсказуеми, че вече не е интересно.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 88. 88 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#85] от "BLM":

  Странно, не виждам даскала и тулсата, тези защитници на демокрацията и свободата на словото, в тази тема.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 89. 89 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 876 Весело

  И там бе проникнала мюсюлмано-либерасто-мигрантофило-чернорасистко-неокомунистическата зараза.
  Не беха вече като през Студената война (ツ)

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Идеята за създаването на тези медии още преди десетилетия е ясна - да популяризират позицията на САЩ по различни теми и процеси в световен мащаб. Тази им задача от самото начало поставя под въпрос дали могат да се нарекат "свободни" или "обективни". Но едно друго нещо не може да се отрече - всичко е ясно декларирано и прозрачно. САЩ обявяват, че създават тези медии и всички знаем, че се финансират от федералния бюджет. На практика, когато прочетем нещо в тях, ние сме наясно, че четем позиция на САЩ. А това, което става сега, е опит на днешната власт в Белия дом, да превърне тези медии в инструмент за рекламиране на самата нея. Не виждам нищо положително в това. Само глупави хора биха се радвали на подобна промяна.

 93. 93 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  До коментар [#46] от "Norman Granz":

  Ами нищо подобно. Старата свободна Европа може да е била такава, но Иван бедровата никога не написа ред срещу комунистите. Занимаваше се само с герб и Баце, с което на практика помагаше на комунистите.

  Gunter glieben glauchen globen
 94. 94 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  До коментар [#58] от "Norman Granz":

  Пак падаш за дузпа.

  Gunter glieben glauchen globen
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Занимаваше се само с герб и Баце, с което на практика помагаше на комунистите.
  —цитат от коментар 93 на Alarmstufe: Rot


  ГЕРБ и Баце са комунисти, особено Баце.

  Ти ходи ли да сложиш цвете на паметника на Тошо в Правец, между другото? Щото Баце беше на откриването, та се чудя...

 97. 97 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  До коментар [#62] от "Norman Granz":

  Кюлчетата от злато и те са истински.

  Gunter glieben glauchen globen
 98. 98 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Усеща се смут и притеснение в дневникарските среди изразени в статията по тази новина.
  —цитат от коментар 66 на zz_s


  Нещо ненормално ли има в това?

 99. 99 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2203 Весело

  Виждам че болката в умнокрасивите редици е голяма - мога да бъда спокоен. Интересно защо когато Хюсеин уволняваше всеки дори леко несъгласен с него (или пък генерали, понеже го накарали да ги чака 15 минути в Афганистан) всичко беше "наред"?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK