Сърбия и Косово - тази седмица почти всичко зависи от Тръмп

Александър Вучич

© Reuters

Александър ВучичОт доста време съм в политиката, но не бях изживявал такъв момент. Тази вечер изпитахме огромно доверие на народа, най-голямото, при това в усовия, в които никой не е вярваше. Тази вечер при над 3.3 млн. гласували граждани... получихме над 2 млн. гласа. Победихме навсякъде където сме губили. На всяко място в чужбина."


Думите са на Александър Вучич от снощи. С такъв получен мандат, с почти две трети от гласовете и над две трети от местата в парламента независимо от обвиненията, че снощните избори са фарс, той ще има възможността да обсъди косовския въпрос тази седмица с две привидни "страни" в него - с президентите Доналд Тръмп и с Владимир Путин, във Вашингтон и Москва. Президентът вече е давал сигнал, че подкрепата за него на изборите ще му покаже дали трябва да продължи да търси решение за Косово.


Избирателната комисия трябва да потвърди числата. Тя обаче не може да промени факта, че преди седмица Вучич получи покана да посети Белия дом заедно с косовския си колега Хашим Тачи на 27 юни. Три дни по-рано, на 24 юни, той ще е на Червения площад за отложения Парад на победата.
Дни след поканата при него пристигна руският външен министър Сергей Лавров - в Белград бе първото му посещение в чужбина от началото на коронавирусната пандемия, а Русия е твърд поддръжник на сръбското непризнаване на Косово. Пред него, в момент, когато и САЩ, и ЕС оказват натиск за решение на конфликта, Вучич произведе в едно изречение две новини. Едната бе, че членството в ЕС, за което Сърбия е кандидат, не би било достатъчно в замяна на решението да признае Косово. Другата бе, че все пак може да има условия, при които да е готов да го направи - допреди месеци това бе немислимо.


Защо поканата на Тръмп точно сега и дипломатическите совалки между Русия и САЩ привличат вниманието, въпреки че Белград и Прищина се опитват да водят диалог от години?


Има една ключова дума, която или обобщава предстоящата визита, или е силно преувеличен слух: граници.


Сделка или не


На Балканите и в част от Западна Европа Вучич и Тачи вече будиха подозрения веднъж. Това бе през 2018 г., когато двамата президенти за пръв път повдигнаха открито темата за сделка, евентуално включваща размяна на територии (за нея впрочем сръбското правителство грижливо бе подготвяло почвата в симпатизиращите му или притежавани от него медии). Всички източници сочеха, че става дума за населената предимно с етнически сърби Митровица; допускаше се "отстъпка" и от Белград на общините от т. нар. Прешевска долина със значително албанско население (макар такава версия да е съмнителна; в част от общините сърбите са мнозинство или близо до мнозинството).


Наричаха я с друго име (като "разграничение" или "корекция на границите"), но - насърчавани от благоразположението на САЩ и с тихата подкрепа на върховния европейски представител Федерика Могерини - даваха сигнал, че са готови да направят компромис. Липсата на обществена подкрепа обаче принуди Вучич и Тачи отново да изострят позициите си и да блокират за пореден път преговорите помежду си в Брюксел. Част от политическия елит в Европа, а и на Балканите, е твърдо против нови промени на границите точно в този регион, при това точно по етнически признак.


Година по-късно опозиционерът Албин Курти, лидер на някога радикалното движение "Самоопределение", спечели изборите и отхвърли всяка идея за политика в отношенията със Сърбия, която не е базирана на реципрочност. Към този момент Прищина бе наложила 100% вносн мита на стоки от Белград, а сръското ръководство усили кампанията срещу приемането на Косово в международни организации и кампанията сред държавите, признали независимостта на страната, да оттеглят решението.


Косовският президент Хашим Тачи - другият поддръжник на споразумение без условия.

© Reuters

Косовският президент Хашим Тачи - другият поддръжник на споразумение без условия.


След тежки коалиционни преговори Курти обеща отстъпки пред Сърбия, но само ако Белград отговори по същия начин, но коалиционният партньор, Демократичната лига на Косово (LDK), бе против да се поставят условия. САЩ замразиха някои помощи за Косово и застанаха на страната на LDK, които след това гласуваха вот на недоверие на правителството, а условието за реципрочност отпадна. Седмици след формирането на ново правителство начело с LDK Тръмп - чрез специалния си представител в спора Ричард Гренел - отправи покана към лидерите на Сърбия и Косово.


Европейската дипломация рязко се активизира - новоназначеният специален представител за диалога Мирослав Лайчак измести насрочено за тази седмица пътуване и то се осъществи миналата, за да увери, че диалогът в Брюксел, в застой от години, сега се активизира. Гренел побърза да успокои ЕС, че САЩ се интересуват само от икономическата част на нормализацията между Сърбия и Косово.


"Ако размяната на територии е начинът"


След като Вучич и Тачи (които формално не са изпълнителната власт в страните си, но бяха движеща сила зад диалога досега) приеха поканата, започнаха спекулациите. Анализатори не възлагат големи надежди на поканата на Тръмп, отправена в момент, когато Белият дом се надява на сериозен външнополитически успех преди президентските избори. А не постига такъв нито на Западния бряг ("Сделката на века" с Израел, която кабинетът не успява да договори), нито в отношенията с Китай или Иран или в ситуацията със Северна Корея.


"Ню Йорс таймс" обаче разказва друго. Според американското издание Вучич и Тачи са сключили таен договор - с посредничеството на Гренел и зад гърба на ЕС. Публикацията твърди и че Брюксел е държан в неведение за срещата. Поддръжници на този подход твърдят, че САЩ са се активизирали заради новия договор, в който се говори и за спорната промяна на границите. Преговорите, според тази версия, спрели, когато Курти заявил, че премиерът на Косово (а не Тачи) има мандат за преговори.


На запад от Атлантическия океан, извън политическите среди, има и гласове, които приветстват потенциална сделка. "Ако размяната на територии е единственият начин двете страни да постигнат споразумение," трябва да е на масата за преговори, смята Чарлс Купчан от Съвета за външна политика на САЩ. Европа, казва той, трябва да е част от уравнението, защото страните на Балканите искат еврочленство; същевременно резултатите трябва да дойдат бързо, защото "би било странно да се организира" подобна среща и двете страни да се върнат без сделка.


Какво мислят двете страни по въпроса? Тачи не е изключвал нито един сценарий. Вучич твърдеше, че няма вариант, при който да се обсъжда признаване на Косово, но при посещението на Лавров загатна, че при определени условия би обсъдил темата. В интервю за "Форин полиси" преди няколко месеца той също така обясни каква сделка би била приемлива както за него, така и за сръбското общество: "Трябва да се направи по начин, който би бил поражение за двете страни, за да е малка победа и за двете страни. Трябва да получим гаранция за много по-добро бъдеще."


Прищина: Договор преди президентските избори (в САЩ или Косово)


Миналата седмица председателят на LDK Иса Мустафа заяви, че диалогът със Сърбия може да бъде завършен наесен - още преди президентските избори в САЩ. Мустафа, обвиняван още от свалянето на кабинета на Курти, че през него говори администрацията на Тръмп, заяви, че желание за решаване на косовския въпрос до края на годината е изразил и специалният представител на ЕС за диалога на Белград и Прищина Мирослав Лайчак.


Позицията на Мустафа, чиято партия е основната в косовското правителство, е, че договорът със Сърбия трябва да бъде постигнат преди избора на нов президент на Косово (мандатът на Хашим Тачи, който подкрепя идеята за сделка със Сърбия, изтича през пролетта на 2021 г.) в парламента. Ако законодателният орган не успее да го направи - а има и такава вероятност - ще се свикат нови предсрочни избори и ще продължи нестабилността.


Равносметката


Неизвестните около визитата остават повече от готовите отговори. Ще проработи ли сега (или в следващите месеци) политиката на дипломатически натиск, която не постигна очакваните резултати за "външнополитическа победа" в страни като Венецуела и Иран или в израелско-палестинския конфликт? Дори отговорът да е "да", какво ще направи Русия, за да защити собствените си интереси в региона?


Готова ли е Европа на обща позиция за Сърбия и Косово? Засега от коментарите на евродепутати (миналата седмица сред българските се чуваха разнопосочни мнения) се очертава отговорът "не".


Дори седмицата да не доведе до крачка към решаване на косовския въпрос, както и се очаква, тя отново го връща в дневния ред на Европа и САЩ. В момент, когато и Брюксел, и Вашингтон - всеки властови център по свои причини - търсят голяма външнополитическа победа, дори само тази промяна може да е от значение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "тази седмица почти всичко зависи от Тръмп"

  Е, значи нищо добро няма да се случи.

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  За изминалите години, албанците в Косово се постараха да заличат каквото могат от сръбското историческо наследство. С мълчаливото съдействие на САЩ и ЕС. Сега търсят официално узаконяване на стореното.

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  При предишните сръбски кризи видяхме, че дългогодишните преговори по брюкселски тертип са безплодни като мъжка черница. Накрая идва чичо Сам, хваща за гушата воюващите и ги поставя по местата им. И Camp Bondsteel за респект.

 4. 4 Профил на Solomon Sdron
  Solomon Sdron
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "тази седмица почти всичко зависи от Тръмп"Е, значи нищо добро няма да се случи.
  —цитат от коментар 1 на BLM


  Споко Стюпи.....,когато нещо започне да зависи от теб....,всичко ша са опраи!

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Много трудна задача, ако въобще страните са се решили на размяна на територии като решение. По същество едно такова решение ще е "етническо разчистване" с местене на хора по сектори около определената разделителна граница. Засега Сърбия се е съгласила "да спре временно процеса на обратно непризнаване" (акция насочена към страните признали Косово да се откажат) при условие че Косове няма да кандидатства за членство в международни организации като Интерпол и ЮНЕСКО. Опозицията са бесни, но засега нямат ход.
  Вучич след победата си с 2/3 от гласовете има силна позиция, особено след като Тачи обяви, че няма да се кандидатира отново за президент. Изглежда сърбите са готови за отстъпки с размяната на територии, но при тези въпроси "малкото камъче може да обърне колата", в смисъл несъгласието на хората от малко село да се евакуират може да стане сериозне проблем.

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  За изминалите години, албанците в Косово се постараха да заличат каквото могат от сръбското историческо наследство. С мълчаливото съдействие на САЩ и ЕС. Сега търсят официално узаконяване на стореното.
  —цитат от коментар 2 на Vlado Nikolov


  Руските никове сте и СЪРБОМАНИ
  Не се възмущавате от това че
  СЪРБИТЕ ЗАЛИЧИХА БЪЛГАРСКОТО историческо наследство
  в БЪЛГАРСКОТО ПОМОРАВИЕ - от Цариброд до Ниш което е БЪЛГАРИЯ
  ЕКЗАРХИЙСКА БЪЛГАРИЯ
  седнали сте да точите сълзи и сополи за
  ОТДАВНА АЛБАНИЗИРАНОТО КОСОВО

  Освен че сте СЪРБОМАНИ сте и БЪЛГАРОМРАЗЦИ

 7. 7 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Според мен при Тръмп ще договарят детайлите на корекцията на граници. При кого ще останат язовира Газивода и гоемия рудник Трепча до Митровица. За сърбите ще е приемливо да се отърват от селищата в Прешевската долина, но само западно от магистралата и ЖП-линията които я пресичат + някаква буферна зона за сигурност.
  А за да се накичат с още малко венци за пред своите, Сърбия ще договори автономия за анклав Щтръбце в южно Косово, а албанците ще получат реципрочност за селата около Медведжа.

 8. 8 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не вярвайте на сърбите. Те още са много болни и имат дълбоки рани да лекуват.

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Най-гнусното е че по ЗАПОВЕД от МОСКВА

  тукашната руска прислуга ХАРЧИ БЪЛГАРСКИ МИЛИАРДИ ЕВРО

  за да прекара ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ РУСКО-СРЪБСКИ ПАТОК

  по който РУСИЯ ДА СИ ПРОДАВА ГАЗА НА СЪРБИЯ

  По заповед на МОСКВА

  СЛУГУВАМЕ НА СЪРБИТЕ

 10. 10 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  А па може и да му върже на Тръмп за ужас на прогресивното човечество.
  На Балканите сме големи коравяги на думи но реално сме хора дето си правят сметката в личен план.
  Защо например ако има сделка тя да е по голяма изненада от приемането на новото име на Македония.
  И мълчаливото съгласие на гърчулята за икономйи след охи бохитата.
  А за нас да не горорим колко пируети напрвиха комуняките.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Разстроено

  Ако нещо зависи от оранжадата то е обречено на неумност и на зависимост от сутрешният му кеф, който до след обяд вероятно ще е различен...

 12. 12 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Най вероятно ше ги обиди и двамата, щото Тръмп нито знае къде е Сърбия, нито Косово, нито кой какъв е и за какво се бори! Накрая ше излезе да каже, че никой друг не може да се справи с тоя проблем, и че срещата е била tremendous success!

 13. 13 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  [quote#6:"Hawaii"][/quote]
  В основата си и русолюбието, и сърболюбието е по същество БЪЛГАРОМАЗСТВО.
  Лузърът, неудачникът, бездарният обвинява за своята нещастна участ обкръжението си от успяващи за разлика от него българи и намира "опора" в чуждия, но някак НЕГОВ - лузърски, неудачен, бездарен свят на расссия и сърбия, които имат наглостта, нахалството (те му викат "куража") да покажат среден пръст на успешните, богатите, перспективните от Запад.
  Това е психологическата основа на харесването на сърбия и рассссия - презирането на българите.
  Такова е изказването с нещо средно между наслада и презрение на "присъда" като "българска работа", "Ганювци", дори "бълХари".
  Изметта на народа ни се е отбългарила - това е сърбоманията и русофилството.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 14. 14 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#7] от "acarid":

  Приказ ,да ще има ,но нищо няма да решат

  гошо
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  "Ако размяната на територии е единственият начин двете страни да постигнат споразумение," трябва да е на масата за преговори, смята Чарлс Купчан от Съвета за външна политика на САЩ."

  Ако и двете страни са съгласни с подобно споразумение, тогава е окей.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  "Ако размяната на територии е единственият начин двете страни да постигнат споразумение," трябва да е на масата за преговори, смята Чарлс Купчан от Съвета за външна политика на САЩ."Ако и двете страни са съгласни с подобно споразумение, тогава е окей.
  —цитат от коментар 15 на Иво


  Тъй де
  И тая работа като оная работа
  Ако и на двете страни им се ще
  от това по-хубаво нЕма
  Ама дали ще е така и тук не е сигурно

 17. 17 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Косово е терористична държава. Създадена е от терористи за терористи.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Размяна на територии е недопустима , защото така се променят международно признати граници. Границите не само в Европа , но и по света са несправедливо очертани. Те разделят хората от един етнос в различни държави или събират вражуващи етноси в една държава. Хелзинските споразумения от 1975 година определят международно приетите граници за ненарушими. Ако се допусне изключение , то ще възникнат много конфликти с искания за корекции на граници и на други места.
  Сърбите трябва да се научат да живеят и да бъдат лоялни граждани на чужда държава. Това те го не могат , защото са свикнали да владеят чужди земи и народи , свикнали са да бъдат господарски народ, но трябва да отвикват.

 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  "Ако размяната на територии е единственият начин двете страни да постигнат споразумение," трябва да е на масата за преговори, смята Чарлс Купчан от Съвета за външна политика на САЩ."Ако и двете страни са съгласни с подобно споразумение, тогава е окей.
  —цитат от коментар 15 на Иво


  Ако двете страни са съгласни , значи си правят сметката без кръчмаря. Прочети ми пост 18 за да разбараш защо.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  И те все за Велика Сърбия бълнуват.

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hawaii":
  "СЛУГУВАМЕ НА СЪРБИТЕ"

  Унизително за българите беше , когато Вучич дойде в България да инспектира газопровода , който изграждаме с български пари , за да обслужим сръбски и руски интереси. Сърбоманът Борисов се извиняваше на Вучич и обещаваше да ускори строителство. Вучич снизходително потупваше Борисов по рамото.
  Български срам , но сърбомани българомразци като Vlado Nikolov няма да го усетят. Българските русофили и сърбомани са мазохисти. Те са щастливи , когато сърби и руснаци се гаврят с българите и унижават България.

 22. 22 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Сърбия дори има повечче интерес от териториална сделка. Първо, ако няма такава, завинаги губят не само цяло Косово, но и Северно Косово. Второ, ще им се освободи ресурс да се занимават след известно време и с Република Сръпска.
  А до каква фаза са напреднали нещата по казуса, можем да съдим по светкавичната реакция на Русия с Лавров. Ясно е че сделка ще има, само ако САЩ и Русия имат интерес от нея. Лошото за нас в случая е че отстрани наднича и Ердоганя...

 23. 23 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Ако и двете страни са съгласни с подобно споразумение, тогава е окей.
  —цитат от коментар 15 на Иво


  Русия и Франция не са съгласни, искат да има напрежение и вражди.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Никаква сделка не може да има , ако Сърбия не признае Косово със сегашните си граници.

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#8] от "nix1130":

  "Не вярвайте на сърбите. Те още са много болни и имат дълбоки рани да лекуват."

  Какво да кажем ние, от които сърбите само са късали територии, населени с етниèски българи ?

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  До коментар [#19] от "tacheaux":

  Ако двете държави се съгласят на този вариант с промяната на границите, то бъди сигурен, че ЕС, САЩ и Русия няма да ги спрат.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  До коментар [#23] от "Корки":

  За Русия ясно, но защо и Франция?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Вучич върза гащите, с изборите преди преговорите. Защото нуното, което го чака, със сигурност щеше да му смъкне рейтинга.

 29. 29 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  "тази седмица почти всичко зависи от Тръмп"Е, значи нищо добро няма да се случи.
  —цитат от коментар 1 на BLM


  Не разбирам защо толкова сте се наежили срещу президента на най-големия ни стратегически партньор!?
  Единственото лошо нещо, което е свършил, е че преди няколко години изхвърли по сред зима на улицата младо афроамериканско семейство, което точно беше останало без доходи. При това, без да се интересува, че им отнема жилището, което бяха обитавали последните 8г и в което бяха израстнали двете им деца.

 30. 30 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Липсата на споразумение е в интерес на България, защото държи Сърбия настрана от ЕС и НАТО. И дава шанс на БГ да е по-силни играч на Балканите. В който смисъл нашите интереси съвпадат частично с руските в случая. Разбира се, идеалния вариант е Сърбия да стои в сивата зона още поне 20 години, а не едната страна да надделее. И още - ако и когато, но Македония трябва да влезе в ЕС поне 5 години преди Сърбия. И понеже няма да е скоро, забавянето на Сърбия отново е добре за нас.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 31. 31 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Руските никове сте и СЪРБОМАНИ
  —цитат от коментар 6 на Hawaii


  Аз бих добавил и македонисти. Така де, "нещото" създадено в сръбските и коминтерновските "умствени лаборатории" винаги е била приветствано от нашенските задунайци. Още от времето на Гошо Тарабата и Никола Вапцаров. Добре че навремето имахме един голям българин като Ванче Михайлов, който от време косеше плевелите и не им позволяваше да избуят прекалено много.

  Пазете се от доносника vesolr
 32. 32 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  +++! Същото е и в отношението към Тръмп. Всички те са "за"! Във външната си политика Русия е ясна. ЕС й е жизнено нужен, но "трябва да се научи" да се подчинява на руските интереси. Русия в ЕС? Разбира се, но трябва да се нарича вече така - Руска Империя...
  На темата - разбирам обикновеният сърбин. Една сръбска територия, при това историческа да е в друга държава? Непоносимо е. Но дали се замисля какво е чувствал и все още чувства обикновеният българин. След СанСтефанският договор. Ако не, да се взре в бумеранга, който винаги се завръща.
  Че ще има сделка е ясно. Днес или утре. Работата, както винаги е в подробностите. Или иначе казано в икономическите и политически изгоди.

 33. 33 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":


  За изминалите години, албанците в Косово се постараха да заличат каквото могат от сръбското историческо наследство. С мълчаливото съдействие на САЩ и ЕС. Сега търсят официално узаконяване на стореното.
  —цитат от коментар 2 на Vlado Nikolov


  Ходил ли си там?
  Аз съм ходил. Впечатли ме много хубава православна църква, явно наскоро ремонтирана, в Призрен. Пазена отвън от въоръжена охрана, полицаи, етнически албанци.
  На въпроса ми "що така?" едно младо момче ми обясни, че тяхната политика е да пазят всичко старо, но имало разни "луди глави" и т.н....

 34. 34 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Ако Сърбия и Косово постигнат сделка това ще отвори пътя на Сърбия и Косово за ЕС.

  Хем е добре - имаме интерес и Сърбия и Косово да са добре. По-добре е да имаш благоденстващи съседи.

  От друга, БГ леко ще изгуби тежест в региона (както misho73 писа).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Къде мешаш българите в статия за Косово и Сърбия? Ей, някои пишещи тук, приличат на Мирча Киришан от вица за краставицата.Като не ти харесва положението, взимай пушката и патроните и хващай шумата. Аман от герберско - комунистически тролове!

 36. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Весело

  До коментар [#21] от "tacheaux":

  Айдеее, още един, дето се хвърля на амбразурата, като Матросов. Действайте бре, жълтопаветници,! Действайте! До вчера бяте солташак с Борисов, сега ревете. Бегом пред народното събрание и протестирайте!

 37. 37 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Весело

  До коментар [#25] от "samoedin":

  Такива политици сме имали. И сегашните не са по - различни.

 38. 38 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#33] от "lz73":

  Натиснаха ги. Затова.

 39. 39 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Косово и Метохия исторически не са сръбски, защото са заселени с БЪЛГАРИ от хилядолетия.
  Сърбите са владяли Косово за около 40 години преди 700 години по времето на крал Душана, но за тях това е предостатъчно, за да го имат като “историческо наследство” да истеризират загубата му. Загубили са нещо, което не е тяхно, обаче.
  През руско-турската война победители излизат сърбите, защото без сериозна война и жертви налапват Моравско, Нишко и Косово - населени плътно основно с БЪЛГАРИ, малко турци и албанци. Тези именно БЪЛГАРИ днес се наричат косовски сърби.
  Албанците се заселват там полека-лека от края на 18-ти век и днес са мнозинство.
  Не виждам тук някой да издига глас за българското наследство, защитници на сърбите обаче има достатъчно. Защо?
  В предишния си пост обясних с картинки.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 40. 40 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "Част от политическия елит в Европа, а и на Балканите, е твърдо против нови промени на границите точно в този регион, при това точно по етнически признак."

  ЕС трябваше да заеме тази позиция, когато САЩ извършиха отцепването на Косово от Сърбия точно по етнически признак

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 41. 41 Профил на ivan petrof
  ivan petrof
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  "Не се възмущавате от това че
  СЪРБИТЕ ЗАЛИЧИХА БЪЛГАРСКОТО историческо наследство
  в БЪЛГАРСКОТО ПОМОРАВИЕ - от Цариброд до Ниш което е БЪЛГАРИЯ
  ЕКЗАРХИЙСКА БЪЛГАРИЯ"

  И кой е виновен за това? Нещо срамежливо премълчаваш ТРИТЕ загубени войни, от монархическото управление, довели до 3 катастрофи...

 42. 42 Профил на ivan petrof
  ivan petrof
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Размяна на територии е недопустима , защото така се променят международно признати граници. Границите не само в Европа , но и по света са несправедливо очертани. Те разделят хората от един етнос в различни държави или събират вражуващи етноси в една държава. Хелзинските споразумения от 1975 година определят международно приетите граници за ненарушими. Ако се допусне изключение , то ще възникнат много конфликти с искания за корекции на граници и на други места.
  —цитат от коментар 18 на tacheaux


  Ако е така, защо тогава все още някои наши патриоти(и не само) претендират за западните покрайнини? За Македония изобщо не говоря...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK