"Ние обвиняваме": Бергамо търси отговори за трагедията с коронавируса

"Ние обвиняваме": Бергамо търси отговори за трагедията с коронавируса

© ReutersИталианската област Ломбардия с над 16 000 починали от коронавирус бе един от най-засегнатите региони в Европа. Защо се стигна дотам се питат местните хора и започват да търсят отговорност. Репортаж от Бергамо на "Дойче веле".


"Тук всичко беше пълно с ковчези", разказва пасторът Марко Бергамели, сочейки параклиса. В него сега отново са поставени пейки - макар повечето места да са блокирани и да са поставени предупредителни надписи. Но тези мерки са по-скоро ненужни - много от миряните още не смеят да отидат на църква.


Мащабите на трагедията, предизвикана от коронавируса, личат особено отчетливо на централното гробище в Бергамо - до луксозните гробници и мавзолеи има участък с над сто обикновени гроба, повечето от които нямат надгробни плочи, само ламинирани бележки с имената на покойниците. "Тук почиват жертвите на коронавируса", обяснява Бергамели.


Новата реалност в Бергамо
В Бергамо почти няма човек, който да не е загубил роднина или да не познава някого, който да е бил заразен. Както разказва пасторът, крематориумът на гробищата не можел да се справи с големия брой починали. Военните всяка седмица товарели по 50-60 ковчега и ги откарвали за изгаряне във Флоренция, Болоня или Ферара. В началото отслужвал заупокойни молитви, но после спрял: "Започнах да изпитвам страх в тесния параклис, пълен с ковчези на починали."


Междувременно вече няма нужда всеки ден да се копаят нови гробове. В града се опитват да свикнат с новата реалност. За цял Бергамо важи задължителното носене на маски - и по улиците, и когато пътуваш с още някого в колата. Кафенетата и ресторантите са отворени отново, със съответните хигиенни мерки. След всяка поръчка листовете с менюто се изхвърлят и подменят с нови, а в много заведения мерят температурата на клиентите още преди да са заели мястото си.


Кой носи отговорност за кризата?


Хората в Бергамо страстно желаят да се върнат към предишния си живот без ограничения, но има и мнозина, които не са готови така лесно да отметнат темата за случилото се. Един от тях е Стефано Фуско, който заедно с баща си е създал организацията Noi Denunceremo ("Ние обвиняваме"). Групата настоява за отговори - защо точно в тези региони са загинали толкова много хора.


Създават я, за да помагат на онези, които са били изолирани вкъщи, без да могат да оплачат смъртта на най-близките си хора. Над 60 000 членове междувременно споделят преживяванията си на тяхната Фейсбук страница, а историите им много си приличат, казва Стефано Фуско: "Много хора са починали самотни у дома си, защото болниците не са ги приемали. Навярно е можело те да бъдат спасени, ако им беше оказана помощ навреме."


Прокуратурата в Бергамо междувременно започна разследвания, които се подкрепят от "Ние обвиняваме". Според Фуско отговорност носи регионалното правителство, което реагирало прекалено колебливо и не изолирало своевременно Алцано Ломбардо и Нембро - двете общини в региона на Бергамо, превърнали се в основни огнища на зараза.


Ръководителят на регионалното правителство в Ломбардия Атилио Фонтана обаче отхвърля всякаква отговорност. Твърди, че още през март искал засегнатите общини да бъдат блокирани, но правителството в Рим било против. "Смятам, че наистина се опитахме да дадем всички отговори и да предприемем всички необходими мерки в тази необичайна ситуация, в която още никой не знаеше много за вируса", твърди той.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  А колко са починалите нормално? Население на Ломбардия над 10 млн. В България умират средно 300 човека дневно. Там най-вероятно 450 души. За 60 дни прави прави 27000 починали нормално. Ако 60% са заразените от корона вирус, то с 16000 починали, значи че няма починали хора в повече. Това е мнението и на познати италианци от Северна Италия. Но явно има нова повеля, отново да се пише за трупове, морги и ковчези.

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  Със сигурност "огромна заслуга" имат местните власти в цялата област Ломбардия

 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Вина има и в летището Бергамо,където кацат нискотарифните полети от цяла Европа за Милано.

 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Китайчетата ще платят масрафа накрая.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lazarus":

  За целия регион

  https://www.ecodibergamo.it/stories/bergamo-citta/coronavirus-the-real-death-tool-4500-victims-in-one-month-in-the-province-of_1347414_11/

  What the official figures don’t say. They don’t say that in March 2020 more than 5.400 people have died in Bergamo province, 4.500 of which due to coronavirus. Six times more than the previous year. Of only 2.060 of them, the «official» certified deaths caused by Covid-19 in the local hospitals (data as at yesterday), we know everything: age, gender, pre-existing conditions. We do not know anything about the other 2.500. Many of them are old people, who died at home or in assisted residential homes.


  Е ти една статия. За града при нормална смъртност от 200 човека за март са починали над 4 пъти повече (близо 5 пъти повече починали от нормалното).

  https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2020-04-01/coronavirus-italy-shows-we-may-be-underestimating-death-toll

 6. 6 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  доц. Мангъров знае. Той винаги има готов отговор за всичко. Светът може да не знае, той знае. Той никога не греши. Думата "грешка" я няма в неговия речник.

 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 296 Неутрално

  ВИДНИ КОРОНЯСАНИ

  Ето, и борцата Симеон Щерев (инак як чичка, наверно без "съпътстващи") се короняса, с целото семейство.
  Дано надмогнат пневмонийката, щот вируса нали е конспирация... (ツ)

  https://pik.bg/драма-и-симеон-щерев-приет-в-болница-с-коронавирус-news938481.html

 8. 8 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 704 Неутрално

  "Междувременно вече няма нужда всеки ден да се копаят нови гробове. "
  Тоест няма ли коронавирус, няма и нови гробове. Интересно тези около 600 000 италианци, които умират всяка година не се ли погребват? Това са над 1 600 човека на ден.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 9. 9 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Алчност плюс либерастия - на пръв поглед невъзможна смес, но тя причини обхващането на Западна Европа от китайския вирус. Докато някои сбърканяци прегръщаха китайци по площадите /че не били вируси/, всякъкви тарикати си траяха за вече известни случай в "клъстъри", както модерно се изразяват служителите на сикажията. Пламнаха и най-интензивно горяха най-разпасаните и най-удавените от алчност страни и отделни райони.

 10. 10 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 704 Неутрално

  "В Бергамо почти няма човек, който да не е загубил роднина или да не познава някого, който да е бил заразен"
  Почти. Значи в Бергамо все пак има и такива, които не познават дори и заразени?

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 11. 11 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#4] от "venci4":

  Американците платиха ли за свинския грип, който тръгва от САЩ и Мексико и уби над 500 000 човека в света?

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 12. 12 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":

  Дай да видим сега за юни. След като много от възрастните и хронично болните хора са починали сега дали смъртността не е под нормалното? И ако е така дали до края на годината няма да се изравни с миналогодишната?

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Интересна ще е възрастовата структура на починалите. Щото Италия е с най-застарялато население в Европа.

 14. 14 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lazarus":
  Гаврата с паметта на умрелите във всички времена и навсякъде по света се възприема зле. Дори канибалите изразяват към своите мъртви по свой си начин някакво уважение. Това е много дълбок слой в човешката култура, едно от нещата, които ни отличават като разумен вид от останалите животни. За съжаление у някои индивиди е вторично загубена вследствие недостатъчно четене в детска възраст, бедна обща култура и слаба научна подготовка. Вярата в конспирации е един вид регрес на разума, по-зле и от вяра в караконджули и таласъми.

 15. 15 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#12] от "bulgarin.":
  Ама не се ограничавай само да смяташ, дай направо да изтрепем всички възрастни и хронично болни, че те тъй и тъй ще умрат. Защо междувременно да им се плащат пенсиите и медицинските грижи, чиста загуба,нали?
  Алооооу, олигофрен! Всички някога ще умрем. Ако не е до края на тази година, ще е до края на някоя друга. Кой на тебе ти дава право да подценяваш ценността на чуждия живот? За своя собствен така ли го разсъждаваш - дали напролет, дали наесен - все едно. Борбата, неуважаеми, е за всеки ден и за всеки час. На теб, като не ти е свиден живота, лягай, мри, не ни занимавай с мизантропията си.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  Интересна ще е възрастовата структура на починалите. Щото Италия е с най-застарялато население в Европа.
  —цитат от коментар 13 на Мусаши


  Повечето са над 70 год с придружаващи заболявания. Под 50 год са сигурно около 1 макс 2%.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":Дай да видим сега за юни. След като много от възрастните и хронично болните хора са починали сега дали смъртността не е под нормалното? И ако е така дали до края на годината няма да се изравни с миналогодишната?
  —цитат от коментар 12 на bulgarin.


  За април са все още над нормалното. За май още не мога да намеря резулатати.

  Само че ти пропускаш един факт - строги мерки. Без строгите мерки и карантината смъртността можеше да се запази с пъти по-висока за всички месеци от годината.


  Но предполагам тогава щеше да кажеш. Ми дай да я сравним за един 10 годишен период и да видим дали има изменение. :)

  От сега ти казвам, че за един 100 годишен период няма да има изменения независимо с мерки или без мерки. :)

 18. 18 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1424 Любопитно  Значи човек като прочете статията разбира, че от 4500-те жертви на Ковид-19 с положителен тест всъщност са били 2060 а 2500 други дето са починали извън болниците в старчески домове всъщност не били тествани ама понеже в епикризата им пишело пневмония ги били причислили към короната - много интересно...

 19. 19 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#18] от "Jazzdevil":
  И кое му е интересното? Откак се е пръкнал тъпият вирус, коя е най-широко разпространената причина за пневмония? Или си мислиш, че като с нож отрязано - в болниците умират от коронавирусна пневмония, пък в старческите домове нарочно развиват пневмония, причинена от нещо друго, щото са специални?

 20. 20 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  При всички случаи дали е имало или не Корона , хората са загинали благодарение на белодробна инфекция , както казва Мангъра , може и да не е имало нищо , просто да са си изпукали случайно .........

 21. 21 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#15] от "wiligri":

  Олигофрен може да казваш само на този, който те е направил. Хората, които умират от рак, от СПИН, от сърдечни болести и т.н и т.н. да не би да са второ качество, бе, мушкато? Защо не се говори за тях, защо не се дава ежедневна статистика? Защо към тяхното лечение не се насочат подобни внимание и ресурси? 30 000 000 човека са умрели в света от началото на годината! 1.5% от тях са от коронавирус. Другите 98.5% не са ли хора, бе, макак? Що не се покахъриш за тях?

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 22. 22 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#19] от "wiligri":

  Точно така - нищо интересно няма в това, че 60% от корона жертвите са обявени за такава изобщо без тест. Даже и самите цифри са без значение - нали видяхме камионите - какво друго ни трябва?

 23. 23 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1400 Весело

  Пастор в параклис ??????
  Настроение: Недоумение ....

 24. 24 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А колко са починалите нормално?
  —цитат от коментар 1 на Lazarus


  Точно в Северна Италия има градове с трикратно повишаване на смъртността по време на епидемията.

 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":Дай да видим сега за юни. След като много от възрастните и хронично болните хора са починали сега дали смъртността не е под нормалното? И ако е така дали до края на годината няма да се изравни с миналогодишната?

  —цитат от коментар 12 на bulgarin.

  Да ти имам логиката!!
  Няколко години след втората световна война умиранията са намаляли в цяла Европа

  подпис
 26. 26 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сд":

  Виждал ли си коло жълтър се препитава там? А с какви хигиенни навици са-просто ги няма. И бяха плъпнали по целия свят.Много се забавлявам когато тургрупа от Ю.Корея или Япония видят група от Китай,как веднага се отдръпват или изчезват..

 27. 27 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  интересното е че в някои щати възрастовата структура е почнала да се променя и средната възраст на починалите е паднала

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  [quote#18:"Jazzdevil"][/quote]

  Не, не са причислени към официалната статистика към короната. Към официалната статистика са причислени тези дето имат положителен ПСР тест и са починали. А тези просто са починали без никой да ги тества или да им обърне внимание, щото просто е нямало достатъчно ресурси.

  А иначе това е най-важното от статията - "Six times more than the previous year".

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#21] от "bulgarin.":

  Не, не са. Но просто там всичко е ясно, всичко е изследвано, почти всичко се знае и никоя от тези болести не причинява задръстване на болници и морги.

  Следващата болест която ще причини задръстване на болници и морги също ще има много голямо медийно влияние. След Втората Световна Война в Европа такава смъртност не е имало - става въпрос за най-засегнатите региони и градове,.

  В Бергамо, в Барселона, в Мадрид, в Лондон, в Брюксел са умрели 2-3-4 пъти повече хора отколкото е нормално. Такова нещо не е причинявано нито от рак, нито от СПИН и такова нещо не е имало от Втората Световна Война насам.

 30. 30 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#28] от "realguru":

  Ти откакто почна да следиш Гардиън и СНН явно спря и да възприемаш писан текст - във фейк статията ти говорят точно за 4500 дето били "ascribable" към короната.
  И няма нужда нито сега нито за в бъдеще да ми резюмираш какво било най-важното от някакъв фейк, с който жадно си се набълбукал. Миналата година пика на грипа в Италия беше Януари-Февруари и през Март смъртността спадна под средната. Ползват изкуствено ниска база за да получат по-шокиращ резултат - "Ах- 6 Пъти..."

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#30] от "Jazzdevil":

  Само, че това се повтаря навсякъде. В Ню Йорк да не мислиш, че е по-малка или в Брюксел?

  :)

  В най-засегнатите градове и региони навсякъде рапортуват 3-4 пъти по-висока смъртност от нормалната.

  А специално за Бергамо във втората статия ти е извадено за 5 години назад и се движи около 200 за март. Изведнъж за март 2020 стига до 880. Или викаш и петте години е било същото. :)

 32. 32 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#31] от "realguru":

  За Ню Йорк иди да питаш Андрю Куомо (сигурно си му станал фен от много четене на СНН) защо прати заразени в старческите домове! Между другото и там 25% от смъртните случаи са ги писали без тест - ей тъй на око.

 33. 33 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  .А специално за Бергамо във втората статия ти е извадено за 5 години назад и се движи около 200 за март. Изведнъж за март 2020 стига до 880. Или викаш и петте години е било същото. :)
  —цитат от коментар 31 на realguru


  Въййй - Мики Блумбърг бил казал - #VQRNO E NA 100%
  Ей това са официалните статистики:
  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/
  Дори със надутите си стойности пика на Короната в Италия е 3 пъти по-смъртоносна от пика на грипа 2019; 2 пъти спрямо този от 2018 и 30% над този от 2017.

 34. 34 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#29] от "realguru":

  Глупости. Ето един пример. При пандемията от хонконгски грип през зимата на 1969/70г само във ФРГ умират 50 000 човека.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  Ми щото щеше да пропадне туристическия сезон бе. Как може да не се сещат.

 36. 36 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#21] от "bulgarin.":

  Олигофрен може да казваш само на този, който те е направил. Хората, които умират от рак, от СПИН, от сърдечни болести и т.н и т.н. да не би да са второ качество, бе, мушкато? Защо не се говори за тях, защо не се дава ежедневна статистика? Защо към тяхното лечение не се насочат подобни внимание и ресурси? 30 000 000 човека са умрели в света от началото на годината! 1.5% от тях са от коронавирус. Другите 98.5% не са ли хора, бе, макак? Що не се покахъриш за тях?
  —цитат от коментар 21 на bulgarin.

  Как да не си олигофрен, като си даже на квадрат?! Играеш го загрижен за болните от рак, от СПИН, от сърдечни болести и т.н и т.н., но дори не забелязваш, че точно те са най-силно уязвими за короната. Да те светна, че трудно стопляш - диабетът мачка бавно, но докопа ли короната диабетик - спукана му е работата. Същото е и с ред други заблявания, какво се правиш на не чул до сега? Към какви лечения не са насочени внимание и ресурси, бе пъпеш? За СПИН ли не се отделят ресурси и няма статистики, за рак ли, за сърдечни заболявания ли, а? Какво друго искаш да излъжеш? Ааа, да! Новата опорка на безхаберните мангърци - не сме се кахъряли достатъчно за другите болни. Кауне, кахърът е точно за тях! Перфектно здравите короната не я и усещат, страдат само болните от други заболявания.
  И ще ми се звери той, че не бил олигофрен, санким си разсъждавал логично, смешник.

 37. 37 Профил на ivan petrof
  ivan petrof
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Алчност плюс либерастия - на пръв поглед невъзможна смес, но тя причини обхващането на Западна Европа от китайския вирус. Докато някои сбърканяци прегръщаха китайци по площадите /че не били вируси/, всякъкви тарикати си траяха за вече известни случай в "клъстъри", както модерно се изразяват служителите на сикажията. Пламнаха и най-интензивно горяха най-разпасаните и най-удавените от алчност страни и отделни райони.
  —цитат от коментар 9 на ivangabrovo


  Напротив, либерастията "освобождава" алчността(както и останалите пороци) в човека. Не случайно, САЩ привлича най- отявлените алчняри, защото там имаш най- голяма свобода, да "правиш" пари.

  Не случайно Стайнбек пише, че социализмът никога не е могъл да пусне корени там, защото бедните не се смятат за експлоатиран пролетарият, а са ВРЕМЕННО затруднени/засрамени милионери...

  Колкото до китайците, оказа се, че вирусът е присъствал в Италия още в Декември- откриха го, в отходните канали по градовете.

 38. 38 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Какво има да се обясняват Италианците и да се разкайват.

  Да обвинят и те Китай и готово. Лесна работа.

  Ако не знаят как се прави да се допитат до главния белина медик и лакеите му.

 39. 39 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#36] от "wiligri":

  Идиоте, явно не знаеш, че стресът буквално срива имунната система. Та масовата психоза, която се създава от такива тепегьози като тебе ще разболее и убие не по-малко хора. Отделно наскоро четох и едно изследване за Индия, където рязко са се покачили самоубийствата през последните месеци, веднага след началото на масовите психоатаки от такива като тебе. И това вероятно е навсякъде... Иди се скрий някъде и заплашвай с яко измиране себе си, остави хората на мира.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 40. 40 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  До коментар [#37] от "ivan petrof":

  Аз като ученик невиднно питах зашо няма социалистическа революция в най-развитата капиталистическа държава, и бях много неприятно изненадан от отношението на другарката по обществознание( и по руски език).

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK